فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت اجرایی
سال چهارم شماره 8 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرج الله رحیمی، منصور زراء نژاد، علیرضا بخشی زاده * صفحه 13
    فرهنگ سازمانمی تواند چالش بزرگی برای انجام هر برنامه دانشی باشد و با این حال نیز شناخت کمی از چگونگی مشارکت یا ممانعت فرهنگ سازمانی در اجرای مدیریت دانش وجود دارد. بنابراین، این پژوهش با هدف امکان سنجی اجرای یک برنامه مدیریت دانش در شرکت ملی حفاری ایران؛ درصدد آزمون تجربی چارچوب مفهومی برای ارزیابی تاثیر فرهنگ سازمانی بر فرایند خلق دانش است. برای این منظور، پرسشنامه و روش های تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISRELبرای سنجش متغیرهای تحقیق به کار گرفته شده است. نتایج تجزیه و تحلیل پرسشنامه نشان داد که انواع مختلف فرهنگ سازمانی تاثیر مثبت و معناداری بر فرایند تبدیل دانش و خلق دانش سازمانی دارد. همچنین نتایج جانبی پژوهش نشان داد که فرهنگ ادهوکراسی بیشترین نقش را در توسعهوبهبوددانش آفرینی سازمانیداشته و وجود یک فرهنگ نوآورانه و کارآفرین در جریان تبدیل دانش و خلق دانش جدید ضروری است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، خلق دانش سازمانی، تبدیل دانش، شرکت ملی حفاری ایران
  • محمدرضا زالی*، سید مصطفی رضوی، الهام کابلی صفحه 41
    شبکه های اجتماعی در برگیرنده ی روابطی هستند که اطلاعات و منابع مورد نیاز کارآفرینان را در اختیارشان قرار می دهند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر بکارگیری منابع مشورتی شبکه اجتماعی کارآفرینان (مدیران اجرایی) بر عملکرد کسب و کارهای نوپای ایرانی (135n=) که در برنامه پژوهشی 2011 دیده بان جهانی کارآفرینی شرکت داشته اند، است. نتایج داده های 2011 GEM مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری نشان می دهد که اندازه ی شبکه اجتماعی کارآفرینان، تاثیر مثبت بر عملکرد کسب و کارهاشان دارد. همچنین نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که حمایت خانوادگی صاحبان کسب و کار تاثیر شبکه اجتماعی بر عملکرد کسب و کارهاشان افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، حمایت خانوادگی، عملکرد کسب وکار، دیده بان جهانی کارآفرینی
  • حمید شاهبندرزاده، خداکرم سلیمی فرد*، احمد قربان پور صفحه 63
    دستیابی به چابکی در تولید، نیازمند برآورده شدن مجموعه ای از نیازمندی ها در زنجیره تامین شرکت است تا بتواند از رویکرد چابکی در شرکت پشتیبانی نماید. در این میان، عواملی هستند که می توانند بر این چابکی اثر گذارند. بنابراین، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر چابکی در زنجیره تامین یکی از مسئله های راهبردی است. دستیابی به پاسخی شایسته برای این مسئله، می تواند در دراز مدت با اهمیت باشد و دارای پیامدهای شگرف اقتصادی است. در مقایسه با دیگر حوزه ها، پژوهش های کمی برای شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر زنجیره تامین چابک انجام شده است. همچنین، در پژوهش های کنونی نیز تاکید بیشتری بر شاخص های کمی شده است و شاخص های کیفی کمتری بررسی شده است. دلیل این کم توجهی، شاید به ماهیت نادقیق بودن شاخص های کیفی و نیز کنش دو سویه آن ها در شناسایی و رتبه بندی مربوط باشد.
