فهرست مطالب

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال هشتم شماره 5 (آذر و دی 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • نسرین صالحی دهنو، شهره نوری زاده دهکردی*، مهدی دادگو، مسعود صالحی صفحه 807
    مقدمه

    عوارض متعاقب فلج مغزی می تواند تاثیرات چشمگیری بر توانمندی های فیزیکی و روان شناختی بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی داشته باشد و کیفیت زندگی آن ها را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین ارتباط بین کیفیت زندگی با وضعیت راه رفتن و دامنه حرکتی در بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع تحلیلی- مقطعی بود و بر روی 70 فرد بزرگسال (40 زن و 30 مرد) مبتلا به فلج مغزی اسپاستیک یک طرفه و دو طرفه با میانگین سنی 07/5 ± 24/26 سال، در دامنه سنی 40-20 سال با روش نمونه گیری ساده، از افراد در دسترس مراجعه کننده به سه مرکز خدمتگزار به توان یابان با نام مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد مستقر در شهرهای تهران و کرج وارد مطالعه شدند. کیفیت زندگی، وضعیت راه رفتن و دامنه حرکتی مفاصل زانو و مچ پا به ترتیب با پرسش نامه فرم کوتاه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، آزمون طبقه بندی عملکردی راه رفتن و گونیامتر دستی ارزیابی شدند. روش های آماری مورد استفاده در این مطالعه، آزمون های همبستگی Pearson، Spearman، Independent t و Mann-Whitney بودند.

    یافته ها

    بین حیطه های کیفیت زندگی با وضعیت راه رفتن و دامنه حرکتی دورسی فلکشن مچ پا ارتباطی پیدا نشد، اما حیطه های سلامت روانی و سلامت محیط با میزان دامنه حرکتی اکستنشن زانو ارتباط ضعیفی داشتند. همچنین تفاوت معنی داری در نمره حیطه های کیفیت زندگی بین زنان و مردان وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    شاید میزان دامنه حرکتی مفصل زانو روی سلامت روان و سلامت محیط بزرگسالان دچار فلج مغزی از نوع اسپاستیک تاثیر داشته باشد. همچنین می توان گفت که محدودیت های جسمی این افراد به مقدار بسیار کمی کیفیت زندگی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، وضعیت راه رفتن، دامنه حرکتی، فلج مغزی
  • مهسا بخیت، نعمت الله روحبخش، مریم دلفی صفحه 818
    مقدمه
    معلولیت شنوایی تاثیرات روحی، روانی و اجتماعی حاصل از کم شنوایی است؛ در حالی که آسیب شنوایی، میزان کاهش عملکرد شنوایی بوده و با آزمون های شنوایی شناسی اندازه گیری می شود. پرسش نامه ها به عنوان ابزارهایی خودارزیاب، یکی از کاربردی ترین و در عین حال ساده ترین آزمون های در دسترس برای شنوایی شناسان به منظور بررسی معلولیت های ناشی از کم شنوایی هستند.
    مواد و روش ها
    گروه هدف این بررسی، بیماران بزرگسال 20 تا 65 سال مبتلا به کم شنوایی خفیف تا عمیق بودند. ارزیابی های پایه شنوایی شامل اوتوسکوپی، ادیومتری صوت خالص، تیمپانومتری و امتیاز بازشناسی گفتار انجام گرفت و سپس پرسش نامه فارسی معیار عملکرد ارتباطی Denver برای همه آن ها تکمیل شد و امتیاز آن ها از لحاظ ارتباط و معنی داری با نتایج آزمون ادیومتری صوت خالص مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    با افزایش میانگین آستانه شنوایی در سه فرکانس 500، 1000 و 2000 هرتز، بیماران امتیاز بالاتری در پرسش نامه به دست آوردند (003/0 = P).
    نتیجه گیری
    پرسش نامه کمی معیار عملکرد ارتباطی Denver از همبستگی مناسبی با آزمون ادیومتری صوت خالص برخوردار بود و می توان آن را برای بررسی آسیب و معلولیت شنوایی به کار برد.
    کلیدواژگان: پرسش نامه، معلولیت شنوایی، معیار عملکرد ارتباطی دنور
  • سوسن صالحی، علی جهان، نگین صالحی، مریم مقدم سلیمی، لیلا قائدلو، کلثوم صفری صفحه 827
    مقدمه
    زمان آغاز واکداری به عنوان یک سرنخ صوتی معتبر جهت افتراق همخوان های انسدادی واکدار و بی واک شناخته شده است و می تواند جهت توصیف یا طبقه بندی طیفی از اختلالات رشدی، عصبی- حرکتی و یا زبانی مورد استفاده قرار گیرد. مقادیر هنجار این متغیر در زبان های متفاوتی استخراج شده و در این مطالعه نیز مقادیر زمان آغاز واکداری در زبان فارسی (گویش معیار) به دست آمد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه توصیفی- تحلیلی 4 گوینده فارسی زبان که به صورت ساده و در دسترس انتخاب شده بودند، پس از خواندن 42 تک کلمه فارسی که با همخوان های انسدادی آغاز می شد، در دو مرحله آن ها را تکرار کرده و صدایشان ضبط شد. سپس با نرم افزار Praat، مقادیر میانگین برای زمان آغاز واکداری با تحلیل طیف صوتی و موج شکل صوتی بر حسب میلی ثانیه محاسبه گردید. تفاوت های جنسی و نیز تاثیر واکه ها بر زمان آغاز واکداری بررسی شد.
    یافته ها
    بین مردان و زنان فارسی زبان تفاوت معنی داری در زمان آغاز واکداری وجود نداشت (05/0 < P). ارتباط معنی داری بین جایگاه تولید همخوان (05/0 > P) با زمان آغاز واکداری وجود داشت. میانگین و انحراف معیار مقادیر زمان آغاز واکداری برای واج های /b/، /p/، /t/، /d/، /k/، /g/ و /G/ به ترتیب برابر با (7/12) 41/12، (1/18) 27/78، (9/20) 44/89، (8/9) 63/16، (20) 73/100، (1/9) 34/30 و (69/8) 98/23 و برای دو واج گونه [ɟ]، [c] به ترتیب برابر با (7/7) 6/33 و (18) 13/103 میلی ثانیه بود.
    نتیجه گیری
    در زبان فارسی (گویش معیار)، جنسیت کاربران زبان فارسی تاثیری بر زمان آغاز واکداری همخوان های انسدادی آن ها نداشت. هر چند واکه های پسین و باز و جایگاه تولید، مقدار زمان آغاز واکداری را افزایش می داد. زمان آغاز واکداری همخوان های انسدادی بی واک در دامنه «تاخیر واکداری طولانی» قرار داشته و دمشی محسوب می شوند و همخوان های انسدادی واکدار در دامنه «تاخیر واکداری کوتاه» قرار دارند.
    کلیدواژگان: زمان آغاز واکداری، زبان فارسی، همخوان، واکه
  • معصومه تقی خانی، نسرین ناصری، سید صدر الدین شجاع الدین صفحه 834
    مقدمه
    پارگی کامل لیگامان متقاطع قدامی (Anterior cruciate ligament یا ACL) یکی از شایع ترین آسیب های ورزشکاران است. در مطالعات گذشته، رابطه بین آسیب دیدگی ACL با عواملی مانند جنسیت، سن، نوع فعالیت ورزشی، سطح هورمون های جنسی و شلی مفصلی مورد بررسی قرار گرفته است. اگر چه به نظر می رسد کاهش تحمل عضلات تنه تحتانی و مرکزی بدن نقش اساسی در آسیب ACL دارد، با این حال این عوامل به اندازه کافی بررسی نشده اند. هدف اصلی مطالعه حاضر، بررسی ارتباط ثبات مرکزی و پارگی لیگامان متقاطع قدامی در فوتبالیست ها بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، تحمل عضلات اکستنسور، فلکسور و لترال فلکسور تنه در 30 فوتبالیست حرفه ای شامل 15 نفر مبتلا به پارگی ACL (میانگین سن = 4/23 سال) و 15 نفر سالم (میانگین سن = 7/21 سال) اندازه گیری شد. برای اندازه گیری تحمل این عضلات در هر دو گروه و به وسیله کرونومتر دیجیتال، از تست های McGill و Biering-Sorensen استفاده گردید.
    یافته ها
    تحمل عضلات اکستنسور، فلکسور و لترال فلکسور تنه در فوتبالیست های مبتلا به پارگی ACL در مقایسه با فوتبالیست های سالم به صورت معنی داری کمتر بود (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    کاهش تحمل عضلات تنه شاید عاملی جهت افزایش خطر پارگی ACL در فوتبالیست ها است. این موضوع باید در مطالعات مقایسه ای آینده تایید گردد. افزایش تحمل این عضلات به احتمال زیاد سبب کاهش خطر آسیب ACL می شود.
    کلیدواژگان: ثبات مرکزی، عضلات تحتانی تنه، لیگامان متقاطع قدامی، فوتبالیست ها
  • علی حسین سازمند، حسین سورتجی، سید علی حسینی، مهدی رهگذر، سید اکبر نصیری * صفحه 842
    مقدمه

