فهرست مطالب

آموزش عالی ایران - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، پاییز 1391)

مجله آموزش عالی ایران
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا آراسته*، محمدرضا بهرنگی، مهین شریفی حسین آبادی صفحه 1

    هدف از این مطالعه شناسایی عوامل موثر در تصمیم گیری دانش آموزان سال چهارم دبیرستان برای ادامه تحصیل در دانشگاه بود. برای انجام این پژوهش از روش پیمایشی استفاده و داده ها با بهره گیری از پرسشنامه ای محقق ساخته گردآوری شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه(6175N=) دانش آموزان دختر و پسر سال چهارم دبیرستان که در سال تحصیلی 90- 1389 در سه رشته ریاضی فیزیک، علوم تجربی و علوم انسانی در دبیرستان های دولتی شهر کرمانشاه مشغول به تحصیل بودند. از این میان 540 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله-ای و به طور تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از میانگین رتبه ای و آزمون فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. از تجزیه و تحلیل داده ها این نتایج بدست آمد: در بین عوامل فردی- روانشناختی، علاقه، خودپنداره تحصیلی بالا و کسب شناخت، در بین عوامل خانوادگی، انتظار والدین مبنی بر افتخارآفرینی فرزندشان، اهمیت بالای درس خواندن برای خانواده و تمایل والدین، در بین عوامل اجتماعی- فرهنگی، منزلت اجتماعی، تعاملات اجتماعی، اهمیت دانشجو بودن در میان خویشاوندان و تاثیر دوستان، در بین عوامل اقتصادی، یافتن شغل مناسب، کسب درآمد و تلقی کردن تحصیلات به عنوان سرمایه گذاری، و در بین عوامل آموزشگاهی، رشته تحصیلی، تشویق معلمان و رقابت با همکلاسی ها به ترتیب مهم ترین عوامل شناخته شدند.

    کلیدواژگان: عوامل فردی، روان شناختی، عوامل خانوادگی، عوامل اجتماعی، فرهنگی، عوامل اقتصادی، عوامل آموزشگاهی، تقاضای اجتماعی، آموزش عالی
  • احسان جمالی صفحه 25
    تحلیل موقعیت اجتماعی، اقتصادی و نقش متغیرهای مختلف تشکیل دهنده این موقعیت ها در طی زمان بر عملکرد تحصیلی (نمره کل) داوطلبان ورود به آموزش عالی از اهداف این تحقیق است تا مشخص نماید، این موقعیت ها در دستیابی به نمرات بالا چه تاثیراتی دارند و در طی زمان نقش این متغیرها ثابت مانده یا تغییر کرده است.
    تمامی داوطلبان حاضر در جلسه آزمون سراسری درگروه آزمایشی علوم انسانی، در سال های 1380 تا 1388 جامعه آماری این تحقیق را تشکیل می دهند. داده های تحقیق براساس اطلاعات و مدارک موجود در سازمان سنجش آموزش کشور و فرم های نظرخواهی تعداد 4105542 نفر در این گروه آزمایشی در جلسه آزمون حاضر بوده و دیپلم خود را در سال قبل از آزمون دریافت نموده و گروه آزمایشی امتحانی آنان با رشته ای که در آن دیپلم گرفته اند تطابق داشته، جمع آوری شده است. بنابراین حجم اطلاعات مورد استفاده به عنوان نمونه آماری که از داده های گمشده چشم پوشی شده است دراین گروه آزمایشی 1217321 نفر می باشد.
