فهرست مطالب

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال بیست و سوم شماره 6 (بهمن و اسفند 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/17
  • تعداد عناوین: 15
|
  • آرام احمدی، رجبعلی صدرخانلو، سیامک سلامی، ثریا محمودیان صفحات 577-583
    پیش زمینه و هدف
    امروزه استفاده از انواع داروهای آنتی سایکوتیک غیرمرسوم (atypical) در درمان بیماران اسکیزوفرن به دلیل این تصور که این داروها دارای اثرات جانبی کمتری بر روی میزان ترشح پرولاکتین می باشد رو به افزایش است. هدف از این مطالعه بررسی اثر داروی سولپراید بر میزان پرولاکتین سرمی و هورمون های تولید مثلی است.
    مواد و روش کار
    23 موش نر سوری بالغ به 3 گروه تیمار، کنترل شم و کنترل تقسیم شدند. به مدت 45 روز به گروه تیمار داروی سولپراید و به گروه کنترل شم حلال دارو(روغن کنجد) به صورت داخل صفاقی تزریق شد. سپس نمونه های خون از هر 3 گروه بدست آمده و میزان پرولاکتین، LH،FSH و تستوسترون سرمی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل آماری نشان داد که مصرف این دارو سبب افزایش معنی داری در میزان پرولاکتین در گروه تیمار نسبت به گروه های کنترل شد که این افزایش با کاهش معنی داری در میزان LH،FSH و تستوسترون در همان گروه همراه بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان از توانایی داروی سولپراید در رفع مهار ترشح پرولاکتین دارد که با رفع این مهار و افزایش مقدار پرولاکتین، هورمون های کنترل کننده تولید مثل را مهار شده و کارکرد طبیعی تولید مثل مختل می شود.
    کلیدواژگان: سولپراید، پرولاکتین، تستوسترون
  • محمد اسدی شیرکدهی، محسن رضایی، ابراهیم نادی، امیر ساسان توتونچی، حسین محجوب، محمد تقی گودرزی صفحات 584-590
    پیش زمینه و هدف
    COPD به وسیله انسداد غیر قابل برگشت مجاری هوایی مشخص می شود. بسیاری از تظاهرات سیستمیک بیماری COPD به افزایش سیستمیک سطح پروتئین های التهابی ارتباط داده می شود. استرس اکسیداتیو و التهاب مشخصه اصلی COPD و فاکتورهای التهابی می توانند به عنوان بیومارکر جهت بررسی خطر بیماری های مزمن مورد استفاده قرار گیرند. این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت بعضی فاکتورهای التهابی انجام گردید.
    مواد و روش ها
    سطح فاکتورهای التهابی (اینترلوکین-6، hsC-Reactive Protein(hs-CRP) و فیبرینوژن) در 29 بیمار مبتلا به COPD و 29 نفر از افراد سیگاری و 29 نفر از افراد غیر سیگاری اندازه گیری گردید. اینترلوکین-6 وCRP به روش الایزا و فیبرنوژن به روش انعقادی کلاووس اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    سطح فیبرینوژن در گروه بیماران COPD به طور معنی داری بالاتر از کنترل سیگاری و کنترل غیر سیگاری بود. (P<0.05)اندازه گیری سطح CRP و IL-6 در گروه بیماران COPD افزایش معنی داری را در مقایسه با گروه کنترل سیگاری و کنترل غیر سیگاری نشان می دهدp<0.001)).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه وجود التهاب و استرس اکسیداتیو را در بیماران مبتلا به COPD تائید می کند. جهت کاهش عوارض این بیماری مصرف مواد آنتی اکسیدان و اجتناب از تماس با ترکیبات اکسیدان مثل سیگار و آلوده کننده های محیطی توصیه می گردد. جهت تائید اثر این فاکتورها مطالعات بیشتری نیاز است.
    کلیدواژگان: بیماری انسداد مزمن ریوی، فیبرینوژن، استرس اکسیداتیو، التهاب
  • معصومه اکبری، رحیم نژاد رحیم، افسانه عظیم پور، ایرج برنوسی، هوشیار قهرمانلو صفحات 591-596
    پیش زمینه و هدف
    بیش از 20 درصد از عفونت های بیمارستانی در بخش های ICU اتفاق می افتد و باعث مرگ ومیر بین 80-10 درصد می شود با توجه به موارد پایین گزارش عفونت های بیمارستانی، این پژوهش باهدف بررسی میزان شیوع عفونت های بیمارستانی در بخش های ICU و مقایسه آن با استانداردهای جهانی جهت پیشگیری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه مقطعی، توصیفی- تحلیلی می باشد. 101 پرونده عفونت بیمارستانی گزارش شده در طول یک سال بررسی شدند. برای تجزیه داده ها از آمارهای توصیفی، خی دو و نرم افزار spss17 استفاده گردید.
    یافته ها
    شیوع عفونت بیمارستانی در کل بخش های بیمارستانی 4/0 درصد و در بخش هایICU 45/54درصد بوده است. بیشترین میزان عفونت 27/47درصد عفونت سیستم تنفسی می باشد. تفاوت آماری معنی داری بین شیوع عفونت بیمارستانی در بخش های مختلف بیمارستان ملاحظه گردید (001/0> P). متوسط اقامت بیماران در بخش های ICU، 19 /21 روز بود. بین تعداد بیماران مبتلا به عفونت بیمارستانی به تفکیک بخش های مختلف و مدت بستری تفاوت معنی دار آماری وجود داشت (5 0/0 >p). بین جنسیت و بخش هایی که عفونت بیمارستانی در آن ها گزارش شده تفاوت آماری معنی داری وجود دارد (001/ 0 >p).
    بحث و نتیجه گیری
    میزان شیوع عفونت های بیمارستانی از حد استاندارد کمتر اعلام شده است. نتایج پژوهش ما را به اهمیت بررسی دقیق تر گزارش های عفونت های بیمارستانی اعلام شده از طرف بیمارستان ها و استاندارد سازی گزارش های اعلام شده و رفع اشکالات موجود سوق می دهد.
    کلیدواژگان: عفونت های بیمارستانی، بخش ICU، استاندارد مراقبت
  • سجاد بشرپور، پرویز مولوی، سیامک شیخی صفحات 597-605
    پیش زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه رضایتمندی زناشویی و کیفیت زندگی سه گروه از بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری – عملی، مبتلایان به سایر اختلالات اضطرابی و گروه بهنجار انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه مقطعی – مقایسه ای دو گروه 100 نفری از مبتلایان به اختلال وسواس فکری – عملی و بیماران مبتلا به سایر اختلالات اضطرابی که از بین مراجعه کنندگان به درمانگاه روان پزشکی بیمارستان فاطمی شهر اردبیل به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند و یک گروه 100 نفری از افراد عادی به عنوان گروه مقایسه که به تصادف انتخاب شده بودند شرکت داشتند. کلیه اعضای نمونه بعد از تشخیص روان پزشکی به پرسش نامه های وسواس فکری – عملی، رضایت زناشویی و کیفیت زندگی پاسخ دادند. داده های بدست آمده نیز با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس چند متغیره، آزمون تعقیبی LSD و آزمون t مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در متغیر رضایتمندی زناشویی تفاوت معنی داری بین دو گروه وسواسی و بهنجار وجود ندارد ولی رضایتمندی زناشویی گروه مبتلایان به سایر اختلالات اضطرابی به طور معنی داری پایین تر از دو گروه دیگر بود. نتایج آشکار کرد که کیفیت زندگی بیماران وسواسی و مبتلایان به سایر اختلالات اضطرابی پایین تر از گروه بهنجار بود، همچنین بیماران وسواسی کیفیت زندگی بالاتری نسبت به مبتلایان به سایر اختلالات اضطرابی داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که بیماران وسواسی در مقایسه با دیگر اختلالات اضطرابی رضایتمندی زناشویی و کیفیت زندگی بهتری دارند. این نتایج لزوم توجه به رضایتمندی زناشویی و کیفیت زندگی در تشخیص و طرح ریزی الگوی درمان برای اختلالات مذکور را خاطر نشان می سازد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی زناشویی، کیفیت زندگی، اختلال وسواس فکری - عملی، اختلالات اضطرابی
