فهرست مطالب

Islamic Dental Association of IRAN - Volume:25 Issue: 1, 2013

Journal of Islamic Dental Association of IRAN
Volume:25 Issue: 1, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/01/27
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حجت الاسلام محمد سروش محلاتی صفحات 5-8
  • آزیتا کاویانی، اسدالله احمدزاده، جعفر شهرویی، زهرا قاسمی صفحات 9-14
    زمینه و هدف
    به موازات گسترش کیفی و کمی خدمات دندانپزشکی ترمیمی و نیز پیشرفتهای کیفی در زمینه استفاده از ترمیمهای همرنگ دندان، تقاضای فراوانی جهت استفاده از ترمیمهای کامپوزیت به وجود آمد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی تاثیر کارآیی فرزهای الماسی و کارباید بر استحکام باند کامپوزیت به عاج در سیستم باندینگ خود اچ کننده می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی شصت دندان مولر سوم سالم خارج شده در آکریل فوری مانت و سپس دندانها به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. (هر گروه شامل سی عضو بود.) در گروه اول سطح دندانها با فرز الماسی متوسط و در گروه دوم با فرز کارباید خشن شدند، سیلندر کامپوزیتی با قطر سه مبلی متر به وسیله باندینگ سلف اچ روی نمونه ها چسبانده شد و با دستگاه اینسترون استحکام باند برشی هر دو گروه اندازه گیری گردید. داده هاپس از تبدیل به واحد مگاپاسکال توسط آزمون t بررسی شدند.
    یافته ها
    میانگین قدرت استحکام باند برشی در فرز الماسی 67/17 مگاپاسکال و انحراف معیار آن 41/4 و میانگین قدرت استحکام باند برشی در فرز کارباید 51/14 مگاپاسکال و انحراف معیار 18/5 بود. آنالیز آماری داده ها نشان داد که در مطالعه بین دو گروه اختلاف معنی داری وجود دارد. (05/0 < p)
    نتیجه گیری
    استفاده از فرزهای مختلف بر استحکام باند عامل باندینگ سلف اچ به عاج موثر است. این ادهزیو هنگامی که فرز الماسی در سطح عاج به کار برده می شود نتیجه بهتری حاصل می گردد.
    کلیدواژگان: فرز الماسی، فرز کارباید، باندینگ سلف اچ
  • مهناز ارشد، حکیمه سیادت*، بابک فلاحی سیچانی، حسینعلی ماهگلی صفحات 15-21
    زمینه و هدف

    جهت اندازه گیری ریزنشت توسط رادیوایزوتوپ، نمونه در محلول غوطه ور می شود و رادیوایزوتوپ هم به ناحیه اینترفیس نفوذ پیدا می کند و هم به بقیه سطوح می چسبد. با پوشاندن سطح نمونه به جز محل اینترفیس با ماده ای مناسب قبل از غوطه ورسازی، و جداکردن ماده قبل از شمارش، فقط میزان نفوذ رادیوایزوتوپ به محل اینترفیس شمارش می شود. هدف از این مطالعه تعیین ماده مناسب جهت پوشش ایمپلنت و اباتمنت در بررسی ریزنشت محل اتصال ایمپلنت و اباتمنت با استفاده از رادیوتریسر و دستگاه شمارش گاما می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی 46 نمونه در دو گروه تقسیم بندی شدند. در گروه اول از نمونه های ایمپلنتی با پوشش پوتی، لاک و پوتی-چسب قطره ای با یک میلی متر فاصله تا اینترفیس استفاده گردید. در گروه دوم از نمونه های غیر ایمپلنتی که شامل گروه های پوتی، لاک و آکریل اتوپلی مریزان می باشند استفاده شد. تست ریزنشت توسط محلول تالیم 201 و دستگاه شمارش گاما در سه مرحله انجام گردید:1)پس از خارج سازی نمونه ها از محلول تالیم، 2)پس از شستشوی نمونه ها، 3)پس از جداسازی مواد پوشاننده.
    در این مطالعه جهت مقایسه میزان نفوذ رادیوایزوتوپ به نمونه ها از آزمون آنالیز Co-Variance استفاده شد.

    یافته ها

    در سه گروه همراه با ایمپلنت، میزان ریزنشت ایمپلنت-پوتی- چسب (586/23909±76379) به صورت معنی دار از ایمپلنت- پوتی (926/86007±40/217343)؛ و ایمپلنت-پوتی به صورت معنی داری از ایمپلنت-لاک (031/67933±20/313247) کمتر بوده است.

    نتیجه گیری

    در بررسی های ریزنشت بهترین روش جهت پوشش نمونه های ایمپلنتی، پوتی با چسب قطره ای در لبه پوتی می باشد. اما لاک به دلیل ریزنشت بیشتر، ماده مناسبی جهت پوشش نمونه های ایمپلنتی نمی باشد.

