فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت انتظامی - سال هفتم شماره 4 (زمستان 1391)

نشریه پژوهش های مدیریت انتظامی
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یوسف محمدی مقدم، سید مهدی الوانی، محبوبه حبیبی بدر آبادی صفحه 479
    زمینه وهدف
    به دلیل نقش غیر قابل انکار دانش جدید در بقا و رشد سازمان گاه دانش خلق شده اهمیتی بسیار بیشتر از دانش موجود می یابد. هدف این پژوهش، طراحی الگوی تولید دانش نو پلیسی در سازمان نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران می باشد.
    روش
    روش این پژوهش، ترکیبی اکتشافی است. جامعه آماری این تحقیق خبرگان واعضای هیت علمی وکارشناسان ناجا بوده که با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه آماری کوکران، نمونه ای176 نفری از آنان به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و جهت جمع آوری داده ها پرسش نامه ای که روایی و پایایی آن مورد تایید بود، بین آنها توزیع شد و پس از جمع آوری با استفاده از آزمون های تحلیل عاملی و همبستگی تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته و
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان می دهد؛ بین فناوری توانا سازها، فرایندهای مدیریت دانش و تسهیل کننده های مدیریت دانش با تولید دانش نو رابطه معنادار ومستقیم وجود دارد. نوآوری پژوهش حاضر در بررسی شیوه تاثیر گذاری تواناسازها وتسهیل کننده های مدیریت دانش بر فرایندهای مدیریت دانش وتولید دانش نو پلیسی می باشد.
    کلیدواژگان: تولید دانش، تسهیل کننده ها، تواناسازها، فرایندهای مدیریت دانش
  • ناصر پورصادق، اصغر جهانگیر، آریا یزدان پناه صفحه 501
    زمینه و هدف
    در محیط پرتلاطم کسب و کار امروزی، موفقیت سازمان ها در گرو جهت گیری همه بخش های سازمان، در راستای مسیر راهبردی آن است. در چنین محیطی که بیشترین سرمایه گذاری سازمان ها بر روی فناوری اطلاعات و نظام های اطلاعاتی صورت می گیرد، سازمان ها در جهت رسیدن به اهداف راهبردی خود چاره ای جز استفاده از فناوری اطلاعات به عنوان یک منبع راهبردی ندارند و اینجاست که مفهوم همسویی راهبرد های فناوری اطلاعات و کسب و کار (همسویی راهبردی)، معنی پیدا می کند.
    همسویی راهبردی، به به کارگیری فناوری اطلاعات به شیوه ای شایسته و بهنگام و در توازن با راهبردها، اهداف و نیاز های کسب و کار اشاره دارد. تحقیقات انجام شده در زمینه همسویی راهبردی، وجود ارتباط مثبت و موثر بین راهبرد های رقابتی، فناوری اطلاعات و عملکرد سازمانی را نشان می دهد. مدیرانی که در سازمان هایشان موفق به ایجاد همسویی راهبرد های کسب و کار و فناوری اطلاعات شده اند، تاکید می کنند که ایجاد یکپارچگی برای بقا و موفقیت سازمان ها ضروری به نظر می رسد. این مقاله هم ردیفی را بر عملکرد کسب و کار که مطابق طبقه بندی مایلز و اسنو (سازمان هایی با راهبرد تدافعی، سازمان هایی با راهبرد تحلیلی و سازمان هایی با راهبرد پیش نگر) می باشد، ارزیابی کرده است.
    روش
    روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی-پیمایشی و از نظر هدف کاربردی می باشد.
    یافته ها
    هم ردیفی یا هم افزایی بین راهبردهای کسب و کار و راهبردهای نظام های اطلاعاتی به طور کاملا شفافی با اثر بخشی و عملکرد سازمان ها در ارتباط است. سازمان هایی که بر فعالیت های بلند مدت تمرکز ندارند اگر سرمایه گذاری های سنگین بر روی نظام های اطلاعاتی که برای پیش بینی های بلند مدت طراحی شده انجام دهند، از منابع خود به درستی استفاده نکرده اند.
    نتیجه
    در این تحقیق نشان داده شد: در سازمان هایی که بین راهبردهای کسب و کار آنها و راهبردهای نظام های اطلاعاتی آنها هم ردیفی بهتر یا هم افزایی بیشتری وجود داشته است از عملکرد بهتری برخوردار بوده اند
    کلیدواژگان: هم ردیفی، راهبرد نظام های اطلاعاتی، راهبرد کسب و کار، شرکت های تدافعی، تحلیلی و پیشن گر
  • حمیدرضا افرند سرخنی، ایرج حسن زاد ناورودی، رامین نقدی صفحه 529
    زمینه و هدف

