فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 57 (زمستان 1391)

پژوهشنامه متین
پیاپی 57 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد موسوی بجنوردی، زهرا عمارتی صفحه 1
    این نوشتار پیرامون صحت یا عدم صحت شرط خیار در عقد ازدواج است و ابتدا به صورت کلی اصطلاح خیار شرط، مدت-دار بودن آن، مدرک خیار شرط، لزوم عدم مخالفت شرط با کتاب و سنت و مقتضای ذات عقد وعدم اختصاص آن به بیع را مطرح می کند و در ادامه در دو مبحث به بررسی دیدگاه های فقهی و حقوقی در مورد شرط خیار در نکاح می پردازد. در راستای انجام این پژوهش آرای فقها در کتب مختلف فقهی و نیز نظر قانون مدنی و دیدگاه حقوقدانان در شرح مواد آن مد نظر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شرط خیار، عقد نکاح، فسخ عقد، مقتضای ذات عقد، عدم صحت شرط
  • سید حسن خمینی، رشید داوودی صفحه 19
    چکیده: الفاظی مانند صلات و زکات و... در عصر امیرمومنان(ع) در صورت اثبات وضع در معانی شرعیه حقیقت شده بودند و حتی در عصر خلفا هم می توان همین ادعا را داشت؛ یعنی در صورت اثبات وضع در زمان ایشان، حقیقت متشرعیه ثابت می شود. اما محل نزاع در این است که این الفاظ در عصر پیامبر اکرم (ص) و لسان ایشان آیا حقیقت بود یا مجاز با قرینه یا به نحوی دیگر؟
    در این زمینه پس از تببین مساله و روشن شدن محل نزاع که در ثبوت و عدم ثبوت حقیقت شرعیه است نه متشرعیه هفت قول مطرح می شود و در نهایت بحث منتهی می شود به ثبوت مطلق یا عدم ثبوت مطلق «حقیقت شرعیه» در الفاظی که «کثیره الاستعمال در معنای غیر عرفی» در لسان پیامبر اسلام(ص) بوده اند. به گونه ای که ما احتمال می دهیم پیامبر اسلام(ص) آنها را برای معانی جدید وضع کرده باشند.
    در همین قول به ثبوت مطلق و عدم ثبوت مطلق پنج قول رئیسه مطرح است، در این نوشتار پس از تبیین این اقوال به ادله آن پرداخته می شود و پس از واکاوی دقیق در این مورد، بیان خواهد شد که هر پنج قول در مورد لغات شرعی ممکن است، و هر لغت باید به طور مجزی بررسی گردد. در خاتمه بحث، ثمره داشتن یا نداشتن حقیقت شرعیه مطرح می شود. و ادله قائلین به ثمره داشتن، و قائلین به عدم ثمره مورد تحقیق قرار می گیرد و بیان خواهد شد که هر فرضی که در بررسی لغت به آن رسیدیم، حکمی دارد که باید متبع باشد
    کلیدواژگان: حقیقت شرعیه، حقیقت عرفیه، حقیقت متشرعیه، اقوال در حقیقت شرعیه، حقیقت و مجاز
  • مجید رضایی، سید محمدعلی هاشمی صفحه 61
    قاعده نفی سبیل از قواعد مهم فقهی است که در نگاه مشهور فقها مستند به آیات قرآن، اخبار مستفیض و اجماع است. فقها در موارد بسیاری این قاعده را مبنای استنباط احکام شرعی قرار داده اند. براساس مفاد این قاعده هرعملی که منجر شود کفار راهی برای سلطه و ولایت بر مومنان پیدا کنند حرام است. به مقتضای این قاعده هر عقد و پیمان و هر معامله، ایقاع و قراردادی که موجب علو و برتری کفار بر مومنان شود اعتبار حقوقی ندارد. در این مقاله به بحث از مفهوم و مفاد قاعده نفی سبیل، موقعیت فقهی و مستندات آن در آیینه آرای فقهی و اصولی و اندیشه های سیاسی و اجتماعی امام خمینی پرداخته شده و در نهایت برخی از فروع فقهی مبتنی بر این قاعده تطبیق وتحلیل شده است. همچنین ضمن بحث از مستندات این قاعده مهم ترین مستند دلالی قابل اعتنای این قاعده درک عقل دانسته شده و تاکید می- شود که مفاد این قاعده که تلازم حتمی با دو عنصر عزت و استقلال اسلامی دارد مورد درک عقل است و تصورش تصدیق را به همراه دارد. تاکید بر توجه به اقتضای درک عقل در استناد به این قاعده و تفریع و تطبیق قاعده از دغدغه های نویسندگان این مقاله است. «رابطه ادله نفی سبیل با دیگر ادله»، «مرجع تعیین مصداق سلطه»، «اندیشه نفی سبیل و زندگی در جهان امروز» و «نفی سبیل و استقلال اقتصادی (ضرورت استفاده از تولید ملی و راهکار اقتصاد مقاومتی)» از دیگر مباحثی است که در چهارچوب اندیشه امام به آن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: نفی سبیل، نفی سلطه، عزت اسلامی، اقتدار اسلامی، اسلام و سیاست خارجی، اندیشه های امام خمینی
