فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرتضی خاقانی زاده، حسن ملکی، محمود عباسی، عباس عباس پور صفحه 1
    اهداف
    تحقیقات گسترده ای به منظور ارتقای برنامه درسی اخلاق پزشکی انجام و نقدها و مرورهای مفید و متعددی در این باره منتشر شده، اما هنوز برنامه ای متناسب با ویژگی های فرهنگی و مذهبی ایران طراحی نشده است. هدف این پژوهش، طراحی الگویی مناسب و جامع برای برنامه درسی اخلاق پزشکی با تکیه بر اصول و مبانی نظام اخلاقی و ارزشی اسلام بود.
    روش ها
    در این مطالعه کیفی برای آگاهی از وضعیت آموزش اخلاق پزشکی در ایران از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد و داده ها با مصاحبه فردی نیمه ساختارمند با 14 صاحب نظر اخلاق پزشکی به دست آمد. برای تبیین عناصر و ساختار برنامه درسی اخلاق پزشکی در تجارب بین المللی از روش مرور نظام مند استفاده شد و 18 مقاله از پایگاه های معتبر داده تجزیه و تحلیل شد. با استفاده از روش مطالعه کتابخانه ای، شواهد موجود در متون معتبر اسلامی جمع آوری و تحلیل شد.
    یافته ها
    الگوی طراحی شده دارای رویکرد تلفیقی به عناصر برنامه درسی اخلاق پزشکی بود. مهم ترین و اولین سطح این الگو مبانی اسلامی بود و در سطح بالاتر، اصول منتج شده از این مبانی قرار داشت. مبانی و اصول اسلامی به اهداف این الگو جهت داد و به مانند صافی مانع ورود عناصر مغایر با ارزش های اسلامی به برنامه درسی اخلاق پزشکی شد.
    نتیجه گیری
    در پرتو مبانی و اصول برنامه درسی اخلاق پزشکی با رویکرد اسلامی و توجه به مولفه های برنامه درسی رسمی و برنامه درسی پنهان مطابق با اهداف این الگو می توان به تربیت اخلاقی و یادگیری مهارت ها و صلاحیت های اخلاق پزشکی دست یافت.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، برنامه درسی، اسلام
  • منصور غفوری فرد، حمیدرضا حریریان، علی آقاجانلو، رضا قانعی صفحه 7
    اهداف
    یکی از راه های بهبود آموزش پرستاری، تغییر شیوه های آموزشی از روش های سنتی به روش های نوین و دانشجومحور است. هدف این مطالعه، بررسی اجرای روش تدریس مبتنی بر مورد و مقایسه آن با روش سخنرانی بر میزان یادگیری و رضایت دانشجویان پرستاری بود.
    روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی در سال 1390 در دانشکده پرستاری و مامایی زنجان انجام شد و همه 30 دانشجوی ترم 6 پرستاری به روش سرشماری به مطالعه وارد شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. این پرسش نامه شامل دو بخش مشخصات جمعیت شناختی و 20 سئوال در خصوص مقایسه ویژگی های تدریس مبتنی بر مورد با روش سخنرانی بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS 16 و آزمون های آماری توصیفی و آزمون های T مستقل و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مهم ترین ویژگی تدریس مبتنی بر مورد از دیدگاه دانشجویان افزایش درک مطلب دانشجویان نسبت به روش سخنرانی بود. 7/66% دانشجویان روش تدریس مبتنی بر مورد را در کل بهتر از روش سخنرانی ارزیابی کردند و از این روش رضایت خیلی بالایی (8/1±38/8 از 10) داشتند. تفاوت معنی داری بین میانگین رضایت دانشجویان براساس جنسیت مشاهده نشد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    از نظر دانشجویان پرستاری روش تدریس مبتنی بر مورد در مقایسه با روش سخنرانی بهتر است و کارآیی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری، تدریس، سخنرانی
  • نیره سلمانی صفحه 13
    اهداف
    تمرکز بر موفقیت در امتحانات پایان دوره بسیار مهم تلقی می شود و افزایش فشار روحی و روانی برای کسب موفقیت منجر به بروز اضطراب در زمان حضور در امتحان می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر خودگویی مثبت بر میزان اضطراب امتحان دانشجویان پرستاری به انجام رسید.
    روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی در جامعه دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد در سال تحصیلی 91-1390 انجام شد. 30 نفر از دانشجویان ورودی 1387 که بین هر دو امتحان خود 3 روز فرجه داشتند به روش نمونه گیری خوشه ایهدفمند برای مطالعه انتخاب و به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه اضطراب امتحان TAI بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 18 و آزمون های من- ویتنی و ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره اضطراب قبل از مداخله در گروه آزمون 3/1±4/43 و در گروه شاهد 6/1±2/44 بود (05/0p). اختلاف میانگین نمره اضطراب در گروه آزمون قبل و بعد از مداخله معنی دار بود (001/0>p) ولی در گروه شاهد معنی دار نبود (05/0
    نتیجه گیری
    به کارگیری روش خودگویی مثبت می تواند باعث کاهش اضطراب امتحان در دانشجویان شود.
    کلیدواژگان: خود، گویش، اضطراب
  • شعله بیگدلی، غلامرضا کردافشاری، سید کامران سلطانی عربشاهی، محمدرضا شمس اردکانی، حوریه محمدی کناری * صفحه 17
    اهداف

