فهرست مطالب

مطالعات عملیات روانی - پیاپی 28 (زمستان 1389 و بهار 1390)

فصلنامه مطالعات عملیات روانی
پیاپی 28 (زمستان 1389 و بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفحه 5
    جنگ نرم به عنوان یک اقدام تعمدی و تدبیر شده تمامی قلمروهای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی را در بر می گیرد. هدف اصلی کارگزاران جنگ نرم تاثیر نهادن بر باورها، نگرش ها، ارزش ها و انگیزش مخاطبان است. آماج جنگ نرم به مردم کشورها محدود نمی شود، بلکه دولتمردان و نخبگان را نیز هدف و آماج قرار می دهد. کارگزاران جنگ نرم در پی آن هستند که در بلند مدت منش و رفتار مخاطبان را تحت تاثیر قرار دهند. پیش درآمد جنگ نرم سیاسی، ناکارآمد سازی الگوی سیاسی موجود، تهاجم فرهنگی و دگرگونی در هویت فرهنگی است. براین اساس، می توان جنگ نرم را مجموعه اقداماتی خصومت آمیز، تعمدی و برنامه ریزی شده تعریف کرد که موجب دگرگونی در هویت فرهنگی، ارزش ها و نگرش های پایه و بنیادین و القای ناکارآمدی الگوی سیاسی مورد قبول مردم در یک نظام سیاسی می شود. این جنگ همه عرصه های اجتماعی یک نظام سیاسی را می تواند تحت تاثیر قرار دهد.
  • حمیدرضا حاتمی، اسماعیل خان احمدی صفحه 7
    ابعاد روانی و جسمی وجود انسان ضرورت کاربرد دو قدرت شمشیر و فکر اقدام مستقیم نظامی و عملیات روانی را در جنگ ها برای کسب پیروزی بر دشمن مطرح ساخته است. عملیات روانی به مثابه اقدامی در جهت تاثیر بر ذهن و عواطف آدمی برای ایجاد تغییر در رفتار او پا به پای رزم نظامی بلکه مقدم بر آن با حوزه نظامی گسترده و حوزه مکانی فراگیر و همه جانبه صورت می گیرد. طبق آیات و روایات عملیات روانی در دو جبهه حق و باطل ابتدا از سوی دشمنان پیامبران الهی و ائمه معصومین(ع) در ابعاد گوناگون و متنوع طرح ریزی و اجرا شد، اما با آغاز رسالت پیامبر اکرم(ص) به ویژه در دوران حکومتشان در مکه و در پوشش تهاجمی همه جانبه و گسترده (به کارگیری همه تاکتیک ها) برای نفی دعوت پیامبر اسلام(ص) و خاموش کردن ندای حق طلبی و عدالت خواهی او به کار گرفته شد که قرآن از آن با عناوینی چون کید و مکر و... نام می برد. در این دوران به دلیل نوظهور بودن اسلام و شور و هیجان مسلمین، عملیات روانی دشمنان کاربرد مورد انتظار آنان را نداشت، لیکن با رحلت پیامبر اکرم(ص) منافقین، کفار و مشرکین با توجه به تجربه ای که از این شیوه جنگ داشتند به صورت گسترده علیه جبهه حق استفاده کردند. یکی از مقاطعی که این جنگ توسط جبهه کفر به صورت وسیع، پیچیده و با ظرافت به کارگیری شد و تاثیر چشمگیری در جبهه حق داشت دوران امامت و خلافت امام حسن مجتبی(ع) بود. این حادثه تلخ، جهان اسلام را از دو بعد وضعیت روحی روانی امت اسلام در آن دوران و روحیات معاویه به عنوان طراح و مجری این جنگ مورد بررسی قرار می دهد. گفتنی است نوشتار حاضر که نتیجه یک طرح پژوهشی است، ماهیتی توصیفی- تحلیلی داشته و داده های مورد نیاز از طریق مطالعات کتابخانه ای و بهره گیری از تارنماهای اینترنتی گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: امام حسن (ع)، جهان اسلام، جبهه کفر، عملیات روانی، تاکتیک ها
  • رضا موسوی صفحه 33