  • محمد روشن، سعید کرمی صفحه 87
    درخصوص عقد معلق میان فقها دو دیدگاه مطرح گردیده است. عده ای آن را صحیح و عده ای آن را باطل اعلام کرده اند. هریک نیز برای اثبات حقانیت و صحت دیدگاه خود به دلایل عقلی و شرعی تمسک نموده اند. مخا لفین صحت عقد تعلیقی، به اجماع به عنوان مهم ترین دلیل خود تمسک کرده اند. موافقین صحت عقد تعلیقی نیز که عمدتا از فقهای متاخر و معاصرند نظیر امام خمینی، ضمن رد اجماع، اعتبار تنجیز در عقد را به چالش کشیده اند. در بین حقوقدانان نظریه غالب صحت عقود تعلیقی است و تعلیق باطل را صرفا در موارد مصرح در قانون نظیر مواد 1068 و 699 قانون مدنی می دانند. در نگاهی انتقادی به نظریه تعلیق در انشا و منشا می توان افزود که تعلیق در انشا اساسا بی مبناست، چرا که در تعلیق در انشا هیچ گاه ساختمان عقد شکل نمی گیرد تا بتوان بر صحت یا بطلان آن نظر داد؛ زیرا صحت و بطلان در زمره احکام وضعیه است و لازمه احکام وضعیه وجود یک موضوع خارجی است و از آنجایی که در تعلیق در انشا هویت عقد شکل نگرفته نمی توان از این جهت درباره صحت یا عدم صحت آن نظر داد. از دیگر سو می توان اظهار داشت که عقود و معاملات حقیقت شرعیه نیستند و شرع جز در چند مورد خاص دخالتی در سیره عقلا نداشته و مساله کاملا عرفی و معتبر است.
    کلیدواژگان: عقد معلق، انشا، منشا، تنجیز، قانون مدنی، عرف
  • فاطمه طباطبایی، مرضیه شریعتی صفحه 103
    مهم ترین رکن وصول به وحدت از منظر عرفا شهود عرفانی است. به تعبیر ایشان فاصله میان انسان و پدیده ها در آگاهی شهودی از میان می رود و حقایق به شکل حضوری بر عارف هویدا می گردد. در حالی که نزد فلاسفه نیل به وحدت از رهگذر وجود محقق می گردد و نزد عارف این مهم از طریق شهود حاصل می شود. تبیین اصل شهود وحدانی نشانگر جایگاه توحید در دایره صعود و نزول است. در قوس نزول، وجود و کثرات به ظهور می رسند. خالق به خلق تبدیل می شود و مراتب شکل می گیرند. در این مرتبه سالک ظهورات را به نظاره می نشیند و کثرت را موجود می یابد. مشاهده او در این مرتبه بصری است. حال آنکه در قوس صعود سالک بصر را رها کرده و با بصیرت حقایق را شهود می کند. توحید در قوس صعود رقم می خورد. جایی که در آن کثرات رنگ می بازند و سالک پلکان تنزیه را با قدم سلب می پیماید. شاید به تعبیری بتوان گفت نهایت توحید همان نهایت تنزیه و سلب است. به تعبیر امام نیز سالک در اوج تنزیه به عالی ترین مرتبه توحید که همانا «تسبیح» است واصل می گردد. و این نشان از آن دارد که «وجود» در قوس نزول متحقق می گردد حال آنکه در قوس صعود تحقق از آن «شهود» است. وجود، متضمن ایجاب، تشبیه و کثرت است اما شهود، متضمن سلب، تنزیه و وحدت است. فیلسوف به اثبات وجود نزولی و عارف به اثبات شهود صعودی می پردازند.
    کلیدواژگان: توحید، وحدت شهود، مشاهده، وجود، قوس صعود، قوس نزول
  • سید مرتضی مبلغ صفحه 125
    عماء ازمباحث مهم عرفان است که در آن از جایگاه پروردگار قبل از خلقت مخلوقات و از حقیقت وجود قبل از ظهور و تعین بحث می شود. این موضوع از یک سو مربوط به مقام وجایگاهی است که منشا خلقت است و فرایندهای غیبی منجر به خلقت موجودات در آنجا رخ می دهد و از سوی دیگر به گستره شهود و معرفت عارف و نهایت تعالی و اوج گیری وی و ساحت یا ساحت های تاریک و رمزآلودی که از دسترس هر سالک تیزپروازی خارج است مربوط می گردد.
