فهرست مطالب

مجله اقتصاد و توسعه منطقه ای
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی فلاحتی، مینو نظیفی نایینی، سحر عباسپور صفحه 1
    امروزه تجارت به عنوان موتور رشد و توسعه در کشورهای در حال توسعه معرفی شده است و کشورها برای رسیدن به این هدف، لازم است به دنبال حضور جدی تر در تجارت جهانی باشند. از جمله روش های حضور در تجارت جهانی، گسترش مبادلات منطقه ای کشورهاست. مبادلات تجاری مرزی یکی از شاخص های اصلی در برقراری ارتباط بین کشورهای همسایه و امرار معاش مردم مرزنشین است. ایجاد بازارچه های مرزی باعث گسترش مبادلات تجاری دو کشور شده، از بروز درگیری جلوگیری می کند و تشنجات سیاسی با کشورهای همسایه را کاهش می دهد. در این مقاله به بررسی صادرات بازارچه های مرزی در ایران طی دوره 2010-1996 با استفاده از فن شبکه عصبی مصنوعی پرداخته شده است. در این مطالعه، اثر متغیرهای صادرات غیر نفتی ایران، نرخ تورم، درآمد جهانی، نرخ ارز رسمی، حجم سرمایه گذاری خارجی بر صادرات بازارچه های مرزی بررسی می شود. نتایج تحقیق نشان می دهد شبکه عصبی با خطایی کمتر از 0.004 روشی مناسب برای پیش بینی صادرات بازارچه های مرزی است و همچنین با بررسی اهمیت متغیر های موثر، نرخ تورم کمترین تاثیر گذاری و صادرات غیر نفتی بیشترین اهمیت و تاثر گذاری را در تخمین صادرات بازارچه های مرزی داشته است.
    کلیدواژگان: صادرات بازارچه های مرزی، شبکه عصبی، صادرات غیر نفتی، درآمد جهانی، حجم سرمایه گذاری خارجی
  • هدیه وجدانی طهرانی، ابراهیم علی رازینی صفحه 24
    سیاست های مناسب صادراتی، رقابت پذیری صادراتی را، هم در ایجاد بازارهای غیرسنتی و هم در بهبود تنوع محصولات صادراتی تقویت می کند. طبق تعریف، تنوع صادراتی تغییر در ترکیب کالاها و بازارهای هدف یک کشور را در بر می گیرد و به طور مستقیم به ساختار اقتصادی و چگونگی تغییرات در فرایند توسعه مربوط می شود. برای سنجش میزان تنوع میان کالاها و بازارهای هدف صادراتی یک کشور می توان از شاخص های مختلفی استفاده کرد. در این مقاله، سعی شده ضمن اشاره به موضوع تنوع صادراتی، میزان آن با استفاده از روش های تابع توزیع تجمعی و نیز روش میانگین تابع مذکور برای بازارهای هدف صادراتی ایران، طی دوره های مختلف به تفکیک سال های برنامه های توسعه پس از انقلاب، و همچنین به صورت کلی برای سال های 88-1368 بررسی گردد. نتایج، موید آن است که برخی از کشورهایی که در سال های اولیه دوره های مورد بررسی، جزء مهم ترین بازارهای صادراتی ایران بوده و از تنوع صادراتی نسبتا بالایی برخوردار بوده اند، در سال های پایانی برنامه های توسعه، از تنوع صادراتی افقی برخوردار می گردند. حال آنکه کشورهایی که در سال های اولیه دوره های مورد بررسی، در جرگه بازارهای صادراتی ایران نبوده و یا سهم آنها از کل صادرات غیرنفتی کشور بسیار ناچیز بوده است، در سال های پایانی برنامه های توسعه، دارای تنوع صادراتی عمودی هستند.