    با توجه مجدد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و محافل دانشگاهی کشور به طب سنتی ایران، شناسایی منابع معتبر و استفاده از شواهد مستند و قابل اطمینان برای آموزش دانشجویان و درمان بیماران ضروری است. بنابراین این مطالعه به منظور مشخص کردن تمهیدات و تهدیدات پیش رو و راهکارهای لازم برای به کارگیری یا افزایش کاربرد طب مبتنی بر شواهد در طب سنتی ایران صورت گرفت.

    روش ها

    این پژوهش کیفی به روش تحلیل محتوی، با استفاده از روش مصاحبه عمیق، انفرادی و رودررو، در سال 1390 به بررسی دیدگاه صاحب نظران طب سنتی ایران پرداخت. نمونه گیری به صورت هدفمند آغاز و تا رسیدن به اشباع اطلاعات ادامه یافت و در مجموع 13 نفر مورد مصاحبه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختارمند با تعدادی سئوال باز بود که توسط یکی از پژوهشگران انجام شد.

    یافته ها

    درون مایه های به دست آمده در 3 دسته اصلی فرصت های موجود در به کارگیری طب مبتنی بر شواهد (رویکرد جهانی به طب سنتی، استقبال مسئولان و دانشگاه ها، وجود اساتید علاقه مند و...)، تهدیدهای پیش رو در به کارگیری طب مبتنی بر شواهد (عدم وجود برنامه راهبردی مشترک، کمبود استاد و...) و الزامات و راهکارهای پیشنهادشده در به کارگیری طب مبتنی بر شواهد (الگوبرداری از کشورهای همسایه، تغییر نگرش اساتید و...) قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    تمامی صاحب نظران طب سنتی در ایران بر ضرورت به کارگیری طب مبتنی بر شواهد در طب سنتی ایران و دانشکده های طب سنتی تاکید دارند.

