فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال بیستم شماره 6 (پیاپی 89، بهمن و اسفند 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فاطمه سادات ایزدی اونجی، محسن ادیب حاج باقری، محبوبه کفایی صفحه 688
    مقدمه
    خواب از عوامل موثر در فرایند بهبود بیماران است. عوامل زیادی بر روی کیفیت خواب بیماران سالمند بستری تاثیر می گذارد. این مطالعه به منظور شناسایی عوامل مختل کننده کیفیت خواب بیماران سالمند بستری در بیمارستان های کاشان با استفاده از مدل آماری رگرسیون لجستیک انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مقطعی است که روی 390 بیمار سالمند بستری در بیمارستان های کاشان که به روش متوالی انتخاب شده بودند، انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ایندکس کیفیت خواب پیتسبرگ استفاده شد که مجموع نمره بالاتر از 5، کیفیت پایین خواب را نشان می دهد. تجزیه و تحلیل داده ها در مدل تک متغیره با استفاده از آزمون های مجذور کای، دقیق فیشر و T و در مدل چندگانه با روش رگرسیون لجستیک انجام شد.
    نتایج
    کیفیت کلی خواب بیماران سالمند بستری ضعیف بود (8/4 ± 2/7). در تجزیه و تحلیل تک متغیره، جنس، وضعیت تاهل، سطح سواد، نوع بخش، سابقه بستری، مصرف داروی خواب آور در منزل و بیمارستان، سابقه اختلال خواب اختلاف معنی داری با کیفیت خواب داشت. ولی تفاوت معنی داری در سن، طول مدت بستری و چرت روزانه دیده نشد. در تحلیل چندگانه، متغیرهای وضعیت تاهل (6/4(OR=، سطح سواد (9/1(OR=، طول مدت بستری (1/1(OR=، سابقه بستری (4/0(OR=، مصرف داروی خواب آور در بیمارستان (27/0(OR= و سابقه اختلال خواب (01/0(OR= در مدل باقی ماندند که ارتباط واقعی معنی دار آماری با کیفیت خواب در حضور اثرات سایر متغیرها داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه ثابت کرد کیفیت خواب سالمندان بستری نامطلوب بود و علت این نامطلوب بودن دامنه وسیع عوامل مختل کننده خواب است که مهمترین آنها وضعیت تاهل، سطح سواد، طول مدت بستری، سابقه بستری قبلی، سابقه اختلال خواب و مصرف داروی خواب آور در بیمارستان می باشد.
    کلیدواژگان: مختل کننده ها، کیفیت خواب، سالمندان بستری
  • فاطمه محدث اردبیلی، زهرا سادات منظری، حمید حقانی صفحه 699
    مقدمه
    با توجه به تاثیر سوختگی دست ها در ایجاد ناتوانی های مزمن، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش مراقبت از دست ها بر بدشکلی و اختلال در محدوده حرکات طبیعی دست ها در مبتلایان به سوختگی دست ها انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی است. عامل مداخله آن آموزش مراقبت از دست و دارای گروه مداخله و کنترل می باشد. تعداد 60 نمونه (30 کنترل و 30 مداخله) به طور تصادفی انتخاب شدند. گروه مداخله تحت اجرای برنامه طراحی شده در زمینه مراقبت از دست های مبتلا به سوختگی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها مشتمل بر یک سیاهه وارسی مشاهده ای مربوط به تعیین بدشکلی دست ها و یک پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناسی بیماران بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS انجام شد.
    نتایج
    آزمون آماری کای اسکوئر نشان داد اختلاف معنی دار آماری بین دو گروه مداخله و کنترل در انجام اکثر حرکات طبیعی دست مانند توانایی خم کردن مچ (001/0=p)، توانایی چرخش مچ (019/0p=) و نیز بعضی از انواع بدشکلی مانند دست پنجه ای (02/0=p)، چسبندگی (01/0=p) و دست چنگکی (02/0=p) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    اجرای آموزش مدون مراقبت از دست ها بر کاهش بعضی از انواع بدشکلی های مرتبط با سوختگی دست ها و نیز کاهش اشکالات مرتبط با محدوده حرکتی دست ها در بیماران مبتلا موثر است و لازم است پرستاران در مراقبت از این بیماران به این امر توجه بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: سوختگی دست، بدشکلی دست، حرکات طبیعی دست، آموزش مراقبت از دست ها
  • خدیجه نصیریانی، محمود نوری شادکام، جمشید آیت اللهی، علی دهقانی، هنگامه زندی صفحه 709
    مقدمه
    عفونت های بیمارستانی چالش بزرگ سیستم بهداشتی درمانی است و به عنوان یکی از عوامل مخاطره انگیز در بیماران بستری شناخته شده است که نتیجه آن افزایش قابل توجه مرگ و میر و تحمیل هزینه های زیاد می باشد. با وجود اینکه انتقال عفونت بیمارستانی از طریق دست کارکنان به بیماران به عنوان روش اصلی انتقال شناخته شده است، اما القاء تاثیر آن به کارکنان بهداشتی درمانی جهت پیروی از رفتار مناسب مشکل می باشد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی وضعیت آلودگی میکروبی دست پرستاران در استفاده از زیورآلات انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد و نمونه ها شامل 50 نفر از پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بودند. نمونه ها در ابتدای شیفت، از طریق کشت با استفاده از سواپ پنبه ای خیس شده با آب استریل از سطح زیورآلات و سطح زیر آن بلافاصله پس از خروج جمع آوری شد. همچنین نمونه ها از دست مقابل یا ناحیه ای نزدیک به موضع به تعداد زیورآلات گرفته شد و پس از تکمیل نمونه، تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 12 صورت گرفت.
    نتایج
    بر اساس یافته ها بیشترین زیورآلات مورد استفاده انگشتر و النگو و از جنس طلا و در سطح جواهر نتایج کشت مثبت 8/45 % و منفی 2/54% بود که تفاوت معنی داری نداشت (33/0p=). در سطح زیر زیورآلات نتایج کشت مثبت 6/64% و منفی 4/35% (000/0p=) و در عضو مخالف نتایج کشت مثبت 6/5% و منفی 4/94% بود (000/0p=) و در کل مقایسه سه سطح، تفاوت معنی داری نشان داد (000/0(P=.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، استفاده از زیورآلات آلودگی را افزایش می دهد و بدین ترتیب احتمال انتقال عفونت بیمارستانی و پاتوژن های بیماری زا افزایش می یابد. بنابراین پیشنهاد می گردد زیورآلات در طی ارائه مراقبت به بیماران خارج شود.
    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، دست پرستاران، زیورآلات
  • نوشین نقش، سمیرا امیرخانی دهکردی، حیدر آقابابا صفحه 716
    مقدمه
    استفاده از نانوذرات نقره (Nanosilver particles) یکی از زمینه های کاربردی فناوری نانو می باشد. نانوذرات نقره می توانند رادیکال های آزاد (Free radicals) تولید کرده و به انواع سلول ها آسیب برسانند. در این تحقیق به بررسی اثرات سمی (Toxic effects) نانوسیلور بر روی گلبول های سفید و قرمز در رت های نر نژاد ویستار پرداخته شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه بالینی، نانوذرات نقره به صورت تزریقی و از طریق داخل صفاقی با غلظت های 50، 100، 200 و ppm400 بر روی گروه های تیمار اثر داده شدند. سپس میانگین تعداد گلبول های قرمز و سفید موش ها در گروه های تیمار و کنترل، 3، 8 و 12 روز پس از تیمار با یکدیگر مقایسه گردید.
    نتایج
    این نانوذرات بر گلبول های قرمز و سفید رت ها، 12 روز بعد از تزریق در غلظت ppm400 بیشترین تاثیر را داشت (01/0(p<. نانوسیلور باعث افزایش گلبول های سفید و کاهش تعداد گلبول های قرمز شد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که کاهش گلبول های قرمز و افزایش تعداد گلبول های سفید در غلظت ppm400 به علت لیز احتمالی گلبول های قرمز و احتمالا تحریک شدید سیستم ایمنی سلولی می باشد. استفاده از نانوذرات با شکل، اندازه و ترکیبات مختلف، افق های نوینی برای تحقیقات آینده جهت بررسی کاربردهای فناوری نانو در فیزیولوژی را نمایان می کند
    کلیدواژگان: نانوذرات نقره، گلبول های قرمز، گلبول های سفید، اثرات سمی و رت
  • مینا آدمپور زارع، امین الله بهاء الدینی صفحه 724
    مقدمه
    قرار گرفتن طولانی مدت در معرض میدان های الکترومغناطیس بر بعضی عملکردهای روده به ویژه حرکات آن تاثیر می گذارد. بنابراین در تحقیق حاضر تاثیر قرارگیری در معرض میدان الکترومغناطیس با فرکانس پایین بر فعالیت سیستم آدرنرژیک در روده بزرگ ایزوله شده موش مطالعه گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 30 سر موش صحرایی نر بالغ به سه گروه تقسیم شدند: گروه اول، گروه آزمایشی (سولنوئید روشن) شامل 10 سر موش که در معرض میدان الکترومغناطیس با شدت 1000 میکروتسلا و 50 هرتز به مدت 140 روز در دستگاه سولنوئید روشن قرار داده شدند. گروه دوم، گروه شاهد (سولنوئید خاموش) شامل 10 سر موش که در شرایط مشابه گروه اول در دستگاه سولنوئید خاموش قرار گرفتند و گروه سوم، گروه کنترل شامل 10 موش که در شرایط طبیعی نگهداری شدند. فعالیت های مکانیکی حلقه های جدا شده کولون که در حمام بافتی متصل به ترانسدیوسر نیروی دستگاهPowerlab A to D قرارگرفته و پاسخ تغییرات مکانیکی بافت به تجویز تجمعی داروی فنیل افرین ثبت گردید. داده ها با استفاده از آزمون t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد بین پاسخ مکانیکی بافت به دارو در گروه آزمایشی (سولنوئید روشن) نسبت به گروه شاهد (سولنوئید خاموش) و کنترل، تغییراتی نشان می دهد ولی این تغییرات از نظر آماری معنی دار نمی باشد (05/0(p>.
    نتیجه گیری
    این یافته ها پیشنهاد می کنند قرار گرفتن طولانی مدت در معرض میدان های الکترومغناطیس با فرکانس پایین در حساسیت گیرنده های 1α آدرنرژیک تغییراتی ایجاد نمی کند.
    کلیدواژگان: میدان الکترومغناطیس، سیستم 1α آدرنرژیک، روده بزرگ
  • رحیم رستمی، اصغر بیرانوند، حمیده استبرق نیا، محمدرضا آقاصی، جعفر نوروززاده * صفحه 732
    مقدمه

