فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 7 (پاییز 1391)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 7 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جمال احمدی، کژال فداکار صفحه 7
    اخلاق عبارت از هیاتی راسخ در نفس است که به سهولت و بدون نیاز به فکر و رویت، مصدر افعال باشد. اگر آن هیات منبع صدور افعال زیبا و پسندیده باشد، آن اخلاق را نیکو گویند. و اگر بر عکس باشد آن اخلاق ناپسند است. در دین اسلام پس از داشتن عقیده و باوری صحیح و توحیدی، رسیدن به اخلاق پسندیده مهم ترین هدفی است که بدان توصیه شده است.
    آنچه که در این مقاله خواهد آمد، نگاهی به تهذیب اخلاق از نگاه حکمای اسلامی در قیاس با قرآن است. و اشاره خواهد شد که کتابهایی که از ارسطو تاکنون در مورد اخلاق نوشته شده دو رویکرد دارند: رویکرد اول طرح مباحثی تئوریک و نظری در باب علم اخلاق که بنیان گزار آن ارسطو بوده و بر اساس بینش فلسفی خود به ارائه ی مطالب به صورت عقلی محض پرداخته است. رویکرد دوم که در میان فیلسوفان و حکمای اسلامی دیده می شود، از طرفی استفاده از مبانی نظری فلاسفه در مورد اخلاق است و از طرف دیگر طرح رذایل و فضایل اخلاقی عموما بر اساس متون دینی(=قرآن و سنت) بوده است.
    این پژوهش که به روش تحلیلی-توصیفی نوشته شده، حاوی این نتیجه است که بیشتر مباحث انسانشناسانه ی حکمای اسلامی، همان مباحث پیشین حکمای یونان بوده که در قالب ترجمه ی مواریث یونانی به ادبیات اسلامی راه پیدا کرده است. اما در شمردن رذایل و فضایل اخلاقی مهم-ترین منبع آن ها قرآن بوده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، تهذیب نفس، رذایل و فضایل، قلب، نفس، عقل
  • بهروز افشار صفحه 31
    براساس عقیده تثلیث، خدا یک حقیقت سه گانه است و پدر، پسر و روح القدس هر سه دارای الوهیت اند. تاکید بر یگانگی در عین سه گانگی ذات خداوند، این عقیده را تناقض آمیز، و فهم و پذیرش آن را بسیار دشوار نموده و در نهایت، به امری فراتر از ادراک بشری تبدیل کرده است. بررسی تاریخ پر فراز و نشیب تثلیث نشان می دهد که عوامل مختلفی در پیدایش، تحولات و تبیین و تفسیرهای مختلف آن دخیل بوده اند.
    قرآن کریم،عقیده تثلیث را کفرآلود، غالیانه، وارداتی و بر ساخته، متضاد با آموزه های توحیدی حضرت عیسی(ع) و معتقدان آن را در خور عذاب الهی می داند. براساس خداشناسی و مسیح شناسی قرآن کریم، مبانی و مفاهیم الاهیات تثلیثی از قبیل فرزند داشتن خدا، الوهیت، پسر و زاییده خدا بودن مسیح(ع)، آموزه ی این همانی الله و مسیح(ع) با چالش های جدی و مبنایی رو به روست.
    این مقاله با عنوان «نگاه انتقادی قرآن کریم به تثلیث مسیحی» با روش مطالعه کتابخانه ای و با استفاده از منابع اصیل؛ همچون قرآن کریم و کتاب مقدس و اسناد و مدارک موجود در صدد شناخت نظر قرآن کریم نسبت به نظریه تثلیث مسیحی است. تبیین تثلیث، مفهوم شناسی آن، علت پیدایش آن و کلام انجیل راجع به آن و نیز بررسی آیات قرآن کریم درباره تثلیث مهمترین مباحث این بررسی را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: تثلیث مسیحی، انجیل، قرآن کریم، توحید اسلامی، شرک
  • علیرضا انتظاری صفحه 47
    حفاظت از محیط زیست و حمایت و اصلاح و مواظبت بر آن و مسئولیت در قبال آن از موضوعاتی است که رابطه نزدیک و تنگاتنگی با علوم مختلف از جمله علم فقه، حقوق، فلسفه، اخلاق و اقتصاد دارد. چرا که، براساس آموزه های دینی، حیات و بقاء بشر، بستگی به حفاظت از محیط زیست داشته و رعایت حقوقعناصر زیست محیطی و احترام به حق حیات همه ی موجودات، نباید تنها در برهه ای خاص از زمانمدنظر قرار گیرد؛ بلکه انسان می بایست خود را پیوسته در طول تاریخ و در برابر آیندگان مسئول بداند ومتوجه این امر مهم باشد که هر نوع افراط و یا تفریط در استفاده از منابع و هر گونه بی مهری نسبت بهطبیعت، اثرات سویی در کل نظام طبیعت خواهد گذاشت. بنابراین، باید به حفظ محیط زیست و عدم تخریب آن به عنوان یکوظیفه الهی نگریست و آسیب به آن را با توجه به منابع فقهی و اصول و قواعد آن، موجب جبراندانست. از این رو در این نوشتار، مبانی دینی حفظ محیط زیست را به روش کتابخانه ای و توصیف و تحلیل داده های مطالعاتی مورد بررسی قرار خواهیم داد.