    کلیدواژگان: طب مبتنی بر شواهد، طب سنتی، پژوهش کیفی
  • اسماعیل خدایی متین، محمد موسوی، محمدرضا ذبیحی صفحه 25
    اهداف
    امروزه دانشگاه ها به دلیل ماهیت عملکردی خود به عنوان مراکز اصلی خلق و اشاعه دانش می توانند بیشترین بهره را از مدیریت دانش ببرند. در این راستا، برای اجرای موثر مدیریت دانش، بررسی اولیه برای پیاده سازی آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف از انجام این پژوهش سنجش وضعیت «فرهنگ سازمانی»، «ساختار سازمانی» و «زیرساخت فناوری اطلاعات» در راستای پیاده سازی مدیریت دانش بود.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی - پیمایشی در جامعه اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد (559 نفر) در سال تحصیلی 91-1390 به انجام رسید و 75 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برای مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه دوبخشی شامل سئوالات جمعیت شناختی و 50 گویه در سه زیربخش استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آزمون های T تک نمونه ای، تحلیل واریانس و فریدمن به کمک نرم افزار SPSS 17 استفاده شد.
    یافته ها
    میزان آمادگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد برای پیاده سازی مدیریت دانش در همه ابعاد متوسط ارزیابی شد. در زیربخش های «فرهنگ سازمانی»، «ساختار سازمانی» و «زیرساخت فناوری اطلاعات» بین دیدگاه اعضای هیات علمی با توجه به گروه های مختلف آموزشی و مرتبه علمی تفاوت معنی داری وجود نداشت. موثرترین و بااهمیت ترین شاخص «فرهنگ سازمانی» با رتبه 21/2 و کم اثرترین و کم اهمیت ترین شاخص «زیرساخت فناوری اطلاعات» با رتبه 80/1 بود.
    نتیجه گیری
    به نظر اعضای هیات علمی، میزان آمادگی پیاده سازی نظام مدیریت دانش در دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد در سطح متوسطی قرار دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، سازمان دهی و اجرا، فناوری
  • نسترن قطبی، مریم خدامی، شهره جلایی صفحه 31
    اهداف
    یادگیری دانشجو یکی از مهم ترین عناصر برای ارزیابی میزان سودمندی روش های آموزشی است. از سویی گفته می شود که میزان رضایت دانشجویان نیز بر بازده آموزشی و اثربخشی مراکز دانشگاهی اثر می گذارد. با توجه به این مطالب، پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان رضایت و یادگیری دانشجویان از آموزش دروس پایه به دو شیوه بحث گروهی و سخنرانی صورت گرفت.
    روش ها
    این مطالعه تجربی- تصادفی کنترل شده از بهمن 1387 تا مهر 1389 در دانشجویان ترم سوم دوره کارشناسی فیزیوتراپی (29 نفر) و گفتاردرمانی (15 نفر) دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت گرفت و نمونه ها به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. دانشجویان هر رشته به طور تصادفی به دو گروه شاهد و مداخله تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های سنجش دانش استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS 11.5 و استفاده از آمار توصیفی و آزمون من- ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان رضایت کلی و رضایت در حیطه های حس مشارکت در یادگیری و علاقه مندی به مطالعه در دانشجویان هر دو رشته در روش گروه های کوچک افزایش معنی داری نسبت به روش سخنرانی داشت؛ اما میزان رضایت دانشجویان دو رشته در حیطه رعایت اصول تدریس بین دو روش آموزشی از لحاظ آماری اختلاف معنی داری نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    تدریس به شیوه بحث گروهی می تواند رضایت مندی دانشجویان را از آموزش دروس پایه افزایش دهد.
    کلیدواژگان: سخنرانی، تدریس، رضایت شخصی، یادگیری
  • جلیل کوهپایه زاده، سعیده دریازاده*، کامران سلطانی عربشاهی صفحه 37
    اهداف

    بررسی نگرش دانشجویان رشته پزشکی به این رشته تحصیلی نقش موثری در برنامه ریزی های کشوری و ارزیابی برنامه های آموزشی دارد. این مطالعه با هدف تعیین نگرش دانشجویان نسبت به برنامه های آموزشی سنتی و ادغام یافته علوم پایه پزشکی، انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1390 در کلیه دانشجویان پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی انجام شد و 200 دانشجوی پزشکی در مقطع کارورزی به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. دانشجویان منتخب از دانشگاه علوم پزشکی تهران در گروه برنامه آموزشی سنتی و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گروه برنامه آموزشی ادغامی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه خودایفا و استانداردشده برای تعیین نگرش دانشجویان پزشکی بود. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با نرم افزار SPSS 17 و با استفاده از آزمون T مستقل برای مقایسه گویه های 9گانه پرسش نامه در دو دانشگاه انجام شد.