    قاچاق چوب آلات جنگلی و تجاوزات جنگل نشینان از معضلات پیچیده منابع طبیعی در ایران است. این تجاوزات اغلب در مکان ها و زمان های مشخص رخ می دهد. با جمع آوری این اطلاعات و با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، می توان کانون های بزه را در یک طرح جنگلداری مشخص کرده و با تدوین برنامه و گشت پیشگیرانه در قالب نیروی انتظامی، نگهبان جنگل و قرقبان، حفاظت بیشتری از این میراث طبیعی به عمل آورد.

    روش

    با استفاده از شبکه آماربرداری 200×150 متری و به روش تصادفی نظام مند جنگل مورد آمایش قرار گرفت و طول و عرض جغرافیایی کلیه نقاطی که در آنها اثری از تجاوزات جنگل نشینان و قاچاقچیان در قالب قاچاق چوب، شاخه زنی، کت زنی و چرای غیر مجاز دام رویت شد، در دستگاه GPS و نیز فرم های آماربرداری سازمان جنگل ها ثبت گردید. سپس با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، نقشه ای جداگانه برای هر مورد تجاوز ترسیم شد.

    یافته ها

    با توجه به نقشه های به دست آمده مشخص شد که کانون های قاچاق چوب، شاخه زنی، کت زنی و چرای دام به ترتیب فقط در 24، 15، 21 و 48 درصد از کل عرصه جنگلی واقع است و تقریبا در سایر نقاط جرمی انجام نمی شود.

    نتیجه گیری

    با ترسیم کانون های بزه توسط GIS، و مشخص شدن زمان ارتکاب آنها، برنامه گشت پیشگیرانه برای مدیریت طرح جنگلداری تدوین شد که در صورت اجرای این برنامه احتمال کشف موارد جرم بیشتر خواهد شد.