    کلیدواژگان: رادیوایزوتوپ، ریزنشت، فیکسچر، ایمپلنت، اباتمنت
  • ابراهیم امین صالحی، هاله حشمت ، الهام مروج صالحی، محمد جواد خرازی فرد صفحات 22-30
    زمینه و هدف
    ترمیم داخل دهانی پرسلن به منظور اجتناب از جایگزینی آن و حفظ زمان و هزینه، روشی مقبول می باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر زمانهای مختلف سندبلاستینگ بر میزان استحکام باند برشی کامپوزیت به پرسلن فلدسپاتیک و مقایسه آن با اثر اسید هیدروفلوئوریک (HF) صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی چهل دیسک پرسلنی ساخته و به چهار گروه مساوی تقسیم شدند. در گروه 1 سطح پرسلن HF، 5/9% به مدت دو دقیقه دریافت کرد. گروه های 2، 3 و 4 توسط سندبلاستینگ با ذرات آلومینای پنجاه میکرونی در زمانهای پنج، ده و پانزده ثانیه آماده شدند. بر روی چهل نمونه عامل سایلن، باندینگ و کامپوزیت یکسانی به کاررفت. پس از پنج هزار دور ترموسایکلینگ نمونه ها تحت تست استحکام باند برشی قرار گرفتتد. به منظور بررسی نتایج از آزمون آماری One-Way ANOVA استفاده گردید. الگوی شکست با استریومیکروسکوپ و SEM بررسی شد. یک نمونه پرسلنی اضافی نیز در هر یک از چهار گروه مطابق روش های آماده سازی مذکور تهیه و توپوگرافی سطحیش توسط SEM مشاهده شد.
    یافته ها
    میانگین استحکام باندگروه های مورد بررسی به ترتیب (64/3 ±)28/15، (03/4 ±)82/13، (94/3 ±)77/15، (73/3 ±)54/16 مگاپاسکال بود. اختلاف آماری معنی داری بین گروه ها وجود نداشت (455/0= P). بیشترین نوع الگوی شکست از نوع کوهزیو در پرسلن بود. میان SEM نمونه های حاصل از سندبلاستینگ با زمانهای متفاوت 5- 15 ثانیه تفاوت چندان محسوسی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    استحکام باند زمانهای مختلف پنج، ده و پانزده ثانیه استفاده از سندبلاست، مشابه HF و در حد قابل قبولی می باشد. SEM الگوی متفاوتی از اثر HF و سندبلاستینگ را در سطح پرسلن نشان داد.
    کلیدواژگان: سندبلاست، استحکام باند برشی، پرسلن دندانی، کامپوزیت رزین
  • معصومه مهدی پور، علی تقوی زنور، نرگس قلیزاده، آیلا بهرامیان، نسترن سرتیپ پور صفحات 31-35
    زمینه و هدف
    اروژن یک روند چند عاملی است که در طول زندگی روی می دهد و توسط بسیاری از عوامل داخلی و یا خارجی پدید می آید. هدف از مطالعه حاضر رابطه بین مدت زمان شنا با ایجاد اروژن دندانی در شناگرها می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی جامعه مورد بررسی شامل 84 نفر شناگر زن بود. 42 نفر از آنها که بیشتر از شش ساعت در هفته شنا می کردند به عنوان گروه مورد و 42 نفرکه کمتر از شش ساعت در هفته شنا می کردند به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. اطلاعات لازم جهت ثبت شدت اروژن و سایر موارد از طریق معاینه بالینی و پرسشنامه به دست آمد. بررسی وجود اروژن دندانی بر اساس ایندکس Smith –Knight صورت گرفت. برای تجزیه و تحلیل از آزمون X 2 استفاده گردید.
    یافته ها
    نسبت وجود اروژن دندانی در دو گروه مورد و کنترل برابر می باشد و رابطه ای بین مدت زمان شنا با اروژن دندانی از لحاظ آماری وجود نداشت. (6/0 = P.V و 26/0 = X2)
    نتیجه گیری
    رابطه ای بین مدت زمان شنا با اروژن دندانی از لحاظ آماری وجود نداشت، لذا نقش زمان در ایجاد اروژن دندانی به اثبات نرسید.
    کلیدواژگان: اروژن دندانی - شاخص اسمیت، نایت - شنا
  • زهره هدایتی، سمانه صادقی، حمیدرضا پاکشیر، عبدالله درخشنده صفحات 36-44
    زمینه و هدف
    مشخص شده حضور دستگاه های ارتودنسی ثابت منجر به افزایش تعداد مطلق استرپتوکوک موتانس و همچنین افزایش درصد حضور این باکتری در بزاق می شود. این امر سبب افزایش دمینرالیزاسیون مینایی و پوسیدگی دندانی می گردد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثر زنجیره های کشی (الاستیک چین های) آزاد کننده فلوراید بر تعداد استرپتوکوک موتانس بزاق و پلاک دندانی بیماران تحت درمان ارتودنسی می باشد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی یک سو کور شصت بیمار تحت درمان ارتودنسی ثابت به صورت تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. بیماران گروه 1 زنجیره های کشی معمولی و بیماران گروه 2 زنجیره های کشی آزادکننده فلوراید را دریافت کردند. چهار نمونه بزاق در ابتدای مطالعه و روزهای هفتم، چهاردهم و بیست و هشتم و دو نمونه پلاک دندانی در ابتدا و انتهای مطالعه از بیماران گرفته شد. زنجیره های کشی نیز در روز بیست و هشتم از دهان بیماران خارج شدند. همه نمونه ها جهت شمارش تعداد باکتری استرپتوکوک موتانس کشت داده شدند. اطلاعات جمع آوری شده توسط آزمونهای آماری Repeated measures of ANOVA و Independent sample t test مورد مقایسه و بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    بررسی های آماری نشان داد بین تعداد باکتری های موجود در سطح دو نوع زنجیره کشی اختلاف معناداری وجود ندارد (803/0= P). همچنین بین تعداد کلونی های استرپتوکوک موتانس طی چهار بار نمونه گیری از بزاق در دو گروه (301 /0≤ P) و بین تعداد کلونی های استرپتوکوک موتانس موجود در پلاک دندانی دو گروه نیز اختلاف آماری معناداری مشاهده نشد (317/0= P).
    نتیجه گیری
    استفاده از زنجیره های کشی آزاد کننده فلوراید تاثیری بر تعداد کلونی های استرپتوکوک موتانس موجود در پلاک دندانی و بزاق ندارد.
    کلیدواژگان: استرپتوکوک موتانس، زنجیره های کشی، فلوراید، پوسیدگی
  • نسر روغنی زاد، مهدی وطن پور، سیده نازیلا صدیق اورعی، ونداد شریفی، مهدی عباسی * صفحات 45-52
    زمینه و هدف

    دندانپزشکان به طور قابل ملاحظه ای در معرض عوامل استرس زا قرار دارند که می تواند منجر به فرسودگی شغلی گردد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع سندرم فرسودگی شغلی و عوامل مرتبط با آن در اعضای هیات علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران در سال 1387 می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 99 نفر از اعضای هیات علمی دندانپزشک دانشگاه آزاد اسلامی تهران با پرسشنامه ای مشتمل بر ده سوال از مشخصات دموگرافیک و شغلی و 22 سوال که پرسشنامه فرسودگی شغلی مازلاک است، مورد ارزیابی قرار گرفتند. این پرسشنامه در ابعاد کفایت شخصی و مسخ شخصیت و خستگی هیجانی نمره گذاری گردید. نمرات نهایی بر اساس نمره استاندارد، در سه گروه پایین، متوسط و بالا دسته بندی و آنالیز نمونه ها با تست آماری رگرسیون خطی با روش Enter انجام شد.

