فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 42، فروردین 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هایده فیضی پور، احد زینالی* صفحه 1
    پیش زمینه و هدف

    افت تحصیلی در دانشگاه ها به عنوان یکی از مشکلات عمده مراکز آموزش عالی مطرح می باشد و نیاز به راهکارهای مداخله ای ضرورت پیدا کرده است. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر آموزش راهبردهای یادگیری و مطالعه بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان دچار افت تحصیلی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی بر روی 28 نفر از دانشجویان مشروطی که به طور تصادفی انتخاب و به دو گروه آزمایشی و کنترل تقسیم گردیدند با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون بر اساس میانگین نمرات دانشجویان در طول دو ترم تحصیلی قبل و بعد از مداخله مورد مطالعه قرار گرفتند. تک تک افراد گروه آزمایش در طول 8 جلسه یک و نیم ساعتی به صورت فردی، تحت آموزش راهبردهای یادگیری و مطالعه و مصاحبه فردی قرار گرفتند؛ در صورتی که برای گروه کنترل هیچ مداخله ای در این زمینه انجام نشد. تفاوت میانگین نمرات امتحانات پایان ترم در دو نیمسال تحصیلی هر دو گروه با استفاده از آزمون تی و نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین نمرات گروه آزمایش در پیش آزمون 03/11 بود که پس از مداخله آموزشی به 14/14 افزایش یافت در صورتی که میانگین گروه کنترل در پیش آزمون 94/10 بود که در پس آزمون به 82/10 کاهش یافت. بر اساس یافته های بدست آمده بین میانگین نمرات گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری مشاهده شد(00/0 P<). همچنین درصد افت تحصیلی در دانشجویان پسر به طور معنی داری، بیشتر از دانشجویان دختر می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش راهبردهای یادگیری و مطالعه، تاثیر مثبتی بر پیشگیری از افت تحصیلی دانشجویان دارد و می توان به عنوان یک راهکار آموزشی در طول دوران تحصیلی و به ویژه از اولین ترم از آن استفاده کرد. همچنین در رابطه با تفاوت معنی دار بین درصد افت تحصیلی دانشجویان دختر و پسر، نیاز به مطالعه بیشتری وجود دارد.

