فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 20 (زمستان 1391)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 20 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اشرف نظری صفحه 7
    در فضای کنونی متاثر از گسترش نقش فزاینده رسانه ها و ابزارهای ارتباطی، تصور قالبی به عنوان یک مسئله قدیمی ابعاد جدیدی یافته و چالش های جدیدی را در حوزه های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی موجب شده است. در این مقاله تلاش خواهد شد تصور قالبی و نقش رسانه ها در روابط بین گروه های هویتی مورد بررسی و سنجش (رویکردی پیمایشی) قرار گیرد. جامعه آماری این نوشتار شامل کلیه دانشجویان دانشگاه تهران در سال تحصیلی 1390 تا 1391 می باشد. بر اساس یافته ها، شبکه های ماهواره ای، از بیشترین فراوانی در مقایسه با دیگر وسایل ارتباطی در خصوص ترویج ذهنیتی خاص نسبت به اقوام برخوردار است. تلویزیون داخلی، تلفن همراه و اینترنت نیز از سهم زیادی در این زمینه برخوردارند. در این میان، رادیو از فراوانی اندکی برخوردار است. بنابراین، با افزایش استفاده از رسانه های خارجی، میزان تصور قالبی افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: رسانه، تصور قالبی، پیش داوری، هویت، هویت ملی، روان شناسی اجتماعی
  • حمید عبداللهیان، آیدا حسینی فر صفحه 35
    این مقاله به مطالعه روش های متنی شده بازنمایی ایدئولوژی در کتاب های آموزشی زبان انگلیسی اینترچنج پرداخته و برای یافتن پاسخی برای این پرسش ها که کتاب های زبان انگلیسی اینترچنج، به مثابه صور نمادین، به معنایی که تامپسون به کار می برد، چگونه معنای ایدئولوژیک خود را به نوآموزان زبان انگلیسی انتقال می دهند؟ و اینکه چگونه در این کتاب ها ایدئولوژی و سبک زندگی آمریکایی به شکلی طبیعی و همگانی نشان داده می شود؟ ابتدا هر چهار کتاب زرد، قرمز، آبی و سبز اینترچنج مطالعه شد تا مولفه هایی که به وسیله آنها سبک زندگی بازنمایی شده استخراج شود. سپس الگوی بازنمایی سبک زندگی آمریکایی در این کتاب ها کشف و مشخص شد که این الگوها راهبردهای اصلی این کتاب، جهت انتقال دیدگاه ها و عقاید آمریکایی هستند. برای پیگیری ادعاهای مقاله، روش شناسی مقاله طوری طراحی شد که ابتدا چهار بحث گروهی متمرکز انجام شود تا نحوه برخورد مخاطبان با این کتاب ها مطالعه و واکاوی شود. با تحلیل اظهارنظر زبان آموزان، یافته هایی به دست آمد مبنی بر اینکه اگرچه سبک زندگی و فرهنگ بازنمایی شده در این کتاب ها بیشتر آمریکایی است، اما این خود مخاطبان هستند که به هنگام برخورد با آنچه در این کتاب ها مطرح می شود و اینکه باید از چه سبک آداب و رسوم و عادت های اجتماعی پیروی شود، دست به انتخاب می زنند. یافته های این نوشتار همچنین نشان می دهد که در بسیاری از موارد، زبان آموزان حتی در انتخاب خود به گونه ای دست به یک بریکولاژ فرهنگی می زنند
    کلیدواژگان: آموزش، ایدئولوژی، اینترچنج، بازنمایی، سبک زندگی، فرهنگ، قدرت
  • محمود شهابی، قدسی بیات صفحه 61
    مقاله حاضر علل حضور کاربران جوان تهرانی در شبکه های اجتماعی مجازی را مورد بررسی قرار داده است. این مطالعه مبتنی بر چارچوب نظری استفاده و رضامندی و با انجام مصاحبه های عمقی بدون ساختار، انگیزه ها و اهداف عضویت جوانان در این شبکه ها را با وجود ممنوعیت قانونی دسترسی به برخی از آنها شناسایی نموده است. یافته ها حاکی از آن است که اکثر کاربران به منظور تسهیل روابط فعلی، احیای ارتباطات قدیمی، ایجاد و حفظ ارتباطات دوستانه بدان روی آورده اند و فضای شبکه های اجتماعی مجازی را سیاسی نمی دانند. هرچند در کنار دیگر عوامل، برخی پیامدها و دلالت های سیاسی در فرایند کنشگری شبکه ای آنان قابل درک است که مقاله در بخش نهایی به تبیین و تشریح آنها پرداخته است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، انگیزه ها، جوانان، رضایتمندی، مصاحبه عمقی