    ید به عنوان یک ریز مغزی برای بیوسنتز هورمون های تیروئیدی، تکامل سیستم عصبی و حرکتی ضروروی می باشد. بررسی میزان شیوع کمبود ید معمولا همراه با ارزیابی ید دفعی ادرار (UIE) در نمونه های تصادفی انجام می گیرد. البته استفاده از نمونه ادرار 24 ساعته شاخص مناسب تری برای ارزیابی دریافت روزانه ید می باشد. این مطالعه با هدف بررسی شیوع گواتر و نسبت ید بر کراتینین (I/Cr) در نمونه های تصادفی ادرار دختران مدارس شهرستان ارومیه طراحی شده است.

    روش بررسی

    تعداد 500 دانش آموز دختر با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز نواحی آموزش و پرورش شهرستان ارومیه انتخاب شدند. وضعیت گواتر با معاینه لمسی انجام گرفت. ید دفعی ادراری به وسیله واکنش ساندل کولتف سنجش شد. کراتینین ادرار با روش ژافه اندازه گیری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده از نرم افزار آماری SPSS استفاده گردید.

    نتایج

    میزان شیوع گواتر در کل 2/12% بود که به ترتیب 48 نفر (6/9%) گواتر درجه یک و 13 نفر (6/2%) دارای گواتر درجه دو بودند. در کل میانگین کراتینین ادرار، میانه UIE و میانه I/Cr به ترتیب mg/dL)76/0 ± 36/1(، (μg/dL3/14) و (g/mgμ5/11) بود. میزان شیوع کمبود ید طبق معیار UIE و نسبت I/Cr به ترتیب: 8/22% و 2/41% به دست آمد. ارتباط مثبت بین سن و UIE مشاهده شد (163/0r=; 001/0P=). بین UIE و کراتینین ادراری همبستگی مثبتی دیده شد (133/0r=; 003/0p=). بین نسبت I/Cr با سن ارتباط منفی و معنی داری مشاهده شد (263/0– r=; 001/0p=).

    نتیجه گیری

    این مطالعه کمبود خفیف تا متوسط ید دریافتی و افزایش نسبی شیوع گواتر در میان دانش آموزان مدارس شهرستان ارومیه را نشان می دهد. استفاده از نسبت I/Cr همراه با بررسی شیوع گواتر با روش لمسی و همچنین UIE می تواند ارزیابی بهتری از وضعیت ید دریافتی ارائه نماید.

