فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1391)

مجله سلامت و بهداشت
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشید کفیل زاده، نسیم صحت نژاد، نورالدین گودرزیان صفحه 7
    زمینه و هدف
    هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای به دلیل سمیت، سرطان زایی و نیز مقاومت نسبت به تجزیه باکتریایی، یکی از عوامل تهدید کننده محیط زیست محسوب می شوند. کریزن یک ترکیب آروماتیک 4 حلقه ای است. در این تحقیق باکتری های تجزیه کننده کریزن از خاکهای آلوده به نفت منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جداسازی شدند و سپس تجزیه کریزن در شرایط آزمایشگاهی و تاثیر تغییرات غلظت آن بر رشد باکتری ها مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش کار
    ابتدا نمونه ها را پس از صاف کردن، در محیط های حاوی ترکیبات معدنی و ماده هیدروکربنی کریزن کشت داده و در 32 درجه سانتی گراد به مدت 14 روز انکوبه شدند. پس از جدا سازی باکتری ها، با استفاده از تست های مرسوم میکروبیولوژیک و بیوشیمیایی شناسایی آن ها انجام گردید. جهت بررسی میزان رشد باکتری های تجزیه کننده، دانسیته نوری (600OD) آن ها در غلظت های 1/0 تا 4/0 گرم بر لیتر کریزن مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی، میزان تجزیه و حذف کریزن توسط باکتری های جداشده مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    4 باکتری سودوموناس پوتیدا، گونه های مایکوباکتریم، میکروکوکوس واریانس و باسیلوس کوآگولانس جداسازی و شناسایی گردیدند. باکتری سودوموناس پوتیدا به عنوان قوی ترین باکتری در تجزیه کریزن شناخته شد. به طوری که در حداقل زمان ممکن رشد نمود و دانسیته نوری آن در تمام غلظت های مورد آزمایش از بقیه باکتری ها بیشتر بدست آمد. این باکتری توانست در طی 10 روز 95 درصد از کریزن با غلظت اولیه 1/. گرم بر لیتر را تجزیه و حذف نماید. گونه های مایکوباکتریم در رده دوم از نظر قدرت تجزیه کریزن قرار گرفت. ضعیف ترین باکتری تجزیه کننده کریزن، باسیلوس کوآگولانس تعیین گردید. این باکتری پس از 10 روز 42 درصد از کریزن را تجزیه نمود.
    نتیجه گیری
    سودوموناس پوتیدا بیشترین دانسیته نوری و تجزیه کریزن را به خود اختصاص داد. این باکتری به دلایل مختلف از جمله حضور در شرایط محیطی مختلف و داشتن آنزیم های تجزیه کننده، توانایی حذف هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای را دارد.
  • مریم فروغی، مهدی حاجیان نژاد، محمد مهدی امین، انسیه طاهری صفحه 18
    زمینه و هدف
    سطح خیابانها حاوی آلاینده هایی بسیاری است. بنابراین روانابی که بر روی این سطوح جاری می شود بعنوان یک منبع مهم آلودگی محیط زیست در نظر گرفته می شود. اگر چنین روانابی وارد آبهای پذیرنده یا اکوسیستم شود، اثرات حاد یا مزمنی را بر روی خاک پذیرنده یا اکوسیستم آبی می گذارد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی کارایی ستون نانو ذرات اکسید آهن به همراه میدان مغناطیسی در حذف آلاینده های رواناب شهری سنتتیک است.
    روش کار
    ستون مورد استفاده در این مطالعه از نوع جریان رو به پایین و حاوی کلاف فولادی ضدزنگ1 بود که در اطراف آن دو مگنت با شار مغناطیسی 5/1 تسلامتر قرار داده شده بود. به منظور سنجش سایز نانو ذرات، آزمایش XRD در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه اصفهان بر روی نانوذرات اکسید آهن انجام گرفت. فلزات سنگین موجود در رواناب با دستگاه جذب اتمی، کدورت توسط کدورت سنج و pH با استفاده از pH متر و نیترات و فسفات با دستگاه DR5000 تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج آزمایش XRD نشان داد که متوسط اندازه نانو ذرات nm 32 است. همچنین راندمان حذف برای؛ کدورت، سرب، روی، کادمیوم، فسفات، و نیترات به ترتیب 5/41%، 9/93%، 2/96%، 4/88%، 4/87% و بدون حذف بدست آمد.
