فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 58، زمستان 1391)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 58، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/22
  • تعداد عناوین: 16
|
  • علی احسانی پور، خورشید رزمجو، حسین زینلی صفحه 579
    هدف از انجام این تحقیق، مطالعه تاثیر سطوح مختلف نیتروژن بر توده های رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) از لحاظ عملکرد، اجزاء عملکرد و مقدار اسانس بود. این تحقیق در بهار سال 1387 به صورت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 20 تیمار و 3 تکرار در ایستگاه تحقیقات دانشگاه صنعتی اصفهان (لورک) واقع در نجف آباد انجام شد. در این آزمایش تاثیر پنج سطح کود نیتروژن (0، 40، 80، 120 و 160 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) بر چهار توده رازیانه (اصفهان، تهران، یزد و اروپایی 11486) مورد مطالعه قرار گرفت. صفات اندازه گیری شده شامل عملکرد دانه در هکتار، درصد اسانس دانه، وزن هزاردانه، تعداد دانه در چترک، تعداد چتر در بوته، طول دانه و ارتفاع گیاه بودند. نتایج نشان داد که توده های مورد بررسی از نظر صفات عملکرد دانه در هکتار، وزن هزاردانه، تعداد دانه در چترک، طول بذر، تعداد چتر در بوته، ارتفاع بوته، درصد اسانس دانه و همچنین سطوح مختلف کود نیتروژن نسبت به عملکرد دانه در هکتار، وزن هزاردانه، تعداد دانه در چترک، تعداد چتر در بوته، طول بذر و درصد اسانس دانه تفاوت معنی داری داشتند. اثر متقابل توده و کود نیتروژن نیز در مورد صفات وزن هزاردانه، تعداد دانه در چترک، تعداد چتر در بوته، طول بذر و ارتفاع بوته معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه در هکتار بین توده ها، به توده اصفهان و در بین سطوح کود نیتروژن، به سطح 160 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص و بیشترین میزان درصد اسانس دانه بین توده ها، به توده اروپایی 11486 و در بین سطوح کودی، به سطح 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص تعلق داشت
    کلیدواژگان: رازیانه (Foeniculum vulgare Mill، )، عملکرد، اسانس، نیتروژن، توده
  • بهمن مصلی نژاد، رضا آویزه، حسین نجف زاده ورزی، مهدی پورمهدی صفحه 594
    در مطالعه حاضر، اثر سیلیمارین به عنوان یک داروی محافظت کننده از کبد، در مقابل مسمومیت حاد کبدی ناشی از تجویز مبندازول در سگ های نژاد ژرمن شفرد (مخلوط) ارزیابی گردید. 25 قلاده سگ سالم به طور تصادفی به 5 گروه مساوی تقسیم بندی شدند. سگ های گروه A مبندازول را با تک دوز 150 میلی گرم/کیلوگرم به صورت خوراکی دریافت کردند. سگ های گروه B سیلیمارین را با تک دوز 30 میلی گرم/کیلوگرم به شکل خوراکی و همزمان با مبندازول دریافت کردند. گروه های C، D و E مشابه گروه B درمان شده بودند، اما سیلیمارین به ترتیب 2، 12 و 24 ساعت بعد از تجویز مبندازول، دریافت کرده بودند. غلظت آنزیم های سرمی آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلکالین فسفاتاز (ALP)، لاکتات دهیدروژناز (LDH) و بیلی روبین توتال و مستقیم قبل از تجویز مبندازول، 2، 12، 24 و 72 ساعت بعد، به عنوان شاخص آسیب های کبدی اندازه گیری شدند. در سگ های گروه A، تک دوز خوراکی مبندازول، به شکل معنی داری غلظت های سرمی ALP، AST، ALT و LDH را در تمام موارد (05/0 > p) و بعد از 24 ساعت افزایش داد. در هر دو گروه B و C، میزان فعالیت آنزیم های سرمی در محدوده نرمال قرار گرفتند. تفاوت بین گروه های B و C با گروه A معنی دار بود (05/0 > p). میزان فعالیت آنزیم های سرمی، در سه قلاده از سگ های گروه D و در تمام موارد از گروه E، بالاتر از محدوده نرمال قرار گرفتند. این مطالعه نشان داد که سیلیمارین می تواند بافت کبد را از عوامل استرس اکسیداتیو، در سگ های دچار مسمومیت با مبندازول، به ویژه در اولین 2 ساعت بعد از در معرض قرار گرفتن، محافظت نماید.
    کلیدواژگان: سیلیمارین، هپاتوتوکسیسیتی (سمیت کبدی)، مبندازول، سگ
  • اعظم حبیبی، غلامرضا حیدری، یوسف سهرابی، خسرو محمدی صفحه 604
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر کودهای زیستی و شیمیایی بر عملکرد، اجزای عملکرد، میزان کلروفیل و فتوسنتز کدوی تخم کاغذی (Cucurbita pepo L.) به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار طی سال زراعی 1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان انجام شد. تیمارهای کودی شامل شاهد یا بدون مصرف کود (1N)، کود زیستی نیتروکسین (2N)، کود زیستی فسفات بارور 2 (3N)، کودهای زیستی نیتروکسین + فسفات بارور 2 (4N)، کود شیمیایی (اوره120 کیلوگرم در هکتار + فسفات مونوآمونیوم150 کیلوگرم در هکتار) (5N)، 50% کود شیمیایی+ نیتروکسین (6N)، 50% کود شیمیایی+ فسفات بارور (7N)، 50% کود شیمیایی+ نیتروکسین + فسفات بارور 2 (8N) بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای کودی بر میزان کلروفیل، فتوسنتز، عملکرد دانه، قطر، وزن متوسط هر میوه، عملکرد میوه و دانه در مترمربع و بوته تاثیر معنی داری داشتند، به طوری که بیشترین عملکرد دانه (97/97 گرم در مترمربع) در تیمار کودی (8N) و بیشترین عملکرد میوه (2/6272 و 5/5790 گرم در مترمربع)، فتوسنتز (56/15 و 05/14 میکرومول CO2 در مترمربع در ثانیه) و کلروفیل (06/53 و 08/50 عدد SPAD) به ترتیب در تیمارهای کودی (8N) و (6N) مشاهده گردید. وزن هزاردانه و تعداد میوه در بوته تحت تاثیر تیمارهای کودی قرار نگرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد در صورتی که کودهای زیستی در تلفیق با 50% کود شیمیایی مصرف گردد، ضمن کاهش مصرف کود شیمیایی بیشترین عملکرد دانه و میوه بدست خواهد آمد.
