فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 36 (بهار 1392)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 36 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • وحیده علی پور، مریم نراقی، عزت الله نادری، علی شریعتمداری صفحه 1
    هدف مقاله حاضر، بررسی کیفی و کمی یا همان روش ترکیبی (Mix metod) موانع تفکر انتقادی در برنامه درسی آموزش متوسطه از دید متخصصان برنامه درسی با تاکید بر مهارت های تجزیه وتحلیل، ترکیب، ارزشیابی و قضاوت است. گرایش مورد نظر در پژوهش کیفی نظریه زمینه ای (Gt) و روش پژوهش کمی روش تحقیق پیمایشی است. جامعه مورد بررسی در بخش کیفی را متخصصان برنامه درسی شاغل در آموزش و پرورش که بر دوره متوسطه اشراف دارند، تشکیل می دهند که از این جامعه با نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع 18متخصص برنامه درسی به عنوان موردهای مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه های عمیق بود. در بخش کمی جامعه مورد بررسی کلیه متخصصان برنامه درسی و دبیران مقطع متوسطه شهر تهران است و حجم نمونه با عنایت به جدول مورگان برای کارشناسان 97 نفر و برای دبیران 375 نفر برآورد گشت. از روش نمونه گیری تصادفی ساده برای انتخاب کارشناسان و خوشه ایچند مرحله ای برای انتخاب دبیران استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته 24 سوالی بر مبنای مقیاس 5 گزینه ای لیکرت است. جهت تحلیل داده ها آزمون T تک نمونه مورد استفاده قرار گرفت. نتایج پژوهش کیفی بیانگر آن است که مقولاتی مانند سیاست ها و رسالت های نظام آموزشی و شرایط اجتماعی فرهنگی جامعه و شرایط موجود در زمینه تربیت معلم، محتوا، اهداف و روش تدریس از موانع تفکر انتقادی است و نتایج پژوهش کمی در تایید نتایج پژوهش کیفی حاکی از آن است که کم توجهی به پرورش مهارت های تجزیه و تحلیل، ترکیب، ارزشیابی و قضاوت از موانع عمده در مسیر پرورش تفکر انتقادی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، برنامه درسی، آموزش متوسطه
  • محمدحسین یارمحمدیان، فرهاد شفیع پور مطلق صفحه 16
    هدف پژوهش حاضر، تعیین عوامل موثر بر توسعه ارتباط کارآمد ادراک شده توسط دانش آموزان مدارس هوشمند در برخورد با معلمان است. جامعه آماری مورد مطالعه این پژوهش را معلمان مدارس هوشمند نواحی نوزده گانه شهر تهران در سال تحصیلی 90 1389 تشکیل می دهد. با عنایت به این که میزان و چگونگی تاثیر هریک از این عوامل با استفاده از مدل معادلات ساختاری و تحلیل عوامل صورت می گیرد، روش پژوهش از نوع همبستگی است. ابزار مورداستفاده در این پژوهش 3 پرسشنامه شامل پرسشنامه محقق ساخته مهارت های پنجگانه ارتباطی برابر با (92/0 (α - تاثیرپذیری دانش آموزان از معلمان (89/-0 (αو پرسشنامه محقق ساخته ارتباط کارآمد ادراک شده در مدارس هوشمند (86/0 (α- است. برای تامین روایی پرسشنامه، از نظرات متخصصان و استادان استفاده به عمل آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داده است که اثر مستقیم تاثیر پذیری دانش آموزان از معلم بر توسعه ارتباط کارآمد ادراک شده توسط دانش آموزان (33/0) معنادار بوده است. اثر مستقیم ارتباط همدلی گرای ادراک شده (36/0) و اثر غیر مستقیم آن (12/0)، معنادار بوده است. اثر مستقیم ارتباط گشوده گرای ادراک شده (27/0) و اثر غیر مستقیم آن (16/0)، معنادار بوده است. اثر مستقیم ارتباط حمایت گرای ادراک شده (28/0) و اثر غیر مستقیم آن (07/0) معنادار بوده است. اثر مستقیم ارتباط مثبت گرای ادراک شده (56/0) و اثر غیر مسقیم آن (10/0) معنادار بوده است. اثر مستقیم ارتباط عادلانه گرای ادراک شده (31/0) و اثر غیر مستقیم آن از طریق تاثیرپذیری دانش آموزان از معلم برابر (07/0)، معنادار بوده است. بر اساس یافته های به دست آمده از پژوهش، 325/224= Chi-Square،95/0=GFI، 85/0=AGFI، 00576/0=P-Value، 381/0= RMSEA است. بنابراین، برازش مدل مورد مطالعه در حد قابل قبول است.
