فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 50 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بررسی تاثیر خطاهای تکمیل گواهی فوت بر کدگذاری علت زمینه ای مرگ در بیمارستان
    محمدحسین حیوی حقیقی، فربد خرمی، جهانپور علی پور، محمد دهقانی صفحه 0
    مقدمه
    اطلاعات مرگ در تدوین برنامه های سلامت نقشی اساسی دارد و کدگذاری علل مرگ به سازماندهی این اطلاعات می انجامد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر خطاهای تکمیل گواهی فوت بر کدگذاری علت زمینه ای مرگ در بیمارستان شهید محمدی بندرعباس است.
    روش کار
    این پژوهش توصیفی مقطعی در شش ماهه دوم سال 1390 و با مطالعه گواهی فوت همه متوفیان انجام شد. ابتدا اطلاعات گواهی فوت بر روی فرم های جداگانه ای ثبت شد و رزیدنت های هر بخش نس ب ت به تعیین توالی های گواهی فوت اقدام نمودند. سپس پژوهشگر نسبت به کدگذاری مجدد گواهی ها و مقایسه آن ها با کدهای کدگذار ان اصلی اقدام نمود. نهایتا برای استخراج اطلاعات مربوط به خطاهای مستندسازی، پژوهشگر به خود گواهی فوت مراجعه نمود. داده ها وارد نرم افزار SPSS شد و از طریق آمار توصیفی و آزمون کای دو و با محاسبه فاصله اطمینان 95 درصد تحل یل شد.
    یافته ها
    صحت کدگذاری علت زمینه ای مرگ برابر با 51.7 درصد بود. صحت کدگذاری رابطه معنی داری با خطاهای ماژورداشت (001. P =) اما با خطاهای مینور رابطه معنی داری نداشت. از بین خطاهای ماژور «درج علل مرگ دارای اثر یکسان» بیشترین تاثیر (82.1 درصد خطا در کدگذاری) را داشت. بین زبان تکمیل گواهی فوت و وقوع خطاهای ماژور و مینور رابطه معنی داری (به ترتیب 227. و 006. درصد) وجود داشت. بین تعداد خطوط و وقوع هر دوی این خطاها نیز رابطه معنی داری (000. درصد) دیده شد.
    بحث: تاثیر خطاهای ماژور بر صحت کدگذاری علت زمینه ای مرگ ثابت شد، که برای رفع آن باید پزشکان را درباره نحوه تکمیل گواهی آموزش داد و ساختار گواهی نیز نیاز مند اصلاح می باشد.
    کلیدواژه ها: خطاهای مستند سازی، گواهی فوت، علت زمینه ای مرگ، کدگذاری بیماری ها
    کلیدواژگان: خطاهای مستند سازی، علت مرگ، صحت، کدگذاری، طبقه بندی بین المللی بیماریها ویرایش دهم
  • حسن ابوالقاسم گرجی، عظمیه قربانیان*، نیوشا شهیدی صادقی صفحات 7-17
    مقدمه

    خدمات پیش بیمارستانی می تواند نقش موثری در میزان زنده ماندن و پیشگیری از صدمات جدی به بیماران و مصدومین داشته باشد. همچنین افزایش مدت اقامت بیماران ضمن این که موجب افزایش هزینه های بیمار و بیمارستان می شود، زمان بهبودی و توانبخشی بیمار را هم زیاد می کند. در این پژوهش رابطه ارائه خدمات پیش بیمارستانی و مدت اقامت بیماران انفارکتوس حاد قلبی در بیمارستان حضرت رسول (ص) بررسی می شود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر، پژوهشی تحلیلی از نوع مطالعات هم گروهی گذشته نگر می باشد. جامعه پژوهش بیماران بستری شده در بیمارستان حضرت رسول (ص) تهران با تشخیص انفارکتوس حاد قلبی هستند، که از تاریخ 1/1/88 تا 31/6/88، زنده ترخیص شده اند. نمونه پژوهش با جامعه پژوهش منطبق بوده و پرونده پزشکی تمام این گروه از بیماران بررسی شد. به منظور تحلیل داده ها نرم افزار SPSS ویرایش 16 استفاده شد و جهت تحلیل داده ها آزمون ناپارامتری من- ویت نی و کروسکال والیس استفاده شد.

