فهرست مطالب

شعر پژوهی (بوستان ادب) - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1391)

فصلنامه شعر پژوهی (بوستان ادب)
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا پیروز، حسن پور، مراد اسماعیلی صفحات 1-22
    هنجارگریزی یکی از موثرترین روش های برجستگی زبان و آشناییزدایی در شعر است که همواره، شاعران از آن استفاده کردهاند. هوشنگ ایرانی یکی از شاعرانی است که در اشعارش به صورت گسترده، دست به هنجارگریزی زده است. نگارندگان در این جستار، در پی پاسخ به این سوال بودند که ایرانی چگونه و در چه حوزه هایی به هنجارگریزی دست یازیده است. بررسی های به عمل آمده، نشانگر این موضوع است که هوشنگ ایرانی در اشعارش از انواع هنجارگریزی بهره برده است. اما این بهرهگیری به صورت یکسان نیست؛ یکی از هنجارگریزی هایی که در اشعار ایرانی بسیار دیده میشود، هنجارگریزی نوشتاری است که به شکلهای گوناگون در اشعار او وارد شده است. هنجارگریزی زمانی یا باستانگرایی نیز در اشعارش بسامد بالایی دارد که شاعر هم در حوزهی نحو و هم در حوزهی واژگان، از آن بهره گرفته است. هنجارگریزی معنایی به صورت گسترده و در هیات آرایه های تشبیه، تشخیص، حسامیزی و تصاویر پارادوکسی در اشعار او نمود دارد. همچنین علاوه بر این، او در حوزه های نحو، واژگان و آوا نیز به هنجارگریزی دست یازیده است.
    کلیدواژگان: هوشنگ ایرانی، آشنایی زدایی، هنجارگریزی، شعر نو، فرمالیسم
  • محمود حیدری، فاطمه تقی زاده صفحات 23-42
    مرثیهی شهرها یکی از انواع مرثیه است که شاعر در آن به توصیف شهرهای حادثه دیده و بیان دردها و رنجهای مردم آن شهرها که دستخوش خرابی و ویرانی گشتهاند میپردازد. این پژوهش مطالعهای با رویکردی تاریخی- تطبیقی به این نوع ادبی در دو ادب فارسی و عربی است و این نکات را تبیین میکند که رثای شهرها در دو ادبیات دارای علل و اسباب مشترک سیاسی و داخلی، تجاوز و حملهی بیگانگان به قلمرو اسلامی است که شاعران ایرانی و عرب، حادثه را مصیبت امت اسلامی دانسته و بدون در نظر گرفتن محدودهی جغرافیایی و زبانی به رثای شهرهای اسلامی پرداختهاند. همچنین مشترکات دینی و فرهنگی ادبای فارس و عرب موجب برخوردی یکسویه در بسیاری از مضامین رثای شهر گشته است که نشان از پلهای ارتباطی موجود بین دو امت از قدیم تاکنون دارد. عاطفهی صادق و سخنان بهدور از تکلف و تصنع، سرشار بودن از حکمتها و پند و اندرزها، وجود مفاهیمی دینی چون قضا و قدر ویژگی بارز قصاید عربی و فارسی در این زمینه است. همچنین این مراثی بخشی از مصادر تاریخی شهرهای حادثه دیده محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: ادب عربی، ادب فارسی، ادبیات تطبیقی، عصر عباسی، مرثیه
  • فرهاد رجبی صفحات 43-64
    شعر معاصر عربی و فارسی،فرآیندی است که می کوشد جایی برای بازتاب همه ی دغدغه های انسانی داشته باشد.عواطف،اهداف،پیروزمندی ها،ناکامی ها و همه ی مسائل انسانی،جایگاهی قابل توجه را در گستره ی آن دارا می باشند.