    کلیدواژگان: مدرسه هوشمند، ارتباط همدلی گرا، ارتباط گشوده گرا، ارتباط حمایت گرا، ارتباط مثبت گرا، ارتباط عادلانه گرا، ارتباط دانش آموز، معلم
  • حسنعلی بختیار نصر آبادی، جلال جبل عاملی، کمال نصرتی هشی، آمنه بختیار نصرآبادی، سمیرا مرادزاده صفحه 27
    پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی و الویتبندی رشته های هنر، حقوق، اقتصاد و مدیریت در دانشگاه آزاد نجف آباد انجام شد. روش پژوهش به صورت توصیفی، پیمایشی بود که در دو مرحله انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل 110 نفر از استادان علوم انسانی و 217 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته های علوم انسانی در دسترس دانشگاه آزاد اسلامی نجف آباد در سال تحصیلی 89 90 بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 105 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. در مرحله اول مطالعه، پس از مطالعات مروری و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته، رشته ها و ملاک ها مشخص شد و 10 رشته، بین رشته ها در حوزه مورد مطالعه در الویت قرار گرفت که در مرحله دوم بررسی روی الویت های مشخص شده انجام شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته الویت بندی رشته های میان رشته ای بود که روایی پرسشنامه توسط کارشناسان تایید شد و پایایی آن در 89% محاسبه گردید. اطلاعات در نرم افزار 15spss با استفاده از آزمون های لوین و T مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که ایجاد رشته های بین رشته ای از لحاظ هزینه فایده توجیه اقتصادی دارد و در حال حاضر امکان ایجاد سه رشته بین رشته ای اقتصاد نفت وگاز، هنر تطبیقی و مدیریت دانش از لحاظ منابع اطلاعاتی، امکانات فضای آموزشی فرهنگی و مدیریتی بیش از سایر رشته ها است و رشته های بین رشته ای دیگر در الویت های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: بین رشته ای، دانشگاه نجف آباد، الویت بندی، امکان سنج
  • حمیده بزرگ، عظیمه سادات خاکباز صفحه 38
    برنامه درسی پنهان محصول نگاه همه جانبه به تجربه یادگیرندگان است که در قلمرو آموزش عالی نیز به طور ویژه ای مورد توجه بوده است. در این میان، در پایان نامه به عنوان درسی که محتوای آن بر اساس مساله پژوهشی به وجود می آید و به طور انفرادی بین استاد و دانشجو تعریف می شود، نوعی برنامه درسی روییدنی توسط دانشجو تجربه می گردد که همان برنامه درسی پنهان است. در پژوهش حاضر مولفه ها و ارتباطات میان آنها در برنامه درسی پنهان ناشی از این تعامل مورد بررسی قرار گرفته است. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه های نیمه ساختاری بوده و مورد مطالعاتی پژوهش، رشته علوم تربیتی یکی از دانشگاه های تهران است. به این منظور، نمونه ای هدفمند از دانشجویان دوره کارشناسی ارشد (8 نفر) رشته علوم تربیتی انتخاب شد و در طول مدت تجربه این برنامه درسی مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات جمع آوری شده به روش استراس و کوربین کدگذاری شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در نهایت، با تقسیم فرآیند انجام پایان نامه به سه مرحله انتخاب استاد راهنما، شروع تعامل و استمرار تعامل نشانگرهایی برای هر مرحله شناسایی و بررسی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که دانشجویان انتظار تجربه یک فرایند هدایت گری از سوی استاد راهنما دارند و تصور اولیه آنها از فرآیند راهنمایی مغایر با چیزی است که برای آنها شکل می گیرد، لذا برای جبران تفاوت موجود در موقعیت مورد انتظار و آنچه در عمل تجربه می شود، معمولا «استاد راهنمای پنهان» را برای پرکردن خلا بین موقعیت مورد انتظار و موجود بر می گزینند.