    یافته ها

    اختلاف معنی داری در نگرش دانشجویان دو دانشگاه علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی در گویه های 1، 3، 4، 5، 7 و 9 مشاهده نشد (05/0

    نتیجه گیری

    دانشجویان پزشکی با وجود نداشتن نگرش چندان مثبت نسبت به اهمیت واقعی علوم پایه، نسبت به آموزش علوم پایه به صورت ادغامی اشتیاق بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: نگرش، آموزش پزشکی، دانشجوی پزشکی، برنامه درسی
  • مصطفی خواجه، هادی سلامی صفحه 43
    اهداف
    نظام آموزش عالی هر کشور، نقش اصلی در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را بر عهده دارد. هدف از انجام این پژوهش، تعیین امتیاز خودارزیابی عملکرد در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم براساس مدل تعالی سازمانی EFQM بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 207 نفر از مدیران، کارشناسان و اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم در سال 1390 با روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. از پرسش نامه تعالی سازمانی EFQM تعدیل شده برای جمع آوری داده ها استفاده شد. پردازش و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 16 و آزمون T استودنت استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین امتیاز خودارزیابی دانشگاه در حوزه توانمندسازها 229 و در حوزه نتایج 233 بود. بیشترین امتیاز کسب شده در حوزه توانمندسازها مربوط به معیار رهبری (22/2±80/4) و کمترین امتیاز مربوط به معیار خط مشی و استراتژی (18/2±41/4) بود. معیارهای نتایج جامعه بیشترین (28/2±08/5) و نتایج کارکنان کمترین (18/2±10/4) امتیاز حوزه نتایج را کسب کردند.
    نتیجه گیری
    از نظر مدیران، اعضای هیات علمی و کارشناسان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم 462 از 1000 امتیاز ممکن مدل تعالی سازمانی EFQM را به دست می آورد و از نظر تعالی سازمانی در وضعیت متوسط ولی مطلوب قرار دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، ارزیابی عملکرد، آموزش عالی
  • رقیه بهشتی راد، علیرضا قلعه ای، حسن قلاوندی صفحه 49
    اهداف
    یکی از مشکلات اساسی که دانشگاه های علوم پزشکی باید به آن توجه داشته باشند، ایجاد سیستم منسجم برای ارایه خدمات مطلوب و استفاده از روش های راهبردی به منظور افزایش کیفیت خدمات است. این پژوهش با هدف ارزیابی و تعیین شکاف کیفیت خدمات آموزشی ارایه شده به دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ارومیه به روش سروکوال انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی در جامعه آماری 382 دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام شد و 73 دانشجو به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه استاندارد سروکوال در ابعاد 5گانه فیزیکی، تضمین، پاسخگویی، قابلیت اطمینان و همدلی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار آماری SPSS 16 و به کمک آمار توصیفی و آزمون های T تک متغیره و T دو نمونه همبسته انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین کیفیت کلی خدمات آموزشی از دیدگاه دانشجویان 75/0±68/2 و امتیاز هر کدام از ابعاد 5گانه فیزیکی 83/0±79/2، قابلیت اطمینان 85/0±75/2، پاسخگویی 89/0±52/2، تضمین 90/0±75/2 و همدلی 97/0±59/2 و از نظر درون گروهی معنی دار بود. با توجه به امتیازات موجود و مطلوب هر بعد، کیفیت کلی خدمات آموزشی و ابعاد 5گانه از وضعیت مطلوب فاصله داشت (001/0=p).
    نتیجه گیری
    دانشجویان از کیفیت خدمات آموزشی ارایه شده توسط دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ناراضی هستند و شکاف بین وضع موجود و وضع مطلوب در همه ابعاد 5گانه خدمت عمیق است.
    کلیدواژگان: وضعیت آموزشی، مدل سروکوال، انتظارات، ادراکات
  • حسین علی محمدی، بابک منفردی، افشین امینی، حجت درخشان فر، حمیدرضا حاتم آبادی، فرحناز بیداری زره پوش * صفحه 55
    اهداف

    مراقبت های پیش بیمارستانی در مورد بیماران اورژانس تروما از ویژگی های خاصی برخوردار است و اقدامات تشخیصی و درمانی که قبل از رسیدن این بیماران به بیمارستان انجام می شود، نقش بسزایی در کاهش مرگ و میر و بهبود پیامد آنها دارد. مطالعه حاضر به ارزیابی صحت عملکرد تکنسین های اورژانس پیش بیمارستانی تهران در برخورد با بیماران ترومایی پرداخت.