    از جمله ی مسائل انسانی در عصر جدید،وجود محدودیت هایی است که انسان را از رسیدن به تعالی مورد نظر باز می دارد؛این محدودیت ها گاهی در شکل عناصری بروز میکنند که به شکل اعجاب انگیز خود را به زندگی انسان تحمیل کرده اند و شگفت تر این که انسان نیز به وجود آن ها عادت می کند اما در این بین جان های گرم و سرهای پرشوری،ظهور می یابند که بی محابا به استقبال این موانع سترگ می روند و به کارزار با آن ها می پردازند،از این خیلند امل دنقل مصری و نصرت رحمانی پارسی گو.
    این نوشته برآن است تا ضمن ارائه ی نمایی کلی از پدیده ی شورش در شعر دو شاعر به مصادیق برجسته ی این محدودیت ها از قبیل خود،اجتماع،زمان و دنیای جدید پرداخته فصل مشترک رویارویی دو شاعر را با آن ها به نمایش گذارد.
    نتیجه ی حاصله از پژوهش نشان از آن دارد که وجود انگیزه های مشترک در حوزه ی دو زبان،باعث شکل گیری تقابل همسان دنقل و رحمانی با محدودیت ها گردیده است.
    کلیدواژگان: امل دنقل، انسان، شعر معاصر عربی و فارسی، شورش، نصرت رحمانی
  • هاشم صادقی محسن آبادی، یاحقی صفحات 65-86
    هدف این مقاله بررسی ثاثیرپذیری ملک الشعرا بهار از فردوسی است. به این منظور پس از بیان مختصری در مورد زندگی بهار در ارتباط با شاهنامه و شاهنامه پژوهی، تاثیرپذیری بهار از فردوسی در سه قسمت؛ ستایش فردوسی و شاهنامه، صحنه پردازی ها و توصیفات حماسی و کارکرد تلمیحات شاهنامه ای در دیوانش بررسی شده است. شواهد تاثیرپذیری از دیوان استخراج شده و درصورت نیاز ارتباط آن با مسایل اجتماعی و سیاسی زمان سرایش اشعار واکاویده شده است. نتیجه اینکه بهار در دوره های مختلف زندگیش مواضع و جهتگیری های مختلفی داشته و به تبع آن از شاهنامه تاثیرات گوناگونی پذیرفته است.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، ملک الشعرا بهار، تصاویر شاهنام های
  • ناصر علیزاده خیاط، رضا صادقی شهپر صفحات 87-112
    مهم ترین اندیشهی نهفته در شعر «مانلی» نیما و «رکسانا»ی شاملو، جسجوی جهان آرمانی در آن سوی واقعیت و نگرش بدبینانه و نفرت انگیز به جهان واقعی و تلاش برای آفرینش و القای دنیایی پر از آرامش و کامرانی است تا روح از اضطراب و آشفتگی و درد و رنج این جهان بیاساید. از آنجا که نیما در اشعار خود، متاثر از سمبولیست های قرن نوزدهم فرانسه است نگارندگان برآنند که وی در اعتقاد به جهان آرمانی و جنبهی سمبولیسم متعالی (Transcendental symbolism) نیز نمی تواند از آنان متاثر نبوده باشد. این نوشته به بررسی و مقایسهی دو شعر مذکور از نظر پیوند و شباهت میان آنها و چگونگی نگرش شاملو و نیما به دنیای واقعیت و جهان آرمانی و خلق آن در شعر خویش و نیز پیشینهی این اعتقاد و علت پیدایش آن می پردازد و در پایان نشان می دهد که نیما در کار خود مصمم تر و امیدوارتر است و در جهان آرمانیاش پا می نهد اما شاملو در آن تردید دارد و در تلاش خود برای رخنه در فراسوی واقعیت شکست می خورد.
