فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال سی و هفتم شماره 1 (پیاپی 84، بهار 1392)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال سی و هفتم شماره 1 (پیاپی 84، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم احسانی، فریدا عابسی، فاطمه تاجیک، ثریاخفری صفحه 1
    مقدمه
    عدم آگاهی از آناتومی و فرم کانال ریشه می تواند موجب بروز اشتباهاتی در تشخیص و طرح درمان گردیده و درمان را با شکست مواجه نماید. دندان کانین فک پایین معمولا تک ریشه است ولی طبق مطالعات انجام شده ممکن است دارای دو ریشه یا دو کانال یا بیشتر باشد و در این موارد رادیوگرافی به عنوان یکی از ابزار های تشخیص در اعمال اندودنتیک دارای محدودیت هایی به دلیل دو بعدی بودن آن می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تعداد ریشه و کانال دندان کانین فک پایین با استفاده از رادیوگرافی دیجیتال در زوایای مختلف و مقایسه آن با روش شفاف سازی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع تستی تشخیصی بود. 200 دندان کشیده شده کانین فک پایین انسان مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا از دندان ها رادیوگرافی دیجیتال (CCD) از نمای مزیو دیستالی، باکولینگوالی و 20 درجه مزیالی تهیه شد. ارزیابی رادیوگرافی توسط دو مشاهده گر (یک متخصص رادیولوژی فک، دهان و صورت و یک متخصص درمان ریشه) به صورت جداگانه انجام گردید. سپس شفاف سازی دندان ها انجام شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS با ویرایش 17 و a MC Namar انجام شده و 05/0>P معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    از 200 دندان کانین فک پایین مورد بررسی 6 دندان دو ریشه بوده است. در بررسی به روش شفاف سازی 183 دندان (5/91%) تک کانال و 17 مورد (5/8%) دو کانال بودند که 3 دندان نوع III و 8 دندان نوع II بودند. نتایج رادیوگرافی دیجیتال از نظر تعداد کانال در نمای باکولینگوال نشان داد که 198 دندان (99%) تک کانال و 2 مورد (1%) دو کانال هستند که در مقایسه با شفاف سازی معنی دار بود (001/0>P).در یافته های رادیوگرافی دیجیتال از نمای مزیودیستال 180 دندان (90%) تک کانال و 20 دندان (10%) دو کانال بودند که در مقایسه با شفاف سازی معنی دار نبود (25/0P=). در نمای 20 درجه مزیالی 192 دندان (96%) تک کانال و 8 دندان (4%) دو کانال بودند که در مقایسه با شفاف سازی معنی دار بود (012/0=P).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه آزمایشگاهی تنوعات آناتومیکی در دندان کانین شرح پایینی داشت. در بین دو روش رادیوگرافی دیجیتال و شفاف سازی اختلاف آماری معنی داری یافت نشد.
    کلیدواژگان: کانین فک پایین، روش شفاف سازی، رادیوگرافی دیجیتال
  • نفیسه اسدزاده عقدایی، فوژان قربانیان فرد *، مریم قره چاهی، احسان اعزاز صفحه 11
    مقدمه

    ناحیه کامی- خلفی، مهمترین ناحیه برای گیر دنچر فک بالا است و در طی ریلاین و پس از آن باید به دقت مورد توجه قرار گیرد. مطالعه حاضر، با هدف مقایسه میزان سیل کامی- خلفی در پروتزهای ریلاین شده به دو روش مختلف آکریل فوری و گرماپخت انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی، یک مدل آکریلیک با بی دندانی کامل فک با، با سایز متوسط و فاقد آندرکات انتخاب شد. جهت تهیه گروه شاهد، از این مدل با آلژینات ده بار قالب گرفته شد و توسط گچ نوع IV ریخته شد. سپس بیس های دائمی با آکریل شفاف پختنی برای هر کست آماده شد. برای تهیه گروه های آزمایش بر روی مدل آکریلی اولیه یک لایه موم به ضخامت mm2جهت ریلیف در ناحیه Postdam برای عمل ریلاین قرار گرفت و پس از قالب گیری 20 عدد گپ تهیه شد. بر روی هر کست یک بیس دائمی با آکریل شفاف گرماپخت تهیه شد. بیس های ساخته شده برای گروه آزمایش به دو گروه 10 تایی تقسیم شدند: گروه ریلاین شده در ناحیه سیل خلفی با آکریل گرماپخت و گروه ریلاین شده با آکریل فوری. تمامی بیس ها برای مدت2 هفته در آب مقطر نگهداری شدند، سپس هر کدام از بیس ها بر روی مدل آکریلیک اصلی قرار گرفته و میزان gap موجود در ناحیه خلفی بیس ها در یک ناحیه خط وسط، دو ناحیه در هامولارناچها (a، e) دو نقطه در حد فاصل بین خط وسط و هامولارناچ (a، b) و در زمان های متفاوت (طی دو هفته) توسط میکروسکوپ نوری اندازه گیری شد. از آنالیز واریانس یک عاملی، Tukey و Kruskal-Walis جهت آنالیز داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که در نقطه A بین میزان گپ گروه کنترل (بیس های بدون ریلاین) با دو گروه های آزمایش تفاوت معنی داری وجود دارد (047/0P=). در نقطه D، بین دو گروه آزمایش تفاوت معنی داری دیده نشد، اما تفاوت بین بیس های گروه کنترل نسبت به بیس های ریلاین شده با آکریل فوری معنی دار بود (05/0P<=).