  • جلال پورقاسم، لیلا آلیلو، شیوا پاکزاد، علی شکیبی صفحات 606-611
    پیش زمینه و هدف
    کوله سیستکتومی پروسه ی شایعی در بیماری های کیسه صفرا و سنگ کیسه ی صفرا می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تجویز پروفیلاکتیک آمپی باکتام (آمپیسیلین + سولباکتام) در بیماران گروه کم خطر کاندید جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک الکتیو انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه کارآزمائی بالینی دوسوکور160 نفر از بیماران کم خطر کاندید کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک الکتیو با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف طی سال های 90-1389 وارد مطالعه شدند. بیماران به طور تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. گروه A به عنوان گروه مورد یک دوز g 3 آمپی باکتام تزریقی (صنایع داروئی جابر ابن حیان)، و گروه B به عنوان گروه کنترل cc 10 نرمال سالین به عنوان دارونما دریافت کردند. همچنین اطلاعات مربوط به سن، جنس، وزن، نمایه توده بدنی(BMI)، آزمایشان روتین، مدت بستری در تمام بیماران جمع آوری شد. سپس بیماران طی مدت بستری و طی 30 روز پس از جراحی از نظر بروز عوارض عفونی مورد پیگیری قرار گرفتند.
    یافته ها
    با توجه به نتایج این مطالعه، یک نفر(2/1%) از گروه مداخله و 2 نفر(5/2%) گروه شاهد دچار عفونت شدند که با توجه آزمون دقیق فیشر تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه و بروز عفونت وجود ندارد (4/0= P). در کل 3 نفر(9/1%) دچار عفونت شده بودند که در یک نفر (6/0%) از گروه مداخله و 2 نفر (3/1%) از بیماران گروه شاهد در پوست محل زخم دچار عفونت شده بودند(5/0= P). زمان بروز عفونت در یک نفر از بیماران گروه مداخله روز ششم بعد از عمل و در دو بیمار گروه شاهد میانگین زمان بروز عفونت روز پنجم بعد از عمل بود. (8/0= P). میانگین طول مدت بستری در بیمارستان بعد از عمل کوله سیستکتومی در 80 نفر از بیماران گروه مداخله برابر 28/0 ± 08/2 روز و در گروه شاهد 4/0 ± 17/2 روز بود(1/0= P).
    بحث و
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ما نیز در مقایسه با مطالعات بررسی شده بیانگر این مطلب می باشد که منفعتی در تجویز آنتی بیوتیک پروفیلاکتیک اعمال لاپاراسکوپیک نمی باشد، بر این اساس به همکاران محترم توصیه می شود در این روش جراحی به دلیل عدم تاثیر آنتی بیوتیک پروفیلاکتیک در بروز عفونت در بیماران کاندید جراحی کم خطر کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک از تجویز آنتی بیوتیک تا حد امکان خودداری نمایند.
    کلیدواژگان: کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک، عفونت محل عمل، آنتی بیوتیک، پیشگیری _
  • اصغر توفیقی، سمانه داستاه، بختیار ترتیبیان، سولماز بابایی صفحات 612-619
    پیش زمینه و هدف
    تاثیر فعالیت های ورزشی در آب در بهبود و کنترل بیماری دیابت کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. ورزش های آبی به دلیل ایجاد بی وزنی و مقاومت حرکتی جزو سودمندترین فعالیت ها برای بیماران دیابتی به خصوص زنان یائسه ای است که از مشکلات پوکی استخوان رنج می برند. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 12 هفته تمرین در آب بر شاخص های هورمونی و متابولیکی زنان یائسه مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد.
    مواد و روش ها
    40 نفر از بین زنان یائسه مبتلا به دیابت نوع 2 با دامنه سنی 60-50 سال به روش غیر احتمالی و آماده در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تجربی (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 12 هفته (3 جلسه در هفته، هر جلسه 60 دقیقه) تمرینات منتخب در آب را با شدت 60 تا 75 درصد ضربان قلب بیشینه انجام داد. گروه شاهد در طول دوره پژوهش هیچ گونه فعالیت ورزشی نداشت. در این تحقیق، متغیرهای RBP4، هموگلوبین گلیکوزیله، انسولین، گلوکز و پروفایل لیپیدی قبل و بعد از تمرین برای هر دو گروه بدست آمد. برای محاسبه شاخص مقاومت انسولینی از روش HOMA-IR استفاده شد. تحلیل داده ها در سطح خطای آلفای 5 درصد و توسط نرم افزارSPSS نسخه 18 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد پس از 12 هفته برنامه تمرینی، سطوح گلوکز، پروفایل لیپیدی، HbA1C و RBP4 به طور معنی داری کاهش یافت؛ همچنین مقاومت انسولینی در گروه تجربی کاهش معنی داری را نشان داد (05/0 < P). سطوح انسولین سرم نیز افزایش داشت بااین حال این افزایش معنی دار نبود (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    بر طبق نتایج پژوهش حاضر تمرینات منتخب در آب با تغییرات شاخص های هورمونی و متابولیکی اثر شبه انسولینی خود را در زنان یائسه مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داد.
    کلیدواژگان: تمرین در آب، انسولین، هموگلوبین گلیکوزیله، رتینول باند شده به پروتئین، زنان
  • زینب خانجانی، خدیجه بشیرپور، جعفر بهادری خسروشاهی صفحات 619-627
    پیش زمینه و هدف
    سرطان یکی از بیماری هایی است که عوامل مختلفی در آن نقش دارند که در این میان ویژگی های شخصیتی، میزان تنیدگی روانی و افسردگی از عوامل مهم آن می باشند؛ لذا هدف پژوهش حاضر مقایسه ویژگی های شخصیتی، میزان تنیدگی روانی و افسردگی در افراد مبتلا به سرطان و افراد عادی بود.
    مواد و روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه بیماران سرطانی بستری شده در بیمارستان شهید قاضی و بخش سرطانی بیمارستان عالی نسب شهر تبریز بودند و گروه کنترل نیز افراد سالم را شامل می شد که از بین کارکنان و معلمان آموزش و پرورش و کارکنان اداره مخابرات از طریق همتاسازی با گروه بیماران انتخاب شدند. نمونه پژوهش نیز شامل 111 نفر بود که از این تعداد 55 نفر مبتلا به سرطان و 56 نفر افراد سالم بودند. همچنین برای گردآوری داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی محقق ساخته، آزمون ارزیابی تیپ C، آزمون شخصیتی آیزنگ، مقیاس رویدادهای زندگی و پرسشنامه افسردگی زونگ استفاده شد. برای تجزیه تحلیل داده ها نیز از روش های آماری توصیفی و تحلیل آزمون t استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیماران مبتلا به سرطان نسبت به افراد سالم در معرض استرس شدیدتری قرار داشتند. همچنین این بیماران در عامل برون گرایی، نمرات پایین تر و در عامل روان نژندگرایی و در تیپ C نمرات بالاتری نسبت به افراد سالم به دست آوردند. از سویی میزان افسردگی در بیماران مبتلا به سرطان، بیشتر از افراد سالم بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، می توان اظهار داشت که ویژگی شخصیتی روان نژندگرایی، رویدادهای استرس زای زندگی و افسردگی به عنوان عامل موثر و خطرناک در بروز سرطان ها محسوب می شوند؛ لذا تلاش جهت کاهش این ویژگی شخصیتی و مواجهه مناسب و منطقی با استرس های زندگی و افسردگی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ویژگی شخصیتی، تنیدگی روانی، افسردگی، سرطان