    یافته ها

    88 درصد نمونه پژوهش با آمبولانس و با فرض دریافت خدمات پیش بیمارستانی به بیمارستان منتقل شده بوند، به طور کلی میانگین مدت اقامت بیماران در بیمارستان 6.17 روز (4.05 =انحراف معیار) بود، و تفاوت آماری معنی داری بین مدت اقامت بیماران در دو گروه ورود با آمبولانس و ورود بدون آمبولانس مشاهده نشد. اما میانگین مدت اقامت بیماران در گروه های سنی مختلف تفاوت آماری معنی دار داشت. (0.05 P 12≤'' type=«#_x0000_t75»>) همچنین مدت اقامت در بیماران با پوشش های مختلف بیمه ای تفاوت آماری معنادار داشت. (0.05 P 12≤'' type=«#_x0000_t75»>) بحث: نحوه انتقال بیمار و نوع خدمت پیش بیمارستانی گرچه در طول مدت اقامت در بیمارستان تاثیر نداشته است، ولی ممکن است در پیامدهای دیگری نظیر بهبود وضعیت عمومی بیمار، کاهش آسیب، کاهش درد و... موثر باشد که این پیامد ها منجر به کاهش مدت اقامت در بیمارستان نشود. به نظر می رسد در مطالعات مربوط به بررسی عوامل موثر بر مدت اقامت بیماران در بیمارستان، پژوهشگر باید نگاهی سیستمی و کل نگر به مجموعه عوامل موثر بر مدت اقامت بیماران داشته باشد تا بتواند سهم هر عامل را در کنار سایر عوامل در افزایش یا کاهش مدت اقامت بدست آورد.