    روش آماری به کار رفته در این تحقیق، استفاده از مدل های سه سطحی با استفاده از نرم افزار HLM است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که هر یک از متغیرهای تشکیل دهنده موقعیت اجتماعی، اقتصادی با میزان تاثیر متفاوت، در افزایش نمره کل داوطلبان موثر هستند و تفاوت معنی داری بین عملکرد تحصیلی زنان و مردان به نفع زنان مشاهده می شود؛ که با افزایش سال این تفاوت در گروه علوم انسانی بیشتر شده است. علاوه بر آن افزایش سطح تحصیلات پدران، سطح تحصیلات مادران و شغل پدران در هر سطح معنی داری بر افزایش عملکرد تحصیلی در تمامی سالهای تحقیق موثر بوده است؛ هرچند با افزایش سال از میزان اثر آنها کاسته شده است. همچنین در تمامی سالهای تحقیق افزایش سطح تحصیلات مادران در مقایسه با افزایش سطح تحصیلات پدران، در افزایش عملکرد تحصیلی اثر بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: موقعیت اجتماعی اقتصادی، عملکرد تحصیلی (نمره کل)، آزمون سراسری، مدل های چندسطحی
  • غلامرضا یادگارزاده، کورش پرند، الناز کنعانی صفحه 57
    مشاوران مدارس در خط مقدم ارتباط با داوطلبان آزمون سراسری بوده و با نیازها، مسائل و مشکلات آنها کاملا آشنا هستند. دانش آموزان دبیرستانی و پیش دانشگاهی مشاوران را اولین منبع اطلاعاتی قابل اعتماد می دانند و بسیاری از مسائل و مشکلات خود را با ایشان در میان می گذارند. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل نظرات مشاوران مدارس در خصوص نیازها، مسائل و مشکلات داوطلبان آزمون سراسری در فرایند انتخاب رشته است. بر این اساس داده های تحقیق با روش تصادفی طبقه ای از نمونه ای به حجم 143 نفر مشاور دبیرستان و پیش دانشگاهی از سازمان های آموزش و پرورش 25 استان کشور انتخاب و با استفاده از دو ابزار پرسشنامه محقق ساخته باز پاسخ و پرسشنامه مقایسه زوجی جمع آوری گردید. نیازها و مشکلات داوطلبان و راه های رفع آن در قالب سه سوال پژوهشی مورد بررسی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده در دو مرحله تحلیل شد که نتایج نشان داد: نیازهای داوطلبان از نگاه مشاوران به ترتیب اولویت عبارتند از: آگاهی از امکان اشتغال در هر یک از رشته های تحصیلی، آشنایی با رشته ها و دانشگاه ها، وجود مراکز مشاوره کنکور و مشاوران کاردان، آشنایی با چگونگی انتخاب رشته، اطلاع رسانی در خصوص انتخاب رشته، دوری از عوامل اضطراب زا و دسترسی به انتخاب های داوطلبان سال های گذشته. مشکلات مورد نظر مشاوران عبارت بود از: عدم آشنایی با رشته ها و آینده شغلی و تحصیلی رشته انتخابی، محدودیت های انتخاب (علاقه، والدین، نمره و رتبه، جدا شدن از خانواده و...)، محدودیت دسترسی به مراکز انتخاب رشته و مشاوران مجرب، عدم وجود اطلاعات کافی در مورد رشته ها و امکانات موجود در دانشگاه ها، عدم اطلاع از نکات فنی انتخاب رشته، مشکل اطلاع رسانی و آموزش جهت انتخاب رشته، عدم اطلاع از رتبه و نمره داوطلبان سال های گذشته.
