فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال نهم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهناز باکند، یاسر دهقانی، محمودرضا گوهری، محمدحسین مصدق، سید جلیل میرمحمدی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    سموم ارگانو فسفره از پر مصرفترین حشره کش ها در مبارزه با آفات می باشند. این سموم در میزان فعالیت کولین استراز تداخل نموده و آن را مهار می سازند. اندازه گیری فعالیت کولین استراز کاربرد زیادی در تشخیص مسمومیت و آسیب های ناشی از حشره کش ها دارد. یکی از گروه هایی که در معرض مسمومیت با آفت کش هایی چون ارگانو فسفره ها و کاربامات ها قرار دارند کارکنان شاغل در گلخانه ها می باشند. هدف از این مطالعه ارزیابی میزان تماس کارگران شاغل در گلخانه با سموم آنتی کولین استراز از طریق اندازه گیری میزان فعالیت کولین استراز خون در کارکنان شاغل در گلخانه ها بود.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و به منظور ارزیابی میزان تماس کارکنان شاغل در گلخانه های خیار استان یزد با سموم ارگانوفسفره در سال 89-90 انجام شده است. در این مطالعه با استفاده از برآورد آماری 40 نفر از کارکنان شاغل در گلخانه انتخاب و فعالیت آنزیم کولین استراز در نمونه های خون آن ها به روش الکترومتریک اندازه گیری ودر نهایت با میزان زمینه مقایسه شد. در روش الکترومتریک با استفاده از تغییرات pH ایجاد شده به دلیل توقف آنزیم کولین استراز، می توان میزان فعالیت این آنزیم را تعیین نمود. نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار spss16 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد درصد توقف آنزیم کولین استراز اریتروسیت ها در افراد بین 77/1 % تا 4/35 % متغیر بوده و میانگین و انحراف معیار آن 68/9 ± 2/23 % تعیین گردید. به همین ترتیب درصد توقف آنزیم کولین استراز پلاسما بین 1% تا 28 % متغیر بوده و میانگین و انحراف معیار آن برابر با 92/7 ± 57/16 بدست آمد. ارزیابی نتایج تحقیق نشان داد که از این تعداد 25% (10 نفر) بدون مسمومیت، 17.5%(7 نفر) دارای مسمومیت اندک، 55%(22 نفر) دارای مسمومیت متوسط و 2.5%(1نفر) دچار مسمومیت شدید بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    مسمومیت با سموم ارگانوفسفره در کشور ما به عنوان سومین علت مسمومیت و نیز علت اصلی مرگ و میر ناشی از مسمومیت ها گزارش شده است. بنابراین، با توجه به نتایج تحقیق و اهمیت ارزیابی تماس کارگران با سموم ارگانوفسفره می توان بیان داشت که استفاده از روش الکترومتریک روش بسیار مناسبی در پایش بیولوژیک کارگران در معرض می باشد. استفاده از این روش به دلیل ساده و پرتابل بودن، هزینه کم و در عین حال دقت بالا قابلیت آن را دارد که در مطالعات غربالگری و در تشخیص به موقع مسمومیت ها در مقیاس بزرگ بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: پایش بیولوژیک، تماس شغلی، سموم آنتی کولین استراز، کارگران گلخانه
  • فریده گلبابایی، داود اسکندری، منصور رضازاده آذری، مهدی جهانگیری، عباس رحیمی، جمال الدین شاه طاهری صفحات 11-21
    زمینه و هدف
    با توجه به این که کارکنان در صنایع پتروشیمی با آلاینده های مختلفی مواجهه یافته و در معرض خطرات جدی قرار می گیرند لذا نیاز به یک برنامه جامع ارزیابی ریسک برای تعیین مواد شیمیایی مخاطره آمیز تاثیرگذار بر روی سلامتی افراد مواجهه یافته و همچنین تعیین فرآیندها و وظایف پر مخاطره ضروری بنظر می رسد.
    روش بررسی
    این طرح تحقیقاتی بصورت مقطعی- موردی در 3 مرحله انجام شد. مرحله ی اول شامل شناسایی مواد مخاطره آمیز و تعیین ضریب ریسک مواد شیمیایی، مرحله ی دوم شامل ارزیابی مواجهه با بنزن و مرحله ی سوم شامل برآورد ریسک نسبی ابتلا به سرطان خون ناشی از مواجهه با بنزن از طریق مطالعات اپیدمیولوژیک می باشد.
