فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 25 (زمستان 1390)

  • سینما
  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالوهاب شهلی بر صفحه 11
    ایران را تشکیل می دهند در جامعه ی ایرانی در گستره ای وسیع مصرف می شوند. هر چند که این فیلم ها در پژوهش های فرهنگی رایج در کشور، چندان مورد توجه قرار نمی گیرند، اما بر اساس نظریه های فرهنگی متاخر، آنها متون فرهن گی متشکل از رمزگان ایدئولو ژیکی هستند که در برساخته شدن ادراک اجتماعی جمعی، نقشی اساسی دارند. بنابراین، سوالی که مطرح می شود این است که فیلم های عامه پسند ایرانی از چه نوع ساختارهای روایی و ایدئولوژیکی برخور دارند؟ برای استنتاج ساختارهای روایی و ایدئولوژی ک فیلم های عامه پسند ایرانی، از یک روش شناسی نشانه شناسی» و «تحلیل ساختاری رولان بارت» که در برگیرنده «کیفی- ترکیبی» است، استفاده شده است. نتایج پژوهش، حاکی از آن است که «انتقادی جان فیسک در فیلم های عامه پسند ایرانی: 1. ساختار روایی، خطی و سه بخشی است، 2. بحران های اجتماعی که برخاسته از تنش های مابین سنت و تجدد در جامعه ایرانی هستند، مهم ترین مضامین را تشکیل می دهند، 3. عمدتا به بازنمایی مسائل طبقه متوسط شهری می پردازند، 4. روایت در فضاهای مدرن شهری اتفاق می افتد، 5. تقابل های دوگانه، برخاسته از تقابل اس طوره ای خیر و شر هستند، 6. زن متجدد تحول خواه، مهم ترین تیپ مطرح در آنهاست و 7. نقد سویه های سرکوبگرانه و آسیب شناسانه سنت و تجدد، مهم ترین دغدغه های ایدئولو ژیک مطرح در آنها، هستند.
    کلیدواژگان: ساختار روایی، ساختار ایدئولوژیک، سینمای عامه پسند ایران، مطالعات فرهنگی، تحلیل ساختاری، نشانه شناسی انتقادی
  • اعظم راود راد، مجید سلیمانی صفحه 39
    در این مقاله سعی شده است که با شناخت گفتمان های موجود در باب تجربه دینی، چگونگی بازنمایی آن ها در فیلم های سینمایی ایران، بعد از انقلاب اسلامی تشریح شود. گفتمان های دینی موجود در جامعه ایران، هر یک تعریفی از مفهوم «تجربه دینی» ارائه می کنند. در این مقاله، با استفاده از مطالعه اسنادی، هم مفهوم «تجربه دینی» از دیدگاه گفتمان ها شناسایی شده است و هم با استفاده از «نظریه بازنمایی» و «روش تحلیل گفتمان»، چگونگی بازنمایی گفتمان های شکل گرفته حول این مفهوم در فیلم های سینمایی ایران نشان داده شده است.
    با پژوهشی اسنادی می توان سه گفتمان عمده «روشنفکری»، «روشنفکری دینی» و «سنت اسلامی» را در رابطه با تجربه دینی از یکدیگر متمایز کرد. در گفتمان روشنفکری، تجربه دینی به عنوان تجربه ماورائی، امری شخصی و بی اعتبار محسوب می شود. در گفتمان روشنفکری دینی، تجربه دینی اصالت می یابد و تنها راه ارتباط انسان با خداوند محسوب می گردد و در گفتمان سنت اسلامی نیز تجربه دینی بر اساس آموزه های دینی تبیین می شود،. تفاوت دو گفتمان آخر این است که بر خلاف گفتمان روشنفکری دینی، در گفتمان سنت اسلامی، هر نوع تجربه ماورائی، دینی محسوب نشده و تجربه دینی جایگزین شریعت و مناسک دینی نمی گردد.