    کلیدواژگان: قاچاق چوب، جنگل نشین، GIS، کانون بزه، طرح جنگلداری، برنامه گشت پیشگیرانه
  • اسماعیل غلامحسینی صفحه 549
    زمینه و هدف
    سرزمین پهناور ایران به دلایلی از جمله قرارگرفتن درکمربند زلزله آلپ وهیمالیا، موقعیت جغرافیایی و...، همواره گرفتار بلایای طبیعی و قهر طبیعت بوده به گونه ای که هر ساله 31 نوع بلایای طبیعی در آن حادث می شود. از سوی دیگر نیروهای نظامی و انتظامی با توجه به برخورداری از پیشرفته ترین فناوری ها و تجهیزات به دلیل حجم سازمانی بزرگ و آمادگی دایم برای واکنش سریع در برابر تهدیدهای و حفظ امنیت در هنگام بروز بحران های طبیعی می توانند نقش موثری ایفای نمایند.این پژوهش با هدف بررسی نقش و جایگاه ناجا در مدیریت بحران های طبیعی (با نگاه به بحران سفیدگیلان)، و شناخت و دستیابی به عملکرد ناجا در مدیریت بحران فوق مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش
    این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و روش انجام پژوهش توصیفی، پیمایشی، تحلیلی است.داده ها از انجام مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و نیز مطالعات میدانی گرد آوری شده است.جامعه آماری با استفاده از روش نمونه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده است که تعداد آنها بر اساس فرمول کوکران برابر با 242 نفر بوده که در این پژوهش 300 نفر انتخاب شده است.ضریب پایایی ابزار(پرسشنامه)با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بیش از 7/0 بوده است.روش تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزار spss آزمون گاما، ضریب اسپیرمن و آزمون واریانس تک متغیر بوده است.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این تحقیق، ناجا با توجه به برخورداری از مستندات قانونی و رسالت و ماموریت می تواند نقش اساسی در مدیریت بحران های طبیعی داشته باشد. در نهایت مشخص گردید که در مجموع از دید سازمان های امدادرسان و درگیر، رضایت مندی کلی از عملکرد فرماندهی انتظامی استان گیلان در مدیریت بحران بارش برف سنگین گیلان(بهمن83)وجود داشته و فرضیات تحقیق تایید گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که بین شیوه انتظامی ناجا در مقابله با بحران های طبیعی(بحران برف 1383 گیلان) رابطه معناداری وجود دارد.بدین وسیله فرماندهان انتظامی در هنگام بروز بلایای طبیعی با آمادگی از قبل می توانند بهترین روش ها وشیوه های انتظامی را در اسرع وقت و با بهترین کارایی ارائه دهند.
    کلیدواژگان: انتظامی، شیوه انتظامی، بحران، مدیریت بحران، تعامل، آموزش، تجهیزات فنی
  • دکترمنیجه بحرینی زاده، سید احمد موسوی صفحه 569
    زمینه و هدف
    ارزیابی کیفیت خدمات پلیس و نیروهای انتظامی به دلیل ماهیت مشتریان، تصمیم گیرندگان و پیچیدگی محیطی که نیروهای پلیس تجربه می کنند، مشکل است. در این پژوهش سطح کیفیت خدمات انتظامی کلانتری های استان بوشهر از دیدگاه استفاده کنندگان از این خدمات (مردم) با استفاده از مدل سروکوال، مورد بررسی قرار گرفته و با شناسایی شکاف های موجود در ارائه خدمات مطلوب، پیشنهادهایی برای رفع این شکاف ها ارائه گردیده است.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از نظر میزان واپایش متغیرها، توصیفی و از بعد روش اجرا، پیمایشی است. به منظور جمع آوری اطلاعات، از پرسش نامه سنجش کیفیت خدمات بر اساس مولفه های استاندارد مدل سروکوآل و دو بعد اضافه شده چو (2010) برای کاربردی کردن این مقیاس در خدمات پلیس استفاده شده است. به منظور تامین تعداد نمونه مورد نیاز و کفایت نمونه برای تعمیم پذیری بیشتر نتایج، تعداد 1000 پرسشنامه تکمیل و در تجزیه و تحلیل مورد استفاده قرار گرفت. در این پژوهش برای آزمون پایایی مقیاس و سازه های مورد مطالعه از روش سازگاری داخلی و شاخص الفای کرونباخ، جهت آزمون اعتبار سازه های مورد مطالعه، علاوه بر استفاده از نظر متخصصان و صاحب نظران از روش های آماری تحلیل عاملی و برای آزمون فرضیه ها و سوالات اساسی از آماره آزمون t (آزمون تفاوت میان میانگین ها در نمونه های زوجی) استفاده شده است.
    یافته
    نتایج تجزیه و تحلیل آماری برای بررسی معنی داری بین میانگین ادراکات و انتظارات افراد در ابعاد هفت گانه کیفیت خدمات با استفاده از آزمون t نمونه های زوجی روشن نمود که بین ادراکات و انتظارات مردم از ویژگی های ملموس کیفیت خدمات، قابلیت اطمینان کیفیت خدمات، رغبت و اشتیاق به پاسخگویی، تضمین و اعتبار کیفیت خدمات، همدلی کیفیت خدمات، به موقع عمل نمودن زمانی و مکانی و مشروعیت کیفیت خدمات، تفاوت معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه ارزیابی کیفیت خدمات در بخش خدمات عمومی به طور کلی و در کلانتری ها به صورت خاص و با استفاده از شاخص تعدیل شده سروکوال بر مبنای دو بعد مشروعیت و اقدامات فوری زمانی و مکانی برای بومی سازی و کاربردی کردن آن در ایران برای اولین بار انجام می شود، این تحقیق می تواند روزنه های جدیدی را برای انجام تحقیقات بعدی باز نماید.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، سروکوال، تحلیل شکاف، کلانتری ها
  • محمد پوراسدی*، ناهید حسینی صفحه 596
    زمینه وهدف

