فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 6 (تابستان 1391)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 6 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید امیر محمود انوار، جعفر صدری صفحه 7
    زیربنای همه جهت گیری های انسان در زندگی عقاید و باورهای اوست. بنابراین، عقیده بالاترین نقش را در زندگی فردی و اجتماعی انسان دارد. در سراسر ادوار، شعریکی از دو رسانه قدرتمند و اثرگزار در افکار عمومی بودهاست که این اثر گفتاری به عنوان یک اثر هنری ماندگار، حائز اهمیت است، چه در عصر جاهلیت و چه در عصر صدر اسلام شعر در همه ی موارد کاربرد داشته است. شعر عرب از دوره یجاهلیت تا پایان اموی ها، سیرخود را به طور تقریبا یکنواخت طی و بنا به گردش روزگاردچار تغیر و تحول اندکی می شد. لکن با آغازخلافت عباسی ها، تحولی چشمگیر در شعر، ادب و حتی فرهنگ عرب پدید آمد که بیشترین مظهر وجلوه گاه این تحول در موضوعات کلامی بود. اینمقاله با مقایسه آراء کلامی: امامیه، اشاعره و معتزله، میزان و ابعاد تاثیرگذاری اندیشه جبرگرایی در شعر عربیمورد بررسی قرار گرفته است. همچنین بررسیاین مساله که شاعرانی چون بشار بن برد، ابوالعتاهیه، حمیری... که تا حدی توانسته اند با التزام مفاهیم کلامی از مضامین شعری به درآیند اشاره شده و به اشعار ابوالعتاهیه، کمیت که خود از نام آوران بوده و در اشعارشان به اثبات معتقدات کلامی پرداخته اند، اشاره رفته است.
    کلیدواژگان: قرآن، کلام، جبر، اختیار، شعر عربی، اعتقاد
  • رضا برنجکار، محمدتقی شاکر اشتیجه صفحه 37
    در روایات، از منابع علم امام نوشتاری بنام مصحف فاطمه(ص) دانسته شده، که گاه از آن به کتاب نیز تعبیر گردیده است. نگاشته پیش رو با روش کتابخانه ای و رویکردی توصیفی و تحلیلی و با نگاهی کلامی در صدد بررسی چیستی و ویژگی های مصحف فاطمه(ص) و پاسخ به پرسشهائی است که ابهام را از آن پیراسته می کند. از مجموعه مطالب مطرح شده در رابطه با این موضوع بدست می آید که؛ سبب تحقق چنین امری، دلداری حضرت فاطمه پس از رحلت پیامبر (ص) و در حقیقت تجلی روح قدسی حضرت می باشد. اطلاق مصحف بر نوشتار مذکور به معنای بیان محتوای آن نیست، چرا که طبق تصریح روایات این نوشتار مشتمل بر قرآن نمی باشد. نگارنده مصحف، امیرالمومنین(ع) و املا کننده آن جبرئیل بیان گردیده است و محتوای مصحف اخبار و حوادثی گوناگون است.
    کلیدواژگان: تحدیث، جبرئیل، امام علی(ع)، فاطمه(ص)، مصحف
  • داود حسین زاده، غلامرضا عزیزی، بهزاد شوقی صفحه 53
    این پژوهش با هدف بررسی تحکیم و تقویت هویت دینی دانش آموزان دوره متوسطه شهر اسلامشهر در سال 1390 صورت گرفت. جامعه آماری دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه شهر اسلامشهر بودند که تعداد آنها 824/21 نفر بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته با مقیاس پنج گزینه ای لیکرت بود. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ، 81/0 بدست آمد، همین طور از روایی محتوا به منظور آزمون روایی پرسشنامه ها استفاده شد که بدین منظور پرسشنامه مورد تایید اساتید مربوطه و متخصصین حوزه دینی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که سطح سواد والدین با تحکیم و تقویت هویت دینی دانش آموزان رابطه معنی داری دارد، همچنین آزمون فرضیه ها با 99 درصد اطمینان نشان داد که هر 9 عامل پرسش هایبنیادین، جهت بخشیدن به زندگی، رویکرد مثبت به آینده، وحدت اعتقادی، ویژگی های تمدنی، تقویت و پذیرش اجتماعی، توجه به منزلت، معنا بخشیدن به جهان و مقاومت در برابر مصائب، در تقویت و تحکیم هویت دینی دانش آموزان تاثیر دارد. درضمن جهت تعیین اولویت اثر گذاری هر یک از عوامل تقویت و تحکیم هویت دینی دانش آموزان از آزمون فریدمن استفاده گردید که نتایج آن نشان داد میزان اثرگذاری هر یک از عوامل بر تقویت و تحکیم دینی دانش آموزان یکسان نیست بطوری که پرسش های بنیادین بالاترین تاثیر و ویژگی های تمدنی دارای کمترین تاثیر می باشد.