    یافته ها
    با توجه به روش ارزیابی ریسک در کل شرکت پتروشیمی مورد مطالعه 40 ماده ی شیمیایی شناسایی شد. بنزن بعنوان مخاطره آمیز ترین ماده ی شیمیایی معرفی گردید. نتایج مرحله ی دوم نشان داد که افراد سایت من در شیفت ظهر و در سایت آروماتیک با میانگین مواجهه ی 29/4 پی پی ام دارای بیشترین مواجهه با بنزن می باشند. با توجه به نتایج مرحله ی برآورد ریسک نسبی ابتلا به لوسمی در مواجهه با بنزن، بیش ترین میزان ریسک نسبی در کارگران سایت من مربوط به کارگران واحد آروماتیک بدست آمد که با مواجهه ی تجمعی1 4/149 پی پی ام- سال2 دارای ریسک نسبی برابر با 2/3 بودند. همچنین نتیجه ی آزمون آماری نشان داد که بین میزان مواجهه با بنزن و گروه های مختلف کاری ارتباط معنی داری وجود دارد(001 / 0 >P).
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که بنزن با کسب ضریب ریسک 5- 5/4 سطح ریسک 5 را بدست آورد و بیانگر آن است که اقدامات اصلاحی در مورد این ماده ی شیمیایی بسیار مخاطره آمیز و سرطان زا باید هر چه زودتر آغاز گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، بنزن، لوسمی
  • محسن فلاحتی، ایرج علیمحمدی، علی اصغر فرشاد، مجتبی ذکایی، علی سردار صفحات 22-31
    زمینه و هدف
    شرایط محیطی گرم و مرطوب در بسیاری از مناطق جهان شایع می باشد که این شرایط می تواند بر سلامت و راندمان افراد موثر باشد. بنابراین جهت توصیف مناسب از شرایط محیطی باید میزان اعتبار شاخص های استرس حرارتی مورد استفاده را سنجید. هدف این مطالعه بررسی میزان دقت و اعتبار شاخص های WBGT و P 4 SR از طریق مقایسه آن ها با دمای عمقی بدن در یک پایانه نفتی بود.
    روش بررسی
    این پژوهش روی 94 نفر از شاغلین واحدهای مختلف در دو گروه سازش یافته و سازش نیافته با گرما انجام گرفت. پس از شناسایی واحدهای مختلف و بررسی نحوه فعالیت کاری، اقدام به اندازه گیری پارامترهای محیطی، شاخص WBGT و دمای عمقی(دهانی و تمپان) در سه شرایط محیط روباز، محیط مسقف و محل استراحت گردید. شاخص P 4 SR نیز از طریق معادلات و نموگرام های مربوطه تعیین شد.
    یافته ها
    مطالعه ارتباط شاخص های فوق با دمای دهانی و پرده صماخ (24/0± 37.43) نشان داد که میزان همبستگی آن ها معنادار می باشد (P<0.05). بررسی معادلات رگرسیون بین شاخص های استرس حرارتی و دماهای دهانی و پرده صماخ نشان دادند که بیشترین مقدار R2 تطبیق شده مربوط به شاخص WBGT با دمای پرده صماخ بود.
    بحث و نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که شاخص های استرس حرارتی مورد مطالعه با دماهای عمقی بدن ارتباط معناداری داشتند. از طرفی شاخص WBGT بیشترین دقت را در ارزیابی استرس حرارتی نشان داد.
    کلیدواژگان: استرس حرارتی، WBGT، P4SR، پایانه نفتی
  • یاسر لبافی نژاد، آسیه بساق زاده* صفحات 32-38
    زمینه و هدف

    اختلالات اضطرابی از شایع ترین اختلالات روانپزشکی در جمعیت عمومی هستند. دانشجویی پزشکی یکی از حرفه هایی است که در محیط کار خود(دانشکده، بیمارستان و...) مواجهات مختلفی دارد و این مواجهات اثرات متفاوتی بر سلامت جسمی و روانی آن ها دارد. در این مطالعه ما برآنیم که به بررسی شیوع اضطراب در بین دانشجویان دختر رشته پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران بپردازیم. هم چنین شیوع اضطراب براساس مقطع تحصیلی، وضعیت تاهل و محل زندگی نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. در این مطالعه نمونه می گیری به روش طبقه می بندی شده انجام شد. 196 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی تهران(پردیس همت) انتخاب شدند و به وسیله پرسشنامه اسپیلبرگر و پرسشنامه دموگرافیک مورد بررسی قرار گرفتند. نرم افزار SPSS 15 جهت ورود داده ها و آنالیز استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه به طور کلی شیوع اضطراب 5/28%، شیوع اضطراب آشکار 5/25% و شیوع اضطراب پنهان 3/16% برآورد شد.

    بحث و نتیجه گیری

    در این مطالعه به این نتیجه رسیدیم که ارتباط معناداری بین اضطراب آشکار و مقطع تحصیلی وجود دارد و اضطراب آشکار در مقطع کارورزی بیش از سایر مقاطع است؛ هم چنین در این تحقیق ارتباط معناداری بین اضطراب پنهان و محل زندگی به دست آمد. در این مطالعه هیچ گونه ارتباط معناداری بین شیوع اضطراب و وضعیت تاهل نشان داده نشد.