    نتیجه گیری
    ستون نانو ذرات اکسید آهن به همراه میدان مغناطیسی در حذف فلزات سنگین از رواناب روش مناسبی است، اگرچه این ستون در حذف کدورت راندمان قابل ملاحظه ای از خود نشان نداد و در حذف نیترات نیز بی تاثیر بود.
  • امیر اشکان نصیری پور، سیدجمال الدین طبیبی، منصوره حبیبی صفحه 28
    زمینه و هدف
    نیروی انسانی، مهم ترین و اثر بخش ترین عامل در دستیابی به اهداف هر سازمان می باشد. ایجاد عوامل انگیزشی می تواند سبب افزایش مسئولیت پذیری و در پی آن ارائه خدمات با کیفیت مطلوب شود. هدف این پژوهش تعیین رابطه ارائه تسهیلات رفاهی با مسئولیت پذیری کارکنان در مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان نور بوده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر بر اساس هدف و نتیجه از نوع کاربردی و از نظر روش، همبستگی می باشد که به صورت مقطعی انجام شد. با استفاده از پرسشنامه داده ها به صورت سرشماری از 2 گروه درمانی (شامل پزشک، دندانپزشک، پرستار و ماما) و گروه پشتیبانی- اداری (شامل کاردانان و کارشناسان بهداشتی، آزمایشگاه، پذیرش و خدمات) که مجموعا 112 نفر می باشد جمع آوری شده است. جهت استخراج نتایج پژوهش از آزمون ناپارامتریک (شامل ضریب همبستگی اسپیرمن) استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها، تمامی شاخص های رفاهی پایین تر از سطح متوسط (عدد 3) و میزان شاخص مسئولیت پذیری بالاتر از حد متوسط (نمره18) قرار داشت. بین ارائه تسهیلات اعتباری با مسئولیت پذیری کارکنان مورد پژوهش رابطه معناداری وجودداشت (223/0=r، 042/0=p) ولی بین ارائه تسهیلات درمانی و بیمه ای، تسهیلات ایاب و ذهاب، تسهیلات مسکن، تسهیلات فرهنگی، ورزشی و گردشگری، کمک هزینه ها و سایر خدمات رفاهی با مسئولیت پذیری کارکنان موردپژوهش رابطه معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه از بین تسهیلات رفاهی تنها تسهیلات اعتباری با مسئولیت پذیری رابطه داشت می توان با افزایش میزان تسهیلات، تقویت نظام توزیع عادلانه، پاسخ به نیازهای ضروری مرتبط در افزایش مسئولیت پذیری کارکنان موثر واقع شد.
  • احسان الله حبیبی، عبدالله برخورداری، زهرا اسعدی، جمشید خوبی، کریم فرد زارعی صفحه 38
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی عضلانی، خستگی زودرس کاری و موارد مشابه در نتیجه عدم تطابق ظرفیت کاری فرد با نیازهای فیزیکی کار در شغل فرد می باشد. بر پایه آمار سازمان جهانی بهداشتی عمده ترین عامل از دست رفتن زمان کار شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در محیط های کار است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مقطعی می باشد. نمونه ها از کارگران شاغل در کارگاه های مصنوعات فلزی در سطح شهر اصفهان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این طرح پرسشنامه استاندارد TMW می باشد. نتایج حاصله با استفاده از نرم افزارSPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه ارتباط بین نیاز فیزیکی کار با ناراحتی های اندام فوقانی شامل گردن، شانه، مچ، آرنج، دست با استفاده از آزمون مجذور کای دو (X2) مورد بررسی قرار گرفت و نتایج آزمون نشان داد که بین این متغیرها و نیاز فیزیکی کار ارتباط معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که نیازهای فیزیکی کار که یکی از عوامل کلیدی در انجام یک شغل می باشد در صورت تجاوز از توانایی فرد در انجام وظیفه ارتباط مستقیم با بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی دارد.