    کلیدواژگان: هویت دینی، مذهب، ویژگی های تمدنی، پرسش های بنیادی
  • علی اوسط خانجانی، محمدرضا شعبانی ورکی صفحه 75
    متکلمان؛ اعجاز را به عنوان پشتوانه ی درستی دعوت پیامبران بر دو گونه ی «فعلی و قولی» دانسته اند. اعجاز قولی که برجسته ترین مصداق آن قرآن کریم است، به دو ویژگیممتاز است. یکی از آن دوحکمت، که ناظر بر محتوی و دیگری بلاغت است که مشعر بر اسلوب و صورت است. این مقاله با عنوان «اعجاز در هیات ایجاز در قرآن کریم» کارکرد ایجاز را در سر سلسله ی اعجاز قولییعنی قرآن کریم به کاوش نهاده است. نگارندگان در این مقاله پس از تبیین فلسفه یایجاز در آیات قرآن کریم و مفهوم شناسی آن، شواهد ایجاز را با استمداد از قواعد بلاغی مورد تحلیل قرار داده اند. بررسی ها حاکی از آن است که آیات مکی صبغه یایجازی دارد و فراوانی ایجاز قصر نیز در سراسر قرآن کریم بیشتر از ایجاز حذف می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بلاغت، اعجازفعلی، اعجاز قولی، ایجازحذف، ایجاز قصر
  • کاظم قاضی زاده، یدالله ملکی صفحه 93
    بدون شک، کرامت انسان از آموزه هایمورد توجه ادیان و علمای حقوق بشر است. در مکتب اسلام نیز بر اساس آیات قرآن و احادیث اسلامی، کرامت ذاتی بشر مورد توجه و توصیه است. آنچه از قرآن فهمیده می شود یکسان دیدن حقیقت انسان است. در شرائط کنونی و مواجهه جهان اسلام با مکاتب حقوق بشری غرب، طرح حقوق ذاتی انسان از دیدگاه اسلام، حائز اهمیت و مورد انتظار است، در این مقاله با بهره گیری از آیه 70 سوره إسراء، کرامت و ارزش ذاتی انسان، به عنوان صفت عام انسانی مطرح گردیده است. روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از شیوه و منابع کتابخانه ای می باشد.
    کلیدواژگان: انسان، کرامت ذاتی، تفسیر موضوعی، عقل، اختیار
  • سیدمصطفی مناقب، احمدرضا بسیج صفحه 111
    به دلیل بشری بودن محتوا و لفظ کتاب مقدس و در نتیجه عجز آن از پاسخ گویی به نیازهای فکری و روحی بشر، بسیاری از متفکران غربی، به رغم تلقی های متفاوت از تجربه دینی آن را همسان و هم وزن با تجربه دینی دانسته اند. این سخن به دلایل فراوان نمی تواند در مورد وحی اسلامی منطبق بر حقیقت باشد. هرچند مساوی دانستن وحی با تجربه بشری اشکالات فراوانی دارد. در این گفتار ضمن تشریح تعابیر و نظریات گوناگون مطرح شده پیرامون تجربه دینی، آنها را نقد و بررسی کرده و نظر برگزیده خود را ترسیم نموده ایم. همچنین با تبیین تجربه انبیاء و تفاوت آن با تجربه دیگر انسان ها به معرفی وحی و حقیقت آن پرداخته و در آخر تفاوت وحی را با تجربه دینی مورد توجه و مداقه قرار داده ایم.
