فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 93 (زمستان 1391)

مجله نامه مفید
پیاپی 93 (زمستان 1391)

  • سیاست های اقتصادی
  • 228 صفحه، بهای روی جلد: 65,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/01/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات
  • اسدالله فرزین وش، علی قربان شیران صفحه 3
    جهانی شدن بازارهای مالی و کمرنگ شدن مرزهای ملی با سرعت قابل توجهی در حال وقوع است. با توجه به روند جهانی شدن مالی، وقوع بحران های مالی و نیاز به تحلیل و کنترل بازار مالی، مباحث ثبات مالی و به خصوص شاخص اندازه گیری آن در چند سال اخیر مورد توجه قرار گرفته است. اما به دلیل گستردگی موضوع و کمبود یافته های عمیق در این خصوص، شاخص کلی، فراگیر و معتبر برای آن تاکنون ارائه نشده و مطالعات مختلف، شاخص های متفاوت و روش های گوناگونی را برای مطالعه ثبات و امنیت بازار مالی مورد استفاده قرار داده اند. در این مقاله ضمن بررسی مطالعات و ادبیات تجربی موجود در زمینه مباحث ثبات و امنیت مالی و شاخص های متفاوت ارائه شده برای آن، شاخصی با عنوان «شاخص فراگیر ثبات بازار مالی (CFSI)» برای ارزیابی و سنجش ثبات مالی کشورهای در حال توسعه ساخته شده و مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج بررسی شاخص مزبور در 105 کشور نشان می دهد با افزایش سطح توسعه یافتگی و درآمدی گروه های کشورها، شاخص ثبات مالی آن ها نیز افزایش می یابد. همچنین ثبات بازارهای مالی در کشورهای نفت خیز منطقه خاورمیانه نسبت به بقیه گروه های کشورها کمتر بوده و ایران دارای یکی از بی ثبات ترین بازارهای مالی دنیاست.
    کلیدواژگان: امنیت و ثبات مالی، شاخص ثبات مالی، کشورهای در حال توسعه
  • سیدکمیل طیبی، محمدنقی نظرپور، نرگس شومالی، ایوب خزایی صفحه 29
    این مقاله به دنبال بررسی ارتباط بین سودآوری در نظام بانکی کشور و متغیرهای توضیحی به ویژه رقابت پذیری، شاخص های توسعه مالی و سایر تعیین کننده های اقتصاد کلان مثل تورم و درآمد سرانه است. برای رسیدن به این هدف یک الگوی اقتصاد سنجی سودآوری تصریح شده و سپس با بکارگیری روش داده های تابلویی و داده های آماری نظام بانکی شامل بانک های خصوصی (بانک های اقتصاد نوین، پارسیان، کارآفرین و سامان) و بانک های دولتی غیر تخصصی (بانک های ملی، صادرات، سپه، تجارت، ملت و رفاه) و سایر متغیرهای کلان مربوط به دوره زمانی 1375-1384 برآورد شده است.
    نتایج تجربی نشان داده اند که اثرات هر یک از شاخص های توسعه مالی و دیگر عوامل موثر بر سودآوری این دو گروه بانکی متفاوت بوده است. به عبارت دیگر، شاخص های توسعه مالی و رقابت پذیری اثری بر سودآوری بانک های دولتی غیر تخصصی نداشته، ولی درآمد سرانه اثر مورد انتظار و معنی داری را بر سودآوری آن ها ایجاد کرده است. در بانک های خصوصی هم نتیجه مشابهی حاصل شده، به طوری که هیچ کدام از شاخص های توسعه مالی بر سودآوری اثر مثبت ایجاد نکرد ولی سایر متغیرها مثل درآمد سرانه اثر مورد انتظار و معنی داری را ایجاد نمود. این نتیجه نشان دهنده این واقعیت است که عملکرد شاخص های توسعه مالی به علت مشکلات ساختاری نظام بانکی مطلوب نبوده است، به طوری که اصلاح آن برای کارکرد موثرتر ابزارهای مالی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری، توسعه مالی، سیستم بانکی
  • محمود متوسلی، فرشاد مومنی، جمال فتح اللهی صفحه 53
    بهره وری کل عوامل تولید در اقتصاد ایران به گواه مطالعات و آمارهای رسمی داخلی و خارجی پایین است. مقاله حاضر در پی استخراج چارچوبی برای تبیین دلایل این مسئله است.