  • افسانه رعیت، نسرین نورانی، فاطمه سمیعی سیبنی، طاهره صادقی، زینب علیمرادی صفحه 46
    زمینه و هدف
    نوجوانی دوره مهم و حیاتی است که با تغییرات جسمی، عاطفی و تکاملی همراه بوده و وی را برای ورود به بزرگسالی آماده کرده بدین سان تاثیر این تغییرات، چگونگی رفتارهای بهداشتی نوجوان را در بزرگسالی تعیین می کند. بنابراین بررسی رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت و برنامه ریزی برای اقدام مناسب در جهت حفظ و ارتقاء سطح سلامت این قشر ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین رفتارهای ارتقاءدهنده سلامتی در دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر قزوین انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی می باشد. جامعه پژوهش شامل 513 دانش آموزان در مقطع راهنمایی در سطح شهر قزوین بودند که به روش خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای گرد آوری داده ها، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت (HPLPII) می باشد که توسط نمونه های پژوهش تکمیل و داده ها با استفاده از نرم افزار Spss win/16 و با استفاده از آماره توصیفی تحلیلی، آماره کای دو و آنالیز رتبه ای لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که نمره کل بدست آمده در رفتارهای مربوط به ارتقاء سلامت در نمونه های مورد پژوهش در حد متوسط بوده و پسران از نمره بالاتر برخوردار بودند. در حیطه های مربوط به تغذیه و فعالیت فیزیکی پسران نسبت به دختران از وضعیت مطلوبتری برخوردارند (تغذیه 040/0p= و فعالیت فیزیکی 001/0(p= ولی در سایر حیطه ها ارتباط معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که رفتارهای مربوط به ارتقاء سلامت در نوجوانان در سطح متوسط بوده، بنابراین ارائه خدمات بهداشتی مناسب و خدمات آموزشی و در برخی موارد مشاوره ای به نوجوانان و خانواده های آنها باید مدنظر قرارگیرد.
  • سعید پرستار، یوسف پورعشق، سیمین ناصری، مهدی وثوقی، حافظ گلستانی فر، سعیده همتی، غلامرضا مرادی، انور اسدی صفحه 54
    زمینه و هدف
    آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی به نیترات یکی از مشکلات محیطی در بسیاری از مناطق جهان از جمله ایران می باشد و باعث بیماری متهموگلوبینمیا و احتمالا بیماری هایی از قبیل سرطان سیستم لنفاوی و سرطان خون می شود. بنابراین باید به کنترل و حذف آن از منابع آب اقدام نمود. با توجه به اینکه امروزه استفاده از نانو مواد در تصفیه آلاینده های محیط بسیار مورد توجه است، هدف از این مطالعه، استفاده از نانو ذرات ZnO تحت تابش UV برای احیای نیترات است.
    روش کار
    غلظت های مورد بررسی نیترات در این تحقیق شامل سه غلظت 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر بود. به منظور تعیین مقدار بهینه غلظت نانو ذره ZnO در احیای نیترات از غلظت های 1/0، 4/0 و 8/0 گرم در لیتر استفاده شد. برای تعیین pH بهینه نیز از سه pH 5، 7 و 9 استفاده شد. در این تحقیق همچنین از کاربرد UV به صورت جداگانه در حذف نیترات استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه اثر زمان تماس، اثر غلظت نیترات، غلظت نانو ذره و اثر pH مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان حذف نیترات با افزایش غلظت اولیه کاهش می یابد. همچنین با توجه به نتایج ملاحظه شد کارایی حذف نیترات از 7/75 درصد در غلظتg/l 1/0 فتوکاتالیست به 2/91 درصد در غلظتg/l 8/0 افزایش یافته است. بالاترین کارایی در pH طبیعی مشاهده شد. در شرایط استفاده از UV به صورت جداگانه، حداکثر کارایی در 9pH= به 27 درصد رسید.