    نتیجه گیری

    نتیجه این مطالعه لابراتواری نشان می دهد که روش ریلاین با آکریل گرماپخت نسبت به روش ریلاین با آکریل فوری Chair side تفاوت قابل ملاحظه ای ندارند. لذا می توان با توجه به اینکه استفاده از آکریل فوری Chair side راحت تر و مقرون به صرفه تر است و به زمان کمتری نیاز دارد، از آن در ریلاین ناحیه سیل کامی خلفی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ریلاین، پروتز کامل، نوع آکریل، سیل کامی، خلفی
  • حمید بدریان، مهناز شیخی، مهرداد عبدی نیان صفحه 19
    مقدمه
    کاربرد روزافزون رادیوگرافی های دندانی، سبب لزوم افزایش آگاهی و عملکرد مناسب دندانپزشکان در زمینه حفاظت از پرتو های یونیزان می شود. به همین جهت مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد دندانپزشکان عمومی شهر اصفهان در مورد اثرات پرتوهای یونیزان و روش های حفاظت در برابر آنها انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، به منظور سنجش سطح آگاهی، نگرش و عملکرد دندانپزشکان مورد نظر، پرسشنامه ای مشتمل بر سوالات سنجش آگاهی، نگرش، عملکرد و اطلاعات دموگرافیک در بین 184 دندانپزشک شهر اصفهان توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون t و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS با ویرایش 15 انجام شد (5%=α).
    یافته ها
    در مطالعه حاضر 2/73 درصد از دندانپزشکان مورد بررسی، آگاهی ضعیف داشتند. 6/25 و 2/1 درصد از دندانپزشکان نیز به ترتیب سطح آگاهی متوسط و خوب داشتند. 24 و 76 درصد به ترتیب نگرش خوب و بی تفاوت داشتند. 10% از پیش بند سربی و 5/4 درصد از گردبند تیروئیدی برای بیماران استفاده می کردند. سابقه کار با سطح آگاهی رابطه معکوس معنی دار داشت (004/0=P، 218/0-=r).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، آگاهی دندانپزشکان شهر اصفهان ضعیف ارزیابی می شود و دوره های آموزشی در زمان تحصیل و بعد از فارغ التحصیلی در این زمینه ضروری است.
    کلیدواژگان: پرتوهای یونیزان، حفاظت، رادیوگرافی دندانی
  • عالیه سادات جوادزاده، سیده طاهره محتوی پور، فاطمه شاهسواری، محمد داودی، سیده سعیده محتوی پور صفحه 27
    مقدمه
    استفاده از فیلم های با سرعت بالا یکی از فاکتورهای مهم دخیل در کاهش دوز اشعه می باشد. اما، توانایی تشخیصی فیلم های سریع باید قبل از استفاده رایج از آنها تعیین شود. هدف از این مطالعه مقایسه کارآیی فیلم های با سرعت D و F در تشخیص پوسیدگی های پروگزیمال بود.