    روش ها

    در مطالعه ای مقطعی از شهریور 1389 تا شهریور 1390 در جامعه بیماران ترومایی منتقل شده توسط اورژانس پیش بیمارستانی تهران به بیمارستان امام حسین(ع)، 500 بیمار به روش نمونه گیری مقطعی انتخاب شدند. پژوهش با بررسی برگ ماموریت، مصاحبه با تکنسین پیش بیمارستانی و معاینه بیمار برای تعیین اقدامات لازم و انجام شده قبل از ورود به اورژانس به وسیله چک لیست انجام شد. داده ها با آزمون های T زوجی و مجذور کای در قالب نرم افزار آماری SPSS 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    متوسط فاصله زمانی تماس با اورژانس پیش بیمارستانی تا رسیدن آنها به محل حادثه 71/7±48/9 دقیقه (حداقل 1 و حداکثر 100) و متوسط فاصله زمانی انتقال بیمار از محل حادثه تا بیمارستان 53/18±99/35 دقیقه (حداقل 5 و حداکثر 137) بود.
    اقدام نامطلوب تکنیسین ها در مورد بی حرکت سازی فقرات گردنی (3/10%)، بی حرکت سازی ستون فقرات (6/16%)، بی حرکت سازی شکستگی اندام (14%)، رگ گیری (9/9%) و کنترل خونریزی (6/33%) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    تکنسین های پیش بیمارستانی در برقراری راه وریدی، بی حرکت سازی فقرات گردنی، بی حرکت سازی ستون فقرات، بی حرکت سازی شکستگی اندام و کنترل خونریزی دارای تشخیص و عملکرد مناسب و در مورد تشخیص و اقدام برای اکسیژن رسانی و خروج جسم خارجی ضعف دارند.

    کلیدواژگان: مراقبت های اورژانس پیش بیمارستانی، تکنسین اورژانس، آسیب ها
|
  • M. Khaghanizade, H. Maleki, M. Abbasi, A. Abbaspour Page 1
    Aims
    Extensive research has been done to promote the medical ethics curriculum and several useful reviews and criticism have been published in this regard. However, no curriculum which is proportionate to our country's cultural and religious characteristics has been designed yet. So, the aim of this study was to design an appropriate and comprehensive pattern for medical ethics curriculum relying on Islam’s ethics and value principles.
    Methods
    In this qualitative study, qualitative content analysis was used to examine the status of medical ethics education in Iran. Data was obtained using individual structured interview with 14 medical ethics authorities. In order to explain the elements and structure of the medical ethics curriculum in the international experiences, systematic review was used and 18 articles from the valid databases were analyzed. Using the library research, the evidence available in the reliable Islamic texts was gathered.
    Results
    The designed pattern had a combinative approach toward the medical ethics curriculum elements. The most significant and the first level of the present pattern were Islamic basics and principles and in the higher level were the principles derived from these basics and essentials. Islamic principles and essentials directed the purposes of the present pattern and turned out to be like a filter to prevent the entrance of the elements inconsistent with Islamic values into the medical ethics curriculum.
    Conclusion
    It is possible to achieve the ethical education and learning of skills and qualifications of medical ethics in light of medical ethics curriculum principles and essentials with an Islamic approach and considering the elements of the formal curriculum and implicit curriculum according to the goals of this pattern.