    انتخابات در هر کشوری آزمون بزرگ مشروعیت نظام حاکم به شمار می رود؛ از این رو حضور مردم و میزان آرای ریخته شده به صندوق ها، صرف نظر از اینکه چه فرد یا گروهی، انتخاب شوند، بر بالندگی و پویایی فضای سیاسی جامعه می افزاید و توانایی حکومت در پذیرش و هضم جریان های سیاسی مختلف را می رساند که موید اقتدار آن است. از سوی دیگر، مشارکت مردم در انتخابات موضوع مطالعه علوم مختلف همچون علوم سیاسی، روان شناسی اجتماعی و جامعه شناسی قرار دارد. هرچند برآیند کلی این مطالعات در چند دهه اخیر به نتایج و آرای کم و بیش متفاوت منتهی شده و ارائه صورت بندی منسجم از این پدیده اجتماعی را دشوار ساخته است؛ لیکن دیدگاه ها و نظریه های عرضه شده در هر یک از حوزه های مطالعاتی می تواند رهنمونی در پدیدارشناسی آن به شمار آید. با توجه به اینکه به یمن استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران، هر سال با برگزاری انتخابات مختلف در سراسر کشور مواجه می باشیم، مطالعه علمی و نظام مند این پدیده برای تحلیل رفتار انتخاباتی شرکت کنندگان در آن و شناسایی نقاط قوت و ضعف برنامه ریزی انتخاباتی ضروری به نظر می رسد. این مقاله تلاش دارد با بررسی و مطالعه دیدگاه های یادشده به این مهم یاری رساند.
    کلیدواژگان: انتخابات، مشارکت مردمی، رفتار انتخاباتی، مشروعیت سیاسی
  • فرج الله اردیزی صفحه 55
    حمله امریکا به عراق و برکناری صدام بسیاری از سیاستمداران منطقه و کارشناسان دانشگاهی را متوجه نفوذ ایران در عراق کرد. این نفوذ نگرانی امریکا و هم پیمانان عرب آن را به دنبال داشت. این مقاله استدلال می کند که این نگرانی ناشی از قدرت سخت ایران نیست، بلکه آنچه باعث نگرانی حاکمان این کشورها شده، قدرت نرم ایران است. این مقاله با بهره گیری از تفسیر الکساندر ووینگ از قدرت نرم، نفوذ ایران در عراق را نتیجه جاذبه آرمان های انقلاب اسلامی بین شیعیان عراق و حمایت آن از مبارزات شیعیان طی سی سال گذشته می داند.
    کلیدواژگان: ایران، عراق، قدرت نرم، زیبایی، محبت
  • عباس محمدی صفحه 75
    سازمان مجاهدین خلق(منافقین) یکی از سیاه نامه ترین گروه هایی است که در طی بیش از نیم قرن اخیر در تاریخ سیاسی ایران به منصه ظهور رسید. به تحقیق نمی توان هیچ گروه، حزب یا حرکت سیاسی را یافت که تا این حد حیات سیاسی خود را در اعوجاج، سردرگمی، تزلزل مبانی اندیشه و اعتقاد، تغییر ماهوی رفتار و اهداف سیاسی و هنجارشکنی عرف سیاسی سپری کرده باشد. در مطالعه نقطه پیدایش و سیر ظهور این سازمان آنچه بیش از هر مسئله دیگر مهم به نظر می رسد ابتنای اعتقادات بنیادی آن بر شالوده ای از تفکرات مارکسیستی است. این مبنای نادرست که در تحلیل مفاهیم مذهبی سازمان از قرآن و متون دینی نیز به آن استناد می جستند سرمنشا انحراف منافقین گشت. در واقع، دوری منافقین از روحانیت اصیل که آبشخور حقیقی اسلام ناب است و در آن زمان در شخصیت امام خمینی(ره) تبلور یافته بود و رجوع به منابعی نامتقن، سرنوشت سیاه آنان را رقم زد. این مقاله در نظر دارد با تمرکز بر این انحراف عقیدتی و تحلیل اندیشه های ناسفته سازمان با استناد به مکتوبات و اظهارات اعضای همراه یا گسسته از آن، به ریشه یابی و تحلیل رفتار سیاسی متناقض و نامتعارف منافقین از بدو پیدایش تا مقطع پایانی جنگ تحمیلی بپردازد.