    کلیدواژگان: تجربه دینی، تجربه انبیاء، تجربه غیر معصومین، وحی
  • حسنعلی نوروزی، سید محمد نورالهی صفحه 139
    توحید اساس باورهای فرد و هسته ی مرکزی جهان بینی انسان را تشکیل می دهد و از این جهت مهمترین مولفه در هندسه معرفتی و شخص تلقی می گردد. بر همین مبنا اولین، مهم ترین و سرلوحه دعوت همه پیام آوران الهی همین بوده است. این اهمیت و حساسیت، موجب شده است تا مبانی، مولفه ها و چارچوب چنین اعتقادی در معرض رصد دائمی مکاتب، گروه های علمی و فرقه های مختلف قرار گرفته است. اینکه چه اعمال و رفتارهایی، انسان موحد را از توحید به شرک می برد و چگونه باید عمل نمود تا توحید دچار تزلزل نشود. از جمله مسائلی که در این زمینه دارای حساسیت بوده و بسیار مورد توجه قرار گرفته است، مسئله توسل می باشد، اینکه توسل چه هنگام شرک آلود شده و در چه هیاتی با توحید منافات نداشته بلکه تقویت باورهای توحیدگرا و خداپرستی است. معنای توحید و حقیقت آن و چیستی و چگونگی توسل و تبیین مرز این دو و هماهنگی رفتارهای توسل گونه با تعالیم قرآنی و روایی، مسئله ای است که مقاله حاضر با شیوه کتابخانه ای و روشی توصیفی تحلیلی با بهره گیری از منابع و ابزار کتابخانه ای به آن پرداخته و به ابهامات و سئوالات اساسی و مهمی در این خصوص پاسخ گفته است.
    کلیدواژگان: قرآن، روایت، توحید، توسل، شرک، احترام، علامه ی طباطبایی، رشید رضا
|
  • Seyed Amir Mahmood Anvar, Jafar Sadri Page 7
    The underlying of all the directions in one‟s life is his ideas and beliefs. Therefore, belief plays the most important role in the man‟s personal and social life. Throughout the ages, poetry has been one of the two powerful media influencing public opinion which its spoken effect as the lasting art work is important. Whether in the age of ignorance or in the era of Islam, poetry has been used in all cases. Arabic poetry had its progression almost consistently from the age of ignorance until the end of the Umayyad period and there was little change and evolution over time. However, starting with the Abbasid Caliphate, a dramatic development appeared in poetry, literature and even the Arab culture which its greatest manifestation was in the theological subjects. This paper compares the theological views: Imamieh, Asharites and Mutazilites and examines the influence of determinism on Arabic poetry. It also considers the fact that such poets as: Bashar Ibn Bard, Abol Atahieh, Homeyri,… partly because of their commitment to the theological concepts could avoid the poetic contents. And finally it studies the poems of Abol Atahieh, who had been one of the well-known poets and proved some theological beliefs in his poems.
    Keywords: Quran, Theology, Determinism, Free Will, Arabic Poetry, Faith
  • Reza Berenjkar, Mohammad Taghi Shaker Ashtijeh Page 37
    Mushaf of Fatima (S.A) is considered as one of the sources of Imam‟s knowledge in Shia's Hadith which sometimes was called as kitab (book).The aim of these pages is to study the nature and attribute of this source of Imam‟s knowledge and to answer the questions about it by documentary research method and with a descriptive-analytical approach and by theological method. This study asserts that the purpose of this Mushaf was to console Fatima (S.A) and to reveal her spiritual sole. The appellation of Mushaf doesn‟t have correlation to the content of this book, because according to many Of Shia hadith, this book didn‟t include Quran. The writer of this mushaf was Amir Al-Muminin Ali, the inspirer was Gabriel, and contained the events on the future time.
