فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 48، فروردین و اردیبهشت 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضاییان صفحه 1
  • مهدی محمودی، جواد حسینی، سیدمصطفی حسینی ذیجود، وحید پولادوند، محمد اسدپور، حدیث اقبالی صفحه 3
    زمینه و هدف
    هیپرگلیسمی در دیابت باعث قندی شدن پروتیئن های بدن می شود که این امر به نوبه خود منجر به تغییر در ساختمان و عملکرد این پروتئین ها و ایجاد عوارض بعدی می گردد. در این مطالعه، اثر عصاره هندوانه ابوجهل (Citrullus Colocynthis) بر مهار واکنش قندی شدن آلبومین و شکستن پیوند آلبومین و گلوکز در محیط برون تنی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، تاثیر غلظت های 1/0، 2/0، 5/0 و 1 گرم بر دسی لیتر از عصاره هندوانه ابوجهل در دو حالت، تاثیر بر مهار واکنش قندی شدن آلبومین و اثر بر شکستن پیوند آلبومین و گلوکز، در محیط برون تنی بررسی گردید. میزان قندی شدن با روش تیوباربیتوریک اسید سنجیده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و سپس آزمون توکی استفاده شد.
    یافته ها
    عصاره هندوانه ابوجهل در تمام غلظت ها توانست باعث مهار واکنش قندی شدن آلبومین شود که غلظت 2/0 گرم بر دسی لیتر بیشترین اثر مهاری را داشت. از طرفی، توانست پیوند آلبومین و گلوکز را بشکند که بیشترین تاثیر را غلظت 1/0 گرم بر دسی لیتر نشان داد و اختلافات معنی دار بود. نرخ شکستن پیوند، ارتباط مستقیم با زمان تیمار داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که هندوانه ابوجهل مانع از قندی شدن آلبومین شده و پیوند بین آلبومین و گلوکز را می شکند و بدین ترتیب اثر هایپوگلایسمیک دارد، لذا می تواند به عنوان گیاه دارویی مفید برای بهبود یا پیشگیری از اختلالات دیابت مطرح باشد.
    کلیدواژگان: دیابت شیرین، هندوانه ابوجهل، قندی شدن آلبومین
  • تکتم کاظمینی، مرتضی مدرس غروی صفحه 15
    زمینه و هدف
    رفتارهای پرخطر می توانند به افزیش میزان بیماری و مرگ و میر در دانشجویان منجر شوند. هدف این پژوهش بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی با رفتارهای پرخطر در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، 200 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد (100 دانشجوی دختر و 100 دانشجوی پسر) در سال تحصیلی 1390-1389 مورد پژوهش قرار گرفتند. شرکت کنندگان با روش نمونه گیری طبقه ای و در دسترس انتخاب شده و به صورت داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. از دو پرسش نامه Neo و رفتارهای پرخطر برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها با روش همبستگی پیرسون، رگرسیون همزمان و رگرسیون گام به گام تحلیل شدند.