    مواد و روش ها
    از هشتاد سطح پروگزیمال، در 40 دندان پرمولر کشیده شده بدون ترمیم، با استفاده از دو نوع فیلم داخل دهانی Flowdental با سرعت D و F، تحت شرایط استاندارد رادیوگرافی تهیه شد. تشخیص واقعی پوسیدگی براساس ارزیابی هیستولوژیک سطوح پروگزیمال پس از برش دندان ها بود. دو مشاهده گر با خواندن رادیوگرافی ها و با استفاده از درجه بندی چهار گزینه ای تشخیص خود را ثبت نمودند. پاسخ های مشاهده گران توسط آنالیز ROC ارزیابی شد و سطوح زیر منحنی(Az) ROC از طریق مقایسه دو به دو منحنی ROC بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین سطح زیر منحنی (Az) برای فیلم D 934/0 و برای فیلم F 920/0 بود. این اختلاف ها از لحاظ آماری معنی دار نبودند (548/0=P). همچنین اختلاف میان مشاهده گران نیز از لحاظ آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    کارآیی فیلم جدید با سرعت F در تشخیص پوسیدگی با فیلم با سرعت D متفاوت نبود. این فیلم توانایی کاهش دوز بیمار با حفظ کیفیت تشخیصی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی پروگزیمال، تشخیص، رادیوگرافی، فیلم داخل دهانی
  • سعیده خواجه احمدی، امین راهپیما، ناصر مهدوی شهری، سمیه نادری صفحه 37
    مقدمه
    واژه ماتریکس بیولوژی جایگاه مهمی در تحقیقات بیولوژی و پزشکی اخیر کسب نموده است. در بافت های زنده سلول ها توسط یک ساختار به نام ماتریکس خارج سلولی حمایت می شوند. ماتریکس خارج سلولی به عنوان یک داربست برای مورفوژنز بافتی، تکثیر، مهاجرت، تمایز بافتی و حفظ این تمایز عمل می کند. ماتریکس خارج سلولی در مهندسی بافت جهت جایگزینی بافتی استفاده شود. بافت غشای سینوس حاوی سلول و ماتریکس خارج سلولی متشکل از کلاژن، الاستین و انواع پروتئوگلیکان ها می باشد. با توجه به سازش پذیری زیستی بالای کلاژن می توان از آن در تحقیقات مهندسی بافت به عنوان داربست طبیعی استفاده کرد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه سلول زدایی از بافت غشای سینوس ماگزیلا توسط روش های فیزیکی (ازت مایع) و شیمیایی با استفاده از غلظت های متفاوت سدیم دودسیل سولفات در سه گروه انجام شد. پس از تثبیت بافت در بوئن و مراحل پاساژ بافتی، رنگ آمیزی هماتوکسیلین – ائوزین و پیکروسیروس رد صورت گرفت. ماتریکس سلول زدایی شده حاصل از غشای سینوس با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نگاره مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    مطالعات بافت شناسی داربست ها نشان دادند که در غلظت 1 درصد سدیم دودسیل سولفات سلول زدایی از بافت غشاء اشنایدریان سینوس ماگزیلا به طور کامل صورت گرفته است و همچنین بر طبق مطالعات میکروسکوپ نوری و الکترونی مشخص شد که رشته های کلاژن سالم باقی مانده اند. اما در غلظت های 5/0 و 1/0 درصد، در حاشیه های ماتریکس میزان کمی از حضور سلول ها مشاهده شد و سلول زدایی به صورت کامل انجام نشده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بیانگر این است که داربست طبیعی حاصل، با حفظ ترکیبات اصلی می تواند بستر مناسبی جهت بررسی رفتارهای سلولی باشد و مدل مناسبی به عنوان تحقیقات اولیه در ترمیم و کاربرد در مهندسی بافت باشد.
    کلیدواژگان: مهندسی بافت، غشاء اشنایدریان، سینوس ماگزیلا، سلول زدایی
  • ناصر سرگلزایی، محمدحسن نجفی نشلی، مجیدرضا مختاری، نیره فصیحی فرد، الهام نیک، فاطمه فرازی صفحه 47
    مقدمه
    پلاک باکتریایی به عنوان فاکتور اولیه برای شروع بیماری پریودنتال شناخته شده است. اگرچه حضور پاتوژن ها در ایجاد بیماری پریودنتال ضروری است، اما بدون داشتن میزبان مستعد، کافی نمی‎ باشند و فاکتورها و شرایط سیستمیک میزبان باید در این زمینه در نظر گرفته شود. در میان موقعیت های مختلف سیستمیک میزبان، هورمون های جنسی به عنوان فاکتورهای تغییردهنده مهمی هستند که می توانند بر بیماریزایی بیماری های پریودنتال تاثیرگذار باشند. هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات دوران قاعدگی بر شاخص های پریودنشیوم بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 20 خانم در سن 17 تا 45 سال انتخاب شدند. پیش از شروع معاینات، جرم گیری و آموزش بهداشت برای تمام افراد مورد مطالعه انجام شد. سپس معاینات کلینیکی توسط پروب و آینه دندانپزشکی انجام شد که شامل 3 زمان در طول سیکل قاعدگی بود: زمان تخمک گذاری (OV)، زمان (PM) Pre Menstruation و زمان (M) Mense. تمام این معاینات در طول 12 ماه به فواصل 4 ماه انجام شد. اندکس های بررسی شده شامل (PI) Plaque Index، (GI) Gingival Index و (PD) Probing Depth بود و تمام این اندکس ها در اطراف دندان های رامفورد (Ramfjord teeth) مورد بررسی قرار گرفتند. آزمون فریدمن برای مقایسه 3 زمان در طول سیکل و جهت مقایسه 2 به 2 از آزمون ویلکاکسیون استفاده شد (05/0P<).