    کلیدواژگان: جهان آرمانی، رکسانا، سمبولیسم، شاملو، مانلی، نیما
  • رضا غفوری، محمدرضا امینی صفحات 113-132
    بی تردید بررسی تطبیقی روایت های مختلف و مقایسه ی اجزای داستان های حماسی و به ویژه مقایسه ی آنها با منابع شفاهی و مردمی، میتواند به تحلیلهای دقیقتری در شناخت ابعاد مختلف این داستانها بیانجامد. یکی از داستان های حماسی ایران که با روایت های گوناگونی نقل شده، داستان پایان زندگی بهمن فرزند اسفندیار است. از آنجا که در این داستان برای نخستین بار یکی از قهرمانان منظومه های حماسی ایران در نبرد با اژدها کشته می شود؛ جستوجو در چگونگی و علل این امر بی سابقه و مهم، می تواند بسیاری از نکته های مبهم و تاریک را روشن کند. زیرا اژدهاکشی از دیرباز یکی از محوریترین اصول پهلوانی و قهرمانی، در میان اقوام و ملل جهان بوده است. در مقالهی حاضر برای فراهم آوردن زمینه ای مناسب برای تحلیل علل این پدیده، نخست قهرمانان اژدهاکش درحماسه های ایرانی جستوجو شده و برحسب ویژگی های اساسیشان همچون برخورداری از فره، دسته بندی شده اند. سپس روایت های گوناگون مرگ بهمن که در منابع کتبی و شفاهی به ثبت رسیده استخراج و در سه دستهی کلی تقسیمبندی شده است. تحلیل دقیق تر مرگ بهمن در نبرد با اژدها و حضور آذربرزین نوه ی رستم در این آوردگاه با دو کارکرد متفاوت، نشان می دهد که علل احتمالی ابداع این سرانجام شوم و بی افتخار برای فرزند اسفندیار، چگونه و از کجا می تواند سرچشمه گرفته باشد.
    کلیدواژگان: 1، اژدها 2، بهمن 3، آذربرزین 4، فرامرز
  • مهدی فاموری صفحات 133-146
    بیت آغازین داستان «رستم و سهراب»، از ابیات بحث بر انگیز شاهنامه فردوسی است. محققان درباره نوع خوانش دو کلمه قافیه و معنی قافیه نخست، واژه کنج، نظرات گوناگونی ارائه داده اند. نگارنده در گفتار حاضر، ابتدا به نقل امهات اقوال شارحان این بیت پرداخته؛ سپس با عنایت به برخی نکات ادبی و زبانشناختی کوشیده است تا ثابت کند «کنج» را می توان هم به فتح و هم به ضم کاف خواند و معنای آن، احتمالا چین و شکن دامن کوه و بازه کوه است.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، رستم و سهراب، کنج
  • تیمور مالمیر، فردین حسین پناهی صفحات 147-171
    شاهنامه اثری است حماسی، متشکل از عناصر اسطوره ای و تاریخی که در قالب روایت داستانی بیان شده است. آمیختگی اسطوره و تاریخ در شاهنامه، و تحول و دگرگونی داستان های آن تا زمان منظوم شدن به دست فردوسی، پیچیدگی خاصی به ساختار داستان های آن داده است، چنان که ما احساس می کنیم با مجموعه ای از داستان هایی متعدد و متنوع روبرو هستیم اما در پس این تکثرها و تنوع های روساختی، ژرف ساخت های مشترکی را می توان استخراج کرد. اسطوره ی اژدهاکشی با گستره ی جهانی اش، یکی از معدود ژرف ساخت های موجود در ساختار داستان های شاهنامه است. در این مقاله، با بررسی شاهنامه ی فردوسی، هفده داستان با ژرف ساخت اژدهاکشی استخراج شده است. پس از بررسی ساختار روایی داستان ها، با استفاده از ساختارگرایی استروس، اسطوره واج های تشکیل دهنده ی ساختار داستان ها را استخراج کرده ایم. یافته های این پژوهش نشان می دهد اسطوره ی اژدهاکشی در ژرف ساخت برخی داستان های به ظاهر بی ارتباط با این اسطوره نیز وجود دارد؛ چون ژرف ساخت همه ی داستان ها مبتنی بر تقابل باروری طبیعت با سترونی است.
