فهرست مطالب

علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 71، بهار 1392)

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 71، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عالیه کریمی، شبنم موثفی، زهرا نادیا شریفی، منصوره سلیمانی، حامد شفارودی، مهرداد هاشمی صفحه 1
    سابقه و هدف
    اکستازی جزو خانواده آمفتامین ها و یکی از متداول ترین داروهای مخدر در جهان است که منجر به بیقراری، اضطراب، توهم، مشکلات قلبی-عروقی و مسمومیت کبدی می گردد. اخیرا استفاده از گشادکننده های عروقی نظیر پنتوکسی فیلین به عنوان حفاظت کننده در برابر ضایعات ناشی از مصرف موادی نظیر الکل مورد ملاحظه قرار گرفته است. با توجه به این که تحقیقات اندکی در زمینه اثر حفاظتی پنتوکسی فیلین بر روی آسیب کبدی ناشی از مصرف داروانجام شده است، لذا بررسی تاثیر این دارو برروی ضایعات کبدی ناشی از مصرف اکستازی ضروری به نظر می رسد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی بر روی 25 موش صحرایی نر ویستار در پنج گروه شاهد، اکستازی (mg/kg 5/7)، آزمایشی 1 (mg/kg 100 پنتوکسی فیلین همزمان با تزریق آخرین دوز اکستازی)، آزمایشی 2 (mg/kg 100 پنتوکسی فیلین یک هفته قبل از تزریق اکستازی) و حامل (نرمال سالین) انجام شد. بعد از گذشت دو هفته، حیوانات کشته و کبد آنها جهت بررسی های بافتی و تعداد اجسام آپوپتوتیک توسط هماتوکسیلین – ائوزین و روش تانل رنگ آمیزی شد.
    یافته ها
    اجسام آپوپتوتیک و ضایعات هپاتوسیت ها در گروه های آزمایشی 1 (تزریق هم زمان اکستازی و پنتوکسی فیلین) نسبت به سایر گروه ها کمتر بود و تفاوت این فاکتورها در گروه آزمایشی 1 با گروه شاهد تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد استفاده از پنتوکسی فیلین متعاقب مصرف اکستازی می تواند منجر به کاهش ضایعات بافت کبد و جلوگیری از القاء آپوپتوز گردد.
    کلیدواژگان: اکستازی، پنتوکسی فیلین، هپاتوسیت، سمیت کبدی، آپوپتوز
  • منیره شفاهی صفحه 7
    سابقه و هدف
    از آن جایی که موضوع یادگیری و حافظه یک مسئله مهم در پیشبرد و توسعه علوم و فنون و حرفه های مختلف محسوب می گردد، یافتن راه های احتمالی برای تقویت یادگیری و حافظه موضوع تحقیق بسیاری از پژوهش گران می باشد. با در نظر گرفتن تاثیر روغن زیتون در کاهش میزان تری گلیسرید و با وجود میزان بالای اسیدهای چرب غیر اشباع و ویتامین A و E موجود در این روغن گیاهی، در این تحقیق اثر روغن زیتون بر یادگیری فضایی موش های سفید آزمایشگاهی پیر بررسی شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق تجربی، موش های مورد آزمایش به گروه های دو، سه و چهار هفته و گروه شاهد تقسیم شدند. گروه شاهد از رژیم غذایی معمولی و گروه های دو، سه و چهار هفته ای در مدت مورد نظر از رژیم غذایی حاوی روغن زیتون 10 درصد استفاده کردند. تعداد 8 سر موش برای هر گروه آزمایشی انتخاب شدند. اثر روغن زیتون بر یادگیری فضایی موش های سفید آزمایشگاهی پیر با استفاده از ماز T شکل بررسی شد.
    یافته ها
    مصرف رژیم غذایی حاوی روغن زیتون 10% به مدت دو و سه هفته تاثیر معنی داری روی برخی کمیت های اندازه گیری شده مرتبط با یادگیری فضایی نداشت، هر چند که میانگین تاخیرها طی روزهای یادگیری و طی تست خاموشی به طور معنی داری (05/0 < P) کاهش یافت. در حالی که در گروه های چهار هفته ای به طور معنی داری یادگیری فضایی افزایش یافت (001/0