  • جلال درخشه، کسری صادقی زاده صفحه 87
    طرح تجزیه و دولت سازی یکی از مواردی است که دولت های استعماری نظیر بریتانیا برای استمرار حاکمیت و حفظ منافع خود در مناطق مختلف جهان به اجرا گذاشته اند. تاسیس رژیم اسرائیل در سال 1948 در همین راستا و با هدف دفاع از منافع غرب در برابر جهان اسلام، صورت پذیرفت. اما از آنجایی که هسته اصلی کسانی که خود را شهروند اسرائیل می دانند عموما چندپاره است و خارج از مرزهای فلسطین اشغالی به این سرزمین مهاجرت کرده اند، این رژیم نتوانسته است پروژه ملت سازی را در سرزمین های اشغالی با موفقیت به پایان برساند و با آسیب های ساختاری متنوعی نظیر شکاف های قومی، نژادی و مذهبی، منازعه های هویتی میان دین داران و سکولارها، مسئله اقلیت عرب فلسطینی مسلمان در درون اراضی اشغالی 1948، رشد مهاجرت معکوس و برهم خوردن توازن جمعیتی در سال های آتی و همچنین ظهور اندیشه های ساختارشکنانه نظیر پست صهیونیسم روبرو است. نویسندگان در این مقاله می کوشند چالش های مزبور را مورد بررسی و کندوکاو قرار دهند.
    کلیدواژگان: آسیب های فرهنگی و اجتماعی، اسرائیل، تعارض های هویتی، مهاجرت معکوس
  • مجتبی عباسی قادی، زینب میرعلی سیدخوندی صفحه 117
    مقاله حاضر درصدد توصیف و تبیین سواد رسانه ای مخاطبان رسانه های نوشتاری در شهر تهران است. از این منظر، از نظریه جیمز پاتر به منظور توصیف و از نظریه های استفاده و خشنودی و نیز کاشت برای تبیین موضوع استفاده شده است. با کاربرد روش پیمایش و با استفاده از تکنیک پرسش نامه بر روی600 نفر از مخاطبان در شهر تهران که از طریق نمونه گیری خوشه ایی چند مرحله ایی انتخاب شدند؛ داده ها جمع آوری شد. جهت احتساب اعتبار شاخص ها از اعتبار محتوایی صوری و نیز اعتبار سازه ای و جهت احتساب روایی شاخص ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که متغیرهای مدت، میزان، نوع استفاده از رسانه ها، واقعی تلقی کردن محتوای رسانه، انگیزه و هدف مخاطبان و میزان تحصیلات رابطه معنا داری با سواد رسانه ای دارند.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، مدت و میزان استفاده از رسانه ها، انگیزه و هدف مخاطبان، واقعی تلقی کردن محتوای رسانه ها
  • طاهر روشندل اربطانی، احمد کوهی صفحه 143
    ورود رسانه های جدید رقم زننده عصر جدید هم گرایی رسانه ها می باشد. بر اساس نظریه فرهنگ هم گرایی، رسانه های جدید رسانه های مشارکتی هستند و مخاطبان، تولیدگران و مشارکت جویان در چرخه محتوا می باشند. این تحول به نظر می رسد موجب تغییر فرهنگ مصرف رسانه ای شده است. نحوه جدید استفاده از تلویزیون در فرهنگ جدید رسانه، موجب پدیدآمدن مخاطب جدید با خصوصیات چندقالبی، مشارکت جو و فعال شده است. مقاله حاضر به دنبال بررسی تاثیر اینترنت بر تلویزیون در عصر هم گرایی به واسطه تبیین رابطه تولید محتوای اینترنتی با نحوه جدید استفاده از تلویزیون می باشد و با استفاده از پیمایش نشان می دهد: 65 درصد از شهروندان، تولیدگر محتوای اینترنتی هستند و مخاطبان به نحوی جدید به تماشای تلویزیون می پردازند. همچنین بر اساس آزمون فرضیه ها، تولید محتوای اینترنتی با چندقالبی بودن، مشارکت جویی و فعال بودن در برابر تلویزیون رابطه مستقیم دارد که بیانگر فرهنگ واحد هم گرایی در رسانه ها می باشد. اینترنت بر تلویزیون تاثیر گذاشته است ولی نه بر کاهش محبوبیت آن؛ بلکه موجب تعامل هرچه بیشتر رسانه های سنتی و نوین شده است.