    رشد مهارت های دیداری- ادراکی در کودکان با نشانگان داون اغلب تاخیر قابل ملاحظه ای دارد. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر فعالیت های حرکتی ظریف بر رشد مهارت های دیداری- ادراکی افراد با نشانگان داون بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه تجربی حاضر بر روی 18 نفر از افراد 13-9 ساله با نشانگان داون که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، انجام شد. شرکت کنندگان با استفاده از جدول اعداد تصادفی به دو گروه 9 نفره تقسیم شدند. افراد گروه مداخله طی 24 جلسه به انجام فعالیت های حرکتی ظریف منظم پرداختند. شرکت کنندگان قبل و بعد از مرحله مداخله به وسیله نسخه تجدید نظر شده آزمون مهارت های دیداری- ادراکی (TVPS-R) آزموده شدند. تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون های Kolmogorov-Smirnov، Independent t، Paired t و 2c انجام شد.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری میان نمرات گروه مداخله، قبل و بعد از انجام فعالیت های حرکتی ظریف وجود داشت (05/0 >P)، ولی این تفاوت در گروه مقایسه معنی دار نبود. همچنین تفاوت میان نمرات دو گروه، بعد از انجام مداخله معنی دار بود (014/0 = P).

    نتیجه گیری

    انجام فعالیت های حرکتی ظریف باعث رشد مهارت های دیداری- ادراکی افراد مبتلا به نشانگان داون می شود و این می تواند به معنای لزوم برنامه ریزی مداخلات حرکتی ظریف برای کودکان با نشانگان داون و آموزش والدین آنان در این زمینه باشد.

    کلیدواژگان: نشانگان داون، مهارت های دیداری، ادراکی، مهارت های حرکتی ظریف
  • سالار فرامرزی، محمدرضا مرادی صفحه 850
    مقدمه
    نقص شنوایی از جمله اختلالاتی است که بر مهارت های زبانی و ارتباطی مبتلایان تاثیر شدیدی دارد و تاکنون در زمینه نحوه ارایه برنامه های تلویزیونی بر زبان دریافتی ناشنوایان کمتر پژوهشی صورت گرفته است. این پژوهش با هدف، مقایسه ارایه سه روش متفاوت برنامه تلویزیونی بر میزان زبان دریافتی (ادراکی) ناشنوایان در دو مرحله دریافتی و توجهی در شهر اصفهان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی بود و از طرح پس آزمون با گروه شاهد استفاده شد. بدین منظور تعداد 48 نفر از ناشنوایان با روش تصادفی انتخاب و به تصادف در سه گروه قرار داده شدند. برای جمع آوری اطلاعات از آزمون محقق ساخته که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود، استفاده شد. داده ها با استفاده از روش های آماری ANOVA و ANCOVA و با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه 18 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    بین عملکرد زبان دریافتی هر سه گروه از ناشنوایان در دریافت برنامه های تلویزیونی و در هر دو مرحله دریافتی و توجهی تفاوت معنی دار آماری وجود دارد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان گفت ارایه برنامه های تلویزیونی با روش ترکیبی، بیشترین تاثیر را بر میزان زبان دریافتی (ادراکی) ناشنوایان دارد و به مسوولان رسانه های دیداری به خصوص صدا و سیما پیشنهاد می شود که در ارایه برنامه های تلویزیونی از روش ترکیبی استفاده نمایند
    کلیدواژگان: برنامه های تلویزیونی، زبان دریافتی، زبان ادراکی، ناشنوایان
  • ندا طهماسبی فرد، بیژن شفیعی*، مهرداد معمار زاده، نگین مرادی، پریسا رضایی، مجید سلطانی، اکبر حسن زاده صفحه 861
    مقدمه