    کلیدواژگان: اسطوره اژدهاکشی، تقابلهای دوگانه، ژرف ساخت، شاهنامه
|
  • Gh. Pirouz, H. Hasanpour Aladashti, M. Esmaeili Pages 1-22
    Breaking norms is one of the most effective ways for making the language prominent, and composing unfamiliar poems. It has been used by poets for a long time. Hooshang Irani is one of the poets who has widely used this technique in his poems. Literary critics try to answer how Irani has employed this technique in his poems to break the norms. Some studies show that he usually used different strategies to perform this technique and these strategies are not the same in all his poems. One of the most popular kinds of norm-breaking is a written one used in different forms. One of his norm-breaking strategies is related to time in two ways: diction and syntax. His norm-breaking is also seen in the figures of speech such as simile, personification, synsthesia, and paradoxical images. In addition to syntax and diction, he employed this technique in sounds, as well.
    Keywords: contemporary poem, Defamilirization, Deviation formalism, Hooshang Irani
  • M. Heidarif. Taghizadeh, Yasouj University, Shiraz University Pages 23-42
    The Elegy of cities is one kind of elegy in which a poet describes the stricken cities, pains and agonies of people of the cities undergone destruction and devastation. This research is a historical - comparative study of this genre in Persian and Arabic literature. It shows that these elegies in both Arabic and Persian Literature have the same political and internal reasons, such as the assault and the attack of the foreigners to the Islamic realms. Consequently, the Iranian and Arabic poets referred to this event as the calamity of the Muslim Ummah. They elegize about the Islamic cities regardless of geographical and linguistic boundaries. In addition, the Religious and cultural commonalities of the Arabic and Persian literary scholars lead to a one-sided point of view towards many concepts of the city elegies which is very telling of the connection between two Ummahs since the ancient times. These Persian and Arabic odes are similar in their use of sincere and honest sentiments, plain and modest diction and also because of their pervasion with wisdom, advice and religious concepts such as fatalism. These elegies are also considered as part of a historical source of the stricken cities.
    Keywords: Abbasid era, Arabic literature, Comparative literature, elegy, Persian literature
  • F. Rajbi Pages 43-64
    Contemporary Arabic and Persian poetry is a process seeking to reflect all human concerns. Feelings, aims, accomplishments, failures and all human-related issues have a significant place in contemporary poetry. One of the humanistic issues in the modern age refers to the limitations preventing human beings from reaching the intended aim. These limitations, sometimes, emerge in the form of elements remarkably imposing themselves on human life. But what is more surprising is the way human beings get accustomed to these limitations. However, with all these limitations, the passionate souls and enthusiastic minds of some people who welcome such great obstacles and who fight against them emerge; the people such as: the Egyptian poet, Amal Donghol, and the Persian poet, Nosrat Rahmani. This paper presents a general overview of the revolt phenomenon in the poems of these poets and also wants to offer the noteworthy samples of these limitations such as self, society, and new age to portray the similarity of these poets in confrontation with such limitations. This study reveals that the common motives in these two languages lead to the formation of similar confrontation of Donghol and Rahmani with the limitations.
    Keywords: Amal Donghol, Contemporary Arabic, Persian Poetry, Human being, Nosrat Rahmani, Revolt
  • H. Sadeghi Mohsen Abad, M. J. Yahaghi Pages 65-86
    This study examines the influence of Ferdowsi on Malek-o-shoarâ Bahâr’s poetry. Accordingly, with a brief review of Bahâr’s academic career and his studies of Shâhnâme, these influences can be studied under three categories: 1. the praising of Shâhnâme and Ferdowsi; 2. the use of epic settings and descriptions; and 3. the application of the allusions of Shâhnâme in his Divan. Examples of these influences are extracted from his Divân and, in some cases, their relations with the sociopolitical issues have been studied. Bahâr, in the different stages of his life, has had different attitudes towards political issues and accordingly has got various influences from Shâhnâme.