    کلیدواژگان: تفکر دینی، محیط زیست، انسان، قرآن، طبیعت
  • حسین حبیبی تبار، منیژه عاملی صفحه 73
    اصل علیت یک رابطه وجودی است که همواره میان دو وجود برقرار می شود به گونه ای که در آن یک وجود نیازمند به وجود دیگری است. فیلسوفان مسلمان برای «علت» تعاریف مختلفی ارائه داده اند. در فلسفه مشاء علت بر چهار قسم مادی، صوری، فاعلی و غایی تقسیم می شود که مشهور هم این قول را پذیرفته اند.
    اما علت غایی به عنوان یکی از علل وجود، از جهتی غایت و از جهت دیگر علت غایی نامیده می شود. کلمه «غایت» در لغت به معنای نتیجه، اثر، هدف و فایده آمده است و از نظر مفهوم فلسفی عبارت از چیزی است که فعل به خاطر آن انجام می شود.
    اما بین علت غایی و علت فاعلی در برخی موارد فاعل به منزله ی ماده غایت و نیز به منزله صورت فاعل است، پس علت غایی مکمل و متمم علت فاعلی است.
    لذا علت غایی برحسب ماهیت، علت علت فاعلی است و به حسب وجود، معلول وی است. از نظر حکمای الهی هر فعلی برای غایت و هدفی به وجود می آید و هر فاعلی کار خود را برای هدف و غایتی انجام می دهدکه معنای نخستین آن حاکی ازحب ذات الهی به ذاتش است ومعنای دوم آن بیانگر عشق وحب همه خلایق به او می باشد، در این راستا با ارائه پژوهش حاضر اشکالات و شبهات مطرح شده، توسط حکمای اسلامی مورد بررسی قرار گرفته و شبهات مطروحه در این خصوص پاسخ داده شده است.
    کلیدواژگان: علیت، علت فاعلی، علت غایی، غایت، علت تامه
  • مرتضی حق شناس صفحه 97
    دربینش قرآنی، انسان گل سرسبد آفرینش است وحقیقت انسان را، روح جاودانه او تشکیل می دهد اما از خدا نشات گرفته وبه سوی اوباز می گردد.دراین بینش، انسان هویت «از اویی»و«بسوی اویی» دارد وزندگی واقعی واصلی او در سرای آخرت است. علوم انسانی نیز گستره وسیعی داردوتمامی علومی که با کلیت وجودی وعقل وروح وروان انسان سر وکار دارداز قبیل: الهیات، معارف، علوم قرآن وحدیث، تاریخ، روانشناسی، جامعه شناسی، علوم اجتماعی، علوم تر بیتی، اخلاق، حقوق، علوم سیاسی، ادبیات، زبانهای خارجی، و...، راشامل می شود. اهم مبانی علوم انسانی از منظر دین عبارتند از: خدا محوری، آخرت گرایی، عدالت پیشگی، انسان دوستی، احترام به حقوق دیگران، اهتمام به اموردیگران، رعایت حقوق زن وخانواده، حرمت جان مال وآبروی دیگران، پرهیز ازظلم وستم وگناه وشهوت پرستی،همجنس گرایی، و...، . روش ما در این پژوهش کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل داده های مطالعاتی است. از آنجا که علوم انسانی رایج، به طور عمده برگرفته از اندیشه ی غربی است ضرورت دارد علوم انسانی دینی (اسلامی) تهیه و تدوین گردد.مقاله پیش رو تلاشی است در تبیین چنین رویکردی به علوم انسانی.
    کلیدواژگان: دین، انسان، روح، مبانی، علوم انسانی
  • غلامرضا رحیمی صفحه 123
    آیه تطهیر، یکی از مهم ترین و راه گشاترین آیات قرآنی است که در آن، جایگاه و منزلت ویژه اهل بیت عصمت و طهارت(ع) بیان شده است، تلاش این مقال بر آن است که با توجه به مدارک روشن اسلامی، به دور از هر گونه پیش داوری و تنها با بررسی دقیق منابع دینی، مخاطب خود را در تعیین مصداق اهل بیت در آیه شریفه تطهیر به ویژه از منظر اندیشمندان اهل سنت یاری رساند.