    Keywords: Ethics, Medical, Curriculum, Islam
  • Ghafourifard M., Haririan H., Aghajanloo A., Ghanei R Page 7
    Aims
    One way to improve nursing education is to shift from the traditional teaching methods into modern student-based ones. The aim of the present study was to investigate the effect of the implementation of the case-based teaching method and comparing it with lecture method on the amount of nursing students’ learning and satisfaction.
    Methods
    This quasi-experimental study which was conducted in Zanjan Faculty of Nursing & Midwifery in 2010, all 30 senior nursing students were included in the study. For data collection a researcher-made questionnaire was used. The given questionnaire consisted of two sections including demographic characteristics and 20 questions regarding the comparison of the features of case-based teaching method with lecture. Data was analyzed using SPSS 16 and descriptive statistical tests, independent T test and Chi Square test.
    Results
    In students’ point of view, the most important characteristic of the case-based teaching method was students’ increased reading comprehension compared with lecture. Moreover, 66.7% of students evaluated the case-based teaching method to be, in general, better than lecture method and had considerably higher satisfaction of it (8.38 ± 1.8 out of 10). No significant difference was observed between the students’ satisfaction mean based on gender (p>0.05).
    Conclusion
    In nursing students’ standpoint, the case-based teaching method is better and enjoys more efficacy than lecture method.
    Keywords: Learning, Teaching, Lecture
  • N. Salmani Page 13
    Aims
    Focus on the achievement in the final exams is considered to be important and increased physiological pressure for success can lead to anxiety during the test. The present study was conducted aiming at investigating the effect of positive self talk on the amount of exam anxiety in nursing students.
    Methods
    This quasi-experimental study conducted on nursing students of Islamic Azad University of Yazd in 2011-12. Thirty students, who were arrived in 2008 and had three days break between their two exams, were selected using purposive cluster sampling and divided into experimental and control groups. Data collection tools included a demographic questionnaire and test TAI anxiety questionnaire. The collected data was analyzed using SPSS 18 software and Mann-Whitney and Wilcoxon tests.
    Results
    The anxiety level in the experimental group was 43.4 ± 1.3 before the intervention and 44.2±1.6 in control group (p>0.05). This mean reached 31.6±3.5 after intervention in the experimental group and 47.8±2.3 in the control group (p <0.001). Mean difference of the anxiety score in the experimental group before and after the intervention was significant (p<0.001); however, it wasn’t significant in the control group (p>0.05).
    Conclusion
    application of positive self talk method can reduce the students’ test anxiety.
    Keywords: Ego, Speech, Anxiety, Test
  • S.Bigdeli Bigdeli, G. Kordafshari, K. Soltani Arabshahi, M. Shams Ardakani, H. Mohammadi Kenari Page 17
    Aims