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که اسیدهای چرب غیراشباع و ویتامین A و E موجود در روغن زیتون احتمالا با کاهش کلسترول باعث افزایش یادگیری می شوند.
    کلیدواژگان: روغن زیتون، اسید چرب غیر اشباع، ویتامین A، ویتامین E، ماز T شکل، یادگیری فضایی، موش صحرایی
  • اکرم عیدی، مهسا جولاییان، علی حائری روحانی، طاهره اشراقی صفحه 14
    سابقه و هدف
    تحقیقات متعددی نشان داده مصرف اسید رتینوئیک و یا رژیم غذایی غنی از ویتامین A موجب بهبود حافظه کاهش یافته در دوران پیری می شود. کمبود ویتامین A موجب کاهش یادگیری و میزان LTP هیپوکامپی در موش می شود. در تحقیق حاضر، میان کنش بین ویتامین A و پیلوکارپین (آگونیست گیرنده موسکارینی) بر میزان به یادآوری حافظه در موش های صحرایی نر بالغ بررسی شد.
    روش بررسی
    تزریقات درون بطنی پس از جلسه آموزش در تمامی حیوانات انجام گردید. میزان به یادآوری حافظه با استفاده از روش یادگیری احترازی غیرفعال در موش های تر بالغ ارزیابی شد.
    یافته ها
    ویتامین A (دوز 1000 و 2000 IU/rat) و پیلوکارپین (دوز 1/rat gμ) به یادآوری حافظه را افزایش دادند. پیلوکارپین پاسخ دهی به ویتامین A را افزایش داد. پاسخ دهی به ویتامین A توسط پیلوکارپین تقویت شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج تحقیق حاضر احتمالا میان کنشی بین ویتامین A و سیستم کولینرژیک در فرایند به یادآوری حافظه وجود دارد.
    کلیدواژگان: ویتامین A، پیلوکارپین، یادگیری احترازی غیرفعال، موش صحرایی
  • پروین میرزایی، فرح لطفی کاشانی، صفیه بهزادی، هدایت صحرایی صفحه 21
    سابقه و هدف
    گیاه پاور رز، گیاه یک ساله ای است که از آن در درمان اختلالات خواب، سرفه و التهاب استفاده می شود و دارای تاثیرات مسکن و مدر در انسان است. در این تحقیق، اثر عصاره آن و استرس بر حافظه و یادگیری و میزان کورتیکوسترون و آنورکسیا در موش های آزمایشگاهی بررسی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 64 سر موش نر بالغ از نژاد سویس- وبستر با وزن تقریبی 25-20 گرم تصادفی انتخاب و به گروه کنترل٬ شاهد (دریافت کننده نرمال سالین) و گروه های تجربی دریافت کننده مقادیر 15،30 و 60 میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن عصاره پاپاور رز تقسیم شدند. این عصاره به مدت یک هفته به صورت داخل صفاقی تزریق شد. در ابتدا و انتهای آزمایش عمل خون گیری از حیوانات انجام و میزان کورتیکوسترون اندازه گیری شد.
    یافته ها
    عصاره پاپاور رز با مقادیر ذکر شده موجب کاهش معنی داری در انورکسی و همچنین افزایش میزان کورتیکوسترون و نیز یادگیری در موش های گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل گردید (05/0>p، 001/0>p به ترتیب). به علاوه، استرس موجب افزایش معنی داری در غلظت کورتیکوسترون و انورکسی گروه کنترل مثبت (دریافت کننده استرس) گردید و میانگین حافظه و یادگیری در این گروه کاهش یافت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    اثر افزایشی کورتیکوسترون مربوط به استرس، یک اثر مرکزی با محوریت هیپوتالاموس ازطریق CRF و هیپوفیز از طریق ACTH می باشد. اثر افزایشی کورتیکوسترون در عصاره، یک اثر محیطی است که نتیجه اثر مستقیم بر روی آدرنال است.
    کلیدواژگان: پاپاور رز، استرس، کورتیکوسترون، انورکسی، حافظه و یادگیری
  • نغمه ستار احمدی، حسین هلی * صفحه 30
    سابقه و هدف