    کلیدواژگان: اضطراب، دانشجویان پزشکی دختر، شیوع
  • محمد عرب، عباس رحیمی، لیلا والی، رامین روانگرد، علی اکبری ساری صفحات 39-51
    زمینه و هدف
    در یک سازمان سالم، سلامت جسمی و روانی کارکنان به همان اندازه مهم و مورد توجه مدیریت سازمان است که تولید و بهره وری مورد تاکید قرار می گیرد. فرسودگی شغلی، محصول استرس طولانی مدت در محل کار می باشد. علائم این سندرم زمانی آشکار می شود که توانایی های فرد برای تقاضاهای محیط کار کافی نباشد. خستگی عاطفی، زوال شخصیت و احساس فقدان موفقیت فردی، سه بعد مختلف فرسودگی شغلی می باشند. در این مطالعه، ضمن بررسی محیط کار پرستاران از لحاظ مشارکت پرستاران در امور، طرح ریزی کیفیت مراقبت پرستاری، رهبری و پشتیبانی مدیریت از پرستاران، کفایت منابع و پرسنل و مطلوبیت روابط پزشک پرستار، به بررسی تاثیر شرایط محیط کار آنان بر میزان بروز ابعاد مختلف فرسودگی شغلی در آن ها پرداختیم.
    روش بررسی
    پژوهش انجام شده از نوع مطالعات توصیفی - تحلیلی می باشد که به صورت مقطعی و جهت بررسی تاثیر محیط کاری پرستاران بر ابعاد فرسودگی شغلی آنان در بیمارستان های آموزشی و عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال1386 انجام شده است. تعداد241 پرستار از این جمعیت(با سطح اطمینان 95%، توان آزمون80% و ریزش 30%) به طور تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه شاخص محیط کار پرستاری و فرسودگی شغلی استفاده گردید که توسط پرستاران بخش های داخلی و جراحی تکمیل شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 5/11 SPSS و رگرسیون لجستیک استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان دادند که نوع بیمارستان و جنسیت بر روی فراوانی احساس فقدان موفقیت فردی تاثیردارند. شدت احساس فقدان موفقیت فردی از متغیر نوع بیمارستان تاثیر می پذیرد. کاهش مشارکت در طرح ریزی کیفیت مراقبت(326/2 =OR)، رهبری و پشتیبانی مدیریت ضعیف(553/4 =OR) و روابط محدود و ضعیف پزشک-پرستار(339/1 = OR) بر روی فراوانی زوال شخصیت تاثیر منفی می گذارند. شدت زوال شخصیت از کاهش متغیر طرح ریزی کیفیت مراقبت(310/3 OR=) تاثیر منفی می پذیرد. فراوانی خستگی عاطفی از رهبری و پشتیبانی مدیریت ضعیف(152/2 =OR)، و در نهایت، شدت خستگی عاطفی از کاهش مشارکت در طرح ریزی کیفیت مراقبت(838/3 =OR) و عدم کفایت منابع(440/2 = OR) و روابط محدود پزشک-پرستار(552/2 = OR) تاثیر منفی می پذیرند. همچنین، نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که با توجه به خطای معیار، کلیه ی روابط فوق الذکر، مستقیم می باشند یعنی با افزایش یکی، دیگری نیز افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    در نهایت می توان گفت که نوع و تعداد بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های مورد بررسی، استفاده از الگو های کاری قابل انعطاف، استقبال از ایده های کاری جدید، استفاده از کار تیمی، مشارکت دادن پرستاران در امور بیمارستان، فراهم بودن فرصت های آموزشی و ارتقای شغلی، وجود حمایت های مدیریتی و غیره، بر میزان فراوانی و شدت ابعاد فرسودگی شغلی پرستاران تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: پرستار، محیط کار، فرسودگی شغلی، خستگی عاطفی، زوال شخصیت، فقدان موفقیت فردی
  • محمد جواد جعفری، علیرضا حاجی حسینی، غلامحسین حلوانی، یدالله محرابی، مهدی قاسمی صفحات 60-71
    زمینه و هدف
    امروزه، انسان به عنوان طراح، برنامه ریز و کاربر سیستم ها، تجهیزات و ماشین آلات نقش بسیار مهمی در ایمنی آن ها دارد. در یک سیستم پیچیده، رفتار کاربر، دارای پتانسیل بروز اشتباهاتی است که می تواند توانمندی سیستم را تحت تاثیر قرار دهد. در پژوهش حاضر خطاهای انسانی اپراتورهای پست های 400 کیلوولت شناسایی، تحلیل و اثر بخشی راه کارهای کاهش آن بررسی گردیده است.
