فهرست مطالب

فضای جغرافیایی - پیاپی 40 (زمستان 1391)

فصلنامه فضای جغرافیایی
پیاپی 40 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بختیار بختیار، مجید رضایی بنفشه، میراسدالله حجازی صفحه 1
    سطح زندگی انسان با رشد و پیشرفت علم و دانش بشری همواره در حال پیشرفت بوده است، اما این رشد و توسعه در تمام مناطق و سکونتگاه های انسانی یکسان نبوده و در نتیجه آن جوامع مختلفی با سطح توسعه اجتماعی- اقتصادی متفاوت ایجاد شده است که در سطح ملی استان های توسعه یافته و در حال توسعه نمونه هایی از آن به شمار می آید. ارزیابی سطح توسعه اقتصادی به منظور آگاهی از شرایط و وضعیت موجود اقتصادی و برنامه ریزی برای توسعه اقتصادی و رفع نابرابری ها اهمیت زیادی دارد. در تحقیق حاضر تلاش شده است، نسبت به ارزیابی و سطح بندی توسعه اقتصادی- اجتماعی در شهرستان های استان آذربایجان غربی اقدام گردد. برای این منظور از تحلیل های مکانی و قواعد تصمیم گیری چندمعیاره GIS استفاده شده است که امکان مدلسازی در مطالعات ارزیابی توسعه اقتصادی- اجتماعی را فراهم می آورد. با وجود قابلیت های بالای تکنولوژی GIS در مطالعات اقتصادی و برنامه ریزی، متاسفانه در سطح کشور از توابع تحلیلی آن به صورت اصولی برای مدلسازی شرایط توسعه اقتصادی و اجتماعی بهره کافی برده نشده است. بر این اساس مهم ترین هدف تحقیق حاضر معرفی GIS به عنوان یک تکنولوژی کارآمد در مطالعات اقتصادی و خصوصا ارزیابی سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی می باشد. برای این منظور ابتدا هر یک از شاخص های اقتصادی در محیط GIS در قالب لایه های اطلاعاتی مدلسازی شده و در پایگاه اطلاعات مکانی طراحی شده ذخیره گردید. در مرحله بعد نقشه های مربوطه با استفاده از توابع فازی استاندارد سازی شد و با توجه به تنوع شاخص های اقتصادی، نسبت بهره مندی هر یک از شهرستان ها از عملکرد شاخص ها، به درصد از کل محاسبه گردید و برای این منظور از عواملی همچون مساحت، تراکم در واحد سطح و جمعیت نیز استفاده شد. پس از آماده سازی نقشه ها، از تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده و وزن های استاندارد برای همپوشانی وزن دار لایه های اطلاعاتی استخراج شد و برای کسب اطمینان از نسبت سازگاری لایه های اطلاعاتی در مدل سطح بندی توسعه اقتصادی و اجتماعی، نسبت به ارزیابی نسبت توافق اقدام شد و مقدار آن 02/0 محاسبه شد. در نهایت نسبت به همپوشانی وزن دار با چهار روش منطق بولین، WLC،SAW و AHP اقدام شده و نقشه های سطح بندی توسعه اقتصادی و اجتماعی در سطح استان آذربایجان غربی استخراج شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که شهرستان های استان را از لحاظ سطح توسعه می توان در 5 گروه طبقه بندی نمود. در بین این گروه ها شهرستان ارومیه در گروه اول قرار و شهرستان خوی در جایگاه دوم قرار گرفته است. سایر شهرستان ها شرایط متوسط و پایینی را از نظر سطح توسعه اقتصادی دارا هستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی سطح توسعه اقتصادی، قواعد تصمیم گیری سیستم های اطلاعات جغرافیایی، استان آذربایجان غربی
  • هادی اعظمی، علی اکبر دبیری صفحه 24
    آسیای مرکزی یکی از مناطق ژئوپلیتیکی پیرامونی جمهوری اسلامی ایران را تشکیل می دهد. این منطقه که شامل 5 کشور مسلمان ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، قرقیزستان و قزاقستان می باشد، بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991م. بر نقشه جغرافیای سیاسی جهان ظاهر گشت. شکل گیری این منطقه ژئوپلیتیکی در شمال شرقی ایران و دارا بودن مرزهای طولانی آبی- خاکی با کشورهای این منطقه به همراه برخی از ویژگی های داخلی و بین المللی، فرصت ها و چالش های متعددی را پیش روی دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی ایران قرار داده است. در این میان فرصت ها و چالش های ژئوپلیتیکی به دلیل ماهیت جغرافیایی و دوام و پایداری بیشتر، از اهمیت دو چندانی بر خوردار هستند. شناسایی این عوامل می تواند زمینه مناسبی را برای طراحی یک راهبرد کارآمد در این منطقه فراهم سازد. در این مقاله تلاش شده است ضمن بررسی عوامل ژئوپلیتیکی موثر در روابط ایران با کشورهای آسیای مرکزی به طبقه بندی آنها از نوع فرصت و تهدید و همچنین عواملی با ویژگی های دوگانه (فرصت- تهدید) پرداخته شود.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، جمهوری اسلامی ایران، فرصت ژئوپلیتیکی، چالش ژئوپلیتیکی، منطقه ژئوپلیتیکی
  • سارا فاطمی قیری صفحه 46
    در بسیاری از تحقیقات و پژوهش هایی که به نوعی از داده های هواشناسی در آنها استفاده می شود، به دلیل نبود ایستگاه هواشناسی در تمام محدوده نیاز به میانیابی و بازسازی داده ها می باشد. هدف این تحقیق ارزیابی روش های مختلف میانیابی به منظور تهیه نقشه های همبارش استان اصفهان می باشد. بدین منظور از داده های نرمال بارش سالانه جهت مقایسه روش های میانیابی IDW، Spiline، Kriging و روش های رگرسیونی بارش- ارتفاع، بارش- ارتفاع- طول جغرافیایی، بارش- طول جغرافیایی و تعیین بهترین روش در تهیه نقشه همبارش سالانه استان اصفهان استفاده شد. شاخص تعیین بهترین روش ریشه حداقل مربعات داده های (RMSE) بود که از روی داده های میانیابی شده و داده های واقعی محاسبه گردید. نتایج نشان داد که از بین روش های فوق روش بارش- ارتفاع- طول جغرافیایی دارای کمترین خطا و روش کریجینگ بیشترین خطا است.