    انسان، رکن اساسی در یک سازمان است و مدیران با داشتن علم مدیریت و شناخت انسان به عنوان عنصری پیچیده، قصد بقا و ارتقای سازمان را دارند. پژوهش حاضر به دنبال نگرش راهبردی مدیریت منابع انسانی و کارکرد های آن در حوزه پلیس پیشگیری ناجا است و تلاش دارد پس از ورود به موضوع مدیریت راهبردی منابع انسانی در بخش پلیس پیشگیری، ضمن دستیابی به زیر نظام های منابع انسانی بتواند به نوعی هماهنگی بین سیاست های منابع انسانی با راهبرد های سازمان دست یابد. با توجه به مدیریت منابع انسانی در عصر دانش و کارکنان دانشی، انتخاب بین فنا و بقا امری اجتناب ناپذیر است، ازهمین رو راهبرد منابع انسانی در این مقوله دارای اهمیت به سزایی می باشد و اهمیت روزافزون آن موجب رویکردهای نو در مسیر جذب، نگهداری، آموزش و ارتقای سطح کیفی منابع انسانی شده است. اهمیت این موضوع در پلیس پیشگیری که یک پلیس تخصصی و کارکرد آن در متن جامعه به وضوح قابل رویت است ملموس می باش؛ بنابراین حوزه این تحقیق، منابع انسانی پلیس پیشگیری است و محقق در صدد پاسخ به مسئله تحقیق یعنی «شناسایی راهبرد فرایند ورودی منابع انسانی پلیس پیشگیری ناجا» می باشد.

    روش

    تحقیق فوق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی و از شاخه پیمایش می باشد.در این تحقیق با بررسی دقیق فرایند ورودی نظام مدیریت منابع انسانی در پلیس پیشگیری ناجا و استفاده از روش تجزیه و تحلیل SWOT and PEST نقطه قوت و ضعف درونی و نیز فرصت ها و تهدیدهای بیرونی شناسایی و راهبرد مناسب ارائه گردید.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از ارزیابی عوامل خارجی (EFE) و عوامل داخلی (IFE) در این تحقیق دارای 5 مرحله عملیات به شرح ذیل بود: 1- عوامل خارجی، داخلی توسط پاسخگویان شناخته شد و فهرست گردید.2- به هریک از عوامل با توجه به نظر خبرگان پلیس پیشگیری(وزن) ضریب داده شد.(با روش دلفی ضریب تعیین می گردد) 3- در عوامل خارجی رتبه تهدیدهای 1 و 2 و فرصت ها 3 و 4 است. (رتبه 1 تهدید بسیار اساسی، رتبه 2 تهدید اساسی، رتبه 3 فرصت خوب و رتبه 4 فرصت عالی است). 4 در عوامل داخلی رتبه ضعف ها 1و2 و قوت ها 3 و4 است. (رتبه 1 ضعف اساسی، رتبه 2 ضعف کم، رتبه 3 قوت، رتبه 4 قوت بالا است) 5-ضریب هر عامل در رتبه ضرب نمره نهایی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در بخش پایانی راهبرد های مناسب ‍بر اساس راهبردهای استخراج شده با استفاده از فنSWOT متناسب با کارکردهای (زیر سیستم های) چهارگانه ورودی (نیرویابی، جذب، انتخاب و آموزش های ورودی و توجیهی) ارائه شده است.

