فهرست مطالب

پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1391)

نشریه پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1391)

  • 170 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جواد سبحانی فر صفحه 0
  • احمد باصری، سید محمد میرسندسی، حمیدرضا حاتمی، ابراهیم حاجیانی صفحه 1
    جنگ رسانهای، جنگ در عرصه ی افکار عمومی است. ابزارهای اصلی این مقابله، رسانه ها و سربازان آن یعنی: خبرنگاران، گزارش گران، سردبیران و نویسندگان رسانه های مختلف اعم از مکتوب، صوتی و تصویری، ماهوارهای، بین المللی، اینترنتی و الکترونیکی هستند. این مقابله ی رسانه ای با استفاده ی گسترده از شبکه های تلویزیونی- ماهواره ای در کشور به مرحله ی حساس و اثرگذاری رسیده است. در شرایط کنونی علی رغم قانون منع استفاده از تجهیزات ماهواره ای، تعداد قابل ملاحظه ای از مخاطبان، به ویژه در تهران در معرض دریافت شبکه های تلویزیونی ماهواره ای قرار دارند. با توجه به سلطه ی رسانهای موجود بر این شبکه ها، این پژوهش به دنبال شناسایی و ارائه ی راهبردها و راهکارهای عملی برای مقابله با این نبرد رسانه ای فرهنگی در شرایط کنونی کشور، متناسب با توانمندی های موجود رسانه ای کشور می باشد. در این پژوهش با استفاده از روش «دلفی»، راهبردها و راهکارهای پیشنهادی مورد ارزیابی متخصصان قرار گرفته است. جامعه ی آماری این مطالعه، متخصصان علوم ارتباطات، جامعه شناسی و روانشناسی اجتماعی و کارشناسان و متخصصان رسانه و جنگ رسانه ای در کشور بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر انتخاب و مورد مصاحبه ی نیمه ساختار یافته قرار گرفتند.
    نتایج تحقیق نشان داد که مهمترین راهبردهای مقابله با جنگ رسانه ای غرب برضد جمهوری اسلامی ایران افزایش اعتماد مخاطب به رسانه ی ملی از راه پاسخ گویی جامع و کامل به همه ی نیازهای خبری، اطلاعاتی، سیاسی و اجتماعی و اتخاذ سیاست رسانه ای مصون سازی مخاطب در برابر اثرات مخرب شبکه های ماهواره ای به جای تلاش در جهت حذف فیزیکی یا آزادگذاری کامل این رسانه ها می باشد و مهمترین راهکارهای پیشنهادی، افزایش اعتماد مخاطب به رسانه از راه ارائه ی اخبار و اطلاعات شفاف، روشن، چند جانبه و دقیق به مخاطب، افزایش اعتماد مخاطب به رسانه ی ملی از راه تهیه و تولید اخبار و گزارش های داخلی و خارجی بی طرفانه و غیرجانب دارانه و افزایش تطابق پیام رسانه ی ملی با نیازهای اطلاعاتی و خبری مخاطب از راه ارزیابی مداوم نیازهای مخاطبان در گروه های مختلف اجتماعی و سنی است.
    کلیدواژگان: رسانه، جنگ رسانه ای، راهبردها و راهکارهای مقابله با جنگ رسانه ای، شبکه های تلویزیونی ماهواره ای
  • محسن سلمانی، احمد فضائلی صفحه 21
    اهمیت و ضرورت طراحی الگوهای بومی مدیریت در مهم ترین سند راهبردی ملی یعنی: نقشه ی علمی کشور (1389) با عبارت «لزوم ابتنای مدیریت جامعه بر اخلاق و دانش بر اساس الگوهای ایرانی و اسلامی در نهادهای علمی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و دفاعی امنیتی» مورد تاکید قرار گرفته است. در این میان یکی از این نهادهای موثر و پیشتاز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که بخش آموزش عالی گسترده ی آن، مورد توجه این تحقیق قرار گرفته است.
    هدف این پژوهش «طراحی مدل مدیریت آموزش عالی سپاه در سطح فراتر از مدیریت هر یک از دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، بر اساس مبانی نظری بومی و غیر بومی، فرهنگ سازمانی، مطلوبیت های اساسی و راهبردی سپاه با رویکرد سیستمی- فرآیندی» است.