    کلیدواژگان: سازمان مجاهدین خلق (منافقین)، مارکسیسم، تفکر التقاطی
  • جواد جمالی صفحه 97
    انقلاب ها به مثابه عمل سیاسی- اجتماعی و نشئت گرفته از آرمان ها و باورهای جوامع انسانی، ارزش ها و هنجارهایی را تولید و منتشر می کنند که اغلب علیه وضع موجود است و به سرعت، مخالفت صاحبان قدرت و منفعت را بر می انگیزاند. از این رو گرچه انقلاب ها در چارچوب یک جغرافیای خاص بروز می کنند اما به منظور مصونیت در برابر مخالفان و به سبب فراسرزمینی بودن آرمان های بشری، به صدور و اشاعه دستاورهای خود اقدام می کنند. مقاله حاضر که درصدد بررسی تاثیر و نقش آفرینی مولفه های قدرت نرم انقلاب اسلامی بر انقلاب های مردمی عربی است، تاکید می کند که جذابیت ارزشی و انسانی بودن این مولفه ها و ارائه الگوی موفق سیاست و قدرت معنوی- الهی مبتنی بر آن، در جمهوری اسلامی ایران، موجب شده است، هرچند با تاخیر، آرمان ها، اهداف، شعارها و الگوی رفتاری مردم ایران در انقلاب اسلامی 1357 که بر سیاست معنوی و انقلاب نرم (اعتراض مسالمت آمیز و عدم خشونت) مبتنی می باشد، سرمشق مسلمانان عرب قرار گیرد. در متن حاضر، پس از ارائه مولفه های قدرت نرم انقلاب اسلامی ایران، نحوه نمود و بروز آن در انقلا ب های عربی و تاثیر بلندمدت آن در جهان اسلام مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، انقلاب اسلامی، انقلاب های عربی، انقلاب نرم
  • حجت الله مرادی صفحه 113
    بررسی تاریخچه عملیات روانی نشان می دهد که پس از جنگ دوم جهانی درباره ماهیت، کاربرد و نقش آنچه امروزه ما آن را عملیات روانی می نامیم، نوعی اتفاق نظر به دست آمد. از آن پس فهم مشترک صاحب نظران از عملیات روانی، دربرگیرنده دستکاری عقاید از طریق به کارگیری یک یا چند رسانه ارتباطی شد، به عبارتی دقیق تر، عملیات روانی به عنوان اقدامات سیاسی، نظامی، اقتصادی و ایدئولوژیک که برای ایجاد احساسات، نگرش ها یا رفتارهای مطلوب در گروه های دوست، دشمن، بی طرف و مخالف به منظور تامین مقاصد ملی، طراحی و اجرا می شود، تعریف شد. این مقاله با توجه به سیر تکامل عملیات روانی به نقش نوین آن در دوره معاصر می پردازد و با بیان فعالیت ها و کارکردهای آن، نگرش ها و رویکردهای بحث را بر محور افکار عمومی متمرکز می کند. همچنین مقاله ضمن ارائه روش ها و ویژگی های تحلیل افکار مخاطب، معیارهای کارآمدی عملیات روانی را به دست می دهد.