    کلیدواژگان: راهبرد، راهبرد های منابع انسانی، نظام مدیریت منابع انسانی، مدیریت راهبردی منابع انسانی، پلیس پیشگیری، تجزیه و تحلیل (SWOT)
  • علیرضا جزینی، سید حسین ابطحی، سید مهدی الوانی، عادل آذر صفحه 619
    زمینه و هدف
    هدف این مقاله، توسعه الگویی برای ارزشیابی عملکرد روسای کلانتری است. ورود رویکردهای جدیدی مانند دانش محوری و جامعه محوری در فعالیت های پلیسی، نیاز به بازنگری در الگوی ارزشیابی عملکرد را بیشتر می سازد. در این تحقیق با توجه به اهمیت روسای کلانتری، ارزشیابی عملکرد این سطح از مدیران مورد مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور یک الگوی اولیه و نسبتا جامع از ابعاد، مولفه ها و شاخص های عملکرد مبتنی بر مشاهدات و مطالعات محقق پیشنهاد شد.
    روش
    دو پرسشنامه به منظور اعتبارسنجی الگو طراحی شد. پرسشنامه اول برای اعتبارسنجی ابعاد و مولفه ها بین 24 نفر و پرسشنامه دوم برای اعتبارسنجی شاخص ها بین 186 نفر از خبرگان ستادی و فرماندهان ناجا توزیع شد. داده های تحقیق با استفاده از آزمون t و آزمون t زوجی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته و
    نتیجه
    نتایج نشان می دهد ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگو مورد تایید خبرگان قرار گرفته اند. همچنین وضع موجود شاخص ها نامناسب و میزان اهمیت تمام ابعاد، مولفه ها و شاخص ها بالا است. بر اساس نتایج، از بین مولفه ها، انسان محوری نسبت به مولفه های دیگر اهمیت کمتری دارد. اگر چه شاخص مراقبت در مولفه انسان محوری دارای اهمیت نسبی بالایی است. همچنین در مولفه دانش محوری شاخص های مربوط به آگاهی و آگاه سازی اهمیت بالاتری نسبت به یادگیری و نوآوری دارند. از بین شاخص های نتایج عملکردی نیز کیفیت خدمات، اعتماد مردم به پلیس و ارتباطات درونی نسبت به سایر شاخص ها اهمیت کمتری دارند. به طور کلی تمام مولفه ها و شاخص ها حائز اهمیت شناخته شده اند و در وضع موجود تنها به مولفه ارزش محوری به میزان لازم توجه می شود.
    کلیدواژگان: ارزشیابی عملکرد، جامعه محوری، دانش محوری، وظیفه محوری، ارزش محوری، انسان محوری، نتایج عملکردی
|
  • Yousef Mohammadi Moghadam, Mahdi Alvani, Mahbobeh Habibi Badr Abadi Page 479
    Context and
    Objective
    Due to the unavoidable role of new knowledge in survival and growth of organization, sometimes the created knowledge becomes very important than the available knowledge. The objective of this study is to design a new police knowledge production model in IRI Police Force.
    Methodology
    The method of this study is exploratory mixed design. The statistical population of this study consists of experts and members of academic board and police experts. The sampling group including 176 persons has been selected through simple random method by means of Cochrane’s sample size determination formula. To collect the data, a questionnaire that the reliability and validity thereof was certified, distributed among them and after collection were analyzed by means of factorial analysis and correlation.Findings and
    Conclusion
    The summary of results indicates that a significant and direct relationship exists between enablers’ technology, knowledge management processes and knowledge management facilitators, and new knowledge production. The innovation of extant study is investigation of knowledge management enablers and facilitators effectiveness mode on knowledge management processes and new police knowledge production.
    Keywords: Knowledge production, facilitators, enablers, knowledge management processes
  • Naser Pour Sadegh, Asghar Jahan Ghir, Arya Yazda Panah Page 501
    Context and
    Objective
    In the modern perturbed business, the success of organizations is dependent to orientation of all organization departments in line with its strategic path. In such an environment that the most of organizations’ investments are deposited on the information technology and information systems, the organizations in order to achieve their strategic goals have no option but use of information technology as a strategic resource and so the concept of information technology and business strategies alignment (strategic alignment) are signified.The strategic alignment refers to applying the information technology timely and appropriately and in balance with business strategies, goals and requirements. The studies applied on strategic alignment demonstrate the positive and effective relationship between competitive strategies, information technology and organizational performance. The managers who succeed to establish business and information technology businesses alignment in their organizations emphasize on establishment of integration for organizations survival and success as a necessary factor. This paper investigates the effect of alignment on business performance in accordance with Miles & Snow classification (organizations adopting defensive strategy, organizations adopting analytical strategy and organizations adopting predicting strategy).
    Methodology
    The procedure of the extant paper is descriptive-survey and is applied with respect to the objective.
    Findings
    Alignment or synergy between business strategies and information system strategies clearly is in connection with the effectiveness and performance of organizations. The organizations that don’t focus on long-term activities, in the event of making great investments in information systems designed for long-term predictions, have not used their resources appropriately.
    Conclusion
    In this study, it is concluded that the organizations that better alignment and more synergy exists between its business strategies and information system strategies.
    Keywords: Alignment, information system strategy, business strategy, defensive analytical, predicting companies
  • Hamid Reza Afrand Sarakhni, Iraj Hasan Navroodi, Ramin Naghdi Page 529

    Context and

    Objective

    Smuggling the forest woods and violations of forest habitants are assumed as the complicated problems of natural resources in Iran. These violations are occurred in the specified time and places. Through collecting these information and by means of geographical information system (GIS), the offence centers may be specified in each one of forestry projects and by compilation of project and preventive patrol by police force, forest guard and guarder may provide more conservation of this natural heritage.