    پرخیشومی یک اختلال در تشدید است که در آن صدا در حین گفتار وارد حفره بینی می شود و به خصوص در واکه ها بیشتر قابل درک می باشد. اگر چه ارزیابی ادراکی، استانداردی طلایی برای ارزیابی پرخیشومی است، ولی دارای مشکلاتی است که از اعتبار آن می کاهد. تلاش های زیادی در جهت رشد و گسترش ارزیابی های دستگاهی و آکوستیکی دارای روایی و اعتبار انجام شده که می تواند مکمل ارزیابی های ادراکی باشد. هدف از مطالعه حاضر، به کارگیری و گسترش تجزیه و تحلیل آکوستیک طیف 3/1 اکتاو جهت ارزیابی کمی پرخیشومی در افراد شکاف کام دارای پرخیشومی و مقایسه آن با افراد طبیعی بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی- تحلیلی- مقطعی حاضر بر روی 20 فرد طبیعی (6 دختر و 14 پسر) با میانگین سنی 7/2 ± 01/8 سال و 10 فرد دارای شکاف کام (3 دختر و 7 پسر) با میانگین سنی 2/2 ± 17/8 سال انجام شد. افراد دارای شکاف کام توسط دو آسیب شناس گفتار و زبان ارزیابی شدند که شدت پرخیشومی این افراد متوسط تا شدید بود. از این افراد خواسته شد که واکه /i/ را به صورت کشیده تولید نمایند. نمونه های به دست آمده از نظر ارزیابی آکوستیکی و با نرم افزار Praat نسخه 5.2.2.7 مورد بررسی قرار گرفت. سپس این داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های آماریt Independent مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    دامنه پرخیشومی در افراد فارسی زبان نسبت به افراد طبیعی به طور معنی داری در فرکانس های مرکزی 630، 800، 1000 و 1600 بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    ارزیابی طیف 3/1 اکتاو در فرکانس های مرکزی یاد شده شاخص خوبی برای تبیین حضور سازه خیشومی در گفتار افراد دارای شکاف کام است. همچنین استفاده از تجزیه و تحلیل آکوستیک طیف 3/1 اکتاو جهت بررسی ویژگی های تشدید به صورت کمی مفید می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی آکوستیک، آنالیز طیف 3، 1 اکتاو، پرخیشومی، شکاف کام
  • راضیه کریمیان، نادر رهنما، عبدالکریم کریمی، مریم کریمیان، اعظم جان بزرگی، فریبا نصیرزاده صفحه 870
    مقدمه
    فرسودگی شغلی، سندرمی مشتمل بر خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و عدم توانایی فردی می باشد. پرستاران به دلیل مواجهه با استرس های فیزیکی، روانی و هیجانی به شدت در معرض فرسودگی شغلی می باشند. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر 8 هفته تمرینات جسمانی بر میزان فرسودگی شغلی پرستاران بود.
    مواد و روش ها
    بدین منظور از پرسش نامه Maslash and Jackson استفاده گردید. این پرسش نامه در بین 24 نفر از پرستاران در دو مرحله، یک بار قبل از شروع و دیگر بار بعد از اتمام 8 هفته تمرینات ورزشی توزیع گردید و سپس داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین مربوط به خستگی عاطفی و مسخ شخصیت بعد از 8 هفته تمرینات اصلاحی کاهش یافت (01/0 > P). همچنین میانگین مربوط به موفقیت فردی افزایش یافت (001/0 > P). در مورد اولویت بندی تغییر عوامل نتایج آزمون Friedman نشان داد، عامل خستگی عاطفی تغییرات بیشتری نسبت به توانایی فردی و مسخ شخصیت دارد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    میزان فرسودگی شغلی در پرستاران در سطح متوسط و رو به بالایی است و با توجه به تاثیر آن در عملکرد شغلی، خانوادگی، فردی و نیز اثر آن بر غیبت از کار و بازنشستگی زود هنگام، باید بر روش های پیشگیری یا کاهش آن توسط تمرینات ورزشی تاکید داشت.
    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • فریبا یزدخواستی، محبوبه شهبازی صفحه 877
    مقدمه
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر توان بخشی روانی دوساهو بر کاهش علایم بیش فعالی نقص توجه و افزایش مهارت های اجتماعی انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به شیوه شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد و مورد اجرا گردید. 24 کودک مبتلا به نقص توجه همراه با بیش فعالی از مرکز کاردرمانی برنا به صورت نمونه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه شاهد و مورد تقسیم شدند. قبل از شروع دوره، والدین کودکان موظف به تکمیل پرسش نامه های مشکلات رفتاری کودکان Conners (Conners parent rating scale CPRS)، علایم مرضی کودکان (Child symptom inventory-4 یا CSI-4) و پرسش نامه مهارتهای اجتماعی (فرم والدین) شدند و در پایان دوره دوباره این ارزیابی ها تکرار گردید. مدت اجرای دوساهو در گروه آزمایش 12 جلسه به صورت هفتگی و هر هفته دو جلسه در نظر گرفته شد. سپس داده های حاصل از پرسش نامه ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 (Version 16، SPSS Inc.، Chicago، IL.، USA) به روش ANCOVA تجزیه و تحلیل گردید و همه فرضیه ها مورد تایید قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های حاصل از ANCOVA حاکی از تاثیر معنی دار توان بخشی روانی دوساهو بر تعاملات اجتماعی و علایم بیش فعالی در کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی نقص توجه بود این پژوهش نشان داد، اجرای تکنیک های دوساهو مهارت های اجتماعی و توجه کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی نقص توجه را افزایش و بیش فعالی و تکانشگری را در این کودکان کاهش می دهد (001/0 = P).
    نتیجه گیری
    با استفاده از روش توان بخشی روانی و به کارگیری تلاش و اراده در کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی نقص توجه می توان به آن ها در افزایش مهارت های اجتماعی و کاهش علایم بیش فعالی یاری رساند، بنابراین می توان به خانواده ها و دیگر مسوولین تعلیم و تربیت استثنایی، استفاده از این روش را جهت بهبود تعاملات اجتماعی و علایم بیش فعالی این کودکان پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: روش توان بخشی روانی، دوساهو، بیش فعالی نقص توجه، مهارت های اجتماعی
  • پروانه مهدی، امین آمالی، محمدحسین نیلفروش، معصومه روزبهانی، وحید مهدی زاده گیلانی، علیرضا کریمی یزدی، صمد رضایی خیابانلو، محمد کمالی صفحه 888
    مقدمه
    ویتیلیگو بیماری است که منجر به تخریب سلول های ملانوسیت در سطح بدن می گردد و بارزترین یافته بالینی آن ایجاد لکه های سفید رنگ پوستی می باشد، اما به دلیل حضور گسترده ملانوسیت ها در سیستم شنوایی و دهلیزی و نقش فیزیولوژیکی خاص آن، احتمال درگیری این سیستم ها نیز در طی فرایند بیماری وجود دارد.
    مواد و روش ها
    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 21 بیمار مبتلا به ویتیلیگو (12 مونث و 9 مذکر)، با میانگین سنی 06/8 ± 14/30 سال (44-19 سال) و 21 نمونه هنجار (11 مونث و 10 مذکر)، با میانگین سنی93/7 ± 19/31 سال (44-18 سال) انجام گرفت. آزمون های ادیومتری تون خالص (Pure tone audiometry یا PTA)، پاسخ شنیداری ساقه مغز (Auditory brainstem response یا ABR) و پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی (Vestibular evoked myogenic potentials یا VEMP) در تمام این افراد مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    افت شنوایی حسی- عصبی فرکانس بالا در 8 بیمار (09/38 درصد) مشاهده گردید. تحلیل نتایج آزمایش ABR نشان دهنده افزایش معنی دار نهفتگی موج III در 10 بیمار (61/47 درصد) بود که در گوش راست و چپ تفاوت آماری معنی داری را کسب نمود (به ترتیب 024/0 = P و 001/0 = P) و نیز افزایش در نهفتگی بین قله ای I-III در 6 بیمار (57/28 درصد) ثبت گردید. در آزمایش VEMP در گوش چپ 1 بیمار (76/4 درصد) موجی ثبت نگردید و افزایش در نهفتگی موج 13p در 5 بیمار (80/23 درصد) ثبت گردید که سطح معنی دار آماری را کسب نمود (001/0 = P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش آنتی اکسیدانی، بازیافت یونی و نیمه هدایتی ملانوسیت ها در سیستم شنوایی و دهلیزی، احتمال درگیری این سیستم ها در طی فرایند بیماری ویتیلیگو که کل ملانوسیت های سطح بدن مورد تهاجم قرار می گیرند، وجود دارد. در کل، در این افراد نتایج غیر طبیعی آزمون های PTA و ABR بیشتر از آزمون VEMP بود که می تواند از تمرکز کمتر ملانوسیت ها در ارگان دهلیزی ساکول نسبت به ارگان های شنوایی ناشی شده باشد.
    کلیدواژگان: ویتیلیگو، ملانوسیت، افت شنوایی حسی، عصبی، پاسخ شنیداری ساقه مغز، پتانسل عضلانی برانگیخته دهلیزی
  • فرحناز غفاری نژاد، لیلا افرازیان، فاطمه جهانبخش، لیلا عباسی صفحه 896
    مقدمه