    روش بررسی
    پس از شناسایی مشاغل کلیدی اثرگذار بر پایداری صنعت برق، شغل اپراتور پست های 400 کیلو و لت به عنوان پست حساس و کلیدی انتخاب گردید و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی وظایف (HTA) تحلیل گردید. همچنین با استفاده از روش تحلیل نظام مند، پیش بینی و کاهش خطای انسانی (SHERPA)، خطاهای احتمالی اپراتور پیش بینی، تحلیل و اثر بخشی راه های کنترل آن مطالعه شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که در 107 مورد خطای پیش بینی شده در 6 وظیفه اصلی و 61 زیروظیفه اپراتور کنترل پست 400 کیلوولت، بیشترین نوع خطا، خطای عملکردی و بیشترین خطای پیش بینی شده مربوط به وظیفه انجام مانور می باشد. نتایج همچنین نشان داد که حدود 95 درصد از ریسک های ناشی از خطاهای شناسایی شده، در سطح غیر قابل قبول و نامطلوب هستند. درصورت بکارگیری روش های کنترلی پیشنهادی پیش بینی می گردد ریسک های غیر قابل قبول به صفر و ریسک های نامطلوب به 5/7 درصد کاهش یابد.
    بحث و نتیجه گیری
    با روش تحلیل نظام مند پیش بینی و کاهش خطای انسانی (SHERPA) می توان خطاهای انسانی در اتاق های کنترل را شناسایی و تحلیل کرد و آن ها را کاهش داد.
    کلیدواژگان: اپراتور، خطای انسانی، تجزیه و تحلیل وظایف شغلی، SHERPA
  • مسعود نقاب، مجید حبیبی محرز صفحات 72-82
    زمینه و هدف
    هدف از مطالعه حاضر ارزیابی علائم اختلالات تنفسی (خلط، سرفه، تنگی نفس، خس خس ریه) و اختلالات عملکردی ریه در مواجهه تنفسی با گرد و غبار کربن سیاه در گروهی از کارگران یکی از کارخانجات لاستیک سازی می باشد.
    روش بررسی
    کلیه کارگران واجد شرایط دارای مواجهه شغلی با کربن سیاه (72نفر) و همچنین 69 نفر از کارکنان فاقد پیشینه تماس با این ماده (گروه مرجع) از میان کارکنان یک کارخانه لاستیک سازی به طور سر شماری وارد مطالعه گردیدند. برای تمام افراد، پس از تکمیل پرسشنامه تنفسی استاندارد، قبل از شروع کار آزمون عملکرد ریوی انجام گرفت. در مورد کارگران دارای مواجهه این آزمون پس از پایان شیفت کاری نیز تکرار گردید. ارزیابی میزان مواجهه با گرد و غبار قابل استنشاق و قابل تنفس کربن سیاه نیز در محیط کار صورت پذیرفت.
    یافته ها
    غلظت گرد و غبار کربن قابل تنفس و قابل استنشاق به ترتیب 287/0±302/2 و 734/1±235/6 میلی گرم برمتر مکعب برآورد گردید. علائم بیماری های تنفسی نظیر سرفه، خلط، خس خس ریه و تنگی نفس در میان افراد دارای مواجهه شایع تر از افراد گروه مرجع بود. همچنین برخی پارامتر های عملکرد ریوی نظیر VC، FVC، FEV1 در گروه دارای مواجهه در مقایسه با گروه مرجع بشکل معنی داری کمتر بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان داد که مواجهه با سطوح بالایی از گرد و غبار کربن سیاه می تواند باعث افزایش معنی دار شیوع علائم تنفسی و کاهش معنی دار میانگین برخی از پارامتر های آزمون عملکرد ریوی با الگویی مشابه بیماری های ریوی تحدیدی شود.