    برای ملموس کردن بیشتر مباحث نظری، یک فیلم سینمایی که بازنمایی نسبتا کاملی از تجربه دینی در هر یک از گفتمان های فوق باشد انتخاب شده است. بدین ترتیب فیلم های «بوی کافور، عطریاس»، در گفتمان روشنفکری، «مارمولک» در گفتمان روشنفکری دینی و «تولد یک پروانه» در گفتمان سنت اسلامی، با توجه به مولفه های گفتمانی و حوزه های گفتمان گونگی، مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نظریه بازنمایی، تحلیل گفتمان، تجربه دینی، سینما، روشنفکری، روشنفکری دینی، سنت اسلامی
  • تقی آزاد ارمکی، کمال خالق پناه صفحه 71
    متاسینما یا خود بازنمایی و خود ارجاعی های سینما را به معنایی گسترده تر از تقلیل آن به ژانر می توان آنرا مجادله ای بر سر جایگاه سینما در جامعه دانست. از این رو متاسینما راجع به رابطه سینما و جامعه و به طور کلی راجع به ماهیت سینما در فرایند تجربه مدرنیته در ایران نیز هست. چرا که سینما قبل از هر چیز مهمترین فرم فرهنگی مخلوق مدرنیته است. ازاین رو، این امکان وجود خواهد داشت که به مدد متاسینمای سینمای ایران پس از انقلاب اسلامی، تاملی از جایگاه سینما در جامعه سینمایی ایران و در نتیجه از مدرنیته ارائه دهیم. در این مقاله، متاسینمای سینمای ایران پس از انقلاب اسلامی بررسی شده است. هدف این مقاله آن است که با کاوش در خود ارجاعی های سینما پس از انقلاب چیزی راجع به تجربه مدرنیته در ایران کشف کند. بررسی چند متافیلم شاخص سینمای ایران پس از انقلاب نشان می دهد که سه شکل سینما در جایگاه تهدیدی برای نظم امور، امری حقیقی در مجاورت زندگی روزمره و سینما به مثابه فرمی که در خلق آن ناتوان هستیم، اشکالی هستند که متاسینما راجع به ماهیت سینما و در نتیجه راجع به مدرنیته به ما می گوید.
    کلیدواژگان: متاسینما، سینمای پس از انقلاب ایران، تجربه مدرنیته، مدرنیته در ایران
  • محمدرضا رسولی، غزال بی باک آبادی صفحه 97
    مفهوم سبک زندگی پدیده جوان و نوظهوری است که کمتر از نیم قرن از عمر آن نمی گذرد. پدیده سبک زندگی از مشخصات جهان نوین و مدرنیته است. با مطالعه سبک زندگی و تعمیق درباره آن می توان از هنجارهای پنهانی که در اذهان، باورها و رفتارهای مردم یک جامعه قابل مشاهده است سر درآورد. سبک زندگی را می توان بر اساس فاکتورهای مختلفی بررسی کرد؛ بر اساس طبقه و جایگاه افراد در جامعه؛ بر اساس سبک زندگی جنسیت ها، موقعیت ها، مشاغل و...؛ اما تمام این سبک ها در ایران تحت دو عنوان کلی سبک زندگی سنتی و مدرن قابل بررسی است. چرا که تمام مسائلی که ایران در تمام این 150 سال اخیر با آن درگیر بوده ریشه در دو مفهوم سنت و مدرنیته دارد. برای تصویر کردن سبک زندگی سنتی و مدرن از رسانه سینما استفاده کردیم و سینما را به عنوان یک رسانه هنری مورد مطالعه قرار دادیم که تصویرهای متفاوتی از سبک زندگی را منتشر می کند. چرا که مطالعه سینما به عنوان یک رسانه فرهنگی و اجتماهی می تواند ما را به عمق لایه های حیات اجتماعی مان برساند