    یافته ها
    ویژگی های شخصیتی روان رنجورخویی (45/0- = r)، موافقت (63 /0- = r) و وظیفه شناسی (69/0- = r) با رفتارهای پرخطر رابطه منفی معنی دار (01/0 p =) و ویژگی های برون گرایی (78/0= r) و باز بودن به تجربه (71/0= r) با رفتارهای پرخطر رابطه مثبت معنی دار داشتند (01/0 p =). نتایج رگرسیون خطی و سلسله مراتبی نیز نشان داد که این ویژگی های شخصیتی به طور کلی 75% از واریانس رفتارهای پرخطر را تبیین می کنند که از این میان سهم برون گرایی 60%، وظیفه شناسی 8%، روان رنجورخویی 4%، باز بودن به تجربه 1% و موافقت 2% است.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش می تواند در ایجاد برنامه های مداخله ای برای افراد درگیر در رفتارهای پرخطر و نیز در پیشگیری از این رفتارها در افراد در معرض خطر به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، رفتارهای پرخطر، دانشجویان
  • میترا افشاری، فرح فرخی، سهیلا ابراهیمی، بهادر لارتی صفحه 27
    زمینه و هدف
    افسردگی بیماری شدید روحی است که افراد بسیاری از این ناهنجاری رنج می برند. هیپوکمپ از جمله بخش های مغز می باشد که تخریب آن در افسردگی مهم است. هدف از این مطالعه بررسی ساختار نورون های موجود در هیپوکمپ موش های صحرایی افسرده است که با عصاره آبی زعفران و سیتالوپرام تیمار شدند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، تعداد 40 سر موش صحرایی نر بالغ به طور تصادفی انتخاب و به 5 گروه مساوی تقسیم شدند. به جز گروه اول، سایر گروه ها به مدت 6 هفته در تاریکی برای القا افسردگی و سپس انجام تست شنا برای اثبات افسردگی قرار گرفتند. گروه ها شامل: 1) کنترل سالم 2) شاهد افسرده 3) کنترل افسرده (دریافت کننده نرمال سالین) و دو گروه دیگر به ترتیب عصاره آبی زعفران با دوز 160 میلی گرم بر کیلوگرم و سیتالوپرام با دوز 10 میلی گرم بر کیلوگرم دریافت کردند. داروها به مدت 4 هفته روزی یک بار تزریق شدند.
    یافته ها
    سیتالوپرام و زعفران به طور معنی داری باعث کاهش زمان بی تحرکی شدند (05/0 p<) و (14/0 p=). گروه زعفران نورون های سالم در هر سه ناحیه هیپوکمپ مشابه با گروه شاهد غیرافسرده داشتند در گروه سیتالوپرام نورون های سالم در نواحی CA1 و DG هیپوکمپ مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    عصاره زعفران علیه آسیب نورونی هیپوکمپ نسبت به سیتالوپرام اثرات مفیدتری دارد.
    کلیدواژگان: افسردگی، عصاره زعفران، سیتالوپرام، هیپوکمپ، موش نر
  • محبوبه خورسندی، محسن شمسی، فرزانه جهانی صفحه 35
    زمینه و هدف
    پوکی استخوان بیماری است که با کاهش تراکم استخوان و از دست رفتن کیفیت ریز ساختار استخوان شناخته می شود و منجر به افزایش خطر شکستگی می گردد. پژوهش حاضر با هدف سنجش سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در رابطه با رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان در مادران باردار شهر اراک صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی است، 120 نفر از مادران باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک به صورت تصادفی و بر اساس مناطق پستی انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات توسط پرسشنامه تنظیم شده بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی (حساسیت، شدت، منافع و موانع درک شده، راهنمای عمل)، چک لیست خود کارآمدی و عملکرد مادران در خصوص رعایت رژیم غذایی و انجام پیاده روی بود. داده ها توسط مصاحبه سازمان یافته، جمع آوری و با استفاده از آزمون های آماری t و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره عملکرد مادران در خصوص رعایت رژیم غذایی مناسب و انجام پیاده روی منظم به ترتیب 45/9 ± 85/22 و 73/6 ± 14/19 بود. میزان حساسیت، شدت، منافع درک شده و خودکارآمدی با عملکرد مادران باردار در خصوص پیشگیری از پوکی استخوان همبستگی مثبت، و موانع درک شده با عملکرد همبستگی منفی داشت (001/0 p=). هر چه آگاهی، شدت درک شده و خود کارآمدی بالاتر و موانع درک شده مادران باردار جهت انجام رفتارهای پیشگیری از پوکی استخوان پایین تر بود، عملکرد در زمینه پیشگیری از پوکی استخوان نیز بیشتر شده بود (001/0= p).