    کلیدواژگان: کدوی تخم کاغذی (Cucurbita pepo L، )، عملکرد، فتوسنتز، کلروفیل، کود زیستی
  • مهدی داداش پور، ایرج رسولی، فاطمه سفیدکن، الهه زاده حسینقلی، شکیبا درویش علیپور آستانه صفحه 616
    در این مطالعه فعالیت ضدباکتریایی اسانس های مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.) و مرزه زراعی (Satureja hortensis L.) ارزیابی شد. نمای حساسیتی میکروارگانیسم ها در برابر اسانس مرزه سهندی و مرزه زراعی براساس حساسترین به مقاومترینCandida albicans > E. coli> S. aureus > P. aeruginosa بود. کمترین غلظت مهارکنندگی و کشندگی اسانس ها در طیف 5/0 تا 10 mg/ml قرار داشت. فنل کل اسانس های مرزه سهندی و مرزه زراعی به ترتیب معادل 53/8 ± 5/170 و 14/2 ± 25/47 میکروگرم گالیک اسید در هر میلی گرم نمونه تعیین شد. سنجش خاصیت آنتی اکسیدانی اسانس ها با روش DPPH، نشان داد که قدرت رادیکال زدایی اسانس ها تقریبا برابر هم ولی به مراتب بیشتر از آنتی اکسیدان های سنتتیک بود. فعالیت آنتی اکسیدانی با روش بتاکاروتین و قدرت احیای فریک اسانس مرزه سهندی قویتر از مرزه زراعی است. مقدار اسانس لازم برای 50% رادیکال زدایی اسانس مرزه سهندی و مرزه زراعی به ترتیب 25/6 و 82/5 μg/ml بود. قدرت احیای فریک (FRAP) اسانس مرزه بیش از اسانس مرزه زراعی بود. فعالیت رادیکال زدایی سوپراکساید آنیونی اسانس مرزه سهندی و مرزه زراعی به ترتیب 16/1 ± 28/55 و 46/2 ± 81/21 درصد به ازای μg/ml15 اسانس با IC50 معادل 4/9 و 2/101 میکروگرم تعیین گردید. درصد فعالیت ضدتیروسینازی به ازای یک میکروگرم اسانس مرزه سهندی 33/1 ± 88/47 و به ازای 15 میکروگرم اسانس مرزه زراعی 9/2 ± 35/15 بود. در مجموع، مطالعه خواص بیولوژیک اسانس مرزه سهندی نشان می دهد که قابلیت خوبی برای بررسی کاربرد آن در صنعت غذا و دارو وجود دارد.
    کلیدواژگان: ضدمیکروبی، آنتی اکسیدان، رادیکال زدایی سوپراکساید آنیونی، ضدتیروسینازی، روغن های اسانسی، مرزه
  • مریم پالیزدار، بابک دلخوش، امیرحسین شیرانی راد، قربان نورمحمدی صفحه 628
    به منظور بررسی اثر رژیم های آبیاری و کود پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ (Carthamus tinctorius L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ای آزمایشی در قزوین طی سال زراعی 89-1388 بر روی رقم پاییزه گلدشت اجرا گردید. عوامل آزمایش شامل آبیاری در چهار سطح (آبیاری براساس 60، 100، 140 و 180 میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A) و مقادیر کود پتاسیم در چهار سطح (صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم پتاسیم در هکتار) بودند. نتایج نشان داد که افزایش تعداد آبیاری سبب افزایش معنی دار عملکرد دانه، ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد شاخه در بوته، قطر طبق، تعداد طبق در بوته و تعداد دانه در طبق گردید، به طوری که عملکرد دانه در تیمار 60 میلی متر نسبت به تیمار 180 میلی متر، 110% بیشتر گردید. افزایش مقدار پتاسیم نیز سبب افزایش معنی دار کلیه صفات شد. به طوری که مصرف 150 کیلوگرم پتاسیم در هکتار نسبت به عدم مصرف آن، عملکرد دانه را 58% افزایش داد. افزایش سطح کود پتاسیم موجب تقلیل تاثیر منفی کاهش آبیاری بر صفات و در نتیجه افزایش آنها شد. اثر متقابل آبیاری و پتاسیم بر روی تمامی صفات بجز قطر ساقه و قطر طبق معنی دار بود. در رژیم آبیاری 60 میلی متر، مصرف 150 کیلوگرم کود نسبت به عدم مصرف آن موجب افزایش 35 درصدی عملکرد دانه شد، اما در تیمار آبیاری 180 میلی متر، این افزایش عملکرد دانه 130% بود. نتایج نشان دادند که مصرف کود پتاسیم دارای تاثیر مثبتی بر روی عملکرد دانه و اجزای آن در گیاه دارویی گلرنگ به ویژه در شرایط کم آبیاری بود.
    کلیدواژگان: گلرنگ (Carthamus tinctorius L، )، رژیم های آبیاری، کود پتاسیم، عملکرد، اجزای عملکرد
  • مصطفی شافع، محمدعلی بهدانی، مجید جامی الاحمدی صفحه 646
    پرایمینگ یکی از روش های بهبود جوانه زنی بذر است که می تواند باعث افزایش و یکنواختی جوانه زنی بذر شده و استقرار گیاهچه در مزرعه را حتی در شرایط تنش تسهیل نماید. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر اسموپرایمینگ بر بهبود جوانه زنی بذر بنگ دانه (Hyoscyamus niger L.) و تعیین بهترین تیمار برای استقرار گیاهچه، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند، در سال 1389 اجرا گردید. تیمارهای پرایمینگ شامل زمان در سه سطح (24، 48 و 72 ساعت)، و پتانسیل اسمزی در سه سطح (5/0-، 1- و 5/1- مگاپاسکال) برای نمک های نیترات پتاسیم، کلریدسدیم، و فسفات دی هیدروژن پتاسیم بودند. نتایج نشان داد که اثر اصلی تیمارهای پتانسیل اسمزی و زمان پرایمینگ بر درصد جوانه زنی معنی دار نبود، اما در مورد سایر صفات در سطح احتمال 1% معنی دار گردید. اثر متقابل پتانسیل اسمزی و زمان فقط بر دو صفت متوسط زمان جوانه زنی و طول ریشه چه به ترتیب در سطح احتمال 1% و 5% معنی دار شد. مقایسه میانگین اثر متقابل تیمارهای پرایمینگ نشان داد که تیمار بذر به مدت 72 ساعت با نیترات پتاسیم و فسفات دی هیدروژن پتاسیم با پتانسیل اسمزی 5/1- مگاپاسکال بیشترین تاثیر را بر بهبود مولفه های جوانه زنی بذر بنگ دانه دارا بود.
    کلیدواژگان: بنگ دانه (Hyoscyamus niger L، )، پتانسیل اسمزی، نیترات پتاسیم، بنیه بذر، پرایمینگ، جوانه زنی
  • نغمه پیروزی، حسین آذر نیوند، اصغر کهندل، فرحناز خلیقی سیگارودی صفحه 657
    گونه Bidens bipinnata L. متعلق به خانواده کاسنی (Compositae) و جنس Bidens است. به منظور بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی عصاره متانولی گیاه Bidens bipinnata L.، تحقیقات انجام شد. به منظور بررسی فعالیت اثر آنتی اکسیدانی و محتوای تام فنلی و فلاونوئیدهای گیاه، پس از شناسایی کامل گیاه و مشخص شدن رویشگاه آن در منطقه کرج، قسمت های هوایی گیاه در مرحله میوه دهی جمع آوری گردید. در این بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی گیاه Bidens bipinnata L. با استفاده از سه روش 1) DPPH، 2) ABTS، 3) FRAP، محتوای فلاونوئیدی و تام فنلی گیاه انجام شده است. نتایج نشان داد که IC50 درصد مهار رادیکال DPPH عصاره متانولی قسمت های هوایی گیاه Bidens bipinnata L، معادل μg/ml13/82 می باشد (μg/ml100 > IC50). در روش FRAP میزان مصرف معرف سولفات آهن III بر گرم وزن خشک گیاه μM/g66/112 است. براساس نتایج روش ABTS میزان میلی گرم آسکوربیک اسید معادل mg15/9 براساس وزن خشک گیاه است و همچنین میزان فلاونوئیدهای تام گیاه با استفاده از معرف روتین در وزن خشک گیاه mg/g21/12 و میزان ترکیب های فنلی تام عصاره گیاه با استفاده از معرف گالیک اسید mg/g88/2 تعیین گردید.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان
  • سید حسین میردهقان، سعید زیدآبادی، حمیدرضا روستا صفحه 669
    افزایش کیفیت و طول عمر گل های بریده، یکی از مباحث مهم در فیزیولوژی پس از برداشت و صنعت گلکاری است. به طور کلی گل های بریده عمر پس از برداشت کوتاهی دارند و اعمال برخی تیمارها می تواند طول عمر گل بریده را افزایش دهد. به منظور بررسی اثر برخی از اسانس ها بر کیفیت و دوام گل بریده رز آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح پایه به طور کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. گل های بریده رز ابتدا با نیترات نقره (mg/l2) و کلرید کلسیم (1%) به مدت 24 ساعت تیمار کوتاه مدت شده و بعد در محلول های حاوی 2 میلی گرم در لیتر اسانس آویشن (Thymus vulgaris)، مرزه (Saturia hortensis)، زنیان (Carum copticum) و آب مقطر (شاهد) + ساکاروز 2% در دمای3 ± 25 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 5 ± 65% به مدت 9 روز قرار گرفتند. عامل های مختلف شامل وزن گل، قطر گل، قطر ساقه، پژمردگی گل و برگ، جذب محلول نگهدارنده و عمر گل جایی هر 3 روز یک بار طی دوره نگهداری اندازه گیری گردید. نتایج حاصل بیانگر آن بود که استفاده همزمان آویشن و نیترات نقره با افزایش جذب محلول نگهدارنده سبب بهبود قطر و وزن گل می شود و همچنین پژمردگی گل ها و برگ را کاهش می دهد. بنابراین عمر گل جایی به طور معنی داری در این تیمار در مقایسه با شاهد افزایش می یابد. در مقابل، پیش تیمار کلرید کلسیم و متعاقب آن نگهداری در اسانس های گیاهی با صدمه به ساقه گل ویژگی های مربوط به کیفیت گل بریده رز و عمر گل جایی آن را کاهش داد.