    کلیدواژگان: کربن سیاه، کارخانه لاستیک سازی، علایم بیماریهای تنفسی، اختلالات عملکردی ریه
  • محسن گل پرور، زهرا واثقی، محمدرضا مصاحبی صفحات 83-95
    زمینه و هدف
    پرستاران زن از زمره افرادی هستند که به واسطه ی شرایط شغلی حساس خود با عوامل استرس آور گوناگونی مواجه هستند. این مواجهه آن ها را مستعد استرس و فرسودگی هیجانی می سازد. یکی از عوامل استرس آور مهم در محیط های کاری پرستاران بی عدالتی است. هدف از این مطالعه بررسی نقش بی عدالتی در استرس و فرسودگی هیجانی در یک مدل چند سطحی است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی، همبستگی نوین است. جامعه ی آماری پژوهش را پرستاران زن یک مجموعه ی بیمارستانی در شهر اصفهان در پائیز 1389(140 پرستار) تشکیل دادند، که از میان آن ها 100 نفر از طریق نمونه گیری سهل الوصول انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری داده ها، شامل پرسشنامه ی 5 سوالی استرس شغلی، پرسشنامه ی 9 سوالی فرسودگی هیجانی و سه پرسشنامه ی سه سوالی برای بی عدالتی توزیعی، رویه ای و تعاملی بود. داده ها با استفاده از مدل سازی معادله ساختاری(SEM) و تحلیل واسطه ای مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین بی عدالتی توزیعی، رویه ای و تعاملی با استرس و فرسودگی هیجانی پرستاران زن رابطه ی مثبت و معناداری(01/0 > P)وجود دارد. نتایج حاصل از مدل سازی معادله ساختاری(SEM) نشان داد که بی عدالتی رویه ای و تعاملی با استرس شغلی و استرس شغلی نیز با فرسودگی هیجانی طی یک مجموعه روابط دو سطحی دارای رابطه مستقیم هستند، اما بی عدالتی توزیعی با استرس شغلی دارای رابطه ی مستقیم نیست. تحلیل واسطه ای نیز نشان داد که استرس شغلی متغیر واسطه ای کامل در رابطه بی عدالتی رویه ای و تعاملی با فرسودگی هیجانی است.
    نتیجه گیری
    شواهد حاصل از مدل تایید شده در این پژوهش، نشان از آن دارد که بی عدالتی رویه ای و تعاملی برای زنان پرستار یک عامل استرس آفرین جدی است که در صورت تداوم باعث فرسودگی هیجانی در آن ها می شود.
    کلیدواژگان: بی عدالتی، استرس شغلی، فرسودگی هیجانی، پرستاران زن، مدل سازی معادله ساختاری
  • سوسن بهرامی، سعید رجایی پور، محمود کیوان آرا، احمدرضا رئیسی، ایرج کاظمی صفحات 96-104
    زمینه و هدف
    شیوه تصمیم گیری مدیران می تواند در راستای عملکرد صحیح گروه های آموزشی در دانشگاه ها موثر باشد و تاثیر مثبت آن بر سلامت سازمانی گروه سبب افزایش اثربخشی آن می گردد. هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه ی بین شیوه های تصمیم گیری مدیران و سلامت سازمانی در گروه های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است.
    روش بررسی
    نوع پژوهش توصیفی، همبستگی است. جامعه آماری این مطالعه، شامل کلیه ی اعضای هیئت علمی دانشکده های دانشگاه(594 نفر) در سال تحصیلی 88- 1387 بود و یک نمونه 234 نفری با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی محقق ساخته ی شیوه ی تصمیم گیری و پرسشنامه ی استاندارد سلامت سازمانی هوی و فیلدمن(1990) بود. پایایی آن ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (86/0=1 r2 =92/0، r) محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار (SPSS (15 و در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شیوه ی تصمیم گیری مشورتی، بیشترین میانگین و شیوه ی تصمیم گیری آمرانه، کم ترین میانگین را در میان مدیران گروه ها دارد. همچنین میزان سلامت سازمانی بیشتر از سطح متوسط بوده، لیکن میزان یگانگی نهادی و نفوذ مدیر در سطح متوسط بوده است. از طرفی، رابطه ی بین نمرات شیوه ی تصمیم گیری و ابعاد سلامت سازمانی معنادار و مثبت بوده است. لیکن رابطه ی بین نمرات تصمیم گیری آمرانه و ابعاد حمایت منابع و روحیه، رابطه ی بین نمرات تصمیم گیری مشورتی و بعد یگانگی نهادی، رابطه ی بین نمرات تصمیم گیری مشارکتی و ابعاد یگانگی نهادی، حمایت منابع، روحیه و تاکید علمی از نظر آماری معنادار نیست.
    بحث و نتیجه گیری
    تصمیم گیری مبتنی بر مشورت و مشارکت در گروه های آموزشی می تواند موجب تقویت و حفظ سلامت سازمانی شود. روحیه بالای اعضا و یگانگی نهادی از ابعاد مهم سلامت سازمانی بوده و به ارتقاء فرآیندهای آموزش و پژوهش در گروه ها منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: شیوه های تصمیم گیری، سلامت سازمانی، مدیرگروه، گروه های آموزشی
|
  • Sh Bakand, Y. Dehghani, M. Gohari, M.H. Mosadegh, S.J. Mirmohammadi Pages 1-10
    Background And Aims
    Organophosphate compounds are the most popular insecticides with the widespread application in pest control. These toxic compounds interfere with the blood cholinesterase and inhibit the cholinestarse activity. Measurement of Cholinesterase activity is widely used for diagnosis of poisoning and adverse effects caused by pesticides. Green-house workers are one of the important occupational groups with the high risk of poisoning with organophosphate and karbamat pesticides. The purpose of this study was to assess the exposure of green-house workers with anti-cholinesterase toxic compounds by measuring the blood cholinesterase activity using electrometric method.