    کلیدواژگان: سبک زندگی، فیلم سینمایی، الگوی رفتار
  • فاطمه مرتضوی قهی، مرتضی منادی صفحه 127
    پژوهش حاضر، تبلور دفاع مقدس را در سینمای ایران، بین سال های 1360 تا 1385 از نظر جامعه شناسی هنر مورد بررسی قرار می دهد. چارچوب نظری این پژوهش بر دو نظریه مکمل، بازتاب و شکل دهی، استوار است که طبق آن هنر بازتابی از شرایط اجتماعی است و در عین حال برای شکل دهی به افکار عمومی اجتماع، از آن بهره برده می شود. در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی برای درک عمیق تر ساختار و کارکرد آثار سینمایی دفاع مقدس، استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند که اغلب فیلم های این ژانر، به رغم دسته بندی های متفاوت، چه در دسته ی منتقد جنگ و چه در گروه جنگی قرار بگیرند، به دلیل حساسیت های ویژه ی این ژانر، سعی در تبلیغ جنگ دارند و فیلم هایی بسیار خشن محسوب می شوند. اگر چه در طی سه دهه ی گذشته فراز و نشیب هایی در روند کمیت و کیفیت فیلم ها به وجود آمده است، اما بازتاب وقایع دفاع مقدس کمتر مورد بررسی قرار گرفته و بیشتر فیلم ها سعی در شکل دهی به افکار عمومی داشته اند که البته در دراز مدت ناموفق بوده اند.
    کلیدواژگان: سینما، دفاع مقدس، نظریه ی بازتاب، نظریه ی شکل دهی
  • جمال محمدی، پارسا یعقوبی، معصومه حسینی صفحه 149
    این پژوهش کوششی است برای تحلیل زندگی روزمره در ایران معاصر به میانجی سینما: این که زندگی روزمره، در ابعادی چون هویت ها، ارزش ها و تجربه فردی، چگونه در سینمای قبل و بعد از انقلاب روایت پردازی شده است. دگردیسی در سه بعد هویت ها و ارزش ها و تجربه فردی با استناد به نظریه های گیدنز، چینی و جنکینز، و مضمون محوری پژوهش، یعنی تعامل اخلاق قهرمانی و منطق زندگی روزمره، نیز با توسل به نظریه فدرستون و زیمل تئوریزه گشته است. این مطالعه موردی درباره سینمای مسعود کیمیایی، دو نمونه از فیلم های قبل و بعد از انقلاب او (گوزن ها و اعتراض) را انتخاب کرده است. بر اساس نتایج تحقیق، جامعه ایران در دهه های اخیر شاهد کشاکش بین اخلاق قهرمانی مبتنی بر عقلانیت غایی و منطق روزمرگی مبتنی بر عقلانیت ابزاری بوده است. سینمای کیمیایی وارونه شدن نوع تعامل مسلک قهرمانی و منطق روزمرگی در ایران معاصر را روایت می کند: در دو دهه قبل از انقلاب کنش های فردی قهرمان معطوف به غلبه بر روزمرگی با تمسک به باورهای استعلایی بود، اما حدود دو دهه بعد از انقلاب همزمان با تغییر شکل قهرمان و پیدایش نوعی فردگرایی این بار افراد با توسل به نوعی امید اجتماعی معنا و هویت را در متن زندگی روزمره و در فضاهای تعاملی و گفتگویی جستجو می کنند.