    کلیدواژگان: بارش، میانیابی، زمین آمار، اصفهان
  • سعید موحدی، بهروز حیدری، سید کرامت هاشمی عنا، فیروز رنجبر صفحه 64
    برای پهنه بندی نواحی اقلیمی استان خوزستان از یازده متغیر اقلیمی وابسته به رطوبت، دما و بارش از سیزده ایستگاه هواشناسی سینوپتیک استفاده شد. ابتدا یک ماتریس 11×13، ایستگاه ها در سطرو متغیرها در ستون تشکیل گردید. سپس این ماتریس طی فرایند میان یابی کریچینگ با استفاده از نرم افزار surfer، به ماتریس دیگری با ابعاد 11×616 تبدیل شد (ایستگاه ها در سطرو متغیرها در ستون). آنگاه داده های ماتریس مذکور به عنوان ورودی تحلیل مولفه اصلی و تحلیل خوشه ایمورد استفاده قرار گرفت. از تحلیل مولفه های اصلی برای شناخت مولفه های سازنده پهنه های اقلیمی و از تحلیل خوشه ایبه روش ادغام وارد برای تفکیک پهنه ها استفاده شد و با استفاده از این روش 5 خوشه مشخص شد که هر خوشه بیانگر یک پهنه است. نتایج حاصل از تحلیل عاملی بر روی یازده متغیر اقلیمی در مقیاس ماهانه در استان خوزستان نشان داد که چهار عامل در ایجاد شرایط اقلیمی منطقه نقش اساسی دارند. ین عوامل به ترتیب اهمیت عبارتند از: 1- عامل گرمایی 2- عامل بارش زمستانی 3- عامل بارش پاییزی 4- عامل رطوبتی. با انجام تحلیل خوشه ایبر روی مقادیر عاملی، پنج پهنه ی اقلیمی در استان خوزستان مشخص شد. لازم به ذکر است که شرایط متنوع اقلیمی و آرایش مکانی نواحی اقلیمی در استان، بیانگر نزدیکی به دریا و مناطق خشک کشورهای عراق و عربستان و گستردگی آن به سمت ارتفاعات زاگرس است.
    کلیدواژگان: نواحی اقلیمی، تحلیل عاملی، تحلیل مولفه های اصلی، تحلیل خوشه ای، استان خوزستان
  • سید هادی حسینی، یعقوب زنگنه صفحه 74
    هدف تحقیق بررسی تحلیلی تطبیقی مزیت های نسبی و نابرابری اشتغال میان نواحی شهری کل کشور و نواحی شهری استان خراسان رضوی است. در واقع سوال اصلی این است که فعالیت های پایه ای و غیرپایه ای در بخش ها و زیر بخش های اقتصادی نواحی شهری کشور و خراسان کدامند؟ با توجه به شرایط جغرافیایی متفاوت مناطق، مزیت های نسبی آنها تا چه حد مشابه یا متفاوت از هم می باشند؟ رویکرد حاکم بر این تحقیق، رویکردی توصیفی تحلیلی است و تاکید اصلی در گردآوری داده های تحقیق بر بهره گیری از روش های اسنادی بوده است. در بخش تحلیل اطلاعات نیز از مدل اقتصاد پایه، تکنیک ضریب مکانی و شاخص های نابرابری ویلیامسون و ضریب تغییرات استفاده گردید. یافته های حاصل از تحقیق بیانگر این است که بخش کشاورزی در 70 درصد نقاط شهری کشور و 82 درصد نقاط شهری خراسان رضوی دارای مزیت نسبی می باشد. در بخش صنعت نقاط شهری کشور نسبت به نقاط شهری خراسان رضوی از مزیت های نسبی بالاتری برخوردار بوده اند. اما در بخش خدمات نقاط شهری خراسان رضوی نسبت به نقاط شهری کل کشور از مزیت های نسبی بالاتری برخوردار بوده اند. در بخش فعالیت های نامشخص و اظهار نشده نقاط شهری خراسان رضوی نسبت به نقاط شهری کل کشور از مزیت نسبی بالاتری برخوردار بوده است. غلبه فعالیت های این بخش، نشان از عدم توانایی بخش های رسمی فعالیت برای جذب شاغلان دارد که باعث می گردد این شاغلان به ناچار جذب فعالیت های نامشخص، غیررسمی و حتی بزهکارانه و غیرقانونی شوند. تحلیل نابرابری اشتغال نشان داد که اولا مقدار کلی نابرابری در میان مناطق شهری کل کشور نسبت به نقاط شهری خراسان رضوی بسیار بیشتر می باشد. ثانیا روند نابرابری ها در بین دو دهه 75-85 در نقاط شهری کشور و استان، نه تنها کاهش نیافته است، بلکه این روند بیشتر نیز گردیده است.