    بین اصحاب عرفان دونظریه مشهور درخصوص عماء وجود دارد. برخی آن را مقام احدیت و تعین اول و برخی آن را مقام واحدیت و تعین دوم دانسته اند. اما امام خمینی در این خصوص نظریه ای بدیع و اختصاصی مبنی بر انطباق مقام عماء با «فیض اقدس» را مطرح ساخته اند. این مقاله درپی آن است که از یک سو به ارزیابی نظریه امام و اختصاصی بودن آن و از سوی دیگر به ارزیابی وآزمون صحت واستحکام آن بپردازد.
    کلیدواژگان: عماء، احدیت، واحدیت، تعین اول، تعین ثانی، فیض اقدس، نفس رحمانی، خلق، معرفت
  • زهرا سادات میرهاشمی صفحه 153
    امام خمینی در کتاب البیع در بسیاری موارد تدلیس و غرور را در موارد اعمال آنها، امری واحد شمرده اند و روشن است که جهات مشترک متعددی میان خیار تدلیس و قاعده غرور وجود دارد و امام خمینی بر آنها تاکید داشته اند؛ با این حال، تمایزات آنها نیز قابل بررسی بوده و در جهت شناخت و استفاده بهتر از آنها کمک خواهدکرد. در بازشناسی تمایزات این دو تاسیس حقوقی بیان شده است که اعمال «قاعده غرور» مستلزم وجود ضرر است، در حالی که در «تدلیس» ممکن است ضرری وجود نداشته باشد؛ همچنین تدلیس موجب حق فسخ بوده و غرور موجب جبران ضرر است. از دیگر تمایزات، اختلاف در قصد فریب و حتی تفاوت در مبانی، بیان گردیده است و در نهایت می توان رابطه غرور و تدلیس را عموم و خصوص من وجه دانست. خصوصا این ویژگی آخر، موجب شده است با تاکید بر موارد متعدد وحدت مصداقی این دو قاعده، از این ظرفیت در جهت حرکت در مسیر وحدت قواعد مسئولیت، گام برداریم.
    کلیدواژگان: غرور، تدلیس، ضرر، مسئولیت مدنی، عیوب اراده، خیار، فسخ
|
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi, Zahra Emarati Page 1
    The present paper is an attempt to verify the correctness or incorrectness of setting conditions in a marriage contract. In the first place, the concept of choice of condition, its duration, the document of choice of condition and necessity of lack of incompatibility of condition with the Book and tradition are discussed. Also the jurisprudential and legal viewpoints about choice of condition in marriage contract are discussed. The viewpoints of the jurisprudents, the civil code and the viewpoints of jurists are also discussed.
    Keywords: choice of condition, marriage contract, abrogation of contract, incorrectness of condition
  • Seyed Hassan Khomeini, Rashid Davoudi Page 19
    Concepts such as salat (daily prayers) and zakat (alms tax), in case of stabilization of condition, had become truth in shar’iyeh meaning and even they were so during the time of the caliphs. In other words, in case of stabilization of condition in their time, their moteshar’iyeh truth was proved. But the question is whether these words or concepts were truth or other forms during the time of the holy Prophet (PBUH).There are seven approaches to the question, i.e. whether it is shar’iyeh or moteshar’iyeh truth. The issue also needs an elaboration on proving of shar’iyeh truth in absolute term or lack of its proving in absolute term with regard to words frequently used in their non-usual meanings in the words of the holy Prophet (PBUH). It is assumed that the holy Prophet (PBUH) used them to create new meaning. There are five approaches to absolute proving and lack of absolute proving. Attempts have been made to clarify these approaches and their argumentations. It is argued that all five approaches all applicable to shar’i concepts, but each concept must be studied separately. Also the usefulness of unusefulness of having shari’yeh truth has been discussed.
    Keywords: shariyeh truth, urfiyeh truth, moteshariyeh truth, truth
  • Majid Rezai, Seyed Mohammad Ali Hashemi Page 61
    The rule of Rejection of Way is among important jurisprudential rules, which, according to dominant jurisprudential approaches, is based on the Quranic verses, authentic traditions and consensus. In many cases, jurisprudents consider this rule as a base of inference of Sharia decrees. According to this rule, any act that may pave the way for the domination of infidels over believers is impermissible (haram). According to this rule, any agreement, contract, transaction or pact that may lead to the superiority of the infidels over the believers is not legally valid. This paper is an attempt to study the concept and content of the rule of Rejection of Way, its jurisprudential status and documentations in the light of jurisprudential viewpoints of Imam Khomeini. Also the secondary rules based on this rule have been analyzed. The most important argumentative document of this rule is the rule of understanding of reason. The content of this rule which is definitely compatible with the two elements of Islamic dignity and independence are understood by reason and its conception leads to its confirmation. Hence the main concern of the present paper is to lay emphasis on the requirement of understanding of reason. Other issues discussed in this paper include the relationship between the rule of rejection of way and other arguments, the source of determination of referents of domination, the idea of rejection of way and life in today’s world and finally rejection of way and economic independence (necessity of national production and resistance economy) within the framework of Imam Khomeini’s thought.