    یافته ها

    از جنبه فراوانی در بعد کفایت شخصی، 1/19%، در بعد مسخ شخصیت، 7% و در بعد خستگی هیجانی، 4% افراد سطح بالایی از فرسودگی شغلی را نشان دادند. متغیرهای مدت اشتغال به دندانپزشکی و تعداد ساعات کار در هفته، از نظر آماری ارتباط معنی داری با فرسودگی شغلی نداشتند. (05/0 > p)

    نتیجه گیری

    میانگین نمره کل اعضای هیات علمی دندانپزشک دانشگاه آزاد اسلامی تهران در مقایسه با میانگینهای استاندارد فرسودگی شغلی، میزان پایینی از فرسودگی شغلی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، مسخ شخصیت، دندانپزشکان
  • غلامرضا اسلامی امیرآبادی، فریبا شهری، سارا ضیایی شارک، دانش تیموری صفحات 53-61
    زمینه و هدف
    نقص شدید ماندیبل می تواند باعث کاهش ابعاد راه هوایی شود و فرد را به ناهنجاری های سیستم تنفسی مثل خروپف و سندرم آپنه انسدادی حین خواب مستعد نماید. هدف این مطالعه بررسی تاثیر درمان فانکشنال بر ابعاد قدامی خلفی و عمودی راه هوایی در بیماران Cl II اسکلتال با مشکل کوچکی فک پایین می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه مداخله ای قبل و بعد، بر روی لترال سفالوگرام های 25 بیمار با میانگین سنی 9/9 سال، درمان شده با دستگاه مدیفاید اکتیواتور انجام شد. تصاویر دیجیتال سفالوگرام ها در نرم افزار سفالومتری (3، 1، 1، 3) View box آنالیز گردیدند. داده ها، توسط آزمون paired t- test ارزیابی گردید.
    یافته ها
    کاهش شدت ناهنجاری اسکلتال Cl II با کاهش زاویه ANB از 68/6 درجه به 48/4 درجه (001/0 p <) و افزایش زاویه SNB از 48/74 به 78/76 درجه، دیده شد (001/0 p <). بعد قدامی خلفی راه هوایی نازوفارنکس (AW1) از 64/19 میلی متر به52/21میلی متر افزایش داشت. (021/0 p =)، بعد قدامی خلفی اوروفارنکس در AW2 و AW4 افزایش داشت. (05/0 p <)، اما در AW3 اوروفارنکس با وجود افزایش از 26/11میلی متر به 27/12 میلی متر، این افزایش از لحاظ آماری معنی دار نبود (091/0 p =). بعد قدامی خلفی هایپوفارنکس (AW5) از 54/16 میلی متر به 22/19 میلی متر و بعد عمودی راه هوایی AW7 از 73/60 میلی متر به 79/64 میلی متر افزایش داشت (001/0 p <).
    نتیجه گیری
    درمان بیماران دچار کمبود رشد فک پایین با دستگاه فانکشنال علاوه بر بهبود موقعیت ماندیبل می تواند باعث بهبود ابعاد راه هوایی گردد.
    کلیدواژگان: دستگاه فانکشنال، ریمودلینگ راه هوایی، جلو آوردن فک پایین
  • منصوره میرزایی، فرهاد شفیعی، سمیه نیاکان صفحات 62-71
    زمینه و هدف
    در بسیاری از مطالعات کاهش در استحکام باند به مینای بلیچ شده بیان شده است. این کاهش در استحکام باند نگرانی هایی را در دندانپزشکی زیبایی به وجود آورده، با این وجود اطلاعات کمی در مورد اثر بلیچینگ روی کاهش استحکام باند سیستم های باندینگ جدید وجود دارد. این مطالعه با هدف بررسی اثر سه نوع باندینگ روی استحکام باند کامپوزیت به مینای بلیچ شده انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی شصت دندان اینسیزور گاوی سالم جمع آوری و به شش گروه تقسیم شد ند، (10= n). گروه A: مینای سطح فاسیال، با ژل اسیدفسفریک 35% اچ و در مرحله بعد یک لایه عامل باندینگ Single bond (3M) طبق دستور کارخانه به کاربرده شد و با دستگاه لایت کیور (ColtoluxII colten) با شدت چهارصد میلی وات بر سانتی مترمربع به مدت چهل ثانیه کیور گردید. گروه B: پس از اچینگ مینای سطح فاسیال از Clearfil SE-bond (Kuraray medical INC.) استفاده گردید. گروه C: پس از اچینگ مشابه دو گروه قبل از Clearfil S3 Bond (Kuraray medical INC) استفاده شد. در گروه D،E،F: کاربامیدپراکساید 35% (Opales cence، Ultradent products Inc) مطابق دستور کارخانه به مدت پنج ساعت روی سطح مینا قرار گرفت. پس از آن نمونه ها به مدت شصت ثانیه با آب مقطر شسته و با پوآر هوا خشک شدند. بلافاصله پس از بلیچینگ، باندینگ مشابه گروه A،B،C به ترتیب در گروه D،E،F انجام و در نمونه های گروه آزمایش بلیچینگ انجام و سپس سیلندرهای کامپوزیت هیبرید توسط سه نوع باندینگ به مینای سطح فاسیال تمام نمونه ها باند شدند. نمونه ها پس از 24 ساعت تحت چرخه های حرارتی (هزار چرخه در آب 5-55 درجه سانتی گراد) قرار گرفتند و در ادامه تحت آزمون استحکام باند برشی در دستگاه Zwick قرار گرفتند. اطلاعات حاصله توسط آزمون آماری ANOVA دوسویه و یک سویه و آزمون POST hoc انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در محیط نرم افزار آماری SPSS ویرایش 11 انجام شد.
    یافته ها
    در مقایسه بین گروه ها میانگین استحکام برشی باند Single bond به مینای بلیچ شده، 30/3 ± 36/8 مگاپاسکال و به مینای بلیچ نشده، 52/6 ± 17/20 مگاپاسکال بود. در مورد Clearfil SE bond، میانگین استحکام باند به مینای بلیچ شده، 61/6 ± 25/12 مگاپاسکال و به مینای بلیچ نشده، 82/5 ± 66/17 مگاپاسکال اندازه گیری گردید و استحکام باند در Clearfil S3 Bond به مینای بلیچ شده، 57/2 ± 66/6 مگاپاسکال و مینای بلیچ نشده، 65/3 ± 40/10 مگاپاسکال به دست آمد.(05/0 > P)
    نتیجه گیری
    استحکام برشی باند کامپوزیت هیبرید به مینای بلیچ شده در هر سه گروه آزمایشی کاهش یافت. این کاهش در مورد Clearfil SE bond از لحاظ آماری معنی دار نبو د
    کلیدواژگان: سفید کردن دندان - استحکام باند برشی - عامل باندینگ - کامپوزیت رزین، مینا
  • منصوره میرزایی ، حمید کرمانشاه، اسماعیل یاسینی، لادن رنجبر عمرانی، مهدی عباسی، نسرین آخوندی، راضیه صنیعی صفحات 72-80
    زمینه و هدف