    کلیدواژگان: اشتغال، مزیت نسبی، نابرابری اشتغال، نقاط شهری، خراسان رضوی، ایران
  • علی مصیب زاده، اصغر عابدینی صفحه 100
    بافت های فرسوده شهری که زمانی بر اساس الگوهای شهری و با تاثیر از شرایط اقتصادی- اجتماعی ساکنان و ویژگی های محیطی به وجود آمده اند، امروزه بر اثر گذشت زمان و تغییر در الگوهای فضایی ساخت و ساز، قابلیت زندگی را از دست داده اند و دارای مشکلات زیادی از لحاظ شرایط کالبدی، عبور و مرور، اقتصادی و اجتماعی برای زندگی امروزی است. برنامه های راهبردی با توجه به انعطاف پذیری و داشتن دید بلندمدت و تلفیق سطوح مختلف برنامه ریزی، در بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده دارای اهمیت بسیاری است. این بافت ها دارای توان ها، نقاط قوت و فرصت های زیادی هستند که بر اساس شناخت جامع و برنامه ریزی صحیح این نقاط، می توان راهبردهای بهینه ای جهت ساماندهی وضعیت موجود بافت های فرسوده ارایه داد. در این مقاله بر اساس مدل SWOT نقاط قوت، ضعف و فرصت ها و تهدیدهای موجود شناسایی شده و بر اساس طیف لیکرت نظرات کارشناسان و مسوولان مورد بررسی قرار گرفته و هر یک وزن خاصی بر اساس امتیاز کسب شده، به خود گرفته و سپس راهبردهای بهینه بهسازی و نوسازی بافت فرسوده محدوده مرکزی شهر ارومیه به دست آمده اند. راهبردهای به دست آمده به عنوان راهنما و ملاک عمل بهسازی و نوسازی این محدوده جهت تصمیم گیری و اجرا ارایه شده اند. در نهایت این نتیجه حاصل شده است که محدوده ی مرکزی شهر ارومیه، با توجه به وجود امکانات اخذ وام از سازمان های داخلی و بین المللی، وجود بازار بزرگ ارومیه به عنوان محور اصلی اقتصادی شهر و همچنین وجود میادین، مکان های با ارزش و بناهای تاریخی و جزو آن، دارای پتانسیل های بالقوه ای جهت بهسازی و نوسازی می باشد.
    کلیدواژگان: راهبرد، بهسازی، نوسازی، بافت فرسوده، SWOT، محدوده مرکزی ارومیه
  • زهره هادیانی، محسن احدنژاد روشتی، شمس الله کاظمی زاد، امیر شاه علی صفحه 116
    در شهر زنجان با توجه به بالا بودن نرخ رشد جمعیت و توسعه فیزیکی شهر، روزانه 270 تن پسماند جامد با ترکیبات متفاوت وارد چرخه ی زیستی این شهر می شود. مکان فعلی دفن پسماندها نیز در محلی نامناسب در جنوب غربی شهر در منطقه مهترچای قرار دارد. علاوه بر آن روش دفع و دفن زباله ها نیز در آن مرکز غیراصولی بوده و موجبات آلودگی منابع حیاتی از قبیل هوا، آب، خاک و چشم انداز شده است. از سوی دیگر اختلال در زندگی روزانه ساکنانی که در مجاورت مکان های دفع زباله قرار دارند لزوم مکان یابی محل جدید برای دفن مواد زاید را ضروری می سازد. در پژوهش حاضر با استفاده از منطق فازی برای تعیین ارزش و وزن معیارهای مختلف موثر در مکان یابی محل دفن پسماند جامد شهری زنجان در محیط GIS به طراحی یک مدل جهت انتخاب محل دفن پرداخته شده و پارامترهای مورد استفاده از قبیل؛ شیب، توپوگرافی، خطوط گسل، فاصله از سکونتگاه ها و مراکز جمعیتی، فاصله از منابع آب های سطحی و زیرزمینی، فاصله از جاده های دسترسی، نوع خاک و سنگ ها، کاربری اراضی منطقه و قابلیت اراضی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و در نهایت پس از همپوشانی لایه ها سه مکان به صورت کاملا مناسب، مناسب و نسبتا مناسب شناسایی گردید. که پس از ارزیابی های به عمل آمده از همپوشانی لایه های وزن دهی شده گزینه کاملا مناسب واقع در 35 کیلومتری شمال غربی زنجان در مسیر جاده خلخال به عنوان مرکز دفع بهداشتی پسماندهای جامد شهر زنجان انتخاب گردید. نتایج حاصل از تحلیل، مورد کنترل زمینی قرار گرفت و تا حدود زیادی رضایت بخش می باشد.