    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری و مطالعه، راهبردهای فراشناختی، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان ناموفق
  • معصومه همتی مسلک پاک، رحیم بقایی، مهدی یوسفی، هاله قوامی صفحه 7
    پیش زمینه و هدف
    افزایش شکایت از تیم پزشکی و کادر درمانی و نیز افزایش اقدامات درمانی پرخطر در سال های اخیر، مهم ترین ضرورت اجرای این مطالعه بود. هدف از انجام این مطالعه، تعیین شکایات وارده از پزشکان، دندانپزشکان، داروسازان، پرستاران و ماماها به سازمان نظام پزشکی استان آذربایجان غربی در سال های 1385 تا 1389 از جهت تعداد، پراکندگی و علل طرح شکایت است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر، تمام پرونده های ارجاعی به سازمان نظام پزشکی شهر ارومیه در فاصله سال های 1385 تا 1389 مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها فرم حاوی اطلاعات مورد نظر بود که توسط یک نفر کارشناس سازمان نظام پزشکی تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در مجموع این پنج سال، 359 شکایت از تیم پزشکی و کادر درمانی طرح شده بود. تعداد شکایت از 37 پرونده در سال 1385 به 129 پرونده در سال 1389 افزایش یافته بود. رای صادره به اکثریت (8/78 درصد) پرونده ها، تبرئه و منع تعقیب بود.
    بحث و نتیجه گیری
    بیشتر تیم پزشکی و کادر درمانی استان آذربایجان غربی که از آنان شکایت شده بود، از نظر کارشناسان نظام پزشکی قصوری مرتکب نشده و تبرئه شده بودند. رفتار مبتنی بر تعهدات حرفه ای تیم پزشکی و کادر درمانی در برابر بیمار می تواند مانع وقوع بخش عمده ای از شکایات ها شود.
    کلیدواژگان: شکایت، حقوق بیمار، خطاهای تیم پزشکی، سازمان نظام پزشکی
  • حسین حبیب زاده، نرجس کاظمی، یوسف محمدپور، حمیدرضا خلخالی صفحه 14
    پیش زمینه و هدف
    آموزش بالینی فرآیندی پیچیده است که در آن عوامل گوناگونی نقش دارند. استفاده از پورت فولیو به عنوان روش آموزشی ارزشیابی نوین در آموزش بالینی دانشجویان پرستاری می تواند در درک آنان از محیط های بالینی موثر باشد. هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر آموزش به شیوه پورت فولیو با روش مرسوم بر درک دانشجویان از محیط آموزش بالینی در ترم چهار پرستاری دانشکده پرستاری مامایی ارومیه بود.
    مواد و روش کار
    این پژوهش نیمه تجربی، بر روی 37 نفر از دانشجویان ترم چهار پرستاری انجام شد. دانشجویان به دو گروه کنترل(آموزش به روش مرسوم) و گروه مداخله(آموزش به روش پورت فولیو) تقسیم شدند. برای سنجش درک دانشجویان از محیط یادگیری بالینی از پرسشنامه استاندارد دریم و با مختصری تغییرات منطبق با فرهنگ دانشگاهی ایران در بخش قلب استفاده گردید. پرسشنامه دریم حاوی 50 سوال در پنج حیطه یادگیری، اساتید، درک دانشجو از توانایی فردی، فضای آموزشی و درک از شرایط اجتماعی فردی می باشد. داده های حاصل توسط نرم افزار SPSS 16 و آزمون های آماری کای دو، تی مستقل، من ویتنی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که در آموزش به شیوه پورت فولیو درک دانشجویان از محیط آموزش بالینی بیشتر از گروه کنترل که تحت آموزش با روش مرسوم بودند می باشد، و نتایج از نظر آماری من ویتنی معنی دار بود(001/0 P<). در مقایسه دو گروه، میانگین تفاضل امتیاز درک در دو گروه پس از مداخله دارای تفاوت معنی دار آماری بود(001/0 P<).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به امتیاز کسب شده در گروه مداخله که وضعیت مطلوب را نشان می دهد به نظر می رسد استفاده از روش های نوین آموزش از جمله پورت فولیو سبب برآورده شدن انتظارات دانشجویان از محیط های بالینی می شود.
    کلیدواژگان: مدل دریم، محیط آموزش بالینی، پورت فولیو
  • محمد حسنی، شاپور فرشیدی، لیلا جودت کردلر، مریم سامری صفحه 22
    پیش زمینه و هدف
    همه سازمان ها و مخصوصا سازمان های آموزشی به منظور اصلاح روش ها، بهسازی نیروها و نهایتا بهبود عملکرد فرد در سازمان به ارزیابی از کارکنان خود و تعیین میزان پیشرفت و دستیابی به اهداف نیازمند هستند. در دانشگاه این مهم، مبنای بیشتر فعالیت های آموزشی را تشکیل می دهد. با توجه به اینکه اساتید مهم ترین بخش نظام آموزش عالی را تشکیل می دهند، هدف از این پژوهش بررسی تاثیر ارزشیابی های دانشجویی انجام شده از اساتید در بهبود تدریس آنان در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی– درمانی تبریز می باشد.
    مواد و روش کار