    Identifying the reliable resources and using documented and valid evidence for students’ training and patients’ treatment is essential considering the reconsideration of Iranian traditional medicine by Iran Ministry of Health, treatment and medical education. Therefore, the present study was conducted to specify the measures and threats and the necessary solutions for application or enhancement of the application of evidence based medicine in Iranian traditional medicine.

    Methods

    This qualitative study addressed the view of Iranian traditional medicine experts by content analysis method and using a semi -structured, deep and face-to-face interview in 2011. Sampling was initiated in a purposive way and continued up to achieving the information saturation and totally 13 individuals interviewed. Data collection tool was a semi-structured interview consist a number of open questions performing by one of the researchers.

    Results

    The obtained themes were classified into three main categories: existing opportunities in the application of evidence-based medicine (Global approach to traditional medicine, the authorities and universities’ welcome, presence of interested teachers etc.), existing threats in the application of evidence-based medicine (lack of a common strategic program, lack of teachers, etc.) and requirements and proposed approaches in the application of evidence-based medicine (benchmarking of neighboring countries, teachers’ changing of insight, etc.).

    Conclusion

    All of the authorities of traditional medicine in Iran emphasize the necessities of the application of evidence-based medicine in Iran traditional medicine and also traditional medicine faculties.

    Keywords: Evidence, Based Medicine, Traditional Medicine, Qualitative Research
  • E. Khodai Matin, M. Mosavi, M. Zabihi Page 25
    Aims
    Nowadays universities, as the pivotal centers of engendering and disseminating of knowledge due to their functional nature, can gain the maximum advantage of knowledge management. For this purpose, for effective implementation of the knowledge management, rudimentary investigation of its implementation is of huge importance. Therefore, the present study was done aiming at assessing the status of “organizational culture”, “organizational structure” and “information technology infrastructure” in line with the implementation of the knowledge management.
    Methods
    This descriptive survey research was conducted on the 559 faculty members of Islamic Azad University of Mashhad branch in 2011 to 2012 and 75 people were selected to be included in the study using stratified random sampling. For data collection, a two-section questionnaire including demographic questions and 50 items in three subsections were used. Descriptive statistics method, single-sample T-test, analysis of variance and Freidman tests have been applied to analyze data using SPSS 17 software.
    Results
    The readiness of Islamic Azad University of Mashhad to implement the knowledge management at all aspects was at average level. There was no significant difference between the faculty members’ point of view considering the scientific position and teaching different groups and in the subsections of “organizational culture”, “organizational structure” and “information technology infrastructure”. The most influential and important index was “organizational culture” with 2.21 grade and the least important index was “information technology infrastructure” with 1.80 grade.
    Conclusion
    In faculty members’ point of view, the readiness for implementation of knowledge management system in Islamic Azad University of Mashhad is at an average level.
    Keywords: Knowledge Management, Organizational Culture, Administrative Structure, Technology
  • N. Ghotbi, M. Khoddami, S. Jalaei Page 31
    Aims
    Student learning is one of the most important elements of the evaluation of the helpfulness of the education methods. On the one hand, it is said that the students satisfaction, as well, affects the educational outcome and effectiveness the academic centers. Considering the above issues, the aim of this study was to determine the students’ satisfaction and learning level of basic lessons taught in two teaching methods including group discussion and lecture.
    Methods
    This controlled random trial with experimental design was conducted from February 2008 to September 2010 on third-semester students studying physiotherapy (29 students) and speech therapy (15 students) in Rehabilitation Faculty of Tehran University of Medical Sciences. Samples were collected by simple sampling method. Students of each group were randomly divided into two control and treatment group. To collect data, knowledge assessment questionnaire was used. Data were analyzed using SPSS 11.5 and descriptive analysis and Mann-Whitney test.
    Results
    In both groups, the students overall satisfaction and level of satisfaction in the areas of participation sense in learning and being interested in studying had a significant increase in small groups compared with lecture group; however, the students satisfaction of both groups in the area of observing the teaching principles between two teaching methods did not have any statistically significant difference (p>0.05). The difference of level of learning in students was not significant between two groups (p>0.05).
    Conclusion
    Teaching using group discussion can increase the student's level of satisfaction of basic lessons teaching.
    Keywords: Lecture, Teaching, Personal Satisfaction, Learning
  • J. Kuhpayehzadeh, S. Daryazadeh, K. Soltani Arab Shahi Page 37
    Aims

    Studying the medical students’ attitudes to their academic major is significant in the improvement of the national planning and evaluation of the curriculum. This study was an attempt to investigate the students’ attitudes toward the traditional and integrated basic sciences curriculum.

    Methods

    This descriptive-cross sectional study was conducted in 2010 in all of Tehran and Shahid-Beheshti Universities of Medical Sciences and 200 internship medical students were selected using simple random sampling. The students selected from Tehran University of Medical Sciences were assigned to the traditional curriculum and students of Shahid-Beheshti University of Medical Sciences were assigned to the integrated curriculum. Data collection tool was standardized self-administered questionnaire to examine the medical students’ attitude. Statistical analysis of data was done using SPSS 17 software as well as independent T-test to compare the 9 items of the questionnaire in two mentioned universities.

    Results

    For both of Tehran and Shahid-Beheshti Universities of Medical Sciences, no significant difference was observed between the students’ attitude regarding the items 1, 3, 4, 5, 7 and 9 (p>0.05). However, concerning items 2, 6 and 8, there was a significant difference. Moreover, for items 6 and 8, between the boy students and for item 1, between the girl students of two universities significant difference was observed.

    Conclusion

    In spite of the lack of positive attitude toward the real importance of the basic sciences, medical students are more interested in the integrated teaching of basic sciences.