    کلیدواژگان: عملیات روانی، افکار عمومی، تحلیل مخاطب، معیارهای کارآمدی
  • مهسا ماه پیشانیان صفحه 125
    با جهانی شدن اطلاعات، گسترش پیشرفت های فناوری و اهمیت یافتن جنبه نرم افزاری قدرت و جنگ در جهان امروز نقش اتاق های فکر در امریکا برای تدوین سیاست های عمومی این کشور به منظور برخورد سخت و نرم با جمهوری اسلامی ایران افزایش یافته است. این موسسات فکری با به کارگیری کارشناسان، مقامات پیشین و کنونی دولت و نیز صاحب نظران مسائل مختلف از ابتدا تاکنون با اتخاذ چهار رویکرد کلان سازش (ترغیب ایران به همکاری)، جنگ (نابودی ایران)، تغییر از درون (براندازی نظام جمهوری اسلامی) و بازدارندگی (تحدید ایران) با هدف تغییر رژیم جمهوری اسلامی ایران وارد عرصه سیاست گذاری درباره کشورمان شده اند. در مقاله حاضر ضمن معرفی مختصر مهم ترین اتاق های فکری امریکا، راه کارهای آنها برای برخورد با جمهوری اسلامی ایران بررسی می شود.
    کلیدواژگان: اتاق های فکری، رویکرد سازش، رویکرد جنگ، رویکرد تغییر از درون، رویکرد تحدید ایران
  • برزو فرهی بوزنجانی، قاسم حسنی، مجید غفوری صفحه 145
    دشمنان انقلاب اسلامی در راستای براندازی، جبهه متحد جنگ نرم علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را به راه انداخته اند. این مقاله به بررسی ابعاد و پیامدهای جنگ نرم از دیدگاه مدیران و اعضای هیئت علمی یکی از دانشگاه های نظامی می پردازد. آگاهی از پیامدهای جنگ نرم می تواند مسئولین و برنامه ریزان کشور را در بصیرت بخشی منابع انسانی یاری رساند. این تحقیق در صدد پیگیری و یافتن پاسخی برای این مهم است. جامعه آماری، همه مدیران و اعضای هیئت علمی می باشند. در تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از روش توصیفی و تحلیلی استفاده شده است. عمده ترین نتایج از دیدگاه جامعه مدیران و اعضای هیئت علمی دانشگاهی درباره ابعاد و پیامدهای جنگ نرم دشمن علیه انقلاب اسلامی ایران، عبارت است از: ضربه زدن به ولایت فقیه، ایجاد بی ثباتی سیاسی، ایجاد شکاف میان ساختارهای سیاسی و ارکان نظام، به چالش کشیدن تمامیت نظام، هجمه به ارزش ها و اصول بنیادین نظام اسلامی، بسترسازی برای تشدید فشارهای بیگانگان، فرسایش نیروهای مدافع نظام، ایجاد گسست میان نیروهای نظامی و امنیتی، تضعیف روحیه پایداری و مقاومت ملی در سرمایه انسانی، بزرگ نمایی معضلات و آسیب های اقتصادی و اجتماعی کشور و تجری عناصر ضدانقلاب.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، ابعاد جنگ نرم، پیامدهای جنگ نرم، سرمایه انسانی
  • صفحه 167
    نویسنده: دکتر رابرت بی. سیالدینی ناشر: هارپر کالینزسال انتشار: 2006تعداد صفحات: 336 صفحهمعرفی: حجت الله مرادی
|
  • Hamid Reza Hatami, Esmaeel Khanahmadi Page 7
    The physical and mental aspects of man require utilization of the power of both sward and thought – direct military action and psychological operations – to win a war. Psychological operations are conducted to influence the minds and feelings of human beings and change their behavior not only along with military measures but also beyond them in a wider military area and extensive space. According to the Quranic verses and narrations, psychological operations were first employed extensively by the enemies of the Devine prophets and the infallible Imams; however, following the beginning of the mission of the Prophet of Islam, especially during the time he was ruling in Mecca, they were extensively utilized by the enemies of Islam in order to turn down the call of the Prophet and quench the invitation for justice and truth. The Quran uses such concepts as guile, malice, etc. to describe this attempt. Psychological operations were not as efficient as they were expected to be during this period since Islam had been newly revealed and Muslims were full of enthusiasm; however, following the demise of the Prophet, hypocrites, unbelievers and polytheists employed this fighting method against the true Muslims widely since they had already experienced it. One of the periods during which psychological operations were extensively and delicately employed by unbelievers was the time when Imam Hasan (a.s.) was ruling the Muslim community. The present article is an attempt to review the conditions of the Islamic community during this period considering both the mental and psychological conditions of Muslims and the mental state of Muavieh as the designer and conductor of this war. It needs to be noted this study has an analytic-descriptive nature and its data were collected by library research and from the Internet sites.