    تحقیق حاضر یک تحقیق توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش کلیه اعضای هیئت علمی و مدیران گروه دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال تحصیلی 1387-1386 بوده است که تعداد آن ها 294 نفر بوده و همه این اعضا به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استفاده شده است که یکی از پرسشنامه ها مربوط به اعضای هیئت علمی و دیگری مربوط به مدیران گروه ها می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی شامل جداول فراوانی، میانگین، درصدها و همچنین آزمون t از روش های آمار استنباطی استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که اکثریت اساتید میزان تغییر در عملکرد خود را با توجه به ارزشیابی های دانشجویی انجام شده از آنان در طی دو سال گذشته کم و متوسط گزارش کرده اند. همچنین در بخش نظرخواهی از مدیران گروه ها در مورد اساتید اکثریت مدیران گروه ها میزان تغییر در عملکرد اساتید را با توجه به ارزشیابی های دانشجویی انجام شده کم گزارش کرده اند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتیجه گیری می شود که تاثیر ارزشیابی های دانشجویی انجام شده از اساتید در بهبود تدریس آنان کم بوده است و در این زمینه لازم است علل مختلف شناسایی شده و تدابیر مناسبی اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، عملکرد، اعضای هیئت علمی، مدیران گروه های آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی تبریز
  • حمیده خلیل زاده، فاطمه خرسندی، آرام فیضی، حمیدرضا خلخالی صفحه 34
    پیش زمینه و هدف
    بستری شدن کودک یکی از استرس زاترین حوادث زندگی برای والدین محسوب می شود. اما حضور دائمی والدین با داشتن نقش فعال در امر مراقبت از فرزند، می تواند باعث کاهش اضطراب، تقویت هویت والدینی و افزایش حس توانمندی در آنان گردد. از این رو این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مراقبت خانواده محور بر اضطراب والدین کودکان بستری مبتلا به عفونت ادراری انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی، روش نمونه گیری تدریجی، تعدادکل نمونه ها (80 والد) می باشد که به تدریج در دو گروه کنترل (40 والد) و مداخله (40 والد) قرار گرفتند. بعد از اخذ رضایت، گروه کنترل مراقبت های معمول بخش و گروه مداخله مراقبت خانواده محور را دریافت نمودند. ابزار گردآوری پرسشنامه استاندارد اضطراب آشکار و پنهان اسپیل برگر بود که توسط والدین در هر دو گروه در بدو ورود و در زمان ترخیص تکمیل شد برای تعیین اعتبار پرسشنامه از روایی محتوی و برای تعیین اعتماد، از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری (تی تست) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین نمره اضطراب آشکار والدین در گروه کنترل در زمان ترخیص (58/6 ± 82/48) و در گروه مداخله (11/7±15/33) بوده است که با توجه به آزمون آماری تی اختلاف آماری معنی داری بین میانگین اضطراب در دو گروه پس از مداخله وجود داشت (001/0> p).
    بحث و نتیجه گیری
    اجرای مراقبت خانواده محور بیش از روش معمول مراقبتی منجر به کاهش اضطراب والدین می شود. بنابراین پیشنهاد می شود از این روش در مراقبت کودکان بستری استفاده شود.
    کلیدواژگان: مراقبت خانواده محور، اضطراب، والدین، عفونت ادراری
  • محمد اسماعیل پوربندبنی، رقیه صادقی، مهوش صلصالی، فریبا برهانی صفحه 42
    پیش زمینه و هدف
    حرفه پرستاری، فراتر از دانش و یا انجام دادن مجموعه ای از مهارت ها و تکنیک های حرفه ای است. برای مراقبت جامع نگر، دانش اخلاقی ازجمله ضرورت های آموزش پرستاران است. پرستاران همواره در عملکرد بالینی روزانه خود با مسائل اخلاقی مواجه می باشند و انتظار می رود در حل چالش های اخلاقی حین مراقبت نقش فعالی داشته باشند. شناخت عوامل موثر بر مشارکت فعال پرستاران در حل چالش های اخلاقی مواجه شده در بالین، به ویژه از دیدگاه دانشجویان کارشناسی ارشد پرستاری که سابقه کار بالینی دارند می تواند به مراقبت جامع از بیمار در سه بعد تکنیکی، حرفه ای و اخلاقی بینجامد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در سال91-1390 با رویکرد آنالیز محتوای کیفی انجام شده است. تعداد 46 نفر دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری از علوم پزشکی شهید بهشتی، علوم پزشکی گیلان و تربیت مدرس به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. مشارکت کنندگان به این سوال باز که از دیدگاه آنان: عوامل موثر بر مشارکت فعال پرستاران در حل چالش های اخلاقی مواجه شده در بالین کدام است به تفصیل پاسخ داده اند.
    یافته ها
    در آنالیز داده ها سه تم اصلی: خصوصیات ذاتی و فردی پرستار - نقش آموزشی و مدیریتی بیمارستان به عنوان کارفرما - عملکرد حرفه ای پرستار، استخراج شد.
    بحث و نتیجه گیری
    اگر از پرستاران انتظار می رود که مراقبت اخلاقی ارائه دهند و یا در حل چالش ها مشارکت فعال داشته باشند، اعضای تیم بهداشت و درمان و مدیران باید آنان را در مواجهه با چالش های اخلاقی بالین همواره حمایت کنند.
    کلیدواژگان: اخلاق پرستاری، آنالیز محتوای، دیدگاه، تحقیقات کیفی
  • زهرا تذکری، سوسن ولیزاده*، عیسی محمدی، هادی حسنخانی صفحه 51
    پیش زمینه و هدف