    کلیدواژگان: استادراهنما، برنامه درسی پنهان، پایان نامه کارشناسی ارشد
  • طاهره بیات، پروین احمدی، عبدالله پارسا صفحه 51
    هدف پژوهش حاضر بررسی جایگاه اخلاق زیست محیطی در محتوای کتاب های درسی دوره ابتدایی به منظور بهبود محتوای کتاب های مورد نظر بوده است. روش تحقیق توصیفی است و با استفاده از تحلیل محتوا به جمع آوری اطلاعات پرداخته است. مفاهیم مرتبط با اخلاق زیست محیطی، با توجه به سه حیطه شناختی، عاطفی، مهارتی در قالب ابعاد متن، تکلیف، پرسش و تصویر مورد بررسی قرار گرفت. جامعه و نمونه آماری پژوهش، کتاب های فارسی (بخوانیم و بنویسیم)، علوم، تعلیمات اجتماعی و هدیه های آسمانی دوره ابتدایی (22جلد کتاب) در سال تحصیلی 91 90 بود. یافته های پژوهش نشان می دهد که کل مفاهیم مرتبط با اخلاق زیست محیطی در این کتاب ها، 535 واحد بوده که در بعد متن (45/36 درصد)، تکلیف (14/15 درصد)، پرسش (6/25) و در قالب تصویر (8/22) ارائه شده است. همچنین از کل مفاهیم مرتبط با اخلاق زیست محیطی، 78 درصد به حیطه شناختی، 13 درصد به حیطه عاطفی و 7/9 درصد به حیطه مهارتی اختصاص یافته است. در کتاب های درسی دوره ابتدایی به هدف های شناختی (سطح دانش) بیشتر توجه شده است و کمترین توجه مربوط به سطح مهارت است. بیشترین توجه به اخلاق زیست محیطی در کتاب های علوم دوره ابتدایی تعلق دارد و کمترین توجه در کتاب هدیه های آسمان دوره ابتدایی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: اخلاق زیست محیطی، دوره ابتدایی، کتاب های درسی، محتوای برنامه درسی
  • اسد ادیب نیا، یحیی مهاجر، سکینه شیخ پور صفحه 63
    هدف پژوهش بررسی تاثیر روش های تدریس فعال بر مهارت های حل مساله اجتماعی بوده است و به مقایسه تاثیر روش تدریس حل مساله و روش تدریس کاوشگری بر مهارت های حل مساله اجتماعی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی در درس علوم اجتماعی شهر کرمان پرداخته است. روش تحقیق شبه تجربی است و از طرح پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه مهارت های حل مساله اجتماعی دیزوریلا (1999 1982) مورد استفاده قرار گرفته است. پایایی آزمون مجدد برای این پرسشنامه بین 0.68 تا 0.91 و ضریب آلفای آن بین 0.69 تا 0.95 گزارش شده است. (دیزوریلا، نزو، به نقل از دره کردی، 1388).نتایج حاصل از پژوهش عبارتند از: نمرات پس آزمون برای دو گروه آزمایشی روش آموزش حل مساله وروش آموزش کاوشگری با کنترل اثر پیش آزمون از لحاظ آماری در سطح 0.05 دارای تفاوت معنادار است و با اطمینان 95 درصد روش حل مساله بیشتر از روش کاوشگری میانگین حل مساله دانش آموزان را ارتقا می بخشد. تفاوت معنادار بین توانایی حل مساله اجتماعی در بعد جهت یابی مثبت و منفی مساله و در بعد شیوه تکانشگری در دانش آموزانی که به دو روش مذکور آموزش می بینند، تایید نمی شود. تفاوت معنادار بین توانایی حل مساله اجتماعی در بعد حل منطقی مساله و بعد شیوه اجتنابی در دانش آموزانی که با روش تدریس حل مساله و کاوشگری آموزش می بینند به نفع روش حل مساله تایید می گردد.
    کلیدواژگان: روش تدریس، روش حل مساله، روش کاوشگری، مهارت های حل مساله اجتماعی
  • کریم جوزایی، اسماعیل سعدی پور صفحه 79
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه اثربخشی آموزش بر اساس رویکرد سکوسازی و روش سنتی بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان سال دوم متوسطه در درس زبان انگلیسی صورت پذیرفت. روش پژوهش شبه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری دانش آموزان پسر پایه دوم متوسطه شهر ویسیان را در سال تحصیلی 90 89 در بد داشت و حجم نمونه تحقیق 40 نفر بود که 20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر با روش نمونه برداری خوشه ایچند مرحله ای در گروه کنترل قرار گرفتند. در گروه آزمایش تدریس به روش سکوسازی انجام گرفت و در گروه کنترل از روش تدریس سنتی استفاده شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه انگیزش تحصیلی ورلند (1985) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) از روش آمار استنباطی تحلیل واریانس (ANOVA) نیز استفاده شد. نتایج نشان داد که بین دو گروه از جهت متغیر انگیزش تحصیلی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0(P< بدین صورت که گروه آزمایش در متغیر انگیزش تحصیلی نسبت به گروه کنترل (05/0(P< از روش تدریس سکوسازی تاثیر بیشتری پذیرفته است. بنابراین معلمان باید روش تدریس سکوسازی را برای بالا بردن انگیزش تحصیلی دانش آموزان در کلاس مورد استفاده قرار دهند.