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده اختلاف معنی دار در شاخص التهاب لثه ای در بین مراحل سیکل قاعدگی بود و نشان می داد که در مرحله Mense میزان التهاب کمتر از 2 مرحله دیگر بود. اختلاف بین میانگین شاخص ها در دو مرحله اوولاسیون و PM، معنی دار نبود؛ ولی بین مراحل اوولاسیون و PM از یک طرف و M معنی دار بود. در مورد سایر شاخص ها تفاوت معنی داری در بین مراحل سیکل قاعدگی مشاهده نشد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    طی مراحل تخمک گذاری و Premenstruation، به واسطه وجود تغییرات هورمونی، شاخص التهاب لثه افزایش معنی دار می یابد و پیشنهاد می شود، جهت جلوگیری از ایجاد بیماری پریودنتال، بهداشت دهان کاملا رعایت شود.
    کلیدواژگان: سیکل قاعدگی، سلامت پریودنتال، شاخص لثه ای
  • هادی قاسمی، عبدالحمید ظفرمند، محمدرضا نخستین صفحه 55
    مقدمه
    از تصویب تغییرات کیفی و کمی در ارائه درس سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی در دوره دندانپزشکی عمومی ده سال می گذرد. هدف مطالعه حاضر بررسی نحوه ارائه این درس در دانشکده های دندانپزشکی ایران پس از گذشت یک دهه بود.
    مواد و روش ها
    در بهار سال 1388، از دانشکده های دندانپزشکی کشور تقاضا شد نحوه ارائه درس سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی در واحدهای نظری و عملی را از جهت محتوا و شکل ارائه درس، نحوه توزیع واحدها در طول دوره، و هیات علمی ارائه دهنده درس ارسال نمایند.
    یافته ها
    از 12 دانشکده پاسخ دریافت شد. در تمام دانشکده ها محتوای درس مطابق مصوبه وزارتخانه و شکل ارائه، ترکیبی از سخنرانی، کارگاه و کار در فیلد بود. سخنرانی، شکل غالب ارائه درس حتی در برخی قسمت های واحد عملی بوده و کار در فیلد ناچیز بود. در 92% دانشکده ها، این درس به صورت یک واحد نظری و 5 واحد عملی ارائه می شد. هیات علمی ارائه دهنده درس در 58% دانشکده ها تخصص دندانپزشکی اجتماعی نداشتند.
    نتیجه گیری
    ارائه درس سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی در دانشکده های دندانپزشکی ایران با محدودیت ها و کمبودهایی در محتوی و اجرا همراه است که برای برطرف کردن آنها نیاز به تقویت بیشتر گروه سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی، همکاری و هماهنگی های بیشتر درون دانشکده و همچنین بین دانشکده و دانشگاه می باشد.
    کلیدواژگان: سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی، آموزش دندانپزشکی، ایران
  • فاطمه ملک نژاد یزدی، نسرین دانایی فر، ملیحه جهان تیغ، مجید اکبری صفحه 65
    مقدمه
    دندانپزشکی ترمیمی از پرکاربرد ترین شاخه ها در حیطه کاری یک دندانپزشک است. استفاده از نقد فارغ التحصیلان از بهترین روش های ارزشیابی و بازخورد در بررسی برنامه درسی است. هدف از این مطالعه بررسی سرفصل های دروس نظری و بالینی دندانپزشکی ترمیمی در دوره عمومی از دیدگاه فارغ التحصیلان عمومی دانشکده دندانپزشکی مشهد طی 5 سال گذشته (1383 تا 1388) بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 200 نفر از فارغ التحصیلان دانشکده دندانپزشکی مشهد طی سال های 1383 تا 1388، در مورد اهمیت و ضرورت سرفصل های تدریس شده دروس ترمیمی نظری و میزان ترمیم های لاگ بوک دروس ترمیمی عملی با استفاده از پرسشنامه ای روا و پایا، مورد پرسش قرار گرفتند. اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی گزارش گردید.