    Keywords: rejection of way, rejection of domination, Islamic dignity, Islamic sovereignty, Islam, foreign policy, Imam Khomeini's thoughts
  • Mohammad Roushan, Saeed Karami Page 87
    There are two major approaches among jurisprudents to pending contract. Some consider it valid and some invalid. Both rely on rational and jurisprudential reasons in their arguments. The opponents of the validity of pending contract rely on consensus as the most important reason. The advocates of the validity of pending contract, mainly contemporary jurisprudents including Imam Khomeini, while rejecting consensus, challenge tanjis in contract. Among the jurists, the predominant approach belongs to the advocates of the validity of pending contract while invalidity of pending contract according to them refers exclusively to those mentioned in the civil code such as Articles 1068 and 699. In critical approach to the theory of suspension in forging and in basis, it is argued that suspension in forging is fundamentally baseless because in suspension in forging the contract is not formed to talk about its validity or invalidity. In fact validity or invalidity belongs to the situational decrees which require an external subject. On the other hand, it is argued that contracts and transactions are not canonical truth and the sharia, except in few cases, does not interfere in the precept of the rational and the issue belongs to the commonsense and is valid.
    Keywords: contract, pending, forging, source, tanjiz, civil code, commonsense
  • Fatima Tabatabie, Marziyeh Shariati Page 103
    The most important pillar of achieving unity in the viewpoint of mystics is mystical intuition. They argue that the distance between human being and other phenomena is eliminated in intuitional awareness and the truths manifest themselves to the mystic in present form. While according to philosophers, unity is achieved through existence. And for the mystics this is achieved through intuition. The explanation of the principle of uniting intuition underlines the status of unity in the circle of ascension and descension. Existence and multiplicity are manifested in the curve of descension. The creator is transformed to creature and gradations are formed. At this stage, the wayfarer observes the manifestations and realizes the existence of multiplicity. His/her observation at this stage is visual, while in the curve of ascension, the wayfarer gives up eyes and observes the truths through insight. Unity occurs in the curve of ascension, where multiplicities are diluted and the wayfarer traverses the stairs of purification by the steps of negation. In other words, the ultimate unity is the ultimate purification and negation. According to Imam Khomeini, the wayfarer, at the peak of purification, achieves the highest stage of unity, which is praising. This indicates that existence is materialized in the curve of descension, while in the curve of ascension realization belongs to intuition. Existence includes creation, assimilation and multiplicity, but intuition includes negation, purification and unity. A philosopher proves the descensive existence while mystic proves ascensive existence.
    Keywords: unity, unity of intuition, observation, existence, ascensive curve, descensive curve
  • Seyed Morteza Mobalegh Page 125
    Ama’ is among mystical issues discussing the status of the Lord before creation of creatures and also discussing the truth of being before manifestation and embodiment. This subject, on the one hand, belongs to the status which is the source of creation where the invisible process lead to creation of beings and, on the other, is related to the expanse of intuition and knowledge of mystic and extreme of sublimation and the dark and mystical arena or arenas which are out of reach of any highflying wayfarer. There are two approaches to ama’ among the mystics. Some consider it the status of ahadiayt and the first embodiment, while some consider it the status of wahidiyat and the second embodiment. Imam Khomeini has an innovative approach. He argues that ama’ is compatible with the faiz aqdas. The present paper is an attempt to verify the exclusiveness and correctness of this approach.
    Keywords: ama', ahadiyat, wahidiyat, first embodiment, second embodiment, faiz aqdas, creation, knowledge
  • Zahrasadat Mirhashemi Page 153
    In his book, Kitab al-Bai’, Imam Khomeini in many cases considers ghrorur and tadlis as one and the same thing. Clearly there are many common aspects between khiyar tadlis and khiyar ghorur that have been emphasized by Imam Khomeini. Nevertheless, their differences can be studied and will be useful for their better understanding and use. It is said that the application of the rule of ghorur requires loss, while in tadlis there may be no loss. Also tadlis causes the right to abrogation while ghorur causes compensation of loss. Among other differences between the two, one may mention the intention to deceive or differences in their foundations. Finally, the relationship between the two may be considered as general and particular. The last feature specifically paves the way for moving towards unity of rules of responsibility.
    Keywords: ghorur, tadlis, loss, civil responsibility, will, abrogation