    کلیدواژگان: خدمات پیش بیمارستانی، مدت اقامت در بیمارستان (LOS)، انفارکتوس حاد قلبی (AMI)، سبک رسیدن به اورژانس
  • سیما عجمی، سیدمحسن حسینی صفحات 18-30
    مقدمه
    نقش علم جمعیت شناسی در امر توسعه هر جامعه ای با ارائه و ارزیابی آمار و شاخص های جمعیتی، مهم و موثر می باشد. نظام مدیریت اطلاعات جمعیتی مرتبط با سلامت شامل تمامی این موارد می شود: ثبت، جمع آوری و ذخیره داده ها، پردازش، بازیابی، تحلیل، توزیع، انتشار و انتقال اطلاعات جمعیتی مربوط به سلامت جهت استفاده از آنها در برنامه ریزی های استراتژیک، مدیریت و اطلاع رسانی داده ها و اطلاعات سلامت. هدف از این تحقیق مقایسه ویژگی های نظام م دیریت اطلاعات جمعیتی مربوط با سلامت در سازمان های وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، ثبت احوال و مرکز آمار ایران با استانداردهای سازمان ملل متحد بود.
    روش کار
    این تحقیق از نوع کاربردی از دسته مطالع ات توصیفی- تطبیقی بوده است. جامعه پژوهش شامل نظام مدیریت اطلاعات جمعیتی مرتبط با سلامت ایران در سازمان های وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، ثبت احوال کشور، مرکز آمار ایران و سازمان ملل در سال 1389 بود. ابزار جمع آوری شامل چک لیست و فرم های جمع آوری اطلاعات بود که پس از سنجش روایی در جامعه مورد مطالعه تکمیل گردید. نحوه تحلیل داده ها تکنیک اولویت دهی بر اساس معیار و روش های توصیفی- تطبیقی بوده است.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که داده ها و اطلاعات به موقع، به طور مناسب، کامل و کافی جمع آوری نمی شوند و ارائه گزارش ها توسط سازمان های مختلف گاهی متناقض است. تکنیک اولویت دهی بر اساس معیار نشان داد که در این نظام وضعیت وزارت بهداشت در مرتبه عالی وسایر سازمان ها در مرتبه خوب قرار گرفتند.
    بحث: با توجه به نتایج مشخص می شود هنگامی یک نظام اطلاعاتی می تواند در تصمیم گیری مدیران مورد استفاده قرارگیرد که قابل اعتماد و روا باشد. بنابراین لازم است تمامی سازمان های مرتبط در جهت بهبود و کاهش نقاط ضعف این نظام مشارکت نمایند و با مشارکت و تبادل داده ها از ارائه اطلاعات متناقض بپرهیزند. پژوهشگران جهت دستیابی به اطلاعات صحیح و به موقع در این نظام مدلی را پیشنهاد نمودند.
    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات سلامت، مدیریت اطلاعات جمعیت، ایران، سازمان ملل
  • حسین درگاهی، سید محمد هادی موسوی، گلسا شهام، اکرم مولایی زاده صفحات 31-40
    مقدمه
    هر سازمان از جمله بیمارستان، دارای جو سازمانی خاصی است که اگر همساز با باورهای کارکنان خود نباشد، موجب ناکارآمدی سازمان خواهد شد. لذا، این پژوهش با هدف بررسی جو سازمانی در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی در خصوص تعداد 500 نفر از کارکنان بیمارستان های عمومی آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه جو سازمانی لایل ساسمن و سام دیپ بود. تعداد 354 نفر پرسشنامه مورد نظر را تکمیل کردند و عودت دادند. از نرم افزار SPSS برای جمع آوری و توصیف اطلاعات و از آزمون های Duncan، Anova، T برای تحلیل اطلاعات به دست آمده استفاده شد.