    تنه پایه ای برای حرکات چرخشی در کمربند شانه ای و لگنی است و ثبات ستون مهره ها، لگن و اندام تحتانی را حین حرکت حفظ می کند. ثبات دینامیک تنه توسط عضلات این ناحیه تامین می شود و اختلال در عملکرد عضلات این ناحیه می تواند باعث بروز مشکلات عضلانی- اسکلتی در سایر قسمت های بدن گردد. یکی از مشکلات شایع زانو، سندرم درد مفصل پاتلوفمورال (Patello femoral pain syndrome یا PFPS) است. با توجه به شیوع این بیماری در افراد جوان و نقش عضلات تنه به عنوان عامل ثبات دهنده قسمت های پروگزیمال برای حرکت بخش های دیستال، ضروری به نظر می رسد که تاثیر عضلات ثبات دهنده تنه برای سندرم PFPS بررسی شود.
    مواد و روش ها
    15 بیمار مبتلا به PFPS و 15 فرد سالم مورد ارزیابی قرار گرفتند. قدرت و استقامت عضلات تنه شامل اکستانسورها، فلکسورها و فلکسورهای جانبی راست و چپ تنه بین دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت. همچنین در گروه بیمار شدت درد از طریق معیار آنالوگ چشمی (Visual analogue scale یا VAS) اندازه گرفته شد.
    یافته ها
    استقامت عضلات ثبات دهنده تنه در گروه مبتلا به سندروم درد پتلوفمورال به طور معنی داری در عضلات فلکسور (001/0 =P)، اکستانسور (005/0 =P)، فلکسورهای جانبی راست (016/0 =P) و چپ (058/0 =P) کمتر از گروه سالم بود. بین شدت درد و کاهش استقامت عضلات تنه همبستگی معنی داری مشخص نگردید.
    نتیجه گیری
    در درمان بیماران مبتلا به PFPS علاوه بر ورزش های معمول، توجه به قدرت و استقامت عضلات تنه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: استقامت، عضلات تنه، سندرم درد پاتلوفمورال
  • آتوسا مظفر زنگنه، شیدا پولادی، بهروز محمودی بختیاری، حمید حقانی صفحه 905
    مقدمه
    درک بهتر ماهیت پیچیده و چند وجهی لکنت مستلزم بررسی جنبه های مختلف آن می باشد، بنابراین مطالعه لکنت از جنبه های زبانی و بررسی تاثیر عوامل زبان شناختی در آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف این پژوهش، بررسی فراوانی بروز ناروانی در کلمات و ناکلمات در بزرگسالان مبتلا به لکنت فارسی زبان بود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر، 15 فرد بزرگسال مبتلا به لکنت (15 سال به بالا) فارسی زبان مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی ابتدا فهرست کلمات و ناکلمات تهیه گردید. به این ترتیب که 60 کلمه دو تا پنج هجایی با فراوانی وقوع متنوع در زبان فارسی انتخاب شد و سپس 60 ناکلمه بر اساس کلمات و تغییر حداقل 50 درصد واج های کلمه ساخته شد. افراد شرکت کننده کلمات و ناکلمات را تکرار کردند و داده ها ضبط و جمع آوری گردید. سپس تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    فراوانی ناروانی در کلمات و ناکلمات به طور معنی داری متفاوت است و ناکلمات در مقایسه با کلمات در بزرگسالان مبتلا به لکنت افزایش معنی داری دارد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده افزایش معنی دار میزان ناروانی گفتار در تکرار ناکلمات در مقایسه با تکرار کلمات در بزرگسالان مبتلا به لکنت فارسی زبان می باشد. همچنین نوع ناروانی ها در هر دو فهرست کلمات و ناکلمات بیشتر از نوع گیر (ناروانی های لکنتی) می باشد.
    کلیدواژگان: بزرگسالان مبتلا به لکنت، کلمات، ناکلمات، ناروانی
  • منصوره فواد الدینی، حسین بیدختی صفحه 913
    مقدمه
    حدود 2 درصد از کودکان سنین مدرسه را افراد عقب مانده ذهنی خفیف تشکیل می دهند. این افراد می توانند از توانایی های خود جهت تامین نیازهای خود و انتظارات جامعه به کفایت بهره گیرند. بنابراین برنامه های آموزشی باید به نحوی باشد تا بتوانند روابط مفید و موثر اجتماعی برقرار کنند. پژوهش حاضر با هدف، بررسی تاثیر نمایش درمانی بر رفتار سازگارانه دختران کم توان ذهنی با هوش بهر 70-55 در دامنه سنی 30-14 سال انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر بر روی کلیه معلولین دختر (14 نفر) مرکز توان بخشی کوثر شهرستان بیرجند، با هوش بهر 70-55 و در دامنه سنی 30-14 سال صورت گرفت. ابتدا ارزیابی رفتار سازگارانه توسط مقیاس Vaynlnd انجام گرفت، سپس با روش نمایش درمانی به مدت 12 جلسه، هفته ای 2 بار و هر جلسه 5/1 ساعت، تحت آموزش مهارت های اجتماعی قرار گرفتند. نمره رفتارهای سازگارانه آنان بعد از برنامه های نمایش درمانی نیز ارزیابی گردید. میانگین نمرات از طریق آزمون آماریPaired t مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که نمرات رفتارهای سازگارانه قبل و بعد از مداخله اختلاف معنی داری داشته و تغییرات مثبت بوده اند(002/0 = P).
    نتیجه گیری
    نمایش درمانی در نمونه مورد مطالعه موجب بهبود رفتار سازگارانه آنان گردید.
    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، مقیاس واینلند، نمایش درمانی، عقب مانده ذهنی خفیف، رفتار سازگارانه
  • اعظم جان بزرگی، عبدالکریم کریمی، نادر رهنما، راضیه کریمیان، غلامعلی قاسمی صفحه 919
    مقدمه
    ناراحتی های عضلانی- اسکلتی بخش عمده ای از بیماری های شغلی را به خود اختصاص می دهند. هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی ارگونومیکی خطر ابتلا به اختلالات عضلانی- اسکلتی معلمان به روش ارزیابی سریع مواجهه (Quick exposure check یا QEC) و بررسی تاثیر 8 هفته تمرینات اصلاحی منتخب و مداخلات ارگونومی شغلی بر میزان مواجهه آن ها بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از پرسش نامه Nordic و روش ارزیابی سریع مواجهه (QEC) در 4 وظیفه کاری معلمان استفاده شد. پرسش نامه Nordic بین 230 نفر از معلمان توزیع گردید و از این تعداد 30 نفر که دارای اختلالات عضلانی- اسکلتی بودند شناسایی و به عنوان نمونه های تحقیق انتخاب شدند.
    یافته ها
    7/72 درصد از معلمان، کار در محیط شغلی را عامل اصلی ایجاد اختلالات عضلانی- اسکلتی گزارش کردند و 75 درصد از وظایف مورد مطالعه معلمان در سطح بالای خطر قرار داشتند. تفاوت معنی داری در وظایف معلمان مشاهده شد (05/0 > P)؛ به طوری که از 4 وظیفه مورد بررسی در معلمان، وظیفه تدریس و نوشتن روی تابلوی کلاس (6/57 درصد) و نشستن پشت میز کلاس (7/56 درصد) بیشترین امتیاز خطر را به خود اختصاص داد. نظارت و دیدن تکالیف بر روی میز دانش آموزان (8/54 درصد) و تدریس و نظارت بر کلاس به حالت ایستاده (1/43 درصد) در مراتب بعدی خطر قرار گرفتند. به دنبال 8 هفته تمرینات اصلاحی و مداخلات ارگونومی، کاهش معنی داری در میزان خطر ابتلا به اختلالات عضلانی- اسکلتی در 4 وظیفه کاری معلمان مشاهده شد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    بالا بودن سطح خطر، نشانه آسیب زا بودن شرایط و محیط کار در مدارس بود که اصلاح تکنیک در وظایف گفته شده و همچنین حرکات اصلاحی منتخب موجب کاهش سطح خطر شد.
    کلیدواژگان: QEC، ارگونومی شغلی، تمرینات اصلاحی، اختلالات عضلانی، اسکلتی، معلمان
  • یلدا کاظمی، علیرضا طاهری، فرانک کیانفر، میثم شفیعی، رباب اسلامی فرد، منصوره پیرمرادیان، زهرا حاج غلام رضایی، لیلا دانشی، علیه دلاوری، مجید زارعی، فاطمه زرافشان، فاطمه فلاح زاده، عالیه مرادی، فاطمه نوریان صفحه 928
    مقدمه
    یکی از شاخص های کمی سنجش توانمندی نحو در کودکان پیش دبستانی، میانگین طول گفته (Mean length of utterance یا MLU) است که در ایجاد یک تقسیم بندی مرحله ای از روند رشد نحوی زبان کمک می کند. نظر به این که هنوز اطلاعات کاملی از این شاخص درباره کودکان فارسی زبان در دست نیست، در این بررسی MLU در کودکان پیش دبستانی فارسی زبان و حساسیت آن به سن بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی بر روی نمونه های زبانی 171 کودک طبیعی 2/5 تا 5/5 ساله شهر اصفهان که به شیوه ترکیبی، انتخاب و در بازه های سنی شش ماهه دسته بندی شدند، پس از یک مصاحبه و بازی غیر رسمی با کودک برای تعیین وضعیت رشد طبیعی شناخت و زبان هر کودک، نمونه های زبانی تعامل آن ها با آزمونگر، ضبط و سپس 75 گفته واضح، متوالی و بیش از تک کلمه، برای محاسبه MLU در نظر گرفته شد. میانگین و انحراف معیار MLU کودکان بر حسب تکواژ در فواصل سنی 6 ماهه و حساسیت آن به رشد سنی نیز بررسی گردید.
    یافته ها
    میانگین MLUبا افزایش سن، افزایش یافت که بخشی از این تغییر از لحاظ آماری معنی دار بود. مقایسه تفاوت بین دو بازه سنی 3 تا 3/5 ساله و 3/5 تا 4 ساله با دو بازه سنی بعدی نشان دهنده پیشرفت بیشتر رشد نحوی گروه اول نسبت به دو گروه دوم است و رابطه بین سن به ماه و میانگین MLU بر حسب تکواژ نیز معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    میانگین MLU در پژوهش فعلی، بیشتر از تحقیقات گزارش شده انگلیسی و میزان رابطه آن با سن، کمتر به دست آمده است. عمده این تفاوت در نتایج، به تفاوت های ساخت شناسی بین دو زبان مربوط می شود، اما نتایج حاصل از بررسی حاضر، به نتایج دو تحقیق فارسی زبان بسیار نزدیک است. حساس بودن مقیاس MLU به سن بر اساس نتایج این بررسی، نشان دهنده قابلیت نسبی آن به عنوان یک شاخص رشد زبانی در زبان فارسی است.