    روش تحقیق این مقاله توصیفی - تحلیلی است و تجزیه و تحلیل اطلاعات بر اساس چارچوب نظری یافته های مکتب نهادگرایی به خصوص نظریات نورثانجام می شود.
    از نظر نورث برای بهبود بهره وری دو مجموعه نهادی باید اصلاح شوند: الف- نهادهای طرف عرضه: یعنی خلق یک ساختار نهادی و سازماندهی که فعالیت های تسهیل گر بهره وری را تشویق نماید. تغییرات طرف عرضه با کاهش هزینه های مبادله و تبدیل موجب بهبود بهره وری می شود. نهادهایی که هزینه های مبادله را کاهش می دهند عبارتند از: نهاد حقوق مالکیت، نهادهای مرتبط با عدم اطمینان و ریسک، نهادهای موثر بر تحرک سرمایه و نهادهای مرتبط با جریان شفاف اطلاعات. ضعف نهادهای فوق منجر به افزایش هزینه های مبادله شده و مانعی بر سر راه بهبود بهره وری تلقی می شود. نهادهایی که هزینه های تبدیل را کاهش می دهند، نیز شامل آن هایی هستند که امکان معرفی و بکارگیری تکنولوژی پیشرفته را فراهم می کنند.
    ب- نهادهای طرف تقاضا: تغییرات القاء شده از طرف عرضه در سازماندهی و تکنولوژی، هزینه ها و منافع درک شده افراد و گروه ها را در طول تاریخ تغییر می دهد و واکنش هایی را از طریق عمل گروهی یا فرایندهای سیاسی ایجاد می کند که بهره وری اقتصاد را متاثر می کند. به عبارت دیگر این گونه نهادها (ی رسمی و غیررسمی) تقاضا برای نهادهای گروه الف را در جامعه ایجاد می کنند.
    دستیابی به عملکردهای بالای بهره وری مستلزم وجود یک نظام سیاسی قابل دوام است که نهادهای اقتصادی لازم را ایجاد کند و تضمین های اجرایی موثر را فراهم نماید. مجموعه نهادهای مورد نیاز هر کشور نیز باید بر اساس دانش محلی و ویژگی های زمانی و مکانی آن کشور طراحی شوند. نظام سیاسی مشارکتی موثرترین سازوکار برای فرآوری و تجمیع دانش محلی به منظور طراحی چنین نهادهایی است.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید (TFP)، اقتصاد نهادی، توسعه اقتصادی، تغییرات نهادی
  • فرهاد خداداد کاشی، محمد رحیمی، مهدی جعفری صفحه 79
    طی سالیان اخیر کشورمان شاهد رشد مستمر تجارت خارجی بوده است. اما متاسفانه همواره حجم صادرات غیر نفتی نسبت به حجم واردات پایین تر بوده است که ادامه این روند می تواند در بلند مدت مشکلات عدیده ای برای تولید داخلی به وجود آورد. از طرفی نداشتن حجم صادرات متناسب با حجم واردات باعث می شود که برای تامین منابع ارزی جهت واردات مجبور به فروش مواد خام و منابع زیرزمینی شویم که این امر نه تنها از منظر علم اقتصاد دارای ایراداتی است بلکه برخلاف اهداف برنامه توسعه پنجم و سند چشم انداز می باشد. پس لازم است که برای تامین منابع مورد نیاز برای واردات، به توسعه صادرات توجهی خاص صورت گیرد. یکی از سیاست های موثر در این زمینه سیاست همگرایی منطقه ای می باشد و یکی از مهم ترین عواملی که می تواند این سیاست را به سیاستی موثر و کارا تبدیل نماید وجود پتانسیل تجاری بین کشورهای عضو همگرایی است و یکی از قوی ترین روش ها در برآورد پتانسیل تجاری استفاده از مدل جاذبه می باشد. شناسایی پتانسیل تجاری (صادراتی) ایران با هر یک از شرکای تجاریش به ویژه با کشورهای که با آن ها فرهنگ و مذهب مشترک دارد می تواند به توسعه صادرات ایران کمک بسزائی نماید، کشور ترکیه با داشتن مرز خاکی مشترک، مذهب مشترک، فرهنگ مشترک و روابط دیرینه تجاری - سیاسی می تواند شریک مناسبی در جهت افزایش سطح مبادلات تجاری باشد،در این مقاله به برآورد پتانسیل صادراتی ایران با ترکیه با استفاده از مدل جاذبه و بر اساس روش اقتصاد سنجی پنل دیتا طی دوره زمانی 2002-2006 می پردازیم. نتایج پژوهش نشان می دهد که میزان بالفعل صادرات ایران به ترکیه در دوره مذکور، بسیار کمتر از میزان بالقوه صادراتش می باشد، که این موضوع بیان کننده این است که ایران از ظرفیت های صادراتی خود با ترکیه حداکثر استفاده را ننموده است.