    کلیدواژگان: پسماندهای جامد شهری، مکان یابی، منطق فازی، GIS، شهر زنجان
  • محمدحسین رامشت، علیرضا عرب عامری صفحه 134
    منابع آب زیرزمینی بعد از یخچال ها و پهنه های یخی، بزرگ ترین ذخیره آب شیرین زمین را تشکیل می دهند و یکی از منابع مهم تامین آب شیرین مورد نیاز انسان هستند. امروزه افزایش جمعیت و به طبع آن بهره برداری بی رویه از سفره های آب زیرزمینی مساله کمبود آب را به وجود آورده است. در حالی که مدیریت و کنترل صحیح این منابع می تواند تا حدودی مشکلات کم آبی را بر طرف کند. یکی از راهکارهای مدیریتی منابع آب زیرزمینی، تغذیه مصنوعی آبخوان ها و تعیین مناسب ترین مکان جهت این امر است. روش تخصیص خطی یکی از روش های تصمیم گیری چندمعیاره است که ضمن ترکیب شاخص های کمی و کیفی و نیز وزن دهی متناسب با اهمیت هر معیار، می تواند در انتخاب بهترین گزینه به تصمیم گیران کمک کند. با توجه به اینکه دشت شاهرود- بسطام در بردارنده سه کانون جمعیتی شاهرود، بسطام و مجن و 85% جمعیت کل شهرستان شاهرود است، بنابراین شناسایی و پهنه بندی مناسب ترین مکان جهت تغذیه مصنوعی آبخوان های زیرزمینی در این دشت از اهمیت بالایی برخوردار است یافته ها و نتایج تحقیق نشان می دهد که در حوضه شاهرود- بسطام که به 7 پهنه از لحاظ ارتفاعی تقسیم شده است، پهنه 3 با موقعیت کوهپایه ای در رتبه اول و بهترین پهنه جهت تغذیه مصنوعی و پهنه 7 با موقعیت کوهستانی در رتبه آخر قرار گرفته است و به منظور تغذیه مصنوعی مناسب نمی باشد. پهنه های (4، 2، 5، 6، 1) به ترتیب در رده های بعدی جای گرفته اند.
  • مسعود تقوایی، زهرا پیرمرادیان، اعظم صفرآبادی صفحه 150
    اکوتوریسم مجموعه ای است از صنعت ارگانیک و دینامیک توریسم که در عین بازدهی و سودآوری چشم گیر اقتصادی، متضمن لایه های عمیق تر توسعه است. این مجموعه نه تنها بستری است برای تکامل فرهنگی جوامع، بلکه اکوتوریسم محیط زیست را به خدمت آرامش روح انسان های کنجکاو و جستجوگر درمی آورد و آنان را در سفر جذاب و لذت بخش و پرخاطره به کشف ناشناخته های جهان هستی و نزدیکی طبیعت و غوطه ورشدن در آرامش روح افزا و فرح بخش جاذبه های طبیعی آفرینش فرامی خواند. در این مقاله به بررسی جاذبه های طبیعی ناحیه سامان و تاثیر آن در جذب گردشگری پرداخته شده است. برای رسیدن به این مقصود ناحیه سامان از نظر طبیعی مورد ارزیابی قرار گرفته و نقاط قوت، ضعف و نیازهای آن مشخص شده است. سوال اصلی این پژوهش بررسی مهم ترین نقاط قوت، ضعف، تهدید و فرصت ناحیه سامان برای نیل به ناحیه ویژه اکوتوریستی است و هدف آن شناخت قابلیت ها و جاذبه های گردشگری و بررسی مشکلات و تنگناهای توسعه گردشگری در ناحیه سامان است. نتایج نشان از قابلیت های ممتاز این ناحیه دارد با این حال گردشگری در آن توسعه نیافته است که می توان علل آن را کمبود امکانات و تاسیسات زیربنایی و عدم سرمایه گذاری های مکفی در اماکن اقامتی ناحیه دانست. بنابراین، با ارائه طرح های جامع و مدون گردشگری و سرمایه گذاری بخش خصوصی و دولتی می توان زمینه توسعه اقتصادی و اجتماعی ناحیه سامان را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، توسعه، اکوتوریسم، ناحیه سامان
  • مریم کریمیان بستانی، نصرالله مولایی هشجین صفحه 170
    از مهم ترین عوامل در برنامه ریزی شهری، استفاده از فضاها و توزیع مناسب و به عبارتی کامل تر عدالت فضایی است. در این راستا کاربری ها و خدمات شهری از جمله عوامل موثر و مفیدند که با پاسخگویی به نیاز جمعیتی، افزایش منفعت عمومی و توجه به استحقاق و شایستگی افراد می توانند با برقراری عادلانه تر، ابعاد عدالت فضایی، عدالت اجتماعی و عدالت اقتصادی را برقرار نمایند. شهر زاهدان با یک سابقه خیلی کوتاه در شهرنشینی، طی دهه های اخیر رشد ناموزونی داشته، که زمینه ساز نابرابری اجتماعی بویژه در امکانات