    کلیدواژگان: ید ادراری، نسبت ید بر کراتینین، کمبود ید، گواتر، دانش آموزان
  • علی اکبر رحیمیان فر، سید خلیل فروزان نیا، حمیده دهقانی، زهره خاوری، محمد تقی ساربان صفحه 743
    مقدمه
    صدمات ناشی از وسایل نوک تیز می تواند به شدت برای کارکنان بهداشتی، درمانی به دلیل بیماری های منتقله خطر آفرین باشد. سر سوزن یا اجسام تیز و برنده آلوده به خون قادر به انتقال حداقل بیست پاتوژن منتقله از طریق خون به کارکنان پزشکی می باشند. هدف از این مطالعه بررسی آگاهی و عملکرد کارکنان بهداشتی، درمانی بیمارستان افشار یزد در رابطه با صدمات ناشی از وسایل نوک تیز است تا بدینوسیله نتایج به دست آمده در جهت ارتقاء آگاهی، عملکرد و سطح سلامت کارکنان بهداشتی درمانی قرار گیرد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی 125 نفر از کارکنان تیم بهداشتی و درمانی بیمارستان افشار بود شرکت داشتند. روش جمع آوری اطلاعات به صورت پرسشنامه حاوی سئوالاتی در رابطه با مشخصات جمعیت شناختی عملکرد و آگاهی در رابطه با صدمات ناشی از وسایل نوک تیز بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از شاخص های آماری توصیفی آزمون شفه، آنالیز واریانس و همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد که میانگین نمره آگاهی مردان 70/5 و در زنان 78/5 بود. همچنین در این مطالعه بین جنس، سن، سابقه کار و نمره آگاهی رابطه معنی داری به دست نیامد (412/0p=). به علاوه تفاوت معنی داری بین میانگین نمره آگاهی در بین بخش های مختلف حاصل گردید (001/0(p=.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، انجام برنامه های آموزشی به صورت مداوم و دوره ای برای کارکنان بر اساس اولویت آموزشی در بخش های مختلف به خصوص در زمینه احتیاطات عمومی نظیر گذاشتن درپوش سرسوزن و غیره پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: صدمات، وسایل نوک تیز و برنده، آگاهی، عملکرد، کارکنان بهداشتی درمانی
  • رحیم احمدی، امیر لطفی، فاطمه حیدری * صفحه 752
    مقدمه

    مطالعات نشان می دهند که بین مصرف دخانیات و سطح سرمی هورمون های جنسی ارتباطی وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات دود سیگار و قلیان بر سطح سرمی LH، FSH و تستوسترون در موش های صحرایی نر بوده است.

    روش بررسی

    طی این تحقیق، موش های صحرایی نر نژاد ویستار به صورت تصادفی به گروه های شاهد، دریافت کننده دود سیگار و دریافت کننده دود قلیان تقسیم بندی شدند و هر گروه حاوی 10 سر موش صحرایی بود. پس از 6 هفته، خونگیری از نمونه ها به روش خونگیری از قلب انجام گرفت و متعاقبا سطح سرمی هورمون های تستوسترون، LH و FSH به روش رادیوایمونواسی اندازه گیری شد. در نهایت داده ها از طریق روش آماری تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه بین گروه ها مقایسه گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد که سطح سرمی هورمون FSH در موش های دریافت کننده دود سیگار نسبت به گروه شاهد، افزایش معنی داری نداشت(001/0p<) و در موش های دریافت کننده دود قلیان نیز تغییر معنی داری مشاهده نشد. علاوه بر این، سطح سرمی هورمون تستوسترون در موش های دریافت کننده دود سیگار و دود قلیان نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری کاهش یافت (001/0p<). همچنین سطح سرمی هورمون LH در موش های دریافت کننده دود سیگار و موش های دریافت کننده دود قلیان نسبت به گروه شاهد، اختلاف معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد دود سیگار و دود قلیان، هردو باعث کاهش سطح سرمی تستوسترون و افزایش سطح هورمون FSH می شوند و بر سطح ترشح LH تاثیر ندارد.

    کلیدواژگان: دود سیگار، دود قلیان، LH، FSH، تستوسترون، موش صحرایی
  • حسین مبارکی، الهام احسانی چیمه*، رقیه خلیل نژآد، محبوبه بیات، طاهره کشکلانی صفحه 760
    مقدمه

    دورکاری شکلی از روش های انجام شغل است که در این روش، انجام کارها از راه دور و با استفاده از ابزارهای ارتباط از راه دور و به شکل انعطاف پذیراز نظر زمان و مکان انجام می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی اجمالی جوانب مثبت و منفی اجرای دورکاری در سازمان ها انجام شده و در نهایت مدلی برای اجرای دورکاری در ستاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارائه می دهد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی می باشد و متغیرهای آن از نوع کیفی هستند. با توجه به اینکه طی ارزیابی انجام شده در این پژوهش هیچ کدام از مشاغل ستاد وزارت بهداشت به صورت صد درصد قابل دورکاری نبودند، فرمی برای گردآوری اطلاعات طراحی گردید تا کارکنان متقاضی دورکاری آن را تکمیل و پس از طی مراحل ارزیابی و گذر از فیلترهای مورد نیاز، دورکاری آنها در کارگروه مربوطه بررسی و تایید یا رد گردد.

    نتایج

    طبق ارزیابی شرح وظایف رشته های شغلی و پست های سازمانی مشاغل تحت پوشش وزارت بهداشت مشخص گردید از حدود 250 رشته شغلی موجود در ستاد وزارت بهداشت، تنها 78 رشته شغلی و برخی از پستهای سازمانی این رشته های شغلی البته به شرط محقق شدن شرایط لازم و بازبینی شرح وظایف آنها، قابلیت دورکار شدن را دارا می باشند. به علاوه نتایج پایلوت مشاغل اداره کل منابع انسانی نشان داد از مجموع 46 شغل این حوزه تنها 22 درصد قابلیت انجام از طریق دورکاری را دارند. پس از ابلاغ دورکاری در ستاد وزارت بهداشت با توجه به ویژگی های مشاغل کارکنان متقاضی دورکاری، در یک دوره 2 ماهه حدود 3 درصد کارکنان ستاد مرکزی درخواست دورکاری نمودند که از این بین 27 درصد آنها مرد و مابقی زن بوده اند.