    کلیدواژگان: اکمال تجاری، مدل جاذبه، رابطه تجاری، موانع تجاری
  • ابوالفضل شاه آبادی، شیلان شیخ آقایی صفحه 95
    تئوری های اخیر اقتصاد بین الملل به طور مرسوم جهت گیری های ابداع را در واکنش به انگیزه های اقتصادی به عنوان موتور اصلی پیشرفت فن آوری و قدرت رقابت پذیری می دانند. با این دید، ابداع از یک طرف به دانش ناشی از فعالیت های تحقیق و توسعه بستگی دارد و از طرف دیگر ابداع به انباشت دانش کمک می کند. در نتیجه، صادرات به انباشت فعالیت های تحقیق و توسعه و انباشت دانش موثر و ارتباط آن دو بستگی دارد. همچنین می توان بیان داشت ارتقاء صادرات هر کشور علاوه بر اینکه تحت تاثیر انباشت فعالیت های تحقیق و توسعه در داخل، بلکه تحت تاثیر سرریز انباشت فعالیت های تحقیق و توسعه خارجی (از طریق واردات کالا و جریان ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی) نیز قرار دارد.
    هدف این مطالعه ارزیابی نقش متغیرهای حقیقی انباشت سرمایه فعالیت های تحقیق و توسعه داخلی، انباشت سرمایه فعالیت های تحقیق و توسعه خارجی (از طریق واردات کالا و جریان ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی) و همچنین متغیرهای قیمتی نرخ ارز و نرخ تورم بر صادرات صنعتی اقتصاد ایران طی دوره 1970-2007 به روشARDL می باشد. نتایج تخمین دلالت می کند که ضرایب متغیر حقیقی انباشت سرمایه تحقیق و توسعه داخلی، متغیر انباشت تحقیق و توسعه خارجی (سرریز از کانال واردات کالا)، ضریب متغیر انباشت سرمایه تحقیق و توسعه خارجی (سرریز از کانال جریان ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی) مثبت و معنی دار است. همچنین ضریب متغیر قیمتی نرخ ارز اثر مثبت و معنی دار ولی ضریب متغیر نرخ تورم تاثیر منفی و معنی دار بر صادرات صنعتی دارند.
    کلیدواژگان: صادرات صنعتی، تحقیق و توسعه، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، واردات کالا، سرریز فن آوری
  • سیدعزیز آرمن، عبدالمجید آهنگری، منصور زراء نژاد، عبدالله زینیوند صفحه 113
    نفت هم به لحاظ جایگاه آن در تولید ناخالص داخلی و هم به لحاظ سهم آن در بودجه دولت و نیز منابع ارزی در اقتصاد ایران از اهمیت زیادی برخوردار است. اکثر محققین علت وجود آثار مخرب درآمد نفت در اقتصاد را به نحوه برخورد دولت ها جهت هزینه کرد آن در اقتصاد نسبت می دهند. از طرف دیگر وابسته بودن بودجه دولت به درآمد نفت همراه با نوسانات آن، نکته ای است که محققین زیادی به عنوان مهم ترین علت تورم به آن اشاره دارند. در این بررسی تاثیر نوسانات درآمد نفت بر هسته تورم با استفاده از رویکرد VARX ارزیابی می شود. بر اساس نتایج این بررسی نوسانات درآمد نفت به واسطه سهمی که در بودجه دولت دارند و همچنین نحوه مدیریت این درآمد در اقتصاد کشور، تاثیر مستقیم و قابل ملاحظه ای بر هسته تورم دارد. به علاوه، تزریق یک نوع هموار شده از درآمد نفت در مدل مورد بررسی، حاکی از این است که نوع هزینه کرد درآمد نفت بر اثرگذاری این درآمد بر هسته تورم تاثیر معناداری دارد. بدین معنی که علاوه بر تاثیر مثبت جزء دائمی یا هموار شده درآمد نفت بر هسته تورم، جزء گذرای (نوسانات) این درآمد نیز بر هسته تورم تاثیر مثبت دارد. در نتیجه چنانچه به جای تزریق کل درآمد تحقق یافته نفت به اقتصاد، از جزء بلندمدت (دائمی) آن استفاده شود، می توان به طور معناداری هسته تورم را کاهش داد.
