فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 10 (بهار 1391)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 10 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالقاسم طاهری، مهدی زارع صفحه 1
    فروپاشی شوروی و مطرح شدن ایالات متحده در قالب قدرت هژمون، همزمان با تغییر ساختارهای قدرت در نظام بین الملل همراه گردید. با توجه به گسترش موضوعیت و اهمیت اقتصاد در ساختار جدید، دغدغه های امنیتی به جد با دغدغه های اقتصادی گره ناگسستنی پیدا نموده و سیاست نوین ما بعد جنگ سرد، براساس شاکله ی منسجمی از رابطه ی امنیت و اقتصاد نمود پیدا کرده است. در این شرایط، نقش انرژی در اقتصاد بین الملل، نقشی انکارناپذیر و برجسته تلقی می شود. وابستگی ایالات متحده به مساله ی انرژی، علی رغم گسترش و توسعه ی انرژی های نو و مخصوصا انرژی خلیج فارس از یک سو و تلاش رقبای نوظهور برای ایجاد پیوندهای استراتژیک با کشورهای منطقه از سوی دیگر، این کشور را به اتخاذ استراتژی ایجاد حلقه ی کنترلی بر منطقه و تسلط بر منابع کمیاب حیاتی رهنمون ساخته است. توجه به رشد فزاینده ی تقاضای انرژی اتحادیه اروپا، چین، هند و ژاپن و تلاش های گسترده ی روسیه برای ایجاد مونوپولی انرژی جهت تاثیر بر سیاست قدرتهای مزبور، احتمال ایجاد فرآیندهای سیاسی اتحاد و ائتلاف خارج از کنترل را برای قدرت هژمونیک آمریکا متصور ساخته است. به موازات این دغدغه ها، فعالیت های بازیگران غیردولتی آشوب طلب و با حمایت برخی از دولت های منطقه، در منطقه ی مزبور، نظام بین المللی کنونی را که نه براساس موازنه ی قدرت، بلکه براساس هژمونی شکل گرفته است، با مخاطرات جدی مواجه نموده است. بدین ترتیب، ماموریت اصلی واشنگتن را می توان حفظ جایگاه خود در بازی رقابت گونه ی جدید و در صورت لزوم حذف اصل رقابت از عرصه ی منطقه ای کارکردی خلیج فارس و تشکیل ساختاری جدید برای نهادینه کردن ارزشهای آمریکایی و مبارزه با عوامل و عناصر نهادینه شده ایجاد کننده ی بی ثباتی امنیتی قلمداد نمود. القای ترس شدید از موضوع تروریسم در کنار مبارزه با این معضل شوم، روشی واقع گرایانه برای نیل به اهداف مذکور محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: انرژی، زیر سیستم خلیج فارس، خاورمیانه بزرگ، رقبای نوظهور، مبارزه با تروریسم
  • الهه کولایی، ماندانا تیشه یار صفحه 33
    پس از آنکه چین سیاست انجام اصلاحات در ساختارهای اقتصادی خود را از پایان دهه ی 1360 در پیش گرفت، اقتصاد این کشور با شتاب چشمگیری گسترش یافت و بر میزان مصرف انرژی در بخش های گوناگون اقتصادی افزوده شد. با رشد نیاز چین به انرژی، مساله ی ی امنیت دسترسی به این کالا، به یکی از موضوعات مهم در سیاست خارجی این کشور و در روابط این کشور با مناطق پیرامونی، تبدیل شد.
    اما گسترش حضور چین در سطح منطقه ای، تنها به خاطر وابستگی این کشور به انجام واردات انرژی و تلاش برای ایمن سازی راه های دستیابی به آن نیست؛ بلکه، این امر را باید در چارچوبی کلان تر و با در نظر گرفتن اهداف اقتصادی و برنامه های سیاسی این کشور در نظر گرفت. در واقع، افزایش پیوندهای میان چین و کشورهای رو به توسعه و گسترش حضور منطقه ای این کشور را باید در چارچوب افزایش نفوذ و جایگاه سیاسی این کشور در سطح بین المللی دید و نباید آن را تنها به تلاش این کشور برای دسترسی به منابع انرژی فروکاست. در مجموع، اینطور به نظر می رسد که اگرچه مساله ی تامین امنیت انرژی نقش مهمی در شکل دهی به رفتار منطقه ای و جهانی چین بازی می کند، اما نتوانسته است سیاست خارجی این کشور را به طور کامل پیرو این دست ملاحظات نماید.