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه های آموزشی دقیق بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی برای بالا بردن حساسیت، شدت درک شده، خود کارآمدی و کاهش موانع درک شده در مادران باردار نسبت به رعایت رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، زنان، پوکی استخوان، عملکرد
  • سیده مریم لطفی پور رفسنجانی، علی راوری، محسن رضاییان، جعفر اکبری نسب صفحه 46
    زمینه و هدف
    آموزش، یکی از بهترین روش های پیشگیری از بیماری ایدز می باشد و شناسایی منابع کسب اطلاعات فراگیران، یک امر ضروری و پیش نیاز طراحی برنامه های آموزشی اثر بخش است. این مطالعه به منظور تعیین منابع اطلاعاتی دانشجویان غیر پزشکی نسبت به راه های انتقال و پیشگیری از ایدز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 384 نفر از دانشجویان پیام نور به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار گرد آوری داده ها، پرسش نامه ای بود که در سه بخش به شرح ذیل تدوین گردید: بخش اول مشخصات دموگرافیک، بخش دوم سوالات مربوط به دانش (20 سوال)، بخش سوم نیز به سوالاتی در خصوص منابع مورد استفاده دانشجویان در زمینه ایدز اختصاص یافت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای و من ویتنی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره دانش شرکت کنندگان 76/1 ± 56/9 بود. 6/70% از شرکت کنندگان از دانش ضعیف و 4/29% از دانش متوسط برخوردار بودند. اکثر دانشجویان (7/61%) از تلویزیون به عنوان مهم ترین منبع کسب اطلاعات خود استفاده می کردند و سهم خانواده (6/1%) به عنوان منبع اطلاعاتی ناچیز بود. دانشجویانی که تلویزیون، روزنامه و مجله را به عنوان منبع اطلاعاتی ذکر کرده بودند از سطح دانش بالاتری برخوردار بودند (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر بر ضرورت غنای محتوای آموزشی رسانه ملی در خصوص بیماری ایدز تاکید دارد. از طرفی، با توجه به محدودیت های تلویزیون در مطرح کردن موضوعاتی در زمینه پیشگیری و انتقال بیماری ایدز توصیه می گردد که دانشجویان به استفاده ترکیبی از سایر منابع نیز ترغیب شوند و همچنین آموزش در زمینه راه های پیشگیری و انتقال بیماری ایدز در واحدهای درسی دانشجویان گنجانیده شود.
    کلیدواژگان: ایدز، منبع اطلاعات، دانشجویان پیام نور
  • سیدعلی حسینی المدنی، یوسف کریمی، هادی بهرامی، آمنه معاضدیان صفحه 57
    زمینه و هدف
    پژوهش های زیادی وجود تفاوت بین صفات شخصیتی، سبک های هویتی، تاب آوری و معنویت در افراد معتاد و غیرمعتاد را نشان داده اند؛ اما میزان اهمیت این متغیرها در پیش بینی مصرف مواد و عضویت در گروه های معتاد و غیرمعتاد نامشخص است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش معنویت، صفات شخصیتی (پنج بزرگ)، سبک های هویتی، و تاب آوری در تمییز نوجوانان و جوانان معتاد و غیرمعتاد انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 60 نفر معتاد و 60 نفر غیرمعتاد شد (25-15 سال) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. همه شرکت کنندگان، پرسش نامه های صفات شخصیتی (NEO-FFI)، سبک های هویتی، تاب آوری و معنویت را تکمیل نمودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل ممیز و آزمون t مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    در تحلیل ممیز به روش همزمان، 5/63% پراش 10 متغیر پیش بین (مسئولیت پذیری، توافق جویی، برون گرایی، گشودگی، روان رنجوری، هویت اطلاعاتی، هویت هنجاری، هویت سردرگم/اجتنابی، معنویت، و تاب آوری) و در روش گام به گام 59% پراش 4 متغیر پیش بین (هویت هنجاری، معنویت، مسئولیت پذیری، و هویت سردرگم/اجتنابی) برای تنها تابع ممیز از اختلاف بین دو گروه معتاد و غیرمعتاد تبیین می شود. مقایسه ضرایب استاندارد در روش همزمان نشان داد 3 عامل: هویت هنجاری، مسئولیت پذیری و معنویت، بیشترین سهم را در پیش بینی گروه ها دارند. در روش گام به گام ضرایب استاندارد متغیرهای هویت هنجاری، معنویت، مسئولیت پذیری و هویت سردرگم اهمیت بیشتری در پیش بینی سهم گروه ها داشتند. نتایج نشان داد که در روش همزمان، 7/86% و در روش گام به گام 85% از افراد به درستی طبقه بندی شده اند.