    علی رغم این مدعا که مراقبت معنوی بخش جدایی ناپذیر و هسته مراقبت کل نگر محسوب می شود، بیش از پنجاه درصد پرستاران در عمل چندان به مراقبت معنوی بیماران اهتمام نمی ورزند. و احساس می کنند، مهارت و توانایی لازم را در این حیطه کسب نکرده اند. لذا هدف از این مطالعه کشف و تبیین فرایند یادگیری مراقبت معنوی در پرستاری ایران بود.

    مواد و روش کار

    این مطالعه با روش نظریه زمینه ای در سال91-1390 در دانشکده پرستاری و مامایی تبریز انجام گرفت. داده ها از 18 دانشجوی پرستاری، چهار استاد و مربی و سه سوپروایزرآموزشی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند جمع آوری گردید. از روش پیشنهادی اشترائوس وکوربین برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    در پاسخ به سوال اصلی پژوهش پنج درون مایه یا طبقه اصلی به شرح زیر استخراج گردید. «ذخایر و آورده های فردی و ورودی»، «پارادوکس احساسی در بالین»، «یادگیری مراقبت بیمار محور»، «الگوپذیری بالینی و یادگیری غیررسمی» و «جو و فضای آموزشی». متغیر مرکزی این مطالعه «الگوپذیری بالینی و یادگیری غیررسمی» که همه طبقات را به هم مرتبط می ساخت، نشان داد، دانشجو با گزینش افراد محبوب که متصف به صفات اخلاقی و معنوی خدا پسندانه هستند و تعاملات خوبی دارند، الگوپذیری نموده، (غالبا اساتید/مربیان و بعد همگروهی ها و پرسنل) طی طریق می کند و مصادیق مراقبت معنوی را فرا می گیرد. فرآیند آموزش مراقبت معنوی، که در برگیرنده مفهوم مراقبت بیمار محور بود، فرآیندی پویا، غیر سیستماتیک و پنهان در تعاملات اجتماعی بود، که غالبا در بالین که عرصه واقعی تجارب پرستاری است و تحت تاثیر ذخایر و اندوخته های معنوی، مذهبی، فرهنگی و شخصی دانشجویان، الگوپذیری از رفتار و شخصیت اساتید و اطرافیان و تحت تاثیر جو حاکم آموزشی بدون برنامه ریزی و به طور غیر رسمی شکل می گرفت. درنهایت یافته های این پژوهش منجر به ارائه مدل توسعه مراقبت اعتقادی الگومدار در آموزش مراقبت معنوی دانشجویان پرستاری گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    تقویت پایه های اخلاقی و معنوی الگوهای اصلی منتخب دانشجویان (اساتید/مربیان)، تدوین برنامه و محتوی منسجم، کاربرد راهبردهای آموزشی مناسب، ایجاد فضای آموزشی عاطفی و پذیرا (حمایتی) و برنامه های فوق در معیت افراد محبوب و متعهد زمینه یادگیری مراقبت معنوی را تسهیل خواهدکرد.

    کلیدواژگان: مراقبت معنویت، تحقیق کیفی، دانشجوی پرستاری، فرآیند یادگیری
  • حمیده محدثی، حمیدرضا خلخالی*، زهرا فکور، ژیلا آزادی صفحه 64
    پیش زمینه و هدف