    Methodology

    By means of a data collection network 150x200m and systematic random method, the forest was tested. The geographic length and width of all spots therein forest habitant and smugglers’ violations observed as wood smuggling, branch cutting, cutting and unauthorized grazing of livestock were recorded in GPS and data collection forms of Forests Organization. Then, aiding GIS, a separate map was drafted for each case of violation.

    Methodology

    According to the maps, it was concluded that the wood smuggling centers, branch cutting, cutting and livestock grazing have been occurred respectively only in 24, 15, 21 and 48% of the whole forest area and in other sports no offence is committed.

    Conclusion

    Upon drafting the offence centers by GIS and specifying their commitment time, the preventive patrol plan was compiled for forestry project management, in the event of running this program, the probability of crime detection will be increased.

    Keywords: Wood smuggling, forest habitant, GIS, offence center, forestry project, preventive patrol plan
  • Esmail Gholam Hoseini Page 549
    Context and
    Objective
    The broad land of Iran was ever involved in natural disasters and fore of nature due to locating in Alp and Himalaya seismic belt, geographical situation etc. and 31 natural disasters are occurred therein. On the other side, military and police forces may play an effective role because of utilizing the most advanced technologies and systems due to the great organizational volume and permanent preparedness for quick reaction against the threats and maintaining the security at the time of natural crises occurrence. This research has been applied with the purpose of studying the role and position of police in natural crises management (approach to white crisis of Gilan) and identifying and achieving the police performance in the above crisis management.
    Methodology
    As respect to the objective, this study is applied and its methodology is descriptive-analytical survey. The data has been collected through performing documental and library studied as well as field studies. The statistical population has been selected by means of multistage cluster sampling, the number of which according to Cochrane formula equaled to 242 persons, but in this study, 300 persons were selected. The reliability coefficient of tools (questionnaire) was obtained by means of Cronbach’s alpha coefficient equal to 0.7. The data was analyzed by SPSS software, gamma test, Spearman coefficient and single-variable analysis of variance.
    Findings
    According to the findings of this study, the police due to being provided by legal documentations and its task and mission may have a great role in natural crises management. Ultimately, it was concluded that as the viewpoint of aiding and involved organizations, the performance of Gilan province’s police commander in management of heavy snowing crisis of Gilan (Feb. 2005) was satisfactory in general, and the hypotheses were accepted.
    Conclusion
    The summary of results indicates that a significant relationship exists between disciplinary styles of police confronting the natural crises (snow crisis occurred in Gilan, 2005). Hereby, the police commanders may apply the best disciplinary methods and styles as soon as possible and efficiently at the time of natural disasters occurrence with the prior preparation.
    Keywords: Disciplinary, Disciplinary Style, Crisis, Crisis Management, Interaction, Training, Technical Equipments
  • Manijeh Bahreini Zadeh, Ahmad Mousavi Page 569
    Context and
    Objective
    Assessment of the quality of police forces services is difficult due to the nature of customers, decision makers and environmental complexity that the police forces experience. In this study, the quality level of disciplinary services of Booshehr police stations has been investigated as the viewpoint of these services users (people) by means of Servqual model and upon identification of gaps existing for offering the appropriate services, some recommendations have been presented for removal of these gaps.
    Methodology
    As respect to the objective, this study is applied, as respect to the variables controlling rate is descriptive and as respect to the procedure is survey. To collect the data, service quality assessment scale was used according to the standard elements of Servqual model and two added factors of Cho (2010) have used for applying this scale for police services. In order to provide the required sample and sample sufficiency for further extendibility of results, 1000 scales have been filled and used in analysis. In this study, to test the reliability of scale and studied structures, internal adaption and alpha index of Cronbach and to test the validity of studied structures, in addition to using the ideas of experts and scholars, factorial analysis were used and to test the hypotheses and essential questions, t test statistic (testing the difference between mean values in the paired student t test) were used.
    Findings
    The summary of statistical analysis of significance between mean perceptions and peoples’ expectations for seven aspects of quality of services by means of t test of paired samples, it was cleared that a significant difference exists between peoples’ perceptions and expectations of tangible characteristics of quality of services, the reliability of quality of services, interest and enthusiasm to respond, guarantee and validity of quality of services, empathy of quality of services, local and temporal fulfillment and legitimacy of quality of services.
    Conclusion
    Whereas assessment of quality of services is applied for the first time in the public sector generally and particularly in the police stations by means of balanced index of Servqual based on two legitimacy and immediate local and temporal actions for localizing and applying in Iran. This study may open new windows for applying further researches.
    Keywords: Quality of services, Servqual, gap analysis, police stations
  • Mohammad Pour Asadi, Nahid Hoseini Page 596