    نتیجه گیری
    از بین مراحل انجام شده، استفاده از پرتو فرابنفش به تنهایی برای حذف نیترات کارایی ندارد اما به نظر می رسد که استفاده از فرایند UV/ZnO کارایی خوبی در حذف نیترات دارد.
  • طاهره دهداری، مهدی خزلی، محمود بختیاری، مهناز نیلساز صفحه 62
    زمینه و هدف
    طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامه آموزش تغذیه در مدارس، راهکاری مناسب برای ارتقاء سلامت دانش آموزان و ایجاد آگاهی عمومی است. هدف از این پژوهش بررسی مداخلات آموزش بهداشت در رابطه با تغذیه دانش آموزان از سال 1379 تا 1387 می باشد.
    روش تحقیق: در این مطالعه، بانکهای اطلاعاتی SID و Iranmedex بصورت نظام مند برای به دست آوردن عناوین و مقالات تمام متن حاوی نتایج مداخلات آموزشی مرتبط با تغذیه در دانش آموزان جستجو شدند که پس از جستجو با کلید واژگان مرتبط، تعداد 23 مقاله که معیارهای ورود به پژوهش را داشتند، انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد از 23 مطالعه مورد بررسی، 18 مطالعه باعث افزایش آگاهی شده اند، 8 مطالعه تاثیر مثبتی بر نگرش افراد داشته اند و 15 مطالعه نیز باعث بهبود رفتارهای تغذیه ای (عملکرد) دانش آموزان شده اند. روش های مشارکتی نظیر بحث گروهی و ایفای نقش و نیز روش های سمعی بصری نظیر فیلم و تصویر کارایی بیشتری در ارائه مطالب آموزشی مرتبط با تغذیه به دانش آموزان داشته اند.
    نتیجه گیری
    بررسی مداخلات نشان می دهد که روش ایفای نقش در ارتقاء آگاهی، نگرش و عملکرد تغذیه ای، تاثیر بیشتری نسبت به سخنرانی دارد. همچنین روش های سخنرانی و بحث گروهی کارایی بیشتری نسبت به جزوه، خودآموز و کتابچه دارند. ضمنا جهت اثربخشی بیشتر مداخلات، استفاده از تئوری ها و الگوهای آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت نظیر الگوی مراحل تغییر، اعتقاد بهداشتی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، الگوی بزنف، پرسید- پروسید و دیگر الگوهای ارتقاء دهنده سبک زندگی سالم در مداخلات مربوط به تغذیه دانش آموزان توصیه می شود.