    Methods
    This research is a descriptive cross sectional study that carried out on farmers of the cucumber green-houses. In this study، 40 workers were selected and their blood cholinesterase enzyme activity were measured using electrometric method. In electrometric method the reduction of cholinesterase activity can be measured through recording the changes of blood pH induced by anticholinestrase agents. The results were analyzed by version16 of spss software.
    Results
    Based on the obtained results the amount of erythrocyte cholinesterase enzyme inhibition was between 1 / 77% to 35 / 4% and the mean and standard deviation was 23 / 2% ±9 / 68. Similarly، the amount of plasma cholinesterase enzyme inhibition was between 1% to 28% and the mean and standard deviation was equal to 16/57 ±7 / 92. Following the analysis of results 25% (n=10) of the workers were identified with no poisoning، 17. 5% (n = 7) with minor poisoning، 55% (n=22) with moderate poisoning and 2. 5% (n=1) with severe poisoning.
    Conclusion
    Organophosphate poisoning has been reported as the third cause of poisoning and also the leading cause of poisoning deaths in our country. Therefore، considering the results of this research and the importance of the evaluation of workers exposure to organophosphate pesticides it can be stated that the use of electrometric method is a valuable tool for biological monitoring of exposed populations. As this method is simple، portable and not expensive and at the same time provides high precision، it has a potential to be applied for screeningandearlydiagnosisof organophosphate poisonings inlarge-scale studies.
    Keywords: Anti, cholinesterase pesticides, biological monitoring, green house workers, occupational exposure
  • F. Golbabaie, D. Eskandari, M. Rezazade Azari, M. Jahangiri, M. Rahimi, J. Shahtaheri Pages 11-21
    Background And Aims
    workers in petrochemical industries are exposed to various contaminants and are facing to serious hazards، therefore a comprehensive risk assessment program for identification of hazardous chemicals that affect human health and also determination of hazardous tasks and processes is necessary.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in three stages. First stage consisted of identifying hazardous chemicals and determination of chemicals risk ratio، the second stage included the evaluation of worker''s exposure to hazardous chemicals، and the third stage was estimating the relative risk of blood cancer caused by exposure to benzene through epidemiological studies.
    Results
    With regard to risk assessment method، 40 chemicals were identified in this Petrochemical Company. Among them، Benzene introduced as the most hazardous chemical. The results of the second stage showed that site man workers in noon shift work and in aromatic site with mean exposure 4. 29 ppm had the highest exposure to benzene. The results of estimated leukemia relative risk stage in benzene exposure، the highest relative risk in workers related to site man workers in aromatic units with cumulative benzene exposure of 4. 149 ppm. Years that obtained the relative risk of 2. 3. The statistical test results showed that the relationship between worker''s exposure to benzene and their job was significant (p<0/001)
    Conclusion
    This study showed that benzene with a risk ratio of 4. 5 -5 have 5th rank in risk levels and this indicates that preventative actions regarding to this hazardous and carcinogenic chemical must be started as soon as possible.
    Keywords: benzene, leukemia, risk assessment
  • M. Falahati, I. Alimohammadi, A.A. Farshad, M. Zokaii, A. Sardar Pages 22-31
    Background And Aims
    Hot and humid conditions are common in many parts of the world; these conditions can influence both the health and performance of individuals. Therefore to describe the environmental conditions appropriately، the amount of reliability of heat stress indices should be measured. The aim of this study was evaluating the reliability of WBGT and P4SR by comparison to core body temperature in an OilTerminal.
    Methods
    The participants (94 persons) were two groups of acclimatized and not acclimatized employees of different units of the Oil Terminal. After identifying the units and their activities، air and wet temperatures، WBGT، and core body temperature (oral and tympanic) were measured in three situations including outdoor، indoor، and rest activities.
    Results
    The statistically significant correlation was found between above mentioned heat stress indices with oraland tympanictemperatures (P<0/05). The regression equations were shown that the most determinant coefficient belong to WBGT and tympanic temperature (R2=0/571).
    Conclusion
    It was found that the WBGT and P4SR with core body temperature had significant correlations and WBGT had the most accuracy to predict heat stress in employees.
    Keywords: heat stress, WBGT, P4SR, oil terminal
  • Y. Labbafinejad, A. Bossaghzade Pages 32-38

    Backgoround and

    Aims

    Anxiety disorders are the most prevalent psychological disorders in common population. Medical students have many exposures in their occupational environment (university، hospital…) and these exposures have different effects on their physical and psychological health. In this study، our aim was to assess the prevalence of anxiety in female medical students of Tehran University of Medical Sciences in 2010-2011 according to different items including educational section، marital status and habitancy situation.