    کلیدواژگان: درآمد نفت، هسته تورم، بودجه دولت، بیماری هلندی
  • جواد صلاحی، سام محبی * صفحه 131

    هدف اصلی در این مقاله ارزیابی آثار تورمی ناشی از افزایش قیمت حامل های انرژی بر بخش های مختلف اقتصاد و برخی متغیرهای کلان اقتصادی مانند شاخص قیمت مصرف کننده، شاخص قیمت تولید کننده و بودجه عمومی دولت بر اساس سه سناریوی محتمل با استفاده از مدل قیمت چند بعدی داده - ستانده می باشد. بر اساس مدل قیمت معرفی شده آثار اصلاح قیمت حامل های انرژی در هر یک از زیر بخش های اقتصاد مورد بررسی قرار می گیرد. یافته های این پژوهش با توجه به قیمت های مورد نظر در قانون هدفمند سازی یارانه ها، نشان می دهد که آثار تورمی ناشی از روش اصلاح یکباره بسیار شدید بوده و قابل اجرا نیست. از طرفی با در نظر گرفتن تورم انتظاری، در بین گزینه های افزایش پلکانی نیز سناریو اصلاح تدریجی در سه گام با شیب یکنواخت و برنامه ریزی شده، آثار تورمی کمتری نسبت به اصلاح تدریجی در پنج گام به دنبال خواهد داشت. همچنین در تمام سناریوهای بررسی شده نشان داده شده است که با اجرای سیاست اصلاح قیمت حامل های انرژی از میزان کسری بودجه دولت کاسته خواهد شد.

    کلیدواژگان: آثار تورمی، اصلاح قیمت، مدل قیمت چند بعدی، جدول داده، ستانده
  • نادر مهرگان، اصغر سپهبان قره بابا، الهام لرستانی صفحه 153
    انباشت سرمایه انسانی و اجتماعی به عنوان عوامل مهم تاثیرگذار بر تشکیل و انباشت سرمایه فیزیکی و رشد اقتصادی که در عین حال بر یکدیگر نیز تاثیر می گذارند، محسوب می شوند. انباشت سرمایه انسانی، هم به پارامترهای درونی (کیفیت، کمیت، برابری و التزام اجتماعی) و هم به پارامترهای بیرونی (دانشگاه، صنعت و روابط دولتی) بستگی دارد. از سوی دیگر تقویت جایگاه دین مداری، اخلاق گرایی، اعتماد و عقلانیت در زندگی شخصی و اجتماعی افراد، تقویت سازمان های غیردولتی، آموزش عدالت و برابری اجتماعی، احترام گذاردن به حقوق و اموال دیگران موجب انباشت سرمایه های اجتماعی در جامعه می شود. در این مقاله رابطه میان انباشت سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، سرمایه فیزیکی و رشد تولید ناخالص داخلی طی سال های 1346- 1386 با استفاده از روش آزمون استاندارد علیت گرنجر و مدل تصحیح خطا مورد مطالعه قرار گرفته و مشخص گردید که در کوتاه مدت یک رابطه یک طرفه از انباشت سرمایه فیزیکی به انباشت سرمایه اجتماعی و انباشت سرمایه انسانی و همچنین یک رابطه یک طرفه از رشد اقتصادی به انباشت سرمایه اجتماعی و انباشت سرمایه فیزیکی وجود دارد. اما در بلند مدت یک رابطه یک طرفه از انباشت سرمایه انسانی به انباشت سرمایه اجتماعی، یک رابطه دو طرفه میان انباشت سرمایه فیزیکی و انباشت سرمایه اجتماعی، یک رابطه یک طرفه از رشد اقتصادی به انباشت سرمایه اجتماعی وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، سرمایه فیزیکی، رشد اقتصادی، علیت گرنجری
  • علی حسین صمدی، لیلا کریمی صفحه 171
    مطالعات متعددی در اقتصاد ایران وجود دارد که به بررسی تاثیر اندازه دولت بر رشد اقتصادی پرداخته و به نتایج متفاوتی دست یافته اند. برخی از این مطالعات به تاثیر مثبت و برخی دیگر به تاثیر منفی اندازه دولت بر رشد اقتصادی ایران اشاره می کنند. در کلیه این مطالعات تنها به تاثیر سمت تقاضا توجه شده و آثار سمت عرضه ای آن مورد غفلت قرار گرفته است. هدف مطالعه حاضر پر کردن این شکاف بوده و به دنبال بررسی آثار سمت تقاضا و سمت عرضه ای به طور همزمان (و بنابراین بررسی اثر کل) تغییر در اندازه دولت بر نرخ رشد اقتصادی است. برای رسیدن به این هدف از داده های اقتصاد ایران برای دوره زمانی 1345-1386 استفاده شده است. نتایج این مقاله نشان می دهد که اندازه دولت از سمت عرضه (از طریق بهره وری عوامل تولید و نسبت سرمایه گذاری خصوصی به تولید) بر نرخ رشد اقتصادی تاثیر منفی داشته و از سمت تقاضا دارای تاثیر مثبت می باشد. همچنین این نتیجه حاصل شده است که آثار منفی سمت عرضه بر آثار مثبت سمت تقاضا غلبه کرده و باعث شده است که اثر کل اندازه دولت بر نرخ رشد اقتصادی منفی باشد.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، رشد اقتصادی، سمت عرضه، سمت تقاضا، ایران