  • سلیمان ذوالفقارنسب صفحه 79
    نوشته حاضر فرایند ایجاد یا توسعه یک بانک سوال مدرج شده بر اساس تئوری سوال پاسخ با استفاده از داده های 30 سوال کنکور آزمایشی حساب دیفرانسیل است که روی یک نمونه 3409 نفری اجرا شده است. تابع آگاهی کل سوالات برابر با 21/43 است که در فاصله 3 پیوستار توانایی نقطه بیشینه آن روی 95/0 است و در این نقطه، توانایی افراد با حداقل خطا برآورد شده است. یکی از نکات برجسته در راه اندازی چنین بانکی برآورد توانایی افراد بر اساس آزمون های مداد-کاغذی استاندارد و کم خطا با اهداف ویژه است تا بتوان در هزینه، تلاش و زمان صرفه جویی کرد و امنیت آزمون ها را بالا برد. بعلاوه فرایند آزمون گیری را که به صورت سنتی و مداد کاغذی اجرا می شود با طی مراحل بعدی به صورت سنجش انطباقی کامپیوتری ارتقاء داد. برای ارائه مثال از بین سوالات این بانک یک خرده آزمون کوتاه مدادکاغذی با سوالاتی که قدرت تمیز بالا و ضریب دشواری بیشتری دارند، انتخاب شده است. دامنه دشواری این خرده آزمون کوتاه بین و ضریب تمیز قرار داده شد و در نهایت 5 سوال برگزیده شده است که تابع آگاهی این خرده آزمون برابر با 48/12 و نقطه بیشینه آن روی پیوستار توانایی برابر با 35/1 است. بعلاوه سطح دشواری آزمون4/0 واحد انحراف معیار افزایش یافته و به علت کوتاه شدن دامنه آزمون از 30 سوال به 5 سوال میزان آگاهی دهی از توانایی آزمون دهندگان نیز 46/3 برابر کاهش پیدا کرده است. بعلاوه برای اجرای سنجش انطباقی یک شبیه سازی انجام شده است که تنها 8 تا 10سوال نیاز بوده تا با 01/0 احتمال خطا به همان دقت آزمون30 سوالی توانایی افراد را اندازه گیری کرد.
    کلیدواژگان: بانک سوال، تئوری سوال پاسخ، آزمون های کامپیوتری، گنجینه سوال، سنجش انطباقی، بانک تست
  • محمد قائم تاج گردون، محمد تقی منظوری شلمانی، سودابه حسن زاده بارانی کرد صفحه 101
    توسعه آموزش عالی کشور در گرو تامین نیروی انسانی متخصص و متعهد است. هر ساله تعدادی از دانش آموختگان داخل و خارج در قالب فراخوان ها به نظام آموزش عالی وارد می شوند. به منظور اجرای مفاد آئین نامه-های جذب و ارتقاء اعضای هیات علمی که به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده اند، در سال 1389 برای نخستین بار فرآیند جذب اعضای هیات علمی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی وابسته به وزارت عتف از طریق انجام فراخوان متمرکز صورت پذیرفته است. این مقاله میزان تطابق تقاضای اجتماعی برای عضویت هیات علمی در فراخوان متمرکز و اعلام نیاز دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و نیز میزان انطباق فراخوان دانشگاه ها با برآورد نیاز هیات علمی با توجه به مفاد اسناد بالادستی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند که بیش از 80 درصد از تقاضای اجتماعی در کمتر از 35 رشته تحصیلی توزیع شده اند. همچنین نرخ عدم انطباق فراخوان دانشگاه ها با برآورد نیاز هیات علمی در گام نخست از برنامه پنج ساله حدود 5/14 درصد است. نرخ عدم انطباق فراخوان دانشگاه ها با تقاضای اجتماعی نیز حدود 5/2 درصد است. لازم به ذکر است که نرخ عدم انطباق در رشته های دارای تقاضای اجتماعی بالا، به طور قابل ملاحظه ای بیشتر از متوسط نرخ عدم انطباق است.