    روش این پژوهش، توصیفی- پیمایشی با اهداف کاربردی است. در این پژوهش ابتدا مبانی نظری و اسناد بالادستی مرتبط با موضوع، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است که در نتیجه با شناسایی هفت مولفه، 22 شاخص و تعیین روابط میان مولفه ها، «مدل مفهومی تحقیق» تدوین شده است. سپس پرسش نامه ی تحقیق شامل 75 سوال بر اساس شاخص ها، با روش لیکرت تنظیم و روایی یا اعتبار صوری و محتوایی آن بر اساس دیدگاه خبرگان و پایایی ابزار بر اساس داده های حاصل ازانجام مطالعه ی مقدماتی بررسی گردید. با محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ برابر 976/. برای پرسش نامه، بسنده بودن ابزار پژوهش مورد تایید قرار گرفت.
    سرانجام آزمون مدل مفهومی بر مبنای تحلیل داده های حاصل از پیمایش دیدگاه خبرگانی که در خصوص تناسب ابعاد، مولفه ها و شاخص های مدل و لزوم تعمیم فرآیند مدیریت راهبردی به فرآیندهای اصلی، اداری و پشتیبانی مدل اظهار نظر نمودند، با روش تحلیل مسیر انجام گرفت که در نتیجه «مدل نهایی مدیریت آموزش عالی سپاه» تدوین گردید.
    مدل نهایی این تحقیق که بر اساس مبانی علمی و نظری مربوط به موضوع پژوهش و مورد ملاحظه قرار دادن فرهنگ و مطلوبیت های اساسی و ویژگی های خاص سپاه طراحی گردیده است با توجه به قابلیت تعامل با محیط درون و بیرون که ناشی از ماهیت مدیریتی و راهبردی آن است، از تمام ویژگی های مورد نظر طرح تحقیق برخوردار است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، مدیریت آموزش عالی، مدل مدیریت، فرهنگ سپاه، فرآیند مدیریت راهبردی
  • سید حسین حسینی، حمید علوی وفا * صفحه 47

    رسانه به عنوان ابزاری فراگیر، قدرتمند و تاثیرگذار همواره مورد توجه ابرقدرت ها بوده است. بدون شک، رسانه ها در جوامع امروز به دلیل گستردگی دامنه ی نفوذ و تنوع و تکثر رسانه ای، بیش از آنکه در خدمت آگاه سازی و حقیقت نمایی باشند، به عنوان ابزاری سیاسی و امنیتی ایفای نقش می کنند. در هر فرآیند ارتباطی که بین کشورهای سلطه گر و کشورهای هدف برقرار می شود، همیشه منافع و نیازهای کشورهای سلطه گر تامین می شود. نظام های ارتباطی جدید، مناسباتی را در عرصه هایی به وجود می آورند که با وجود تغییرات اندک در عرصه ی آگاهی و دانش آفرینی، کشورهای مادر و پیشرفته را به همراه می آورد. البته این سلطه به طور بسیار ظریفی با سلطه ای که در عصر اول رسانه ها رخ می داد، متفاوت است. امروزه در تمام کشورها، عملا قدرت بر ارتباطات متمرکز شده است. چندین موسسه، کل شبکه های لازم برای انتقال الکترونیکی را در اختیار دارند. آن ها با کنترل این شبکه ها، افکار عمومی جامعه ی هدف را تحت تاثیر قرار داده و عملا وارد فاز جنگ نرم می گردند. این مقاله تلاشی است در جهت تبیین سلطه ی رسانه ای و جنگ نرم. سوال اصلی این است که سلطه ی رسانه ای در راستای جنگ نرم چه تاثیری بر کشورهای هدف می گذارد و نتیجه ی این تاثیر بر امنیت و فرهنگ ملت ها چگونه خواهد بود؟ پاسخی که به طور ابتدایی به این سوال داده شده و در این فرضیه می گنجد اینکه انبوه اطلاعات، اخبار و سلطه ی رسانه ها سبب سلطه ی فرهنگی بر کشورهای هدف می گردد. و در نتیجه امنیت ملی و فرهنگ آن ها را پس از استحاله ی فرهنگی با تهدید جدی مواجه می نماید. که در نهایت منتهی به تغییر نظام سیاسی خواهد شد. این شیوه ای است که ابر قدرت ها در چند کشور تجربه کرده و توانسته اند نظام های سیاسی مخالف خود را سرنگون کرده و به اهداف مد نظر خود برسند.

    کلیدواژگان: سلطه ی رسانه ای، جنگ نرم، امپریالیسم خبری، سلطه فرهنگی، عصر اطلاعات
  • محمد جواد سبحانی فر، روح الله نوروزی صفحه 89
    ما در این مقاله تلاش می کنیم که دریابیم تهاجم فرهنگی وجنگ نرم دشمنان برضد نظام جمهوری اسلامی ایران با چه اهدافی اجرا می شود. و نیز راهکارهای مقابله با آن را با روش توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار دهیم و به پاسخ سوال مورد نظر (هدف اصلی تهاجم فرهنگی و جنگ نرم دشمنان بر ضد جمهوری اسلامی چیست و راه های مقابله با آن از منظر مقام معظم رهبری چگونه است؟) دست یابیم.