    کلیدواژگان: آویشن، زنیان، مرزه، محلول نگهدارنده، انسداد آوندی
  • سیدرضی کریمی، رضا شاه حسینی، سعید ذاکری صفحه 684
    گیاه دارویی به لیمو با نام علمی Lippia citriodora H. B. et K. متعلق به خانواده Verbenaceae می باشد که مواد موثره آن دارای اثرهای آرام بخشی، ضدتشنج، برطرف کننده تپش قلب، ضداسهال و ضدمیکروبی می باشد. خشک کردن اصولی و دقیق گیاهان دارویی به منظور کاهش رطوبت، افزایش ماندگاری و افزایش کمی و کیفی مواد موثره آنها امری اجتناب ناپذیر است. در این تحقیق از خشک کن هوای گرم برای خشک کردن برگ گیاه به لیمو با استفاده از درجه حرارت های (30، 40 و 50 درجه سلسیوس) و سرعت های مختلف جریان هوا (m/s5/0، 1 و 5/1) برای رسیدن به میزان رطوبت 15% استفاده گردید. پس از فرایند خشک شدن نمونه ها اسانس آنها توسط دستگاه کلونجر استحصال گردید. نتایج نشان داد که دو تیمار دما و سرعت هوا و اثر متقابل آنها بر زمان خشک شدن، دارای اثر معنی دار بود. مقایسه میانگین تیمار دما، اختلاف معنی داری بین دمای ̊C40 و ̊C50 از نظر مدت زمان خشک شدن نشان نداد. اما با افزایش دما اثر سرعت ناچیز شد. بهترین تیمار از نظر کمترین زمان خشک شدن مربوط به دمای ̊C40 و سرعت m/s1 می باشد. سطوح دمایی مختلف اثری معنی دار بر میزان اسانس داشته، به طوری که بیشترین مقدار اسانس مربوط به دمای ̊C30 و کمترین مقدار آن مربوط به دمای ̊C40 بود. سرعت هوای داغ نیز اثر معنی داری را بر میزان اسانس نشان داد، به طوری که در سرعت m/s5/0 بیشترین مقدار اسانس حاصل شد. نتایج حاصل از بررسی اثرهای متقابل نشان داد که حداکثر اسانس مربوط به دمای ̊C 50 و سرعت m/s5/0 بود. در نهایت 7 مدل ریاضی خشک کردن لایه های نازک برای شرایط مختلف خشک شدن، از نظر R2، SSE و RMSE مقایسه شدند که بهترین مدل برای خشک کردن گیاه به لیمو مدل Modified Page بود.
    کلیدواژگان: به لیمو (Lippia citriodora H، B، et K، )، خشک کن جریان هوای گرم، مدل سازی، اسانس، کمیت
  • الهام دانشفر، کاظم علیرضالو، سید محمد احمدی حسینی، محمدرضا نقوی، رضا امیدبیگی صفحه 699
    گاوزبان ایرانی (Echium amoenum Fisch.) از خانواده گاوزبان و جنس اکیوم می باشد. با توجه به اطلاعات کم مرتبط با روغن بذرهای گاوزبان ایرانی، هدف از انجام این تحقیق، بررسی و مقایسه هشت توده مختلف (تهران، زردبند، اصفهان، همدان، رودبار، رحیم آباد، عزت آباد سفلی و فشکور) از نظر وزن هزاردانه، میزان و ترکیب اسیدهای چرب روغن بذر و تعیین خویشاوندی توده ها از نظر میزان روغن بذر و نیز بررسی برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن (توده فشکور) بود. کشت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. روغن بذر توسط سوکسله استخراج شد و ترکیب های روغن با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی شناسایی شدند. برای اندازه گیری صفات فیزیکوشیمیایی روغن (رطوبت، ضریب شکست، عدد یدی، عدد پراکسید، عدد اسیدی و عدد صابونی، میزان کلروفیل) از روش های استاندارد AOCS استفاده شد. در ترکیب روغن ها، هفت اسید چرب شناسایی شد. اسید لینولنیک، اسید لینولئیک و اولئیک عمده ترین اسیدهای چرب بودند. وجود اسید گاما-لینولنیک در تجزیه روغن تشخیص داده شد. وزن هزاردانه و درصد روغن، در سطح 5% تفاوت معنی داری نشان ندادند، اما اجزای تشکیل دهنده ی روغن از تفاوت معنی داری برخوردار بودند. دورترین خویشاوندی بین توده های اصفهان و رحیم آباد و حداکثر قرابت نیز در توده های زردبند و اصفهان مشاهده شد. ضریب شکست روغن 473/1، عدد اسیدی mg NaOH/g oil1/3، عدد پراکسید meq O2/kg oil39/1، عدد یدی g I2/100 g oil3/101، عدد صابونی mg KOH/g Oil163، مقدار رطوبت 78/1%، میزان کلروفیل mg Pheophytin/kg oil9/16 و pH آن 8/5 بود.