    کلیدواژگان: اینترنت، تلویزیون، هم گرایی رسانه ای، تولید محتوا، فرهنگ مشارکتی
  • کاووس سیدامامی صفحه 169
    گوناگونی فرهنگی روندی گریزناپذیر در جهان کنونی است که به واسطه جهانی شدن و فراگیر شدن ارتباطات شتابی دوچندان گرفته است. در این نوشتار به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که اگر در جهان امروز در هیچ جامعه ای و از جمله در ایران امکان تحقق یگانگی فرهنگی یا ایجاد نوعی فرهنگ یکدست و یکپارچه وجود ندارد، چگونه می توان سیاستی فرهنگی شالوده ریزی کرد که به وحدت ملی بینجامد؟ ضمن انتقاد از انواع گفتمان های یگانه باور که سودای شالوده ریزی جامعه و فرهنگی یگانه و یکدست در سر دارند، در دفاع از گوناگونی فرهنگی و چندگانگی هویتی استدلال می شود و با تکیه بر همان استدلال ها و با عنایت به شرایط خاص تاریخی و فرهنگی ایران، در پیش گرفتن سیاستی فرهنگی که توانایی جذب آحاد مختلف جامعه ایران را داشته باشد پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: گوناگونی فرهنگی، ملت باوری، هویت، یگانه باوری فرهنگی
|
  • Ali Ashraf Nazari Page 7
    Many of our beliefs and attitudes of the past to affect the role of the media, newspapers, magazines, framed together.create or remove a particular thought into it. The paper said the main question: What factors influenced by stereotypes and prejudices are formed? Which one means of communication (satellite, internet, phone, TV, radio, press) in a certain mentality to promote ethnic and identity groups are more effective role? Inter- personal stereotype facilitate effective treatment, we act.Consequently, due to the extensive implications of these assumptions, analysis and evaluation of them is felt more than ever.
    Keywords: media, prejudice, identity, national identity, social psychology
  • Hamid Abdollahyan, Ayda Hosseinifar Page 35
    This article will examine how life style and ideology are represented in Interchange ESL books in the Iranian institutions for English language. The article seeks a possible answer to two following questions: 1- how Interchange ESL books, treated here as symbolic forms of ideology as Thompson puts it, transmit their ideological training codes? And 2- how these books depict particularly American types of ideology and life style to look as natural and publicly-admitted life style? In order to answer these questions we will first perform a study on all four yellow, red, blue and green versions of Interchange books to find out how the dimensions of life style are represented. Then we will search for discoveries on patterns of representing a particularly American type of life style in Interchange books. We claim these patterns are used in Interchange books as a strategic agenda through which the American ideologies are transmitted to the ESL learners. Our argument will also cover the question of how the audience will interact with such texts. Methodologically, we will rely on the data collected from four focus group discussions. Then we will analyze reactions of the ESL learners to the content of these books. Some of the findings indicate that although these books depict the American ideology, life style and culture, the Iranian ESL learners necessarily do not give in to the instructions. Rather, they chose whether or not they would like to follow the American cultural codes and norms introduced by the books. In some instances the learners invent a cultural bricolage and appeal to it.