  • سیمین ناصری، طیبه صادقی، فروغ واعظی، کاظم ندافی صفحه 73
    زمینه و هدف
    استفاده از فاضلاب تصفیه شده در کشاورزی برای غلبه بر مشکلات کم آبی به ویژه در مناطق دارای کمبود آب امری معمول و متداول است. استفاده مجدد از فاضلاب در منطقه مورد مطالعه این تحقیق به منظور تامین نیازهای روز افزون آب امر مهمی تلقی می شود. در زمان انجام این تحقیق پساب تصفیه خانه فاضلاب اردبیل پس از تخلیه به رودخانه بصورت تصادفی توسط کشاورزان پایین دست مورد استفاده قرار می گرفت. لذا به منظور جلوگیری از تهدید بهداشت عمومی، آلوده شدن خاک، ورود آلاینده ها به منابع آب و آلودگی محصولات کشاورزی لازم است استفاده مجدد بصورت برنامه ریزی شده و مدبرانه همراه با کنترل کیفی پساب در مبدا صورت گیرد. در این پژوهش پساب تصفیه خانه فاضلاب شهر اردبیل به منظور بررسی کیفیت و قابلیت استفاده آن در کشاورزی مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش کار
    تحقیق حاضر توصیفی مقطعی بوده و نمونه برداری از پساب و انجام آزمایشات جهت تعیین کیفیت پساب و مقایسه با استانداردها صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین پارامترهای COD و BOD5 به ترتیب 87/97 و 25/57 میلی گرم در لیتر و میانگین فلزات سنگین کادمیوم، مس و سرب به ترتیب 013/0، 08/0 و 67/0 میلی گرم در لیتر با استاندارد سازمان محیط زیست ایران در زمینه استفاده مجدد از پساب در کشاورزی مطابقت داشته است. میانگین کلیفرم کل های کل و مدفوعی به ترتیب 105×3/7 و 104×3/2 بوده است که با استاندارد مربوطه مطابقت نداشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد که پساب فوق بجز از نظر کلیفرم های کل و مدفوعی محدودیتی برای استفاده در کشاورزی ندارد. گندزدایی پساب و پایش مداوم خروجی تصفیه خانه از نظر برآوردن استاندارد استفاده از پساب در کشاورزی و همچنین ارتقاء تصفیه خانه فوق ضروری می باشد.
|
  • Page 7
    Background and Objectives
    Polycyclic aromatic hydrocarbons due to their toxicity, carcinogenicity, and resistant to bacterial degradation are considered as one of the important environmental threatening factors. Chrysene is an aromatic compound with four rings. In this research chrysene degrading bacteria were isolated from oil contaminated soils in pars special economic energy zone. Degradation of chrysene in laboratory condition and the effect of different chrysene concentration on bacterial growth were investigated.
    Methods
    After filtration of samples they were cultivated in culture medium containing inorganic compounds and chrysene and then incubated at 32°C for two weeks. Isolated bacteria were identified by common microbiological and biochemical tests. The rate of bacterial growth was evaluated by measuring optical density (OD 600) in presence of 0.1-0.4 g/l chrysene. Degradation and removal rate of chrysene by isolated bacteria was investigated using chromatography machine.
    Results
    Four bacterial species; Pseudomonas putida, Mycobacterium sp, micrococcus varians and Bacillus coagulans were isolated and identified. Pseudomonas putida was the strongest bacteria for chrysene degradation. The bacterium grew in minimum possible time and its optical density was higher than other bacteria for all the concentrations tested. This bacterium degraded and removed 95% of chrysene with primary concentration of 0.1 g/l during 10 days. Mycobacterium sp was the second strongest bacterium for chrysene degradation. The weakest bacterium in chrysene degradation was Bacillus coagulans that degraded 42% of chrysene after 10 days.
    Conclusion
    Pseudomonas putida had the highest optical density and degradation ability for chrysene. Due to different reasons such as presence at different environmental conditions and having degrading enzymes this bacterium has the ability to degrade and remove polycyclic aromatic hydrocarbons.
    Keywords: Chrysene, Polycyclic Aromatic Hydrocarbons, Bioremediation, Pseudomonas putida, Mycobacterium sp
  • Page 18
    Background and Objectives
    Road surfaces accumulate significant quantities of pollutants so their runoff is considered a major source of the pollution for the environment. Directly discharging storm water into natural water bodies or ecosystem may exert acute or chronic adverse effects on the receiving soil or aquatic ecosystem and human life. The aim of this study was to investigate the efficiency of nano iron oxide column in presence of magnetic field on pollutant removal from synthetic urban runoff.
    Methods
    Downflow columns contained a Stainless Steel Wool with a pair of magnets installed around the column providing 1.5 T magnetic charge density. The size of the iron oxide particles was determined by X-ray diffraction (XRD) analysis. Atomic absorption spectroscopy, DR 5000, turbidimeter and pH meter were used for quantifying heavy metals, nitrate and phosphate, turbidity, and pH, respectively.