    مطالعات اخیر در ارتباط با مکانیسم های چسبندگی به عاج بیانگر افزایش پایداری باند در صورت برداشت کلاژن از سطح عاج می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر کاربرد هیپوکلریت سدیم بر میزان ریزنشت در باندینگ های عاجی Total etch سه مرحله ای با حلالهای گوناگون می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی در هشتاد دندان قدامی سالم مندیبل ثنایای تحتانی گاو، در سطح باکال حفرات به شکل باکس با لبه هایی تماما در مینا ایجاد شد، سپس نمونه ها به صورت تصادفی به هشت گروه ده تایی تقسیم شدند.
    گروه1: کاربرد Naocl + اچینگ معمولی + باندینگ SBMP (واتربیس)، گروه2: Naocl + اچینگ معمولی + باندینگ All Bond2 (استن بیس)، گروه3: اچینگ معمولی + SBMP + Naocl، گروه4: اچینگ معمولی+ All Bond2+Naocl، گروه5: + Naocl باندینگ SBMP، گروه6: + Naocl باندینگ All Bond2، گروه7: اچینگ معمولی + SBMP، گروه8: اچینگ معمولی + باندینگ All Bond2. پس از آن برای ترمیم در همه گروه ها کامپوزیت Z250 کارخانه (3M) توسط دستگاه Light cure Coltolux 75 با شدت سیصد و پنجاه میلی وات بر سانتی مترمربع کیور شد، سپس نمونه ها هزار سیکل در آب 5-55 درجه سانتی گراد تحت چرخه حرارتی قرارگرفتند. پس از غوطه وری نمونه ها در محلول فوشین قلیایی 2% در جهت باکولینگوالی، دندانها برش داده شدند. میزان نفوذ رنگ و تفاوت ریزنشت بر اساس انواع روش های آماده سازی عاج مطابق با عمق نفوذ رنگ با استریومیکروسکوپ مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها به وسیله آزمون آماری kruskal- wallis و مقایسه میانگین ریزنشت نمونه ها توسط آزمون دو طرفه ANOVA آنالیز شدند.
    یافته ها
    بالاترین میزان ریزنشت در بین روش های گوناگون آماده سازی در روش Hypo+acid و پایینترین میزان ریز نشت در روش Acid+hypo بود. در بین باندینگ های مختلف تفاوت معنی داری از نظر آماری وجود داشت، به جز روش Acid+hypo. در روش Hypo+acid بالاترین میزان ریزنشت در باندینگ SBMP بود. در روش هیپو به تنهایی، بالاترین میزان ریزنشت متعلق به All Bond2 بود. در روش آماده سازی در گروه کنترل، بالاترین میزان ریزنشت در باندینگ SBMP بود.
    نتیجه گیری
    کاربرد هیپوکلریت سدیم قبل از اچینگ عاج جهت برداشت مواد آلی، موجب افزایش میزان ریزنشت در باندینگ های All Bond2 و SBMP نسبت به روش اچینگ به تنهایی شد.
    کلیدواژگان: باندینگ، ریزنشت، الیاف کلاژن
  • محمود صبوحی، نیلوفر خداییان، مریم سلطانی، ابراهیم عطایی صفحات 81-88
    زمینه و هدف
    گچ دندانی نوع IV و V بیشترین استفاده را در تهیه کست و دای در پروتز ثابت دارد و باید دارای ویژگی های خاصی جهت استفاده باشد. هدف از این مطالعه مقایسه خصوصیات فیزیکی گچ نوع IV ایرانی با مشابه آلمانی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی بر اساس دستورالعمل شماره 25، ADA، آزمون زمان سخت شدن انبساط حین سخت شدن و استحکام فشاری برای گچ نوع IV ایرانی تارا و آلمانی Gildand انجام گرفت. برای آزمون زمان سخت شدن، از دستگاه Vicat، برای آزمون انبساط حین سخت شدن، از دستگاه انبساط سنج و برای آزمون استحکام فشاری از ماشین آزمون چندکاره استفاده گردید. اعداد به دست آمده با استاندارد شماره 25، ADA در مورد گچهای نوع IV مقایسه شد و نتایج توسط آزمون آماری t-test باسطح معنی داری 05/0 تحت آنالیز آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین انبساط حین سخت شدن برای گچ ایرانی و آلمانی به ترتیب 011/0±024/0 میلی متر و 009/0±0245/0 میلی متر بود که هر دو در محدوده استاندارد ADA قرار داشت و تفاوت آماری معنی داری با هم نداشتند. (966/0 P =) میانگین زمان سخت شدن برای گچ ایرانی و آلمانی به ترتیب 70/0±5/44 و 41/0±29/17 دقیقه و میانگین استحکام فشاری برای گچ ایرانی و آلمانی به ترتیب 97/0±17/16 و 96/1±15/20 مگاپاسکال بود که هیچ یک در محدوده استاندارد ADA قرار نداشت ولی اختلاف دو گروه از نظر آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    گچ ایرانی نوع IV نتوانست استاندارد دو ویژگی از سه ویژگی مورد آزمون در این مطالعه را به دست آورد و اصلاح این گچ جهت استفاده در اعمال لابراتواری پروتز ثابت لازم می باشد.
    کلیدواژگان: استحکام فشاری، خواص فیزیکی، سولفات کلسیم
  • ظفر مهدوی ایزدی، عزت الله جلالیان، محمدحسن سالاری، گلدیس خلیلی شورینی، تهمینه صفایی، شیما عظیم زاد، محمد جواد خرازی فرد صفحات 89-94
    زمینه و هدف
    با توجه به کاربرد فراوان پست های فایبر گلاس و عدم وجود تحقیقهای کافی در زمینه مناسبترین طول از پست که منجر به بیشترین مقاومت به شکست می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر طول پست فایبر گلاس بر مقاومت به شکست ریشه دندانهای سانترال روت کانال شده انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی چهل نمونه دندان سانترال بالا به چهار گروه ده تایی تقسیم شدند. پست و سمان به کار رفته ساخت کارخانه RTD به قطر یک میلی متر و طول به کار رفته پست در گروه های چهارگانه به ترتیب شش، هشت، ده و 12 میلی متر بود. جهت آماده شدن نمونه هاپس از جرم گیری و برساژ دندانها، تاج آنها از CEJ پروگزیمالی قطع شد و ریشه ها به طور استاندارد به روش Step back روت کانال شدند، سپس توسط دریل های RTD فضای لازم جهت پست ها تعبیه و پس اچ شدن دیواره های کانال پست ها به طول مذکور سمان گردید. در ادامه کورها به ارتفاع پنج میلی متر با استفاده از کامپوزیت Lumiglass تاج بازسازی شد و نمونه ها از دو میلی متر پایینتر از CEJ در بلوک های آکریلی مانت شد. برای همانند سازی PDL از ماده قالبگیری Imp e rgam ساخت کارخانه 3M به ضخامت 2/0 میلی متر دور نمونه ها استفاده شد. نهایتا نمونه ها در دستگاه Universal testing machine از سه میلی متری لبه اینسایزال با زاویه 135درجه نسبت به محور طولی تحت فشار قرار گرفته و نیروهای منجر به شکست توسط منحنی به دستگاه رسم شد. داده ها توسط آزمونهای آماری ANOVA و Tukey test آنالیز گردید.