    Keywords: Imam Hasan (a.s.), Islamic world, the unbeliever's front, psychological operations, tactics
  • Reza Mousavi Page 33
    Elections are considered as a big legitimacy test for the ruling system in every country; hence, regardless of who or which political party wins the elections, people’s participation in elections and their number of votes enhance the growth and dynamism of the political atmosphere of every society. It further indicates that the ruling system has the necessary degree of authority to tolerate the political factions. On the other hand, people’s participation in elections is a subject of study in different sciences such as political sciences, social psychology and sociology. Although the studies conducted in this context have produced more or less differing results and opinions and have consequently made the coherent tapping of this social phenomenon difficult, the opinions and theories presented in each study field can contribute to its phenomenology. Given the fact that following the establishment of the Islamic Republic of Iran, a numberof elections have been held across the country each year, the scientific and systematic study of this phenomenon seems to be necessary so that the behavior of the participants can be analyzed and the strengths and weaknesses of the elections planning can be found out. The present article attempts to fulfill this objective by studying the aforementioned attitudes.
    Keywords: elections, people's participation, elections behavior, political legitimacy
  • Farajollah Ardizi Page 55
    The U.S. attack on Iraq and expulsion of Sadam drew the attention of the politicians in the region and academicians to Iran’s influence in Iraq. This influence has made the U.S. and its allies worried. The present article argues that their worry is not the result of the hard power of Iran; rather, it is Iran’s soft power that has made them anxious. Benefitting from Alexander Wowing’s explication of soft power, this article concludes that Iran’s influence in Iraq is the result of the attractiveness of the ideals of the Islamic Revolution to the Iraqi Shiites and its supporting their struggles during the last thirty years.
    Keywords: Iran, Iraq, soft power, beauty, affection
  • Abbas Mohammadi Page 75
    Mojahidin Khalq (Monafeqin) Organization is one of the groups in the last fifty years of the history of Iran with the darkest record of activities. In fact, no other group or political party has had such a record of deviation, confusion, shaky thoughts and beliefs, fundamental changes in behavior and political objectives and violation of political norms in its history. What stands out in studying the appearance and development of this organization is formation of their fundamental beliefs on the basis of a series of Marxist beliefs. This erroneous foundation for which they were seeking Quranic evidence in analyzing the religious concepts of the organization is the root of Monafeqins’ deviation. In fact, their being away from the genuine clergy as the true source of the pure Islam which had been manifested in Imam Khomeini’s character at that time and their dependence on unreliable sources brought them a dark destiny. Focusing on the ideological deviations of Monafeqin and analyzing their unacceptable thoughts on the basis of written records and the oral remarks of the disjoined and loyal members of the organization, this article attempts to investigate the roots of the contradictory and unusual, political behavior of Monafeqin from its inception until the end of the imposed war.