    در این راه، ابتدا به بررسی معنای لغوی و اصطلاحی اهل بیت می پردازد، آن گاه اقوال و نظریه های گوناگون را درباره اهل بیت در آیه تطهیر بر می شمارد، و سرانجام با تکیه بر قرائن موجود در آیه شریفه و نیز تعداد فراوانی از روایات وارد شده در موضوع از طریق فریقین، به این نتیجه می رسد که، آیه تطهیر، تنها در حق پنج نفر یعنی: پیامبر اسلام(ص)، علی(ع)، فاطمه(ص) و حسن(ع) و حسین(ع) نازل شده است و نمی تواند همسران پیامبر (ص) را دربرگیرد، زیرا به اتفاق فریقین، همسران پیامبر(ص) مصون و معصوم از خطا و اشتباه نبودند. ضمنا روش پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای و میدانی انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: اهل بیت، رجس، تطهیر، تفسیر و تاویل، تطبیق
  • زهره زمانی، صدیقه بحرانی، حسین غلامزاده صفحه 147
    هدف اصلی این پژوهش بررسی نظریه امام محمد غزالی و ابو علی سینا درباره یکی از دیرینه ترین مسائل کلامی و فلسفی در حوزه اندیشه اسلامی یعنی مساله حدوث و قدم عالم و تبیین چگونگی تکامل اندیشه متفکران یاد شده از حدوث زمانی عالم به حدوث ذاتی و جوهری جهان طبیعت، است. نظر به اینکه ابن سینا ملاک نیاز معلول به علت را امکان ماهوی می دانست لذا عالم از نظر او حادث ذاتی است و این امر هرگز منافاتی با قدیم زمانی بودن عالم ندارد. چون عالم علت خود نیست و نیاز به خالقی دارد که او را خلق کند، لذا آن را حادث می دانست و چون از نظر زمانی آغازی ندارد، پس قدیم است. بر خلاف نظر غزالی که معتقد است جهان از یک نقطه معین شروع و قبل از آن لحظه نیستی عالم بوده است. او معتقد است که به سوی گذشته که پیش برویم عالم و زمان محدود است، یعنی تا نامتناهی پیش نمی رود. در آینده هم زمان و زمانیان پیش نخواهد رفت. از نظر او خدا در خلقت عالم تحکما وقت خاصی را بر وقت دیگر برگزید ما نیازی نداریم درباره این گزینش چیزی بپرسیم. مقاله حاضر با روش کتابخانه ای و تجربه و تحلیل داده های مطالعاتی به واکاوی این مسئله پرداخته و به ابهاماتی در این زمینه پاسخ داده است.
    کلیدواژگان: امام محمد غزالی، ابن سینا، حدوث زمانی، حدوث ذاتی
|
  • Jamal Ahmadi, Kajal Fadakar Page 7
    Ethics is a firm issue in ones impulsive mind, leading deeds while not requiring thinking and vision. If the issue becomes the source of beautiful deeds is called pleasant deeds and if not it is unpleasant deeds.The most important effort recommended in Islam after having the right belief in unification is ethics.What is to appear in this essay is a glance at cultivation of morals from Islamic philosophers’ point of view in comparison with Quran and it will be pointed out that the books written from Aristotle time up to now have two phases. The first one is about theoretical issues on ethics whose founder is Aristotle, presenting issues based on rational science. The second phase which can be found among Islamic philosophers’ deals with basic theories of philosophers on ethics as well as discussing vices and virtues of ethics based on Qurand and Sunnah.This research which has been done by analytic, descriptive method concludes that most of anthropological subjects of Islamic philosophers are the same as former Greek philosophers’ subject matters that have entered in Islamic literature throught inherited Greek translations but regarding vices and virtues their most important reference has been Quran.
    Keywords: Ethics, Cultivation of morals, Vices, virtues, Heart, Impulsive mind, Reason
  • Behrouz Afshar Page 31
    According to the idea of the Trinity, God is a true triple and Father, son and holy spirit each have godhead.Emphasizing the unity of God’s nature, along with the belief to the triple essence of God, made this idea paradoxically and very difficult to accept and understand, and finally, the matter is beyond human understanding.History of Trinity steeps those factors in the emergence, evolution and explanation of the various interpretations that have been implicated.The Holy Quran says that the trinity idea is imported idea and made contradictory monotheistic teachings of Prophet Jesus (PBUH) and believes it considers worthy of divine retribution.Based on the principles and concepts of theology Trinitarian theology and Koran such as a child of God, divinity, and the begotten son of God, Jesus, Allah and the teachings of Jesus and the bases is facing serious challenges.In this paper, a critical attitude of Holy Quran to Trinity Christian with library research using primary sources such as the Koran and the Bible and the Koran records sought recognition of the Christian notion of the Trinity. Explaining the Trinity, its meanings, the reasons of its appearance and its theology on the Bible and the Koran Verses about Trinity form the main matters in this article.