  • محسن مهرآرا، محمد صالح کچویی صفحه 193
    شناسایی متغیرهای تاثیر گذار بر رشد اقتصادی، از اهمیت زیادی برای سیاست گذاران و اقتصاددانان برخوردار است. در پژوهش حاضر اثر دو متغیر اندازه و کیفیت دولت را بر رشد اقتصادی گروهی از کشورهای در حال توسعه با استفاده از رویکرد میانگین گیری مدل بیزینی(BMA) بررسی می نماییم. نتایج حاصله نشان می دهد که متغیر اندازه دولت اثر با اهمیتی بر رشد اقتصادی کشورهای مورد نظر نداشته است. اما اثر متغیر کیفیت دولت بر رشد اقتصادی این کشورها در بلند مدت معنی دار و مثبت بوده است. با این حال بهبود یک طرفه در یکی از شاخص های حکمرانی خوب مانند حق اعتراض و پاسخگویی در غیاب ارتقای سطح کیفیت دولت، حتی ممکن است رشد اقتصادی بلندمدت را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، اندازه دولت، کیفیت دولت، میانگین گیری مدل بیزینی (BMA)
|
  • Asadollah Farzinvas, Ali Ghorbani Shiran Page 3
    Financial globalization and accordingly weakening the independent role of national financial markets are taking place. With regard to financial globalization trend, and financial crisis, the need to control the financial markets has made it necessary to construct new indices. But due to difficulty of this subject, a universal index has not been yet built. Thus, different studies of financial stability have used different indices. In this paper, firstly we have surveyed the empirical literature on financial stability and security, and indices that we have used. Then, we proposed a comprehensive index for financial stability (CFSI) to evaluate the stability of financial market in developing countries. The result of this study on 105 country shows that the financial stability increases as the degree of development of a country increases. This study also shows that the oil exporting countries have lower degree of stability relative to the other groups of countries and Iran has one of the most unstable financial markets in the world.
    Keywords: Financial Stability, Security, Financial Stability Index, Developing Countries
  • Seyed Komail Tayebi, Mohammad Naghi Nazarpour, Narges Shomali, Ayoub Khazaei Page 29
    This study has examined the relationship between profitability of Iran’s banking system and its main determinants including competitiveness, financial development indicators and other macroeconomic variables such as inflation and income per capita. To this end, the study has specified an econometric profitability model and estimated it by the panel data approach using data of the Iran’s banking system over the period 1996-2005. The investigation has focused particularly on two groups of Iranian banks: 1) private banks such as Eghtesad Novien Bank, Parsian Bank, Karafarin Bank, and Saman Bank, and 2) non-specialized public banks such as Iran Melli Bank, Saderat Bank, Sepah Bank, Tejarat Bank and Mellat Bank. The empirical results for both groups of banks have shown that financial development indicators and other explanatory variables have had different effects on profitability. A various indicators of financial development as well as bank competitiveness have not had significant effect on the profitability of the non-specialized public banks, while income per capita has affected significantly. This result is similar to the private banks where financial development does not play a significant role in their profitability enhancement. These findings point out the structural problems of the banking system performance in the country. The implication relies on reforming the banking system toward a more efficient performance of financial institutions.