    کلیدواژگان: گاوزبان ایرانی (Echium amoenum Fisch، )، اسید لینولنیک، ترکیب های روغن، خصوصیات فیزیکوشیمیایی
  • ندا انصاری دزفولی، نادر حسن زاده، محمدباقر رضایی صفحه 709
    یکی از رویکردهای نوین برای کنترل بیولوژیک بیماری لکه قهوه ای قارچ تکمه ای Pseudomonas tolaasii استفاده از اسانس های گیاهیست. در این ارتباط اثر ضدمیکروبی اسانس و عصاره آبی و آلی حاصل از برگ گیاه اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis) بر روی باکتری مذکور در شرایط In vitro و In vivo مورد ارزیابی قرار گرفت. عصاره گیری از گیاه با حلال های آب، متانول، استون و اتانول به روش ماسراسیون به مقدار 3/0گرم بر میلی لیتر تهیه شد. استخراج اسانس از اندام هوایی با روش تقطیر با آب (Hydro-distillation) انجام گردید. روش بیوسنجش با اسانس در رقت های (بدون رقت، 1/0، 01/0، 001/0 و 0001/0 mg/ml) روی دو محیط کشت نوترینت آگار (NA) و کینگس B KB)) با ایجاد چاهک در شرایط آزمایشگاه صورت گرفت. با جداسازی و شناسایی اجزای اصلی موجود در اسانس به وسیله دستگاه گاز کروماتوگراف (GC/MS) مشخص گردید که از بین ترکیب های شناخته شده ضدمیکروبی اسانس اکالیپتوس، دو ترکیب 8،1-سینئول (1/58%) و آلفا-فلاندرن (6%) از درصد بالایی برخوردار بودند. در بررسی تاثیر اسانس و عصاره اکالیپتوس مشخص گردید که اسانس خالص اکالیپتوس با تشکیل mm17 قطر هاله بازدارندگی روی محیط کشت KB و عصاره متانولی گیاه فوق در محیط کشت NA با قطر هاله بازدارندگی mm8 به ترتیب دارای بیشترین اثر ضدباکتریایی علیه Pseudomonas tolaasii بودند که در مقایسه با آنتی بیوتیک های اریترومایسین، پنی سیلین و جنتامایسین در محدوده غلظت mg/ml1/0 و 01/0 قطر هاله عدم رشد بیشتر ولی در مقایسه با تتراسایکلین، عصاره متانولی قطر هاله کوچکتری را نشان داد. همچنین نسبت به آنتی بیوتیک های اریترومایسین و پنی سیلین در غلظت های mg/ml10-5-1 قدرت مهارکنندگی اسانس و عصاره متانولی بیشتر ولی در مقایسه با آنتی بیوتیک های تتراسایکلین و جنتامایسین عصاره متانولی قدرت مهارکنندگی پایین تری را نشان داد. در آزمون مربوط به مدیریت بیماری در شرایط In vivo، اسانس و عصاره متانولی اکالیپتوس در دو رقت mg/ml1/0 و 01/0 در مقایسه با نمونه تلقیح شده با باکتری دارای بازدارندگی بود. با این تفاوت که در رقت mg/ml1/0همزمان با گیاه سوزی کلاهک قارچ خوراکی بود که به ترتیب در اسانس و عصاره متانولی بیشتر بود، ولی در رقت mg/ml01/0گیاه سوزی اسانس نسبت به عصاره متانولی خیلی کمتر مشاهده شد. بنابراین چنین به نظر می رسد که غلظت مطلوب برای مدیریت این بیماری برای اسانس اکالیپتوس رقت mg/ml01/0 می باشد.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، فعالیت ضدمیکروبی، قارچ تکمه ای
  • حسین بتولی، عبدالحمید بامنیری صفحه 720
    سدابی (Haplophyllum A. Juss.) یکی از جنس های اسانس دار خانواده مرکبات (Rutaceae) محسوب می شود که در ایران بیش از 20 گونه از آن گزارش شده است. هدف از این تحقیق، استخراج و شناسایی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس سه گونه از جنس سدابی منطقه کاشان می باشد. برگ های سه گونه سدابی بیابانی (H. robustum Bge.)، سدابی بی کرک (H. glaberrimum Bge. & Boiss.) و مورد کاذب (H. perforatum (M. B.) Kar. & Kir.)، از نواحی بیابانی و ارتفاعات کوهستانی کاشان جمع آوری شدند. اسانس گیری به روش تقطیر با آب و با دستگاه کلونجر انجام شد. اجزای اسانس ها با استفاده از دستگاه های GC و GC/MS آنالیز و شناسایی شدند. بازدهی اسانس برگ های سدابی بیابانی، 02/1% (حجمی/وزنی) بدست آمد. تعداد 14 ترکیب در اسانس شناسایی شد که 1،8- سینئول (0/25%)، بتا-پینن (2/12%) و سابینن (9%) ترکیب های عمده اسانس بودند. بازدهی اسانس سدابی بی کرک، 08/0% (حجمی/وزنی) بدست آمد. تعداد 13 ترکیب در اسانس شناسایی شد که ترکیب های اصلی تشکیل دهنده اسانس، میرسن (9/42%)، المول (6/10%) و بتا-کاریوفیلن (9/8%) بودند. بازدهی اسانس مورد کاذب 38/0% (حجمی/ وزنی) بدست آمد. تعداد 12 ترکیب در اسانس شناسایی شد که بیشترین ترکیب های تشکیل دهنده اسانس، المول (6/37%)، بتا-کاریوفیلن (1/21%) و آلفا-پینن (1/19%) می باشند. قسمت اعظم ترکیب های تشکیل دهنده اسانس برگ های سدابی بیابانی و سدابی بی کرک، مونوترپن ها و بیشترین ترکیب های تشکیل دهنده اسانس برگ های مورد کاذب، سسکوئی ترپن ها بودند.
    کلیدواژگان: سدابی بیابانی (H، robustum Bge، )، سدابی بی کرک (H، glaberrimum Bge، & Boiss، )، مورد کاذب (H، perforatum (M، B، ) Kar، & Kir، )، اسانس، میرسن، المول، 1، 8، سینئول
  • سحر صیاد، نادر حسن زاده، ابوالقاسم قاسمی، عیسی ناظریان صفحه 730
    به منظور کنترل عامل باکتریایی پوسیدگی نرم گیاه زینتی سینگونیوم (Pectobacterium carotovorum)، تعدادی اسانس و آنتی بیوتیک در شرایط آزمایشگاه و گلخانه مورد بررسی قرار گرفتند. در سطح آزمایشگاه پس از تعیین حداقل میزان بازداری و تهیه رقت های مختلف شش اسانس مورد استفاده به نامهای آویشن، مرزه، زنیان، اکالیپتوس، شوید و زیره سبز، اسانس آویشن در غلظت خالص با 15 میلی متر هاله بازدارندگی و از بین رقت های مختلف دو آنتی بیوتیک اریترومایسین و استرپتومایسین، آنتی بیوتیک اریترومایسین با غلظت mg/disk15 با 15 میلی متر هاله بازدارندگی دارای بیشترین تاثیر علیه باکتری عامل پوسیدگی نرم در مقایسه با سایر ترکیب ها بودند. هاله بازدارنده تشکیل شده در رقت mg/ml400 اریترومایسین، 5-3 میلی متر و به طور تقریبی مشابه با هاله تشکیل شده با رقت mg/ml01/0 اسانس آویشن در سطح آزمایشگاه بود. بعکس، در شرایط گلخانه در بین رقت های مناسب بکار رفته، اریترومایسین در رقت mg/ml400 با میزان رشد ریشه 70 میلی متر و میزان متوسط 3 میلی متر پوسیدگی نسبت به رقت mg/ml01/0 اسانس آویشن که به ترتیب به طور متوسط 32 و 7 میلی متر میزان رشد و پوسیدگی ریشه بود و در مقایسه با سایر تیمارها هم از بیشترین کارآیی برخوردار بود که این موضوع نشان دهنده تاثیر مثبت هر دو ماده اریترومایسین و اسانس آویشن در کنترل بیماری می باشد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی نرم، اسانس، آنتی بیوتیک، پکتوباکتریوم
  • سکینه عباس زاده، طیبه رجبیان، مسعود تقی زاده صفحه 741
    فیتواسترول نامیست برای بسیاری از استرول های گیاهی که دارای فعالیت زیستی موثری در انسان ها هستند و به عنوان یک عامل پایین آورنده کلسترول می توانند در پیشگیری و مهار بیماری های قلبی-عروقی و همچنین انواعی از سرطان ها نقش داشته باشند. فیتواسترول ها به مقدار زیاد در روغن های بعضی گونه های گیاهی ازجمله جنس گل گاوزبان (Echium) از تیره گل گاوزبان (Boraginaceae) یافت می شوند. تاکنون در ایران 4 گونه گل گاوزبان شناسایی شده است. با توجه به نقش منحصر به فرد فیتواسترول ها در سلامتی انسان، هدف پژوهش حاضر شناسایی و تعیین مقدار این ترکیب های دارویی در دو گونه گل گاوزبان ایران بود. بذرهای 6 جمعیت از دوگونه گل گاوزبان ایرانی (E. amoenum) و گل گاوزبان ایتالیایی (E. italicum) از رویشگاه های طبیعی آنها جمع آوری شدند. وجود فیتواسترول ها در نمونه های بذر پس از استخراج با حلال های مناسب به روش TLC مورد مطالعه قرار گرفت و بعد مقدار آنها با روش های GC و طیف سنجی نوری تعیین شد. در روش طیف سنجی، مقدار فیتواسترول تام در نمونه ها با استفاده از معادله منحنی استاندارد بدست آمده از تغییرات جذب محلول های با غلظت های 4/1-0 میلی گرم در لیتر استیگما استرول استاندارد در طول موج 640 نانومتر تعیین شد. به روش GC، ببیشترین مقدار فیتواسترول تام در بذر گل گاوزبان ایتالیایی، جمعیت الموت قزوین با 4/399 میلی گرم در 100گرم وزن خشک و کمترین مقدار آن با 112 میلی گرم در 100گرم وزن خشک در بذر گل گاوزبان ایرانی، جمعیت هزارجریب بدست آمد. همچنین بتا-سیتواسترول (با بیش از50% فیتواسترول تام) و کمپسترول (50-20% فیتواسترول تام) به عنوان استرول های اصلی بذرها شناسایی شدند. بذر گل گاوزبان ایرانی، جمعیت بهشهر با 141 میلی گرم/100گرم وزن خشک بتا-سیتواسترول و بذر گل گاوزبان ایتالیایی، جمعیت الموت قزوین به ترتیب با 212 و 4/141 میلی گرم/100گرم وزن خشک کمپسترول و بتا-سیتواستانول، غنی ترین منابع از نظر فیتواسترول ها بودند.