    کلیدواژگان: تنوع صادراتی، کالاهای صادراتی، بازارهای هدف، کشورهای هدف
  • علیرضا عرفانی، سعیده اکبرزاده تبریک، محمد نوده فراهانی صفحه 56
    مطالعات دهه 1990 میلادی درارتباط با اثر فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) بر رشد اقتصادی کشورهای توسعه یافته، منجر به ارائه و ظهور رابطه ای مثبت و قوی بین این دو شد و با اندکی تاخیر این رابطه، در برخی از کشورهای در حال توسعه نیز ظاهرگردید؛ اما چگونگی تاثیر آن در این کشورها که فضای رقابتی لازم را ندارند و از زیر ساخت های ضعیفی برخوردارند، جای بحث دارد. مقاله حاضر به بررسی و مقایسه اثر ICT بر رشد اقتصادی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه منتخب، با توجه به مطالعات Quah(2003) و Pojola(2002) می-پردازد. در برآورد الگوی تجربی رشد اقتصادی این دو گروه از کشورها، از داده های سرمایه گذاری در ICT، موجودی سرمایه، نیروی کار، تعداد ثبت نام کنندگان در تحصیلات عالی و میزان سرمایه گذاری مستقیم خارجی و از روش panel-data در دوره 2006-1995استفاده شده است. با توجه به مقایسه ای بودن روش بررسی، از یک متغیر مجازی در الگو استفاده شده است. نتایج، حاکی از تاثیر مثبت و معنی دار بین رشد اقتصادی و فناوری اطلاعات و ارتباطات در این دوره می باشد که در کشورهای توسعه یافته این ارتباط قوی تر بوده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، رشد اقتصادی، سرمایه گذاری در ICT
  • براتعلی خاکپور، مهدی عامل بافنده صفحه 76
    این مطالعه، با به کارگیری آمار سرشماری های نفوس و مسکن و مدل تغییر سهم، به بررسی وضع فعالیت و تعیین وضعیت گروه های عمده فعالیت در دو استان خراسان رضوی و اصفهان و دو مادر شهر مشهد و اصفهان در طی دوره زمانی 1385 - 1375 می پردازد. هدف از این پژوهش، که با روش «توصیفی - تحلیلی» انجام گرفته، تجزیه و تحلیل ساختار اشتغال هر یک از استان ها و مادرشهرهای مورد مطالعه به صورت مقایسه هر بخش اقتصادی با سطح مرجع (کل اشتغال کشور) و هم چنین هر بخش اقتصادی با همان بخش اقتصادی در سطح ملی است، تا مزیت نسبی و قدرت رقابتی هر یک از بخش های فعالیت مشخص شود. در نهایت، پیش بینی ساختار آتی گروه های شغلی در سال 1395 ارائه می گردد. نتایج حاکی از آن است که از 16 گروه عمده فعالیت، در استان های خراسان رضوی و اصفهان و نقاط شهری شهرستان های مشهد و اصفهان به ترتیب 1، 3، 6 و 7 گروه فعالیت دارای ضرایب رشد مثبت ملی (ضریب B) و محلی (ضریب C) هستند. این گروه ها می توانند رشد بالقوه ای برای اقتصاد منطقه بوده و اصطلاحا برنده اقتصادی می باشند. همچنین بازنده های اقتصادی شامل هفت بخش در استان خراسان رضوی، پنج بخش در استان اصفهان، دو بخش در نقاط شهری شهرستان مشهد و یک بخش در مادرشهر اصفهان است. این بخش ها دارای ضریب B (اثر ترکیب بخشی) و ضریب C (اثر رقابتی) منفی هستند و به زودی سهم خود را از اشتغال منطقه از دست خواهند داد.
    کلیدواژگان: مدل تغییر سهم، ساختار اشتغال، گروه های فعالیت، اقتصاد مرجع، اقتصاد محلی
  • محمدحسین حسین زاده بحرینی، محمد علی فلاحی، فاطمه عرفانی جهانشاهی صفحه 101
    امروزه بنگاه های اقتصادی در راه اندازی، به کارگیری عوامل تولید و دیگر مراحل یک کسب وکار با قوانین و مقررات زیادی مواجه اند. به نظر می رسد مقررات دست وپاگیر اداری در محیط کسب وکار، یکی از موانع مهم تولید و سرمایه گذاری محسوب می شود. در کشورهای مختلف جهان، بهبود محیط کسب وکار و رفع موانع بخش خصوصی، به عنوان یک راهبرد اقتصادی شناخته شده است.با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله جهت بررسی تاثیر قوانین و مقررات کسب وکار بر رشد اقتصادی، شاخصی با عنوان «سختی مقررات کسب وکار» با استفاده از داده های بانک جهانی ساخته شده است. برآورد الگو به روش داده های تابلویی برای نمونه 62 کشور طی سال های 2003-2006 انجام شده است. نتایج حاصل از برآوردهای رگرسیونی نشان می دهد مقررات سخت و پیچیده کسب وکار بر رشد اقتصادی کشورهای منتخب تاثیر منفی می گذارد
    کلیدواژگان: محیط کسب وکار، مقررات کسب وکار، رشد اقتصادی، داده های تابلویی
  • حسن تحصیلی، عباس شاکری، عبد الرسول قاسمی، مصطفی سلیمی فر، اسفندیار جهانگرد صفحه 122
    مسکن سهم قابل توجهی از هزینه خانوار را به خود اختصاص می دهد و از طرفی سهم پانزده درصدی ارزش افزوده مسکن از تولید کل و شاخص هفتاد در صدی پیوند پیشین با سایر بخشها نشان دهنده اهمیت آن در تولید است و لذا شناخت ماهیت بازار مسکن هم برای تولید کننده آن و هم برای تقاضا کننده آن – و در نتیجه هم برای سیاستگذاران- اهمیت پیدا می کند. مهمترین جنبه بازار مسکن، نوسانات آن است که بر اساس بیشتر مطالعات، راهنمای نوسانات اقتصاد کلان(ادوار تجاری) است.