    کلیدواژگان: گفته، تکواژ، میانگین طول گفته، رشد نحو، کودکان پیش دبستانی، گفتار درمانی
  • مریم بینش، قربان تقی زاده، افسون حسنی مهربان، محمد عموزاده خلیلی، درسا حامدی، حامد قماشچی صفحه 938
    مقدمه
    استقلال در تکلیف پویای خم شدن و برداشتن شی از روی زمین اهمیت زیادی در فعالیت های روزمره زندگی دارد. عدم تقارن در تحمل وزن از عوامل موثر در بر هم خوردن تعادل و پایداری وضعیتی در انجام این تکلیف در بیماران همی پارزی (Hemiparesis) به شمار می رود. این مطالعه با هدف، بررسی ارتباط شاخص تقارن با نوسانات وضعیتی در این تکلیف پویا و آزمون های تعادل عملکردی در بیماران همی پارزی مزمن راست و چپ انجام شد.
    مواد و روش ها
    6 همی پارزی راست و 11 همی پارزی چپ با نمونه گیری غیر احتمالی ساده در این مطالعه شرکت کردند. تقارن در تحمل وزن توسط ترازو، پارامترهای نوسان وضعیتی در تکلیف پویا توسط دستگاه صفحه نیرو و تعادل عملکردی توسط آزمون های Functional Reach و Timed up and go سنجیده شد و به منظور بررسی ارتباط میان متغیرها از ضریب همبستگی Pearson استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) زمان گذشته از ضایعه بیماران همی پارزی راست و چپ به ترتیب (06/43) 33/49 و (13/91) 36/75 ماه بود. شاخص تقارن همبستگی بالا تا بسیار بالایی (925/0-865/0 = r) با متوسط سرعت نوسانات مرکز فشار در هدف راست- دور و با کل مسیر طی شده نوسانات در تمام هدف های نزدیک و هدف راست- دور در بیماران همی پارزی راست و همبستگی بالایی (716/0- = r) با حداکثر جابجایی قدامی- خلفی نوسانات در هدف چپ- نزدیک در بیماران همی پارزی چپ نشان داد؛ در حالی که هیچ ارتباط معنی داری با حداکثر جابجایی قدامی- خلفی نوسانات در بیماران همی پارزی راست و با حداکثر جابجایی داخلی- خارجی نوسانات در بیماران همی پارزی چپ نداشت. همچنین شاخص تقارن با آزمون Functional Reach در بیماران همی پارزی چپ همبستگی متوسطی (623/0- = r) داشت، اما در بیماران همی پارزی راست هیچ ارتباطی با آزمون های تعادلی نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به تفاوت ارتباط شاخص تقارن با پارامترهای نوسان وضعیتی در تکلیف پویا و آزمون های تعادل عملکردی در بیماران همی پارزی راست و چپ، می توان گفت که این دو گروه از راهکارهای متفاوتی در انجام این تکلیف استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: تقارن در تحمل وزن، تکلیف پویا، تعادل عملکردی، همی پارزی
  • شهره تقی زاده، ثریا پیروزی، سیامند محمد شاهی، هدی نجفی، فرحناز غفاری نژاد صفحه 950
  • سمانه علی آبادی، نیکتا حاتمی زاده، روشنک وامقی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 959
    مقدمه
    والدین کودکان معلول با بردن منظم فرزند خود به جلسات توان بخشی نقش بسزایی در موفقیت برنامه درمان فرزندشان ایفا می کنند، اما همه والدین به طور منظم فرزند خود را طبق وقت قبلی برای شرکت در جلسات توان بخشی به مراکز نمی برند. هدف از انجام این مطالعه، تعیین موانع پیش روی والدین در بردن منظم کودکان خود به جلسات توان بخشی بود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه مقطعی حاضر با والدین 92 نفر از کودکان دچار معلولیت که در مراکز سرپایی کاردرمانی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی شهر بیرجند خدمات توان بخشی دریافت می کردند، مصاحبه شد. این مصاحبه بر اساس پرسش نامه محقق ساخته متشکل از سوالات باز و بسته صورت گرفت. روایی پرسش نامه با کسب نظر 11 نفر از صاحب نظران و محاسبه نسبت روایی محتوایی به روش Lawshe، 73/0 تایید شده بود و پایایی آن بر اساس نتایج آزمون- باز آزمون، 89/0 بود. داده های جمع آوری شده به کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر حسب مورد از آزمون های 2c، Independent t و یا Fisher exact test استفاده شد. مقدار 05/0 > P به عنوان سطح معنی داری تفاوت ها در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    44 نفر (8/47 درصد) از والدین به طور مرتب فرزند خود را برای شرکت در جلسات توان بخشی به مراکز می آوردند. بر اساس پاسخ والدین به سوالات بسته پرسش نامه، از میان 28 مانع بالقوه مورد سوال، «هزینه زیاد خدمات توان بخشی»، «فاصله زیاد خانه تا مرکز توان بخشی»، «دشواری حمل کودک به مرکز توان بخشی»، «شرایط بد آب و هوایی در فصولی از سال» و «فرصت کافی نداشتن» به ترتیب بیشترین ممانعت را برای حضور منظم در جلسات درمان ایجاد کرده بودند. در بررسی ارتباط بین مواجهه با هر یک از 28 مانع مورد سوال با حضور منظم در جلسات توان بخشی، تنها بین محدودیت ساعات کار مراکز توان بخشی و حضور منظم در جلسات توان بخشی ارتباط آماری معنی داری به دست آمد (879/0-037/0 = Cl، 181/0 = OR، 02/0 = P).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات مثبت حضور منظم در جلسات توان بخشی بر پیشرفت کودکان معلول و با در نظر گرفتن نتایج حاصل از این پژوهش، انجام پژوهش های مداخله ای توصیه می گردد که طی آن اثر رفع هر یک از موانع فوق بر پیروی والدین از توصیه درمانگران جهت حضور منظم در جلسات توان بخشی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: موانع پیروی، حضور منظم، جلسات توان بخشی، کودکان معلول
  • وحید نجاتی، هاجر بهرامی، فاطمه دیبایی صفحه 970
    مقدمه
    آسیب دیداری روی تمام جنبه های رشدی کودک تاثیر می گذارد. هدف از این مطالعه، مقایسه سرعت حرکتی بین کودکان و نوجوانان نابینا و همتایان سالم بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش مقطعی- تحلیلی حاضر با روش نمونه گیری در دسترس بر روی 30 دانش آموز نابینا و 30 دانش آموز نیز به عنوان همتایان سالم از مدارس شهر تهران انجام شد. تکلیف ضربه زدن با انگشت به عنوان آزمون عصب روان شناختی، جهت ارزیابی مورد استفاده قرار گرفت. داده های جمع آوری شده به کمک آزمون Independent t تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بین دو گروه از نظر سرعت حرکتی دست راست(001/0 ≥ P)، دست چپ (0001/0 ≥ P) و هر دو دست (0001/0 ≥ P) تفاوت معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    وقتی سیستم دیداری آسیب دیده است، مشکلاتی در توانایی حرکتی نیز ظاهر می شود. در ارزیابی بالینی و مداخلات مربوط به گروه های مبتلا به نابینایی، باید به همزمانی آسیب های دیداری و نقص های حرکتی توجه شود.
    کلیدواژگان: سرعت حرکتی، نابینایی مطلق، آسیب دیداری، یکپارچگی حسی، کودکان و نوجوانان
  • مقاله مروری
  • بنفشه منصوری، سید ابوالفضل تهیدست صفحه 977
    مقدمه
    لکنت با توقف های زیاد و طولانی مدت در جریان روان گفتار همراه است. این توقف ها به صورت تکرار صداها، هجاها، کلمات تک هجایی، کشیده گویی صداها و قفل و گیر در مسیر جریان هوای گفتاری یا جریان صداسازی گفتار دیده می شود. تاکنون نظریه های مختلفی در خصوص چگونگی ایجاد و عوامل موثر بر لکنت مطرح شده اند، همچنین نقایص زبانی مختلفی در زمینه لکنت مورد بررسی قرار گرفته اند. یکی از حیطه های زبانی که به تازگی مورد توجه قرار گرفته است، حافظه فعال می باشد. حافظه فعال در کودکان مبتلا به لکنت در تحقیقات مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر، مروری بر یافته های تحقیقات انجام شده در این زمینه می باشد.
    مواد و روش ها
    با استفاده از کلید واژه های «Stuttering»، «Working memory» و «Nonword repetition» مقالات منتشر شده در این مورد، در بانک های اطلاعاتی ISI، Science Direct، PubMed، Scholar Google، Proquest، Scopus و بانک های اطلاعاتی داخل کشور در بازه زمانی 1990 تا 2012، مورد بررسی قرار گرفت. از میان مقالات یافت شده، مقالاتی که معیارهای ورود را داشتند، انتخاب و از سایر منابع مرتبط با آسیب شناسی گفتار و زبان نیز برای نگارش مقاله حاضر استفاده شد.
    یافته ها
    از مجموع 50 مقاله به دست آمده در جستجوی اولیه، بر اساس معیارهای ورود ذکر شده 24 پژوهش جهت نگارش این مقاله مورد استفاده قرار گرفت. بعد از مطالعه عنوان و خلاصه مقاله ها و کتاب های مختلف از 24 مورد، مرتبط ترین آن ها جهت نگارش مقاله حاضر استفاده شد.
    نتیجه گیری
    کودکان مبتلا به لکنت نسبت به کودکان طبیعی نقایصی در زمینه حافظه فعال نشان می دهند. مدل هایی که مربوط به وقوع و رشد لکنت می باشند، بهتر است بیشتر به نقش حافظه فعال بپردازند.
    کلیدواژگان: لکنت، حافظه فعال، کودکان پیش دبستانی
|
  • Nasrin Salehi Dehno, Shohreh Noorizadeh Dehkordi, Mehdi Dadgoo, Masoud Salehi Page 807
    Introduction