    نتیجه گیری
    عضویت در گروه های معتاد و غیرمعتاد را می توان از طریق مولفه های شخصیتی، سبک های هویتی، معنویت و تاب آوری پیش بینی کرد. نمرات بالاتر در سبک هویتی هنجاری، معنویت و مسئولیت پذیری، احتمال عضویت فرد در گروه غیرمعتاد را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: معنویت، شخصیت، هویت، تاب آوری، معتاد
  • علیرضا میرزایی، جمیل صادقی فر، سیدمیثم موسوی، رحیم خدایاری صفحه 71
    زمینه و هدف
    ارزیابی کیفیت خدمات آموزشی در دانشگاه ها برای حرکت در مسیر تعالی، یک ضرورت محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی درونی گروه های آموزشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایلام به انجام رسید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی- مقطعی در گروه های آموزشی داخلی، زنان و زایمان و روان پزشکی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایلام در سال 1387 به انجام رسید. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مدیران، مدرسین، اعضاء هیئت علمی، فراگیران، مسئولین کتابخانه و بیماران مربوط به گروه های مربوطه بود. داده ها با استفاده از پنج نوع پرسش نامه گردآوری و با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان می داد که از 9 عامل ارزیابی شده، عامل کیفیت درمان و مراقبت از بیمار (51/0±50/3) بیشترین و عامل پژوهش (85/0±91/1) کمترین نمره را در ارزیابی درونی گروه های مورد مطالعه به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    نقش مولفه پژوهش در برنامه گروه های آموزشی مورد مطالعه کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پیشنهاد می شود با اتکا به توانمندی های بالقوه دانشجویان و تقویت انگیزش اعضای هیئت علمی، انجام پژوهش های کاربردی برای بهبود کیفیت خدمات آموزشی و پژوهشی دانشگاه در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، کیفیت، خدمات آموزشی، گروه های آموزشی، ایلام
  • فرزانه میرزایی، حمیدطاهر نشاط دوست، شیدا جبل عاملی، علی دره کردی، فاطمه سادات ناظم کازرانی صفحه 79
    زمینه و هدف
    نشانگان پیش از قاعدگی، اختلالی جسمی- روانی است که در مرحله ترشحی سیکل قاعدگی بروز می کند و عملکرد فردی و اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. برای بهبود علایم، روش های مختلفی چون درمان دارویی و راهکارهای روانشناختی کاربرد دارد. هدف از این پژوهش، تعیین اثربخشی آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری بر افسردگی و تحریک پذیری زنان مبتلا به نشانگان پیش از قاعدگی بوده است.
    مواد و روش ها
    روش انجام این مطالعه نیمه تجربی، به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری زنان رفسنجانی بودند که در اردیبهشت 1388 به کلینیک نیک نفس مراجعه کرده بودند. بعد از انتخاب تصادفی کلینیک نیک نفس، از بین مراجعین، 50 نفر به صورت نمونه در دسترس انتخاب و سپس 24 نفر که بالاترین نمره را در پرسش نامه سنجش علایم سندرم پیش از قاعدگی کسب کرده بودند، به عنوان نمونه نهایی گزینش شده و به صورت تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. اطلاعات به وسیله پرسش نامه سلامت عمومی و پرسش نامه سنجش علایم نشانگان پیش از قاعدگی جمع آوری گردید. افراد گروه مداخله در یک برنامه آموزشی90 دقیقه ای به مدت 8 جلسه هفتگی شرکت نمودند. سپس نمرات پس آزمون هر دو گروه جمع آوری گردید. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون های کوواریانس و t مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات افسردگی و تحریک پذیری به ترتیب 6/5±7/24 و 9/7±6/26 بود. پس از مداخله، میانگین نمرات در دو مقیاس فوق به ترتیب 4/7±9/19 و 3/7±77/20 حاصل شد که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (01/0= p و 03/0= p).