    Results
    Result of XRD analysis revealed the average size of particles to be 32 nm. The average removal efficiencies for the column were determined as; 41.5% for turbidity, 93.9% for Pb, 96.2% for Zn, 88.4% for Cd, 87.4% for phosphate and 0.0% for nitrate.
    Conclusion
    Iron oxide nanoparticle column with magnetic field can be used to remove heavy metals from urban runoff although it has less efficiency on turbidity and inefficient on nitrate removal.
    Keywords: Iron Oxide Nano Particles, Magnetic Field, Urban Runoff
  • Page 28
    Background and Objectives
    Human force is the most important and efficient factor to achieve goals of each organization. Motivational factors culminate in elevating sense of responsibility and subsequently providing efficient services. The aim of this research was to determine relationships between welfare facilities and staff's sense of responsibility in Health Centers of Noor City.
    Methods
    Present correlational study is performed cross-sectionally on 112 individuals. Data were collected through a questionnaire from the subjects assigned into two groups; clinical staff (i.e. physicians, dentists, nurses, and midwives) and nonclinical staffs (i.e. associate and BSc holders in health science, laboratory technicians, service staff, and receptionists). For data analysis nonparametric tests including Spearman Rank Order Correlation Coefficient were used.
    Results
    Based on the findings, all the welfare indices were lower than the average value of 3 and responsibility indices were higher than the average score of 18. There was a significant relationship between offering credit facilities and staff sense of responsibility (p=0.042, r=0.223). However, no significant relationship was observed between offering clinical and insurance facilities, commuting facilities, housing facilities, cultural, sport and tourist facilities, allowances, and other welfare services with staff sense of responsibility.
    Conclusion
    Since among all types of welfare facilities, only credit facility had a significant relationship with staff's sense of responsibility, it can be concluded that sense of responsibility among staff would be increased by increasing facility level, improving fair distribution system and providing response to essential requirements.
    Keywords: Welfare Facilities, Responsibility, Health Centers
  • Page 38
    Background and Objectives
    Musculoskeletal disorders and premature tiredness caused by work are arisen from incompatible individual work capacity and job demands. According to the statistics provided by World Health Organization (WHO), prevalence of musculoskeletal disorders is the most important cause of the loss of working timein work environments.
    Methods
    For this cross sectional study samples were selected from workers employed in workshops of metallic products in Isfahan city. Data were collected using TMW standard questionnaire. The obtained data were analyzed using SPSS software.
    Results
    Relationships between physical work demands and disorders of the upper limbs such as shoulders, wrist, elbow, and hand, were examined using X2 statistical test and the results showed that there are significant relationships between these disorders and the physical work demands.
    Conclusion
    If exceed the work ability of a person; work demands, as important factors in job doing, have a direct relationship with musculoskeletal disorders.
    Keywords: Physical Work Demands, Disorders of Upper Limb, Metal Products
  • Page 46
    Background and Objectives
    Adolescence is an important and crucial period associated with physical, emotional and evolutional changes making a teenage ready for adulthood. Impact of these changes determines teenager health behaviors in adulthood. Therefore, investigating health improving behaviors and planing to take appropriate actions to maintain and improve health level of this group are necessary. This study aimed to determine health improving behaviors in students of Qazvin secondary schools.
    Methods
    For present descriptive- analytical study, 513 secondary students were selected using claster sampling metho. Data were gathered through demographic data questionaier and standard questionnaire of health improving behaviors (HPLHP). Data were analyzed by SPSS win/16 using descriptive-analytical statistics; chi-square and logestics grading analysis.
    Results
    Research results showed that obtained total score for health improving behaviors in teenagers was fair and boys had higher score than the girls. Boys had significantly better levels in the areas of nutrition ((p=0.040) and physical activity (p=0.001) than the girls. No significant differences were found for other areas.
    Conclusion
    Present study showed that heath promoting behaviors of teenagers was in fair level. Therefore, providing proper health and educational services and in some cases consultant services to teenagers and their families should be considered.