    Consequences of cerebral palsy can cause significant influences on physical and psychological capabilities of adults with cerebral palsy and affect on their quality of life. The purpose of this study was to investigate the relationship between quality of life with hypertonia and ambulation status in young adults with spastic cerebral palsy.

    Materials And Methods

    In an analytical cross sectional study، 70 participants (40 women، 30 men، age range 20 to 40 years، mean age + SD، 26. 24 ± 5. 07) with spastic cerebral palsy were recruited in this study. They were selected from three Ra’ad Rehabilitation Goodwill Complexes in Tehran and Karaj cities. Quality of life (QOL)، ambulation status، knee extension، and ankle dorsi flexion range of motion were measured by World Health Organization Qualit of life questionnaire (WHOQOL- BREF)، functional ambulation category and manual goniometer، respectively. To analyze the data، Pearson and spearman correlation coefficient، Mann-Whitney U test، Independent sample T test were used.

    Results

    We found no correlation between ambulation status and ankle dorsi flexion range of motion with quality of life domains. However، psychological and environmental domains showed low correlations with knee extension range of motion (respectively r = 0. 26 and r = 0. 28). Also، no significant difference was found between males and females in QOL domain scores.

    Conclusion

    Probably knee extension range of motion could affect on psychological and environmental domains in adults with spastic cerebral palsy. Also، impairments and physical limitations seems to have a less pronounced effect on health-related quality of life in adults with cerebral palsy.