    یافته ها
    کمتر از نیمی از کارکنان اعتقاد داشتند که جو سازمانی در بیمارستان های مورد مطالعه مطلوب است. هم چنین، جو سازمانی این بیمارستان ها با سن (01. 0 = P)، با وضعیت استخدامی (012. 0 = P) و با نوع شغل کارکنان (007. 0 = P)، دارای ارتباط معنی داری بود.
    بحث: اکثریت کارکنان با جو سازمانی موجود در بیمارستان های مورد مطالعه موافق نیستند. لذا مدیران این بیمارستان ها باید با ایجاد نظام پاداش کارآمد و شفاف کردن رویه های سازمانی و تغییر دیدگاه کارکنان، جو سازمانی این سازمان ها را از حالت نامطلوب به مطلوب تغییر دهند.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، بیمارستان، دیدگاه کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • ماندانا شیبانی، رقیه اسکروچی، محسن حاجی زین العابدینی، آغافاطمه حسینی صفحات 41-51
    مقدمه
    با توجه به اهمیت و جایگاه وب سایت ها در امر اطلاع رسانی و ارتباط با مخاطبین، دانشگاه ها برای سازماندهی و دسترس پذیرکردن اطلاعات و معرفی قابلیت ها و توانمندی های خود، اقدام به طراحی وب سایت و ارائه اطلاعات از آن طریق می نمایند. به منظور دستیابی به کیفیت بهتر و بهبود دائمی این وب سایت ها، ارزیابی آن ها از طریق روش های وب سنجی باعث شناسایی نقاط ضعف و قوت و پیشرفت هرچه بیشتر آن ها خواهد شد. هدف از این پژوهش، شناسایی و رتبه بندی وب سایت های دانشکده های داروسازی ایران با استفاده از ضریب تاثیر گذار وب بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع وب سنجی می باشد. گردآوری دا ده ها با استفاده از موتورهای کاوش گوگل و یاهو انجام شده است. جامعه مورد پژوهش، 13 وب سایت رسمی دانشکده های داروسازی ایران بود. داده های این پژوهش با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    وب سایت دانشکده داروسازی مشهد با ضریب تاثیرگذار کل 9.66 در موتور یاهو و ضریب 44.94 در موتور گوگل از رتبه اول برخوردار بود و وب سایت دانشکده داروسازی زنجان با ضریب تاثیر کل 0.05 در موتور یاهو و ضریب 0.067 در موتور گوگل از کمترین ضریب تاثیرگذار کل برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه اکثر وب سایت ها از ضریب تاثیر کمی برخوردار هستند، عواملی چون کم و یا زیاد بودن تعداد صفحات نمایه سازی شده، بودن انبوه اطلاعات در وب سایت ها، پیوند های مرتبط به دیگر وب سایت ها و تغییر در الگوریتم های موتور های کاوش مختلف بر ضریب تاثیر آن ها اثر گذار بوده به همین علت تفاوت در ضرایب تاثیر دانشکده ها زیاد می باشد.
    کلیدواژگان: وب سنجی، تحلیل پیوندها، ضریب تاثیر گذار وب، دانشکده های داروسازی
  • سید جمال الدین طبیبی، علی اکبر فرهنگی، امیراشکان نصیری پور، رضا برادران کاظم زاده، پروین ابراهیمی * صفحات 52-64
    مقدمه