    یافته ها
    75% از افراد، پرسشنامه کامل شده را برگرداندند. در مورد دروس نظری، پاسخ دهنده ها اهمیت و ضرورت مباحث تدریس نظری را زیاد دانستند (بیش از 50 درصد). در مورد لاگ بوک دروس عملی نیز گرچه بیشتر افراد، آن را کافی می دانستند، ولی گنجاندن ترمیم های کامپوزیتی وسیع، بیشتر مورد توصیه قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نظرات فارغ التحصیلان، دروس نظری و لاگ بوک دوره بالینی ترمیمی نیاز به بازبینی دارد و این بازبینی بهتر است بر توانمندسازی در حیطه های مربوط به ترمیم های زیبایی و ترمیم های وسیع تاکید بیشتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، دندانپزشکی ترمیمی، فارغ التحصیلان
  • پروین میرزاکوچکی بروجنی، مهرداد برکتین، سمانه علایی، احمد شاه نظری صفحه 73
    مقدمه
    ترمیم های کامپوزیت خلفی یکی از پرطرفدارترین درمان های دندانپزشکی در بین بیماران است. هدف از این مطالعه، تعیین مشکلات دندانپزشکان عمومی شهر اصفهان، حین و پس از انجام ترمیم های کامپوزیت خلفی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، از پرسشنامه هایی استفاده شد که شامل سوالاتی در مورد مشکلات حین و پس از انجام ترمیم های کامپوزیت خلفی در بین دندانپزشکان عمومی شهر اصفهان در سال 1388 بود. اطلاعات به دست آمده توسط آزمون Chi-square بررسی شد. (05/0=α)
    یافته ها
    بیشترین مشکل دندانپزشکان در این مطالعه حین انجام ترمیم، بر قراری تماس های مناسب پروگزیمالی و پس از انجام ترمیم های کامپوزیت خلفی، حساسیت دندان هنگام جویدن، که با تصحیح اکلوژن رفع نشود، بود. از طرفی ملاحظات دندانپزشکان حین انجام ترمیم، فشار دادن نوار ماتکریس به سمت دندان مجاور در هنگام پلیمریزاسیون، قرار دادن لایه به لایه کامپوزیت، رعایت دستورالعمل کارخانه سازنده در استفاده از عوامل باندینگ و پالیشینگ مرطوب ترمیم بود. اغلب دندانپزشکان (8/55%) از باندینگ عاجی دو مرحله ای توتال اچ استفاده می کردند و ملاک بیشتر آنها (5/42%) در انتخاب کامپوزیت، امکان برقراری ایزولیشن و انجام صحیح ترمیم بود.
    نتیجه گیری
    آموزش صحیح دندانپزشکان و افزایش آگاهی آنها نسبت به اینگونه ترمیم ها، نه تنها باعث کاهش مشکلات حین ترمیم برای آنها می گردد، بلکه باعث کاهش مشکلات پس از ترمیم نیز می گردد.
    کلیدواژگان: کامپوزیت های خلفی، کامپوزیت رزین ها، دانش
  • مجید عشق پور، رضا شاه اکبری، برات الله شبان صفحه 81
    مقدمه
    وجود دندان های اضافه متعدد پدیده ای کمیاب است. این پدیده معمولا همراه با سندروم هایی نظیر کلیدوکرانیال دیسپلازی، سندروم گاردنر و نظایر آنها دیده می شود. بروز این پدیده در غیاب سندروم های همراه بسیار غیرمعمول است. هدف از این گزارش، معرفی یک بیمار غیرسندرمیک دارای دندان های متعدد نهفته و اضافه می باشد.
    گزارش مورد: خانم 29 ساله، فاقد هرگونه مشکل اسکلتال، سیستمیک، متابولیک و ذهنی، به بخش جراحی فک و صورت دانشکده دندانپزشکی مشهد ارجاع شد. در بررسی کلینیکی 7 عدد از دندان های دائمی وجود نداشتند. در بررسی رادیوگرافیک، بیمار مجموعا دارای 15 دندان نهفته بود که تعداد 7 عدد آنها اضافه بر تعداد نرمال دندان ها بودند.
    نتیجه گیری
    وجود دندان اضافه و یا غیبت یک یا چند دندان معمولا باعث ایجاد مشکلات اکلوژن و فانکشنال در بیماران می شود. در این موارد می بایست جهت برنامه ریزی طرح درمان مناسب جراحی، ارتودنتیک، پروتزی، از بیماران معاینه کامل کلینیکی و رادیوگرافیک همراه با تاریخچه دقیق، به عمل آید.
    کلیدواژگان: غیرسندرومیک، دندان اضافه، دندان نهفته
|
  • Maryam Ehsani, Farida Abesi, Fateme Tajik, Soraya Khafri Page 1
    Introduction
    Lack of knowledge about root canal anatomy can cause mistakes in diagnosis، treatment planning and failure of treatment. Mandibular canine is usually single-rooted it may have two roots or more root canals. The purpose of this study was evaluating the number of root and root-canals of mandibular canine using digital radiography with different angles and comparing it with clearing method.