    در این پژوهش با بکارگیری یک رویکرد نوین آمیخته با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای فازی، عوامل موثر بر چابکی زنجیره تامین شناسایی و رتبه بندی می شوند. برای تعیین روابط میان شاخص ها از روش مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شده است. رویکرد پیشنهادی در یک بررسی موردی بکار گرفته شده است. یافته ها نشان می دهد که این رویکرد می تواند در دستیابی به عوامل اثر گذار سودمند باشد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، چابکی، فرایند تحلیل شبکه ای فازی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • ابراهیم صالحی عمران*، زهرا جعفری کرفستانی صفحه 89
    هدف این مقاله بررسی میزان برخورداری ازشاخص های مختلف رفتارشهروندی سازمانی در یکی از سازمان های آموزشی بوده است. در این تحقیق رفتار شهروندی سازمانی کارکنان دانشگاه مازندران با توجه به نوع وظایف،سابقه ی خدمت، سطح تحصیلات، جنسیت و نوع استخدام، در چهارچوب نظریه ارگان مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.جامعه آماری آن 300 نفراز پرسنل بخش های مختلف دانشگاه تشکیل داده و روش جمع آوری اطلاعات به شیوه سرشماری انجام گرفته است. روش تحقیق از نوع توصیفی-پیمایشی بوده که داده ها با استفاده از روش مثلث سازی و سه ابزار پرسشنامه، مصاحبه و بررسی اسناد جمع آوری شدند. یافته های این تحقیق نشان دادکه کارکنان دانشگاه مازندران از رفتار شهروندی سازمانی برخوردارمی باشند. ولی بین میزان برخورداری از شاخص های مختلف رفتار شهروندی سازمانی تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین از دیگر یافته ها حاصل از این تحقیق اینکه؛ بین کارکنان در میزان برخورداری برحسب جنسیت نوع وظایف، سطح تحصیلات، و نوع استخدام تفاوت معنی داری وجود ندارد. ولی از نظر سابقه ی خدمت تفاوت معنی دار وجود دارد. یافته های حاصل از مصاحبه نیز نشان دادکه کارکنان از رفتار شهروندی سازمانی برخوردارمی باشند در نهایت بررسی اسناد و مدارک نیز گویای این بود که دانشگاه در زمینه آموزش رفتارهای شهروندی دوره ی آموزشی برگزار نکرده است.
    براین اساس توجه بیشتر به شناخت رفتار شهروندی سازمانی در دانشگاه مازندران به منظور افزایش اثربخشی سازمان بیش از پیش احساس می شود و بدنبال آن، نیاز به شناخت و آموزش این مفهوم و ابعاد آن به منظور توانمندسازی نیروی انسانی را می طلبد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، کارکنان، دانشگاه مازندران
  • اصغر مشبکی اصفهانی، حجت وحدتی*، سید عبدالرضا موسوی صفحه 111
    در دنیای متحول و رقابتی امروز، سازمان ها بخش عظیمی از انرژی خود را صرف توجه به کارکنانی می کنند که عملکرد آن ها، عامل اصلی موفقیت سازمانهاست. عوامل مختلفی بر عملکرد وظیفه ای کارکنان اثرگذارند، از جمله، اخلاق کار اسلامی، احساس مثبت نسبت به کار و تعهد کاری. هدف این تحقیق، بررسی نوع و تاثیر این عوامل، با استفاده از روش توصیفی- علی، بر عملکرد وظیفه ای است. لذا با توجه به نقش مهم دانشگاه در تربیت نیروی انسانی، دانشگاه های دولتی کشور به عنوان جامعه آماری تعیین شد. سپس بر اساس روابط بین متغیرها، فرضیات و الگوی مفهومی ارائه گردید. در مرحله بعد با استفاده از اطلاعات بدست آمده از280 نفر از جامعه آماری، همچنین با بکارگیری فنون تحلیل عاملی و روش تجزیه مولفه های اصلی، ابعاد متغیرهای ارائه شده در الگوی تحقیق، مفهوم سازی و سپس با بکارگیری رگرسیون چندگانه فرضیات آزمون شد. نتایج نشان داد که عملکرد وظیفه ای هم بطور مستقیم و هم غیر مستقیم تحت تاثیر اخلاق کار اسلامی(45/.)، احساس مثبت به کار(50/.) و تعهد کاری(19/.) قرار دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق کار اسلامی، تعهد کاری، احساس مثبت نسبت به کار و عملکرد وظیفه ای
  • صادق علی موحد منش*، علی اکبر آقاجانی افروزی صفحه 131
    هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی میزان بکارگیری ابعاد کارآفرینی استراتژیک می باشد. به منظور دسترسی به هدف مذکور، از مدل آریلند و همکارانش که شامل پنج بعد تفکر کارآفرینانه، فرهنگ کارآفرینانه، رهبری کارآفرینانه، خلاقیت و نوآوری، و مدیریت استراتژیک منابع استفاده شده است. در مقاله حاضر از روش ترکیبی کتابخانه ای و میدانی استفاده شد و ابزار گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است که پایایی ابزار با ضریب آلفای 97.58% مورد تایید قرار گرفت. جامعه تحقیق شامل پرسنل با مدرک دانشگاهی گروه پیمان آمل بوده است. جهت آزمون فرضیات از آزمونهای آلفا، فریدمن و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Lisrel استفاده شد. نتایج آزمون کلیت مدل معادله ساختاری تاثیر مولفه های کارآفرینی استراتژیک در گروه پیمان آمل را مورد تایید قرار داد که اثرگذاری تمامی متغیرهای مدل مورد تائید قرار گرفت و متغیر رهبری کارآفرینانه با ضریب 91 درصد دارای بیشترین تاثیر بوده است.