    در این نوشتار تلاش خواهد شد تا نشان داده شود در حالی که انرژی عامل مهمی در سیاست خارجی چین در روابط این کشور با کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای است، اما این طور به نظر می رسد که انرژی بیشتر نقش ابزاری کاربردی برای پیشبرد منافع ژئوپلیتیکی چین در این منطقه را بازی می کند و برای درک ماهیت سیاست های انرژی چین، باید در چارچوبی کلان تر به بررسی اولویت های چندگانه سیاست های امنیتی و رقابتی چین با دیگر کشورها در منطقه ی سازمان همکاری شانگهای پرداخته شود.
    کلیدواژگان: چین، آسیای مرکزی، انرژی، امنیت، ژئوپلیتیک، اقلیت های قومی، سازمان همکاری شانگهای
  • محمدصادق کوشکی، امیرحامدآزاد صفحه 65
    کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس علی رغم تشکیل نهادی برای همگرایی منطقه ای، با پیاده سازی الگوی نامنطبق با شرایط کشورهای عضو در موضوع اتحادیه ی پولی و اجرای ناقص همین الگوی نامنطبق و همچنین اعمال سیاست های غلط اقتصادی، عملا ظرفیت های موجود در شش کشور عضو این شورا برای دست یابی به اهداف تعیین شده اقتصادی در منشور این نهاد را در چارچوب همگرایی منطقه ای بدون استفاده نگاه داشته اند.
    عدم تشکیل اتحادیه ی پولی واحد، نرخ بیکاری بالا در میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، روبرو بودن پروژه های نفتی، عمرانی و حمل و نقل با کمبود منابع مالی و نرخ مبادله ی پایین تجاری میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس مشکلات قابل لمسی هستند که این شورا، به رغم گذشت 30 سال از تاسیس، با آن دست به گریبان است.
    بنابراین به نظر می رسد آنان باید برای دست یابی به اهداف تعیین شده در منشور این نهاد در قالب همگرایی منطقه ای در بعد اقتصاد، ابتدا الگویی سازگار با شرایط مشترک کشورهای عضو در زمینه های اقتصادی تعریف کنند.
    ضمن اینکه باز گشت سرمایه ی حاصل از فروش نفت به صنایع داخلی و به خصوص صنایع متصل به مزیت مطلق این کشورها یعنی نفت، در این راستا ضروری به نظر می رسد.