    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، روش تدریس سکوسازی، روش تدریس سنتی
  • فاطمه احمدپور مبارکه، محمدرضا فدایی، ابوالفضل رفیع پور صفحه 87
    فلسفه و دیدگاه معلمان ریاضی نسبت به ماهیت ریاضی نقش اساسی در تعیین تلقی آنها از فرایند یاددهی یادگیری درس ریاضی دارد که این امر به نوبه خود بر کیفیت آموزشی تاثیر مستقیم می گذارد. هدف از انجام پژوهش حاضر توصیف و شناسایی باورهای مرکزی معلمان ریاضی ساخت و سازگرا است. در این مطالعه، باورهای 5 معلم ریاضی متوسطه به دقت مورد بررسی قرار گرفته و نیز میزان سازگاری محیط کلاس درس های این معلمان با اصول ساخت و سازگرایی سنجیده شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه پیمایش باورها، پرسشنامه پیمایش ساخت و سازگرایی محیط کلاس درس، مصاحبه نیمه ساختاری و مشاهده کلاس درس است. داده ها به روش تحلیل محتوا تلخیص و ساختاربندی شد. یافته های حاصل از داده های مربوط به 5 معلم نشان داد که محیط کلاس درس 2 نفر از آنها بیشترین سازگاری را با اصول ساخت و سازگرایی دارد. بررسی باورهای این 2 معلم منجر به شناسایی 6 باور مرکزی شد که با اصول ساخت و سازگرایی مطابق است.
    کلیدواژگان: باورهای معلمان، روش تدریس، ساخت و سازگرایی، محیط کلاس درس، معلمان ریاضی متوسطه
  • خیرالنسا شیردل، بهرام میرزاییان، رمضان حسن زاده صفحه 99
    هدف از این پژوهش، بررسی ارتباط میان راهبرد های یادگیری خودتنظیم و انگیزش پیشرفت دانش آموزان است. جامعه آماری این پژوهش شامل 4895 نفر ازدانش آموزان دختر و پسر دوره دبیرستان ناحیه یک شهر ساری سال تحصیلی 90 89 می شود که تعداد 324 نفر از آنان با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان با آلفای 5% به عنوان نمونه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به تفکیک جنسیت انتخاب شده، مورد مطالعه قرار گرفته اند. از این تعداد 151 نفر پسر و 173نفر دختر بودند. روش پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی و ابزار جمع آوری داده ها برای سنجش خود تنظیمی دانش آموزان، پرسشنامه خود تنظیمی ام اس ال کیو. پینتریچ ودی گروت بود. زیمر من و مارتینز پونز (، (Zimmerman andpons، 1986) ضریب پایایی پرسشنامه را با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 89/0 برآورد کردند. جهت سنجش انگیزش پیشرفت، پایایی پرسشنامه انگیزش پیشرفت هرمنس 1970)،Hermanc) را 73/0 تخمین زدند. با استفاده از روش آماری ضرایب همبستگی، آزمون T گروه های مستقل، تحلیل واریانس چند متغیری (مانووا) و رگرسیون چند متغیری دادها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده پژوهش نشان داد که بین راهبردهای یادگیری خودتنظیم و انگیزش پیشرفت دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد. همچنین میان جنسیت وراهبردهای یادگیری خودتنظیم دانش آموزان تفاوت معنادار وجود داشت و بین جنسیت و انگیزش پیشرفت دانش آموزان تفاوت معنادار وجود نداشت. تحلیل رگرسون چندگانه بیان کرد که از میان خرده مقیاس های راهبردهای یادگیری خود تنظیم، تنها راهبردهای مدیریت منابع می تواند پیش بینی کننده مطلوبی از انگیزش پیشرفت دانش آموزان به عمل آورد.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری خود تنظیم، انگیزش پیشرفت، خود تنظیمی
  • شهرام رنجدوست، پروانه عیوضی صفحه 113
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه میان هوش هیجانی معلمان با تفکر خلاق دانش آموزان مقطع اول متوسطه ناحیه یک تبریز در سال تحصیلی 91 1390 صورت پذیرفته است. روش پژوهش پیمایش از نوع همبستگی بوده و اطلاعات از طریق پرسشنامه استاندارد شده هوش هیجانی شوت و تفکر خلاق پیتر هانی جمع آوری شده است. جامعه ی آماری تحقیق، کلیه دانش آموزان و معلمان سال اول متوسطه ناحیه یک شهرتبریز را در بر می گیرد که تعداد دانش آموزان 2626 نفر و تعداد معلمان 360 نفر است که به روش خوشه ایچند مرحله ای و از طریق فرمول کوکران انتخاب شدند و به پرسشنامه های تحقیق پاسخ دادند. پایایی پرسشنامه هوش هیجانی 80/0 و پرسشنامه تفکر خلاق 85/0 با استفاده ازآزمون آلفای کرونباخ محاسبه شده است و برای اطمینان از اعتبار آزمون اعتبار صوری و محتوایی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که بر اساس آزمون ضربب همبستگی پیرسون، بین هوش هیجانی معلمان و مولفه های آن با پرورش تفکر خلاق دانش آموزان رابطه مستقیم و قوی معناداری وجود دارد. همچنین طبق رگرسیون چندگانه به روش گام به گام در مجموع به ترتیب اولویت مولفه تنظیم در گام اول و ارزیابی و ابراز هیجان معلمان در شکل رگرسیونی باقی ماندند و در مجموع به میزان 81 درصد تفکر خلاق دانش آموزان را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تفکر خلاق، ابراز هیجان، مدیریت هیجان