    موضوعات مرتبط با سازمان و کاربران ازجمله عوامل موثر بر اجرای موفقیت آمیز سیستم های اطلاعات محسوب می شوند که لازم است موردتوجه مدیران ذیربط قرار گیرد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر عامل سرپرستی و گروه کاری بر پذیرش سیستم اطلاعات بیمارستانی از سوی کاربران در بیمارستان های غیرآموزشی تابعه دانشگاه علوم پزشکی ایران (سابق) بود.

    روش کار

    پس از بررسی ادبیات موضوع، مدل پیشنهادی اولیه در قالب هفت عامل موثر بر پذیرش سیستم ارائه شد. سپس پرسشنامه ای مشتمل بر 121 سوال براساس عوامل مزبور طراحی گردید، و پس از کسب اطمینان از روایی و پایایی آن براساس قضاوت خبرگان و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، پرسشنامه ها بین 400 کاربر سیستم اطلاعات بیمارستانی در بیمارستان های موردنظر توزیع شد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند. به منظور آزمون برازش مدل پژوهش و بررسی روابط بین متغیرهای آن، از روش مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل بهره گیری شد.

    یافته ها

    بررسی شاخص مجذور کای نرم شده (2.49 2 /df= χ) نشان داد مدل پژوهش با داده ها برازش دارد. براساس روابط مدل مزبور مشخص گردید که عوامل سرپرستان و گروه کاری بر سودمندی سیستم از دید کاربر، آسانی استفاده از سیستم از دید کاربر، و رضایت کاربر از سیستم در بیمارستان های موردمطالعه تاثیر مستقیم دارند و سه عامل اخیر بر تمایل کاربران به استفاده از سیستم اطلاعات بیمارستانی تاثیرگذارند (0.0054 = P-value).
    بحث: باتوجه به مطلوب بودن شاخص های برازش محاسبه شده در مدل پژوهش نتیجه گیری می گردد عوامل سرپرستان و گروه کاری پتانسیل تاثیر بر پذیرش سیستم اطلاعات بیمارستانی را دارند و به کارگیری مدل پژوهش می تواند احتمال پذیرش سیستم اطلاعات بیمارستانی ازسوی کاربران در بیمارستان های موردمطالعه را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستانی، پذیرش فن آوری، مدیریت بیمارستان
  • نادر میرانی، هاله آیت اللهی، حمید حقانی صفحات 65-75
    مقدمه
    ایجاد و به کارگیری پرونده الکترونیک سلامت با موانع متعددی مواجه است که می توان آن ها را در قالب موانع فنی، سازمانی، فردی، مالی و اخلاقی- قانونی دسته بندی کرد. هدف از این مطالعه مشخص کردن درجه اهمیت هر یک از این موانع در ایجاد و به کارگیری پرونده الکترونیک سلامت در ایران از دیدگاه صاحب نظران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بود.
    روش کار
    این پژوهش به روش توصیفی در سال 1389 انجام شد. جامعه پژوهش در برگیرنده مدرسان و اعضاء هیات علمی گروه های آموزشی فن آوری اطلاعات سلامت، مدیریت اطلاعات سلامت و انفورماتیک پزشکی و دست اندرکاران ایجاد و به کارگیری پرونده الک ترونیک سلامت در وزارت بهداشت بود که به دلیل محدود بودن تعداد افراد نمونه گیری انجام نشد. داده ها با استفاده از پرسشنامه گردآوری و با استفاده از آمار توصیفی تحلیل گردیدند. روایی پرسشنامه از طریق سنجش اعتبار محتوا و روایی صوری و پایایی آن نیز از طریق محاسبه همبستگی درونی تعیین گردید.
    یافته ها
    از کل جامعه پژوهش، 32 نفر (51.6 درصد) اقدام به تکمیل پرسشنامه نمودند. از نظر پاسخ دهندگان درجه اهمیت موانع فنی در ایجاد و به کارگیری پرونده الکترونیک سلامت از همه موانع بیشتر بود (میانگین=71.00). موانع مالی و موانع اخلاقی – قانونی به ترتیب با میانگین (70.05) و (68.16) در درجه دوم و سوم اهمیت و موانع فردی و سازمانی به ترتیب با میانگین (64.84) و (62.67) در رتبه های چهارم و پنجم قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد به کار گیری افراد باتجربه و متخصص در هر یک از زمینه های فوق الذکر، ارائه آموزش های لازم و بستر سازی فنی جهت پیاده سازی پرونده الکترونیک سلامت، همراه با اختصاص منابع مورد نیاز، راه را برای به کار گیری این سیستم هموار سازد.
    کلیدواژگان: پرونده الکترونیک سلامت، فن آوری اطلاعات سلامت، موانع پیاده سازی
  • شهرام صدقی، رقیه تفرجی *، مسعود رودباری صفحات 85-95
    مقدمه

    رتبه بندی وبومتریکس میزان فعالیت علمی و آموزشی وب سایت های دانشگاه ها و موسسات علمی و آموزشی را به صورت سالانه نشان می دهد. پژوهش حاضر، با استفاده از سه موتور جستجو به رتبه بندی دانشگاه های علوم پزشکی کشور پرداخته است.

    روش کار

    پژوهش حاضر پیمایشی – توصیفی و از نوع کاربردی است. و با استفاده از روش های وب سنجی، 43 وب سایت دانشگاه های علوم پزشکی کشور مورد مطالعه قرار گرفت. در این پژوهش سه شاخص تعداد صفحه، قابلیت دید و فایل های پربار توسط سه موتور جستجو بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تعداد صفحات نمایه شده دانشگاه علوم پزشکی تهران در هر سه موتور جستجو بالاترین میزان را به خود اختصاص داده است در حالی که دانشگاه های علوم پزشکی دزفول، جیرفت و یاسوج رتبه های آخر را به خود اختصاص داده اند.و از نظر تعداد پیوندهای خارجی دانشگاه علوم پزشکی تهران دارای رتبه 13 می باشد و دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با میانگین 23011 در صدر دانشگاه های علوم پزشکی کشور قرار دارد و این در حالی است که رتبه دانشگاه مذکور از نظر شاخص تعداد صفحات وبی نمایه شده، 26 گزارش شده است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که به طور کلی از میان دانشگاه های علوم پزشکی کشور، حتی 8 دانشگاه علوم پزشکی برتر وتیپ یک، نیز پیوندها و مخاطبین زیادی را از خارج از وب سایت خود دریافت نکرده اند. این امر بیانگر تاثیرگذاری اندک دانشگاه های علوم پزشکی ایران در وب با وجود بالابودن نسبی تعداد صفحات وبی برخی از این دانشگاه ها می باشد.