    در سال های اخیر تحقیقات گسترده ای در زمینه خواص جالب نانوذرات و کاربرد آنها در طراحی زیست حسگرها انجام شده است. در این بین، توسعه زیست حسگرهایی که به سادگی ساخته شده و برای تعیین ترکیبات سولفیدریلی قابل اطمینان باشند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق، یک زیست حسگر بدون آنزیم برای تشخیص سیستئین و N-استیل-L-سیستئین طراحی شد.

    روش بررسی

    نانوذرات با هسته اکسید آهن و پوسته کبالت هگزاسیانوفرات ساخته و به عنوان مبدل سیگنال زیست حسگر آمپرومتری به کار رفت.

    یافته ها

    نانوذرات رفتار ردوکس برگشت پذیری ارائه کرده و فعالیت کاتالیتیکی موثری در برابر اکسایش سوبستراها از خود نشان دادند.

    نتیجه گیری

    پاسخ آمپرومتری زیست حسگر برای تعیین مقدار سیستئین و N-استیل-L-سیستئین با موفقیت ثبت شد و زیست حسگر برای تشخیص و تعیین مقدار این مواد در نمونه های دارویی، سرم، خون و ادرار به کار گرفته شد.

    کلیدواژگان: زیست حسگر، نانوذره، سیستئین، N، استیل، L
  • محمدرضا عبدالحسینی، محمدباقر سهرابی، پونه ذوالفقاری، الهه یحیایی، زهرا اسکندری صفحه 41
    سابقه و هدف
    داروهای ضدالتهابی غیراستروییدی به صورت گسترده در کنترل درد بعد از اعمال جراحی استفاده شده و از داروهای بی حسی موضعی بخصوص مارکائین نیز در بسیاری از اعمال جراحی کوچک استفاده می شوند. ازآنجایی که مقایسه تاثیر این دو دسته دارو خیلی کم انجام شده، این مطالعه جهت بررسی تاثیر این دو دارو جهت کنترل درد بعد از عمل جراحی فتق اینگواینال انجام شد.
    روش بررسی
    دراین مطالعه که بصورت کارآزمایی بالینی تصادفی دوسویه کور و بر روی 198 بیمار مبتلا به فتق اینگواینال انجام شد، بیماران به دوگروه مورد (مارکائین داخل زخم) و کنترل (شیاف ناپروکسن) تقسیم شده و پس ازانجام عمل جراحی فتق اینگواینال به روش استاندارد لیختن اشتاین، میزان کاهش درد آنها بر اساس سیستم VAS یک، شش و 24 ساعت بعد از عمل بررسی و اطلاعات حاصله توسط نرم افزار SPSS نگارش 16 وآزمون های مرتبط تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی گروه مورد 7/5±6/52 سال و گروه شاهد 9/4±7/53 سال بود. متوسط شدت درد در ساعت اول و ششم درگروه مورد 3/6 و 6/4 و در گروه شاهد 9/3 و 9/2 بود که اختلاف معنی داری با هم داشتند (001/0>p)، ولی کاهش درد بلافاصله و 24 ساعت بعد از عمل در دو گروه یکسان و تفاوت معنی داری بین آنها دیده نشد. همچنین مشخص شد نیاز به مصرف مسکن های مخدری یک و شش ساعت بعد از عمل در گروه ناپروکسن بیشتر کاهش یافته است.
    نتیجه گیری
    هر چند هر دو روش به عنوان کاهنده درد بعد از عمل جراحی موثر بوده، ولی شیاف ناپروکسن مسکن موثرتری برای کنترل بهینه درد، به خصوص در ساعات اول و ششم بعد از عمل بوده و نسبت به مارکائین در کاهش شدت درد موثرتر است. همچنین درهمین زمان ها، نیاز به مسکن های مخدری را بیشتر کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: فتق اینگواینال، شیاف ناپروکسن، مارکائین، درد پس ازعمل
  • فاطمه محمدیاری، آرمین ایرانپور، فاطمه موسوی، لیلا خزیمه صفحه 46
    سابقه و هدف
    در این پژوهش اثرات درمانی داروی سفیکسیم به صورت تک دوز با مصرف سه روزه آن در زنان مبتلا به عفونت حاد میکروبی مثانه مقایسه شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی، 70 نفر از زنان مراجعه کننده به درمانگاه زنان و اورولوژی بیمارستان بوعلی تهران به دلیل مشکلات دستگاه ادراری به طور تصادفی در دو گروه 35 نفری قرار گرفتند. گروه نخست با 800 میلی گرم سفیکسیم به صورت تک دوز و گروه دوم سه روز هر روز 400 میلی گرم مورد درمان قرار گرفتند. بعد از یک هفته و دو هفته، نتیجه کشت ادرار پیامد مورد نظر بود. بیمارانی که نتایج آزمایش ادرار آنها یک هفته پس از مصرف دارو، مقاوم به درمان سفیکسیم نشان می داد (3 نفر در گروه اول و 2 نفر در گروه دوم)، از بررسی خارج شدند. داده ها با آزمون های آماری t مستقل، کای دو و آزمون دقیق فیشر، توسط نرم افزار آماری SPSS-16 تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 97/29 (انحراف معیار 65/5) بود. در گروه اول 17 زن و در گروه دوم 21 نفر متاهل بودند. بیماران دو گروه به جز شش نفر (پنج نفر در گروه تک دوز و یک نفر در گروه سه روزه) در پایان دوره درمان بهبودی کامل نشان دادند که این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    استفاده از داروی سفیکسیم به صورت تک دوز (800 میلی گرم) می تواند به اندازه مصرف سه روزه آن (400 میلی گرم در روز) در درمان عفونت حاد مثانه در زنان موثر باشد.
    کلیدواژگان: تک دوزسفیکسیم، عفونت حاد مثانه، سه روزه سفیکسیم
  • آرش محبوبی، سعیده جلیلیان، محمدرضا پور وزیری، سیدمهدی رضایت، فرهاد مصطفوی شهاب صفحه 52
    سابقه و هدف