  • فائزه حیدری، غلامعلی احمدی صفحه 126
    هدف پژوهش حاضر «شناسایی مشکلات فرایند ارزشیابی برنامه های درسی از نظرکارشناسان و مدیران برنامه ریزی درسی وزارت آموزش و پرورش» بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارشناسان دفتر برنامه ریزی و تالیف کتب درسی نظری و فنی حرفه ای (90 نفر) و مدیران دفتر برنامه ریزی و تالیف کتب درسی (27نفر) بود. به دلیل محدود بودن جامعه آماری نمونه گیری انجام نشد وکل جامعه به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفت. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه ساختار یافته بود. پرسشنامه شامل بررسی نظرات کارشناسان در مورد مشکلات فرایند ارزشیابی برنامه های درسی و راهکارهای رفع این مشکلات می شد. مصاحبه ساختار یافته جهت سنجش نظر مدیران به کار گرفته شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط 7 نفر از استادان برنامه ریزی درسی و 5 نفر ازکارشناسان دفتر برنامه ریزی و تالیف کتب درسی مورد تایید قرار گرفت. برای اندازه گیری پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن برابر 88/0 = a به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل سوالات پژوهش، آمار توصیفی، و آزمونT مستقل برای مقایسه میانگین کسب شده توسط کارشناسان نظری و فنی حرفه ای مورد استفاده قرار گرفت. مدیران و کارشناسان دفتر برنامه ریزی و تالیف کتب درسی مهمترین مشکلات و موانع فرایند ارزشیابی برنامه های درسی را عدم انجام نیازسنجی، نداشتن مدارس تجربی، طولانی بودن فرایند ارزشیابی، عدم وجود استانداردهای ارزشیابی، عدم حضور متخصصان ارزشیابی و برنامه ریزی در ترکیب شورای برنامه ریزی، تاثیر کنکور سراسری بر اجرای آزمایشی برنامه های دوره متوسطه، ناهماهنگی میان نتایج ارزشیابی پایانی و تغییر برنامه ها و به کار نگرفتن نتایج ارزشیابی های انجام شده توسط افراد خارج از دفتر تالیف می دانند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، برنامه های درسی، کارشناسان، مدیران، گروه های برنامه ریزی درسی
  • مریم افضل خانی، مژگان عبدی پاکروان صفحه 137
    این پژوهش با هدف بررسی شیوه های بهینه در مشارکت اثر بخش اولیا و مردم در مدارس منطقه 15شهر تهران ودر سال تحصیلی 91 90 با روش پیمایشی صورت گرفته است. حجم جامعه آماری این تحقیق همه مدیران مدارس ابتدایی به تعداد 95 مدیر و اولیای دانش آموزان به تعداد 41632 نفر و حجم نمونه آماری به کمک جدول تعیین حجم مورگان به ترتیب 95 نفر مدیر، 381 نفر اولیا است که با روش تصادفی خوشه ایانتخاب شده است. پژوهشگر در این پژوهش در پی آن است که تاثیر مولفه های فرهنگ، فناوری اطلاعات، بعد مالی، آموزش و ارتباطات را بر جذب مشارکت اولیا بررسی نماید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته است که با 5 حیطه و 23 گویه در مقیاس پنج درجه ای لیکرت تهیه شد و ضریب اعتبار بر اساس آلفای کرانباخ معادل 82 /0 به دست آمد. داده های حاصل، به وسیله آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، جدول و نمودار) و آمار استنباطی T) تک نمونه ای) محاسبه و تجزیه و تحلیل شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که از دیدگاه مدیران و اولیا رابطه معناداری بین مشارکت با فرهنگ، فناوری اطلاعات، ابعاد مالی، آموزش و ارتباطات کادر اجرایی با اولیا وجود دارد. همچنین رابطه مشارکت با متغیر فرهنگ با میانگین 9/22 بالاترین و میانگین متغیر فناوری اطلاعات با میانگین 6/11 کمترین مقدار را دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت اثر بخش، شیوه های بهینه در مشارکت، اولیا، مشارکت با فرهنگ، فناوری اطلاعات، ابعاد مالی، آموزش، ارتباطات کادر اجرایی، مدارس ابتدایی
|
  • Page 1