    نتیجه گیری

    اجرای دورکاری می تواند منجر به افزایش بهره وری، افزایش کیفیت زندگی کاری، کاهش هزینه ها و حجم رفت و آمد کارکنان گردد، اما برای اجرای موثر آن می بایست در ابتدا مشاغل مورد بازنگری قرار گیرند و سپس بستر لازم از بعد فنی و ایجاد انگیزه در نیروی انسانی برای آن فراهم گردد در غیر این صورت ممکن است باعث بی نظمی در انجام امور شود.

    کلیدواژگان: دورکاری، کار از راه دور، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
  • محمدحسین توده زعیم، صغری یاسایی، زهره طباطبایی، فاطمه رحمانی شهریاری صفحه 770
    مقدمه
    از آنجایی که پیش بینی عرض مزیودیستالی دندان های رویش نیافته به تشخیص مال اکلوژن و نحوه تکامل سیستم دندانکی کمک می کند. هدف از این مطالعه پیش بینی عرض مزیودیستالی دندان های کانین و پرمولرهای دایمی رویش نیافته در دوره دندانی مختلط است.
    روش بررسی
    در این مطالعه 120 جفت کست دندانی افراد 30-12 سال انتخاب و بیشترین عرض مزیودیستالی تاج دندان های دایمی کانین و پرمولرهای اول و دوم فک بالا و پایین و انسیزورهای فک پایین و مولرهای اول بالا با دقت 01/0 میلی متر اندازه گیری شدند. عرض مزیودیستالی کانین و پرمولرها در هر دو فک بالا و پایین در فرمول جدید بر اساس مولرهای اول دایمی بالا و سانترال های میانی دایمی پایین تخمین زده شد و با فرمول تاناکا جانسون مورد مقایسه قرارگرفت.
    نتایج
    میانگین واقعی عرض مزیودیستالی دندان های کانین و پرمولرهای دایمی در فک بالا 22/21 میلی متر و در فک پایین 98/20 میلی متر بود و مقدار برآورد شده توسط فرمول جدید در فک بالا 64/21 میلی متر و در فک پایین 69/21 میلی متر و بر اساس فرمول تاناکا جانسون در فک بالا41/22 میلی متر و در فک پایین92/21 میلی متر بود. با استفاده از آزمون های ANOVA و پیرسون مشخص گردید که مقادیر به دست آمده از دو فرمول به ترتیب از نظر آماری معنی دار می باشد (701/0r =، 001/0Pvalue<).
    نتیجه گیری
    تخمین مجموع عرض مزیودیستالی کانین و پرمولرهای رویش نیافته در جمعیت ایرانی (یزد) به کمک فرمول جدید زعیم با توجه به قابلیت استفاده در سن پایین تر و دقت بیشتر، نسبت به فرمول تاناکا جانسون بهتر می باشد.
    کلیدواژگان: تاناکا، جانسون، عرض مزیودیستالی، رگرسیون، دوره دندانی مختلط
  • بختیار ترتیبیان، بهروز بقایی، بهزاد برادران صفحه 778
    مقدمه
    در ارتباط با بیان ژنی کاتالاز، پاسخ های آنتی اکسیدانی و اکسیدان ها در زنان تمرین کرده مطالعات محدودی انجام یافته است، به طوری که سطح این شاخص ها به خصوص در زنان تمرین کرده ایرانی و در پاسخ به فعالیت های شدید به طور دقیق مشخص نشده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی بیان ژنی آنزیم کاتالاز و سطح اکسیدان ها در زنان تمرین کرده می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی می باشد که در آن چهارده زن ورزشکار شهر ارومیه در دامنه سنی 25-23 سال پس از تکمیل رضایت نامه، داوطلب شرکت در تحقیق شدند. در سه مرحله بلافاصله، قبل و بعد از و 3 ساعت بعد اجرای تست Graduate Exercise Test: GXT (سرعت: 5/7 مایل بر ساعت، شیب: 6 درصد، زمان: 30 دقیقه) خونگیری بازویی انجام شد. برای بیان ژنی کاتالاز از دستگاه Real-time PCR و برای بررسی سطح MDA و آنتی اکسیدان تام از ائوتوآنالیزور استفاده شد.
    نتایج
    سطح مالون دی آلدئید (Malon De Aldeide: MDA) بعد از فعالیت و ریکاوری افزایش یافت، لیکن فقط در مرحله ریکاوری (3 ساعت بعد از فعالیت) از نظر آماری معنی داری گزارش شد (002/0p<). بیان ژنی کاتالاز بعد از فعالیت افزایش معنی داری داشت، با این حال این تغییرات در مرحله ریکاوری معنی دار گزارش نشد (03/0p<). غلظت توتال آنتی اکسیدان (:Total Antioxidant Status TAS) نیز بعد از فعالیت ورزشی افزایش معنی داری یافت (031/0p<)، لیکن 3 ساعت بعد از تمرین با کاهش مواجه شد (065/0p>).
    نتیجه گیری
    تمرینات ورزشی فزاینده باعث افزایش بیان ژنی کاتالاز و فعالیت آنتی اکسیدان ها و رادیکال های آزاد در زنان تمرین کرده می شود.
    کلیدواژگان: بیان ژن، کاتالاز، زنان تمرین کرده
  • حسن نوروزپور، سید حمیدرضا طباطبایی، عبدالرضا رجایی فرد، سید بصیر هاشمی، لیلا منشی زاده صفحه 789
    مقدمه
    شنوایی یکی از حواس برتر انسان است. محروم بودن از حس شنوایی فقط به مفهوم نشنیدن صدا نیست و حاصل این محرومیت، عدم دستیابی به بسیاری از تجربیات مفید است. کاشت حلزون شنوایی به عنوان یک دستاورد استاندارد بزرگ پزشکی در سراسر دنیا جهت درمان کاهش شنوایی حسی عصبی شدید تا عمیق معرفی شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین سن زمان کاشت حلزون شنوایی و بهبود ادراک شنیداری انجام گردیده است.
    روش بررسی
    این مطالعه (مطالعه پیگیر) بر روی 96 نفر از کودکان ارجاع شده به مرکز کاشت حلزون شنوایی فارس صورت پذیرفت. اطلاعات مربوط به بیماران از پرونده های قبل و بعد از عمل آنها و نمره ادراک شنیداری، در سه مرحله شش ماه، یک و دو سال پس از کاشت حلزون شنوایی با تستCap به دست آمد. داده ها نیز با استفاده از آزمون های ناپارامتری Fridman، Willcoxon و Mann-Withney U تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    مقادیر میانگین ادراک شنیداری کودکانی که پس از شش ماه، یکسال و دو سال کاشت حلزون شنوایی داشتند به ترتیب 03/1±8/2، 04/1±36/4 و 02/1±34/5 و مقادیر میانه به ترتیب 3، 5 و 5 برآورد شده است. بین متغیر مستقل سن زمان کاشت و نمره ادراک شنیداری در دو مرحله یک و دو سال پس از کاشت رابطه آماری معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده رشد و توسعه ادراک شنیداری در کودکانی است که از کاشت حلزون شنوایی بهره می برند. همچنین نتیجه این مطالعه نشان داد سن زمان کاشت می تواند تعیین کننده انتخاب کاندیداهای عمل کاشت حلزون شنوایی یا به عبارت دیگر عامل مهم پیشگویی کننده پاسخ به درمان باشد.
    کلیدواژگان: ادراک شنیداری، کاشت حلزون شنوایی، تست Cap، مطالعه پیگیر
  • حسین نوق، علیرضا ریاضی*، محمدرضا نجارزادگان صفحه 796
    مقدمه