    Keywords: Borrowed from Shâhnâme, Ferdowsi, Images, Malekoshoarâ Bahâr, Shâhnâme
  • N. Alizadeh Khayyatr. Sadeghi Shahpar Pages 87-112
    The most important and fundamental yet hidden concept in Nima’s Manli and Shamlu’s Roxana is the belief in an ideal world beyond the reach of the real world as well as the existence of a pessimistic and loathsome attitude towards the real world and also the efforts to create and evoke a world full of serenity and success, so that one lives away from the turbulence, instability, pain, fever and fret of this world. Since Nima was influenced by the 19th century French Symbolism, it can be concluded that he, also, was under the influence of Transcendental Symbolism as it is reflected in some of his poems dealing with the ideal world and transcendental symbols. This article is a comparative study trying to highlight the similarities of the aforementioned poems. It attempts to show how both Shamlu and Nima look at the real world and how they portray their belief in an ideal world in their poems. This article probes the background of this belief and the reasons behind it. It tries to show how Nima hopefully and resolutely steps in his utopian world while Shamlu, who was suspicious of it, fails to go beyond the realistic world, despite his efforts.
    Keywords: Ideal world, Roxana, symbolism, Shamlu, Manli, Nima
  • R. Ghafouri, M. R. Amin Pages 113-132
    A comparative study of different narrations of an epic, especially its oral versions would Certainly lead to a deeper understanding of its various aspects. One of the Iranian epics, narrated differently at least in three versions, is the story of Bahman's death. Bahman, the son of Esfandyar, is the first hero of the Iranian epic who is killed by a dragon. Studying the reasons of this unprecedented issue would clarify the vague points of it, because fighting with and killing a dragon has been a substantial heroic touchstone in all cultures and in different parts of the world. In the present paper, firstly the theme of killing a dragon by heroes is investigated in Iranian epics and then with the help of important characteristics of these heroes, such as benefiting from splendor, "farrah" ["glory" or divine mystical charisma], these heroes are classified in two categories. Secondly, the different narrations are collected and classified in three categories. Finally, by analyzing Bahman's death and considering the presence of Azar-Barzin, the grandson of Rostam in two different functions, the origin of the probable reasons of this grave inauspicious destiny of Bahman is investigated.
    Keywords: Dragon, Bahman, Azarbarzin, Faramarz
  • M. Famouri Pages 133-146
    The first two lines of the narrative of Rostam and Sohrab are among controversial lines of Ferdowsi's Shahnameh. Many researchers have presented different ideas about the different forms of reading the two ending words of each line shaping the rhyme of the poem and also the different meanings of the first word, Konj. The writer in this paper has reviewed main opinions of the interpreters and then by focusing on a collection of literary and linguistic notes has tried to affirm that we can read this word in two forms: kanj and konj meaning the mountain-side and valley.
    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, Rostam, Sohrab, konj
  • T. Malmir, F. Hosein Panahi Pages 147-171
    Shahnameh is an epic combined of historical and mythological elements forming the narrative. The mixture of history and myth in Shahnameh, and the transformation of its source stories during the course of time before Ferdowsi's attempt at versifying them have made the structure of the stories complicating; therefore, the reader feels that he is reading a bunch of dissimilar and distinct stories. However, the deep structure underlying all these varieties is the same. The universal myth of ‘killing of the dragons’ is one of the few deep structures of Shahnameh. In this study, seventeen stories in which killing of the dragon serves as the deep structure have been investigated. This study shows that "the myth of killing of the dragon" underlies other stories as well—the stories which are apparently irrelevant to this myth—since the fundamental structure of all stories lies in the binary opposition of fertility and sterility of nature.
    Keywords: Binary opposition, Deep structure, Myth of killing of the dragons, Shahnameh