آموزشی در بین شهروندان و مناطق مختلف آن می باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد بین مناطق شهری زاهدان در برخورداری از امکانات و تسهیلات آموزشی در سه مولفه سازگاری (موقعیت مکانی با هم جواری ها، موقعیت مکانی و شبکه ارتباطی و در نهایت موقعیت مکانی در ارتباط با طرح تفصیلی)، مولفه مطلوبیت (کیفیت ابنیه مراکز آموزشی، موقعیت مکانی و شعاع دسترسی ها، مراکز آموزشی در ارتباط با توزیع و تراکم جمعیت و نوع مالکیت آنها) و بالاخره ظرفیت (تعداد دفعات استفاده از مراکز آموزشی و تعداد کلاس ها در مراکز آموزشی) تفاوت فاحشی وجود دارد. به این صورت که منطقه دو شهرداری به عنوان برخوردارترین، منطقه یک با سطح متوسط برخورداری و منطقه سه به عنوان کم برخوردارترین محسوب می شوند. از نتایج دیگر پژوهش حاضر این است که سازمان یابی امکانات آموزشی در شهر زاهدان حاکی از عدم تعادل و تمرکز گرایی در منطقه دو و تشدید نابرابری ها و در نتیجه گسستگی بیشتر عدالت فضایی بین مناطق است. به نظر می رسد که الگوی توزیع و شعاع دسترسی به امکانات آموزشی در مناطق مختلف شهری زاهدان در وضعیت نامتعادلی قرار دارد. این می تواند هشدار جدی به مدیریت شهری و برنامه ریزان آموزشی باشد، زیرا هر گونه تغییر و تحول سازنده ای در محیط های شهری بدون توجه به پرورش نیروی کارآمد و تشکیل سرمایه انسانی انجام شدنی نیست و نیروی انسانی کارآمد در سایه فرصت های برابر آموزشی به بار خواهد نشست. نگرش سیستمی در نحوه توزیع کاربری های آموزشی، مدیریت یکپارچه شهری، برنامه ریزی های کوتاه مدت و ضربتی برای بر طرف نمودن شکاف و نابرابری و در عین حال اتخاذ برنامه های میان مدت و بلند مدت و افزایش توان اقتصادی شهروندان از مهم ترین راهکارها در جهت نیل به تحقیق عدالت در شهر است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، عدالت فضایی، مراکز آموزشی، شهر زاهدان، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • مصطفی امیرفخریان، براتعلی خاکپور، مجید دانایی، معصومه توانگر توانگر صفحه 190
    امروزه در ادبیات علمی برنامهریزی شهری، پارک های شهری دارای کارکردهای گوناگون اجتماعی، اقتصادی و اکولوژیکی میباشند. از این بین، کارکردهای اجتماعی به دلیل ارتباط مستقیم آن با شهروندان اهمیت ویژهای دارد. در یک طبقهبندی، کارکردهای اجتماعی پارک های شهری به دو دسته کارکردهای مطلوب نظیر (نقش پارک در گذران اوقات فراغت، افزایش شکلگیری نهادهای مشارکتی، تعامل و همکاری، ارتقای بهداشت روانی و جسمی و...) و کارکردهای نامطلوب نظیر (نقش پارک در افزایش بزهکاران، توزیع مواد مخدر و افزایش تعداد معتادان، روابط نامناسب و...) قابل تقسیم است. در این میان موقعیت مکانی، شرایط پارک و جمعیت استفاده کننده از آن تاثیر مهمی در نوع کارکرد اجتماعی پارک های شهری خواهد داشت. این مطالعه به شکل علمی به بررسی این موضوع در شهر مشهد میپردازد. برای این منظور از بین مناطق 12 گانه شهر، منطقه 1 (به عنوان توسعه یافته ترین منطقه) و منطقه 6 (به عنوان یکی از توسعه نیافتهترین مناطق) انتخاب و ضمن تکمیل 360 پرسشنامه از ساکنین مجاور پارک ها، وضعیت کارکردهای اجتماعی با استفاده از 9 شاخص، جمعآوری و در ادامه با بهرهگیری از مدل تحلیل عاملی اقدام به ترکیب متغیرها و سهم هر یک در تبیین کارکردهای اجتماعی پارک های شهری به تفکیک منطقه شد. نتایج این تحلیل نشان داد که 9 شاخص مورد بررسی، قابل تقلیل به سه عامل با مقادیر ویژه بالاتر از 1 میباشد که در مناطق 1 و 6 به ترتیب 64. 599 و 62. 966 درصد از کارکردهای اجتماعی پارک های شهری را تبیین میکند. نتیجه تکمیلی این مطالعه نشان داد که در منطقه 1 کارکردهای اجتماعی مطلوب و در منطقه 6 کارکردهای اجتماعی نامطلوب مهم ترین نقش را در تبیین کارکردهای اجتماعی پارک های شهری ایفا میکند.