    Keywords: Keywords: Competitiveness, Financial Development, Banking System
  • Mahmou Dmotavaseli, Farshad Farshadmomeni, Jamal Fathollahi Page 53
    Evidences of internal and external statistics and researches show that total factor productivity (TFP) in Iran economy is low. This paper seeks to extract a framework for explaining the reasons for low productivity performance in Iranian economy.Research method of this paper is descriptive-analytic. Analyzing and using of information, literature, history, and empirical evidences are based on theoretical framework of institutional school especially the North’s theories.In North's view, to improve productivity, two sets of institutional reforms should be implemented:a) The supply side changes: improve productivity by lowering either transaction or transformation costs.b) Demand side institutional changes: supply induced changes in organization and technology alter the perceived costs and benefits to individuals and groups throughout history and engender responses through group action or the political process which in turn alter the productivity of the economy.Achieving high performance in productivity requires viable governance that creates economic institutions and provides effective enforcement. Institutional sets of each country should be designed based on local knowledge. Participatory political system is the most effective mechanism for collecting local knowledge to design such institutions.
    Keywords: Total Factor Productivity (TFP), Institutional Economics, Economic Development, Institutional Changes
  • Farhad Khodadad Kashi, Mohammad Rahimi, Mahdi Jafari Page 79
    During the recent years, our country has experienced the continuous development of foreign trade. Unfortunately, the Volume of exports has continually been lower than that of imports; besides, if this trend continues, it can cause numerous problems for the domestic product in the long run. One of the effective policies in increasing export is the regional convergence policy. One of the most important factors that can change this policy to an effective and efficient one is the existence of potential trade among the countries which are members of convergence. Also, one of the most powerful methods in estimating the potential trade is to use the Gravity model. Identifying the potential (export) trade of Iran to any of its trade partners, especially the countries with which it has common culture and religion, can really help to develop exports at Iran. Turkey, having common frontier, religion, culture and old political- commercial relations with Iran can be an appropriate partner in enhancing the level of trade exchanges. Thus, this study deals with estimating export potential of Iran to Turkey in southwestern Asia by using the Gravity model and based on Panel Data method for estimating over the years 2002-2006. The results of the present research indicate that the de facto volume of exports of Iran to Turkey in the above- said period was much lower than its potential volume of exports. This suggests that Iran has not made the utmost use of its export potentials to Turkey.
    Keywords: Trade Complementarily, Gravity Model, Trade Relation, Trade Barriers.
  • Abolfazl Shahabadi, Shilan Sheykhaghaee Page 95
    Recent theories of international economics traditionally know the oriented innovation in reaction to economic incentives as a principle engine of technological progress and competitiveness. With this view, the innovation depends on knowledge resulting from R&D activities on the one hand and it helps to stock knowledge on the other hand. Consequently, exports to depend on the stock of R&D activities and the stock of effective knowledge and the relationship between them. Also, it can be stated, in addition to promoting exports of each country affected by the stock of domestic R&D activities, but it depends on stock of foreign research and development (through imports of goods and foreign direct investment inflow). The aim of this study is to evaluate the role of real variables stock of domestic R&D activities, stock of foreign R&D activities (through imports of goods and foreign direct investment inflow) and also price variables, exchange rate and inflation rate on industrial export of Iran's economy during the period 1970-2007 with ARDL approach. Estimation results indicate that real variable coefficient of the stock of domestic R&D capital, stock of foreign R&D activities (through the imports of goods), coefficient stock of foreign R&D capital (spillover from FDI in flow channel) is positive and significant. Also exchange rate has a positive and significant effect but inflation rate’s coefficient has negative and significant on industrial export.