    Context and

    Objective

    The human is considered as the essential component in the organization and the managers benefitting from management knowledge and identification of human as a complex element in the organization intend to survive the organization and promote it. This study is seeking to strategic approach of human resources management and its functions in prevention police dept and attempts, after raising the strategic human resources management in prevention police, to achieve the human resources subsystems and so attains a consistency between human resources policies and organization strategies. Considering the human resources management in knowledge age and knowledge employees, choice between annihilation and survival is unavoidable, thus human resources strategy in this context is very important and its increasing importance provided new approaches in the path of attraction, protection, training and promotion of qualitative level of human resources. The importance of this subject in prevention police that is a specialized police and its performance is observed clearly in the society is revealed. Therefore, the context of this study includes human resources of prevention police and the researcher intends to respond the research problem “identification of prevention police’s human resources admission process strategies”.

    Methodology

    With regard to the objective, this study is applied and its methodology is descriptive survey. In this study, upon precise examination of admission process of human resources management system in prevention police and using SWOT and PEST analysis, the internal weak and strength points as well as the external opportunities and threats were identified and the appropriate strategy was presented.

    Findings

    The summary of external factors evaluation (EFE) and internal factors evaluation (IFE) in this study includes 5 stages of operation as follows: 1- The external and internal factors were identified and listed by the respondents; 2- Each one of factors was weighted according to the opinion of prevention police experts (the coefficient is determined by means of delphi method); 3- In the external factors, the grade of threats is 1 and 2, and the opportunities 3 and 4 (grade 1: very essential threat, grade 2: essential threat) (grade 3: good opportunity, grade 4: excellent opportunity) and in internal factors the weaknesses grade is 1 and 2, and the strengths grade is 3 and 4 (grade 1: essential weakness, grade 2: low weakness) (grade 3: strength, grade 4: high strength); 4- the coefficient of each factor was obtained in multiplication grade of final score. 5- the coefficient of each factor was obtained in multiplication grade of final score.

    Conclusion

    At the final chapter, the appropriate strategies have been presented according to the extracted strategies by means of SWOT technique proportional to four admission functions (subsystems) (recruitment, employment, election and admission and justification trainings).

    Keywords: Strategy, human resources strategies, human resources management system, human resources strategic management, prevention police, SWOT analysis
  • Ali Reza Jazini, Hosein Abtahi, Mahdi Alvani, Adel Azar Page 619
    Context and
    Objective
    The objective of this study is to develop a model for assessment of police stations chief’s performance. Applying the new approaches such as knowledge-orientation and society-orientation in the police activities requires more revising of performance assessment model. In this study, considering the importance of police station chiefs, assessment of performance of this level of managers has been studied. For this purpose, an initial and relatively integrated model of performance aspects, elements and indices based on observations and studies of researcher has been suggested.
    Methodology
    Two questionnaires were designed for validation of model. The first questionnaire was distributed for validation of aspects and elements among 24 persons and the second questionnaire for validation of indices among 186 staff experts and police commanders. The data was analyzed by means of t-test and paired student t test. Findings and
    Conclusion
    The summary of results indicates that the aspects, elements and indices of model have been certified by the experts. Also, the status quo of inappropriate indices and importance of all aspects, elements and indices is high. According to the results, among the elements, human-orientation has lower significance. However, care index in human-orientation element has relatively high importance. As well as, in knowledge-orientation element, the indices related to awareness and informing have higher significance than learning and innovation. Among the indices of performance results, quality of services, peoples’ trust to the police and internal communications have lower significance than the other indices. In general, all elements and indices are significant and in the status quo, only value-orientation element is paid attention adequately.
    Keywords: Performance assessment, society, orientation, knowledge, orientation, task, orientation, value, orientation, human, orientation, performance results