    کلیدواژگان: جذب هیات علمی، برآورد نیاز به هیات علمی، فراخوان متمرکز جذب، سنجش میزان عدم انطباق
  • یدالله مهرعلی زاده، اسماعیل رجبی معماری، حسین الهام پور صفحه 119
    هدف از مقاله حاضر بررسی ابعاد آسیب های طرح بومی گزینی با محور قرار دادن دو نظریه سرمایه انسانی و سرمایه اجتماعی است. روش تحقیق مورد استفاده روش تحلیل محتوی سایت های اینترنتی کشور با رویکرد کیفی بوده است. در این رابطه منابع و سایت های خبر رسانی وابسته به طیف ها و جناح های سیاسی، علمی و فرهنگی کشور وابسته به:سایت سایت الف- دولت، مجلس، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، سازمان سنجش آموزش کشور، ب- احزاب مختلف، ج- سایت شخصیت های سیاسی و علمی و فرهنگی، د- سایت خبرگزاری ها (مانند مهر، ایسنا، فارس، تابناک، سایت سایت الف...)، ه- روزنامه های صبح و عصر چاپ کشوری، مشاهده ومطالعه متن مصاحبه ها، اظهار نظرها، نقدها و گزارش توسط محققان بررسی گردید. در این میان سرمایه انسانی به دو مولفه تربیت نیروی کیفی و آموزش نیروی کمی و سرمایه اجتماعی هم به چهار مولفه عدالت اجتماعی،انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی و اعتماد اجتماعی تقسیم شده است.نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که اهداف طرح مورد نظر یعنی توسعه کمی و متوازن آموزش و به تبع آن رشد همگون کشور مورد انتقاد قرار گرفته است. در این زمینه در نظر نگرفتن استعدادهای افراد و محصور شدن دانشجویان در فضای تنگ بومی به عنوان آسیب های اصلی طرح بیان شده است. علاوه بر آن، چنین طرحی به چهار مقوله اصلی سرمایه اجتماعی (عدالت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی) بی توجه است.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی، بومی گزینی، کنکور، سازمان سنجش آموزش کشور
  • ناصر یوسفی، ناصر شیربگی صفحه 159
    هدف پژوهش حاضر بررسی ناامیدی وخود ناتوان سازی به عنوان پیش گویی قبولی در آزمون کارشناسی ارشد می باشد. طرح تحقیق حاضراز نوع همبستگی است. نمونه پژوهش شامل 240 دانشجوی قبول شده در آزمون کارشناسی ارشد و 250 دانشجوی قبول نشده در آزمون کارشناسی ارشد(جمعا 590 نفر) بود. در این پژوهش برای انتخاب نمونه قبول شده از جامعه دانشجویان قبول شده دانشگاه های دولتی شهرستان های سنندج، همدان، کرمانشاه و ارومیه در سال 1389 استفاده شد و برای انتخاب نمونه عادی از همان دانشگاه ها از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد. همه دانشجویان نمونه به وسیله مقیاس الگوهای یادگیری سازگار(برای ناتوان سازی)، و پرسشنامه ناامیدی بک، مورد سنجش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها علاوه بر روش آمار توصیفی، روش تحلیل تمایز به کار رفت. نتایج به دست آمده فرضیه پژوهش را تایید کرد و نشان داد که قبولی در آزمون کارشناسی ارشد را می توان از روی ناامیدی وخود ناتوان سازی پیش بینی نمود. ناامیدی وخود ناتوان سازی قدرت پیش بینی معنی دار (001/0
    کلیدواژگان: ناامیدی، خود ناتوان سازی و قبولی در آزمون کارشناسی ارشد، تحلیل ممیز
|
  • Hamidreza Arasteh, Mohammad Reza Behrangi, Mahin Sharifi Housinabadi Page 1

    he purpose of this study was to identify factors influencing fourth-grade high school student's decision-making to continue their education in university. Survey method was used and the data was collected through using a researcher-made questionnaire. The population of the study consisted of all (N= 6175) male and female students in fourth grade public high schools in Kermanshah. These students were majoring in Mathematics, Natural Sciences, and Humanities during the academic year of 1389-90. Five hundred forty participants were selected randomly by means of multi-stage cluster sampling. The data was analyzed through mean rank and Freidman test. The results of analysis were as follows: 1) among personal-cognitive factors, enthusiasm to continue education, high educational self-concept, and knowledge-gaining, 2) among familial factors, the parent's expectation of their children to enter university in order to bring honor for the family, high value of studying for the family members and the parent's tendency for their children entering university, 3) among social-cultural factors, high social status, enhancing social interactions, the significance of being a university student among relatives and friends, 4) among the economic factors, finding a good job, having higher income, and student's beliefs considering academic education as a sort of investment and 5) among scholastic factors, field of study, teacher's persuasion, and competition with classmates were the major influential factors in student's decisions to continue their education in university.