    یافته ها
    بالاترین میزان مقاومت به شکست را گروه های شامل پست های هشت و ده میلی متری و کمترین میران را پست های شش و 12 میلی متری نشان دادند. آزمونهای آماری t-test، ANOVA بیانگر تفاوت معنی داری بین مقاومت به شکست گروه های هشت و ده میلی متری با گروه های شش و 12میلی متری بوده اما بین پست های هشت و ده میلی متری و همچنین بین پست های شش و 12 میلی متری اختلاف معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که طول پست در مقاومت به شکست ریشه تاثیر دارد، به طوری که بالاترین مقاومت به شکست در محدوده طول هشت- ده میلی متر حاصل می شود.
    کلیدواژگان: پست فایبر گلاس، کامپوزیت لومیگلاس، ایمپرگام
  • مهکامه مشفقی، لیلا جناب، سوده ساریخانی، سیما نیک نشان صفحات 95-100
    زمینه و هدف
    از آنجا که تحلیل خارجی ریشه در کلینیک قابل تشخیص نیست، بررسی رادیوگرافیک در تشخیص آن از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف این مطالعه مقایسه کارایی تشخیص رادیوگرافی معمولی با رادیوگرافی دیجیتال در کشف تحلیل خارجی ریشه می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی، 39 دندان شامل ده دندان قدامی -شش کانین -هشت پرمولر-پنج مولر بالاو ده مولرپایین) خارج شده انتخاب شدند. به جز ریشه پالاتال مولرهای بالا، تمام ریشه ها به دو قسمت کرونالی و اپیکالی تقسیم و نیمی از این نواحی به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شد و در نیمه دیگر به طور تصادفی حفراتی با فرزهای روند 2/1،2و 4 در سطح باکال ایجاد گردید. از هر دندان در سیستم دیجیتال CCD و فیلم رادیوگرافی (با سرعت (E گرافی تهیه شد. رادیوگرافی ها یک بار با زاویه افقی صفر و یک بار با زاویه افقی بیست درجه تهیه شدند. در نهایت شش دسته تصویر شامل تصاویر رادیوگرافی معمولی با زاویه افقی صفر و بیست درجه، رادیوگرافی دیجیتال با زاویه افقی صفر و بیست درجه و تصاویر رادیوگرافی دیجیتال با بهبود تصویر با زاویه افقی صفر و بیست درجه توسط سه مشاهده گر، شامل دو متخصص رادیولوژی دهان و فک و یک اندودنتیست ارزیابی شد. رادیوگرافی های معمولی با ذره بین با بزرگنمایی دو مشاهده شدند. یافته های حاصله توسط آزمون نسبتها مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین حساسیت مربوط به رادیوگرافی معمولی با بزرگنمایی دو بود. در بین حساسیت روش های رادیوگرافی دیجیتال و رادیوگرافی دیجیتال با امکان بهبود تصویر تفاوت محسوسی دیده نشد. بیشترین ویژگی مربوط به رادیوگرافی معمولی با بزرگنمایی دو و رادیوگرافی دیجیتال با امکان بهبود تصویر در مرتبه بعدی بود. مزیالی کردن اشعه باعث افزایش حساسیت و کاهش ویژگی در هر سه تکنیک شد. با مزیالی کردن اشعه دقت تشخیص روش های رادیوگرافی دیجیتال افزایش یافت اما در دقت تشخیص دو روش دیگر بهبودی حاصل نشد. میزان توافق بین روش های رادیوگرافی دیجیتال و رادیوگرافی دیجیتال با امکان بهبود تصویر بیشتر بود. (68/0= K)
    نتیجه گیری
    در تشخیص تحلیل خارجی ریشه کارایی رادیوگرافی معمولی با بزرگنمایی دو بیشتر از رادیوگرافی های دیجیتال است.
    کلیدواژگان: تحلیل، رادیوگرافی دیجیتال، رادیوگرافی معمولی
|
  • Azita Kaviani, Asadollah Ahmadzadeh, Jafar Shahroie, Zahra Ghasemi Pages 9-14
    Bachground and
    Aim
    Nowadays, with regard to the quantitative and qualitative development of dental esthetic services and qualitative advances made in tooth-colored restorations, there is a great rise of demands for use of composite resins. The aim of this study was to assess the efficiency of diamond and carbide burs on bond strength of a self-etch adhesive to dentin.
    Materials And Methods
    In this in vitro experimental study sixty sound extracted human third molars were mounted in self cure acrylic resin. The teeth were randomly assigned to two groups (n=30 each). In the first group, the teeth were ground with high-speed medium grit diamond bur and in the second group the teeth were ground with high-speed carbide burs. A composite cylinder with a 3 mm diameter was bonded to each specimen with a self-etch adhesive system and the shear bond test was performed using a universal testing machine. The results were expressed in MPas and were subjected to and Tukey's test.
    Results
    The mean shear bond strength in diamond and carbide burs were 17.67 MPa (SD= ±4.41) and 14.51 MPa (SD= ±5.18), respectively. There was a significant difference in dentin bond strength between two groups. (P< 0.05).
    Conclusion
    The use of different burs affect the shear bond strength of the self-etch adhesives to dentin. This adhesive performed significantly better when a diamond bur was used to prepared dentin surface.
    Keywords: Diamond bur, carbide bur, self etch adhesive
  • Mahnaz Arshad, Hakimeh Siadat, Babak Fallahi, Hosain Mahgoli Pages 15-21
    Background And Aim