    تنگی آترواسکلروتیک شریان های کلیه شایع ترین بیماری عروق کلیه است که در ایجاد یا تشدید فشار خون بالا و آتروفی کلیه نقش دارد. این مطالعه با هدف بررسی عوامل خطر موثر بر ایجاد بیماری عروق کرونر و بروز تنگی شریان کلیه در مبتلایان به فشارخون صورت گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی بر روی 264 بیمار مبتلا به فشارخون بستری شده در بخش قلب بیمارستان افشار یزد انجام گرفت که از این میان افراد دارای بیماری عروق کرونر انتخاب شده و شیوع و شدت تنگی شریان کلیوی و نیز رابطه آن با عوامل خطر بیماری قلبی بررسی گردید. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    نتایج

    میزان شیوع تنگی شریان کلیه (تنگی مساوی یا بیش از 50 %) در کل بیماران تحت مطالعه 25/38 درصد و در مردان و زنان به ترتیب 56/43% و 44/56% بود که تفاوت معنی داری داشتند (04/0p=). میزان شیوع گرفتاری هم زمان شریان کلیه وکرونری با درگیری یک رگ 34%، با درگیری دو رگ 14/57% و با درگیری سه رگ 17/54% بود که تفاوت معنی داری داشتند (01/0> p).

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای تنگی های شریان کلیه در بیماران مبتلا به فشارخون و شیوع بسیار بالاتر آن در همزمانی با فشارخون و بیماری عروق کرونری، آنژیوگرافی کلیه بعد از آنژیوگرافی کرونر در این بیماران ممکن است در کشف موارد ناشناخته تنگی شریان کلیه و در نتیجه درمان بهتر کمک کند.