    Methods

    This is a descriptive-analytic cross sectional study. This study was conducted in female medical students of Tehran University of Medical Sciences in 2010-2011، using Stratified sampling method. We selected 196 persons of this population and evaluated them with Spielberger state- trait anxiety inventory and demographic questionnaire. The SPSS Ver. 15 was used for data entry and analysis.

    Results

    In this study the prevalence of general anxiety، overt anxiety and hidden anxiety in female medical students was obtained 28. 5%، 25. 5% and 16. 3% respectively.

    Conclusion

    It can be concluded that the prevalence of overt anxiety was higher in interns than others and the prevalence of hidden anxiety was higher in students lived in dormitory than other students. In addition، there was no significant correlation between prevalence of anxiety and marital status.

    Keywords: anxiety, female medical students, prevalence
  • M. Arab, A. Rahimi, L. Vali, R. Ravangard, A. Akbari Sari Pages 39-51
    Background And Aims
    In a healthy organization، staff''s physical and mental health is as important and considerable as production and productivity. Burnout is a result of long-term tension and stress in the job environment. Its symptoms occur when employees'' power and potency is not enough for the job environment demands. Emotional exhaustion، depersonalization and lack of personal accomplishment are three dimensions of burnout. In this survey we studied the nursing job environment considering nurses'' participation in hospital affairs، foundation for quality of nursing care، managerial support and leadership، staffing/resource adequacy and collegial nurse-physician relation and their effects on nurses'' burnout level.
    Methods
    his survey is a cross-sectional، descriptive-analytical study to review of nursing job environment on nurses'' burnout dimensions in TUMS (Tehran …) general-teaching hospitals in 1386. For this study، 214 nurses (confidence interval %95، powers %80 and attrition %30) were selected randomly. Data were gathered using Maslach Burnout Inventory (MBI) and Nursing Work Index (NWI) questionnaires filled in by studied nurses. The validity of these questionnaires determined using masters'' instructions. To determine the reliability of NWI questionnaire، a pilot study was conducted and its reliability coefficient (Cronbach’s alpha) was 0. 88. The reliability and internal validity of MBI questionnaire had been proved in previous studies. Data were analyzed by SPSS 11. 5 and Logistic regression and Chi-Square test.
    Results
    Results show that hospital type and nurses'' sex have effects on lack of personal accomplishment frequency and hospital type influences lack of personal accomplishment severity. Depersonalization frequency is effected negatively by decreasing foundation for quality of nursing care (OR=2. 326) and lack of managerial support and leadership (OR=4. 553) and limited collegial nurse-physician relation (OR=1. 339). Depersonalization severity is influenced negatively by decreasing foundation for quality of nursing care (OR=3. 310). Lack of managerial support and leadership (OR=2. 152) effects negatively on emotional exhaustion frequency، and finally، exhaustion severity is effected negatively by lack of foundation for quality of nursing care (OR=3. 838)، staffing/resource adequacy (OR=2. 440) and collegial nurse-physician relation (OR=2. 552). Also، logistic regression results show that all mentioned relationships (given standard errors) are positive that means increasing a variable results in increasing the other variable and vice versa.
    Conclusion
    The type and numbers of patients refer to the studied hospitals، using flexible working models، applying new working ideas، team working، participating in hospital affairs، preparing educational and preferment opportunities for employees، providing managerial support etc. have important effects on the frequency and severity of burnout dimensions.
    Keywords: Nurse, Job environment, burnout, emotional exhaustion, depersonalization, lack of personal accomplishment
  • M.J. Jafari, A.R. Haji Hoseini, Gh.H. Halvani, Y. Mehrabi, M. Ghasemi Pages 60-71
    Background And Aims
    Human being as the designer، programmer، and operator of systems، equipment and machineries plays a significant role in their safety at present time. In a sophisticated system، the operators’ behavior has the potential of errors that can influence the capability of the system. In the present study، human errors of 400 kV posts were identified، analyzed and their reduction due to the application of proposed control measures were predicted.
    Methods
    After identification of key jobs affective on electric industry’s stability، the operator of 400 kV posts was selected as the sensitive and key joband analyzed using Hierarchical Task Analysis (HTA). The operator’s probable errors and their reduction were predicted using Systematic Human Error Reduction and Prediction (SHERPA).
    Results
    The results revealed that in 107 predicted errors at 6 main tasks and 61 sub tasks of 400 kV posts، the most frequent type of error was action error and the maximum predicted error was related to maneuvering task. The results also showed that about 95% of identified risks from errors were at unacceptable and undesirable level. It was predicted that if the recommended control measures were applied the unacceptable and undesirable risks would be reduced to 0 and 7. 5% respectively.
    Conclusion
    It is possible to predict، identify and reduce the human errors in control rooms using SHERPA.