  • معصومه دوپور، پروین مصطفی قره باغی صفحات 628-635
    پیش زمینه و هدف
    اختلال رشد درون رحمی و زایمان زودرس عوامل تعیین کننده عمده عوارض و مرگ و میر حین زایمان می باشند. روش های تشخیصی استاندارد مانند سونوگرافی دقیق می باشند، ولی نمی توانند به عنوان ابزار غربالگری بکار گرفته شوند. اخیرا ارتباط بین اختلال رشد درون رحمی و اختلال عملکرد جفت مطرح شده است؛ بنابراین هورمون های جفتی مانند زیرواحد بتای گونادوتروپین جفتی انسانی (β-HCG) و پروتئین پلاسمایی وابسته به حاملگی-آ(PAPP-A) ممکن است نشانگرهای زودرس خوبی برای پیش آگهی نامطلوب باشند. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط احتمالی بین سطح سرمی β-HCG آزاد و PAPP-A طی سه ماهه اول بارداری با اختلال رشد درون رحمی و زایمان زودرس می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه هم گروهی، 1440 حاملگی تک قلوی طبیعی طی مدت 17 ماه در مرکز آموزشی-درمانی الزهرا تبریز بررسی شدند. سطح سرمی β-HCG آزاد و PAPP-A طی هفته های 14-10 بارداری به روش الیزا اندازه گیری شد. تمامی زنان تا زایمان پیگیری شده و بر اساس وجود یا عدم وجود اختلال رشد درون رحمی و زایمان زودرس طبقه بندی شدند. سطح سرمی زیرواحد بتای گونادوتروپین جفتی انسانی β-HCG آزاد و پروتئین پلاسمایی وابسته به حاملگی-آ(PAPP-A) بین این گروه ها مقایسه شد.
    یافته ها
    فراوانی موارد دچار اختلال رشد درون رحمی و زایمان زودرس به ترتیب 4/4 و 2/7 درصد بود. سطوح سرمی متوسط β-HCG آزاد و PAPP-A به ترتیب 7/2±6/2 (دامنه 8/10-1/0، میانه 9/0) و 6/2±4/2 (دامنه 9/8-1/0، میانه 9/0) MoM بود. میانه سرمی β-HCG آزاد در حاملگی های طبیعی و دچار اختلال رشد درون رحمی به ترتیب 1 و 9/0 MoM بود (587/0=p). میانه سطح سرمی PAPP-A به طور معنی داری در بیماران دچار اختلال رشد درون رحمی پایین تر بود (7/0 در برابر 9/0 MoM، 044/0=p). بهترین نقطه برش در این زمینه MOM 79/0≥ با حساسیت 51 و ویژگی 54 درصد محاسبه شد. میانه سرمی β-HCG آزاد در هر دو حاملگی های طبیعی و زودرس 9/0 MoM بود (236/0=p). میانه سطح سرمی PAPP-A به طور معنی داری در بیماران دچار زایمان زودرس پایین تر بود (7/0 در برابر 4/2 MoM، 044/0=p). بهترین نقطه برش در این زمینه MOM 85/1≥ با حساسیت 58 و ویژگی 57 درصد محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که کاهش سطح سرمی PAPP-A و نه β-HCG آزاد طی سه ماهه اول بارداری با اختلال رشد درون رحمی و زایمان زودرس همراه است.
    کلیدواژگان: اختلال رشد درون رحمی، زیرواحد بتای گونادوتروپین جفتی انسانی، پروتئین پلاسمایی وابسته به حاملگی، آ
  • علیرضا رحمانی، ناصر رحیمی، ادریس حسین زاده، محمدتقی صمدی، قربان عسگری صفحات 636-645
    پیش زمینه و هدف
    شاخه راست ساروق مهم ترین رودخانه شهرستان تکاب می باشد که در پایین دست کارخانه های استحصال طلای موجود واقع شده است. سیانور نشتی از سدهای باطله این کارخانه ها می تواند تهدیدی جدی برای سلامت رودخانه باشد. این مطالعه با هدف بررسی میزان و نحوه انتقال سیانور به رودخانه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، سیانید کل به همراه پارامترهایی چون اکسیژن محلول آب، pH، کدورت، دما، کل جامدات محلول، هدایت الکتریکی آب، نیترات، آمونیاک و سدیم در 5 ایستگاه مستقر در طول رودخانه به طور ماهیانه طی فصول بهار و تابستان 1390 اندازه گیری شدند. غلظت سیانید در ایستگاه ها مشخص و مقادیر آن با استانداردها (mgl-1 07/0) مقایسه گردید. محل نشتی سیانور به رودخانه شناسایی و تغییرات غلظت سیانید در طول رودخانه بررسی شد. پهنه بندی غلظت سیانید موجود در رودخانه در ایستگاه های مورد بررسی با استفاده از نرم افزار ARC GIS9.3 انجام شد.
    یافته ها
    مقدار سیانور در ایستگاه های بالا دست کارخانه ها پایین تر از حد تشخیص (mgl-1 002/0) بود درحالی که بیشترین غلظت سیانید (mgl-1 28/0) و سدیم (mgl-1 93/74) در ایستگاه C (پایین تر از کارخانه پارس کانی) مشاهده گردید. غلظت سیانور در ایستگاه D (پایین تر از کارخانه پویا زرکان) افت ناگهانی داشت. میانگین غلظت سیانور رودخانه در فصل پرآبی نسبت به فصل کم آبی بالاتر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده ریزش های جوی می تواند باعث سرریز شدن محتویات سد باطله پارس کانی به رودخانه شود. نتایج این مطالعه نشان داد که میزان سیانور آب رودخانه در نزدیکی کارخانه های استحصال طلا بالاتر از حد استاندارد بوده و کنترل نشتی آن ضروری است.
    کلیدواژگان: سیانور، رودخانه ساروق، تکاب، کارخانه های استحصال طلا
  • فاطمه رنگرز جدی، سید علیرضا مروجی، فاطمه اباذری صفحات 646-654
    پیش زمینه و هدف
    پزشکی مبتنی بر شواهد استفاده درست، صحیح و خردمندانه از بهترین شواهد در تصمیم گیری بالینی برای مراقبت از تک تک بیماران است. پزشکان نیازمند آموزش استفاده از مفاهیم اپیدمیولوژی بالینی و آشنایی با منابعی نظیر «کوکران» یا «دار» می باشند. هدف این مطالعه تعیین میزان آگاهی و به کارگیری پزشکی مبتنی بر شواهد در میان پزشکان بخشی از مناطق کشور است.
    مواد و روش ها
    پژوهش از نوع مقطعی بود. جامعه پژوهش پزشکان عمومی، رزیدنت ها و متخصصین بیمارستان های بخشی از مناطق کشور در سال 1390 بودند. حجم نمونه 245 نفر تعیین شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه، مشتمل بر اطلاعات زمینه ای و اطلاعات مبتنی بر اهداف طراحی شد. روایی صوری و محتوی به وسیله افراد صاحب نظر و پایایی آن با =0.8 α تایید شد. داده ها به وسیله نرم افزار Spss16 و با آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    پزشکان آگاهی متوسطی از پزشکی مبتنی بر شواهد داشتند. 149 نفر (8/60درصد) با پایگاه مدلاین آگاهی داشتند، اما کمتر از 10درصد آن ها از این پایگاه ها استفاده می کردند. همچنین 165 نفر(3/67درصد) پزشکان با اصطلاح متاآنالیز آگاهی دارند، اما درصد کمی از نتایج آن استفاده می کنند.
    بحث و نتیجه گیری
    با آنکه پزشکان آگاهی متوسطی نسبت به پزشکی مبتنی بر شواهد دارند؛ اما از این رویکرد جهت پاسخگویی به سوالات خود در درمان بیماران استفاده نمی کنند، به نظر می رسد ناکافی بودن انگیزه و عدم سرمایه گذاری های لازم جهت تحقق این رویکرد، موجب بی توجهی پزشکان در به کارگیری آن در طبابت شده است.
    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، آگاهی، پزشکان، کتابخانه کوکران، پایگاه اطلاعاتی چکیده مقالات مروری (دار)
  • رحیم شرفخانی، اصغر بیرانوند، شاکر سالاری لک*، رسول قره آغاجی اصل صفحات 655-660
    پیش زمینه و هدف