    کلیدواژگان: مدل یابی، ابعاد، کارآفرینی، استراتژیک، گروه پیمان
  • محمود یحیی زاده فر*، میثم شیرخدایی، ایوب رمضانی صفحه 157
    تحقیق حاضر به بررسی تاثیرگرایش به بازاریابی داخلی و رفتار شهروندی سازمانی بر عملکرد سازمانی در دانشگاه مازندران پرداخته است. جامعه آماری این تحقیق یازده دانشکده فعال در دانشگاه مازندران می باشد. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به متغیرهای گرایش به بازاریابی داخلی و رفتار شهروندی سازمانی از پرسشنامه استفاده شده است و131 نفر از کارکنان دانشکده ها متشکل از اعضای هیات علمی و کارشناسان که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شده بودند، به پرسشنامه تحقیق پاسخ دادند. همچنین داده های مربوط به عملکرد سازمانی با استفاده از اسناد و مدارک موجود مربوط به هر یک از دانشکده ها جمع آوری شده است. جهت سنجش اعتبار پرسشنامه از آزمون آلفای کرونباخ با ضریب 87/0α= استفاده شده است. جهت بررسی روایی سازه از شاخص AVE استفاده گردید که نشان دهنده برخورداری پرسشنامه از روایی مناسب بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای 16 SPSS، Visual PLS و Smart PLS وآزمون تحلیل مسیر انجام شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که گرایش به بازاریابی داخلی بر عملکرد و رفتار شهروندی سازمانی در دانشگاه مازندران تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین رفتار شهروندی سازمانی بر عملکرد سازمانی در دانشگاه مازندران تاثیر مثبت و معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: گرایش به بازاریابی داخلی، رفتار شهروندی سازمانی، عملکرد سازمانی، دانشگاه مازندران
|
  • Farajollah Rahimi, Mansour Zarra Nezhad, Alireza Bakhshizadeh Page 13
    The organization’s culture can be a huge challenge to any knowledge program being rolled out; and yet very little is known about how organizational culture contributes to or impedes knowledgemanagement. Therefore, this study with the purpose of feasibility a km implementation plan in the national Iranian drilling company, seeks to develop and test empirically a conceptual framework to investigate the effect of organizational culture on knowledge create process. Questionnaire and statistical analytical techniques by using spices and lisrel softwares applied to measuring the research variables. The results of the questionnaire analyses indicate that different types of organizational culture have positive and significant effects on the process of knowledge conversion and create organizational knowledge. Also, the complementary results indicate that democracy culture has the best role in the development of organizational knowledge creation and existing an innovation, and entrepreneurial culture is essential in the process of knowledge conversion and creating new knowledge.
    Keywords: Organizational Culture, Create Organizational Knowledge, Knowledge Conversion, National Iranian Drilling Co
  • Mohammad Reza Zali*, Seyyed Mostafa Razavi, Elham Kaboli Page 41
    This study assumes that social networks include relations which provide information and required resources for entrepreneurs. A sample of 135 nascent Iranian entrepreneurs participated in GEM National Population Survey in 2011 has been implemented to investigate the effect of social networks on their business performances. To examine the moderating effect of family support between social network and business performance, the Structural Equation Modeling approach is used. Our research findings show the positive effect of social network on business performance. Moreover, findings suggest that family support of Iranian entrepreneurs increases this positive effect.
    Keywords: Social network, family support, business performance, Global Entrepreneurship Monitor (GEM)
  • Hamid Shahbandarzadeh, Khodakaram Salimifard*, Ahmad Ghorbanpour Page 63
    Achieving agility in manufacturing requires a set of requirements in a company’s supply chain in order to support the agility in the supply chain. There are factors that can affect this agility. Therefore, identification and ranking these factors affecting supply chain agility is a strategic issue. To find a decent answer to this problem could be important in the long run and have dramatic economic consequences. Compared to other areas, a few researches have been done to identify and rank factors affecting agility in the supply chain. In current studies there is also a greater emphasis on quantitative criteria, while qualitative criteria have been less investigated. It is perhaps due to the inaccurate nature and the interaction between those qualitative factors. In this research, using fuzzy analytical network process (FANP), factors affecting supply chain agility are identified and ranked. To establish relationships between factors, interpretive structural modeling (ISM) is used. The proposed approach is applied in a case study. Results show that this approach can be helpful in achieving effective agents.