    Keywords: education, ideology, Interchange, representation, life style, culture, power
  • Mahmoud Shahabi, Ghodsi Bayat Page 61
    This paper is an attempt to understand the causes of youth social networking in Tehran. Based on Uses and Gratification Approach, this study applies qualitative method in order to identify the purposes and motivations of social networks’ young members in spite of filtering. Findings through in- depth interviews with 20 professional users indicate that facilitating and reinforcing current relations, renewing old communication and making new friendships are the most motivations of the social networks’ users. The results illustrate that social networks are not political spaces in the users’ points of view but beside other effective factors, some political impacts are understandable in youth network interactions which are explained the end of the article.
    Keywords: Social networking sites, Motivations, Youth, Gratifications, in, depth interview
  • Jalal Dorakhshah, Kasra Sadiqi Zadeh Page 87
    United Kingdom as one of the main colonial government has utilized the fragmentation as well as the state-building for pursuing their goals and their interests in different parts of the world.The establishment of the Zionist regime of Israel in 1948 has been used for defending the west benefits in front of the Islam World. However most of the Israel citizens have come from different countries with different identities; they do not belong to the occupied Palestine, indeed most of them have immigrated to this land. The Israeli government has not capable to carry out the project of the nation- building in this country. The government has faced different issues, including ethic and religious gap, identity conflicts between religious and secularist, the minority of Muslim Arabs lived in the occupied territories of Palestine before 1948 (as the main problem for Zionist regime), the growth of inverted immigration, disruption of the population balance, and the advent of new deconstruction thought such as post-Zionism. The writers of this article have tried to investigate these issues.
    Keywords: Social, cultural susceptibility, Israeli, identity conflicts, inverted immigration
  • Mojtaba Abbasi Ghadi, Zeynab Mirali Sayedkhoundy Page 117
    This paper seeks to Describes and Explains the Written Media Literate Audience in the Tehran city. From this perspective, has been used to describe the theory James potter and used to explain the theory use and happiness and the theory implantation. Using methods and techniques was study survey and questionnaire on 600 yang people audience between 21-29 age in the Tehran city that through a multi – stage cluster sampling was selected, the data research were collected. For calculating validity was used indices of content validity and including the reliability of the Cronbach's alpha coefficient also. Research findings show that variable's use rate of media, use time of media, use type of media, motivated and target Audience, real media content, social – economic base and education have a significant relationship with Written Media Literate.
    Keywords: Written Media Literacy_use rate of media_use time of media_use type of media_motivated_target Audience_real media content_social – economic base_education
  • Taher Roshandel Arbatani, Ahmad Kuhi Page 143
    Rising of new media has developed a new era of media convergence. According to the “convergence culture”, new media is participatory media that users are content creator and participant. It seems change the culture of media consumption. The new type of TV use has created new TV audience that is multi-platform, participant, and active. This study followed the impact of the Internet on the TV in the age of convergence in relation to internet content production with a new type of TV use.Using surveys in Tehran, these results were obtained: 65 percent of citizens are on-line content creator. The new type of watching television is influential among the audience. Also based on hypothesis testing, on-line content creation has a direct relation with multi-platform use, participation, and being active audience. This relationship represents unit convergence culture in the media. Internet has affected the television, not in decreasing its popularity; But in more interaction between traditional and new media.
    Keywords: Internet, television, media convergence, content creation, participatory culture
  • Kavous Seyed Emami Page 169
    Cultural diversity is an indispensible trend in today's world and has gained considerable momentum as a result of globalization and ubiquity of communication media. In this essay I attempt to provide a plausible answer to the following question: "given the fact that in the world today no society can truly achieve a monolithic culture, how would it be possible to draw up a cultural policy that would respect cultural diversity and yet fulfill the goal of national unity?" Criticizing various monistic discourses that insist on creation of a monolithic society and culture, a number of arguments are advanced in defense of cultural diversity and multiple identities. Relying on these arguments and in light of Iran's particular historical and cultural conditions, adoption of a cultural policy that is inclusive of various segments of Iran's society is proposed.
    Keywords: cultural diversity, nationalism, identity, cultural monism