    خود کشی عمل هدفمند نابود سازی به دست خود فرد، که در بهترین مفهوم یک ناراحتی چند وجهی در انسان نیازمندی است که برای حل مشکل، خود کشی را بهترین راه چاره می داند. اگر چه میزان خود کشی در ایران بسیار کم است ولی بررسی های انجام شده نشان می دهد که اقدام به خود کشی و مرگ ناشی از آن رو به افزایش است. هدف این مطالعه، تعیین عوامل موثر بر فوت در اقدام کنندگان به خودکشی می باشد.
    مواد و

    روش

    این مطالعه به روش مورد- شاهدی انجام شد. تمامی افرادی که خودکشی منجر به فوت داشتند به عنوان گروه مورد (33n=) و دو برابر گروه مورد با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان گروه شاهد (اقدام به خودکشی، 66n=) وارد مطالعه شدند. داده ها با آمار توصیفی، آزمون های آماری کای دو و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که جنسیت مذکر یک عامل خطر برای فوت، روش خودکشی غیر تهاجمی، نداشتن سابقه قبلی بیماری جسمی-روانی و سکونت در شهر به عنوان عوامل پیشگیری کننده از مرگ در اقدام کنندگان به خودکشی می باشند

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که آموزش به خانوارها و معرفی عوامل موثر در اقدام به خودکشی و خودکشی منجر به فوت به ویژه برای جوانان و نوجوانان می تواند گامی موثر برای ارتقای سلامت روان، کاهش موارد رخداد و آسیب های ناشی از خودکشی باشد.