    موضوع این مطالعه شناخت نوسانات بازار مسکن و رابطه آن با ادوار تجاری در اقتصاد ایران است. دوره مورد بررسی سالهای 2009-1971 را در بر می گیرد. تولید ناخالص داخلی به عنوان متغیر مرجع و متغیرهای: پروانه های ساخت مسکن، تولید مسکن، زیربنای ساخته شده، سرمایه گذاری در مسکن، اشتغال در مسکن و قیمت مسکن به عنوان متغیرهای بازار مسکن انتخاب گردیده اند. ابتدا لگاریتم متغیرها با استفاده از فیلتر هادریک- پرسکات طی دو مرحله به اجزاء: روند، نامنظم و ادواری تفکیک گردیده و به بررسی رابطه میان ادوار متغیرها پرداخته شده است. همچنین تغییر پذیری نسبی، تداوم و هم حرکتی ادوار مورد برآورد و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که بیشترین تغییر پذیری مربوط به سرمایه گذاری در مسکن بوده و بیشترین تغییر پذیری نسبی نیز در سرمایه گذاری در مسکن، اشتغال در مسکن و تولید مسکن مشاهده می شود. ضریب خود همبستگی نیز نشان می دهد که همه متغیرها از پایداری بالائی برخوردار هستند. در ادامه به آزمون علیت گرنجر پرداخته که نتایج حاصله، رابطه علی میان پروانه های ساخت و تولید کل را رد نموده، علت بودن قیمت مسکن برای تولید کل و علت بودن تولید کل برای سایر متغیرهای مسکن را تایید می نماید. تحلیل نقاط برگشت نشان می دهد که متغیرهای مسکن – به غیر از پروانه های ساخت- هم حرکتی معناداری با تولید کل دارند. همچنین سرمایه گذاری در مسکن و قیمت مسکن با تولید کل همزمان بوده در حالی که تولید مسکن و اشتغال در مسکن نسبت به تولید کل دو دوره تاخیر دارند.
    کلیدواژگان: تولید ناخالص داخلی، بازار مسکن، فیلتر هادریک، پرسکات، همبستگی متقابل، نقاط برگشت
|
  • Ali Falahati, Minoo Nazifi Naeini, Sahar Abbaspour Page 1
    Nowadays، Trade has been introduced as an engine of growth and development in developing countries so States are required to participate in international trade more seriously. One Way for expanding participation in international trade is regional transactions. Border trade is one of the main indicators in communicating between neighboring countries and the livelihood of the frontier. Establishment of border markets makes the two countries expanding trade and avoid conflict and reduce political tensions with neighboring countries. So evaluating the economic performance of these malls is a good way for evaluating their situation. In this paper the export of border malls is evaluated with artificial neural networks we examine data from 1986 to 2010 in Iran using artificial neural method.. In this study there are 5 independent variables that is defined as the entrance layer for neural networks. The results show that ANN method has a small error less than 0. 004 and it shows that ANN is a good method for forecasting the ANN method. In this method the more important variable is non petroleum exports.
    Keywords: border mall exports, neural network, non petroleum exports, global income, investment
  • Hediye Vejdani, Ebrahim Ali Razini Page 24
    Appropriate export policies reinforce export competitiveness in both non-traditional markets and export products diversity. Diversity of export includes markets change in the composition of a target country and encompasses directly to changes in economic structure in the development process. For assessing the diversity among the target markets and exported goods a variety of indicators can be used. Therefore, this paper was alluding to the issue of diversity export using the cumulative distribution function and mean way above target export markets for various periods of separation during the development years after the Revolution, as well as a general review from the year 1368 to 88. Results confirm that countries that were among the most important during the early years of investigation and enjoyed high diversity, had a horizontal export diversity during the ending years. However countries which were not among Iran's export market or their share of total export was small during the early stages of investigation, enjoyed a vertical diversity of export during the ending years of development.