    کلیدواژگان: زندگی روزمره، اخلاق قهرمانی، روایت سینمایی، بازنمایی، دگردیسی ارزش ها، هویت، یابی، معنابخشی
  • شاپور بهیان، الهام رستمی * صفحه 173

    روابط بین فردی عاملی است که بین تمام انسانها علی رغم فرهنگ و مذهب متفاوت، دیده می شود و به دنبال تحول جوامع از ساده به پیچیده، این روابط نیز پیچیده تر و تکامل یافته تر می شود. سینما به عنوان یک وسیله ارتباطی، الگوهای ارتباطات بین فردی را به بهترین شکل و تاثیر گذارتر از سایر وسایل ارتباط جمعی، ارائه می دهد و سینمای آمریکا در این عرصه پیشتاز بوده است. این سینما به تمام مسائل و مشکلات انسانهایی که در جوامع صنعتی مدرن و جوامع در حال گذار زندگی می کنند و با آن مسائل در گیر هستند، خارج از محدوده مکانی، زمانی، فرهنگی و مذهبی می پردازد و به نوعی ریشه یابی می کند. پژوهش حاضر با استفاده از نظریه های فردباوری لیبرالی، خشونت نمادین بوردیو و دیالوگ بر مبنای تعریف دیوید بوهم و با بهره گیری از تکنیک تحلیل محتوا، روابط بین فردی را در فیلم های دهه اخیر سینمای هالیوود مورد بررسی قرار داده و شاخص های فردگرایی، خشونت نمادین و دیالوگ، از طریق کاوش در روابط بین فردی در این فیلم ها دنبال شده است. فرضیه های تحقیق این است که، فردگرایی و خشونت نمادین در روابط بین فردی در فیلم های دهه اخیر سینمای هالیوود دیده می شود و دیالوگ محور اصلی حل مشکلات در روابط بین فردی در فیلم های دهه اخیر سینمای هالیوود می باشدیافته های تحقیق ضمن تایید فرضیه ها، می تواند به این معنا باشد که فردگرایی در فیلم های هالیوود در دهه اخیر مشاهده شده است، از نوع مثبت است نه فردگرایی به معنای انزوا و خودخواهی. همچنین نتایج حاصل از مشاهده فیلم ها نشان می دهند که خشونت از بین نرفته بلکه شکل آن از آشکار به پنهان تغییر یافته است و دیالوگ نیز محور اصلی حل مشکلات در روابط بین فردی، در بین کاراکترهای اصلی فیلم های مورد بررسی می باشد.

    کلیدواژگان: روابط بین فردی، سکانس، ژانر، فردگرایی، دیالوگ، خشونت نمادین
  • حمید عبدالهیان، معصومه تقی زادگان صفحه 203
    هدف این مقاله ساخت الگویی نظری برای میدان تولید سینما در ایران است. برای این منظور از رویکرد نظری بوردیو و مفاهیم میدان، قدرت و منازعه استفاده شده است. امتیاز کاربرد نظریه بوردیو که در اثر (1984) او آمده در این است که او ساخته شدن فضای اجتماعی را بر اساس شناخت موضع گیری عاملان در کسب انواع سرمایه، تبیین کرده است. بر این اساس، کسب سرمایه موضوع اصلی منازعه در هر میدان است. کسب سرمایه سبب می شود که کشمکش به خصوصیت دایمی همه میدان ها تبدیل شود. به نظر ما سینمای ایران و منازعات قدرت در میدان های تولید آثار سینمایی ایران نیز در چنین چارچوبی رخ داده و به این وسیله قابل تبیین است. برای پژوهش در این زمینه و اثبات ادعای مقاله از روش ساختارگرایی تکوینی استفاده کردیم. به همین جهت، این مقاله با مطالعه روندهای تاریخی سینما بر اساس قوانین رسمی، آیین نامه ها، بخش نامه ها، آمارهای سالیانه و مصاحبه ها و همچنین تکنیک مصاحبه، تاریخ منازعات برای کسب انواع مختلف سرمایه را نشان خواهد داد و سرانجام تکوین میدان سینمای ایران در دهه 1370 را تبیین کرده و الگویی نظری را برای تبیین میدان تولید سینمای ایران ترسیم می کند
    کلیدواژگان: سینما، تکوین، میدان، سرمایه، منازعه
|
  • A. Shahlipar Page 11
    Iranian popular films, as a type of national culture, are consumed vastly in Iran. Although they are neglected in common cultural studies is Iran, according to recent cultural theories, they are some cultural texts including the ideological cods that they have an important role in the construction of collective social perception. Therefore, a question that can be addressed is what the narrative and ideological structures of Iranian popular films are? In the process of interpretation of the narrative and ideological structures of Iranian popular films I use a qualitative-syntactic method. This method includes Roland Barthes’s structural analysis and John Fiske’s critical semiology. The results show that in Iranian popular Films: 1)The narrative structure is linear and in three parts, 2) crisis and social problems that based on the conflict between traditional and modern attitudes in Iran are the most important contents, 3) most of them have represented urban middle class problems, 4) narration is happen in modern urban spaces, 5) reformist modern woman is the most represented character and 6) critic of pathological aspects of traditional and modern attitudes are the best ideological material.