    کلیدواژگان: رتبه بندی وب سایت ها، دانشگاه های علوم پزشکی، شاخص های وب سنجی
|
  • Impact of Documentation Errors on Accuracy of Cause of Death coding in Shahid Mohammadi Hospital of Bandarabbas
    Mh Hayavi Haghighi, F. Khorami, J. Alipour, M. Dehghani Page 0
    Introduction
    Death information have critical role in adjustment of health plans and cause of death coding leads to organizing of this information. Purpose of this study is to review impact of errors in completion of Death certificate on underlying cause of death coding in Shahid Mohammadi hospital in Bandarabbas.
    Methods
    this descriptive-cross sectional study performed in second half of 2011 by studying death certificates of all extinct. The first، certificates information was written on aside forms and residents determined sequences of death certificates. The next، researcher recoded certificates and compared his codes with original coders. The last، researcher referred to certificates their self for extracting information about documentation errors. Data entered in SPSS and was analyzed with descriptive statistics، chi 2 test and 95 percent confidence interval.
    Results
    accuracy rate of underlying cause of death coding was 51. 7percent. Between coding accuracy and major errors was meaningful relationship (P=. 001) but between coding accuracy and minors this not existed. Between majors ‘entry competing causes” has most affect (82. 1percent fault in coding). Between language of Death Certificate and occurrence of both major and minor errors there was a meaningful relation (0. 227and 0. 006). Also، this relation was found between number of lines and occurrence of both kinds of errors (0. 000).
    Discussion
    Impact of Majors on accuracy of underlying cause of death coding has proved. For resolving this problem، the physicians must be trained and the structure of Death Certificate must be edited.
    Keywords: Documentation error, Death certificate, Underlying Cause of death, Coding
  • H. Abolghasem Gorji, A. Ghorbanian, N. Shahidi Sadeghi Pages 7-17
    Introduction

    Pre-hospital emergency medical services may have an effective role in the survival rate and prevention of serious injuries to patients and victims. On the other hand، increased length of stay can lead to an increase in hospital and patient costs while prolonging the recovery and rehabilitation time. This study aimed to investigate the relationship between pre-hospital care and hospital length stay in patients with acute myocardial infarction in Hazrate Rasool Hospital.

    Methods

    The population of this retrospective analytical cohort study constituted the patients diagnosed with Acute Myocardial Infarction hospitalized at Hazrate Rasool Hospital in Tehran in 2009. These patients were diagnosed during the first six month of 2009 and were ultimately discharged alive. The sample was the same as the study population. Data analysis was done by means of SPSS version 16، non-parametric Mann-Whitney، and Kruskal-Wallis tests.

    Results

    The findings showed that 88% of the patients were transferred to the hospital with ambulance and had already received pre-hospital services. The average length of stay in the hospital was found to be 17. 6 days (SD = 4. 05). There were no significant differences in length of stay for the two groups of patients; those taken to hospital by ambulance and those who were not. However، a significant difference was observed between patients with various age groups. Moreover، the length of stay in patients with different insurance coverage was statistically significant. (P ≤0. 05)

    Conclusion

    According to the findings، although the means of transportation of the patients as well as pre-hospital services seem to have no impact on the length of stay in hospital، they may، however، affect other consequences such as improvement in overall health of the patient، reduction of injuries، pain، etc. which may not lead to a reduction in hospital stay. It seems that in studies examining factors affecting length of stay in hospitals، researchers should have systemic and holistic views on these factors in order to obtain a realistic contribution of each factor in increasing or decreasing the length of stay.