    نوزاد یک موجود آسیب پذیر است که مرگ آن تحت تاثیر عوامل دوران جنینی، حین زایمان و پس از آن قرار دارد. اولین قدم در کاهش مرگ و میر شناسایی علل آن می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط عوامل خطر نوزادی و اقدامات درمانی موثر با مرگ نوزادان طراحی و اجرا گردید.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه مورد- شاهدی است که گروه مورد شامل 250 نوزاد فوت شده بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان طی دوره زمانی 1386-1388 و گروه شاهد نیز 250 نوزاد که طی همان دوره در همان بخش بستری بوده و بعد از درمان لازم زنده ترخیص شده اند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل مشخصات دموگرافیک مادر و نوزاد، علل بستری، اقدامات درمانی و عوارض ناشی از آن و علل فوت بود. از آزمون آماری خی دو، نسبت بخت ها (Odds Ratio) و رگرسیون لجستیک برای بررسی چگونگی ارتباط متغیرها استفاده گردید که 05/0 P< معنی دار است. آنالیزهای آماری با استفاده از نرم افزار SPSS-16 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مدل رگرسیون لجستیک به روش پیشرو نشان داد آپگار دقیقه اول کمتر از 6 (02/4= OR)، وجود آسفیکسی حین تولد (16/6= OR)، داشتن HMD (08/4= OR)، وجود سپسیس (42/6= OR) باعث افزایش شانس فوت نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه و استفاده از N.CPAP و افزایش تعداد بارداری باعث کاهش شانس فوت نوزادان شده است. متغیرهایی چون کم وزن بودن نوزاد (LBW)، سابقه خویشاوندی، گروه خونی، سابقه زایمان زودرس و جنس نوزاد ارتباط معنی داری را نشان نداند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مطالعه حاکی از تاثیر مثبت عواملی چون آپگار پایین و آسفیکسی حین تولد، بیماری غشاءهیالن، عفونت دوران نوزادی و نارسی و آنومالی های مادرزادی و نوع زایمان بر مرگ نوزادان می باشند و مدیریت و انجام اقدامات صحیح درمانی و مراقبتی مناسب در کاهش مرگ ومیر موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: مرگ نوزادان، عوامل نوزادی، اقدامات درمانی، بخش مراقبت های ویژه
  • رویا ضرابی، لیلی رحمت نژاد، فریده باستانی صفحه 72
    پیش زمینه و هدف
    یکی از مسائلی که بارداری را تحت تاثیر قرار داده و منجر به پیامدهای نامطلوب می شود دیابت حاملگی است. در درمان و کاهش عوارض دیابت حاملگی، عوامل روان شناختی، همچون منبع کنترل سلامت درونی و برونی از عوامل مهم در میزان حس مسئولیت در کنترل بیماری و حفظ سلامت و خود مراقبتی و خود کنترلی می باشد. این پژوهش با هدف تعیین منبع کنترل سلامت (در ابعاد درونی و برونی) در زنان مبتلا به دیابت بارداری انجام شده است.
    مواد و روش کار
    این پژوهش، یک مطالعه همبستگی توصیفی است. جامعه پژوهش را کلیه مادران باردار مبتلا به دیابت حاملگی که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند تشکیل می دادند. حجم نمونه پژوهش 100 نفر برآورد شد که با روش نمونه گیری مستمر از چهار مرکز آموزشی و خدمات درمانی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. برای کسب اعتبار علمی ابزار از روش اعتبار محتوا و برای پایایی ابزار از آلفای کرونباخ استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. از آزمون ANOVA یک طرفه و T-test استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها 46درصد از مادران باردار، دارای منبع درونی پایین و 54درصد دارای منبع درونی بالا و معتقد به تاثیر خود فرد بر سلامتی بودند. لیکن از ابعاد کنترل سلامت، به طور کلی و با محاسبه z-score، منبع کنترل برونی پزشک از بالاترین فراوانی برخوردار بود. از ابعاد منبع بیرونی کنترل سلامتی (شانس، پزشک و دیگران) امتیاز کسب شده از شانس 50درصد پزشک 61درصد و دیگران 50درصد بود.
    بحث و نتیجه گیری
    از آن جایی که فراوان ترین بعد منبع کنترل سلامت، اعتقاد به پزشک بود، لذا رسالت سنگین پزشکان و ارتباط درمانی گروه پزشکی با بیماران و مددجویان در تاثیرگذاری بر سلامتی و خود کنترلی آنان مورد تاکید می باشد. همچنین با توجه به وجود ارتباط بین منبع کنترل شانس با سطح تحصیلات، به این معنی که با افزایش سطح تحصیلات، میزان اعتقاد به شانس کاهش می یافت، به طوری که افراد دانشگاهی، منبع کنترل «شانس» را در حد پایین تری نسبت به اکثر افراد بی سواد، دارا بودند. لذا این نکته می بایست به طور جدی در استراتژی های آموزش بهداشت و خود مراقبتی بیماران مبتلا به دیابت حاملگی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بارداری، منبع کنترل سلامت، دیابت حاملگی
|
  • H. Feizipour, A. Zeinali Page 1
    Background and Aims

    Educational failure is an important problem of most of the educational centers that needs urgent strategies. This study aimed to analyze the effects of teaching the learning and studying on the educational development of unsuccessful college students.