    ید و یدوفورها در پیشگیری از عفونت ها دارای سابقه طولانی با طیف ضد میکربی گسترده ای می باشند. هدف این مطالعه تهیه فرمولاسیون کف پوویدون آیوداین 5/7% و بررسی اثرات آنتی باکتریال آن بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، ابتدا اثر کف کنندگی سورفاکتانت های سدیم لوریل اتر سولفات (SLES)، سدیم لوریل سولفات (SLS) و نانوکسینول 9 بررسی، سپس اثر pH و بافرهای سیترات، سیترات فسفات و فسفات بر روی خواص ارگانولپتیک و میزان ید در دسترس مطابق فارماکوپه USP 32 ارزیابی و درپایان اثر عوامل نرم کننده گلیسیرین و گلیسروکس HE بررسی گردید. فرمولاسیون برتر در آزمون پایداری تسریع شده بررسی و اثرات ضد میکروبی آن ارزیابی شد.
    یافته ها
    در بین سورفکتانت ها، SLES % 3 و از بافرها، بافر سیترات و از نرم کننده ها، گلیسیرین 1% و از عوامل تثبیت کننده کف، پلوکسامر (407) 2% برگزیده شدند و درطی آزمون پایداری فرآورده اثرات ضد میکروبی مناسب خود را اثبات نمود.
    نتیجه گیری
    مطابق نتایج، فرمولاسیون شامل پوویدون آیوداین 5/7 %، SLES % 3، پلوکسامر (407) 2 %، بافر سیترات در 5/3=pH به همراه گلیسیرین 1% که آزمون پایداری و اثرات ضد میکروبی را به خوبی پشت سر گذاشته بود، می تواند به عنوان یک فرآورده آنتی سپتیک و شوینده مناسب مورد مصرف قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پوویدون آیوداین، کف، آنتی سپتیک، استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئرژینوزا
  • بهزاد دماوند، پدرام عظیم زاده، سید رضامحبی، سارا رومانی، سجاد مجیدی زاده بزرگی، فرزانه جدلی، محمدرضا زالی صفحه 59
    سابقه و هدف
    آدنوویروس ها ویروس های DNAدار بدون پوشش هستند و می توانند در انسان از طریق مجاری تنفسی، ادراری، گوارشی و چشم ایجاد بیماری کنند. تا کنون بیش از 50 سروتایپ از آدنوویروس شناخته شده است که از این میان سروتایپ های 40 و 41 این ویروس عامل ایجاد اسهال در انسان هستند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان شیوع عفونت آدنوویروس در بیماران با گاستروانتریت حاد و تعیین ژنوگروه های بیماری زای آن در جمعیت مورد بررسی می باشد.
    روش بررسی
    در طی خرداد 1387 تا خرداد 1388، 293 نمونه مدفوع از افراد دارای گاستروآنتریت حاد آبکی جمع آوری گردید. DNA استخراج، و با استفاده از پرایمرهای طراحی شده مراحل PCR انجام گردید. آنالیز نرم افزاری برروی نمونه های مثبت و همچنین تعیین سروتایپ آدنوویروس انجام شد.
    یافته ها
    تمامی 6 (2%) نمونه مثبت آدنو ویروس جدا شده از 293 بیمار مورد مطالعه، کودکان زیر 5 سال بودند. همه نمونه های مثبت، از گروه F آدنوویروس و همچنین سروتایپ 41 بودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد سروتایپ 41 آدنوویروس یکی از عوامل مهم در ایجاد گاستروانتریت در تهران است و بیشتر در کودکان زیر 5 سال ایجاد بیماری می کند.
    کلیدواژگان: گاستروانتریت حاد، آدنوویروس، تهران، سروتایپ 41
  • مریم توکلی، مهدی لطیف، محمدحسین جامی، نوشین حاتمی زاده، حمیدرضا سلطانی صفحه 64
    سابقه و هدف
    بیماری های عروقی کرونر اولین علت مرگ و میر در کشورهای پیشرفته هستند. از طرفی در آمریکا 15-10 درصد افراد مسن بیماری سنگ صفرا دارند. با توجه به بروز این دو بیماری به دنبال عوامل خطرساز و داشتن علائم بالینی مشترک این مطالعه با هدف بررسی رابطه بیماری های عروق کرونر با سنگ های صفراوی انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 130 نفر از مراجعین به بخش اکوکاردیوگرافی بیمارستان شهدای کارگر یزد انجام شد. نمونه ها با نمونه گیری تصادفی طی بازه زمانی دی ماه 1388 تا فروردین ماه 1389 صورت گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های کای دو، دقیق فیشر و Mantel-Haenszel صورت گرفت.
    یافته ها
    از 130 نفر شرکت کننده در این مطالعه، 80 نفر (53/61 درصد) نتایج تست ورزش منفی [77 نفر (25/96%) سونوگرافی کیسه صفرا منفی و 3 نفر (75/3%) سونوگرافی کیسه صفرا مثبت] و 50 نفر (47/38 درصد) نتایج تست ورزش مثبت [42 نفر (84%) سونوگرافی کیسه صفرا منفی و 8 نفر (16%) سونوگرافی کیسه صفرا مثبت] داشتند (022/0=p).
    نتیجه گیری
    افرادی که مبتلا به بیماری های عروق کرونر قلب بودند، در مقایسه با افراد سالم بیشتر در معرض ابتلا به سنگ های صفراوی می باشند. در مورد مردان بالاتر از 50 سالی که از دردهای مبهم ناحیه فوقانی شکم رنج می برند، سونوگرافی کبد و مجاری صفراوی جهت ارزیابی انسدادهای احتمالی مجاری صفراوی پیشنهاد می شود
    کلیدواژگان: بیماری های عروق کرونر، سنگ صفرا، تست ورزش، سونوگرافی
  • کژال رضایی، رضا قانعی، نیما امینی محلی، رضا محمودی صفحه 69
    سابقه و هدف