    این درحالی است که شورای همکاری خلیج فارس با افزایش بهره وری نیروی کار داخلی و تربیت متخصص از میان اتباع کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و کاهش نیروی کار خارجی طرح های عقیم مانده ای مثل روادید برای تردد اتباع در کشورهای عضو را به یک طرح پویا تبدیل کند
    کلیدواژگان: منطقه، همگرایی منطقه ای، شورای همکاری خلیج فارس
  • علی اکبر جعفری، محمد دادپناه صفحه 89
    در این مقاله تلاش شده است علل مخالفت ایالات متحده آمریکا با دانش هسته ای جمهوری اسلامی ایران در سایه ی موضوع امنیت اسراییل، مورد بررسی قرار گیرد. از این رو، جهت تبیین این مساله ابتدا به عوامل نزدیکی دیرینه ی این دو دولت از جمله منافع مشترک استراتژیک و تهدیدات امنیتی متوجه این دو کشور، پرداخته شده است. در چارچوب تئوری بازدارندگی، رشد و توسعه ی ایران، به عنوان یک تهدید امنیتی این دو متحد استراتژیک مطرح شده است که موجبات کاهش جایگاه برتر این دو قدرت منطقه ای و جهانی را به دنبال خواهد داشت. در یافته های پژوهش حاضر جلوگیری از دستیابی ایران به دانش هسته ای در راستای منافع استراتژیک مشترک دو دولت مطرح شده است که به روش تبیینی و همراه با ارایه ی راهکارها، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: امنیت، بازدارندگی، منافع استراتژیک، تسلیحات هسته ای، لابی
  • شهروز ابراهیمی، محمدرضا صالحی، سید مهدی پارسایی صفحه 111
    بحرین یکی از کشورهایی است که تحت تاثیر شرایط نامساعد داخلی در ابعاد گوناگون سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و همچنین موج بیداری اسلامی- عربی در منطقه ی شمال آفریقا و خاورمیانه، شاهد خیزش مردمی است. در حالی که به ظن نگارندگان این مقاله، دلایل واقعی خیزش مردمی در بحرین، ریشه در عوامل داخلی و ساختاری سیاست و اجتماع در بحرین دارد، عربستان سعودی با خوانشی دیگر و با انگیزه های متفاوتی، در صبحگاه 14 مارس با اعزام نیروی نظامی به مداخله ی نظامی در بحرین دست زد. آمریکا هم در مقابل این خیزش مردمی، بنا به دلایل گوناگون تا جای ممکن سکوت کرد و در سایر موارد تنها به توصیه ی گفتگوی ملی بین مخالفان و دولت بحرین و انجام اصلاحات اکتفا کرد. این مقاله در پی پاسخ گویی به سه سوال عمده است. 1)زمینه های خیزش مردمی در بحرین چیست؟ 2) سکوت آمریکا در مقابل بحران بحرین بر اساس چه منطقی توجیه پذیر است؟ 3) انگیزه های عربستان سعودی از مداخله ی نظامی در بحرین کدامند؟
    فرضیه اصلی مقاله به شرح ذیل می باشد:مبارزه بر سر قدرت و منافع ملی در سطح کلان و منطقه ای برای آمریکا و در سطح منطقه ای و داخلی (ملی) برای عربستان، بن مایه ی رفتار آمریکا و عربستان در بحرین است. این تحقیق به صورت توصیفی – تحلیلی با ابزار کتابخانه ای انجام شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که عامل اصلی خیزش مردمی در بحرین شکاف بین دولت و ملت به واسطه ی توزیع نامناسب ثروت، قدرت و منزلت می باشد. آمریکا به دنبال استمرار تسلط هژمونیک در نظام بین الملل از طریق کنترل شریان های انرژی در منطقه ی استراتژیک خلیج فارس، تداوم پیوندهای امنیتی با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از راه حضور نظامی و تعارض با جمهوری اسلامی ایران است. در یک کلام، قدرت و منافع ملی منطق سیاست آمریکا در بحرین را تبیین می نماید. از سوی دیگر ماهیت نظام سیاسی عربستان و به تبع آن ترس از تسری دموکراسی به داخل عربستان در کنار رقابت و تعارض منطقه ای با ایران، انگیزه های عمده ی ریاض در قضیه ی بحرین محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: خیزش بحرین، آمریکا، عربستان سعودی، مداخله نظامی، رقابت منطقه ای
  • علی آدمی، سید محمدرضا موسوی، حسینعلی توتی صفحه 141
    از آنجایی که بحرین برای قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای از یک ارزش ویژه ی ژئوپولیتیکی برخوردار است؛ تحولات صورت گرفته در بحرین همواره واکنش و سیاست های متعارضی را از طرف این کشورها در پی داشته است. با وقوع بیداری اسلامی در بحرین، کشورهای مخالف ایران از جمله عربستان سعودی با منحرف کردن پروژه ی اعتراضات استقلال خواهانه ی مردم بحرین، صورت مساله را تغییر داده و ابراز کرده اند که ایران درصدد دخالت در امور داخلی کشور بحرین است. این پژوهش با طرح این سوال که ریشه های تعارضات مذهبی و ژئوپلیتیکی ایران و عربستان در رابطه با بحرین چه بوده و چه تاثیری بر