    کلیدواژگان: پارک های شهری، شهر مشهد، کارکردهای اجتماعی
  • قدیر فیروزنیا، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، لیلا دیانی، مجید پریشان، مهران اصغری نیا صفحه 212
    کمیابی زمین و عدم امکان تولید آن و نقش اساسی آن در برنامه های توسعه سبب شده که دولت ها همواره در فکر ساماندهی بهره برداری از آن باشند. بر این اساس دولت جمهوری اسلامی ایران از سال 1358 به منظور سازماندهی و توزیع عادلانه منافع زمین و برآورد نیازهای اساسی بویژه امر مسکن، مبادرت به تملک اراضی موات و ملی و واگذاری بخشی از آن در قالب واگذاری اراضی مسکونی به منظور تامین مسکن به روستاییان واجد شرایط نموده است. در این مقاله سعی شده با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به این سوال اساسی پاسخ دهد که طرح واگذاری اراضی مسکونی روستایی چه پیامدهای داشته است؟. نتایج این تحقیق که با تکمیل 264 پرسشنامه خانوار روستایی در 6 استان منتخب انجام پذیرفته نشان داد که پیامدهای مثبت واگذاری اراضی مسکونی روستایی در ابعاد کالبدی بیشتر از پیامدهای منفی آن بوده است. در زمینه اجتماعی نیز دارای پیامدهای مثبت و منفی بوده و در عرصه اقتصادی پیامدهای مثبت کمتری نسبت به منفی داشته است.
    کلیدواژگان: پیامد، واگذاری اراضی مسکونی روستایی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، مدیریت اراضی روستایی، مسکن روستایی
|
  • Page 1
    Human life's qualification has been changed and improved by the enhancement of the human knowledge. However, this growth and development have not been equal in all parts of human habitats. As the results of this situation many different social sections have been formed containing different economic qualities such as developed provinces in national level or developed and developing countries in international level. To manage this socio-economic condition, it is very important to have correct information about economic quality for development plans and the reduction of economic inequities. In this research socio-economic qualification of west Azerbaijan province was studied by GIS spatial analysis and Multi-criteria Decision Making (MCDM). The availability of GIS and multi-criteria decision analysis methods allows combining knowledge derived from different sources to support socio-economic planning and management. Methods such as fuzzy AHP and MCDM have been employed with success to model the socio-economic evaluation techniques but these methods still are not used in many developing countries such as Iran. The main objective of this research is to introduce GIS as a powerful technology in socio-economic development studies. For this to happen, socio- economic indexes are prepared in raster map format in the GIS environment. In the next step all of these GIS dataset layers, stored in Geo-database and have been standardized by Fuzzy logic model. Pixel value of these raster dataset layers were then calculated from 100 percent on the basis of some ingredient indexes such as area, density and population. In the next step Analytical Hierarchical Process (AHP) was used to generate standard weights for weighted overly and consistency ratio was calculated equal to 0.02. Finally spatial distribution of socio- economic parameters was evaluated in counties of west Azerbaijan province by multi-criteria decision making including Bolin logic, WLC, SAW and AHP. Result of this research showed that counties in west Azerbaijan province have different quality of socio-economic development level and all of them can be divided into 5 classes including Urmia at first class, and Khoy at the second class of economic quality. Also Oshnaveih and Chaldran were at last class of economic developing quality. Other counties have been midway and in under level of economic development.
    Keywords: Economic quality development, GIS multi, criteria decision making, west Azerbaijan province
  • Page 24
    Central Asia is one of the regions in geopolitical realm of Islamic republic of Iran. The region includes five Muslim Uzbekistan and Tajikistan, Turkmenistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan races. After the collapse of the Soviet Union in 1991, the geopolitical plan was compiled. Formation of this geopolitical region in north eastern Iran, possessing marine-land long borders with countries of this region along with some domestic and international opportunities brought up challenges against Iranian foreign diplomacy and policy. Among these opportunities and challenges there are two cases which seem to be more important due to geographical nature of its strength and the country’s stability. These factors can identify a suitable field to design and the efficient strategies to be planned for this region. In this article, effort has been done on the investigation of effective geopolitical factors in Iran in relation to central Asian countries which are classified on the basis of opportunity and threat factors in the futures.
    Keywords: Central Asia, Islamic Republic of Iran, Geopolitical Opportunity, Geopolitical Challenge, Geopolitical Region
  • Page 46
    Commonly almost in many research cases in which meteorological data is required; the interpolation reconstruction have been used, because of lack or limitation of meteorological stations in the whole study area. The main object of present research is evaluation of different interpolation methods to prepare rainfall map of Esfahan province. We used normal rainfall data of province and regression, IDW, Spiline, Kriging methods. We used RMSE for determination of the best method rainfall Interpolation with comparing real and estimated data. The results show that the elevation has the lowest and the Kriging has the highest error in rainfall maps.
    Keywords: Precipitation, Interpolation, Geostatistic, Esfahan
  • Page 64
    The aim of this paper is climatic classification of Khuzestan province. For this purpose, we first used eleven-variable relationships of humidity, temperature and precipitation in synoptic stations of the study area. Then we formed a matrix with the dimention of 13*11 applying Kriging method for convert matrix dimention (616*11) and also for principal component analysis and cluster analysis inputs. In this research the principal component analysis was used for understanding the component details and the cluster analysis was applied for the climatic classification. The results show that there are five climatic region and four components in Khuzestan province. Climatic variety conditions and regional settingsd indicate that this province is near the sea and dry regions of Iraq and Saudi Arabian countries that extensively expand toward the heights of Zagros Mountains.