    Keywords: Attitude, Education, Medical, Medical Student, Curriculum
  • M. Khajeh, H. Salami Page 43
    Aims
    The higher education system of each country plays the major role in economic, social and the cultural development. The purpose of the present study was to determine the performance self-assessment score of Islamic Azad University at Qom Branch based on EFQM Excellence model.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 207 staffs of managers, experts and faculty members of Islamic Azad University at Qom Branch were selected using stratified random sampling method in 2011. The modified version of EFQM questionnaire was used for data collection. Data was analyzed using SPSS 16 software and stusent T test.
    Results
    The University’s performance self-assessment mean score in the area of enablers was 229 and in results area was 233. The highest score obtained in enablers’ area was associated with leadership criterion (4.80 ± 2.22) and the lowest score was related to strategy and policy (4.41 ± 2.18). Population results criteria obtained the highest (5.08 ± 2.28) and the staff’s results obtained the lowest (4.10 ± 2.18) scores of the results area.
    Conclusion
    In view of managers, experts and faculty members, Islamic Azad University at Qom Branch obtains 462 out of 1000 possible sores of EFQM Excellence Model. Moreover, it is at an average but desirable status.
    Keywords: Quality Management, Performance Appraisal, Graduate Education
  • R. Beheshtirad, A. Ghaleei, H. Ghalavandi Page 49
    Aims
    One of the main challenges which should be attended by Medical Universities is establishing a coherent system in order to give desirable services and using strategic methods to enhance service quality. The present study was conducted aiming at evaluating and determining the gap of the quality of educational service provided for nursing students of Urmia University of Medical Sciences using SERVQUAL scale.
    Methods
    This descriptive and survey was undertaken on 328 nursing students of Urmia University of Medical Sciences and 73 students were selected using simple random sampling. Data was collected through standard SERVQUAL questionnaire including five dimensions of physical, guarantee, responsibility, reliability and empathy. Data analysis was done by SPSS 16 using descriptive statistics, single-variable T Test and correlated Paired two-sample T-test.
    Results
    In students’ viewpoint, the mean of the general educational services quality was 2.68 ± 0.75 and the scores of each of five dimensions including physical, reliability, responsibility, guarantee, and empathy were 2.79 ±0.83, 2.75±0.85, 2.52±0.89, 2.75±0.90 and 2.59±0.97, respectively and each was significant in terms of within-group factor. Considering the available and desirable scores of each dimension, the general educational services quality and five dimensions were far from the favorable condition (p=0.001).
    Conclusion
    Students are not satisfied with the quality of the educational services provided by Urmia University of Medical Sciences and the gap between the existing situation and desirable one are deep in all five dimensions.
    Keywords: Educational Status, SERVQUAL Model, Perception
  • H. Alimohammadi, B. Monfaredi, A. Amini, H. Derakhshanfar, H. Hatamabadi, F. Bidari Zerehpoush Page 55
    Aims

    Pre- hospital cares (PHC) of trauma emergency patients have special characteristics and diagnostic and therapeutical measures carried out before the patients’ arrival to hospital play a considerable role in reducing the mortality and improving their outcomes. The present study was an attempt to evaluate the accuracy of pre- hospital EMS technician performance in Tehran dealing with trauma patients.

    Methods

    In a cross sectional study, from September 2010 to September 2011, on the traumatic patients transferred by Pre- hospital emergency medical services (EMS), 500 patients were selected using simple achievable sampling method. The study was conducted by checking the mission form, interviewing the pre- hospital technicians and examining the patient to determine the necessary measures done before the arrival to emergency department using checklist. Data was analyzed using paired T-test and Chi-square test in SPSS 18 software.

    Results

    The mean time interval of contact with Pre- hospital EMS up to the arrival of them to the place of incidence was 9.48 ± 7.71 min (minimum 1 and maximum 100) and the mean time interval of patient’s transfer from the incident scene to the hospital was 35.99 ±18.53 min (minimum 5 and maximum 137). Technician’s adverse course of actions regarding the cervical spine immobilization (10.3%), spinal cord immobilization (16.6%), organ fracture immobilization (14%), IV (9.9%) and bleeding control (33.6%) were observed.

    Conclusion

    Pre- hospital technicians have a desirable diagnosis and performance in establishing IV line, cervical spine immobilization, spinal cord immobilization, organ fracture immobilization and bleeding control. Moreover, they are weak regarding the diagnosis and support of oxygenation and removal of foreign body.

    Keywords: Prehospital Emergency Care, Emergency Medical Technicians, Injuries