    لذا با توجه به اهمیت امروز جنگ نرم، که از طریق آن دولت ها وکشورها را با چالش روبه رو می کنند و از این راه به تغییر و براندازی آن ها می پردازند، یعنی اذهان را تغییر داده و به تبع آن کشورها را بدون خون ریزی به تسخیر درمی آورند، لازم است به طور دقیق آن را بشناسیم و راه های مقابله با آن را مورد بررسی قرار دهیم. لذا در این مقاله اول با ارائه ی تعریفی از فرهنگ و تهاجم فرهنگی و ویژگی های آن، شناخت درستی از این موضوع بدست می آوریم و در ادامه به شناخت عوامل این تهاجم و راهکارهای مقابله با آن از منظر مقام معظم رهبری می پردازیم. و بعد به تعریف جنگ نرم و مراحل آن و اهداف دشمن در این جنگ پرداخته و شرط های اصلی فعالیت درست، راهکارهای مقابله و عوامل پیروزی در جنگ نرم از منظر ایشان را بررسی می کنیم. در ادامه به شناخت ابزارها و ابعاد تهاجم فرهنگی و جنگ نرم و راه های مقابله با آن ها، که عبارت است از: شناخت دقیق و همه جانبه ی تهاجم فرهنگی و جنگ نرم، شناخت دقیق و کامل فرهنگ اسلامی و ملی، برنامه ریزی های علمی و اقتصادی، تدوین سیاست فرهنگی و تربیتی جامع، می پردازیم و نتیجه ی آن، این که، در مقابل جنگ نرم وتهاجم فرهنگی بایستی از ابزارهای فرهنگی استفاده کرد و تولیدات فرهنگی را توسعه داد و در برابر تهاجمات غرب به صورت تهاجمی عمل نمائیم نه تدافعی.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ عمومی، تهاجم فرهنگی، جنگ نرم، بصیرت
  • منصور بیرامی، حجت الاسلام اصغر نقدی، بهمن اسماعیلی انامق صفحه 119
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ی از خود بیگانگی و نگرش مذهبی با ولایت پذیری در جمعیت دانشجویی دانشگاه تبریز بود.
    جامعه ی آماری پژوهش، کلیه ی دانشجویان کارشناسی دانشگاه تبریز بودند. از جامعه ی پژوهش براساس جدول کرجی مورگان (1970) 370 دانشجو به شیوه ی نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند.
    آزمودنی ها به پرسش نامه های مقیاس از خود بیگانگی دین، پرسش نامه ی نگرش سنج مذهب گلریز، براهنی و پرسش نامه ی محقق ساخته ی ولایت پذیری پاسخ دادند.
    برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های معنا دار ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه هم زمان استفاده شد.
    تحلیل داده ها نشان می دهد که ولایت پذیری با از خود بیگانگی و مولفه های آن رابطه ی منفی معنادار و با نگرش مذهبی رابطه ی مثبت معنا دار دارد. رگرسیون هم زمان نشان داد متغیرهای روانشناختی به صورت ترکیبی، ولایت پذیری را پیش بینی می کنند.
    طبق نتایج پژوهش ولایت پذیری براساس ویژگی های روانشناختی دانشجویان متغیر است. دانشجویان ولایت پذیر پایبند به ارزش های اسلامی و دارای روحیه ی خودباوری هستند و از خود بیگانه نیستند.