    Keywords: Climatic Regions, Principal Components Analysis, Cluster Analysis, Khuzestan Province
  • Page 74
    The purpose of this article is comparative–analytic survey of relative advantages and inequality of employment between urban regions of Khorasan Razavi and urban regions of Iran. The main question is that which activities in economic sectors and subsectors of these regions are basic or nonbasic? With attention to geographical different conditions of these regions, relative advantages of those are similar or different? The methodology of this research is a descriptive-analytic approach and in the gathering of data, mainly have used from second data analysis (documentary) method. And also in the stage of data analysis, base economic model, location quotient technic and Williamson and coefficient of variation inequality indexes are used. Research findings indicated that agriculture sector in 70 percent of urban regions of Iran and 82 percent of urban regions of Khorasan Razavi have had relative advantage. In industry sector, relative advantage of urban regions of Iran is upper than urban regions of Khorasan Razavi (%36.7 versus %23.5). But in service sector, relative advantage of urban regions of Khorasan Razavi is upper than urban regions of Iran (%64.7 versus %50). In indeterminate and nonprofess sector, relative advantages of urban regions of Khorasan Razavi is upper than urban regions of Iran (%41 versus %20).dominance of activities in this sector shows that formal sectors in this urban regions don’t have ability to attract the employments. Analysis of inequality of employment also indicated that firstly, total inequality in urban regions of Iran is very more than urban regions of Khorasan Razavi. Secondly, the trend of inequalities between two decades both in urban regions of Iran and urban regions of Khorasan Razavi intensified.
    Keywords: Employment, Relative advantage, Inequality of employment, Urban regions, Khorasan Razavi, Iran
  • Page 100
    Urban damaged area has been created on the basis of urban patterns and socio-economic conditions of residents and environmental characteristics, but these fabrics nowadays do not have livable conditions because by passing of time and changing of spatial patterns of housing, some problems such as: formal, social and economic aspects of today life. Strategic plans are more important in improvement and Renovation of damaged fabrics because of flexibility and long period and combination of planning levels. Damaged area has potentials, much strength and opportunities points with comprehensive recognitions and suitable planning of which they can exhibit optimal strategies for importance in improvement and renovation of damaged area. In this paper by the use of SWOT method in damaged area we have recognized strengths, weaknesses, opportunities and threats and have considered views of experts on the basis of Likert method scale. Then, each factor has earned particular weight and optimal strategy of importance in improvement and renovation of damaged area and have been shown in central sector of Urmia. Obtained strategies are used as guidance and practicable criteria to make decision and performance in central sector of Urmia. Finally, results of paper show central sector of Urmia according to the borrowing facilities of national and international organizations and large market as the main axis of economy and valuable squares and historical areas have potentials for for improvement and modernization.
    Keywords: Strategy, Improvement, Renovation, Damaged area, SWOT, Central sector of Urmia
  • Page 116
    In Zanjan city with high rate of population growth and physical development, every day 270 tons of solid waste with different compounds enters into the biological cycle of the city. The current location of disposed waste at inappropriate local is in Mehtrchay the region in the southwest city. In addition, waste disposal method was inappropriate and causes vital sources of pollution such as air, water, soil and landscape. On the other hand, disruption of daily life of those residents near waste disposal sites are necessary to locate for new location waste disposal. In this study, by using fuzzy logic the aim was to determine the value and different weight criteria affecting the location of municipal solid waste landfill in Zanjan by GIS to design a model and to select disposal site. Parameters used were; slope, topography, fault lines, distance from population centers, distance from surface and underground water resources, distance from access roads, type of soil and rocks, land use area, and land capability analysis was thereby analyzed. Finally, after overlapping the layers three sites as quite appropriate, suitable and moderately suitable were identified. After the evaluation, overlapping layers were obtained by Weighted Perfect Choice 35 kilometers from Zanjan in northwest of the Khalkhal road as Center for hygine solid wastes landfill site in Zanjan. Results of the analysis and control of land is largely satisfactory.
    Keywords: Municipal solid waste, Site selection, Fuzzy logic, GIS, Zanjan city
  • Page 134
    Underground water resources, form the most extensive fresh water reservoirs on the earth after glaciers and ice sheets, so that they are counted as the significant drinkable supply of water for human beings. Nowadays, as the result of overpopulation and consequently, excessive exploitation of underground water supplies, the water inadequacy problems are brought into existance. By employing accurate and basic controlled management of consumption, however, may rectify any damage of this dilemma? One of the approaches is to recharge the artificial underground aquifer and determine the most appropriate location to do so. Linear assignment method is a multi- standard resolving method which not only combines quantitative and qualitative components and weigh them proportion to their importance, but also can help the decision makers adopt the best approach. Since Shahrood- Bastam region with three population centers, Shahrood, Bastam, and Mojen, contain about 85% of Shahrood county population, locating and zoning the most appropriate site to recharge artificial underground aquifer is particularly vital for this region. According to the results of this research, it is indicated that in Sharood- Bastam region which is divided into 7 different zones due to their altitudes, the 3th zone with its submontane location has grade 1 and is the best site to be artificially recharged. On the other side, 7th zone, which is located in mountain, has the lowest position in this list. That is, this zone is unsuitable for recharging. The rest of positions are respectively allotted to 1, 6, 5, 2, and 4th zones.