    وقفه تنفسی خواب به توقف بیش از 10 ثانیه جریان هوا در راه هوایی فرد بالغ اطلاق می شود که ممکن است به دلیل انسداد راه هوایی فوقانی در طول خواب رخ دهد. وقفه تنفسی خواب در میان بیماران قلبی عروقی شیوع بالایی دارد، به طوری که 50 درصد بیماران دارای فیبریلاسیون دهلیزی از وقفه تنفسی خواب رنج می برند. از این رو، این مطالعه فعلی به بررسی خطر وقفه های تنفسی خواب در بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی پرداخت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقایسه ای با نمونه گیری در دسترس روی 150 بیمار دارای فیبریلاسیون دهلیزی و 150 بیمار فاقد فیبریلاسیون دهلیزی بستری در بخش سی سی یو بیمارستان امام خمینی سقز در سال 1390 انجام شد. بیماران از نظر سن و جنس همسان شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیکی و پرسشنامه برلین استفاده شد. برای تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS 16 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    فشار خون بیماران دارای فیبریلاسیون دهلیزی به طور معنی داری بیش از بیماران فاقد فیبریلاسیون دهلیزی بود (001/0=P). در گروه مبتلا به فیبریلاسیون 63% و در گروه بدون فیبریلاسیون 36% دارای خطر بالای وقفه تنفسی خواب بودند. شانس ابتلا به وقفه تنفسی خواب در مبتلایان به فیبریلاسیون دهلیزی 98/2 برابر افراد بدون فیبریلاسیون دهلیزی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای وقفه تنفسی و فیبریلاسیون دهلیزی در بخش سی سی یو، استفاده از روش های غربالگری برای شناسایی بیماران برای کاهش عوامل خطر در آنها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: وقفه تنفسی، فیبریلاسیون دهلیزی، خواب
  • حمیدرضا حریریان، علی آقاجانلو، منصور غفوری فرد صفحه 74
    سابقه و هدف
    نارسایی مزمن کلیوی و همودیالیز شیوه زندگی فرد را تحت تاثیر قرار داده و باعث مشکلات جسمی، روانی واجتماعی می شود. حمایت اجتماعی به عنوان یکی از مکانیسم های مقابله ای دارای قدرت تاثیر بر بهبود وضعیت سلامت و کیفیت زندگی بیماران مزمن می باشد. هدف این پژوهش تعیین وضعیت حمایت اجتماعی بیماران همودیالیزی شهر زنجان می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد 84 بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی زنجان در سال 1389 به صورت سرشماری انتخاب گردیدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه حمایت اجتماعی ترکیبی (پرسشنامه حمایت اجتماعی نوربک) حاوی 29 سوال در سه بخش حمایت عاطفی، حمایت ابزاری وحمایت اطلاعاتی مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 تحلیل شدند.
    یافته ها
    50 درصد بیماران زن، 8/79 درصد متاهل و 19 درصد بیکار بودند. 5/78درصد بیماران حمایت عاطفی، 3/20درصد حمایت اطلاعاتی و 7/29 درصد حمایت ابزاری مطلوبی داشتند. حمایت اجتماعی کلی مطلوب در بین بیماران 5/40 درصد بود. با استفاده از ازمون کای دو رابطه معنی داری بین جنسیت، محل انجام دیالیز، نوع شغل، تاهل، تحصیلات و حمایت اجتماعی دیده نشد (P>05/0).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج مطالعه و باتوجه به رابطه مستقیم بین حمایت اجتماعی و کیفیت زندگی و میزان بقاء بیماران همودیالیزی، پیشنهاد می شود حمایت اجتماعی به خصوص در ابعاد اطلاعاتی و ابزاری از این بیماران توسط کادر درمان و مسئولین انجمن های حمایت از بیماران کلیوی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: همودیالیز، حمایت اجتماعی، نارسایی مزمن کلیوی
|
  • Alieh Karimi, Shabnam Movassaghi, Zahra Nadia Sharifi, Mansooreh Soleimani, Hamed Shafaroodi, Mehrdad Hashemi Page 1
    Background
    Ecstasy is a psychoactive, hallucinogen drug and a member of amphetamines family and is used commonly worldwide. Ecstasy overdose leads to restlessness, anxiety, hallucination, cardiovascular disorders and liver toxicity. Recently, the use of vasodilators, such as pentoxifylline (PTX), is one of the new strategies for protection against liver lesions caused by some substances such as alcohol consumption. There are few studies about the protective effect of pentoxifylline on liver damages due to MDMA long administration. Therefore, a comprehensive study on the protective effect of pentoxifylline on liver lesions caused by prolonged use of ecstasy seems to be necessary.
    Materials And Methods
    This experimental study was performed on five groups: control, Ecstasy (7.5 mg/kg), Experimental 1 (100 mg/kg PTX simultaneously with the last dose of Ecstasy), experimental 2 (100 mg/kg PTX a week before Ecstasy injection), and vehicle (normal saline) groups (n=25). After two weeks, animals were killed and their livers were prepared for histological studies (H&E method) and TUNEL technique for investigating of apoptotic bodies.
    Results
    The apoptotic bodies and hepatocytes lesions in experimental group 1 were lower than the other groupsm except control.
    Conclusion
    It seems that the use of pentoxifylline after consumption of pure ecstasy can decrease tissue damage and prevent the induction of apoptosis in rat liver.
    Keywords: Ecstasy, Pentoxifylline, Hepatocyte, Liver, Apoptosis
  • Monireh Shafahi Page 7