    Keywords: Personal, cognitive factors, Familial factors, Socialcultural factors, Economic factors, Scholastic factors, Social demands, higher education
  • Ehsan Jamali Page 25
    his survey aims to analyze the role and impact of the applicant's socioeconomic status and other related variables on their educational performances (total score) in nationwide examinations during last 9 years. The socioeconomic status include variables such as parents education, fathers job, family income, gender and the applicant's hometown conditions in human sciences group. The statistical population is total applicants of human sciences group who took part in examination during 2001 to 2009. The data was gathered based on NOET'S data files and questionnaires were distributed during exams. The population included 4,105,542 applicants in human sciences group with condition is no more than one year passed from their graduations also the type of their diploma is related to the group of examination. Based on above conditions and ignoring missing data, sample included 1,217,321 applicants. Multilevel modeling was used for analyzing data by HLM software in three levels. The findings show that socioeconomic status (with different sizes) increases the total scores. The finding also revealed that female applicants have had better performance than male one. In addition, the educational performance increases by year of exam and these differences in human sciences group are more than other groups. Furthermore, the increase of parent's education level and father job's causes the increase of educational performances (total score). Comparing the impact of parent's education showed that applicant's educational performance was more affected by their mother's education than their father's education
  • Gholamreza Yadegarzadeh, Korush Parand, Elnaz Kanaani Page 57
    chool counselors have an important role in guiding of students for entrance exam, and their academic needs, problems and difficulties. Indeed high school students perceive counselors as the first source of reliable information for their problems. Therefore, this study aims to analyze the opinions of school counselors about needs, issues and difficulties in the admission process via the university entrance exam, and the discipline selection. Data gathered from 143 school counselors via an open ended questionnaire and paired comparison questionnaire. Based on three research questions, applicant's needs and difficulties and also the ways to fix them were investigated. The data were analyzed in two stages. The findings showed that the applicant's ranked order needs include awareness of the employment possibility in each of the academic disciplines, familiarity with the disciplines and universities, availability of counseling centers and skilled counselors, familiarity with the course selection methods, information about course selection, avoiding factors and conditions cause anxiety, access to applicant's choices in previous years. According to respondents unfamiliarity with the academic disciplines and their future career choice and study, selection constraints (interest, parents, grade and rank, separation from family, etc.), restricted access to consultancy centers and experienced consultants, lack of adequate information about the fields and facilities in universities, lack of information about technical points in course selection, difficulty in informing and educating on the course selection the previous years are among the main difficulties and needs of the applicants.
    Keywords: Course Selection, Nationwide Entrance Examination, Applicants, School Counselors, Education, Higher Education
  • Soleyman Zolfaghar Nasab Page 79
    This article reports the process of establishing and developing calibrated item bank based on item- response theory. 30 differential calculi multiple choice items were experimentally administered on a sample group of 3409 junior high school students. Maximum Test Information Function over theta scale on point 0.95 was 43.21. On this point of the theta scale, the ability was estimated with minimum measurement error. After specifying test item's parameters and calibrating the test items into a pool, Fast-test Professional Software, a linier sub test was developed with items discrimination of 2 £ ai and local parameters1 2 i £ b £, respectively. At last 5 items were selected among the 30 bank's items for the sub test and maximum subtest information function over the theta scale at point 1.35 was 12.48, and hence, information function level decreased 3.46 times because of the subtest shrinkage from 30 to 5 Items. Difficulty level of the subtest increased 0.4 standard deviation units. Furthermore, in order to run computerized adaptive testing, one post simulation study was lunched. This simulation study had shown at most 8 to 10 items were needed to measure individual's ability with error probability less than 0.01 comparing with the origin test. One of the advantages of such calibrated item bank is estimating the individual's ability based on calibrated tests with specific goals to decrease efforts and time consumptions and to enhance tests security. Indeed, leverage traditional paper and pencil test taking process to Computerized Adaptive Testing.