    کلیدواژگان: گل گاوزبان (Echium)، تیره گل گاوزبان، فیتواسترول، طیف سنجی نوری، کروماتوگرافی لایه نازک، کروماتوگرافی گازی
  • مهدی بیگدلو، وحیده ناظری، جواد هادیان صفحه 756
    گیاه آویشن کرمانی با نام علمی Thymus caramanicus Jalas متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) می باشد. از میان 250 گونه مختلف از این جنس که در سراسر جهان پراکنش دارند، 14 گونه در کشور ایران رویش طبیعی دارند. گونه آویشن کرمانی یکی از 4 گونه اندمیک در ایران می باشد که در قسمت های مرکزی ایران پراکنش دارد. در این پژوهش پس از شناسایی رویشگاه های این گونه در سه منطقه از استان کرمان، یک منطقه از استان اصفهان و سه منطقه از استان سمنان، از هر رویشگاه ده نمونه کامل گیاهی در زمان گلدهی برای ارزیابی ویژگی های ریخت شناسی و سرشاخه های گلدار برای استخراج اسانس جمع آوری شد. مشخصات مربوط به هر رویشگاه یادداشت برداری گردید و از هر رویشگاه سه نمونه خاک برای ارزیابی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک نمونه گیری شد. خصوصیات رویشی و زایشی هر جمعیت به علاوه میزان اسانس گونه مورد مطالعه در هر رویشگاه مورد بررسی قرار گرفت. داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه آماری شد و همبستگی بین صفات ارزیابی شده و میزان اسانس تعیین گردید. تجزیه خوشه ای، صفات ارزیابی شده جمعیت های مورد مطالعه را در دو گروه مجزا قرار داد. جمعیت های جمع آوری شده از استان کرمان و اصفهان در یک گروه و جمعیت های جمع آوری شده از استان سمنان در گروهی دیگر قرار گرفتند. تفاوت این دو گروه در جدا شدن از هم را می توان به شرایط اقلیمی مختلف در این رویشگاه ها و سازگاری این گونه به شرایط مختلف محیطی نسبت داد. در نهایت جمعیت های موجود در استان کرمان به دلیل داشتن خصوصیات رویشی و زایشی بهتر از قبیل بالا بودن طول ساقه گلدار، طول و عرض برگ، تعداد گل در گل آذین و طول جام گل و همچنین عملکرد بالای اسانس در دامنه 2 تا 3 درصد می تواند در برنامه های به نژادی یا برای کشت و تولید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آویشن کرمانی (Thymus caramanicus Jalas)، عوامل محیطی، صفات ریخت شناسی، اسانس
  • عزیزاله خیری، فاطمه سفیدکن، مجتبی دلشاد، محمدرضا فتاحی مقدم، علی ایزدی دربندی صفحه 767
    بومادران هزاربرگ با نام علمی Achillea millefolium L. از خانواده کاسنی و یکی از گیاهان دارویی مهم در دنیا و کشور ما بوده که دارای مقادیر قابل توجهی متابولیت های ثانویه و به ویژه روغن های اسانسی می باشد. از مواد موثره این گیاه استفاده فراوانی هم در طب و هم در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی می شود. در این پژوهش، ترکیب های شیمیایی و مقدار اسانس 15 جمعیت رویشگاهی بومادران هزاربرگ ایران مورد بررسی قرار گرفت. در خرداد و تیرماه 1388 پیکر رویشی نمونه ها در مرحله گلدهی کامل از رویشگاه های مختلف جمع آوری گردید. نمونه ها پس از جمع آوری و خشک شدن، به روش تقطیر با آب، اسانس گیری شد و پس از تعیین درصد اسانس هر جمعیت بر حسب درصد وزنی نمونه خشک، برای شناسایی ترکیب های تشکیل دهنده و مقدار اسانس هر ترکیب از دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. براساس نتایج حاصل مقدار اسانس نمونه ها از 72/0-32/0 درصد وزنی نمونه خشک متغیر بود. رنگ اسانس ها از زرد روشن تا آبی تیره متغیر بود و ارتباط نزدیکی با نوع ترکیب های تشکیل دهنده هر نمونه داشت. اسانس بومادران هزاربرگ ایران دارای تنوع بسیار بالایی از نظر نوع ترکیب های تشکیل دهنده بود. با توجه به ترکیب های اصلی هر اسانس می توان به حضور هفت تیپ شیمیایی مختلف در نمونه های مورد بررسی پی برد. تیپ های شیمیایی زیر در بررسی اسانس نمونه ها تشخیص داده شدند: 1) 8،1-سینئول، 2) پارا-سیمن، 3) کوبنول، 4) کامازولن، 5) کریزانتنون + کامفور، 6) لاواندولیل استات + کامفور و 7) کامفر + لیمونن.
    کلیدواژگان: بومادران هزاربرگ ایران (Achillea millefolium L، )، ترکیب های شیمیایی اسانس، تقطیر با آب، کروماتوگرافی گازی
|
  • A. Ehsanipour, K. Razmjoo, H. Zeinali Page 579
    This investigation was carried out to study the effect of different nitrogen rates on yield, yield components and essential oil of several fennel (Foeniculum vulgare Mill.) populations. The experiment design was split plot with three replications conducted during 2008 at Research Farm of Isfahan University of Technology. Nitrogen levels were 0, 40, 80, 120 and 160 N kg/ha as the main plot and four populations of fennel (Isfahan, Tehran, Yazd and 11486) located in subplot. Seed yield, essential oil percentage, 1000-seed weight, biomass, harvest index, number of seeds per umbel, number of umbels per plant, seed length, and plant height were measured. Results showed significant differences for seed yield, 1000-seed weight, harvest index, number of seed per umbel, number of umbels per plant, seed length, plant height and percentage of essential oil among fennel populations. Also, seed yield per ha, 1000-seed weight, number of seed per umbel, seed length, number of umbels per plant and percentage of essential oil significantly differed in different nitrogen levels. There was an interaction effect between N rates and populations for 1000-seed weight, harvest index, number of seed per umbel, seed length, number of umbels per plant and plant height. The highest seed yield per hectare among the populations belonged to Isfahan population, obtained on control and 40 and 160 kg/ha nitrogen fertilization. The highest essential oil percentage was obtained on population of 11486 at 40 kg/ha nitrogen fertilization.