    Background
    Since the issue of learning and memory is an important issue in the development of science and technology, finding possible ways to improve learning and memory is an interest of researchers. Considering the effect of olive oil in reducing triglyceride levels and the presence of high levels of polyunsaturated fatty acids and vitamins A and E found in vegetable oils, the effects of olive oil on spatial learning in aged rats were studied.
    Materials And Methods
    in this experimental study, N-MARI egad rats were divided into four groups of 2-, 3-, and 4-week and control (8 rats for each group). Control group was fed with an ordinary diet and three groups were fed with a diet containing olive oil (10%) for two, three and four weeks. Then rats were trained for a spatial learning task using T-Maze.
    Results
    Results show an increase in spatial learning in rats were fed with olive oil 10% for four weeks (p<0.001), but not for those whom were fed for two and three weeks.
    Conclusion
    It seems that vitamin A and E, and polyunsaturated fatty acids found in olive oil may reduce cholesterol, resulting in increased learning.
    Keywords: Olive oil, T, maze, Fatty acid, Spatial Learning, Rat
  • Akram Eidi, Mahsa Joolaeian, Ali Haeri Rohani, Tahereh Eshraghi Page 14
    Background
    Several studies have reported that retinoic acid administration and/or consumption of a vitamin A-enriched diet was could repair the aging induced memory deficits, decreased hippocampal long term potentiation (LTP). Vitamin A deficiency impairs learning ability and hippocampal LTP in mice. In the present study, the effects of the vitamin A and pilocarpine (a muscarinic agonist) on memory retention in adult male rats were investigated.
    Materials And Methods
    Post-training intracerebroventricular injections were carried out in all experiments. Memory retention was evaluated by using a step-through passive avoidance paradigm in adult male rats.
    Results
    Vitamin A (1000 and 2000 IU/rat) and pilocarpine (1 g/rat) increased memory retention. The acetylcholine receptor agonist (pilocarpine) increased the response to vitamin A. The response to vitamin A was potentiated by pilocarpine.
    Conclusion
    It is concluded that vitamin A elicits an interaction with the cholinergic system in memory retention.
    Keywords: Vitamin A, Pilocarpine, Passive avoidance learning, Rat
  • Parvin Mirzaei, Farah Lotfi Kashani, Safiyeh Behzadi, Hedayat Sahraie Page 21
    Background
    Papaver rhoeas plant is a one-year plant that is used in treatment of sleep disorders, cough, and peritonitis. It has analgesic and lenitive effects in human. In this survey, the effect of Papaver rhoeas distillate and tension were studied on the amount of memory and learning, corticosterone, and anorexia.
    Materials And Methods
    In this empirical study, 64 mature male mice were randomly divided into 8 groups, including control group, witness and empirical ones, in which distillate of Papaver rhoeas is injected via peritoneum in the dose of 15, 30, 60 mg/kg weights of body in the period of one week. The empirical group was under tension for half an hour after injection. At the beginning and the end of the experiment, we were taking blood of animals and the value of corticosterone was measured and T-shape labyrinth is used in order to measure the amount of memory strength and learning.
    Results
    Papaver rhoeas distillate significantly decreased anorexia and increased the corticosterone and amount of learning in empirical group in comparison with control group (p<0.05, p<0.001, respectively). Moreover, stress results in significantly increasing of corticosterone value and anorexia, and decreasing of memory and learning ability in positive control that received stress (p<0.05).
    Conclusion
    Tension- related effects of corticosterone, is a central effect acts via hypothalamus and pituitary gland by secretion of CRF and ACTH, respectively. Increasing effect of corticosterone in the essence is a peripheral effect by direct effect on adrenal gland.
    Keywords: Tension, Papaver Rhoeas distillate, Memory, Learning, Anorexia, Corticosterone
  • Naghmeh Sattarahmady, Hossein Heli Page 30
    Background