    کلیدواژگان: تنگی شریان کلیه، تنگی عروق کرونر، دیابت، نمایه توده بدنی (BMI)، فشارخون
  • محمد افخمی اردکانی، حسین زارع، احمد علیپور، حمید پورشریفی، خدیجه اعراب شیبانی صفحه 805
    مقدمه
    کنترل قندخون در بیماران دیابتی نوع دو متاثر از عوامل شخصیتی و روان شناختی است. این مطالعه به منظور تعیین رابطه بین کانون کنترل سلامت، خودکارآمدی و تیپ شخصیتی با میزان کنترل قندخون در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه 80 نفر از زنان مبتلا به دیابت نوع دو در مرکز تحقیقات دیابت شهر یزد شرکت داشتند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. افراد مورد علاقه پرسشنامه های مقیاس خودکارآمدی عمومی شرر، پرسشنامه تیپ شخصیتی D و پرسشنامه چند وجهی مکان کنترل سلامت را تکمیل کرده و سپس برای گرفتن آزمایش خون به آزمایشگاه معرفی شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که متغیرهای خودکارآمدی (83/0-r=)، تیپ شخصیتی D (55/0r=) و مکان کنترل سلامت (50/0r=-) با متغیر HbA1c رابطه معنی داری دارند و تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که ضریب تعیین ((R2 73/0می باشد. یعنی 73 درصد از تغییرات متغیر HbA1 توسط متغیرهای خودکارآمدی، تیپ شخصیتی D و مکان کنترل درونی تعیین می شود.
    نتیجه گیری
    متغیرهای شخصیتی و روان شناختی در بیماران دیابتی از عوامل تاثیرگذار مهم بر کنترل قندخون آنهاست. بنابراین می توان با اجرای مداخلاتی به منظور افزایش مکان کنترل درونی و میزان خودکارآمدی و اصلاح ویژگی های تیپ شخصیتی D در بیماران دیابتی به پای بندی به رژیم های درمانی و کنترل بهتر قندخون در این بیماران کمک کرد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، تیپ شخصیتی، کانون کنترل سلامت، دیابت نوع دو
  • هایده جواد زاده شهشهانی صفحه 814
    فنوتیپ بمبئی یکی از گروه های خونی نادر است. در این گروه خونی آنتی ژن H در سطح گلبول های قرمز وجود ندارد، اما پلاسما حاوی آنتی بادی قوی anti-H می باشد. افراد دارای گروه خون بمبئی در هنگام نیاز به دریافت خون تنها می توانند خون خود یا گروه بمبئی را دریافت کنند. در این گزارش سه مورد فنوتیپ بمبئی که برای نخستین بار در استان یزد شناسایی شده اند، معرفی می گردند. شناسایی این موارد بر اهمیت آزمایشات قبل از تزریق خون و چالش های انتقال خون در این افراد تاکید می کند.
    کلیدواژگان: فنوتیپ بمبئی، گروه خون، انتقال خون
|
  • F. Izadi, M. Adib Hajbagheri, M. Kafaei Page 688
    Introduction
    Sleep is an effective factor in the recovery processes. Many variables affect on the sleep quality of hospitalized elderly people. This study was conducted to determine the factors disturbing sleep quality among hospitalized older adult patients in Kashan hospitals.
    Methods
    A cross-sectional study was carried out on a sample of 390 elderly hospitalized patients in Kashan hospitals. The study data was gathered via Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) Questionnaire. A global total score of 5 or greater indicated a “poor" quality of sleep. The data were analyzed using Chi square, t- test and binary logistic regression at multivariate model.
    Results
    The total quality of sleep was poor in hospitalized elderly patients (7/2±4/8). Sex, marital status, level of education, type of ward, previous hospitalization experience, use of hypnotics at home and hospital, and previous sleep disorders were statistically associated with quality of sleep; however, there was not significant relationship between quality of sleep and age, length of hospitalization, and daytime napping. In the final regression model, marital status (OR=4.6), level of education (OR=1.9), length of hospitalization (OR=1.1), Previous hospitalization experience (OR=0.4), use of hypnotics in hospital (OR=0.27) and previous sleep disorder (OR=0.01) were the most important determinants of sleep quality.
    Conclusion
    Quality of sleep was poor in hospitalized elderly due to a wide range of sleep disturbing factors. The most important factors involved marital status, level of education, previous hospitalization experience, previous sleep disorder and use of hypnotics in hospital.
    Keywords: Disturbing factors, Hospitalized elderly, Sleep quality
  • F. Mohades, Z. Manzari, H. Haghni Page 699
    Introduction
    Hand burn is a common and considerable cause of chronic disabilities, since it mostly causes functional disorders like a range of motion defects in hands. Therefore, this study aims to examine the effect of education regarding hand-burn caring on deformity as well as the range of motion disorders in hand- burn patients admitted to Shahid Motahari hospital in Tehran.
    Methods
    This study is a clinical trial conducted on sixty burn patients. The subjects were randomly assigned into experimental and control groups. A systematic education program was implemented on the experimental group regarding how to care hand burn. The research data was gleaned by an observational checklist of hand deformity as well as a demographic questionnaire. The research data was analyzed via SPSS software version 10.
    Results
    Majority of patients were male aged 15-25 years with primary education who were village residents in a low economic status. The most common cause of burning was benzene with total burn surface %45- 36%. The study results revealed that the implementation of hand care educational program for hand burn patients was statistically effective on the hand deformity. Conclution: Implementing programs of hand burn is recommended to reduce the functional problems of the hand after burning. Therefore, the nurses need to attend to education in caring of these patients.
    Keywords: Burn patients, Hand burn, Hand education, Hand rehabilitation
  • Kh Nasiriani, M. Noorishadkam, J. Ayatollahi, A. Dehghani, H. Zandi Page 709
    Introduction
    Nosocomial infection is a major challenge in health care system. In fact, it is regarded as one of the risk factors in hospitalized patients which results in a significant increase in mortality,morbidity and financial burden. Noscomial infection transmission via the hands of hospital personnel to patients is known as a primary method of transmission, however, revealing such effect to the healthcare workers in order to follow the proper behavior is somehow hard. Therefore, this study aimed to investigate the microbial contamination of nurse's hands regarding jewelry.
    Methods
    This is a descriptive analytic study. The random sampling was applied which consisted of 50 nurses working in hospitals of Shahid Sadoughi Medical University of Yazd. Samples were collected at the beginning of the shift. In fact, a culture was taken using a cotton swab soaked with sterile water on the surface of the jewelry and the area under it immediately after the withdrawal. Moreover, the samples were gleaned as many as the number of jewelries from the other Hand or an area close to the position. The samples were analyzed utilizing SPSS software version 12.
    Results
    As the study findings indicate, most jewelries involved gold rings and gold Bracelets. Culture results were reported as 45.8% positive and 54.2% negative. Thus, there was no significant difference (p=0.33). For the below surface of jewelries, culture results were 64.6 % positive and 35.4% negative (P=0.000). Jewelry culture results for the opposite hand involved 64.6% positive and 35.4% negative (P=0.000). In general, the three comparisons showed a significant difference (P=0.000)
    Conclusion
    The findings reveal that using jewelries increases pollution. In other words, this will increase the probabaility of nosocomial infections and pathogens transmission. Therefore, it is recommended to remove jewelry during patient care.
    Keywords: Bacterial contamination, Jewelry, Nurse's hand
  • N. Naghsh, S. Amirkhani, Dehkordi, H. Aghababa Page 716
    Introduction
    Nanosilver particles are one of the functional grounds in nanotechnology field. These nanoparticles may produce free radicals and destruct different cells. In this study, Nanosilver toxic effects on RBC and WBC numbers in male Rats were studied. Thus, male rats were treated with nanosilver and RBC and WBC were detected.
    Methods
    In this study, RBC was detected in male Wistar rats following exposure to 50, 100, 200 and 400ppm concentration of silver nanoparticles administrated peritoneally. Then, RBC and WBC were collected in rats 3, 8 and 12 days after treatment of nanosilver particles. Numbers of RBC and WBC were compared in treatment and control groups.
    Results
    The study results indicated that dose of 400ppm nanosilver was effective on decrease of RBC and increase of WBC in treatment rats 12 day after treatment. These results were significant (p≤0/01).
    Discussion
    The efficiency of 400ppm concentration of nanosilver, RBC decease and WBC increase could be referred to probabale lyses of RBC cell membranes and sever incitement of cellular immune system. The extra investigation is recommended regarding variety of new shapes, sizes and composition of nanosilver.
    Keywords: Nanosilver, Rat, RBC, Toxic effects, WBC
  • M. Adampour, Zareh, A. Bahaodini Page 724
    Introduction
    Prolonged exposure to electromagnetic fields (EMF) influences digestive system specially its motility. The present study was performed in order to study the effects of exposure to low frequency EMF on the adrenergic system of large intestine.
    Methods
    In this experimental study, thirty adult male rats were divided into three groups: First group (experimental) included 10 male rats that were exposed to 1000µT and 50Hz for 140 days in the on solenoid. Second group (shahed) included 10 rats that were kept at same condition as the first group except that the solenoid was off. Third group (control) included 10 rats that were kept in a normal condition. Mechanical activity of the isolated strips of colon that were inserted to organ bath contained Kerebs solution(CaCl2 2/5, KCL 4/7, KH2Po41/2, MgSo4 1/2, NaHCO3 25, NaCl 118, glucose11, PH=7.4) (37°C) and they were linked to power lab force transducer to record cumulative doses of Phenylephrin. The data was analyzed using t- test at p<0.05 as a significant level.
    Results
    The results showed no significant difference regarding long- term exposure to low frequency Electromagnetic field on adrenergic receptor α 1 adrenergic receptor sensitivities.
    Keywords: Adrenergic α 1 system_Colon_Electromagnetic
  • R. Rostami, A. Biravand, H. Estabraghnia, Mr Aghasi, J. Nourooz, Zadeh Page 732
    Introduction

    Clinical evaluation of iodine deficiency disorders (IDDs) is often accomplished by assessment of urinary iodine excretion (UIE) in random samples; however, the utilization of 24 hour urine samples is a more reliable biomarker of nutritional iodine status. This study was designed to evaluate total goiter prevalence (TGP) and iodine/creatinine ratio among school-aged children in Urmia County.

    Methods

    Schoolchildren (n=500) were recruited by cluster sampling from different educational areas in Urmia County. Goiter prevalence was assessed by thyroid palpation, UIE was determined by Sandell-Koltoff reaction, and Urinary creatinine was measured by the Jaffe-method.