    Keywords: Tahdith, Gabriel, Imam Ali (A.S), Fatima (S.A), Mushaf
  • Davood Hossein, Zadeh, Gholam Reza Azizi, Behzad Shoghi Page 53
    This study investigated the factors of strengthening the religious identity of high school students in Islamshahr in1390. The population of study were 21/824 male and female high school students from Islamshahr. The questionnaire of the study was made by the researchers with a Likert scale of five options. The reliability of the questionnaire was 0/81 using Cronbach's alpha. To test the validity, the content validity was used and the questionnaire was approved by the faculty of religious professionals. The results showed that the parents‟ literacy level has a significant relationship with the strengthening of student's religious identity. Testing the hypotheses also showed with 99 percent confidence that all nine factors; basic questions; meaningful life, positive approach to the future, unity of belief, features of civilization, strengthening social acceptance, considering dignity, making sense of the world and withstanding suffering and disasters are all influential in strengthening the religious identity of students. To determine the priority of the influence of each factor, Friedman test was used. The results showed that the impact of factors are not the same. The factor of basic questions is the most and the features of civilization are the least effective ones.
    Keywords: Religious Identity, Religion, Features of Civilization, Basic Questions
  • Ali Owsat Khanjani, Mohammda Reza Shabani Varaki Page 75
    Theologians consider miracle as a support for the accuracy of the call of prophets which is in two forms of action and promise. The promise miracle, which the Holy Quran is the most prominent example, includes two characteristics. One of the two is wisdom which governs the content and the other is eloquence, which indicates the style and the form. This article, "The brevity of the Holy Quran as a miracle" has explored the function of brevity in the Holy Quran which is the most important promise miracle. The authors of this paper explain the philosophy of the brevity in the verses of the Holy Quran and its semantics and analyze the evidence of brevity with the rhetorical rules. The study suggests that Makki verses have more brevity and the amount of summarizing is more than deletion throughout the Holy Quran.
    Keywords: Holy Quran, Eloquence, Action Miracles, Promise Miracles, Deletion, Summarizing
  • Kazem Ghazi Zadeh, Yadolla Maleki Page 93
    With no doubt, the human dignity is of great concern in different religions and for human rights scholars. In Islam, according to Quranic verses and Islamic traditions, the inherent dignity of human has always been considered and recommended. What is understood from Quran is the identical view of human reality. In the current situation that the Muslim world confronts the West's doctrines of human rights, the issue of human inherent rights is greatly expected. In this paper, using the verse 70 of Surah Esra‟a, the inherent value and dignity of human has been introduced as a common human attribute. The method of research in this study is descriptive- analytic with the use of library resources and techniques.
    Keywords: Human, Inherent Dignity, Thematic interpretation, Wisdom, Free Will
  • Seyed Mostafa Managheb, Ahmad Reza Basij Page 111
    Due to the human word and content of the Holy book and its inability to meet the intellectual and spiritual needs of the human, many western scholars, despite different perceptions of religious experience, consider revelation the same as religious experience,. But this cannot be true about the Islamic revelation because of many reasons and considering revelation similar to the human experience has many problems. This paper explains and analyzes different interpretations and views expressed about the religious experience and presents the authors own view. It also introduces the revelation and its truth through explaining the experience of prophets and its difference with other people‟s experience. Finally, it examines the differences between revelation and religious experience.
    Keywords: Religious Experience, Prophets‟ Experience, Non, infallible Experience, Revelation
  • Hassan Ali Norouzi, Seyed Mohammad Nurollahi Page 139
    Monotheism constitutes one‟s individual beliefs and the central core of his or her worldview. Hence, it is a major component of a person‟s knowledge. On this basis, it has been the first and the foremost call of all the messengers of God. This importance and sensitivity has caused the constant observation of the principles, components and frameworks of such faith by various schools, scientific groups and different sects and which actions and behaviors would change a man from a monotheist to a polytheist and what should be done to avoid it. Resort is a very sensitive and highly regarded issue in this context which is not only compatible with monotheism but also strengthening this belief. The meaning of monotheism and its truth, the action of resort and its reality, and defining the boundaries of these two and coordinating the resorting actions with the guidance of Koran, Prophets, and Imams, are the main aims of the present study. This paper, through library research and analytic-descriptive approach and the use of library resources, provides answers to some key questions and solves some uncertainties in this regard.
    Keywords: Quran, Narrative, Monotheism, Resort, Polytheism, Respect, Allameh Tabatabaei, Rashid Reza