    کلیدواژگان: ولایت پذیری، از خود بیگانگی، نگرش مذهبی
  • علی اکبر فرهنگی، هانیه کیانا صفحه 139
    تحقیق حاضر با توجه به گسترش رسانه ها و وسایل ارتباط جمعی و تاثیر مستقیم و غیرقابل انکار آن ها بر زندگی افراد جامعه در تمامی زمینه ها، از جمله: رفتارها، عادات، هنجارها و... با استفاده از نظرهای دبیران و سردبیران «باشگاه خبرنگاران جوان» و با هدف بررسی و ارزیابی نظرهای این رسانه به عنوان یک خبرگزاری در خصوص تاثیر رسانه ها بر ترویج مد و مدگرایی انجام پذیرفته است. در این پژوهش تلاش شده است با اثبات نقش کلیدی رسانه ها بر ترویج مد و مدگرایی و کسب نظرهای متخصصان حوزه ی رسانه به آسیب شناسی این مساله پرداخته شود و نقاط ضعف و قوت آن مشخص شود. در این تحقیق که با روش پیمایشی انجام شد، نمونه گیری صورت نگرفت و کلیه ی دبیران و سردبیران باشگاه خبر نگاران جوان به شیوه ی «کل شماری» مورد سنجش قرار گرفتند. پرسش نامه ی محقق ساخته ای در اختیار پاسخ گویان گذاشته شد. بعد از جمع آوری پرسش نامه ها، داده ها با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند و نتایج زیر به دست آمد:متغیرهای تحقیق در حوزه های استفاده از «رسانه های داخلی» و «رسانه های خارجی» به عنوان متغیرهای مستقل و گرایش به سمت «مد و مدگرایی»، تاثیر گرایش های «برنامه سازان» و «مدهای ایرانی» به عنوان متغیرهای وابسته تقسیم شده بودند. و روابط میان این متغیرها و ترویج مدگرایی در کشور مورد بررسی و آزمون قرار گرفت که آزمون فرضیه های پژوهش نشان دهنده ی این موضوع بود که اکثریت رابطه های مطرح شده در این پژوهش معنادار و در جهت مستقیم بوده است و سطوح ارزیابی این رابطه ها اکثریت متوسط و بعضا پایین بوده است.
    کلیدواژگان: مد، مدگرایی، رسانه، سبک زندگی غربی
|
  • Ahmad Baseri, Sayyed Mohammad Mirsondosi, Hamid Reza Hatami, Ebrahim Hajiani Page 1
    Media warfare is a war in the field of public opinion. It mainly media as a tool. Journalists, reporters, editors and writers in various types of media including printed, audio and video, satellite, international, internet and electronic media play the role of its soldiers. Media warfare has reached a critical and affecting point in the country by widespread useof satellite TV networks. In this situation, despite the law prohibiting the use of satellitequipment, a significant number of the audience, especially in Tehran, are exposed to satellite TV channels. This study is intended to identify and present strategies to confront this gret assault based on the presentcapabilities of the country. Strategies and solutions were evaluated by the experts according to Delphi method. The population of this study included experts in the field of communication technology,sociology and social psychology, as well as media experts and media warfare among whom 30 subjects were selected using purposive sampling. They were interviewed by a semi-structured method. The results indicated that the most important strategies for confronting Western warfare against the Islamic Republic of Iran can be to increase the trust of national media audience through giving a comprehensive response to their needs relating the news and information, political and social events, as well as taking appropriate media policy. Immunization of the addressees against the adverse effects of satellite networks, instead of trying to discard them physically or leave them free completely, can work better. The most important proposed solutions include increasing trust in the addressees towards the national media by providing accurate, genuine and unbiased comprehensive news and information, and responding to the recent needs of the audience to news and information by constantly evaluating the requirements of different social groups and various age levels.
    Keywords: Media, Media Warfare, Strategies, Solutions for Confronting the Media Warfare, Satellite TV Networks
  • Mohsen Salmani, Ahmad Fazaeli Page 21
    This is a descriptive-survey research with applied purposes. First, the theoretical foundation and main documents relating to the issue were reviewed, and then the conceptual model of the research was designed by identifying 7 components and 22 indicators and determining the relation between them. Research questionnaire, containing 75 questions derived from the indicators, was designed following Likert method. Face validity and content validity of the questionnaire were confirmed by the experts. The reliability of the tools was confirmed by the data acquired in the introductory study of the research. Cronbach's Alfa Coefficient of the questionnaire turned out to be 0. 976, which confirmed the appropriateness of the tools. Finally, the conceptual model of the research was designed according to the data acquired by reviewing the viewpoints of the experts who declared their views on aspects, components and indicators of the model, as well as the necessity of generalizing main, official and supporting processes of the model. The final result was the ultimate model of Sepah's higher education management model. The ultimate model of this research was designed based on academic and theoretical foundations, as well as cultural considerations, basic desirability, and special traits of Sepah. Due to its adaptability with internal and external environment, as a result of its managerial and strategic nature, this model contains all of required properties of the research design.