روابط بین دو کشور بعد از وقوع بیداری اسلامی داشته، به این نتیجه رسیده است که، این تعارضات قبل از انقلاب اسلامی ایران شروع و با تحولات انقلابی بحرین به اوج خود رسیده که همچنان در جریان می باشد. بعضی از مهمترین ریشه های این تعارضات عبارتند از: ادعای ارضی ایران در خصوص بحرین (قبل از انقلاب)، انقلاب اسلامی در ایران و برانگیختن حس انقلابی شیعیان بحرین و عربستان، حمایت ایران از افزایش نقش شیعیان، حضور ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین، تشکیل شورای همکاری خلیج فارس علیه ایفای نقش ایران در منطقه، دخالت نظامی عربستان در بحرین، رقابت تسلیحاتی ایران و عربستان و پی ریزی سناریوهای متعدد برای انزوای ایران. با توجه به ماهیت تحقیق، روش تحقیق توصیفی - تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: بحرین، تعارضات مذهبی و ژئوپولیتیکی، ج، ا، ایران، عربستان سعودی
  • مسعود راعی صفحه 171
    از جمله مهم ترین سوالات در حوزه ی حقوق عمومی نحوه ی اعمال نظارت بر حکومت و حاکمان می باشد. این دغدغه ی فکری بشری ریشه ی طولانی دارد و در نتیجه تلاش های انجام شده توسط روشنفکران و صاحب نظران در این زمینه نیز گسترده است. سوال مطرح در این خصوص به کارآمدی و میزان توانایی راه حل های ارایه شده می باشد. اتخاذ رویکرد تطبیقی در واقع ارایه پاسخ روشنی به این سوال است. در این نوشتار تلاش برآن است با ارایه نگرشی تطبیقی بین اسلام و لیبرال دموکراسی کارآمدی راه های نظارت بر حکومت و میزان آن ارزیابی شود؛ بدیهی است رسیدن به این سوال با مد نظر قرار دادن مبانی، هدف و ضمانت اجراهای هر دو نظام امکان پذیر خواهد بود. ادعا آن است که نظام سیاسی و حقوقی اسلام به دلیل برخوردار بودن از دو نوع سازوکار نظارتی که شامل نظارت درونی و بیرونی می باشد، در این حوزه کارآمدتر عمل کرده است. تجربه ی حکو مت نبوی و علوی در صدر اسلام گواه روشنی بر این ادعا است، که می تواند الگوی بی بدیلی در شرایط کنونی باشد.
    کلیدواژگان: نظارت بر حکومت، لیبرال دموکراسی، نظام سیاسی و حقوقی اسلام، لیبرال، ضمانت اجراها
|
  • Abolghasem Taheri, Mehdi Zare Page 1
    The disintegration of the Soviet Union and rising of the United States as a hegemon power coincided with the change in the power structure of international system. In the international structure, economy became the center of emphasis and security preoccupation has interwoven with economic concerns. In the post- Cold War era the international politics has linked indispensably with the relations of security and economy. In this situation, the role of energy in international economy is indisputable and prominent. The United States dependence on energy despite the development and expansion of new energy sources and energy from Persian Gulf region and also the attempt of newly emerged rivals to have strategic links with the countries of the region has led the United States to adopt a strategy of controlling the region and its valuable energy sources. The increasing growth of demand for energy by European Union, China, India and Japan and also the expansive attempt by Russia to monopolize energy and use it as a lever to influence the already mentioned powers have visualized the possibility of formation of alliance and coalition out of the control of the United States hegemony. Besides these threat perception the activities of anarchist non-state actors with the support of some of the regional states of Persian Gulf threatens the existing international system which is not based on the balance of power system but on hegemony system. Thus the main mission of the United States is retaining its powerful position in a new competitive game and if need be ending the principle of competition in Persian Gulf and setting up a new structure for institutionalizing American values and fight with the elements that destabilize the situation. The United States policy is creating extreme fear about terrorism and fights against this menace and this in fact is a realistic method for achieving its objectives.