    نتیجه گیری
    مدیریت استرس به شیوه شناختی– رفتاری می تواند در بهبود افسردگی و تحریک پذیری PMS موثر باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، تحریک پذیری، مدیریت استرس به شیوه شناختی، رفتاری، نشانگان پیش از قاعدگی
|
  • M. Mahmoodi, J. Hosseini, S.M. Hosseini, Zijoud, V. Pooladvand, M. Asadpour, H. Eghbali Page 3
    Background And Objectives
    The hyperglycemia in diabetes leads to body proteins glycation, which consequently alter their structure and function and cause later complications. In the current study the effect of Citrullus Colocynthis extract on inhibition of albumin glycation reaction and breaking the linkage between albumin and glucose in vitro was examined.
    Materials And Methods
    In this experimental study, the effect of 0.1, 0.2, 0.5 and 1 g/dl concentration of Citrullus Colocynthis extract in two statuses: 1- inhibition of albumin glycation reaction and 2- breaking the linkage between albumin and glucose was examined in vitro. The amount of glycation was assayed by TBA (Thiobarbituric Acid) and p<0.05 considered as significant level. For data analysis, one way ANOVA and Taukey’s were used.
    Results
    The Citrullus Colocynthis extract in all concentrations inhibited the albumin glycation reaction which the 0.2 g/dl concentration had the most effect and the differences were significant (p<0.05). On the other hand breaking the bound between albumin and glucose, showed that 0.1 g/dl concentration had the most effect and the differences were significant (p<0.05). The rate of linkage breaking has direct relation with time period of treatment.
    Conclusion
    The findings of present study demonstrated that Citrullus Colocynthis prevents albumin glycation and also breaks the linkage in albumin and glucose, therefore it could have hypoglycemic effect. It could be considered as a useful herbal medicine for alleviate or obstacle of diabetes complications.
    Keywords: Diabetes mellitus, Citrullus Colocynthis, Albumin glycation
  • T. Kazemeini, M. Modarres Gharavi Page 15
    Background And Objectives
    Risky behaviors can lead to high rates of morbidity and mortality among college students. The purpose of this research was to investigate the correlation between personality characteristics and risky behaviors among college students of Mashhad University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this descriptive study 200 students of Mashhad University of Medical Sciences (100 femals and 100 mals) during 2010-11 were investigated. Participants were recruited with stratified sampling and if they were accessible or volunterily participated in the study. NEO PI-OR Inventory and Risky Behaviors Questionnaires were used. Deta were analyzed using Pearson correlation, Simultaneous regression and Stepwise regression.
    Results
    The results showed that personality characteristics of neuroticism (r=-0.45), agreeableness (r=-0.63), and conscientiousness (r=-0.69), were all in significant negative correlation with risky behaviors (p<0.01). Also personality characteristics of extroversion (r=0.78) and openness to experience (r=0.71) had a significant positive correlation with risky behaviors (p<0.01). Findings of linear and hierarchical regression analysis revealed that personality characteristics were predictable in total 0.75 percent of risky behaviors variance, from which the contribution of extroversion, conscientiousness, neuroticism, openness to experience, and agreeableness respectively were 0.60, 0.08, 0.04, 0.1, and 0.2 percent respectively.
    Conclusion
    The findings of this research can not only aid in creating intervention programs for those who are engaging in risky behaviors, but it can also aid in preventing these behaviors in people who are at risk.
    Keywords: personality characteristics, risky behaviors, college students
  • M. Afshari, F. Farokhi, S. Ebrahimi, B. Larti Page 27
    Background And Objectives
    Depression is a serious mental disorder which many people suffer from it. Hippocampus is one part of the brain whose destruction is regarded as important in depression. The purpose of this study was to investigate the structure of the neurons included in hippocampus of depressed rats which were treated with saffron aqueous extract and citalopram.