    Radioisotopes adhere to any surface in which they come in contact. Covering the sample surface with a suitable material prior to submersion and isolation of the material before counting make it possible to evaluate the penetrating radioisotopes within the interfacial area. The aim of this study was to determine a suitable material to cover implant and abutment in evaluation of microleakage in implant-abutment interface using radiotracers and gamma counter.

    Materials And Methods

    In this in vitro study, 46 samples were selected and divided into two groups. The first group consisted of implant samples covered with putty, nail polish and putty-super glue with 1mm distance from the interface. The second group included non-implant samples covered with putty, autopolymerizing acrylic resin, and nail polish. This group was used for evaluation of adherence levels of the radioisotopes. Microleakage test was performed with thallium-201 and gamma counting in three phases: 1) after removing samples from thallium solution, 2) after washout of samples, and 3) after removing covering materials. In order to compare penetration of radioisotopes within the samples analysis of co-variance was carried out.

    Results

    There were statistically significant differences between three phases of gamma counting and between samples in different implant groups. Microleakage of implant-putty-glue was significantly less than that of implant-putty (217343.40± 86007.926). Similarly, implant-putty showed a significantly less microleakage than implant- nail polish. (313247.20±67933.031).

    Conclusion

    The best material among the ones considered in this study turned to be putty sealed by super glue. Contrarily, nail polish was not considered suitable due to increased microleakage.

    Keywords: Thallium, 201, radioisotope, microleakage, implant, fixture, abutment interface
  • Ebrahim Amin Salehi, Haleh Heshmat, Elham Moravej Salehi, Mohammad Javad Kharazifard Pages 22-30
    Background And Aim
    Intraoral repair of fractured porcelain is an acceptable method to avoid replacement and therefore saving time and cost. The purpose of this study was to determine the in-vitro shear bond strengths of composite resin to feldspathic porcelain after different durations of sandblasting and to compare the effect of sandblasting with that of hydrofluoric acid (HF).
    Materials And Methods
    In this in-vitro study, 40 porcelain disks were fabricated and randomly divided into 4 groups (n=10). Porcelain surface in group 1 was etched with 9.5% HF for 2 minutes. Groups 2, 3 and 4 were sandblasted with 50µm alumina particles for 5, 10 and 15 seconds, respectively. All specimens received the same silane agent, bonding agent and composite resin. The samples were subjected to 5000 thermal cycles and then underwent shear bond strength testing. The mean bond strength was analyzed with one-way ANOVA. The mode of failure was determined using stereomicroscope and scanning electron microscope. An additional porcelain sample was fabricated and prepared according to the aforementioned protocols in each group and its surface topography was observed by SEM.
    Results
    The mean bond strength was 15/28 (±3/64), 13/82(±4/03), 15/77(±3/94) and 16/54(±3/73) MPa in the 4 groups, respectively. There were no statistically significant differences among groups. The most common mode of failure was cohesive in porcelain. No statistically significant difference was found in SEM results of different durations of sandblasting.
    Conclusion
    The shear bond strength was not significantly different after various durations of sandblasting treatment. The bond strength after sandblasting was similar to that of HF. SEM showed that HF acid etching and sandblasting patterns were different.
    Keywords: Sandblasting, bond strength, dental porcelain, composite resin
  • Masomeh Mehdipour, Ali Taghavi Zenooz, Narges Gholizadeh, Aila Bahramian, Nastaran Sartip Pour Pages 31-35
    Background And Aim
    Erosion is a multi-factorial process that occurs during life and it happens by many external or internal factors. The current study aimed to evaluate the relation of swimming time and dental erosion among swimmers.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study, 84women individuals were selected. The case group included 42 swimmers who swam more than 6 hours per week and the control group comprised of 42 swimmers who swam less than 6 hours. The information regarding dental erosions and other data was collected by questionnaires. The dental erosion evaluation was performed using Smith-Knight index. X2 was utilized for statistical comparisons. The P-value of less than 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    Findings revealed that the dental erosion proportions was similar among two groups and there was no relation between swimming time and dental erosion among swimmers (p-value= 0/6, X2 = 0.26).
    Conclusion
    There was no relation between swimming time and dental erosion among swimmers. Therefore, the role of swimming time on dental erosion was not proved. Corresponding Author: Dr. Bahramian A. , Assistant
    Keywords: Dental erosion, smith, knight Index, swimming
  • Zohreh Hedayati, Samaneh Sadeghi, Hamid Reza Pakshir, Abdollah Derakhshandeh Pages 36-44
    Background And Aim
    During fixed orthodontic treatments the absolute number and percentage of salivary Streptococcus mutans increase. This will cause increase of enamel demineralization and dental caries. The purpose of present study is to evaluate the effect of fluoride-releasing elastomeric chains in the streptococcus mutans levels in saliva and bacterial plaque.
    Materials And Methods
    In this randomized clinical trial sixty patients, who were under fixed-orthodontic appliance treatments were selected and randomly divided into two groups of 30 each. Conventional elastomeric chains were used in group 1. As for the second group fluoride-releasing elastomeric chains were utilized. Four samples of saliva collected on days 0, 7, 14 and 28, and two plaque samples were collected on the beginning and finishing days in both groups. The fluoride-releasing and conventional elastomeric chains were removed on day 28. All samples were then used for microbial culture to count the Streptococcus mutans colonies. The results were analyzed statistically with the repeated measures Analysis of Variance (ANOVA) and Student t-tests.
    Results
    The result of Streptococcus mutans (CFU) in saliva at each time point in the study showed no statistically significant difference between the two groups (p≥0.301). Comparison of the effect of elastomeric chains on the Streptococcus mutans colonization in dental plaque and elastomeric chains surface, also did not show any statistically significant difference between the two groups (p= 0.317and 0.803 respectively).
    Conclusion
    There was no clinical evidence that fluoride-releasing elastomeric chains were effective in reducing the formation and colonization of Streptococcus mutans in saliva and dental plaque.
    Keywords: Burnout, depersonalization, dentists
  • Nasrin Roghanizad, Mehdi Vatanpoor, S.Nazila Seddigh Oraee, Vandad Sharifi, Mehdi Abbasi Pages 45-52
    Background And Aim

    There is some evidence suggesting that dentists suffer a high level of occupational stress that can lead to burnout syndrome. The aim of this study was to evaluate the prevalence of burnout syndrome and its three dimensions in dental faculty members of Azad Dental University in 2008.