    کلیدواژگان: عوامل خطر ساز، خودکشی، اپیدمیولوژی، خودکشی منجر به فوت
  • ابراهیم عبدالله پور، یحیی سلیمی، بهنام جبه داری، مریم حجی، زهرا جرجران شوشتری صفحات 661-669
    پیش زمینه و هدف
    میگرن سردرد بسیار دردناکی است و غالب افرادی که به آن مبتلا هستند، دچار حملات مکرر سردرد برای مدت چندین سال می باشند. این عارضه با از دست رفتن روزهای مدرسه و تضعیف قابلیت اجرای آکادمیک بر موفقیت دانش آموزان در تحصیل تاثیرگذار است. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع میگرن و فراوانی برخی از برانگیزنده های آن در دانش آموزان دبیرستانی به انجام رسید.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی در بهار 1389و در 857 نفر از دانش آموزان دبیرستانی شهرستان بوکان به انجام رسید. نمونه گیری به صورت خوشه ایصورت پذیرفت و از پرسشنامه جامعه بین المللی سردرد و نظر پزشک متخصص برای تشخیص نهایی میگرن استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های گرد آوری شده توسط نرم افزار STATA انجام پذیرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج مطالعه شیوع میگرن 4.78 درصد (12% با اورا و 78% بدون اورا) و میانه مدت زمان حملات میگرنی شش ساعت بدست آمد. در میان برانگیزنده های میگرن نیز بیشترین فراوانی به اختلال خواب با 63درصد و کمترین آن به مواد غذائی کنسرو و فلفل با 2.44 درصد اختصاص داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    شیوع4.78 درصدی میگرن در کنار متوسط تا شدید بودن 83درصد از موارد حملات آن که می تواند در کاهش کارائی دانش آموزان تاثیرگذار باشد اهمیت میگرن را در این گروه سنی نمایان می سازد. مدیریت برانگیزنده های اختلال خواب، گرمای شدید و استرس های عاطفی در راستای کاهش حملات میگرن و در نتیجه کاهش ساعات غیبت از مدرسه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: میگرن، شیوع، برانگیزنده، بوکان، دانش آموزان دبیرستانی
  • زهرا مهربان، لیلا علیزاده، محمد نریمانی صفحات 670-675
    پیش زمینه و هدف
    مشخص شده است که بهداشت روان و پره ناتال مادران با پیامدهای منفی مادر و نوزاد همراه است. برخی از مطالعات ارتباط بین زایمان زودرس و اضطراب را نشان داده اند. هدف این مطالعه در جهت تعیین ارتباط بین زایمان زودرس و اضطراب دوران بارداری بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه کوهورت در سال 1390 در شهر اردبیل اجرا گردید. نمونه های پژوهش 241 زن باردار تک قل بین 28-32 هفته بارداری بدون بیماری شناخته شده جسمی و روانی، سابقه زایمان و زودرس و عوارض مامایی و مصرف دارو بودند با روش نمونه گیری چند مرحله ای وارد پژوهش شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه سنجش اضطراب اشپیل برگر و با نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمرات اضطراب آشکار و پنهان زنان باردار با زایمان زودرس به ترتیب 69/11±89/18 و 22/10±22/16 و میانگین نمرات اضطراب آشکار و پنهان زنان باردار با زایمان ترم به ترتیب 2/8±65/13 و 31/8±75/11بوده است با افزایش نمرات اضطراب زنان باردار 28/2برابر میزان وقوع زایمان زودرس افزایش داشت.
    نتیجه گیری
    در صورتی که نتایج این مطالعه توسط مطالعات دیگر تایید گردد پیشنهاد می شود که سنجش و کنترل عوامل روحی و روانی همچون استرس و نگرانی های مادران در مراقبت های دوران بارداری همانند سایر عوامل بیولوژیکی و طبی در جهت کاهش زایمان زودرس گنجانده شود.
    کلیدواژگان: اضطراب، زایمان زودرس، بارداری، اشیپل برگر
  • بهناز میهمانچی، فاطمه شیخ مونسی، ترانه عنایتی، جمشید یزدانی چراتی، سوسن سالاری، ثمینه فتاحی صفحات 676-684
    پیش زمینه و هدف
    امروزه با توجه به نقش بسیار مهم اینترنت در زمینه های مختلف از جمله امور پژوهشی، مسئله اضطراب اینترنتی از اهمیت زیادی برخوردار است. تحقیق حاضر به منظور تعیین رابطه متغیرهای شخصیتی با اضطراب اینترنتی دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی مازندران و آزاد واحد ساری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در سال 1390 در دانشگاه علوم پزشکی مازندران و دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری تشکیل دادند. از بین این افراد 342 نفر به روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه در مطالعه شرکت کردند. جهت جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه هایی مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک و فرم 60 سوالی پرسشنامه نئو و پرسشنامه اضطراب اینترنتی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (شامل آزمونتی تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری) استفاده شد.
    یافته ها
    دانشجویان مورد مطالعه از سطح اضطراب اینترنتی پایین تر از حد متوسط برخوردار بودند (P<0/0.000). روان نژندی با اضطراب اینترنتی رابطه معنادار معکوس داشت (r=-0.26، P <0.05)، برونگرایی، باز بودن نسبت به تجربه ها، توافق با دیگران و وجدانی بودن با اضطراب اینترنتی رابطه معنادار مستقیم داشت. از بین پنج متغیر شخصیتی، فقط روان نژندی و با وجدان بودن قدرت پیش بینی کنندگی اضطراب اینترنتی را داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اینکه روان نژندی و باوجدان بودن از ویژگی های پنج گانه شخصیتی نئو قدرت پیش بینی کنندگی اضطراب اینترنتی را دارند، می توان مبتنی بر این دو ویژگی برای پیشگیری از ابتلا به اضطراب اینترنتی بهره جست.
    کلیدواژگان: متغیرهای شخصیتی، اضطراب اینترنتی، دانشجویان
  • رویا یاوریان، ماه منیر حقیقی * صفحات 685-691
    پیش زمینه و هدف

    رشد و تحول در طی سال های اولیه زندگی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و بهداشت روانی فرد را در طول زندگی تحت تاثیر قرار می دهد. برخی از کودکان دارای مشکلاتی در تحول هیجانی - رفتاری می باشند که بازشناسی این مشکلات و مداخله به موقع می تواند اثرات مثبت و مفیدی داشته و از بروز اختلالات جدی پیشگیری کند.
    این مطالعه با هدف بررسی مشکلات تحول هیجانی - اجتماعی کودکان خردسال شهر تهران انجام شده است.
    مواد و

    روش

    برای انجام این مطالعه توصیفی در ابتدا 238 کودک 6-1 ساله از شش مهد کودک مناطق مختلف شهر تهران به طور تصادفی انتخاب شد، سپس وضعیت تحول مهارت های هیجانی – اجتماعی این کودکان از طریق مشاهده آن ها و مصاحبه با مادران و مربیان در جدول تحول مهارت های هیجانی – اجتماعی مشخص شد. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از روش های آمار توصیفی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که تعداد قابل ملاحظه ای از کودکان 2-1 ساله این مطالعه به طور برجسته ای در تحول مهارت های هیجانی – اجتماعی مشکل داشتند و مهارت های شناخت توانایی های خود، توانایی تحمل ناکامی و تشخیص تفاوت بین خود و دیگران در کودکان سنین بالاتر ضعیف بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه می توان گفت تحول مهارت های هیجانی – اجتماعی کودکان 2-1 ساله و جنبه های خاصی از این مهارت ها در سنین بالاتر کمتر مورد توجه واقع شده است. به نظر می رسد عوامل فرهنگی – اجتماعی – آموزشی نقش مهمی در این زمینه داشته باشد.