    Materials and Methods
    This study was a diagnostic test. Two hundred human mandibular canine teeth were studied. Digital radiography of the teeth from mesiodistal، bacculingual and 200 mesial views were prepared. Radiographic evaluation was down by two observers (An oral radiologist and an endodontist) separately. Then dental clearing was performed. Data analysis was done using SPSS. Ver. 17 software and statistical tests of MC Nemar. P<0. 05 was considered significant.
    Results
    Out of 200 cases of mandibular canine teeth، six teeth had two roots. In clearing method 183 teeth (91. 5%) had single-canal and 17 cases (8. 5 %) had two canals، and 3 teeth were type II and 8 teeth were type III. Digital x-ray results in bacculingual view showed that 198 teeth (99%) were single-canal and 2 cases (1%) were two-canal، which showed a significant difference compared to the results of clearing method (P>0. 001). Findings of digital radiography in mesiodistal view showed that 180 teeth (90%) were single-canal and 20 teeth (10%) had two canals، which were not different from those of clearing method (P=0. 25). In 200 mesial view، 192 teeth (96%) were single-canal and 8 teeth (4%) had two canals، which were different from those of clearing method (P=0. 012).
    Conclusion
    Despite the low prevalence of anatomical variations in mandibular canine in this in vitro study، due to the lack of significant difference of radiographic mesiodistal views compared to that of clearing technique، CBCT modality is recommended for obtaining fast and complete diagnosis of unusual root canal.
    Keywords: Mandibular canine, clearing method, digital radiography
  • Nafiseh Asadzadehoghadaee, Foozhan Ghorbanianfard, Maryam Gharehchahi, Ehsan Eazaz Page 11
    Introduction

    The posterior palatal area is the most important area for retention of maxillary dentures and must be considered carefully during and after the reline. The purpose of this in vitro study was to compare the posterior palatal seal in relined complete dentures with two different methods.

    Materials and Methods

    An average size of edentulous maxillary acrylic arch without undercuts was selected in this in vitro study. The alginate impression was made of this model ten times and was poured with a type IV gypsum product، and the casts of control groups were prepared. Then 10 definitive bases were created for each cast. For the experimental groups، one relief wax layer with a thickness of 2mm was put in post-dam area for relining processes. Then، 20 alginate impressions were made of this model. On definitive base، clear heat-cured acrylic bases were fabricated. In experimental groups، bases were divided into 2 groups of 10: first group was relined with heat-cured acrylic resin and another one was relined with cold cured acrylic resin. All of the bases were put in distilled water for two weeks and then each of them was placed on the definitive base. One code was considered for each model. The gap in posterior area between acrylic bases and arch was measured in five points (a-b-c-d-e: mid line، two points in hamular notch، and two points between midline and hamular notch) by two practicers in two different times (during two weeks) with light B×60 microscope. The data were analyzed by Tukey and Kruskal Wallis tests.

    Results

    The results of this study indicated that there was a statistically significant difference in the amount of gap at point A between control (bases without reline) and experimental groups (P=0. 047). At point D there was no significant difference between experimental groups، but a significant difference was detected between control group and bases relined with cold cure acryl (P<0. 05).

    Conclusion

    The results of this laboratory study indicated that there was no significant difference between relining methods with heat-cured and cold cured acryl reline method). So cold cured acryl could be recommended because it is more economic، easier and more time savory compared to heat-cured acryl.

    Keywords: Reline, complete denture, acryl, posterior palatal seal
  • Hamid Badrian, Mahnaz Sheikhi, Mehrdad Abdinian Page 19
    Introduction
    Increasing use of dental radiography makes necessitates of increasing awareness and appropriate performance about ionizing radiation protection. The present study was done with the aim of evaluation of awareness، attitude and performance levels of dental practitioners in the city of Isfahan about ionizing radiation and protection against them.
    Materials and Methods
    In this descriptive-analytic study a questionnaire including questions for evaluating of awareness، attitude and performance levels and demographic information was distributed among 184 dentists in the city of Isfahan. The data were analyzed by means of student t test and Pearson correlation coefficient in SPSS software (α=0. 05).
    Results
    In the present study 73. 2% of dentists had weak awareness level 25. 6% and 1. 2% of dentists had moderate and good awareness levels respectively. Twentyfour and 76 percent had good and apathetic attitudes. Ten and 4. 5 percent of dentists have been using lead apron and thyroidal necklace for their patients respectively. Experience and awareness had significant inverse correlation with eachother (P=0. 004، r =-0. 218).
    Conclusion
    According to the results of the presents study، the awareness of dentists was weak and academic education as well as post-graduate education is necessary.