    Keywords: narrative structure, Ideological structure, Iranian popular cinema, Cultural studies, Structural analysis, Critical semiology
  • A. Rad, M. Soleymani Page 39
    The aim of this article is to recognize the existing “religious experience” discourses in Iran and to explain the way they are represented in the Iranian cinema after the Islamic Revolution. Using a documentary method, the concept of “religious experience” is studied from the point of view of each discourse. Then the way these discourses are represented in Iranian cinema is demonstrated using the theory of representation and the method of discourse analysis.In relation to “religious experience”, three discourses of “intellectualism”, “religious intellectualism” and “Islamic tradition” are recognized and in order to illuminate the theoretical arguments, three movies are selected and analyzed, each representing the religious experience in the above mentioned discourses considering the discursive elements and semi discursive fields. The movies include “Booye Kafoor, Atre Yas”, “Marmoolak”, and “Tavvallode Yek Parvaneh”, for discourses of intellectualism, religious intellectualism and Islamic tradition respectively.
    Keywords: Theory of representation, discourse analysis, religious experience, cinema, intellectualism, religious intellectualism, Islamic tradition
  • T. Azadarmaki, K. Khaleghpanah Page 71
    In a sense, broader than reducing it to a genre, meta-cinema or the self-representation and self-reference of cinema, can be regarded as a dispute over the status of cinema in society. Meta-cinema is also about the relationship between cinema and society or, generally, the nature of cinema in the experience of modernity in Iran; this is because, more than anything else, cinema is the most important cultural product of modernity. Therefore, I deemed it possible to provide an analysis of the status of cinema in the Iranian cinematic society, and consequently, of modernity, by taking advantage of the meta-cinema of the Iranian post-Revolution cinema. In this article the meta-cinema of the Iranian cinema after the 1979 revolution is studied. This article aims to investigate the experience of modernity in Iran by analyzing self-references of the Iranian post-Revolution cinema. A study of some prominent meta-films of the Iranian post-Revolution cinema indicates that the following three are the forms which meta-cinema discloses about the nature of cinema and, as a result, about modernity: cinema as a threat to the order of affairs, cinema as the real alongside the everyday life, and cinema as a form which we are unable to create.
    Keywords: Meta, cinema, Iranian post, Islamic Revolution cinema, The Experience of modernity, Modernity in Iran
  • Mr Rasuli, Gh Bibak Page 97
    This research is going to recognize the factors of the life style in cinema movies of three decades of Iranian cinema relying on cinema as media and the importance of two concept: “tradition” and “modernism” in evolutions of Iranian society. The life style may be defined as method of life or in more careful way, as models and methods of life. Life style is a model for interaction in common life which distinguishes people from each other. By studying the life style we can comprehend concealed norms that are observable in minds, beliefs and people’s behaviors and achieve some interpretation due to existing and forming direction and models realistically. One of the new narrations that may be presented of evolutions process of Iran is the evolutions process of modern and traditional life styles. To describe Modern and Traditional life styles, we study the as artistic cinema which spread different images of life style. In the sake of this, we fallow descriptive and explanatory targets like the exact description of the factors of life styles and movies properties, recognition of indicated life styles in them and recognition of the common behavior models in Iranian movies of 3 decades 60’s, 70’s, and 80’s of Iranian Cinema using contents analysis method.