    کلیدواژگان: مهارت های هیجانی - اجتماعی، مهد کودک، کودکان 6، 1 ساله، عوامل فرهنگی - اجتماعی
|
  • Dr Aram Ahmadi, Dr Rajab-Ali Saderkhanlou, Dr Siamak Salami, Sorya Mahmoudian Pages 577-583
    Background and Aims
    Prescription of the atypical antipsychotic drugs like as Sulpiride for the treatment of schizophrenic patients was increased because of their less side effects. This study was aimed to evaluate the effect of sulpiride on serum level of prolactin and sexual hormones.
    Materials and Methods
    Twenty three adult male mice were divided in three groups as test، control sham and control. The test mice were received sulpiride solution، daily for 45 days IP. Mice in the control sham were received the solvent only. Sample blood gathered and level of prolactin، LH، FSH and testosterone were measured in the serum samples of all 3 groups and data was analyzed.
    Results
    A significant increase in serum prolactin levels was found in the treated mice which were along with a significant decrease of LH، FSH and testosterone levels.
    Conclusion
    These findings indicate that sulpiride is able to induce prolactin reproductive dysfunctions that by this induce and increase in proluctin level; can control sexual hormones and disorder normal functioning of the reproductivity.
    Keywords: Sulpiride, Prolactin, Testosterone
  • Mohammad Asadi Shirakdehi, Dr Mohsen Rezaei, Dr Ebrahim Nadi, Amir Sasan Tootoonchi, Dr Hossein Mahjoub, Dr Mohammad Taghi Goodarzi Pages 584-590
    Background and Aims
    Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is characterized by irreversible airflow obstruction. Many of the systemic manifestations of chronic obstructive pulmonary disease are mediated through increased systemic levels of inflammatory proteins. Oxidative stress and inflammation are the major hallmarks of COPD and inflammatory factors can be used as a biomarker to assess the risk of this chronic disease. This study was designed to evaluate some inflammatory factors in COPD patients.
    Materials and Methods
    We assessed inflammatory factors (Interleukin-6، C-reactive protein and fibrinogen) in 29 COPD patients، 29 smokers (S) and 29 non-smoker (NS) subjects. Interleukin-6 and CRP was assessed using ELISA Kit and fibrinogen was assessed using coagulation Clauss method.
    Results
    Fibrinogen level were significantly higher in COPD patients compared to healthy smokers and healthy non smokers (p<0. 05). Measurement of hsCRP and IL-6 levels showed significant increase in COPD patients compared to the healthy smokers and healthy non smokers (P<0. 001).
    Conclusions
    The obtained data in this study indicated presence of inflammation and oxidative stress in COPD patients. To reduce complications of this disease، consumption of antioxidant compounds and avoiding exposure to oxidizing agents such as cigarette smoke and environmental pollutants are recommended. However more studies are required to reveal the effect of these factors.
    Keywords: Chronic obstructive pulmonary disease, Fibrinogen, Oxidative stress, Inflammation
  • Masoumeh Akbari, Dr Rahim Nejad Rahim, Afsaneh Azimpour, Dr Iraj Bernousi, Dr Hoshyar Ghahremanlu Pages 591-596
    Background and Aims
    As more than 20% of nosocomial infections occur in intensive care units and the crude mortality rate is between 10 and 80%، the objective of the present study was to survey the prevalence of nosocomial infections to provide appropriate preventive guides based on international standards.
    Material and Methods
    The present Descriptive and analytical، cross-sectional study was carried out on 101 patients with hospital-acquired infections in one year. Data were analyzed using SPSS to compute descriptive and analytical statistics.
    Results
    The total cross infections rate was 0. 4% of which 54. 45% was for the intensive care units. The highest infections occurred in the respiratory system (47. 27%). Significant differences was observed between the numbers of patients with cross infections in various wards (P<. 001). The average hospital stay was 21. 19 days for the intensive care unit and significant differences was also observed between patients with cross infections with various length of hospital stay (P<. 05)، and was between male and female patients with cross infections number in various hospital wards (P<. 001).
    Conclusion
    The prevalence of patients with cross infections was below the standards. The results of current study is made us aware of the significance of a more exact investigation of declared cross infection reports of the hospitals، the standardization of those reports، and solving the existing problems.
    Keywords: Cross infections, Intensive care units, Standard of care
  • Dr Sajjad Basharpoor, Dr, Parviz Molavi, Dr Siamak Sheikhi Pages 597-605
    Background and Aims
    the current study was conducted in the order to compare marital satisfaction and quality of life between patients with obsessive compulsive disorder، patients with other anxiety disorders and normal group.
    Materials and Methods
    the two 100 member groups comprised of patients with obsessive compulsive disorder and patients with other anxiety disorders، selected of clients that they referred to psychiatry clinic of Fatemi hospital in Ardabil city by accessible sampling method، and one 100 member group of normal people as comparative group، selected randomly، participated in this cross- sectional study. After psychiatric diagnosis، all the groups were tested by questionnaires of obsessive compulsive disorder; Enrich marital satisfaction and quality of life. Collected data were analyzed by MANOVA، LSD post hog and independent t tests.
    Results
    The results showed that there are no significant differences between OCD and normal groups in marital satisfaction but marital satisfaction in people with other neurotic disorders was significantly lower than other two groups. The results also showed that quality of life in both patients with OCD and other neurotic disorders was significantly lower than normal group. Also compared with people with other neurotic disorders، people with OCD had better quality of life.
    Conclusion
    the result of this research showed that obsessive compulsive patients have high marital satisfaction and quality of life in comparison with patients with other anxiety disorders. These results notifies importance of attention to marital satisfaction and quality of life in diagnose and designing of treatment patterns for mentioned disorders.
    Keywords: Marital satisfaction, Quality of life, Obsessive compulsive disorder, Neurotic disorders
  • Dr Jalal Purghasem, Leila Alilu, Dr Shiva Pakzad, Ali Shakibi Pages 606-611
    Background and Aims
    Cholecystectomy is a most known procedure in patients with gallbladder disease such as choleducolithiasis. This study aimed to study the effect of ampibactam prophylaxy (ampicillin/sulbactam) on the low-risk patients who were candidates for elective laparoscopic cholecystectomy.
    Materials and Methods
    This clinical double blind work study was evaluating the elective laparoscopic cholecystectomy in 160 low-risk patients with choleducolithiasis with informed consent 2010-11. The patients were randomly divided into two groups including group A as study group that received 3gr dose of ampibactam (Jaber-ebne-Hayyan Inc) intravenously and group B as the control group that received 10cc normal saline (N/S). The information about age، sex، weight، body mass index (BMI)، routine tests، hospital stay for all patients was collected. The patients during hospitalization and within 30 days after surgery were followed for incidence of infectious complications.
    Results
    According to this study، 1 patient (2. 1%) of the intervention group and 2 patients (5. 2%) in the control group were infected with the Fisher exact test showed no significant differences between the two groups، and the incidence of infection (P=4. 0). In all three cases (9. 1%) had an infection in one patient (6. 0%) from the intervention group and 2 patients (3. 1%) of the control patients had a skin wound infection (P=5. 0). (P= 8. 0). The infection complications have seen in one pationet in control group after 6 and in 2 patients of study group after 5 day after cholecystectom. The mean duration of hospitalization after cholecystectomy in 80 patients in the intervention group was 2. 08 ± 0. 28 days versus 2. 17 ± 0. 4 d in the control group (P=1. 0).
    Conclusion
    This study results such as other studies results، don’t demonstrate the efficiency of prophylactic antibiotics in low-risk laparoscopic cholecystectomy. So preferably it''s not recommended to prescribe antibiotics in low-risk laparoscopic cholecystectomy conditions.
    Keywords: laparoscopic cholecystectomy, Infection site, Prophylactic, Antibiotics
  • Dr Asghar Tofighi, Samaneh Dastah, Dr Bakhtyar Tartibian, Dr Solmaz Babaei Pages 612-619
    Background and Aims