    Results

    In general, TGP was 12.2%. Among these, there were 48 individuals (9.6%) with grade I goiter and 13 subjects (2.6%) with grade II goiter. Mean urinary creatinine, median UIE and median I/Cr ratio were respectively 1.36±0.76 mg/dL, 14.3µg/dL, and 11.5µg/mg. Prevalence of iodine deficiency according to UIE criteria was 22.8% and that of I/Cr ratio was 41.2%. There was a correlation between age and UIE (P=001; r=0.163). UIE and urinary creatinine were correlated as well (P<0.003; r= 0.133). A correlation was also detected between I/Cr ratios and UIE (P=0.003; r=0.133) whilst a negative association was seen between age and I/Cr ratios (P=0.001; and r=–0.263).

    Conclusion

    This investigation reconfirms that there is slight-to-mild iodine deficiency in Urmia County. The utilization of I/Cr ratio in conjugation with UIE and palpation may provide a better assessment in investigating nutritional iodine status.

    Keywords: Goiter, Iodine, creatinine ratio, Iodine deficiency, Schoolchildren, Urinary iodine excretion
  • Aa Rahimianfar, Kh Frouzannia, H. Dehghani, Z. Khavari, Mt Sareban Page 743
    Introduction
    Needle stick injury is known as a common adverse complication that health care staff are encountered with. This injury cause different pathogen to be transmitted through blood. So investigating the knowledge and practice of health care staff can be useful and beneficial.
    Methods
    In this descriptive study, the study data was collected via a questionnaire that consisted of demographic characteristics, knowledge and practice of staff about needle stick injury. Descriptive statistics, ANOVA, T test, Pearson coloration and Scheffe Test were used to analyze the data.
    Results
    Data analysis showed that mean of knowledge score of men and women were 5.70 and 5.75 respectively. There was also no significant difference in age, sex, working experience and the mean of knowledge scores between the different groups (p = 0.412). In addition, results showed that there was no significant difference in the mean of knowledge scores among different ward staff (p<0.001).
    Conclusion
    The study findings indicate that educational plan should be provided regarding safe injection and preventing approaches.
    Keywords: Health Care Staff, Knowledge, Needle Stick Injury, Practice
  • R. Ahmadi, A. Lotfi, F. Heidari Page 752
    Introduction

    Studies reveal that there is an association between smoking and serum levels of sexal steroid hormones. The main aim of this study was to determine the effects of cigarette or waterpipe smoking on serum level of LH, FSH, and testosterone in male rats.

    Methods

    Male Wistar rats were randomly divided into control, cigarette, and waterpipe smoking groups, each consisting of 10 participants. After 6 weeks, blood samples were collected using cardiac puncture method. Following serum collection, levels of LH, FSH or testosterone were measured by radioimmunoassay method. Data were statistically analyzed and compared between groups using ANOVA.

    Results

    The results indicated that serum FSH level was significantly increased in cigarette smoke and waterpipe smoke receiving rats compared with control ones (P<0.001). Serum levels of testosterone were decreased in cigarette or waterpipe smoke groups in comparison with control animals (P<0.001). Furthermore, Serum level of LH was not significantly changed in waterpipe and cigarette smoke receiving rats.

    Conclusion

    Our finding indicated that there was no significant difference between effects of cigarette and waterpipe smoke on serum testosterone, FSH and LH levls.

    Keywords: Cigarette smoke, FSH, LH, Rat, Testosterone, Waterpipe smoke
  • H. Mobaraki, E. Ehsani Chimeh, R. Khalilnejaz, M. Bayat, T. Kashkalani Page 760
    Introduction

    Teleworking is a kind of method in which works are performed utilizing telecommunicating tools time and location free. The current study aimed to have quick survey on merits and demerits of implementing teleworking project in Iran's governmental organizations. Furthermore, it intends to design a model for teleworking implementation in Ministry of Health and Medical Education (MoH&ME).

    Methods

    This is a descriptive and analytical study and its variables are also qualitative. Since in this study no occupation in MoH & ME couldnot (1000 percent) be purely teleworked, a teleworking applicant form was devised as the research to be filled by teleworking appliers. Afterwards, their teleworking applicant form was evaluated; having passed from the required filters, their teleworking would be accepted or rejected.

    Results

    According to the duty description of MoH&ME's occupations, it was clarified that the only 78 out of 250 job positions could be done by teleworking provided the required conditions as well as the reconsideration of duty descriptions were satisfied. Indeed the study results regarding the job positions of Human Resource Management Office showed that from total of 46 job positions in this office, only 22% can be done through teleworking method. Regarding teleworking appliers charactristics in MoH&ME during 2 months period, 3% of MoH & ME personnel applied teleworking and within them, 27% were male and 77% were female.

    Conclusion

    Implementation of teleworking could increase productivity, quality of work life and decrease costs and personnel transportation bulk, however for effective implementation, first jobs should be reconsidered, then necessary technical capacity and also motivated human resources should be provided, otherwise a disorder might occur in performing the affairs.