    The aim of this study is to investigate the factors that hinder critical thinking in the Iran high school curriculum. Both qualitative and quantitative research methods were exploited in this research. In the qualitative part, curriculum development experts participated through the deep interviews. 18 experts (educationalists) were chosen as the cases for study through biased sampling. For the quantitative episode, 97 curriculum development experts and 375 high school teachers in Tehran completed a questionnaire developed by the researchers. The qualitative results were concluded to a total of 27 primary concepts and seven main issues. The quantitative results were revealed that developing critical thinking in high school associated with some barriers, such as low attention paid to the skills of analysis, synthesis, ambiguity tolerance, risk taking, and accepting the opponent views.
    Keywords: critical thinking, curriculum, quantitative research, qualitative research, grounded theory
  • Page 16
    This study investigated factors influencing the development of perceived Efficiency Relationship between student and teacher in Smart Schools. All smart school teachers in Tehran in 1388-1390 were considered as study population. The Methodology of this research is correlation, kind of descriptive studies. Three researchers made Questionnaires (such as factors influencing perceived Efficiency Relationship between Student- Teacher (α=0/92), Motivation of the learning by student (α=0/89), and Efficiency Relationship (α=0/86)) have been used. The results show that the direct effect of Variables such as motivation of learning by students (0/33), empathy in relationship (0/36), and indirect effect (0/12), the direct effect of open in relationship (0/27), and indirect effect (0/16), the direct effect of supportive relationship (0/28), and indirect effect (0/07), the direct effect of positive relationship (0/56), and indirect effect (0/07) are significance. Based on the finding of this study: Chi-Square=224/325, df=3, GFI=0/95, AGFI=0/85, RMSEA=0/381. Therefore, the acceptable level of the model is appropriate.
    Keywords: Motivation of the learning by student, Efficiency Relationship, empathy in relationship, supportive relationship, positive relationship
  • Page 27
    The purposeThe purpose of this research was the feasibility and priority of interdisciplinary fields (art, rights, economy & management) from the view of higher education teachers and students of Najafabad University. The statistical population of this study was teachers and available students in higher education of Najafabad University in 1389-90. The research method was descriptive approach that performed in two stages. The sample of research has been selected from 105 of teachers and students through random method. The research tool was a researcher made questionnaire. Findings showed that there were priority of 3 inter disciplinary fields such as gas and oil economy, comparative art and knowledge management had more information resources, Educational, culture and management spaces than others inter disciplinary fields.
    Keywords: Inter discipline, Integrated, university
  • Page 38
    Hidden curriculum is one of the most significant subjects of curriculum studies that are undoubtedly important in higher education. Graduate students thesis usually associated by the relationship between supervisors and students which would be differed in situations and forms an emergent curriculum as well as hidden curriculum. This study has explored the hidden curriculum of their relationship. Thus it has been done through a qualitative approach to find out the experience of students during these processes. To this aim, it focused on the experience of 8 students who studied training sciences. Data were gathered through some semi-structural and informal interviews with students and were analyzed through Strauss and Corbin methods. Data analysis revealed that students expect a mentoring role from their supervisor; however this expectation has not been occurred. So, to compensate for the difference in the positions expected and what is experienced in practice, usually ‘hidden supervisor’ has been selected for having a beneficial process.