    Materials And Methods

    In this descriptive cross – sectional study, 99 dental faculty members of Azad Dental University in Tehran were evaluated using a questionnaire consisting of 10 questions regarding demographic characteristics and 22 questions adapted from Maslach Burnout Inventory (MBI). Burnout was assessed with MBI in three dimensions of emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment. The final scores were categorized as high, moderate and low based on standard test scores. Data were analyzed using linear regression test with Enter method.

    Results

    The prevalence of reduced personal accomplishment, depersonalization and emotional exhaustion was 19.1%, 7% and 4% among subjects, respectively. Work experience and weekly work hours did not have a significant association with occupational burnout (P>0.05).

    Conclusion

    The mean overall score gained by dental faculty members of Tehran Azad Dental University showed a low prevalence of occupational burnout in comparison to national statistics.

    Keywords: Burnout, depersonalization, dentists
  • Gholam Reza Eslami Amir Abadi, Fariba Shahri, Sara Ziaei Sharak, Danesh Teimouri Pages 53-61
    Background And Aim
    Severe mandibular deficiency may result in reduced oropharyngeal airway (OAW) dimensions and predispose patients to respiratory dysfunctions such as obstructive sleep apnea and snoring. The aim of this study was to assess the effects of functional treatment on anteroposterior and vertical dimensions of airway in skeletal class III patients with mandibular deficiency.
    Materials And Methods
    This interventional study was done on lateral cephalogerams of 25 mandibular deficient patients with average 9.9 years of age who were treated with modified activator appliance. Digitized cephalograms were traced and analyzed by ViewBox version 3,1,1,3 cephalometric software. Paired t-test was performed to evaluate pre- and post-treatment data.
    Results
    Skeletal sagittal discrepancy was improved with decreasing ANB angle from 6.68 º to 4.48º and increasing SNB angle from 74.48 º to 76.78 º (p<0.001). Anterior–posterior dimensions of nasopharynx were increased from 19.64 to 21.52 mm (P=0/021), Anterior–posterior dimensions of oropharynx increased in AW2 and AW4 (p<0/05) but in AW3 increasing from11.26 to12.27 mm was not statistical significant(p=0.091). Anterior–posterior dimensions of hypopharynx increased from 16.54 to 19.22 mm (p<0/001). Vertical dimension of airway increased from 60.73 to 64.79 mm (p<0/05).
    Conclusion
    Treatment of mandibular deficient patients with functional appliances improved mandibular position as well as airway dimensions.
    Keywords: Airway remodeling, functional orthodontic appliance, mandibular advancement
  • Mansoreh Mirzaei, Farhad Shafei, Samaneh Niakan Pages 62-71
    Background And Aim
    In many studies reduction in bond strength of bleached enamel has been pointed out. The decrease in bond strength raised concern in cosmetic dentistry. However, there is little information about the effects of bleaching, on reduction of enamel bond strength in new bonding systems. This study aimed to investigate the effects of three dental bonding agents on shear bond strength of a composite to bleached enamel.
    Materials And Methods
    In this in vitro study, sixty intact bovine mandibular incisors were collected and randomly divided into six groups (n=10). In group A, the facial enamel was etched with 35% phosphoric acid gel, then a single layer of bonding agent (SingleBond, 3M, ESPE) was applied and light-cured for 40 seconds by a light-curing device (ColtoluxII colten) with 400 mw/cm²light intensity according to the manufacturer’s instructions. In group B: after etching of enamel surfaces, Clearfil SE-Bond (Kuraray Medical Inc.) was used. In group C: after etching of enamel surface, Clearfil S3 Bond (Kuraray, Medical Inc.) was used. In groups D, E, and F 35% carbamide peroxide (Opalescence, Ultradent Products Inc.) was applied on the enamel surfaces for 5 hours according to the manufacturer’s recommendations. Afterwards the specimens were rinsed thoroughly with distilled water for 60 seconds and dried with compressed air. Immediately after bleaching, bonding regimes similar to groups A, B, and C were carried out in groups D, E, and F, respectively. Then, cylinders of hybrid composite were bonded to the facial enamel surface of all specimens, using 3 dental bonding agents. After 24 hours, the specimens were ther mo cycled (5–55°C, 1000cycles), and then subjected to shear bond testing by a universal machine Zwick (Zo20, Germany). The data were analyzed by one- and two-way ANOVA and post hoc tests. All statistical tests were performed with SPSS version 11.
    Results
    The mean shear bond strength of SingleBond to bleached and unbleached enamel was 8.36 ± 3.30 and 20.17 ± 6.52 MPa, respectively. For Clearfil SE bond, bleached enamel exhibited bond strengths of 12.25 ± 6.61Mpa and unbleached enamel exhibited a bond strength value of 17.66 ± 5.82 Mpa. The bond strength for Clearfil S3 bond was 6.66 ± 2.57 Mpa to bleached and10.40 ± 3.65Mpa to unbleached enamel.
    Conclusion
    Shear bond strength of hybrid composite to bleached enamel in three experimental groups decreased but this reduction was not statistically significant for Clearfil SE bond.
    Keywords: Bleaching shear bond strength, bonding agent, composite resin, enamel
  • Mansoreh Mirzaei, Hamid Kermanshah, Esmaeil Yassini, Ladan Ranjbar Omrani, Mehdi Abassi, Nasrin Akhondi, Raziyeh Saniee Pages 72-80
    Background And Aim
    some recent research have reported increased stability in mechanisms of adhesion to dentin in remove of collagen fiber of the dentin surface.The aim of this study was to evaluate the effect of sodium hypochlorite in microleakage of three step total etch dental adhesives with different solvents.
    Materials And Methods
    this experimental study on 80 intact bovine incisor teeth, were prepared class V cavities on buccal surface of teeth, box shap and all walls on enamel. Then the specimens were randomly divided into eight groups (n=10). NaOCl+etching+ SBMP (waterbase), NaOCl+etching+ All Bond2 (Acetonebase), etching+ NaOCl+ SBMP, etching+ NaOCl+ All Bond2,, NaOCl+ SBMP, NaOCl+ All Bond2, etching+ SBMP, etching+ All Bond2. Then the cavities were restored using Z250 (3M) composite and Coltolux 75 light curing unit (350 mw/cm2). The specimens were thermo cycled for 1000 times on water baths of 5and 55oC. After thermocycling, the specimens were immersed in a 2 % aqueous solutions of basic fuchsin for 24 hours, then longitudinal section of each restoration was obtained and examined with a stereomicroscope for evaluation of micro leakage. The data were analyzed using kruskal-walis test and the mean of micro leakage of samples were compared by two- way ANOVA test.
    Results