    Keywords: Supply chain, Agility, Fuzzy ANP, Interpretive Structural Modeling
  • Ebrahim Salehi Omran*, Zahra Jafari Page 89
    The goal of this paper is to review the various indicators of organizational citizenship behavior (OCB) among Mazandaran university staffs. In this research, organizational citizenship behavior and the type of tasks University, work experience, education level, gender and type of employment, in terms of Organ theory have been analyzed. The method of survey is used for this study. Statistical population in this research consists of 300 persons of different department staffs of Mazandaran university. The research method is descriptive in which data are collected by a triangulation method using three questionnaires, interviews and document review. The findings show that Mazandaran University staff of organizational citizenship behavior enjoy. While enjoying the various indicators of organizational citizenship behavior, there is significant difference between them. Review documents also show that university education is not organized citizen action training courses.
    Keywords: organizational citizenship behavior. Employees. Mazandaran University
  • Asghar Moshabeki Esfahani, Hojjat Vahdati*, Sayed Abdorreza Mousavi Page 111
    In the current changing and competitive world, organizations spend a large part of their energy to their employees, that their performance is the main factor of the success of organizations. Several factors affect the staff’s task performance, including the Islamic work ethic, positive feelings toward work and work engagement. The goal of this study is to investigate the effect of these factors using descriptive-causal methods on the task performance. Considering the important role of universities to educate the human resources, public universities were designated as the statistical community. Then based on the relationships between variables, assumptions and conceptual model were presented. Next, using data from a population of 280 people and by the techniques of factor analysis and principal component analysis, the variables of the model, presented in the research, conceptualized, and then hypotheses tested by using multiple regression. Results showed that task performance both directly and indirectly influenced by the Islamic work ethic (/45), Positive effect to work (/50) and job engagement (/19).
    Keywords: Islamic work ethic (IWE), work engagement (WE), positive effect to work, task performance (TP)
  • Sadeghali Movahedmanesh*, Aliakbar Aghajani Afrouzi Page 131
    The purpose of this study is to investigate the application of the strategic entrepreneurship dimensions. To reach the mentioned goal, the model of Ireland and his colleagues is used which include five dimensions: entrepreneurial thinking, entrepreneurial culture, entrepreneurial leadership, creativity and innovation, and strategic management of resources. In this article a combination of library and field methods is used and for collecting data the questionnaire is used and the reliability of the tool was approved by Alpha coefficient 97.58%. The study group consisted of personnel with the university degree in Peyman group of Amol. To test the hypothesis, Alpha, Friedman tests, and structural equation model using SPSS and Lisrel software are used. The results of the generality of structural equation model test have been proven the effect of strategic entrepreneurship components in Peyman group of Amol which was confirmed the effectiveness of all variables in model and entrepreneurial leadership variable has the most impact with 91 percent.
    Keywords: Modeling, Dimension, Entrepreneurship, Strategic, Peyman group
  • Mahmood Yahyazadehfar*, Meysam Shirkhodaie, Ayoub Ramezani Page 157
    This research examined the impact of internal marketing orientation and organizational citizenship behavior on organizational performance in University of Mazandaran. The colleges of University of Mazandaran and Personnel of them constitute are the population of this study the sample size of 131 was determined. Stratified sampling was applied to select the research sample. The data about the internal marketing orientation and organizational citizenship behavior was collected through questionnaires. Organizational performance data of the colleges were gathered from existing documents of the university. Alpha Cronbach was used to evaluate the reliability of the questionnaire. The alpha Coefficient was estimated to be 0.87. AVE was used to assess construct validity. It shows that the questionnaire has good validity. Data was analyzed using descriptive and parametric statistics through SPSS 16, Visual PLS and Smart PLS softwares. The path analysis test has been used to test the Hypotheses. The results indicate that internal market orientation and Organizational citizenship behavior have a positive and significant effect on organizational performance. Also the effect of Internal marketing orientation behavior had been proved on organizational citizenship.
    Keywords: Internal Marketing, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Performance, University of Mazandaran