    Keywords: Supervisor, Hidden curriculum, M.A thesis
  • Page 51
    The present study is to examine the status of environmental ethics in the contents of primary school textbooks, Persian (read and write), science, social teachings and gifts of heaven. The study is descriptive with using content analysis technique in order to gathering information. Concepts related to environmental ethics, according to three domains of cognitive, affective and skill have been studied in the form of text, homework, question and image. Research population was the primary school textbooks including Persian (read and write), science, social teachings and gifts of heaven in 1390-91. Total of concepts related to environmental ethics were in 22 volumes and in 535 units that 36.45 percent was in the form of text, 15.14 percent was in the form of homework, 25.61 percent was in the form of questions and 22.8 percent was in the form of image. Also from the related concepts of environmental ethics, 78 percent was dedicated to the cognitive domain, 13 percent was dedicated to the affective domain, and 9.7 percent was dedicated to the skill domain. Findings show that in there has been more attention to the cognitive purposes (knowledge domain) in primary school textbooks and the skill level had the lowest. Most attention to the environmental ethics has been in primary school science books and the lowest has been in gifts of heaven.
    Keywords: environmental ethics, primary school, primary school textbooks, primary school curriculum content
  • Asad Adib Neia, Yahya Mohajer, Sakine Sheikhpoor Page 63
    TThe purpose of this study was to examine the impact of active teaching methods on the social problem solving skills‚ and comparison of the impact of teaching method of problem solving and discovery on social problem– solving skills of the fifth grade primary students in Kerman city. The research tool is a questionnaire which its test-retest reliability was between 0.68 to 0.91 and its alpha coefficient was between 0.69 to 0.95. The results showed that the grades of post- test performed for both groups of teaching method of problem solving and teaching method of discovery have a significant difference in the level of 0.05 with controlling pre-test influence statistically and it improves the average value of problem solving method more than this value in the discovery methods in these students by 95 percent. Significant difference has been showed between social problem solving in the aspect of positive and negative orientation and in the aspect of being careless/ impulsiveness in those students who were taught by problem. Solving method with those students who were taught by the discovery method did not confirm. Significant difference in social problem solving in the aspect of reasonable solution of problem and aspect of avoidance method in those students who were taught by problem-solving method with those students who were taught by the discovery method benefit to problem solving comfirmed.
    Keywords: Methods, teaching method, problem solving methods, discovery methods, social problem solving skills
  • Karim Jozayi, Esmail Sadipoor Page 79
    This quasi-experimental study with pre test-post test and control group investigated a comparison about the impact of the scaffolding teaching method and the traditional teaching method on academic motivation of high school second grade students in English lesson in Veisian in Lorestan province. The study population was high school second grade male students of Veisian in 2010-2011. The sample size was 40 students, in which 20 were in the experimental group and 20 were in control group who were selected by multistage cluster sampling. In the experimental group the scaffolding teaching and in control group traditional teaching methods were used. The research tool was Verland Academic Motivation Inventory (1985).For data analysis; both descriptive and inferential statistics (ANOVA) were used. The results showed a significant differences among the academic motivation of the two groups (P<0/05) and experimental group was affected more by scaffolding teaching method in comparison with control group (P<0/05). So teachers need to use the scaffolding teaching method in class to increase the student’s academic motivation.
    Keywords: academic motivation, scaffolding teaching method, traditional teaching method
  • Fatemeh Ahmadpour Mobarakeh, Mohammad Reza Fadaee, Abolfazl Rafeipour Page 87
    Mathematics teacher's philosophy and view about the nature of mathematics play a vital role in their schema of the teaching and learning process; and this influence on quality of instructional directly. The aim of this research is to describe and identify the major beliefs of constructivist mathematics teachers. The beliefs of 5 secondary mathematics teachers were investigated carefully, and also evaluated the extent of consistency of their classroom environments with principles of constructivism in the study. The instruments of data collecting were beliefs survey questionnaires, survey questionnaire of construction oriented classroom environment, semi-structured interviews and classroom observation. Data were summarized and structured by content analysis method. The results of data relating to 5 teachers showed that 2 of them had the most consistent between classroom environments and constructivism principles. Investigating these 2 teacher's beliefs led to identification of 6 core beliefs that are consistent with constructivism principles.