    Extensive researches exist in the recent years about attractive properties of nanoparticles and their applicability in design of the biosensors. In this area, development of simple and reliable biosensors for the determination of sulfhydryl compound is pertinent. In this trial, an enzyme-less amperometric biosensor was designed for the detection of cysteine and N-acetyl-L-cysteine.

    Materials And Methods

    Nanoparticles of iron (III) oxide core-cobalt hexacyanoferrate shell were synthesized and employed as a signal transducer in the amperometric biosensor.

    Results

    The nanoparticles represented a good redox behavior and represented an efficient catalytic activity toward the oxidation of the substrates.

    Conclusion

    Amperometric signals of the biosensor were successfully recorded for quantification of the substrates and the biosensor was successfully employed for the analysis of real samples or determination in blood serum and urine.

    Keywords: Biosensor, Nanoparticle, Cysteine, N, acetyl, L, cysteine
  • Mohammad Reza Abdoulhosseini, Mohammad Bagher Sohrabi, Pooneh Zolfaghari, Elahe Yahyaei, Zahra Eskandari Page 41
    Background
    Anti-inflammatory drugs are used for reducing the pain after surgery especially in minor surgery and local anesthesia drugs, especially Markain, is also employed. Regarding performing little studies about the comparison of these two kinds of drugs, this study was done for comparison two methods.
    Materials And Methods
    This double-blind randomized clinical trial study was done on 198 patients with inguinal hernia. Patients were divided into case group (intra wound Markain) and control group (the suppository of naproxen). Surgery was done with standard method (Liechtenstein) and the severity of pain was assessed by the visual analogue scale (VAS) in one, six and 24 hours after surgery. Data were analyzed by SPSS- ver16 software.
    Results
    Mean age in case group were 52.6±5.7 years and in control group were 53.7±4.9 years. Mean pain intensity in the first and 6th hours in case group were 6.3 and 4.6 and in control group were 3.9 and 2.9, respectively (P<0.001). The pain immediately and 24 hours after surgery were similar in both groups and there was no significant difference between the two groups. Need to opioid analgesics was further reduced in the naproxen group one and six hours after surgery.
    Conclusion
    Although both methods were effective in reducing postoperative pain and less expensive, but naproxen suppositories was more effective pain reliever for optimal pain control, especially in the first and six hours after surgery and is more effective in reducing pain intensity than Markain. Naproxen also reduces the need to deal with housing has been opioid analgesics.
    Keywords: Inguinal hernia, Naproxen suppositories, Markain, Post operative pain
  • Fatemeh Mohammadyari, Armin Iranpour, Fatemeh Mousavi, Leila Khozeimeh Page 46
    Background
    The aim of this study was to compare the efficacy of single dose and three days course of cefiximein in the treatment of women with uncomplicated acute cystitis.
    Materials And Methods
    This clinical trial was done on 70 women with uncomplicated acute cystitis referred to urologic and gynecologic clinic at Bou Ali hospital in Tehran (Iran), which were randomly divided into two groups. The first group (group A) was prescribed one 800 mg dose of cefixime and the 2nd group (group B) was treated with 400mg/day cefixime for 3 days. After one week & 2week of taking the prescribed antibiotics, urine culture was analyzed. Patients with resistant urine culture to cefixime (3 in group A and 2 in group B) were excluded from the study. Data were analyzed using t-test, chi- square and exact Fisher test using SPSS-16 software.
    Results
    The mean (± standard deviation) age of subjects was 29.97 ± 5.65. Seventeen subjects in group A and 21 in group B were married. All subjects, excluding six (1 in group A and 5 in group B), were completely cured. However, recoveries in group A were more than group B, but there was no statistically significant difference.
    Conclusion
    Single 800 mg dose of cefixime is as effective as dose of 400 mg/day for 3days in treatment of women with uncomplicated acute cystitis.
    Keywords: Single dose cefixime, Three, day course cefixime, Uncomplicated acute cystitis
  • Arash Mahboubi, Saeideh Jalilian, Mohammad Reza Pourvaziri, Seyed Mehdi Rezayat, Farhad Mostafavi Shahab Page 52
    Background
    Iodine and Iodophore have been longley used as antiseptic to prevent infections with good efficacy and safety. The aim of this study was to formulate new povidone iodine 7.5% antiseptic foam and evaluate its antibacterial effect.
    Materials And Methods
    In this experimental study, in the first step, the effects of the foaming agents including Sodium Lauryl Ether Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS) and Nonoxynol 9 were studied and then the effect of pH and different buffer formulations including citrate, phosphate citrate and phosphate buffers on the organoleptic properties and the amount of the free iodine were evaluated according to the USP 32 criteria. The effects of the emollient such as glycerin and glycerox HE were evaluated and the accelerated stability test was taken for optimum formulations. Finally, the antimicrobial effect of the proper formulation was evaluated.
    Results
    SLES 3% in Citrate buffer with the pH 3.5 showed the best results for the quality of the foam and glycerin 1% was selected as proper emollient agent in presence of poloxamer 407 as foam stabilizer. The stability test was done on the superior formula and it proved its antiseptic properties.
    Conclusion
    The foam formulation contained povidone iodine 7.5%, SLES 3%, Poloxamer (407) 2%, citrate buffer and glycerin 1% has passed stability as well as and antimicrobial effects tests; therefore, it can be used as a new antiseptic product and an appropriate detergent to prevent spreading of infectious disease.
    Keywords: Povidone Iodine, Foam, Antiseptic, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa
  • Behzad Damavand, Pedram Azimzadeh, Seyed Reza Mohebbi, Sara Romani, Sajjad Majidizadeh Bozorgi, Farzaneh Jadali, Mohammad Reza Zali Page 59