    Keywords: Quality of life, Ambulation status, Range of motion, Cerebral palsy
  • Mahsa Bakhit, Nematolah Rohbakhsh, Maryam Delphi Page 818
    Introduction
    There are two basic terms relating to hearing loss. One is Hearing Impairment which refers to the complete or partial loss of hearing function. Hearing Disability، on the other hand، mostly targets the mental and psychological effects of hearing loss. Questionnaires as one of the simplest tests known to audiologists are practical tools to evaluate hearing disability.
    Materials And Methods
    Thirty Eight hearing impaired patients including 21 men and 17 women aged 20 to 65 years old participated in this study. Hearing loss was ranged from slight to profound. Basic audiology evaluations including otoscopy، pure tone audiometry، tympanometry، and speech discrimination score were performed for all subjects then Denver Questionnaire was completed by participants. To compare the data، the score of each questionnaire was then compared with Average Pure tone audiometric Thresholds.
    Results
    The results clearly showed that the hearing loss was positively related to the questionnaire score in each subject (P < 0. 05).
    Conclusion
    Quantified Denver Scale of Communication Function has a great consistency with pure tone audiometry and it could be useful in evaluating hearing disability.
    Keywords: Questionnaire, Hearing disability, Quantified Denver Scale of Communication Function
  • Sosan Salehi, Ali Jahan, Negin Salehi, Maryam Moghadam Salimi, Leila Ghaedlo, Kolsoum Safari Page 827
    Introduction
    Voice onset time has been known to be the most reliable acoustic cue in differentiating voiced and voiceless stops. It can also be used in describing or categorizing various developmental، neuromotor and/or linguistic disorders. Values of voice onset time have been determined for many languages، and in the present study، voice onset time values were investigated for Persian language (Standard dialect).
    Materials And Methods
    In this study، 44 healthy subjects، who were selected through convenient sampling method، produced each of 42 monosyllabic words twice. All stimuli contained 7 Persian stops in the initial position. Using Praat software، the voice onset time values were calculated in milliseconds according to waveform and wideband spectrograms. Vowel effect، sex differences، and the effect of place of articulation on VOT were analyzed.
    Results
    No significant difference was found for the voice onset times obtained from male and female Persian speakers (P > 0. 050). However، vowel and place of articulation had a significant effect on the voice onset times (P < 0. 001). The mean of voice onset time values for /b/، /p/، /d/، /t/، /g/، /k/، /G/ consonants and for [c] and [ɟ] allophones، along with their standard deviations، were 12. 41 (12. 7)، 78. 27 (18. 1)، 89. 44 (20. 9)، 16. 63 (9. 8)، 100. 73 (20)، 30. 34 (9. 1)، 23. 98 (8. 69)، 33. 6 (7. 7) and 103. 13 (18) ms respectively.
    Conclusion
    It was revealed through this study that voice onset time values are the same for Persian-speaking men and women. However، like many other languages، back and high vowels and back place of articulation increased VOT values. Moreover، the results indicated that voiceless stops had long voicing lags and were aspirated in Persian language. On the other hand، voiced stops had positive VOT values and short voicing lags.
    Keywords: Voice onset time, Persian language, Consonant, Vowel
  • Masomeh Taghikhani, Nasrin Naseri, Sayed Sadredin Shojaedin Page 834
    Introduction
    ACL Tearing is one of the most common injuries among athletes. In previous studies، the association between ACL injury and factors such as gender، age، type of sport activity، level of sexual hormones and joint laxity has been evaluated. Although diminished endurance of the lower trunk and core body muscles seems to play a potential role in ACL injury، these factors have not been evaluated adequately. The main objective of the present study is to assess the relationship between core stability and rupture of anterior cruciate ligament in soccer players.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، the endurance of trunk extensors، trunk flexors and trunk lateral flexors were measured in 30 professional soccer players among whom 15 persons had unilateral torn ACL (mean age = 23. 4) and the remaining had normal ACL (mean age = 21. 7). We performed the McGill and Biering-Sorensen tests to measure the endurance of these muscles in both groups utilizing a digital chronometer.
    Results
    The endurance of trunk extensors، trunk flexors and trunk lateral flexors were statistically lower in soccer players with torn ACL compared to the soccer players with normal functioning ACL (P < 0. 05).
    Conclusion
    Diminished endurance of the trunk muscles is a possible factor that increases the chance of ACL rupture in soccer players. This certainly has to be proved with prospective comparative studies and، if it is the case، then increasing the endurance of these muscles can possibly decrease the risk of ACL injury.
    Keywords: Core stability, Lower trunk muscles, Anterior cruciate ligament, Soccer players
  • Ali Hossein Sazmand, Hossein Sorteji, Seyed Ali Hosseini, Mehdi Rahgozar, Seyed Akbar Nasiri Page 842
    Introduction

    The development of visual-perceptual skills in children with Down syndrome (DS) is usually significantly delayed. The aim of this study was to investigate the effects of fine motor activities on the development of visual-perceptual skills in individuals with DS.

    Materials And Methods

    In this experimental study، a convenience sample of 18 Down syndrome subjects، aged from 9 to 13 years، were first recruited from an accessible population and then randomly assigned to the intervention or control groups so that the two groups had an equal number of participants. The subjects in the intervention group completed a 24-session program of regular fine motor activities. The Test of Visual-Perceptual Skills-Revised (TVPS-R) was administered before and after the intervention phase. Kolmogorov-Smirnov، independent t، paired t and chi-square tests were used for statistical analysis of the obtained data.

    Results

    Comparing the pre-treatment results with those achieved after the intervention phase، the intervention group but not the control group showed a significant difference (P < 0. 05 and P = 0. 095، respectively). Moreover، there was a significant difference between the two groups after intervention period (P = 0. 014).

    Conclusion

    Fine motor activities were effective in enhancing visual-perceptual skills in individuals with DS and this should be considered in the favor of the necessity of administering fine motor intervention programs for this population of children and of educating their parents.

    Keywords: Down syndrome, Visual, perceptual Skills, Fine motor skills
  • Salar Faramarzi, Mohammadreza Moradi Page 850
    Introduction
    The purpose of this study was comparison of three different methods of presenting TV programs and their impacts on receptive language of deaf people in two stages of consideration in Isfahanian population. (1- Providing program by sign language and lip reading method; presented by a deaf interpreter 2- providing program by lip reading method; presented by a TV broadcaster 3- providing program by combination method; presented by a TV broadcaster and an interpreter).
    Materials And Methods
    An experimental design was used with a post-test control group. Forty eigth deaf subjects were randomly recruited in this sudy. Then، they devided in to 3 groups. To gather the information، validity and reliability receptive language scale was used. The data were analyzed by ANOVA and ANCOVA methods. SPSS، version16، was.
    Results
    Findings revealed that there is a significant difference between the performances of deaf people of all 3 groups in receptive scale of TV programs (P < 0. 5).
    Conclusion
    Result showed presenting TV programs with combination method (TV broadcaster and interpreter) had the most effect on receptive language scale of deaf people.
    Keywords: TV program, Receptive language, Sign language, Deaf people
  • Neda Tahmasebifard, Bijan Shafie, Mehrdad Memarzadeh, Negin Moradi, Parisa Rezaei, Majid Soltani, Akbar Hassanzadeh Page 861
    Introduction

    Hypernasality refers to the perception of abnormal nasal resonance during the production of oral sounds. Perceptual judgment has been regarded to as the gold standard for rating hypernasality but it has been associated with poor reliability. Recently، there has been a significant interest in developing acoustic measures to augment perceptual judgment. The aim of this study was to apply one-third-octave analysis to the evaluation of hypernasality in children with cleft palate/lip during vowel production and to compare the results with those obtained from their normal peers.

    Materials And Methods

    This descriptive-analytic cross-sectional study was conducted on 10 cleft palate children with or without cleft lip who suffered from moderate to severe levels of hypernasality (7 males، 3 females; mean age 8. 01 ± 2. 7) and 20 normal controls (14 males، 6 females; mean age 8. 17 ± 2. 2). The speech material was the vowel /i/ produced by each speaker. The obtained samples were then acoustically analyzed using Praat software and the results were analyzed through independent t test using SPSS package version 16.

    Results

    The results showed that the speakers with moderate to severe hypernasality had significantly higher energy levels for the one-third-octave bands centered at 630، 800، 1000، and 1600 Hz than those with normal resonance.

    Conclusion

    This study showed that one-third-octave analysis is an appropriate tool for quantifying perceived severity of hypernasality due to cleft palate with or without cleft lip.