    The findings showed that the higher rate of micro leakage was detected in hypo+Acid and lower rate of micro leakage was detected in Acid+hypo in different treatment method. The finding was different in hypo+Acid procedure, the higher rate of micro leakage was in SBMP. In hypo groups, the microleakage with ALL Bond 2 was higher than SBMP. In control groups, the microleakage with SBMP was higher than ALL Bond2.
    Conclusion
    Application of Naocl before dentin etching for removal organic materials increase the rate of microleakage of All Bond2, SBMP to that of control group.
    Keywords: Bonding, microleakage, collagen fiber
  • Mahmood Sabouhi, Niloofar Khodaeian, Maryam Soltani, Ebrahim Ataei Pages 81-88
    Background And Aim
    Dental stone type IV and V are predominantly used for construction of cast and die in fixed prosthodontics and must have some special properties. The aim of this study was to compare the three physical properties of an Iranian a German dental stone type IV.
    Materials And Methods
    In this experimental study, setting time, setting expansion and compressive strength properties were evaluated according to ADA specification No.25for Iranian Tara and German Gildand type IV dental stone. For setting time, setting expansion and compressive strength tests, Vicat apparatus, extensometer and universal testing machine were used, respectively. Data were compared to ADA specification No.25 for dental stone type IV and statistically analyzed using t-test with a 0.05 level of significance.
    Results
    Mean of setting expansion for Iranian and German dental stone were 0.024±0.011 and 0.0245±0.009, respectively and were within the limits of ADA specification and there was no statistically significant difference between them (P=0.966). Mean of setting time for Iranian and German dental stone were 44.5±0.70 and 17.29±0.41 and mean of compressive strength for Iranian and German dental stone were 16.17±0.97 and 20.15±1.96 and both specifications were not within the limits of ADA specification, but statistically significant differences were found between groups (P<0.001).
    Conclusion
    Iranian dental stone type IV could not fulfill 2 out of 3 tested ADA specification and modification of this stone is necessary for use in fixed prosthodontics laboratory processes
    Keywords: Calsium Sulfate, compressive strength, physical properties
  • Zafar Mahdavi Izadi, Ezatollah Jalalian, Mohammad Hasan Salari, Goldis Khalili Shorini, Tahmineh Safaei, Shima Azimzad, Mohammad Javad Kharazi Fard Pages 89-94
    Background And Aim
    Use of glass fiber posts is of widespread acceptance in restoring root canal treated teeth, but studies concerning the most proper length of the post to provide the utmost fracture resistance are inadequate. The aim of this study was to evaluate the effect of glass fiber post length on fracture resistance of root canal treated central incisors.
    Materials And Methods
    This experimental study was carried out on 40 maxillary central incisors in 4 groups of 10 each. RDT posts and cement was used in this experimental study with the lengths of 6, 8, 10, and 12 mm in the study groups. The samples were debrided and decoronated at the CEJ levels and endodontically treated using step-back technique. RDT drills were used for post space preparation. Then, the root canal walls were etched and the posts cemented in place. The composite cores were then prepared at the height of 5 mm and samples mounted 2mm down to their CEJ levels within acrylic blocks. An impression material (Impregum, 3M, ESPE) with a thickness of 0.2mm was used to simulate PDL around the samples. The samples were subjected to compressive forces at a 135-degree angle to their long axes using a Universal Testing Machine. Data pertaining to the fracture of the samples were analyzed using ANOVA and Tukey statistical tests.
    Results
    The maximum resistance to fracture was recorded in 8-and 10-mm-long posts and the minimum was observed in the lengths of 6 and 12 mm. Statistical tests showed a significant difference between 8- and 10-mm-long posts with those having lengths of 6 and 12 mm in terms of fracture resistance. There was no significant difference between 8- and 10-mm-long posts as well as 6- and 12-mm-long ones.
    Conclusion
    It can be concluded that the length of post is influential in the fracture resistance of the root so that the maximal resistance can be obtained in 8 to 10 mm of length and such lengths can be recommended for non-metal posts.
    Keywords: Glass fiber post, lumiglass composite, impregum
  • Mahkameh Moshfeghi, Liela Jenab, Sodeh Sarikhani, Sima Nikneshan Pages 95-100
    Background And Aim
    External root resorption is not detectable clinically and radiography plays a key role in its diagnosis.The present study aimed at comparing the diagnostic efficacy of conventional anddigital radiography in detection of simulated root resorption cavities (In-vitro).
    Materials And Methods
    This experimental observational study evaluated 39 extracted teeth. All roots, except for the palatal root of upper molars,were hypotheticallydividedinto apical and coronal sections.Half these sites were considered as the control group. Buccal cavities were randomly made in the remaining sectionsusing # 1/2,2 and 4 round burrs.Each tooth was imaged using a CCD-based digital system and E-speed film. Radiographs were taken at 0 and 20˚ mesial angulation. Six image groups were interpreted by two experienced oral and maxillofacial radiologists and one endodontist.Conventional and enhanced digital radiographs were also takenat 0 and 20˚ mesial angulation. Conventional radiographs were viewedat 2X magnification by a magnifying glass. Sensitivity, specificity,false positive and false negative percentages and accuracyof each method were compared with the gold standard. The degree of agreement among these techniques was measuredbykappa coefficient.
    Results
    Conventional radiography at 2X magnification had the highest sensitivity and specificity. No significant difference was found in sensitivity of digital radiography and enhanced digital radiography. Enhanced digital radiography ranked second in terms of specificity. Conventional radiography at 2X magnification followed by enhanced digital radiography had the highest diagnostic accuracy. Mesial angulation of the cone increasedsensitivity and decreased specificity in all three techniques and thus, it only improved the diagnostic accuracy of digital radiography with no significant effect on the other two techniques.The degree of agreement between the two digital techniques was higher (k=0.68).
    Conclusion
    Diagnostic efficacy of conventional radiography at 2X magnification is more than digital radiographs for detection of external root resorption.
    Keywords: Conventional radiography, digital radiography, root resorption