    Keywords: Health Improving Behaviors, Students, Secondary Schools
  • Page 54
    Background and Objectives
    Pollution of groundwater and surface waters to nitrate is an environmental problem in many parts of the world including Iran. It might cause diseases such as methemoglobinemia, lymphatic system, and blood cancer. Therefore, nitrate removal from water resources is necessary. Since application of nanomaterials in treatment of the environment pollutants has become an interesting method, the objective of this study was application of ZnO nanoparticles under UV radiation to remove nitrate from aqueous solution.
    Methods
    Three nitrate concentrations of 50, 100 and 150 mg/l were considered for present study. In order to determine the optimum level of ZnO nanoparticles on nitrate removal, concentrations of 0.1, 0.4, and 0.8 g/l were used. PH ranges of 5-9 were studied. Also, the effect of UV irradiation was investigated.
    Results
    In this study, the effects of exposure time, nitrate concentration, ZnO nanoparticle dose, and pH were investigated. The results showed that nitrate removal decreases with increasing initial nitrate concentration. Also, nitrate removal efficiency increased from 75.7% at 0.1 g/l to 91.2% at 0.8 g/l 0f photo-catalyst. Maximum reduction efficiency was observed in neutral pH. For UV application, maximum performance of 27% was observed at pH=9.
    Conclusion
    Application of UV irradiation solely did not effectively removed nitrate from aqueous solution, however, efficiency of combination of ZnO/UV process was appropriate for nitrate removal.
    Keywords: Photocatalytic Reduction, Aqueous Solution, ZnO, UV Process, Nitrate
  • Page 62
    Background And Objectives
    Designing, implementation, and evaluation of nutritional education programs in schools are appropriate solution for promoting student's health and public awareness. The aim of this study was systematic review of health education interventions on nutrition habits of students from 2000 to 2009.
    Methods
    SID and Iranmedex databases were systematically searched for the articles containing the term "educational interventions related to nutrition among students "in title and abstract and 23 full text papers having entry criteria were reviewed.
    Results
    Out of 23 studies, 17 caused knowledge promotion, 7 had positive effects on attitude of subjects, and 14 studies improved nutrition behavior of students. Participatory methods such as group discussion and role playing as well as the visual methods such as videos and images have been more efficient in providing educational materials related to student's nutrition.
    Conclusion
    Reviews of interventions shows that role playing is more effective in promoting nutritional knowledge, attitude, and practice than lecture method. Lecture and group discussion methods were more efficient than the leaflet, tutorial, and manual. In order to improve effectiveness of interventions; application of health education and health promotion theories and models such as Transtheoretical, health belief, planned behavior, BASNEF, PRECEDE – PROCEED, and other healthy lifestyle promoting models are recommended in interventions made on students nutrition.
    Keywords: Student, Nutrition Education, Systematic Review
  • Page 73
    Background And Objectives
    Wastewater reuse for irrigation is a common practice to overcome water shortage especially in countries with limited water resources. Wastewater reuse in the area studied is an important issue to overcome growing needs for water. At the time of this study the effluent of waste water treatment plant (WWTP) was discharged to river and reused by downstream farmers in an unplanned manner. There is need for formulating a particular management agenda to prevent public health concerns and pollution of soil, water, and agricultural products. In this study quality of Ardabil WWTP effluent has been reviewed for reuse in agriculture.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study effluent sampling of the Ardabil WWTP was performed to determine quality parameters of effluent and comparing them with the standard values.
    Results
    Respective average values for COD, BOD5, cadmium, copper, and lead were 97.87, 57.25, 0.013, 0.08, and 0.67 mg/L that were in compliance with the standards set by Iran Environmental Protection Agency for wastewater reuse in agriculture. Total and fecal coliforms of the effluent were 7.3×106 and 2.3×104 per 100 mL that is not recommended for agricultural irrigation according to the relevant standard.
    Conclusion
    Result obtained showed that apart from total and focal coliforms, there is no limitation for reuse of the effluent in agricultural irrigation. Disinfection and continuously monitoring of effluent and improvement of Ardebil WWTP is strongly recommended.