    Keywords: fennel (Foeniculum vulgare Mill.), yield, essential oil, nitrogen, populations
  • B. Mosallanejad, R. Avizeh, H. Najafzadeh Varzi, M. Pourmehdi Page 594
    In the present study, effect of silymarin was evaluated as a protective drug of liver against acute hepatotoxicity due to administration of mebendazole in German shepherd dogs (mixed breeds). Twenty five healthy dogs were randomly allotted to five equal groups. Dogs in group A were given mebendazole with single dose 150 mg⁄kg, p.o.; group B consisted of dogs that received silymarin with single dose 30 mg⁄kg, p.o. concurrent with mebendazole administration; groups C, D and E were treated like group B, but silymarin was administered 2, 12 and 24 h after administration of mebendazole respectively. The serum concentrations of alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), alkaline phosphatase (ALP), lactate dehydrogenase (LDH) and total and direct bilirubin were measured before administration of mebendazole and 2, 12, 24 and 72 h later as indices of liver injury. A single oral administration of mebendazole significantly elevated serum concentrations of ALT, AST, ALP, LDH in all cases of group A (P<0.05), after 24 h. In both groups of B and C, levels of serumenzyme activities remained within the normal values. The difference was significant between groups B and C with group A (P<0.05). Levels of serumenzyme activities were higher than normal values in three cases of the group D and in all dogs of the group E. This study showed that silymarin could protect liver tissue against oxidative stress in dogs with mebendazole intoxication particularly in the first 2 hours after exposure.
    Keywords: Silymarin, hepatotoxicity, mebendazole, dog
  • A. Habibi, G.R. Heidari, Y. Sohrabi, Kh. Mohamadi Page 604
    In order to study the effect of biofertilizers and chemical fertilizers on yield, yield components, chlorophyll and photosynthesis rate of pumpkin (Cucurbita pepo L.), an experiment was conducted in a randomized complete blocks design with 8 treatments and 3 replications at Research Farm of Kurdistan University in 2009. Treatments included: control (N1), nitroxin (free-living nitrogen fixing bacteria) (N2), phosphate solubilizing bacteria (N3), nitroxin + phosphate solubilizing bacteria (N4), chemical fertilizer (urea 120 kg ha-1 + mono super phosphate 150 kg ha-1) (N5), 50% chemical fertilizer + nitroxin (N6), 50% chemical fertilizer + phosphate solubilizing bacteria (N7), 50% chemical fertilizer + nitroxin + phosphate solubilizing bacteria (N8). Results indicated that the fertilizer treatments had significant effects on chlorophyll, photosynthesis rate, fruit diameter, fruit fresh weight and fruit and seed yield. Maximum seed yield (97.97 gr/m2) was obtained from (N8) treatment and the highest fruit yield (6272.2 and 5790/5 gr/ha), photosynthesis rate (15.56 and 14.05 µmol m-2 s-1 CO2) and chlorophyll (53.06 and 50.08 SPAD values) were obtained from (N8) and (N6) treatments respectively. The fertilizer treatments had no significant effects on the 1000 seed weight and number of fruits per stem. According to the results, it is concluded that application of biofertilizers along with 50% chemical fertilizer could reduce the need for chemical fertilizers and the highest seed and fruit yield would be obtained.
    Keywords: Pumpkin (Cucurbita pepoL.), yield, photosynthesis, chlorophyll, biofertilizer
  • M. Dadashpour, I. Rasooli, F. Sefidkon, E. Zaad Hosseingholi, Sh. Darvish Alipour Astaneh Page 616
    In the present study, the antimicrobial properties of Satureja sahendica Bornm. and summer savory (Satureja hortensis L.) essential oils were studied. The bacterial strains sensitive to the oils were in Candida albicans> E. coli> S. aureus> P. aeruginosa order. Minimum inhibitory and bactericidal concentrations were observed in the range of 0.5-10mg/ml. Total phenolics of S. sahendica and the S. hortensis were 170.5±8.53 and 47.25±2.14 µg Gallic acid equivalent per mg sample. Antioxidative property of the oils was carried out using DPPH free radical scavenging and beta-carotene bleaching tests and the results were compared with the standard synthetic antioxidants. Lipid peroxidation inhibitions were comparable to or higher than the synthetic antioxidants. The concentrations from S. sahendica and S. hortensis oils required for 50% free radical scavenging (IC50) were 6.25 and 5.82 μg/ml respectively. Ferric-reducing antioxidant power (FRAP) of S. sahendica oil was greater than that of the S. hortensis oil. The superoxide anion radical scavenging activities of S. sahendica and S. hortensis oils were 55.28%±1.16 and 21.81%±2.46 at 15µg/ml oil with an IC50 of 9.4 and 101.2 µg respectively. Tyrosinase activity of one µg S. sahendica oil was 47.88±%1.33 while that of the S. hortensis oil at 15 µg level was 15.35%±2.9. In conclusion, the results from biological properties of Satureja sahendica are indicative of its potentials for food and drug industries applications.
    Keywords: Antimicrobial, antioxidant, superoxide anion radical scavenging, antityrosinase, essential oils, Satureja
  • M. Palizdar*, B. Delkhosh, A.H. Shiranirad, Gh. Noormohammadi Page 628
    In order to study the effect of irrigation regimes and potassium fertilizer yield and yield components of safflower (Carthamus tinctorius L.) as a medicinal plant, a field experiment was conducted in a factorial design based on randomized complete blocks with three replications. The experiment was performed on a winter safflower genotype (Goldasht) at the experimental farm of Ghazvin during cropping season 2009-2010. Four irrigation regimes including 60 (Control), 100, 140 and 180mm evaporation from evaporation pan (Class A) and four levels of potassium fertilizer including 0 (Control), 50, 100 and 150 kg.ha-1 comprised the experimental factors. Results showed that with increasing irrigation level, seed yield, plant height, stem diameter, number of branches per plant, head diameter, number of heads per plant and number of seeds per head increased significantly; as the seed yield of the irrigation based on 60mm evaporation was 110% higher than the that of irrigation based on 180mm evaporation. All traits also increased significantly with increasing potassium content. As application of 150kg.ha-1 potassium increased the seed yield by 58% compared to the control treatment. The interaction effect of irrigation and potassium was significant on all traits except stem diameter and head diameter. In irrigation based on 60mm evaporation, application of 150 kg.ha-1 potassium increased seed yield by 35% compared to the control treatment but in irrigation based on 180mm evaporation, it was increased by 130%. According to the results, application of potassium fertilizer showed positive effects on yield and yield components of safflower in sever and moderate water stress conditions.
    Keywords: Safflower (Carthamus tinctorius L.), irigation regimes, potassium fertilizer, yield, yield components
  • M. Shafe*, M.A. Behdani, M. Jami Al Ahmadi Page 646
    Priming is one of the seed germination enhancement methods that mayresult in increasment and uniformity of germination and facilitates seedling establishment in field even in the stress conditions. In other to evaluate the osmopriming effects on improvement of henbane (Hyoscyamus niger L.) germination, and to determine the best treatment for rapid seedling establishment, a factorial experiment based on RCD with three replications was performed at Faculty of Agriculture, University of Birjand. Osmotic solutions were prepared by using KNO3, NaCl and KH2PO4 at three osmotic potentials (-0.5, -1 and -1.5 MPa) and were applied on seeds for three priming periods (24, 48 and 72 hours). Results showed that priming periods and osmotic potentials did not affect germination percentage significantly, but their effects on other traits were significant at 0.01 probability level. Interaction effect of incubation time and osmotic potential was significant only on average germination time and root length at 0.01 and 0.05 probability levels, respectively. In general, seeds priming for 72 hours with KNO3 and KH2PO4 at -1.5 MPa had the greatest effect on improvement of henbane germination parameters.