    Keywords: Life Style, Iranian Movies, Patterns of Behavior
  • F. Mortazavi, M. Monadi Page 127
    This research evaluates the flourish of "Defa-e-Moqaddas" (war between Iran and Iraq) in Iranian movies from 1981 to 2006 in the art sociology of art. In other words, the purpose of this article is not to review the nature of"Defa-e-Moqaddas", but is about how the cinema has represented the "eight-year war between Iran and Iraq". The theoretical framework of this research is based on two complementary reflections and shaping approaches that according to them, art is the reflection of social situations and also it is used to shape public opinion. Qualitative content analysis method is applied in this study to achieve a deeper understanding the structure and functioning "Defa-e-Moqaddas" films. Despite the differences of classifications, in which, films are categorized in war group and war critic group, results show that the most films of this genre propagandize war and also they are very violent due to the special sensitivity of this genre. Although qualitative and quantitative changes have been occurred in cinema products during three past decades, the feedbacks of "Defa-e-Moqaddas" events have been less studied and most of the films have tried to shape public opinion, however they have been unsuccessful in the long-term.
    Keywords: Cinema, Defa, e, Moqaddas, Reflection theory, Shaping theory
  • J. Mohamadi, P. Yaghubi, M. Hoseayni Page 149
    This research attempts to reflect on everyday life in contemporary Iran through cinema. The main question is that how everyday life is, and in its different aspects such as identities, values, lifestyles and individual experiences, narrated in Iranian cinema after and before revolution. To theorize the question, we use Giddens, Chaney, Jenkins, Federestone and Simmel theories to conceptualize the interaction of thw logic of everyday life and heroic morals. This case study is about Kimiai’s cinema (Gavaznha and Eteraz). The findings show that Iranian society in recent decades has witnessed the contest between heroic morals, based on ultimate rationality, and the logic of everyday life, based on instrumental rationality. Kimiai’s cinema narrates the transformation of heroic morals and the logic of everyday life.
    Keywords: Heroic Morals, the Logic of Everyday Life, Reflection, Identities, Values, Lifestyles
  • Sh Behyan, E. Rostami Page 173

    This research is based on inter personal communication, following analysis of individual, symbolic violence; dialog in inter personal communication in Hollywood cinema. The purpose of this project is finding internal meaning of movies according to inter personal communication by emphasizing on social interactions and psychological subjects. In this research we use analysis context method; statistical population is American movies from 2000 to 2009. Movies are classified and sampled according to genre and are selected with regard to under study subject, drama genre and drama subset and comedic genre and comedic subset.Our questionnaire included nineteen factors for individualism variables, and seventeen factors frequency. According the obtained results from the understudy movies, individualism and symbolic violence (main characters) were observed. Also, dialogue was observed as main foundation in conversations, discussions and arguments among persons.

    Keywords: Interpersonal Communication, Sequence, Genre, individualism, Symbolic Violence, Dialogue, Racial Segregation
  • H. Abdolahiyan, M. Taghizadeghan Page 203
    This article aims at offering a theoretical tool to be used for explaination of the production field of Iranian cinema. In order to do that we will use Bourdieu's theoretical approach on symbolic capital and concepts such as field, power and struggle. The advantage of Boudieu's approach, reflected in his 1984 book, rests in his explanation of how social space is constructed with a reference to the position-taking of the social actors for gaining various types of capital. Based on this approach, gaining capital becomes the major element of struggle in every field. Gaining capital causes all struggles to become the permanent characteritis of all fields. In our opinion, the Iranian cinema and power struggle in its production field takes place in such context hence can only be explained through Bourdieu's analytical tools, fields approach. In order to suggest a research into this field and substantiate our claim, we will use genetic structuralism of bourdieu as our methodology. Based on this approach the article takes on a study of historical trends in Iranian cinema and studies formal laws, office regulations, bylaws, annual statistics, and interviews. This will help to use interview technique in order to gather information needed to explain how struggles in the production field took on the direction of gaining various types of capital by major player. This structural method will also indicate the genetic formation of the field of Iranian cinema in the 1990s and will provide a theoretical framework that can be used to explain the production field of Iranian cinema.
    Keywords: Iranian Cinema, Field, Genetic Formation, Symbolic Capital, Struggle