    Material And Methods
    In the following experimental study, 40 male adult rats were randomly assigned into five equal groups. Except the first group, other groups were assigned into pure darkness for six weeks to induce depression. Later, the forced swimming test (FST) was applied to prove the depression. The groups include: 1) safe sham 2) depressed sham 3) depressed control group. The depressed control group received saline, whereas the two other groups were orderly given saffron aqueous extract with 160 mg/kg dosage and citalopram with 10 mg/kg dosage. Drugs were injected for 4 weeks once a day.
    Results
    Cit alopram and saffron significantly reduced immobility (p<0.05). The saffron group had healthy neurons in all three parts of hippocampus which is similar to the non-depressed group. In citalopram group, healthy neurons were observed in CA1 and DG parts of hippocampus.
    Conclusion
    The aqueous extract of saffron has more beneficial effects regarding the neuronal damage in depressed animals in contrast to citalopram.
    Keywords: Depression, Saffron extract, Citalopram, Hippocampus‚ Male rat
  • M. Khorsandi, M. Shamsi, F. Jahani Page 35
    Background And Objectives
    Osteoporosis, as a disease, is characterized by low bone mass and micro architectural deterioration of bone tissue leading to enlarged bone fragility and a consequent increase in the risk of fracture. The aim of this study was to measure health belief model construct in preventive behavior about osteoporosis in pregnant women in Arak city.
    Materials And Methods
    This descriptive, analytical study was carried out on 120 pregnant women referring to health centers in diffeaent zones of Arak city with random sampling. Data collection was based on the Health Belief Model (susceptibility, severity, perceived benefits and barriers, self-efficacy and cues to action) and the checklist of the practice mothers about walking and nutrition. The data were analyzed using t-test and Pearson correlation.
    Results
    Findings showed that the mean of scores of nutrition and regular walking was 22.85 and 19.14 respectively. There was a positive correlation among perceived benefits, sensitivity, severity, perceived barriers and self efficacy with the performance of mothers about prevention of osteoporosis. Moreover, there was a negative correlation between perceived barrier and practice (p=0.001). So the higher the knowledge of the perceived severity and self-efficacy of the woman, the higher the performance of women about prevention of osteoporosis. Although this factor was based on the low level of perceived barrier (p=0.001).
    Conclusion
    Necessary training programs based on health belief model for enhancing susceptibility, perceived severity, self efficacy and decrease of perceived barrier in pregnancy for pregnant women in order doing to preven of osteoporosis is recommended.
    Keywords: Health Belief Model, Women, Osteoporosis, Practice
  • Sm. Lotfi Pur Rafsanjani, A. Ravari, M. Rezaeian, J. Akbarinasab Page 46
    B ackground and
    Objectives
    Education is one of the best methods of to preventing AIDS identifying learners’ information resources are necessary to design effective training programs. This study was done to determine the non- medical students’ information sources and ways of preventing HIV transmission.
    Materials And Methods
    This Cross-sectional study was done on 384 non medical students by sampling method. Data was collected based on Researcher made questionnaire in three sections: first demographic characteristic, questions about knowledge (20 questions) and the third section was devoted to questions about information sources. Data was analyzed by Chi square and Mann-Whitney tests.
    Results
    The mean knowledge score of participants was 50.4±4. Ten point four percent of participants had medium knowledge and 89.6% of them had good knowledge. 63.7 % of students used television as their main source of information, and only in 16 % of the students their families were the most important sources of information. In this study the relationship between source use and knowledge of students was significant (p<0.05).
    Conclusion
    This study indicates that the national media educational content about AIDS education should become richer considering the fact that television discussing issues about AIDS prevention and transmission on television is limited so it is recommended that students be encouraged to use a combination of other sources. In addition it is suggested that the Educational content about " prevention of HIV transmission " be added to the curriculm of all the students.