    Keywords: Hyoscyamus niger L., osmotic potential, KNO3, seed vigor, priming, germination
  • N. Piroozi, H. Azarnivand, A. Kohandel, F. Khalighi, Sigaroodi Page 657
    Bidens bipinnata L. belongs to the family Asteraceae (Compositae) and genus of Bidens. In order to study the antioxidant activity, total phenolic and flavonoid content of methanolic extract of Bidens bipinnata L., were investigated. For this purpose, after full identification of the species and determination of its habitat in Alborz province, aerial parts of the plant were collected at fruiting stage. In this research, three methods including DPPH, ABTS, and FRAP were applied to measure flavonoid and total phenolic content of the species. Results showed that for methanol extract of the aerial parts of Bidens bipinnata, percentage of radical inhibition was 82.13 μg/ml (IC50> 100 μg/ml). The amount of ferrous sulfate reagent was 112.66 μM/g based on the dry weight of plant in FRAP method. According to the results of ABTS method, the amount of Ascorbic Acid, total flavonoids and total phenolic compounds were respectively calculated based on the dry weight of plant as 9.15 mg and also the amount of total flavonoids in dry weight of plant using rutin reagent was determined 12.21 mg/g and the amount of total phenolic compounds of the extract using Gallic Acid reagent was determined 2.88 mg/g.
    Keywords: Bidens bipinnata L., antioxidant, DPPH, FRAP, ABTS
  • S.H. Mirdehghan, S. Zeidabadi, H.R. Roosta Page 669
    Improvement of quality and storage life of cut flowers is one of the most important subjects in postharvest and floriculture industry. In general, cut flowers have a short postharvest life and some treatments could enhance their vase life. This experiment was conducted to evaluate the interaction of calcium chloride and silver nitrate with essential oils on quality and vase life of rose cut flower cv. Grand Prix in a factorial experiment on the basis of completely randomized design with 3 replications. Rose cut flowers were treated with calcium chloride (1%) and silver nitrate (2 mg/l) for 24 hours and held in solution containing 2 mg/l thyme, savory, ajowan and distilled water (control) + 2% sucrose and kept at 25±3ºC and RH=65±5 % for 9 days. Different parameters including flower weight, flower and stem diameter, wilting of flowers and leaves, uptake of preservative solution and vase life were measured every 3 days during the storage period. The results showed that combination of silver nitrate and thyme was effective in improving the flower weight and diameter of cut roses by increasing the uptake of preservative solution and also reducing the wilting of flowers and leaves. Therefore, the vase life of cut flowers is increased significantly in this treatment compared to control. On contrary, pretreatment with calcium chloride and subsequent maintenance in vegetable oils decreases the quality and vase life of cut flowers by injury to flower stems.
    Keywords: Thyme, ajowan, savory, preservative solution, vascular blockage
  • S.R. Karimi, R. Shahhoseini, S. Zakeri Page 684
    Lemon verbena (Lippia citriodora H. B. et K.) is one of the medicinal plants, belonging to the family Verbenaceae. This plant has active ingredients with sedative, anticonvulsant, heartbeat away, anti-diarrhea and antimicrobial effects. Accurate drying of medicinal plants is inevitable in order to reduce the humidity and increase the longevity and quantity and quality of the active ingredients. In this research, hot air dryer was used to dry the leaves of lemon verbena by using temperatures of 30, 40 and 50ºC and different air speeds of 0.5, 1 and 1.5 m/s to reach a humidity of 15%. Essential oil was extracted by Clevenger apparatus. Results showed that effects of temperature and air speed and their interaction on drying time were significant. Results of mean comparisons showed no significant difference between the temperatures of 40ºC and 50ºC. With increase of temperature, the effect of air speed was negligible. The best treatment in terms of minimum drying time was 40ºC and 1 m/s speed. Different levels of temperature showed significant effect on quantity of the essential oil as the highest and the lowest essential oil level were respectively obtained at 30ºC and 40ºC. The speed of the hot air also showed a significant effect on quantity of the essential oil as the maximum essential oil was obtained at the speed of 0.5 m/s. The results of interaction effects showed that maximum essential oil obtained at 500C temperature and 0.5 m/s speed. Finally, 7 Mathematical models of thin layer drying for different conditions such as R2, SSE and RMSE were compared. According to the results, Modified Page was identified as the best model for drying lemon verbena.
    Keywords: Lippia citriodora H. B. et K., hot air drying, model building, essential oil, quantity
  • E. Daneshfar*, K. Alirezalu, M. Ahmadi Hoseini, M.R. Naghavi, R. Omidbaigi Page 699
    Echium amoenum Fisch. is a perennial medicinal plant belonging to family Boraginaceae. Due to low information related to the seed oil of Echium amoenum Fisch., aim of the study was to determine and comparison of eight different accessions for 1000 seed weight, composition and content of fatty acids of the seed oil and determining the affinities of the accessions with regard to the seed oil yield. Some physicochemical characteristics of the oil were also measured. The experiment was carried out in a randomized complete blocks design with three replications. Seed oil was extracted by soxhlet apparatus and the components were identified by GC/MS. For measuring the physicochemical characteristics of the oil including refractive index, acidity index, peroxide value, iodine value, saponification value, humidity, chlorophyll content and pH, standard methods of AOCS were used. Seven fatty acids were detected in composition of the oils. Linolenic acid, linoleic acid and oleic acid were identified as the main fatty acids. Acid gamma-linolenic was detected in oil analysis. No significant differences were recorded for 1000 seed weight and oil percentage at 95% level of probability while oil components showed significant differences. The farthest and the closest affinities were respectively recorded for (Esfahan and Rahim Abad) and (Zardband and Esfahan). Refractive index, acidity index, peroxide value, iodine value, saponification value, humidity, Chlorophyll content and pH were measured as follows, respectively: 1.47, 3.1 mg NaOH/g oil, 1.39 meq o¬2¬/1000 gr oil, 101.3 grI¬2/ 100gr oil, 163.02 mg KOH/g, 1.78%,16.9 mg Pheophytin/kg oil, and 5.8.
    Keywords: Echium amoenum Fisch., linolenic acid, oil components, physicochemical characteristics
  • N. Ansari*, N. Hasanzadeh, M.B. Rezaee Page 709
    One of the modern methods for biological control of button mushroom (Agaricus bisporus) brown blotch disease is using plant's essential oil. Therefore, antimicrobial properties of essential oil and extracts obtained from Eucalyptus camaldulensis Dehnh. leaves were evaluated against the plant pathogenic bacterium Pseudomonas tolaasii both In vitro and In vivo conditions. 0.3 g/ml of each leaf samples was macerated in water and organic solvents (acetone, methanol and ethanol) to obtain the relevant extracts. The extraction of essential oil from leaves was performed Hydro-distillation method using Clevenger apparatus. Bioassays for inhibition activities of EO were carried out in five concentrations (0/1, 0/01, 0/001, 0/0001 and pure mg/ml) on two agar media of NA and KB. According to the isolation and identification of the main components in essential oils by gas chromatography (GC-MS), Cineol (58.1%) and α-phellandrene (6%) were identified as the main components. The most efficient In vitro results obtained by pure essential oil of Eucalyptus with 17 mm inhibition zone on KB and methanol extract with 8mm on NA. These were more pronounced when compared to inhibition effects of antibiotics erythromycin, penicillin and gentamycin and not with tetracycline in both concentrations of 0.1 and 0.01 mg/ml. This was reversed by subsequent increase of the antibiotics tetracycline and gentamicin to the level of 1, 5 and 10 mg/ml. In vivo assays were conducted in order to evaluate the efficacy of essential oil and methanol extract in two dilutions of 0/1 and 0/01 mg/ml. 20µl of each plant extracts was pre-treated on mushroom caps and after 24 h, the bacterial suspension at ca 105 cfu/ml was inoculated the same pre-treated sites. After a two day incubation period at 25°C, the 0/01 concentration of both extracts showed a satisfactory result.