    Keywords: Pre, hospital Services, Length of stay (LOS), Acute Myocardial Infarction (AMI)
  • S. Ajami, M. Hosseini Pages 18-30
    Introduction
    Inclusive، sufficient، precise and up to date information is necessary for planning in a health information system. Health Population Information Management System (HPIMS) is a system that collects، stores، retrieves، analyzes، interprets، and distributes health population information for prevention and treatment. The aim of this study was first; to compare Health Population Information Management System in health ministry، Iran statistics center، vital registry organization and United Nations، second، to propose a suitable model for Iran. This study was conducted to compare the features of Iran Health Population Information Management System with the United Nations standards.
    Methods
    This was an applied cross-sectional study. The population included Iran Health Population Information Management Systems. The instruments of the study were a questionnaire and a check list. The data were collected through observation and an interview. The sources of information consisted of the staff، scientific documentation and the Internet. Criteria Rating Technique and descriptive statistics were used for data analysis.
    Results
    The findings showed an absence of timely، relevant، comprehensive and sufficient reporting in data registration system in Iran. Moreover، the organizations in charge of HPIMS had parallel functions which would lead to contradictory reports. Health Population Information، published by the Ministry of Health differed from that of Iran Statistics Center and other data registry organizations. Overall، HPIMS in the Ministry of Health was ranked as “very good” while the other organizations were ranked as “good”.
    Conclusion
    The findings suggest that the information systems can only influence decisions if they are relevant، trustworthy and available for decision makers. However، information systems in Iran are inadequate to satisfy the needs of management. Therefore، it seems necessary to reform and design a suitable model representing accountability of organizations in regard to their duties and workflow. It is also suggested to decrease parallel functions and resources through a sharing system.
    Keywords: Information, Management, Systems, Health, Population
  • H. Dargahi, M. Musavi, G. Shaham, A. Molai Zadeh Pages 31-40
    Introduction
    Every organization، including a hospital، bears its own climate which needs to be compatible with the needs of the personnel; otherwise، the efficiency of the organization will be diminished. This study was aimed at investigating the organizational climate of the hospitals of Tehran University of Medical Sciences (TUMS).
    Methods
    This was a cross-sectional، descriptive، and analytical study including all general teaching hospitals of TUMS. The sample of the study consisted of 354 employees of clinical wards، supportive، and paraclinical departments. The instrument of the study was Sussman and Deep’s organizational climate questionnaire employed to assess their attitudes towards the organizational climate of the hospitals. Data entry was carried out by Excel software and data analysis was performed by SPSS software using T-test، Anova، and Duncan statistical methods.
    Results
    Less than half of the personnel believed that the organizational climate was favorable. Moreover، there was a significant relationship between organizational climate the three variables of age (p = 0. 01)، employment status (p = 0. 012)، and the job type (p = 0. 007).
    Conclusion
    Most of the employees، having showed positive attitude only towards role clarity and organizational communication effectiveness، had negative attitude towards the organizational climate of the hospitals. The administrators of these hospitals، therefore، should take measures to change the climates through establishing efficient reward system، transparent organizational procedures، etc.
    Keywords: Organizational Climate, Hospitals, Employee's attitude, Tehran University of Medical Sciences
  • M. Sheibani, R. Eskrootchi, M. Haji Zeinolabedini, F. Hosseini Pages 41-51
    Introduction
    Considering the importance of websites in informing users and establishing communications، universities have started to design their own websites for organizing and making their information accessible. Evaluation of these websites through webometric methods will help recognize pitfall and strong points to reach a better quality and constant improvement. This study was aimed at ranking Pharmacy School Websites in Iran by Web Impact Factor (WIF).
    Methods
    The webometric method was used in this study. The Data were collected via two search engines: Google and Yahoo. The population of the study consisted of 13 Pharmacy Schools in Iran. Excel and SPSS were used for statistical analysis.
    Results
    The results showed that website of Mashhad Pharmacy School with an WIF of 9. 66 in Yahoo and with 44. 96 in Google was at the highest rank. While Zanjan Pharmacy School with the WIF of 0. 05 in Yahoo and with 0. 067 in Google had the lowest rank.
    Conclusion
    The results suggest that despite the low WIF، elements such as number of pages، mass of information and related links have an influence on WIF causing differences in ranking of Pharmacy Schools.
    Keywords: Webometrics, Link analysis, Web Impact Factor (WIF), P harmacy Schools
  • J. Tabibi, Aa Farhangi, Aa Nasiripour, R. Baradaran Kazemzadeh, P. Ebrahimi Pages 52-64
    Introduction

    I ssues related to organizations and users are among factors influencing successful implementation of information systems. These factors should be taken into account by managers. The purpose of this study was to examine the influence of supervisors and workgroup on Hospital Information System (HIS) acceptance by users in medical hospitals of Tehran (former Iran) University of Medical Sciences.