    Keywords: Operator, Human error, HTA, SHERPA
  • M. Neghab, Habibi Mohraz Pages 72-82
    Background And Aims
    The purpose of this study was to assess the prevalence of respiratory symptoms (phlegm، cough، shortness of breath and wheezing) and lung functional impairments associated with occupational inhalation exposure to carbon black (CB) dust among employees of a rubber industry.
    Methods
    All of the eligible، CB exposed، employees of the industry (72 subjects) as well as 69 unexposed employees from the same industry (referent group) were investigated. Subjects were interviewed and were given standardized respiratory symptom questionnaires to answer. Furthermore، pulmonary function tests (PFTs) were measured before and after the work shift for exposed subjects and once during the work shift for referent subjects. Furthermore، to assess the extent to which workers were exposed to CB، using standard methods، inhalable and respirable dust fractions of it were measured.
    Results
    Levels of exposure to inhalable and respirable CB dust were estimated to be 6. 2±1. 7 and 2. 3±0. 29 mg/m3، respectively. Symptoms of respiratory disease such as regular cough، phlegm، wheezing and shortness of breath were significantly more prevalent among exposed workers. Furthermore، compared to unexposed group، significant decreases in mean values of VC، FVC and FEV1 of exposed workers were noted.
    Conclusion
    The findings of this study show that exposure to high atmospheric concentrations of CB may result in a significant increase in the prevalence of respiratory symptoms and significant decrements in the mean value of some parameters of pulmonary function with a spirometric pattern consistent with restrictive pulmonary disorders.
    Keywords: Carbon black, Rubber industry, Respiratory disease symptoms, Lung functional impairments
  • M. Golparvar, Z. Vaseghi, M.R. Mosahebi Pages 83-95
    Background And Aims
    Femalenurses are among people who exposed to various stressors because of their critical job conditions. This exposure predisposes them to stress and emotional exhaustion. One of the important stressors in nurses'' workplaces is injustice. The purpose of this study is to investigate the role of injustice on stress and emotional exhaustion in a multilevel model.
    Methods
    The present study is a modern descriptive correlation one. Research statistical population included the female nurses of a hospital in Esfahan City in autumn 1389 (140 nurses)، among them، 100 persons were selected using convenience sampling. The data gathering instruments were job stress questionnaire with 5 items، emotional exhaustion with 9 items and three questionnaires، each with 3 items for distributive، procedural and interactional injustice. Data were analyzed using structural equation modeling (SEM) and mediation analysis.
    Results
    The results indicated that، there were positive significant relationship between distributive، procedural and interactional injustice with female nurses'' stress and emotional exhaustion (P<0. 01). The results of SEM indicated that، in two level relationships، there were direct relationships between interactional and procedural injustice with job stress and between job stress with emotional exhaustion، but there was no direct relationship between distributive injustice and job stress. Mediation analysis also showed that job stress is a complete mediator variable in relations between procedural and interactional injustice with emotional exhaustion.
    Conclusion
    The evidences from confirmed model of the research indicated that، procedural and interactional injustice is a serious stressor for female nurses، which to continue، results in emotional exhaustion.
    Keywords: Injustice, Job stress, Emotional exhaustion, female nurses, Structural equation modeling
  • S. Bahrami, S. Rajaeepour, M. Keyvanara, A.R. Raesei, I. Kazemi Pages 96-104
    Background And Aims
    Managers decision making style can function effectively correct departments in universities and its positive impact on organizational health group will increase efficiency. The present study aims to examine the relationship between the decision-making styles and organizational health departments in Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    A descriptive and survey research method was utilized. The statistical population included all 594 members of Isfahan Medical Science University Colleges from which a sample of 201 was selected though a classified random sampling The data gathering instruments included، a researcher – made decision making questionnaire and the Ho & Feldmn (1990)، organizational health questionnaire. The reliability of the instruments was estimated 0. 86 and 0. 92 respectively، though Cronbach Alpha coefficient. Utilizing SPSS (15) statistical software، both descriptive and inferential statistics were applied to analyze the data.
    Results
    Consultative decision making scored the highest average among the chairpersons، while the authoritative style scored the lowest average. The departments'' organizational health was more than mean level in all dimensions except chairperson''s influence. Moreover، a significant relationship was observed between decision making style and organizational health indices. Also a direct relationship was not observed between authoritarian decision makings and institutional integration، chairperson influence، consideration، initiating structure، and academic emphasis. A direct relationship was observed between Consultative decision making and chairperson influence، consideration، initiating structure، resource support، morale، and academic emphasis. A direct relationship was observed between Participative decision making and chairperson Influence، consideration، initiating structure.
    Conclusion
    Consultative and participative decision making can lead to enhancement and maintenance of organizational health. High morale and institutional integration are among important organizational health dimensions and they enhance teaching and research processes in departments.
    Keywords: Decision making styles. organizational health. managers. university