    Keywords: Eucalyptus camaldulensis Dehnh., antibacterial activity, button mushroom, Pseudomonas tolaasii
  • H. Batooli, A.H. Bamoniri Page 720
    Haplophyllum A. Juss. is one of the most important genus of Rutaceae family, in which over 20 species have been reported for Iran. The purpose of this study was to extract and determine essential oil composition of three Haplophyllum A. Juss. species from Kashan. Leaves of the three species i.e. H. robustum Bge., H. glaberrimum Bge. & Boiss. and H. perforatum (M. B.) Kar. & Kir. were collected from deserts and mountainous areas around Kashan. Essential oil was obtained by hydrodistillation using an all-glass Clevenger-type apparatus. The analysis of the oils was performed by using GC and GC-MS methods. The essential oil yield of H. robustum was 1.02% (v/w) and 14 components were identified. Major components of the oil were 1,8-cineol (25%), β-pinene (12.2%) and sabinene (9%). The essential oil yield of H. glaberrimum was 0/08 % (v/w) and 13 components were identified, in which the major components were myrcene (42.9%), elemole (10.6%) and β-caryophyllene (8.9%). The essential oil yield of H. perforatum was 0.38 % (v/w) and 12 components were identified, in which the major components were elemole (37.6%), β-caryophyllene (%21.1) and α-pinene (19.1%). The major components of the essential oil in H. robustum and H. glaberrimum were monoterpens, but the essential oil of H. perforatum was rich of sesquiterpenes.
    Keywords: Haplophyllum robustum Bge., Haplophyllum glaberrimum Bge., Boiss., Haplophyllum perforatum (M. B.) Kar., Kir., essential oil, myrcene, elemole, 1, 8, cineol
  • S. Sayad*, N. Hassanzadeh, A. Ghasemi, E. Nazerian Page 730
    In order to control soft rot disease of syngonium ornamental plant caused by Pectobacterium carotovorum, six essential oils namely, thym, Summer savory, Anise, Eucalyptus, Dill, Cumin and two antibiotics of erythromycin and streptomycin were evaluated under laboratory and greenhouse conditions. MICs of all essential oils were determined and different concentrations of each compound were prepared. In laboratory assays, among 6 different concentrations of essential oils, pure thym oil with 15mm inhibition zone and erythromycin (15mg/disk) with 15mm inhibition zone exhibited the most antibacterial activities. On the other hand, erythromycin (400mg/ml) with 3-5 mm inhibition zone showed the same result as treated with thym essential oil (10-2). The syngonium seedlings treated with erythromycin (400mg/ml) gave a healthy and long root growth of 70mm and 3mm of soft rot symptoms on roots. The seedlings treated with thym oil promoted root growth to 32mm and soft rots of 7mm. According to the results, erythromycin and thym oil were identified as the most effective compounds compared to the others.
    Keywords: Soft rot, essential oil, antibiotic, Pectobacterium
  • S. Abbaszadeh, T. Radjabian, M. Taghizadeh Page 741
    Phytosterol, a general term applied to a large number of plant-derived sterols, is found exclusively in all organs of higher plants and are often enriched in oilseeds. Phytosterols have wide bioactivity in humans, in particular as an efficacious cholesterol-lowering agent and consequently may have a preventive role against cardiovascular disease and also a variety of cancers. Phytosterols occur in high concentrations in vegetable oils such as the Echium (Boraginaceae family). In Iran, four species of Echium have been identified so far. In respect of unique roles of phytosterols in human health, the aim of the present study was determination and quantification of sterols in seeds of two Iranian Echium. Seeds were collected from six populations of two Iranian Echium species (E. italicum and E. amoenum) from their natural habitats. After extraction with appropriate solvents, the existence of sterols in seeds was characterized by TLC and then their contents were measured using GC and spectrophotometeric methods. Total phytosterol contents were determined using the standard curve equation obtained from the changes in the absorption of solutions at a wavelength of 640 nm. Results from GC analyses showed that total phytosterol contents based on total seed dry weight were also significant, as the highest amount (399/4 mg/100g D.W) was detected in seeds of E. italicum (Alamute Qazvin population) and the lowest (112 mg/100g D.W) was measured in seeds of E. amoenum species (Hezarjarib population). Also, campesterol (20-50% of total phytosterol) and β-sitosterol (more than 50% of total phytosterol) were the main constituents of the phytosterols in all seeds. Accordingly, seeds of E.amoenum (Behshahr population) with 141 mg/100g β-sitosterol and seeds of E. italicum (Alamute Qazvin population) with 212 and 141/4 mg/100g campesterol and β-sitostanol were respectively identified as the richest samples.
    Keywords: Echium, Boraginaceae, phytosterol, spectrophotometery, TLC, GC
  • M. Bigdeloo, V. Nazeri, J. Hadian Page 756
    Thymus caramanicus Jalas is belonging to family Lamiaceae. Among 250 species of this genus with a worldwide distribution, 14 species grow naturally in Iran. Thymus caramanicus Jalas is one of the endemic species which has distribution in central Iran. In this study, natural habitats of the species were identified in different regions of Kerman, Esfahan and Semnan provinces in 2010.Ten complete plants at flowering stage were collected from seven localities in order to study and evaluate the morphological characters. Flowering stems were used to extract essential oil. Characteristics associated with each habitat were recorded and three soil samples from each site were taken to evaluate soil physical and chemical properties. Vegetative and reproductive characteristics of each population and the essential oil of the studied species in each habitat were recorded. Results were analyzed using cluster analysis method with SPSS software and correlation between evaluated traits and essential oil productivity were determined. Populations were clustered in two groups based on all studied characters. Populations collected from Kerman and Esfahan provinces were located in a same group and populations from Semnan province were placed in an independent group. Differences between these two groups may be from different climates in their habitats and their adaptation to the different environmental factors. According to the results, the best vegetative and also reproductive characters such as flowering stem length, leaf length and width, number of flowers per inflorescence and corolla length and also the highest essential oil production (2-3%) were recorded for specimens from Kerman province; therefore, it is recommended for breeding programs or cultivation.
    Keywords: Thymus caramanicus Jalas, environmental factors, morphological traits, essential oil
  • A. Kheiry*, F. Sefidkon, M. Delshad, M.R. Fattahi Moghaddam, A. Izadi Page 767
    Achillea millefolium L. from Asteraceae family is considered as an important medicinal plant in the world and also in our country which has considerable secondary metabolites, especially essential oils. Active substances of this plant are used not only in old and modern medicine but also in hygienic, cosmetic and medical industry. In this research, we studied yield and chemical composition of yarrow essential oils from 15 different ecological regions of Iran. For essential oils isolation, the aerial parts of the plant were collected from habitats, in June and July 2009 at full flowering stage. Samples were dried at room temperature and the essential oils were prepared by hydrodistillation method.The oil yields were calculated on dry weight basis and the analysis of the essential oils was carried out by GC and GC-MS. The results showed that total content of essential oils was variable from 0.32 - 0.72% in different populations. The color of the essential oils varied from pale yellow to dark blue and a close relation was found between composition and color of the essential oils. According to the results, essential oil of Achillea millefolium L. in populations of Iran showed a great diversity with regard to the type of the chemical compositions (high chemical polymorphism). Regarding the major components of the oils, seven chemotypes were identified as follows: 1) 1,8-cineole, 2) p-Cymene, 3) cubenol, 4) chamazulene, 5) chrysanthenone + camphor, 6) Lavandulyl acetate + camphor, and 7) camphor + Limonene.
    Keywords: Achillea millefolium L., chemical composition, essential oils, hydrodistillation, Gas chromatography