    Keywords: teacher's beliefs, practice, constructivism, classroom environment, secondary mathematics teachers
  • Kheironnesa Shirdel, Bahram Mirzaian, Ramzan Hasanzadeh Page 99
    The present research surveyed the relationship between self-regulated learning strategies and achievement motivation of Sari high school students. The research method which has been used is of correlation studies in nature. The statistical population was consisting of 4895 sari high school students who were busy studying during the second of 2009-2010. The statistical sample consisted of 324 students including 151 boys and 171 girls, who were selected randomly through stratified sampling method among high school students. The research instrument was consisting of 31 questions of katrin–s-chenutized questionnaire of Zimmerman and pons (1986) strategies self-regulated learning (MLSQ) with a reliability of (a=%89) and 29 questions achievement motivation (MAI) hermens (1970) with a reliability of (a=%73). Data were analyzed by Using statistical methods, correlation coefficients, independent T groups analysis of variance (MANOVA) and multiple regression analysis. The findings from this research showed that there is a significant difference between self-regulation learning strategies and achievement motivation in students. Also, Results showed that there is a significant difference between sexuality and self-regulation learning strategies in the students, but there is not any significant difference between sexuality and achievement motivation in the students. Multiple regression analysis states that from the subscales of self-regulated learning strategies only resource management strategies can be a good predictor of student achievement motivation to practice.
    Keywords: self, regulated learning strategies, achievement motivation, self, regulation
  • Page 113
    The present study aims to investigate the relationship between teacher's emotional intelligence and the student's creative thinking in the first grade female high-school students in Tabriz in 2011-2012. The method of this study was survey correlation. The research tool was a standardized emotional intelligence of Shoot and Peter Hani's creative thinking questionnaire. The participants were 2626 students and 360 teachers in first grade female high school in district one of Tabriz. Among theses, 360 of them have been chosen through Cochran formula and stratified random method in order to fill out the questionnaires. The reliability of the emotional intelligence questionnaire was calculated 0.80 and the reliability of the creative thinking questionnaire was 0.85 through Cronbach's Alpha technique. The questionnaire validity was estimated by face and content validity. The results of the present study revealed that based on Pearson correlation there is a significant, strong and direct relationship between teacher's emotional intelligence and its components and the student's creative thinking. Also, according to multiple regression of step by step method, on the whole first regulation and management component of excitement and then assessment and expression of excitement stayed in the regression form and generally 81% of student's creative thinking can be anticipated.
    Keywords: emotional intelligence, creative thinking, management of excitement, expression of excitement
  • Faeze Heidari, Gholamali Ahmdi Page 126
    The aim of this study is to identifying the problems of evaluation process of curriculum from curriculum specialists and directors views in the Ministry of Education. The study population included all experts Planning Office, and pirated textbooks in both theoretical and vocational branches (90) and managers of different groups and the Planning Office of pirated textbooks (27). Due to the limited statistical population, sampling did not occur and the entire community and census statistical methods were used. The research instruments included structured questionnaires and structured interviews. The questionnaire consisted of experts’ views about the problems of curriculum evaluation process and the solutions to address these problems. Structured interviews were employed to measure managers’ views. Face and content validity of the questionnaires have been confirmed by seven Professors of Curriculum Planning and five experts from the Office of Planning and writing textbooks. Cronbach's alpha reliability of the questionnaire was calculate with α= 0.88. For the analysis of the research questions, descriptive statistics and independent t-test were used for the comparison of experts’ means. Leaders and experts from the Office of Planning and writing textbooks have been mentioned lack of experimental schools, being a long process, Rating, Rating lack of standards, absence of specialists in planning and Ratings Planning Council composition, geographical extent, the impact on the entrance examination test run secondary school programs, lack of coordination and change the final result Rating Programs and failure to work Rating results done by people they know outside the office writings the most important problems and barriers in curriculum evaluation.
    Keywords: evaluation, Experts curriculum planning, Department of Curriculum, Management
  • Page 137
    This research through employing survey method investigates optimum methods in effective engagement of parents and the public in schools within 15 zone of Tehran Municipality in 2011-2012. Statistical population in this research includes all principals of the elementary schools within this zone (95) and 381 parent selected by using cluster random sampling method. In this research, the researcher seeks to find out about the impact of the constituents culture, information technology, financial dimensions, education and communication on attraction of parent’s engagement. Data collection tool is a researcher-made questionnaire containing 23 closed questions in a five scales and also the answers to the questions are designed in Likert Scale. The questionnaire’s validity was examined using the views of scholars and experts, while its reliability was 0.82 according to the Cronbakh alpha. For calculation and analysis of the obtained data, descriptive statistics (frequency, percentage, mean, table and diagram) and inferential statistics (single-sample T test) were employed. The obtained results indicate a significant relationship between culture, IT, financial dimensions, education and communication of the executive staffs and parents. In addition, the relationship of engagement with culture and IT with a mean of 22.9 and 11.6 respectively has been found the strongest and weakest.
    Keywords: effective engagement, optimum methods in engagement, parents, culture, IT, financial dimensions, education, communication of executive staff, elementary schools