    Keywords: Ionizing radiation, protection, dental radioghraphy
  • Aliehsadat Javadzadeh, Seyedhtahereh Mohtavipoor, Fatemeh Shahsavari, Mohammad Davoodi, Seyedehsaeedeh Mohtavipoor Page 27
    Introduction
    The use of fast films is one of the major factors contributing to dose reduction. However، the diagnostic ability of fast film must be determined before current use of the films. The purpose of this study was to compare the efficiency of D and F speed films in the diagnosis of proximal caries.
    Materials and Methods
    Eighty proximal surfaces in 40 extracted unrestored premolars were undergone radiography in standardized conditions using D- and F-speed flowdental intraoral films. True caries diagnosis was based on histological assessment of the surfaces after sectioning the teeth. Two observers read the radiographs using a four-point scale to record their diagnosis. Observer responses were evaluated using ROC analysis and areas under the ROC Curves (Az) was microscopical assessed by pairwise comparison of ROC Curve.
    Results
    D and F speed films had a mean Az of 0. 934 and 0. 920 respectively. The difference was not statistically significant (P=0. 548) Difference between observers was also not statistically significant.
    Conclusion
    The efficiency of the new F-Speed films was not statistically different from that D Speed films in caries detection. This film shows the ability of reducing patient’s dose while maintaining diagnostic quality.
    Keywords: Proximal caries, diagnosis, radiography, intraoral film
  • Saeedeh Khajehahmadi, Amin Rahpeyma, Nasser Mahdavishahri, Somayeh Nadrri Page 37
    Introduction
    Biological matrix has received special attention in recent medical and biological researches. Cells of tissue are supported by extracellular matrix (ECM). Extracellular matrix is used as a scaffold for morphogenesis، proliferation، migration، and differentiation in tissue engineering. Extracellular matrix of natural tissues can be used as a scaffold for reconstructing biological tissues in tissue engineering. Human maxillary sinus membrane consists of cells and ECM which contain collagen، elastin، and proteoglycans. Collagen can be used as a natural scaffold via high level of biocompatibility.
    Materials and Methods
    In this study، Human maxillary sinus membrane were decellularized by two techniques، physical method (liquid nitrogen) and chemical procedures via increment concentration of sodium dodecyl sulfate (SDS) in three groups. The samples were fixed with Bouin''s fixator، and then were stained with Hematoxylin & Eosin. decellularised Human maxillary sinus membrane was evaluated with scanning electrone microscope.
    Results
    Histological evaluation of decellularized scaffolds revealed that cells of the schneiderian membrane tissues were completely removed via concentration of 1% of SDS. Scanning Electrone Microscope (SEM) (Leo-VP1450، Germany) of the scaffolds indicated that collagen fibers of connective tissue remained intact. In 0. 5 and 0. 1% concentrations of SDS، few cells were observed at peripheral of ECM، so decellularization process was not complete.
    Conclusion
    According to the results، scaffolds prepared from Human Maxillary Sinus Membrane could be used as a suitable scaffold for In vitro investigation and reconstruction and tissue engineering.
    Keywords: Tissue engineering, maxillary sinus, schneiderian membrane, decellularizing
  • Naser Sargolzaee, Mohammadhasan Najafinashli, Majidreza Mokhtari, Nayereh Fasihifard, Elham Nik, Fatemeh Farazi Page 47
    Introduction
    Bacterial plaque has been identified as the primary factor for the onset of periodontal disease. Although pathogens are very important in the pathogenesis of periodontal diseases، the hosts’ systemic and predisposing factors should also be considered. Sex hormones are important factors contributing to periodontal diseases. The purpose of this study was to investigate the effects of menstruation cycle on periodontal indices.
    Materials and Methods
    In this study، 20 premenopausal women (17-45 years old) were selected. Before the examination، scaling and oral health instruction for all subjects was done. Clinical examinations were done during the menstrual cycle specifically during ovulation (OV) time، during pre-menstruation (PM) and during menstruation (M) with four month in tervals. Indices evaluated included: 1) Plaque index (PI) 2) Gingival index (GI) 3) Probing depth (PD) around the (Ramfjord teeth). Friedman test was used for comparison among the three durations and for two by two comparisons، Wilcoxon test was used.
    Results
    Results showed a significant difference among the phases of the menstrual cycle for gingival index (P<0. 05)، and during the menstruation، the inflammation was significantly less than the other stages but PI and PD did not show significant differences during menstrual cycle (P>0. 05).
    Conclusion
    During menstrual cycle due to the hormonal changes، gingival index and inflammation is significantly increased indicating that in order to prevent periodontal diseases، oral health should be maintained.