  • Page 150
    Ecotourism is a collection of organic and dynamic tourism industry while having considerable productivity and profitability, ensures economic development at deeper layers. This collection is not only a bed for the cultural development of communities; rather it makes the environment serve the human curious soul and invites them to have a fascinating and enjoyable journey, filled with memories, to explore the unknown universe and become close to nature and be immersed in the relaxing and refreshing natural attractions. This paper aims to study natural attractions of Saman region and find their effect on attracting tourists. The main objective of this study was to investigate and understand the most significant capabilities and opportunities as well as bottlenecks and threats to the region to achieve specific pattern of ecotourism. For this purpose, the nature of the region was evaluated and its strengths and weaknesses were identified. The results showed the high weakness of the required infrastructures for tourism such as facilities, services, social, economic, cultural and communication infrastructures and considering the potentials of the region and long-term prospects of tourism development in Saman, suggestions for improving the current situation and the future upgrades of the region were presented in the form of short time (Task Force), medium-term and long-term intervals. It should be pointed that by providing comprehensive and systematic planning of tourism and investment incentives for the private sector, we can provide opportunities for ecotourism development in the area.
    Keywords: Feasibility study, Development, Ecotourism, Saman region
  • Page 170
    Utilizing the spaces and appropriate distribution of them, in better words, spatial justice are important factors in urban planning. Accordingly, land uses and city services are of influential and beneficial factors in implementing the dimensions of spatial, social, and economic justice by responding to population requirement, increasing public benefits, and considering peoples’ merits, With a very short record of being called a city, Zahedan has had an asymmetrical growth that has paved the way for social injustice, especially in educational facilities among citizens in different parts of the city. Findings of present research indicate that there are crystal-clear differences in urban areas of zahedan in enjoying educational facilities and potentials regarding three parameters of compatibility (location and the surroundings, location and communication, location and detailed plan), desirability (structural quality of educational centers, locations and degree of accessibility, distribution and population density of educational centers, and the type of their ownership), and capacity (frequency of using educational centers and number of classes in these centers). That is, the second district of municipality enjoys the mentioned parameters the most, the first district enjoys an average extent, and the third district enjoys the least. The findings also indicate that the organization of educational facilities in Zahedan involves disequilibrium; centralization, and dire parity that lead to rapture in spatial justice among districts. It seems that the distribution pattern of and the accessibility to educational facilities in different districts of the city bear unstable situation. This issue can be a very serious warning to the city managers and curriculum developers since no change or development in urban areas is feasible without considering efficient labor and human assets. Efficient labor will only be effective when educationally equal opportunities are porvided. Systematic approach to the distribution of educational landuses, unified city management, intensive and short-range planning are important factors in removing injustice and difference. Similarly, planning medium and long- range programs, and increasing economic power of citizens are significant strategies in materializing justice in the city.
    Keywords: Evaluation, Spatial Justice, Educational Services, Zahedan City, GIS
  • Page 190
    Nowadays in the scientific literature of urban planning, urban parks have various functions of social, economic and ecological. The social function, due to direct contact with citizens is particularly important. In a classification, the social functions of urban parks are divided in two classes: 1-Desirable functions (role of park in the leisure, increasing the formation of cooperative institutions, interaction and cooperation, promote physical and mental health and...) and 2-Undesirable functions (role of park in increasing the guilt, drug distribution and increased number of drug addicts, and...). Locations and conditions of park and population using it have significant impact on social function of urban parks. This article surveys this topic on city of Mashhad. For this purpose region 1 (as most developed region) and Region 6 (as one of the most underdevelopped regions) were selected and 360 questionnaires from residents near parks in social function by using nine indicators completed. Then using factor analysis method we combined nine indicators. This analysis revealed that these indicators are reduced to three factors with eigenvalues higher than one. Further results showed that in region 1 the desirable social functions and in region 6 undesirable social functions have significant role in explaining the social functions of urban parks.
    Keywords: Urban parks, The city of Mashhad, Social functions
  • Page 212
    Land is one of rare resources the increase of which is impossible. It has basic role in development planes. Land has been a reason for governmental interfaces and debates before the organization and appropriate management of land uses. The government of Iran in 1358 has organized the rural lands with the equity in land distribution, the provision of basic needs, and housing supplement with the deliverance of public lands planes for rural people. In order to investigate this matter, it is necessary to recognize factors affecting land delivering programs. For this purpose and aiming at responding research question, the present research was carried out using descriptive analytical method through distributing 264 questionnaires among village households in 6 selective provinces. Findings of the research showed that the assignment of lands for rural housing had positive impacts such as physical development of rural settlers, the increase in resistance of buildings, the increment of rural income and also the reduction in out migration. There were also negative impacts including the disturbance of physical texture, decreasing of social unity, etc. in all environmental, social, economic and physical dimensions, but it is worthwhile mentioning that positive physical impacts were stronger than economic and social consequences.
    Keywords: Rural lands deliverance, Rural housing, Questionnaires, Iran