    Keywords: Acoustic analysis, 1, 3 octave spectrum, Hypernasality, Cleft palate
  • Fariba Yazdkhasti, Mahboubeh Shahbazi Page 877
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the efficacy of Dohsa-hou psychic rehabilitation in reducing attention deficits and hyperactivity symptoms and in increasing social skills in a group of children with attention deficit hyperactivity disorder (named hereafter ADHD).
    Materials And Methods
    A quasi-experimental method with pre-test، post-test and control group was adopted in this study. Twenty-four children with ADHD were recruited from the clients referred to Borna Occupational Therapy Center and were randomly divided into control and experimental groups. Prior to the initiation of the study، the parents of children completed the Conner’s Parents Rating Scale form، Children Symptoms Inventory-the 4th edition and Social Skills Questionnaire (parent form). At the termination of the study، they re-evaluated and completed these questionnaires once again. The Dohsa-hou was introduced to experimental group in twelve sessions held twice a week. The data from rating scales were statistically analyzed via ANCOVA and Independent t test using SPSS software program version 16. The results confirmed all hypotheses.
    Results
    The results of covariance analysis indicated the significant effect of Dohsa-hou psychic rehabilitation method on the social interactions and hyperactive signs of children suffering from ADHD. It was shown through the study that the application of Dohsa-hou techniques can increase the attention and decrease the hyperactivity and impulsiveness of these children (P = 0. 001).
    Conclusion
    The findings showed that it is possible، through using psychological rehabilitation and preventive efforts، to enhance social skills and reduce the symptoms of over activity in ADHD children. This method can be introduced to exceptional education staff and also to the families to improve the social interactions of children with symptoms of hyperactivity.
  • Parvaneh Mahdi, Amin Amali, Mohammad Hosein Nilfroush, Masoumeh Rozbahani, Vahid Mehdizadeh Gilani, Alireza Karimi Yazdi, Samad Rezaei Khiyabanlo, Mohammad Kamali Page 888
    Introduction
    Vitiligo is a systemic disease which leads to the destruction of melanocytes of the body. The hallmark of vitiligo is the formation of white patches in the affected skin but، because of the presence of melanocytes in the auditory and vestibular apparatuses، these systems may also be involved at some point in the course of the disease.
    Materials And Methods
    21 patients with vitiligo (12 females، 9 males) and 21 healthy controls (11 females، 10 males) were enrolled in this case-control study. Pure tone audiometry (PTA)، Auditory brainstem responses (ABR) and Vestibular evoked myogenic potential (VEMP) were carried out for all participants.
    Results
    High frequency sensory neural hearing loss was indicated in 8 (38. 09%) patients. ABR analysis revealed that 10 (47. 61%) patients had an abnormal increase in latency of the wave III، which was statistically meaningful in both right and left ears (P = 0. 024 and P = 0. 001، respectively) and that 6 subjects (28. 57%) had an abnormal prolongation of the IPL I-III. However، findings from the VEMP measurements showed no recorded responses in the left ear of 1 (4. 76%) patient and statistically significant prolongations in the latency of the p13 were shown in 5 (23. 80%) patients (P = 0. 001).
    Conclusion
    Because of antioxidant، ion-recycling and protective roles of melanocytes in the auditory and vestibular systems، the involvements of these systems are possible in vitiligo vulgaris.
    Keywords: Vitiligo vulgaris, Melanocytes, Sensoryneural hearing loss, Auditory brainstem response, Vestibular evoked myogenic potential
  • Farahnaz Ghafari Nejad, Leyla Afrazian, Fatemeh Jahanbakhsh, Leyla Abbasi Page 896
    Introduction
    Trunk is a base for rotational movement patterns in shoulder and pelvic girdles and maintains the stabilization of spine، pelvis and lower extremities during movements. Dynamic trunk stability is provided by the muscles and dysfunction of them could cause musculoskeletal problems in other parts of the body. Patellofemoral pain syndrome (PFPS) is one of the most common knee disorders. Due to the prevalence of this disease in young people and the function of trunk muscles to stabilize the proximal joints for distal parts movement، it seems necessary to examine the importance of trunk stabilizers muscles on PFPS. The purpose of this study was to compare the strength and endurance in trunk stabilizer muscles between healthy people and subjects with PFPS.
    Materials And Methods
    Fifteen participants with PFPS and fifteen healthy subjects were recruited in this study. Trunk muscles strength and endurance including trunk extensors، trunk flexors، right and left lateral trunk flexors were compared in two groups. The patient''s pain intensity was measured by Visual Analog Scale.
    Results
    Strength and endurance of trunk stabilizer muscles in patients with patellofemoral pain syndrome in flexor muscles (P = 0. 001)، extensor (P = 0. 005) and right (P = 0. 016) and left (P = 0. 058) lateral flexors was significantly lower than the healthy group. No significant correlation was determined between pain intensity and decreased trunk muscle endurance.
    Conclusion
    It seems necessary to be considered trunk muscle strength and endurance exercise in common rehabilitation program for PFPS treatment.
    Keywords: Endurance, Trunk muscles, Patellofemoral pain syndrome
  • Atoosa Mozafar Zangeneh, Sheyda Pooladi, Behroz Mahmoodi Bakhtiari, Hamid Haghani Page 905
    Introduction
    Studding various aspects of stuttering is necessary for better understanding of the complex and multi- factorial nature of the disorder. Therefore، investigating stuttering from a linguistic point of view to determine how linguistic factors can affect it is of particular importance. The goal of this study was determine the frequency of word- and nonworddisfluencies in Persian-speaking adult stutterers.
    Materials And Methods
    15 Persian-speaking adult stutterers with the age more than 15 years were asked to repeat two separate lists of words and nonwords. 60 words containing 2-5 syllables with various frequencies of occurrence in Persian language were initially selected and 60 nonwords were made based on them so that at least 50 percent of their phonems were changed. Data was analysed via SPSS software.
    Results
    Study results showed that the frequency of disfluencies on words significantly differ from that on nonwords. Disfluencies over nonwords are remarkeablely more frequent that word disfluencies (P = 0. 05).
    Conclusion
    The results of third study indicate a significant increased stuttering on nonwords than on real words when Persian speaking adult stutterers repeated these two kinds of words.
    Keywords: Adults who stutter, Words, Nonwords, Non fluency
  • Mansooreh Foadodini, Hossein Beydokhti Page 913
    Introduction
    The rate of mild mental retardation is about 2 percent among school children. These children are able to satisfy their needs and meet the community expectations. Therefore، educational programs must be designed in such a way that they help this population develop suitable and effective social relations. The aim of the present study was to investigate the efficacy of drama therapy on adjusting the behaviors of mild mentally retarded girls with age range of 14 to 30 years.
    Introduction
    The rate of mild mental retardation is about 2 percent among school children. These children are able to satisfy their needs and meet the community expectations. Therefore، educational programs must be designed in such a way that they help this population develop suitable and effective social relations. The aim of the present study was to investigate the efficacy of drama therapy on adjusting the behaviors of mild mentally retarded girls with age range of 14 to 30 years.
    Results
    Data analysis indicated that the scores of adjusting behavior were significantly different comparing pre- and post-test condition and this difference was positive (P = 0. 002).
    Conclusion
    In the studied sample، drama therapy improved adjusting behavior.
    Keywords: Social skills, Vineland scale, Drama therapy, Mild mental retardation, Adjusting behavior
  • Azam Janbozorgi, Abdulkarim Karimi, Nader Rahnama, Razieh Karimian, Gholam, Ali Ghasemi Page 919
    Introduction
    Musculoskeletal disorders cover a broad group of occupational clinical disorders. The purpose of this study was to analyze musculoskeletal disorder risk in tutors by QEC method and investigate the effect of 8 weeks selective and corrective exercise and occupational ergonomic interventions on their encounter.
    Materials And Methods
    Nordic questionnaire and the quick analysis method (QEC) were used in four tasks of teachers. The Nordic questionnaires were distributed among 230 teachers، and then 30 teachers with musculoskeletal disorders were identified and participated in a selective corrective program and ergonomic interventions for duration of 8 weeks.
    Results
    The results indicated that %72. 7 of teachers reported job environment as a major factor in musculoskeletal disorders and %75 of teacher’s responsibilities were in the high level of risk. Significant differences were observed in teacher’s duties (P < 0. 05) according to our finding، teaching and، writing on the board (%57. 6)، and also sitting behind the desk (%56. 7) had the highest risks based on QEC results. After observation and student’s assignments (%54. 8)، teaching and observing the class in standing position (%43. 1) had more levels of risk. Musculoskeletal disorders were decreased in four duties after 8-week exercise intervention (P < 0. 05).
    Conclusion
    It could be concluded that the workload was generally high in teaching environment. The general consensus was that teaching and practical sessions should be organized based on ergonomic principles and safe place. Also، selective corrective exercises could be an effective way to decrease the level of risk.
    Keywords: QEC, Occupational ergonomic, Corrective exercises, Musculoskeletal disorders, Teachers
  • Yalda Kazemi, Alireza Taheri, Faranak Kiyanfar, Meysam Shafie, Robab Eslamifard, Mansoureh Pirmoradian, Zahra Hajgholam Rezaei, Leila Daneshi, Aliyeh Delavari, Majid Zareei, Fatemeh Zarafshan, Fatemeh Falahzadeh, Aliyeh Moradi, Fatemeh Norian Page 928
    Introduction
    Mean length of utterance in morphemes (MLU) is widely used as a general index of language development in pre-school children. Because of insufficient data on Persian language development in Iran، this study examined the MLU of Persian-speaking children and its relation to their in an attempt to help improving clinical decision making.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 171 typically-developing children 2. 5-5. 5 years of age who were recruited from nursery settings of Isfahan، Iran. The sample was selected using a mixed method of sampling and divided into six age groups. After an informal conversation with each child to gauge whether the child appeared to be typically developing in terms of language and cognitive levels، speech therapists played with and tape-recorded them. Each child''s MLU was calculated for 75 complete and intelligible utterances longer than one word. The mean and standard deviation of MLU were computed for each age group within six-month intervals. The correlation between age and MLU was also investigated.
    Results
    The children’s mean MLU increased between 37-42 and 43-48 months and also between 43-48 and 49-54 months of age. The increase in MLU from the first age group onward was statistically significant. The correlation between age in months and MLU in morphemes was significant، r (171) = 0. 47، P < 0. 005.
    Conclusion
    The average MLU of the children in this study-and similar studies of Persian-speaking children is much higher than that reported for English-speaking children، and the correlation with age lower; mainly because of morpho-syntactic differences between languages. Age sensitivity of MLU in Persian، however، indicates its capability as a developmental scale for monitoring syntax development in Persian-speaking children which needs to be deeply investigated in relation to Persian language-specific features، either.
    Keywords: Mean length of utterance, Syntax development, Language development, Pre, school children, Speech therapy
  • Maryam Binesh, Ghorban Taghizadeh, Afsoon Hassani Mehraban, Mohammad Amozadeh Khalili, Dorsa Hamedi, Hamed Ghomashchi Page 938
    Introduction
    Independence in bending and picking up an object from the floor has great importance in activities of daily living. Asymmetrical distribution of weight is effective factor in imbalance and postural instability in people with hemiparesis. This study aimed to investigate the correlation between symmetry index and postural sway in selected dynamic task and functional balance tests in people with right and left chronic hemiparesis.
    Materials And Methods
    Seventeen hemiparetic patients (6 right، 11 left) were selected by simple non-probability sampling. Weight bearing symmetry was measured by two weight scales. Postural sway parameters of the dynamic tasks were examined by force platform and Functional Reach and Timed Up and Go tests were used to measure functional balance.
    Results
    Average for a value (standard deviation) for the months after stroke in right and left hemiparesis were 49. 33 (43. 06) and 75. 36 (91. 13) respectively. Symmetry index showed high to very high correlation (r = 0. 865-0. 925) with average COP velocity in right-far target and with total path excursion of COP in all near targets and right-far target in right hemiparesis and high correlation (r = -0. 716) with maximum COP displacement in anterior-posterior direction in left-near target in left hemiparesis. Similarly، high correlation (r = -0. 716) was found with maximum COP displacement in anterior-posterior direction in left-near target in left hemiparesis. Also it had no significant correlation with maximum COP displacement in anterior-posterior direction in right hemiparesis and with maximum COP displacement in medial-lateral direction in left hemiparesis. Symmetry index had a moderate correlation (r = -0. 623) with Functional Reach test in left-sided hemiparesis but had no correlation with balance tests in right-sided hemiparesis.
    Conclusion
    Because of difference in symmetry index correlation with postural sway parameters in dynamic task and functional balance tests in right and left hemiparesis، it can be noted that these two groups use different strategies while doing this task.
    Keywords: Weight bearing symmetry, Dynamic task, Functional balance, Hemiparesis
  • Shohreh Taghizadeh, Soraya Piroozi, Siyamand Mohammad Shahi, Hoda Najafi, Farahnaz Ghafari Nejad Page 950
    Introduction
    Besides having major effects on the stability of lumbar vertebrae, Diaphragm and abdominal muscles play an important role in respiration. The function of these muscles may gradually change in patients with chronic low back pain leading to an inefficacious respiration. The aim of this study was to evaluate respiratory volumes in a group of patients with chronic low back pain and to compare these volumes with those of healthy subjects.
    Materials And Methods
    Eighty subjects were recruited in this case-control study. Respiratory volumes were measured in 40 patients with chronic low back pain and in 40 sex- and age-matched healthy control subjects. Data on pain severity, previous physiotherapeutic intervention, duration of pain, was recorded. The respiratory volumes were measured by a spirometer. The t test was used for statistical analysis.
    Results
    The results showed that subjects in the case group had lower VC (in), VC (ex), FVC, FEV1, and F1V1 values than those in the control group (P £ 0.5). The two groups had no significant difference in terms of FEF 25%, FEF 50%, FEF 75%, PEF, PIF, and MEF (P > 0.5).
    Conclusion
    A tendency toward altered contration in the diaphragm and abdominal muscles of patients with chronic low back pain may gradually result in muscle weakness and a changed respiratory pattern.
    Keywords: Diaphragm, Abdominal muscles, Low back pain, Respiratory volumes
  • Samaneh Aliabadi, Nikta Hatamizadeh, Roshanak Vamghi, Anoushirvan Kazemnejad Page 959
    Introduction
    Parents play a crucial role in the success of their disabled children’s rehabilitation programs، by bringing them regularly for therapy sessions. However، not all of parents are always present at rehabilitation clinics at their appointment times. The purpose of this study was to determine which barriers the parents are mostly confronted with in compliance with the regular attendance to therapy sessions.
    Materials And Methods
    In this survey، parents of ninety two disabled children were interviewed. These children were receiving occupational therapy، speech therapy or physiotherapy in rehabilitation outpatient clinics in Birjand، Iran. A questionnaire composed of closed and open ended questions was used for this purpose. The questionnaire was approved by using Lawshe method and based on the opinions of eleven experts، the content validity ratio was calculated to be 0. 73، and test-retest reliability was 0. 89. Data analysis was performed using Chi-square، exact fisher test or Independent sample t-test when appropriate.
    Results
    Among all parents، fourthy four subjects (47. 8%) were compliant with regular attendance to therapy sessions. According to parental responses to questions، «high cost of rehabilitation services»، «long distance between home and rehabilitation clinics»، «difficulties in carrying the child»، «poor weather conditions in some seasons» and «not having enough time» were the most important barriers to compliance. There was a significant correlation between «morning-only opening hours of rehabilitation clinics» and parental compliance (P = 0. 020، OR = 0. 181، CI = 0. 037-0. 879).
    Conclusion
    Considering the benefits of regular attendance to therapy sessions on children''s improvement and considering the results of this study، we suggest future work should explore the effects of removal of each particular barrier on parent compliance with regular attendance to their children''s therapy sessions.
    Keywords: Barriers to compliance, Regular attendance, Rehabilitation sessions, Disabled children
  • Vahid Nejati, Hajar Bahrami, Fatemeh Dibaee Page 970
    Introduction
    Visual impairment has an impact on all aspects of a child’s development. The purpose of this study was to compare motor speed among children and adolescents with blindness and their normal peers.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، 30 blind students and 30 normal counterparts were randomly recruited from the elementary schools of Tehran، Iran. Finger tapping task was used as a neuropsychological test of motor speed. The collected data were analyzed through independent t-test.
    Results
    Findings showed that there was a significant difference between the two groups regarding motor speed.
    Conclusion
    When vision is impaired، difficulties are also arisen in motor abilities. The co-occurring of motor and visual deficits should be considered in the clinical assessment and intervention of blind persons.
    Keywords: Motor speed, Total blindness, Visual impairment, Sensory integrity, Children, adolescents
  • Banafshe Mansuri, Sayed Abolfazl Tohidast Page 977
    Introduction
    In stuttering، the smooth flow of speech is interrupted by multiple and usually long hesitations which are perceived as blocks or prolongations. Various language impairments have been documented in stuttering including working memory which has recently attracted the interest of scientists. The goal of this study is reviewing the literature on this subject.
    Materials And Methods
    A review of the latest literature on the subject of working memory in children with stuttering was performed using such keywords as “stuttering”، “working memory” and “nonword repetition” in ISI، Science Direct، PubMed، Google Scholar، Proquest، and Scopus databases. From the obtained articles، those which fulfilled the entry criteria were selected for the review. Furthermore، other resources that related to Speech and language pathology was used for writing this article.
    Results
    From a total of 50 articles، 24 most relevant studies were selected for a full review.
    Conclusion
    It was evident from the review that children with stuttering had some deficits in the working memorywhen compared to normal children. When designing models to explainthe nature of occurrence and development of stuttering، it is suggested to pay more attention to the role of working memory.
    Keywords: Stuttering, Working memory, Preschool children