    Keywords: energy, Persian Gulf sub, system, the greater Middle East, newly emerged rivals, fight against terrorism
  • Elaheh Kolaei, Mandana Tisheyar Page 33
    After China started the policy of implementing reforms in its economic structure from 1990, the economy expanded enormously and took great leap forward and the consumption of energy in different sector of the economy increased. With the increase in the need of China for energy, the question of the security of access to energy became one of the important issues of the foreign policy of this country and also in relations of China with countries in its periphery. But the expansion of China’s presence in the region is not only due to China’s dependence to the import of energy and making safe the routes of access to it. This policy of China should be regarded in a wider framework and taking into consideration its economic and political objectives. In fact the increase in the ties of China with the developing countries and the expansion of its presence in region should be interpreted in the direction of increasing its influence and position at the international level and should not be considered merely for the sake of access to energy sources. On the whole it seems that the question of supply of energy though plays an important role in shaping China’s regional and global behavior but it cannot make the foreign policy of this country dependent on this type of considerations.In present paper an attempt has been made to show that though energy is an important factor in relations of China with the countries of Shanghai Cooperation Organization, nevertheless it seems that energy is having more an instrumental role for furtherance of geopolitical interest of that country. For understanding the nature of China’s energy policy one should study in a wider perspective the multiple preferences of security policies and competition of this country with other countries in Shanghai Cooperation Organization region.
    Keywords: China, Central Asia, energy security, geopolitics, ethnic minority, Shanghai Cooperation Organization
  • Mohammad Sadegh Koshki, Amir Hamed Azad Page 65
    The member countries of the Persian Gulf Cooperation Council despite creation of an institution for regional integration and the existence of good potential for attaining the goals defined in its charter have not been able to make use of their potential capabilities within the framework of regional cooperation. Implementing economic model unsuitable with the conditions of the countries of the union in matters like monetary union and also wrong economic policies have led to non-fulfillment of their potential capacities.Non-formation of monetary union, high rate of unemployment among the countries of Persian Gulf region, shortage of capital in oil, development and transportation projects, low volume of trade among the member countries are the tangible bottleneck which the Persian Gulf Cooperation Council is facing despite years thirty years life of this organization. Therefore it seems that for achieving the goals defined in the charter of this organization within the framework of regional economic cooperation, they should first define a suitable economic model which conforms to the common conditions of the member countries. In this ideal economic model return of the capital earned from the sale of oil to oil industries and other related industries is an important necessity. The countries of Persian Gulf Cooperation Council should increase the efficiency of domestic labour force and train specialist from their own citizens of member countries and reduce the foreign labour forces. By these measures they can have dynamic future instead of simply restricting the flow of foreign labour force.
    Keywords: region, regional integration, Persian Gulf Cooperation Council
  • Ali Akbar Jaafari, Mohammad Dadpanah Page 89
    In present article an attempt has been made to study the causes of the United States opposition to nuclear technology of Islamic Republic of Iran in the light of the security of Israel. For explaining this problem, first the factors which bring traditional close ties between the United States and Israel including common strategic interests and security threats are discussed within the framework of deterrence theory, the expansion and growth of Iran as a security threat for the two strategic alley is considered which has led to reduction of the superior place of the United States and Israel regional and global position. The finding of the study shows that preventing the acquisition of nuclear technology by Iran is the common strategic interest of both the governments. The article by an illustrative method and presenting suggestions has examined the above issue.