    Keywords: Mojahidin Khalq (Monafeqin) Organization, Marxism, eclectic thought
  • Javad Jamali Page 97
    Considered as sociopolitical actions and originated from the ideals and beliefs of human communities, revolutions generate and disseminate values and norms which are often against the existing conditions and quickly cause the opposition of the ruling authorities. Therefore, although revolutions occur within specific geographical boundaries, they proliferate and export their achievements in order to protect themselves against the intentions of their opponents. The present article, which seeks to analyze the influence of the soft power elements of the Islamic Revolution of Iran on Arabic Revolutions, highlights the point that attractiveness and humanitarian nature of these elements and introduction of a successful political model in the Islamic Republic of Iran and the spiritual power resulting from it made, though with delay, the ideals, goals, mottoes and the behavior of Iranians in creating the 1979 revolution, which was based on a spiritual policy and soft revolution (peaceful protest and avoiding violence), a model for Arab Muslims. After introducing the soft power elements of the Islamic Revolution of Iran, this article discusses its manifestations in Arabic revolutions and its long-term influence on the Islamic community.
    Keywords: soft power, the Islamic Revolution, Arabic revolutions, soft revolutions
  • Hojatollah Moradi Page 113
    A review of the history of psychological operations indicates that following the World War II, some kind of unanimity was obtained about the nature, application, and role of what we call psychological operations today. Since then, the common understanding of scholars about psychological operations has included manipulation of beliefs by utilizing one or more communication media. To put it more precisely, psychological operations were defined as a set of political, military, economical, and ideological measures taken to create certain expected feelings, attitudes or behaviors in friendly, hostile, neutral, and opposing groups so that the national interests can be satisfied. Given the evolutionary process of psychological operations, the present paper deals with their novel role in the contemporary era. Reviewing the activities and applications of psychological operations, the article further relates the outlook and approach of the topic under discussion to public opinion. Presenting the methods and characteristics of analyzing opinions of the audience, the article tackles the efficiency criteria of psychological operations as well.
    Keywords: psychological operations, public opinion, analysis of audience, efficiency criteria
  • Mahsa Mahpishanian Page 125
    Following the globalization of information, enhancement of technological developments and the software aspect of power and war finding importance in modern world, the role of the U.S. think tanks in developing public policies of this country for hard and soft confrontation against the Islamic Republic of Iran has found higher prominence. Employing experts from different fields, as well as the former and present-day U.S. officials, these centers have helped develop four macro-strategies aimed at changing the political system in Iran: reconciliation (persuading Iran to cooperate), war (eradication of Iran), change from inside (overthrowing the Islamic Republic of Iran), and deterrence (threatening Iran). Introducing the most important U.S. think tanks, the present article examines the courses of action suggested by them to confront the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: think tanks, reconciliation approach, war approach, changefrom, inside approach, threat approach
  • Dr. Borzou Farrahi Bouzanjani, Dr. Qasem Hasani, Majid Ghafouri Page 145
    To overthrow the sacred political system in Iran, the enemies of the Islamic Revolution have formed a united soft war front against it. This article examines different aspects and consequences of soft war from the viewpoint of faculty members and administrators of a military university. Having information about the consequences of soft war can give human resources insight to the authorities and planners of the country. Our intension in this research work is to tackle this problem. The subjects of the study are all faculty members and university administrators. To analyze the data, descriptive and analytic methods were utilized. The following are the main consequences of the enemy’s soft war against the Islamic Revolution of Iran from the viewpoint of the faculty members and university administrators: harming velayat-e faqih, creation of political instability, creation of gap between political structures and the pillars of the political system in the country, challenging the totality of the political system, attacking the values and the basic principles of the Islamic political system, paving the way for raising the pressures of foreigners, wearing down the loyal forces of the political system, detaching military and security forces from each other, weakening national resistance, exaggerating the economic and social vulnerabilities and difficulties of the country, and stimulating antirevolutionary elements.
    Keywords: soft war, dimensions of soft war, consequences of soft war, human capital