    Keywords: Trinity Christian, the Bible, the Koran, the Islamic monotheism, polytheis
  • Alireza Entezari Page 47
    Preserving the environment, its improvement and protection, as well as the care and responsibilities are the issues which are closely related to the various sciences such as jurisprudence, law, philosophy, ethics and economics. Because, according to religious teachings, human life and survival depend on the protection of environment, so respecting the right to live for all environmental elements and creatures should not be considered just in a certain period of time, and human should always be responsible for the past as well as future. It is important to realize that any excess or wastage of the use of resources, and lack of care and attention will have harmful effects on the nature in general. Consequently, preserving the environment is one of the religious responsibilities, and any damage to it should be removed based on rules and principles of religion. In this paper, we will study the religious principles of preserving the environment.
    Keywords: Religious thought, Environment, Human, Koran, Nature
  • Hossian Habibitabar, Manigeh Amoli Page 73
    The causality principle is a existential relation between two existences that one of them needs to another.The Islamic philosophers had defined the cause in different form. In the view of peripatetics "cause" is divisible to four parts:Material cause, formal cause, efficient cause and final cause that the well-known philosophers accepted this division.The final cause on the one hand was named "end" and the other hand "final cause". And this word was meaned "effect", "purpose" and "profit". In the view of philosophy it is thing that the act was accomplished for it.But sometimesthe efficient cause is as matter of purpose and some times is as form of efficient. In fact final cause is complementary of efficient cause.So the final cause is according to Quiddity cause of efficient cause and according to existence is effect it. And every act is for purpose and every efficien is for end that the first meaning indicates Gods’ self-love to his substance and the scond is stating love of all created bings to him.
    Keywords: Causiality, efficient cause, final cause, purpose, end, complet cause
  • Morteza Haghshenas Page 97
    In Holly Koran, human is the best creature and the truth of the man is his immortal soul that emanates from God and returns to Him. In this perspective, human’s identity is “He” and “Towards Him” and his real life is in the Hereafter. Human sciences in this regard have a wide range and include all sciences which deal with human wisdom and spirit, such as: theology, Quran sciences and tradition, history, psychology, sociology, social science, education, ethics, law, political science, literature, and foreign languages. From the religious perspective the major principles of human sciences are: God-centeredness, Hereafter-orientation, justice, humanity, concern for others’ affairs, respect for the rights of women and family, life, property, and dignity of others; avoidance of oppression, sin, and sensuality; homosexuality, and so on. Our method here is field study and library research. As the leader said, the common human sciences are mainly taken from Western thought and it is essential to prepare religious (Islamic) humanities. The present study is an attempt to explain this issue.
    Keywords: Religion, Human, Spirit, Principles, Humanities
  • Gholamreza Rahimi Page 123
    The Verse of Purification is one of the most important and leading verses of Holy Koran in which the special status of the Infallible is stated. This paper is an attempt to help its audience determine the evidence for the Household of the Prophet in this verse particularly from the perspective of Sunni scholars. It is conducted through clear Islamic records, without any prejudice, and only through careful consideration of religious sources. In this way, it first describes the lexical and idiomatic meanings of “the Household of the Prophet”. Then, it mentions different interpretations and ideas about this subject in the Verse of Purification. Finally, relying on the evidence in this Holy verse and a large number of traditions from the both sides (Shiite and Sunnite), it concludes this verse is only about five people: Prophet Mohammad, Ali, Fatima, Hassan, and Hossein (peace be upon them) and cannot include the wives of the Prophet because both sects believe that the wives were not sinless and infallible. Meanwhile, the present study is a descriptive-analytical research which is performed through library and field study.
    Keywords: The Household of the Prophet, Impurity, Purification, Interpretation, Adjustment
  • Zohreh Zamani, Sedigheh Bohrani, Hossein Gholamzadeh Page 147
    The main objective of this study was to investigate the theory of Imam Mohammad Ghazali and Abu Ali Sina on one of the most ancient theological and philosophical issues in the field of Islamic thought, which is the creation and antiquity of the world, and also explaining how these scholars’ ideas have developed from time creation of the universe to the intrinsic and substantial creation of the natural world. Since Ibn Sina considered natural possibility as the criteria for cause and effect, the creation of the world in his view was intrinsic and did not contradict the antiquity of the universe. He believed the world was not its own cause, and needed a creator; therefore, it would occur, and as it did not have a beginning time, it was old. Contrary to Ghazali who believed there was a certain starting point for the universe and before that moment there had been nothing. He stated time and the universe were limited and it meant there would have been no infinity if we had gone either into the past or forward into the future. In his view God decided to create the world at a definite time and we do not need to ask about it.
    Keywords: Imam Mohammad Ghazali, Ibn Sina, Time creation, Intrinsic creation