    Keywords: Job positions, MoH, ME, Teleworking
  • Mh Toodeh Zaeim, S. Yasaei, Z. Tabatabaei, F. Rahmani, Shahriari Page 770
    Introduction
    It is important to predict mesiodistal crown width of the unerupted permanent canine and premolars in the mixed dentition, which helps to better determine malocclusion and its further development.
    Methods
    In this study, 120 pair of dental study casts, belonged to subjects aged between 12-30 years, were selected and measured in the most mesiodistal width of permanent canines and premolars of both jaws, lower permanent incisors, and first upper permanent molars with the accuracy of 0/01 mm. Mesiodistal width of permanent canine and premolars in upper and lower jaws were estimated by new formula based on the permanent first upper molars and lower central incisors and then were compared with Tanaka-johnson formula.
    Results
    The actual mean for sum of the mesiodistal width of permanent canines and premolars in the upper jaw was 21/22 mm and in the lower was 20/98 mm. The mean for sum of mesiodistal permanent canine and premolars were estimated by new formula in upper and lower jaw as 21/64 mm and 21/69 mm respectively. On the other hand, via Tanaka-Johnson formula, the predictions in upper and lower jaw were 22/41 mm and 21/92 mm respectively. Statistical analyses by means of ANOVA and Pearson correlation test revealed significant differences (P<0.001, r = 0.701).
    Conclusion
    Sum of mesiodistal width of unerupted permanent canines and premolars teeth in the Iranian race (in Yazd) was estimated better using the new formula than applying the Tanaka Johnson formula, because of two following reasons: first, the new formula can be used at an earlier age and second, it has a higher accuracy.
    Keywords: Mesiodistal crown diameter, Mixed dentition, Regrssion, Tanaka, Johnston equations
  • B. Tartibian, B. Baghaei, B. Baradaran Page 778
    Introduction
    There are few studies regarding the field of catalase gene expression, antioxidant and oxidant response in trained women, thus these markers’ levels have not been designated within Iranian trained women specially in regard to incremental exercise. Therefore, this study aimed to investigate Catalase enzyme Gene expression and oxidant levels in trained women.
    Methods
    A repeated measure design was used for this study. Fourteen trained young women in the age range of 23-25 years from urmia city were volunteered as subjects. Venous blood samples were taken in three stages, before GXT exercise test (graduate exercise test) (speed: 7/5 mile, slope grade: 6%, exercise time: 30 minutes), immediately and 3 hours after exercise. Real time PCR method was used for analysis of the mRNA of Catalase gene expression and the eutoanalyzer method was also applied for measurement of MDA activity.
    Results
    MDA (Malondealdeide) levels increased immediately and 3 h after exercise, though it proved to be statistically significant only in recovery stage (3 h after exercise) (P<0/002). Catalase gene expression significantly increased after exercise, but this difference wasn’t significant in recovery stage (P<0/03). Also, TAS (total antioxidant status) concentration increase was significant after training exercise (P<0/031), though it reduced in 3h after exercise (P>0/065).
    Conclusion
    Incremental exercise test has increased catalase gene expression and antioxidant and free radicals levels in trained women.
    Keywords: Catalase, Gene expression, Trained women
  • H. Norouzpour, Hr Tabatabaei, Ar Rajaeifard, B. Hashemi, L. Monshizadeh Page 789
    Introduction
    Hearing is one of the premier human senses. Being deprived from hearing is not only being unable to hear the sounds, but it is also the disability to gain a lot of helpful experiences. Cochlear implantation is introduced worldwide in order to treat the severe to profound hearing loss. Therefore, the present study aims to determine the effect of age of cochlear implantation on improvement of the auditory performance.
    Methods
    The present follow-up study was conducted on 96 children who had referred to Fars Cochlear Implantation Center. The patients’ information was gathered from their profiles both before and after the operation. In addition, the auditory performance score was obtained in 3 stages – 6 months, 1 year, and 2 years after the implantation – through the Cap test. Also, non-parametric tests of Fridman, Willcoxon, and Mann-Withney U were utilized in order to analyze the data of the study.
    Results
    The mean of the children’s auditory performance 6 months, 1 year, and 2 years after the implantation was measured as 2.8+1.03, 4.36+1.04, and 5.34+1.02, respectively. Besides, the median of their auditory performance 6 months, 1 year, and 2 years after the implantation was calculated as 3, 5, and 5, respectively. Also, a statistically significant relationship was observed between the independent variable of age of cochlear implantation and the auditory performance score 6 months, 1 year, and 2 years after the implantation.
    Conclusion
    In line with other studies conducted on the issue, the present study showed the improvement of the auditory performance in the children who benefited from cochlear implantation. Moreover, the results of the present study revealed that the age of cochlear implantation can be of great help in determining the candidates of cochlear implantation. In other words, it can be a major prognostic factor of the response to the treatment
    Keywords: Auditory performance, Cochlear implantation, Cap test, Follow, up study
  • H. Nough, Ar Riazi, Mr Najarzadegan Page 796
    Introduction

    Renal artery stenosis is the most prevalent disease of renal artery and has an important role in making hypertension and renal atrophy. Since in previous researches, despite high frequency of risk of cardiovascular disease in Iran, there did not exist any general research investigating risk factors of coronary artery disease and incidence of contemporary renal artery stenisis, this study intended to investigate these factors in hypertensive patients in Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 264 patients who were hypertension candidate for coronary artery angiography in Afshar hospital in Yazd. At the time of coronary angiography, patients had renal angiography at the same time. Among those patients, those who had coronary artery disease were selected and thus prevalence and severity of renal artery stenosis and its relationship with cardiovascular risks were investigated. The gathered data were analyzed by Spss-18 software.

    Results

    Prevalence of renal artery stenosis (equal and over 50%) was 38.25 in all patients; in other words, in men and women it was 43.56% and 56.44% (P=0.04) respectively. Prevalence of co-morbidity of coronary artery disease and renal artery stenosis with 1 vessel disease was 34%, 2 vessel disease was 57.14% and 3 vessel disease was 54.17% with significant differences (P>0.01)

    Conclusion

    According to high prevalence of renal artery stenosis in hypertensive patients and high prevalency with simultaneous hypertension and coronary artery disease, renal angiography after coronary angiography may assist for unknown renal artery stenosis and better treatment.

    Keywords: BMI, Coronary artery disease, Diabetes mellitus, Hypertension
  • M. Afkhami Ardekani, H. Zare, A. Alipor, H. Poursharifi, Kh Arab Sheibani Page 805
    Introduction
    Glycemic control in type 2 diabetic patients seems to be affected by personality as well as psychological factors. Therefore, this study intends to investigate the relationship between self efficacy, type D personality and health locus of control with control of blood sugar in patients with diabetes type 2.
    Methods
    All women with diabetes in Yazd Diabetes Research Centre were considered among which 80 were selected by random sampling. They completed Shirer’s self-efficacy scale questionnaire, type D personality questionnaire and Multiple health locus of control questionnaire. Then they were introduced to the lab for blood test. Data was analysed by SPSS software and stepwise regression method.
    Results
    The results of Pearson correlation coefficients showed that self efficacy (r = 0/83) and type D personality (r=0/55) and health locus of control with HbA1c correlated positively and significantly (p <0/05). Stepwise regression analysis showed that R2=0/73; In other words, 73% changes of the variable HbA1is determined by self-efficacy, type D personality and health locus of internal control variables
    Conclusion
    Impact of personality and psychological variables in diabetes glycemic control is important. So we can implement interventions to increase the efficacy of internal control sites and modify the features of type D personality in patients with diabetes and thus to improve glycemic control and adherence to treatment regimens in these patients.
    Keywords: Diabetes Type II_Health Locus of Control_Self Efficacy_Type D Personality I
  • H. Javadzadeh Shahshahani Page 814
    The Bombay (Oh) Phenotype is a rare blood group. Phenotypes of this group lack H antigens on their red blood cell membrane and have strongly reactive anti-H in the serum for which patients can receive only autologus or Bombay phenotype red blood cells. We report three cases with Bombay blood group in the city of Yazd to emphasize the transfusion challenges in such patients
    Keywords: Bombay Phenotype, Blood Groups, Blood Transfusion