    Keywords: Menstrual cycle, periodontal health, gingival index
  • Hadi Ghasemi, Abdolhamid Zafarmand, Mohammadreza Nakhostin Page 55
    Introduction
    It has been a decade since the course “Community Oral Health” has been revised. The aim of this study was to evaluate how the course of community oral health is being taught in the undergraduate program of dental schools in Iran after a decade of revisions.
    Materials and Methods
    In spring 2010، dental schools have been requested to report how the course of community oral health is being taught in terms of content and format، number of credits and the distribution of the credits along the curriculum، and the discipline of the teachers that teach this course.
    Results
    In total، 12 schools responded. The content of the course، in all the schools، was according to what had been formally authorized by the Ministry of health and the format of presentation was a mix of lecture، workshop، and field work. The most prevalent format of presentation even in some parts of practical credit was lecture; field work was rare. In 92% of the schools، this course consisted of one theoretical and five practical credits. More than half of the schools (58%) reported that the teachers of this course did not have a degree related to the community oral health.
    Conclusion
    There are shortcomings in the mode of teaching the course of community oral health in dental schools in Iran. To improve the quality of teaching for this course، the department of community oral health needs to be strengthened and cooperation with this department must be enhanced inside the dental schools and as well between dental schools and university.
    Keywords: Community oral health, dental education, Iran
  • Fatemeh Maleknejadyazdi, Nasrin Danaeefar, Maleiheh Jahantigh, Majid Akbari Page 65
    Introduction
    Operative dentistry is one of the most useful scopes in practice of dentistry. Recognition of weaknesses of dentists in this scope is very important and general dentists are the main sources to evaluate the operative dentistry curriculum and receiving feedbacks from it. The aim of this study was to evaluate the importance of the topics of theoretical and clinical courses of operative dentistry in general dentistry major curriculum by Mashhad Dental School alumni graduating between 2006-2010.
    Materials and Methods
    A valid and reliable questionnaire to evaluate the topics of courses in theoretical course of operative dentistry and practical course (including different restorations and number of sessions) was distributed among 200 dentistry alumni. The data were reported descriptively.
    Results
    Response rate was 75%. Most of the responders evaluated that most of theoretical topics are important (more than 50%); Practical topics were mostly sufficient and it was recommended to increase the number of extensive composite restorations.
    Conclusion
    According to alumni point of view of importance of defferent topics in operative dentistry curriculum، revision of the curriculum is in demand with special regard to extensive and cosmetic restorations.
    Keywords: Curriculum, restorative dentistry, alumni
  • Parvin Mirzakoucheki Boroujeni, Mehrdad Barekatain, Samaneh Alaei, Ahmad Shahnazari Page 73
    Introduction
    Posterior composite restorations are the one of the most usual dental treatments among patients. The goal of this study was determining dentists’ problems during and after treatment of posterior – composite restorations in the city of Isfahan.
    Materials and Methods
    In this descriptive-analytical study، we used a questionnaire including questions about the problems of posterior composite treatments during and after operation among dentists in Isfahan in 2009-2010. The data were analysed by chi-Square test.
    Results
    The most frequent problem during composite restoration was achieving good proximal contact (30. 8%) and after it، sensitivity of teeth while chewing which would not be repaired by correct occlusion (34. 8%). Most of the dentists pushed the matrix strip toward the adjacent teeth while polymerization، applied the composite in different layer، did the company instructions for bonding layer and used wet polishing during restoration. Most of the dentists (55. 8%) used two step total etch dentinal bonding and selected the composite because of its ability in making isolation and good restoration (42. 5%).
    Conclusion
    Providing correct education for the dentists and increasing their knowledge about these restorations result in reduction of associated problems during and after the operation.
    Keywords: Posterior composites, composite resins, knowledge
  • Majid Eshgh Pour, Reza Shahakbari, Baratollah Shaban Page 81
    Introduction
    Multiple supernumerary teeth are a rare phenomenon. It occurs more often in patients with syndromes such as Gardner''s syndrome، cleidocranial dysplasia and so on. This phenomenon in absence of such syndromes is rare. The purpose of this report was to introduce a case of non-syndromic multiple supernumerary impacted teeth. Case Report: A 29-year-old woman with no skeletal، metabolic، systemic and mental disorder was referred to oral and maxillofacial department of Mashhad dental school. In clinical evaluation، seven Permanent teeth were missing. In radiographic evaluation، there were a total of 15 impacted teeth which 7 of them were supernumerary.
    Conclusion
    Missing or Excess of one or more teeth usually leads to occlusal and functional problems. In these cases، a complete clinical and radiographic examination accompanieal by a precise history should be performed to plan a suitable surgical-orthodontic-prosthetic treatment.
    Keywords: Non, syndromic, supernumerary teeth, impacted teeth