    Keywords: diversity export, export goods, target markets, target countries
  • Alireza Erfani, Saeedeh Akbarzadeh Tabrik, Mohammad Nodehfarahani Page 56
    Studies about the effect of the ICT on the economic growth of developed countries in 1990s، have shown strong and positive direct relationship between ICT and economic growth in these countries. After a short period، this interactive relationship arises in some of the developing countries. But، since these countries have no necessary competition environment and have weak infrastructure، the condition of ICT’s effect on economic growth can be debatable. Following Quah (2003) and Pojola (2002)، in this study we survey and compare the effect of ICT on the economic growth of chosen developed and developing countries، using investment in ICT، capital stock، manpower، posts graduate registration number of students، and direct foreign investment data of 1995- 2006. We estimate the parameters of the mode with panel data method. With regarding to the comparable methodology of the research، we use a dummy variable in the model for analyzing in this way. The results indicate a positive and high significant relationship between economic growth and ICT in all chosen countries but stronger for developed countries.
    Keywords: information, communication technology (ICT), investing in ICT, economic growth
  • Barat-Ali Khakpour, Mahdi Amel Bafandeh Page 76
    It aims at analyzing the occupational structure of the states and metropolises understudy through a descriptive-analytic approach by comparing each economical section with reference level (entire country occupation) and also each economical section with its counterpart in national scope to determine the relative superiority and competitive power of each section. Finally، a prediction of the future structure of the occupational groups in 1395 would be presented. This study، with the application of census statistics and shift-share model، investigates the activity situation and determines the main activity groups in Khorasan Razavi and Isfahan states and two metropolises of Mashhad and Isfahan during the period of 1375 to 1385. The results indicate that from 16 main activity groups in states of Khorasan Razavi and Isfahan and urban areas of Mashhad and Isfahan، 1، 3، 6، 7 groups have a national (coefficient B) and local (coefficient C) positive growth coefficient respectively. These groups، possessing a potential economic growth for the region، are called economic winners. Nevertheless، there are also the economic losers including seven sections in Khorasan Razavi، five sections in Isfahan، two sections in urban area of Mashhad and one section in Isfahan metropolis. These areas have the negative coefficient B (combined part effect) and negative coefficient C (competitive effect) and will soon lose their part in the region occupation.
    Keywords: shift, share model, occupational structure, activity groups, reference economy, local economy
  • Mohammad, Hossein Hosseinzade Bahreini, Mohammad Ali Falahi, Fatemeh Erfany Jahanshahi Page 101
    In this research، the relationship between business regulations and economic growth is examined. Nowadays، firms face high regulation in starting business، employing production factors and other procedures of business. It seems one of the important obstacles of production and investment is cumbersome regulation in business environment. In different countries of the world، improvement in business environment and removal of obstacles in front of private sector are known as an economic strategy. In this paper، regarding the importance of the subject، “Hardness of Business Regulations” index is made by using World Bank data for consideration of the effect of business regulations on economic growth. The model is estimated for 62 countries during 2003-2006 by panel data model. The result shows that hard business regulation has negative effect on economic growth in selected countries.
    Keywords: business environment, business regulations, economic growth, panel data
  • Hassan Tahsili, Abbas Shakeri, Rrassol Ghasemi, Mostafa Salimifar, Esfanyar Jahangard Page 122
    Stylized facts show that، housing has a remarkable share of household expenditures. Because of housing value added is fifteen percent to Gross Domestic Product (GDP)، and also the backward linkage between housing and other sectors is seventy percent، the role of housing in GDP is important. Therefore، it is vital to identify the nature of the housing market for the builders، consumers، and consequently for policymakers. The most important aspect of the housing market is its fluctuations that according many of researches are leading for business cycles. The subject of this study is the investigation of housing fluctuations and its relation with business cycles in economy of Iran from 1971 to 2009. The GDP have been considered as the reference variable، and building permits، housing construction، built area، residential investment، employment in the housing sector and housing prices are considered as the basic variables of housing market. First the logarithms of variables by using Hedrick–Prescott filter in two stages are decomposited to trend، stochastic and cycle. Then، we examined the relationship between cycles of variables by using volatility، persistence and co movement indexes. Results show that there is a most volatility in residential investment and most relative volatility in residential investment، employment in the housing and housing construction. Additional، estimated correlation coefficient indicates that all variables have high stability. Also، Granger causality test indicates: i) there is no causality between permits and GDP، ii) there is a causality of housing price to GDP iii) and there is a causality of GDP to other housing variables. In final section turning points analysis shows that housing variables (except permits) have co- movement with GDP. Residential investment and housing price are coincident with GDP، but the housing construction and employment in the housing are delayed.
    Keywords: gross domestic product, housing market, Hedrick–Prescott filter, cross correlation, turning points