    Keywords: security, deterrence, strategic interest, nuclear armaments
  • Shahrooz Ebrahimi, Mohammad Reza Salehi, Syed Mohammad Parsaei Page 111
    Bahrain is one of the countries which under the impact of unsuitable political and social conditions and also under the inspiration of Islamic-Arabic awakening in the Middle East and North Africa is witnessing people’s uprising. The present paper is of the view that the real cause of people’s uprising in Bahrain is in domestic factors and the structure of society and politics of that country. Saudi Arabia with a different motivation and interpretation on the morning of 14 March dispatched its forces and militarily intervened in Bahrain. The United States also for different reasons kept silent about these developments and in other instances it merely suggested holding of talks between the oppositions and Bahraini government and implementing reforms. The present article wants to answer three basic questions: 1.What are the grounds of people’s uprising in Bahrain? 2. On what logic and basis the United States has kept silent about Bahrain crisis? 3. What are the motivations of Saudi Arabia in militarily intervening in Bahrain? The underlying hypothesis is that the struggle for power and national interest at the macro and regional level for the United States and in regional and internal level for Saudi Arabia is basis of the United States and Saudi Arabia behaviour in Bahrain. The finding of the study shows the main cause of people’s uprising in Bahrain is the cleavage between the government and people due to unequal distribution of wealth, power and position. The United States wants to sustain its hegemony in international system by controlling the lifeline of energy in strategic Persian Gulf region. In this direction the United States wants to retain its security links with the countries of Persian Gulf Cooperation Council by military presence and opposition to Islamic Republic of Iran. To sum up, power and national interests justify the logic of the United States policy in Bahrain. On the other hand, the nature of political system of Saudi Arabia and the resultant fear of expansion of democracy to Saudi Arabia along with competition and regional opposition to Iran is the main motivation of Riyadh in question of Bahrain. The present paper by a descriptive-analytical method wants to study the above issue.
    Keywords: Bahrain uprising, America, Saudi Arabia, military intervention, regional competition
  • Ali Adami, Syed Mohammad Reza Mosavi, Hossein Ali Tooti Page 141
    Bahrain is having important geopolitical value for regional and extra-regional powers. For this reason the developments which take place in Bahrain lead to the reactions and conflicting policies from those countries. With the emergence of Islamic awakening movement in Bahrain the countries who are opposing Iran, particularly Saudi Arabia, diverted the people’s attention from just protest movement of Bahraini people and raised the question of Iran’s interference in Bahrain internal affairs. The present article wants to know what are the roots of religious and geopolitical conflict of Iran and Saudi Arabia in relation to Bahrain and what impact these contradictions have had on relations of the two countries after the Islamic awakening?. The paper has concluded that these contradictions have started before the Islamic revolution of Iran and has reached its climax after the revolutionary developments in Bahrain and is still going on. Some of the important roots of these contradictions are Iran’s territorial claim on Bahrain(before the Islamic revolution), the Islamic revolution in Iran, provoking the revolutionary feelings of Shiites in Bahrain and Saudi Arabia, the support of Iran for increasing role of the Shiites, the presence of Fifth Fleet Navy of the United States in Bahrain, the formation of Persian Gulf Cooperation Council against Iran playing important role in the region, military intervention of Saudi Arabia in Bahrain, arms race between Iran and Saudi Arabia and designing different scenarios for isolating Iran. The present article by a descriptive-analytical method wants to study the above issue.
    Keywords: Bahrain, religious, geopolitical conflict, I.R. Iran, Saudi Arabia
  • Masoud Raei Page 171
    Among the most important question in the field of general law is the mechanism of supervising the government and the rulers. This mental pre-occupation is having long historic roots and as a result the efforts made by intellectual and s are extensive. The important question in this regard is the efficiency and feasibility of the suggested ways. Choosing a comparative approach is in fact a good answer to this question. The present paper tries to present a comparative approach between Islam and liberal democracy and evaluate the efficiency of methods of supervising the government. Obviously this evaluation will be possible by taking into consideration the principle, aim and implementation guarantees of both the systems. The paper is of the view that the political and legal system of Islam is more efficient. The reason to support this view is that the Islamic legal and political system is having a double mechanism for supervision, one is the internal supervision and the second one is the external supervision. The experience of prophet Mohammad (PBU) and Imam Ali (PBU) rules in the initial years of Islam is clear witness to this claim. It can also be a suitable and exceptional model for present day.
    Keywords: supervision of government, liberal democracy, Islam legal, political system, liberal, implementations guarantee