    Keywords: AIDS, Information Source, Non, Medical Students
  • S.A. Hosseinialmadani, Y. Karimi, H. Bahrami, A. Moazedian Page 57
    B ackground and
    Objectives
    Meny studies have shown that addicts and non-addicts are different in personality traits, identity styles, resiliency and spirituality, but the role of each component in predicting addictive behavior and discriminating between addict and non-addict groups is not clear. So, the purpose of the current research was to identify the role of predictive factors according to spirituality, personality trails, identity stylfs and resiliency in discriminating between addict and non-addict groups.
    Material And Methods
    In this causal – comparative study, 60 addict males (aged between 15-25 years old) and 60 non-addict males (15-25) were selected.by available sampling All the participants were evaluated by NEO-FFI, ISI-6G, Resiliency scale, and Spirituality questionnaire. Data was analyzed by SPSS-18 software and discrimination analysis method were used to analyze the deta.
    Results
    The results showed that 10 predictive variables accounted for 63.5 % of the variance between addict and non-addict groups. In stepwise discriminatory model, most 3 important components in discriminating between groups were: normative identity style, spirituality, and conscientiousness personality trait respectively.
    Conclusion
    The results indicated that personality traits, identity styles, resiliency, and spirituality can discriminate between addict and non-addict groups. Higher scores in conscientiousness, spirituality, and normative identity increase the possibility in predicting membership in non-addict groups.
    Keywords: Personality, Identity, Spirituality, Resiliency, Addicts
  • A. Mirzaei, J. Sadeghifar, S.M. Mousavi, R. Khodayari Page 71
    Background And Objectives
    Assess of Quality of educational services in universities is a necessity. The aim of this study was application of the internal evaluation in selected educational groups of faculty of medicine in Ilam University of medical sciences.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study in Medicine Faculty of Ilam University of Medical Sciences was conducted in 2008. Sample subgroups in learners using simple random sampling and a census in other subgroups were selected. Data collected using of valid and reliable five questionnaires for Administrators group, faculty members, students, patients and Library authorities. Data analysis was carried out by descriptive statistics applying spss ver.16 software.
    Results
    The result of internal assessment components of studied educational groups shows that of among nine components assessed, component of quality of treatment and care of patients with score 3.50±0.51, and research component with score 1.91±0.85, respectively, highest and lowest scores in the assessment of studied groups were accounted.
    Conclusion
    The role of component of Research in Programs of groups was less considered. Recommended authorities and groups directors with using of the ability of students as a potential component and Strengthen the motivation of faculty members to conduct applied research provide the field of educational and research quality improvement in university.
    Keywords: Internal Evaluation, Educational Services, Quality, Educational Group, Ilam
  • F. Mirzaei, Ht. Neshatdoost, Sh. Jabal Ameli, A. Darekordi, F. Kazerani Page 79
    Background And Objectives
    premenstrual syndrome (PMS) is a psycho-somatic disorder that occurs in luteal phase of menstrual cycle and affects the social and individual behaviour of women. Different methods (medical and psychological) are used in the management of this disorder. The aim of this study was to determine the efficacy of Cognitive- Behavioral Stress Management (CBSM) on the depression and irritability of women with PMS.
    Materials And Methods
    This semi-experimental study was conducted as a post-test and pre-test whit control groups. Statistical population included women of Rafsanjan city who referred to Nik-Nafs clinic in May 2009. from the women who referred to this clinic, 50 women were selected as available sample and then 24 of them, who acquired the highest score from the questionnaire estimating PMS, were selected as final sample and randomly assigned into two equal groups. Data were gathered by GHQ-28 and questionnaires for estimating PMS Symptoms. The women in the interventional group took part in a 90-minutes training program for 8 weekly sessions. Then, the post–test scores of the two groups were gathered. Data were analyzed by co-variance test and independent t-test using SPSS software.
    Results
    The mean scores of depression and irritability were 24.7 ± 5/6 and 26/6 ± 7.9 respectively. After intervention the scores for depression and irritability were 19/9 ± 7.4 and 20/77 ± 7.3 respectively. These values statistically significant (p= 0.01, p= 0.03).
    Conclusion
    The results of this study showed that CBSM can improve PMS symptoms.
    Keywords: Depression, Irritability, Cognitive, Behavioral Stress Management, PMS symptoms