    Background
    Adenoviruses are double-stranded DNA and non-enveloped viruses. It causes different diseases in human through respiratory, urinary and gastrointestinal tracts. Interestingly, more than fifty serologic types of human adenovirus were distinguished and just serotypes 40 and 41 cause gastroenteritis in human. The purpose of this study was to evaluate the prevalence of adenovirus infection in patients with acute gastroenteritis in the population of Tehran.
    Materials And Methods
    between May 2008 and May 2009, 293 stool samples were collected from patients with acute gastroenteritis. After DNA extraction, PCR procedures were performed, using designed primers. Positive adenoviruses samples were analyzed by the software and their serotypes were determined.
    Results
    6 positive samples of 293 patients recruited to the hospital were children less than 5 years old. Additionally, they were diagnosed as serotype 41 of adenoviruses F group.
    Conclusion
    According to our results, serotype 41 of adenovirus was an important cause of gastroenteritis in less than 5 years old children in population of Tehran.
    Keywords: Adenovirus, Gastroenteritis, Tehran, Serotype 41
  • Maryam Tavakoli, Mahdi Latif, Mohammad Hossein Jami, Nooshin Hatamizadeh, Hamid Reza Soltani Page 64
    Background
    Coronary artery diseases (CAD) are leading causes of death in developed countries. Also, 10-15% of elderly people of the United State of America have gallstone. These two diseases have similar risk factors, such as obesity, elderliness, diabetes, hyperlipidemia, and hyper tension. Determining the correlation of coronary artery disease and gallstone is the main Aim of this study.
    Materials And Methods
    This analytical cross-sectional study was done on 130 patients whom were suspected to CAD and have been referred to Shohadaye Kargar Hospital of Yazd echocardiography department. They have been randomly selected and echo test and sonography have been done for all by expert specialists. Data were analyzed by chi-square, Exact Fisher and Mantel-Haenszel tests.
    Results
    Stress test were negative in 80 (61.53%) and were positive in 50 (38.47%) patients. Of 80 negative stress test subjects, negative gallbladder sonography was observed in 77 (96.25%) patients; while in 3 (3.75) patients gallbladder sonography was positive. Among 50 positive stress test patients, 42 (84%) and 8 (16%) patients had negative and positive gallbladder sonography, respectively. There not found statistically significant association between CAD and gallston (p= 0.022).
    Conclusion
    Patients who had coronary artery disease, compared with healthy individuals, are at increased risk of gallstones. In men older than 50 years suffering from vague upper abdominal pain, Liver and gallbladder sonography ultrasound is recommended for detection of probable biliary stones.
    Keywords: Gallstone, Coronary artery disease, Exercise test, Sonography
  • Rezaei Kajal, Reza Ghanei, Nima Amini Mahali, Reza Mahmoodi Page 69
    Background
    Sleep apnea is defined as more than 10 seconds to stop the air flow in the adult airway, which may occur due to upper airway obstruction during sleep. Sleep apnea is highly prevalent among patients with cardiovascular disease, so that 50% of patients with atrial fibrillation suffer from sleep apnea. Therefore, this current study discussed the risk of sleep apnea in patients with atrial fibrillation.
    Materials And Methods
    This comparative-descriptive study with convenience sampling was performed on 150 patients with atrial fibrillation and 150 patients without atrial fibrillation admitted to CCU of Imam Khomeini's hospital, Saghez, Iran. Patients were matched for age and sex. Data was collected using demographic and Berlin questionnaire. Data analysis was performed by SPSS16 statistical software and descriptive and inferential statistical tests.
    Results
    Blood pressure in patients with atrial fibrillation was significantly higher than patients without atrial fibrillation (p=0.001). In the groups with and without atrial fibrillation, 60% and 36% had a high risk of sleep apnea, respectively. Patients with sleep apnea were prone 2.98 times to atrial fibrillation more than those without this disorder.
    Conclusion
    According to high incidence of sleep apnea and atrial fibrillation in the CCU, using the screening methods for patient's identification to reduce the risk factors among these patients seems to be necessary.
    Keywords: Sleep apnea, Atrial fibrillation, Sleep
  • Hamid Reza Haririan, Ali Aghajanlo, Mansour Ghafurifard Page 74
    Background
    Chronic renal failure (CRF) and its related treatment such as hemodialysis influence the life style of patients and leading to physical and psychosocial problems. Social support is one of the most important coping mechanisms that improves quality of life and health status of these patients. The aim of this study was to determine social support in hemodialysis patients in hospitals of Zanjan University of medical science.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 84 patients with CRF who referred to Zanjan hemodialysis centers in 2010 were recruited. Subjects answered 2 sets of questionnaires: (1) demographic characteristic, (2) standard instrument of social support)NSSQ(. Data were analyzed by descriptive statistics using SPSS ver.16.
    Results
    Fifty percent were female, 79.8 % were married, and 19% were jobless. 78.5%, 20.3% and 29.7% of participants had optimal emotional, informational and instrumental support, respectively. The overall optimal social support was 40.5%. There was not significant relationship between independent variables (marriage, type of job, educational level and sex) and social support (p>0.05).
    Conclusion
    According to the result of this study and regarding to positive relationship between social support, quality of life and survival rate in hemodialysis patients, it is suggested that health care policy makers and managers consider instrumental and informational support in order to improve quality of life in hemodialysis patients.
    Keywords: Hemodialysis, Social support, Chronic renal failure