    Keywords: Higher Education, Higher Education Management, Management Model, Culture of Sepah, Strategic Management Process
  • Sayyed Hosein Hoseini, Hamid Alavi Vafa Page 47

    Media have always been considered by superpowers as inclusive, powerful, and effective means. These days, due to its wide dominance, as well as its great diversity and coverage, media is employed more as a political and intellectual instrument, instead of a means of representing facts and providing information. In all transactions between the dominant countries and target countries, only the requirements and interest of the dominant countries are always considered. Modern communication systems are arranged in a way that even a small change in information and knowledge may result in advantages for advanced countries. This new type of dominance is, however, somehow different from that of the first era of media. These days, power is concentrated in communication devices in all countries. A few institutions control the whole electronic communication networks. They affect public opinion in the target countries and are practically involved in soft war. This article is an attempt to explain media hegemony and soft war. The main question is this: "How does media hegemony affect target counties, and how does this influence their security and culture?" An instant answer to this question proposes the hypothesis that the great mass of information and media dominance result in cultural hegemony in the target countries. This, in turn, leads to a serious threat against their culture and security by their permutation. Finally, a change in the political system takes place. Superpowers have tried this technique in some target countries. They have been able to overthrow the opposing regimes and achieve their purposes.

    Keywords: Media Hegemony, Soft War, Information Imperialism, Information Age
  • Mohammad Javad Sobhanifar, Rohollah Nouroozi Page 89
    This research is intended to identify the current cultural purposes of the West, and the main purposes underlying Western cultural aggression and soft war and its aspects and devices according to the viewpoints of the Supreme Leader. The researchers will try to identify these aspects and provide methods to confront them as the Supreme Leader clarified. Hence due to the importance of soft war, which brings about challenges for some countries by changing the minds of people and then overthrowing the regimes by unarmed operations it seems necessary to identify it and try to find ways for fighting against it. In this piece of research, the writers first define culture and cultural aggression and identify its features to clarify this approach. Then, they try to identify the elements of this aggression, as well as the processes of soft war and the aims that the enemies follow, according to the views of the Supreme Leader. Afterwards, by presenting the main necessities of proper activities in this type of war, ways for confrontation against it and winning the battle will be presented. Ways of confronting soft war, according to the sayings of the Supreme Leader, are: inclusive and accurate knowledge about cultural aggression and soft war, accurate knowledge of the Islamic and national culture, scientific and economic planning, and designing cultural and educational policy. The results indicated that the best way to confront soft war and cultural aggression contain employment of cultural instruments and development of cultural products. However, the best way to fight Western cultural assaults needs to be offensive rather than defensive.
    Keywords: Culture, Public Culture, Cultural Aggression, Soft War, Insight
  • Mansoor Beirami, Asghar Naghdi, Bahman Esmaili Page 119
    This research is intended to review the relationship between self-alienation and religious attitude with acceptance of Wallayah (love of the prophet and Imams) in students of Tabriz University. Research population included all of bachelor students at Tabriz University. 370 students were selected through Morgan's available sampling (1970). The subjects were exposed to several questionnaires including elfalienation scale, attitude measurement of avoiding religion, as well as a researchermade questionnaire of accepting Walayah. Data analysis was performed by Pierson's correlation coefficient significance and simultaneous multivariate regression tests. Data analysis indicated that acceptance of Walayah and its elements demonstrate a significant negative relation with self-alienation, while having a significant positive relation with religious attitude. Simultaneous regression indicated that psychological variables jointly predict acceptance of Walayah. The results signified that acceptance of Walayah varies according to psychological traits. Students who accept Walayah are committed to Islamic values. They are self-reliant and free from self-alienation.
    Keywords: Acceptance of Walayah, Self, Alienation, Religious Attitude
  • Ali Akbar Farhangi, Hanieh Kiana Page 139
    This research is intended to review the role of media in the daily life of people. Due to the vast coverage of media and communication devices and their inevitable effects on the daily life of people, including their behavior, habits, norms, and so on, it seem necessary to deal with this issue. Considering the opinions of directors and mangers of "The Young Journalist's Agency", as a special institution concerned with the effect of media on fashion and fashionism, the researchers aimed at discussing the issue by interviewing its administrators and directors. Trying to approve the roleof media in spreading fashions and fashionism, it aims at pathological study of the issue to find its advantages and disadvantages. No sampling was performed in this survey research; all of the administrators and directors of the agency were interviewed by a researcher-made questionnaire. SPSS software was applied to the data leading to the following
    Results
    The variables were classified as independent variables, including "internal media" and external media", and dependent variables, including "intention to fashion and fashionism", and the effect of the intention of "programmers" and "Iranian fashions". The relation between these variables and spreading fashionism in the country was appraised. The results indicated that most of the relations hypothesized in this research were directly significant at mostly moderate and sometimes low levels.
    Keywords: Fashion, Fashionism, Media, Western Lifestyle