    Keywords: Industrial Export, R, D, FDI, Imports of Goods, Technology Spillover
  • Seyed Aziz Arman, Abdulmajid Ahangari, Mansour Zarranezhad, Abdullahzeinvand Page 113
    The oil revenue in terms of its situation in the GDP and its share in the budget and foreign exchange resources of the Iranian economy is very important. The dependence of government budget to oil revenue and its fluctuations is pointed out by many researchers as the main cause of inflation. The effect of fluctuations in oil revenues on core inflation is evaluated using VARX approach. Results show that, besides a significant positive effect of the permanent (smoothed or long-run) component, there is also a significant positive effect of cyclical component of oil revenues on core inflation. Subsequently, if the government purchases only the smoothed part of oil revenue and discard the transitory part, the core inflation could be significantly reduced.
    Keywords: Oil Revenue, Core Inflation, Government Budget, Dutch Disease
  • Javad Salahi, Sam Mohebi Page 131

    The main purpose of this paper is to evaluate the inflationary impacts of the increases in price(s) of energy carriers in various parts of the economy. Some variables such as Consumer Price Index (CPI), Producer Price Index (PPI), and general budget of government are three possible scenarios that can be acted by using input-output model. With regard to preferred prices by the government, our findings show that inflationary consequences of shock (rapid) treatments are so serious that it cannot be applied. Other options like gradual change scenario in three steady and planned steps entails lesser inflationary outcomes compared to the same measures taken in five steps. Similarly, all the studied scenarios demonstrate that implementation of price adjustment in energy carriers would decrease the amount of budgetary deficit.

    Keywords: Inflationary Impacts, Multidimensional Price Model, Input, Output Table, Iran
  • Nader Mehregan, Asghar Sepahban Gharehbaba, Elham Lorestan Page 153
    Accumulation of human capital and social capital as important factors which have effects on the physical capital formation and accumulation and also on economic growth are well known, while these factors have the impact on each other as well. Accumulation of human capital depends on both internal parameters (quality, quantity, equality and social obligation) and external parameters (university, industry and government relations). On the other hand, strengthen position of religion, moral idealism, confidence and rationality in personal and social life, strengthening non-governmental organizations, education, social justice and equality, respect the rights and property of others caused the accumulation of social capital in society. In this paper the relationship between the accumulation of social capital, human capital, and physical capital and GDP growth during 1346 – 1386 is studied. Using Granger causality test and the standard error correction model determined that in the short term there is a relationship between accumulation of physical capital and social capital and human capital accumulation as well. Also, there is a one-way relationship from economic growth to the accumulation of social capital and physical capital accumulation. But in the long run there is a relationship unilateral from accumulation of human capital to accumulation of social capital, a two-way relationship between the accumulation of physical capital and social capital accumulation, a one-way relationship from economic growth to accumulation of social capital.
    Keywords: Social Capital, Human Capital, Physical Capital, Economic Growth, Granger Causality
  • Ali Hussein Samadi, Leila Karimi Page 171
    There are a lot of studies about Iran's economy that consider the effect of government size on the economic growth and come to different conclusions. Some of these studies point to the positive effects and others point to the negative effects of government size on Iran's economic growth. All of these studies only focus on the effects of demand-side and so the effects of supply-side are neglected. The main aim of this paper is filling this gap and considering the effects of demand-side and supply-side simultaneously (and so review of total effect) effects of government size change on economic growth. In order to achieve this goal Iran's economy data during 1966¬¬ - 2007 have been used. The results shows that government size from supply- side (by way of putting into productivity factors and share of private investment in GDP) has negative effect on economic growth and from demand- side has positive effect. Also, this result has been achieved that the negative effects of supply- side overcome the positive effects of demand- side and so the total effect of government size on economic growth will be negative.
    Keywords: Government Size, Economic Growth, Supply, Side, Demand, Side
  • Mohsen Mehrara, Mohammad Saleh Kachoee Page 193
    Identifying the factors that contribute to sustained economic growth is the main concern of economic researches. The present paper employs a Bayesian econometrics approach based on Bayesian Model Averaging (BMA) method to investigate the effect of size and quality of government on economic growth in developing economies. The empirical findings show that the size of government do not have an important role in explaining the long run economic growth, where as quality of government positively affects the economic growth of developing countries. Despite, improving in one of the good governance index such as Voice and Accountability in absence of increasing in government quality might decrease the economic growth in long run.
    Keywords: Economic growth, Government's size, Government's Quality, Panel models, Bayesian Model Averaging (BMA)