    Effect of aquatic training on improving and monitoring of diabetes have been less studied. Aquatic training due to inducing zero gravity and motion resistance is one of the efficient methods for diabetes subjects especially menopausal women which suffer osteoporosis damage، So the purpose of this study was the evaluation of effect of 12 weeks aerobic aquatic training on hormonal and metabolic indices in women with type II diabetes mellitus.
    Materials and Methods
    40 postmenopausal diabetes women aged with 50-60 years selected and randomly divided into experimental (n=20) and control groups (n=20). The experimental group performed water training program for 12 week (3 sessions per week، 60 min per session) at 60-75% of MHR. Control group did not participate in any exercise program during study period. In this study HbA1C (Glycosylated Hemoglobin)، RBP4 (Retinol-binding protein-4)، insulin، FBS and lipids profile were measured before and after the exercise intervention in both groups. For calculation of Insulin resistance index HOMA-IR method was used. Data analysis was conducted by SPSS software version 18.
    Results
    The results of this study showed that after 12 weeks of aquatic training blood sugar، lipids profile، RBP4 and HbA1C levels was decreased significantly in training group. Insulin resistance index changes was also significant (P<0. 05). Serum insulin levels also increased; however this increase was not statistically significant (P<0. 5).
    Conclusion
    based on study results water training program due to involvement in hormonal and metabolic indices changes has insulin-like affects in postmenopausal women with type 2 diabetes mellitus.
    Keywords: Water training, Insulin, Glycosylated Hemoglobin, Retinol, binding protein, 4, Women
  • Zeinab Khanjani, Khadije Bashirpoor Khosroshahi, Jafar Bahadori Pages 619-627
    Background and Aims
    Cancer is a disease in which the different factors that play a role in the personality characteristics، levels of psychological stress and depression are important factors. This study compared the personality characteristics، levels of psychological stress and depression in cancer patients and normal people.
    Materials and Methods
    This research was a comparison of this study descriptive. All cancer patients have been included -from Shahid Ghazy and Ostad Aalinasab hospital of Tabriz. The control group included the teachers and staff education and office staff contacts which were selected by matching method. Participants were 111 men and women -56 with cancer and the other 55 without cancer. Also for data collection used of demographic research، test type C، Eysenck Personality Test، scale of life events and Zong Depression Questionnaire. The data were analyzed using descriptive statistics and t-tests were used for analysis.
    Results
    Data analysis showed that cancer patients reported significantly higher levels of stress and depression than non-cancer individuals. The patient factors extraversion gained lower scores and also higher scores on the Neuroticism and type C subjects. However depression in cancer patients were higher than healthy individuals
    Conclusion
    The findings stated that the personality characteristic Neuroticism، life events stress and depression in cancer is as effective and dangerous. Therefore، efforts to reduce these personality trait and to exposure sense of life stress and depression seems to be necessary.
    Keywords: Personality trait, Stress, Depression, Cancer
  • Masoume Dopourfaliz, Parvin Mostafa, Gharabaghi Pages 628-635
    Background and Aim
    Intrauterine growth retardation (IUGR) and preterm birth are major determinants of prenatal morbidity and mortality. Standard diagnostic methods like ultrasound are accurate، but they cannot be employed as the screening tools. Lately، it is proposed that there might be an association between IUGR and placental dysfunction; so its hormones such as human chorionic gonadotropin-beta subunit (β-HCG) and pregnancy-associated plasma protein-A (PAPP-A) may be good early indicators of unwanted outcomes. Methods & Materials: In this cohort study، 1440 normal singleton pregnancies were evaluated in Tabriz Alzahra Teaching Hospital during a 17-month period. free serum β-HCG and PAPP-A levels were measured in 10-14 weeks of pregnancy by ELISA. All the women were followed up by the time of delivery and categorized as with or without IUGR and preterm infant، separately. Serum free β-HCG and PAPP-A levels were compared between the groups.
    Results
    The results show that the rates of IUGR and preterm deliveries were 4. 4% and 7. 2%، respectively. The mean serum levels of free β-HCG and PAPP-A were 2. 6±2. 7 (range: 0. 1-10. 8، median: 0. 9) MoM 2. 4±2. 6 (range: 0. 1-8. 9، median: 0. 9) MoM، respectively. The median serum β-HCG was 1 and 0. 9 MoM in cases with normal and IUGR pregnancies، respectively (p=0. 587). The median serum PAPP-A was significantly lower in patients with IUGR (0. 7 vs. 0. 9 MoM; p=0. 044). The optimal cut-off point was 0. 79 MoM≥ with sensitivity and specificity 51% and 54%، respectively. The median serum β-HCG was 0. 9 MoM in both cases with normal and preterm pregnancies (p=0. 236). The median serum PAPP-A was significantly lower in patients with preterm delivery (0. 7 vs. 2. 4 MoM; p=0. 44). The optimal cut-off point was 1. 85 MoM≥ with sensitivity and specificity 58% and 57%، respectively.
    Conclusion
    This study showed that low level of serum PAPP-A، but not β-HCG، during the first trimester is associated with IUGR and preterm delivery.
    Keywords: Fetal growth retardation, Human chorionic gonadotropin, beta subunit, Pregnancy, associated plasma protein, A
  • Ali Reza Rahmani, Naser Rahimi, Edris Hosseinzade, Mohammad Taghi Smadi, Gorban Asgari Pages 636-645
    Background and Aims
    Right branch of Sarugh River is the main river in Takab city، north western Iran، which is located at downstream of present gold extraction plants. Cyanide leak aging from tailings dams of plants is a serious threat to the health of river. This study was conducted to evaluate Cyanide concentration and transferring cyanide to the river.
    Materials and Methods
    In this cross sectional study، total Cyanide with some parameters such as dissolved oxygen، ph، turbidity، temperatuer، total dissolved solids، electrical conductivity، nitrate، ammonia and sodium measured monthly at 5 stations located along the river during spring and summer; 2011. Cyanide concentration was determined in the station and compared with standard level (0. 07mgl-1). Cyanide concentration along river at sampling stations was zoned by ARC GIS 9. 3.
    Results
    In the stations located at upstream plants، the Cyanide concentration was below the detection limit (0. 002 mgl-1). The highest concentration of cyanide (0. 28 mgl-1) and soduim (74. 94 mgl-1) were at station C (downstream of Puya Zarkan plant). The cyanide concentration had sudden drop at station D (downstream of Pars Kani plant). Average concentration of cyanide in high- water season was higher than the low-water season.
    Conclusion
    As results showed precipitation can cause to discharge the contents of the Pars Kani tailings dam into the river. Results showed the concentration of Cyanide along the river in sampling stations near gold extraction plant was higher than the standard levels and it is necessary to control leakage from the plants.
    Keywords: Cyanide, Sarugh River, Takab, Gold extraction plants
  • Fateme Rangraz Jeddy, Seyed Ali Reza Moravej, Fateme Abazari Pages 646-654
    Background and Aims
    Evidence based medicine (EBM) is proper، correct and intellectual use of the best evidence in clinical decision making for every single patient care. Physicians need to be instructed about using clinical epidemiology subjects and familiarity with sources like Cochrane or Dare. Aim of this research was assessing the knowledge and use of evidence-based medicine among physicians of some districts.
    Materials and Methods
    It was a cross-sectional study. The study included 245 general practitioners، specialists and hospitals residents in 1390 in Iran. The data were collected using a questionnaire including information regarding research purposes. The face and content validity and reliability with the approval of authorities was α= 0. 8 and were analyzed through Spss software descriptive statistic.
    Results
    Physicians had average knowledge of EBM. While 149 ones (60. 8%) knew Medline base، less than 10% of them used these bases. Also 165 ones (67. 3% of physicians) knew the expression of meta-analyze but low percentages of them use this expression.
    Conclusion
    Despite the fact that physicians has average knowledge of evidence based medicine، they don’t use this procedure for answering their questions in treating patients. It seems that lack of motivation and absence of needed investing for fulfillment of this procedure has caused physicians inattention in using that in medicine.
    Keywords: Evidence based medicine, Knowledge, Physicians, Cochrane library, Dare
  • Rahim Sharafkhani, Asghar Biranvand, Shaker Salari Lak, Rasool Gareaghaji Pages 655-660
    Background and Aims