    Keywords: Item Banking, Item, Response Theory, Computerized Exams, Item Pool, Adaptive Testing
  • Mohammad Ghaem Tajgardoon, Mohammad Taghi Manzuri Shalmani, Soudabeh Hasanzadeh Barani Kord Page 101
    evelopment of higher education depends on recruitment of qualified and committed faculties. Every year some of graduates are recruited by higher education institutes via the Centralized Announcement for Faculty Recruitment (CAFR). In order to execute the “Regulations of the Faculty Recruitment and Promotion”- ratified by Cultural Revolution Committee, for the first time, the CAFR took place in 1389. Using documents at the top ministerial level this paper however, aims to scrutinize the compatibility of social demands and universities faculty recruitment and compatibility of universities recruitments and estimated demand. The findings show that more than 80 percent of social demands are compact in less than 35 percent of majors. In addition, the incompatibility rate of university calls and estimated demands on first step of executing the Fifth Five-Year Program is about 14.5 percent. The rate of incompatibility of university calls and social demands is around 2.5 percent. It should be noted that the incompatibility rate in popular majors is significantly more than the mean incompatibility rate.
    Keywords: Faculty recruitment, Estimation of faculty demand, Centralized recruitment, Evaluation of incompatibility
  • Yadollah Mehralizadeh, Esmaeel Rajabi, Hossein Elhapour Page 119
    his paper aims to study the impacts of Iran's measurement and education organization admission policy for public universities in Iran. In this way two known theory namely human and social capital theories were considered as theoretical framework of the study. Method of research was content analysis of Iran's website and public mass media which published during the year 2009-2010. For this analysis about 40 websites and electronic newspapers related to a) government, parliament, Ministry of Science, Research and Technology, and Iran's Measurement and Education Organization; b) different political parties; c) politician and academic scholars; d) different news agencies such as Mehr News, Tabnak News, Fars News; and e) different daily newspapers. Two main aspects of Human capital (quantity and quality of human resources) and social capital (social justice, social participation, social trust, social coherence) were analyzed. The findings revealed that this policy was criticized by most of the non-governmental scholars, politicians and commentators. Also the analysis indicated that this policy cannot bring about an environment to development of human and social capital investment.
    Keywords: Human capital, Social capital, Students admission policies, Localization of student admission, Iran's Measurement, Education Organization
  • Naser Yousefi, Naser Shirbagi Page 159
    he present study investigates the hopelessness and self– handicapping as predictive bases for applicant's achievement in graduate entrance examination. A correlation model was used as the research design. The sample includes 240 succeed applicants and 250 failed applicants who took part in graduate entrance examination. Samples were selected from accepted and failed to be accepted by the graduate entrance examination in the state universities of Kurdistan, Hamadan, Oromyah and Kermanshah. All sample students were tested by Beck’s hopelessness and Patterns of Adaptive Learning Scales Questionnaires. In addition to the descriptive statistic method, the discriminate analysis method was also applied to analyses the data in this research. The findings showed that the research hypothesis was approved and demonstrated that applicant's failure or success in graduate entrance examination may be predicted based on hopelessness and self–handicapping. Additionally the results derived from data analysis are in agreement with the research literature. This research indicates that the success of applicants in graduate entrance examination can be predicted based on hopelessness and self– handicapping. Hopelessness and self–handicapping therefore have significant power to predict (p<0.001). As a result, based on this model it is possible to suggest some applied solutions for reducing hopelessness and self–handicapping among applicants. This result can also be applied in higher education institutions to help applicants to be succeeded in the graduate entrance examination.
    Keywords: Hopelessness, Self–handicapping, Students