    Methods

    After the literature review، a primary model including seven variables influencing HIS acceptance was proposed. A questionnaire including 121 questions based on the variables was developed، the validity and reliability of which were tested and confirmed by an expert panel and through Chronbach Alpha. The population of the study were 400 HIS users in hospitals selected by stratified random sampling method. To confirm the model and determine the relationship between variables، Structural Equation Modeling (SEM) method was used by applying LISREL Software.

    Results

    The result of Normed Chi Square Index (χ 2 /df= 2. 49) showed that the model had fitness with the collected data. According to the model، supervisers and workgroup influenced Perceived Ease of Use، Perceived Usefulness، and Satisfaction which affected users Behavioral Intention to use Hospital Information System in these hospitals (P-value= 0. 0054).

    Conclusion

    Considering the goodnesss of fit indices، it is concluded that supervisors and workgroup factors have the potential to influence HIS acceptance. The application of the suggested model could increase the possibility of HIS acceptance in hospitals under the study.

    Keywords: Hospital Information System, Technology Adoption, Hospital Administration
  • Nader Mirani, Dr Haleh Ayatollahi, Hamid Haghani Pages 65-75
    Introduction
    The development and the adoption of electronic health records may face a number of barriers. These barriers can be classified as technical، organizational، individual، financial and ethico-legal. This study aimed at determining the importance of each of the mentioned barriers in the development and adoption of the electronic health records from the perspectives of the experts in the Ministry of Health.
    Methods
    This was a descriptive applied research completed in 2011. The study population were constituted the faculty members working in of the departments of health information technology، health information management، and medical informatics، and as well as those who were in charge of the development and adoption of the electronic health records in the Ministry of Health and Medical Education. In this study، no No sampling method was used due to the limited number of the study population. Data were collected using a Likert scale questionnaire and were analysed by means of descriptive statistics. The content and face validity of the questionnaire were established and the reliability was calculated using Cronbach’s alpha.
    Results
    In total، 32 participants (51. 6%) completed the questionnaire. The participants'' perspectives showed that the most important barriers in the development and adoption of electronic health records were the technical barriers (mean=71. 00). The financial barriers and the ethico-legal barriers with the mean values of 70. 05 and 68. 16 were in the second and third place، respectively. The individual and organisational barriers with the mean values of 64. 84 and 62. 67 were in the fourth and fifth places.
    Conclusion
    It seems that employing a team of experts in different areas related to the development and adoption of EHR، training users، and addressing technical concerns along with allocating financial resources can help overcome barriers to the adoption of EHR.
    Keywords: Electronic Health Records, Computerised Systems, Health Information Technology
  • Sh Sedghi, R. Tafaroji, M. Roudbari Pages 85-95
    Introduction

    Webometrics ranking shows the amount of scientific and educational activities of universities and organizations annually. This study was an attempt to rank medical universities in Iran via three search engines.

    Methods

    This applied- descriptive study used webometric methods to survey 43 websites of medical universities in Iran. The three indexes of size، visibility and rich files were taken into consideration by three search engines. Data were analyzed with SPSS 16.

    Results

    The results showed that the indexed page size of Tehran University of Medical Sciences enjoyed the highest frequency in the three search engines. Moreover، the lowest ranks belonged to Dezfoul، Jiroft and Yasouj. Concerning foreign links، Tehran University of Medical Sciences gained the rank of 13 and Hormozgan with an average of 23. 11 was in the upper ranks، but it was reported to have the rank of 26 regarding indexed page size.

    Conclusion

    The findings showed that even the eight high-ranked medical universities did not appear to receive favourable number of links and visitors from other websites. This suggests the low effect of medical universities on the Web in spite of their relatively high page size.

    Keywords: Websites ranking, Webometric indexes, University of Medical Sciences