    Suicide is the purposeful destruction of human and is a multifaceted problem in requirement man which finds suicide as the best solution to solve the problem. Although the suicide rate in Iran is very low، the reviews show that it is growing. The purpose of this study was to determine the factors affecting successful suicide. Methods & Materials: This case-control study was done from 2008-2009. All those who had a successful suicide (Death due to suicide) enrolled to study as case group (n=33) and double size with simple random sampling enrolled as control group (n=66). The data were analyzed by descriptive statistics، chi square tests، and logistics analysis.

    Results

    Results showed that male gender is a risk factor for successful suicide. Non-invasive methods for suicide، no previous history of physical-mental illness and residence in city were preventive factors for suicide.

    Conclusion

    It seems that the education of households and introduce factors affecting on suicide and death due to suicide especially for youth and adolescents can be an effective way to promotion of mental health and reduction injuries caused by suicide.

    Keywords: Risk factors, Suicide, Epidemiology, Death due to suicide
  • Ibrahim Abdollahpour, Yahya Salimi, Behnam Jabbedari, Maryam Hajji, Zahra Jarjaran Shoshtari Pages 661-669
    Background and Aims
    Migraine is a very painful headache and most people affected with it have multiple attacks of headache for many years. The complications of migraine are associated with missing out on school and weakening of students’ academic performance. The current study was conducted to determine the prevalence of migraine and the frequency of some of its triggers in high school students.
    Materials and Methods
    A cross-sectional study was performed in the spring of 2010 on 857 high school students in Boukan. Cluster sampling was used and the International Headache Society’s questionnaire and a neurologist’s opinion were used to detect migraine. STATA was used for statistical analysis.
    Results
    The prevalence of migraine was 4. 78% (12% with aura، and 78% without aura)، and the median duration of attacks was 6 hours. Among the migraine triggers were sleep disorders، being the most frequent (63%)، and the least frequent were intakes of canned foods and pepper (2. 44%).
    Conclusions
    The 4. 78% prevalence of migraine، its severity (83% have moderate to severe attacks)، and its impact on reducing students’ productivity can highlight the significance of migraine in this age group. Management of migraine triggers، sleep disorders، avoiding extreme heat and emotional stress are recommended to reduce migraine attacks and subsequently to reduce the number of hours missed out in school.
    Keywords: Migraine, Prevalence, Triggers, Boukan, High school students
  • Zahra Mehraban, Leila Alizadeh, Mohammad Narimani Pages 670-675
    Background and Aims
    Prenatal mental health has been shown to be associated with adverse consequences for the mother and the child. Some studies have suggested that stress is associated with several adverse pregnancy outcomes particularly pre-term labor. The aim of this study is to determine the relationship between pregnancy-related anxiety and spontaneous preterm birth.
    Materials and Methods
    In this cohort study conducted in Ardebil (2011) a consecutive series of 241 pregnant women with singleton pregnancies consecutively recruited by multistage sampling between 20 and 28 weeks of gestation and without history of psychological disease، chronic diseases، pregnancy complications، and taking medicine in Ardabil health care centers for prenatal care. The data were assessed using self-administered Spielberger''s State-Trait Anxiety Inventory (STAI) questionnaire and analyzed by SPSS.
    Result
    The mean STAI questioner in women with preterm delivery was 89. 18 ± 11. 69 and 16. 22 ± 10. 22، respectively. But the mean STAI questioner in women with term delivery was 13. 65 ± 8. 2 and 11. 75 ± 8. 31، respectively. By increasing the anxiety level، the level of preterm delivery was increased about 2. 28.
    Conclusions
    If additional research confirms these results، then these findings may suggest the possibility of intervention to reduce maternal prenatal pregnancy-related worries and concerns، thereby reducing the risk of spontaneous preterm birth.
    Keywords: Anxiety, Pregnancy, Preterm birth, Spielberger scale
  • Behnaz Mihmanchi, Fateme Sheikhmoonesi, Tarane Enayati, Jamshid Yazdani Charati, Soosan Salari, Samine Fattahi Pages 676-684
    Background and Aims
    Nowadays، in considering the significant role of the Internet in different fields especially in research، Internet anxiety is an important issue. This study determines the relationship between the personality variables with the Internet anxiety of the students of both Mazandaran University of Medical Sciences and Sari Islamic Azad University.
    Materials and Methods
    This was a descriptive-analytical study. The population included all students studying in Mazandaran University of Medical Sciences and Sari Islamic Azad University in 2011. 342 university students participated in this study selected by stratified randomly method. For gathering data a questionnaire including demographic data and NEO questionnaire was used. For analyzing the data، descriptive and inferential statistics including one sample t-test، Pearson Correlation Coefficient، Multi Variable Regression، and t-test questionnaire were used.
    Results
    The findings showed that the students had lower level of anxiety than the average (P<0/0. 000). Neurosis also had reversed relation with anxiety and extraversion (r=-0. 26، P<0. 05). Openness، Agreeable، and being conscientious had direct relation with the Internet anxiety. Among these five great personality factors inventory، only neurosis and being conscientious could predict the Internet anxiety.
    Conclusion
    As neurosis and being conscientious of the five NEO personality characteristics have power to predict Internet anxiety، these two features can be used for preventing the development of Internet anxiety.
    Keywords: Personality variables, Internet anxiety, Students
  • Roya Yavarian, Mahmonir Haghighi Pages 685-691