    Materials and Methods

    This experimental study was conducted on 28 college students that were chosen randomly and were divided into two experiment and control groups which were studied with a pre-test and post-test pattern based on the students average in two semesters. The experiment group was thought in 8 one-hour sessions individually، while control group did not receive any. The difference between the final grades of second semester every year was analyzed by SPSS software after exam.

    Result

    The average grade of the experimental group in pretest was 11. 03 that increased to 14. 14 after educational contract. While the control group average grade was 10. 94 that decreased to 10. 82 after the test. So according to the results، there was a meaningful difference between the average grade of the control and experimental groups. Also the rate of educational failure among the boy students was sufficiently more than girls.

    Conclusion

    The results of this study show that teaching the learning and studying methods has a positive effect on educational improvement of students and can be an educational model during the training especially for the first term. There was a meaningful difference between the rate of educational failure of girls and boys that need to be studied.

    Keywords: Learning, studying strategies, Meta learning strategies, Educational development, Unsuccessful students
  • M. Hemmati Maslakpak, R. Baghaie, M. Yosefi, H. Ghavami Page 7
    Background and Aims
    Increased complaints from the medical team and medical staff، and increased risk of therapeutic measures in recent years، was the most important necessity of performing this study. The purpose of this study was to determine complaints against physicians، dentists، pharmacists، nurses and midwives to the medical council of Urmia in the years 1385 to 1389 of the number، distribution and causes of complaint.
    Materials and Methods
    In this retrospective study، all cases referred to the medical council of Urmia in the years 1385 to 1389 were analyzed. Data collection instrument was a form containing information that was completed by a professional member of medical council of Urmia. Data were analyzed by using descriptive and inferential statistical tests.
    Result
    During five years، 359 complaints from the medical team and medical staff had proposed. Total complaints had increased from 37 cases in 1385 to 129 cases in 1389. Verdict of the majority (78. 8 percent) cases was prohibiting the prosecution and exoneration.
    Conclusion
    From the medical system''s expert’s opinion، most of the medical team and medical staff that their complaint had been performed were exonerated. Behavior based on the professional obligations of the medical team and medical staff in the majority of complaints of patients can be prevented.
    Keywords: Complaint, Patient Rights, Errors of the medical team, Medical council
  • H. Habibzade, N. Kazemi, Y. Mhammadpr, Hr Khalkhali Page 14
    Background and Aims
    Clinical education is a complex process with various factors. The portfolio program is considered a learning strategy that helps perception of nursing students in clinical environment. This study was carried out to compare the impact of Portfolio program performance with traditional method education on the perception of the nursing students (4th semester) in Urmia Nursing and Midwifery Faculty.
    Materials and Methods
    This research is a quasi-experimental study in which 37 nursing students (4th semester) were divided into two groups as control (traditional education) and intervention (portfolio education). dream (the Dundee ready education environment measure) is used to evaluate the perception of the standard model with minor changes to adjust with the cultural points of Iranian Universities، then it is used in Cardiac Ward. The DREEM contains 50 statements relating to range of topics directly relevant to education environment. The DREEM provides a global score (out of 200) for the 50 items and has five factors of Students’ Perceptions of Learning، Students’ Perceptions of Teachers، Students’ Academic Self Perceptions، Students’ Perceptions of Atmosphere، and Students’ Social Self Perceptions. Data was analyzed by SPSS software using، Chi2، independent t test، Mann Whitney and Pearson test.
    Result
    Expectation of nursing students in clinical environment achieved in Portfolio education more than Traditional education (P<0. 001). The difference between the mean scores perception in two groups was significant (P<0. 001).
    Conclusion
    According to achieved score in interventional groups that manifest optimal state، it is considered that using of new educational method such as Portfolio causes achieving expectation of students in clinical environments.
    Keywords: DREEM model, clinical education environment, portfolio, cardiac ward
  • M. Hasani, Sh Farshdil., M Page 22
    Background and Aims
    This research is done to assess the opinions of faculty members about the efficiency of student ratings on teacher performance in Tabriz University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    This is a descriptive - analytic research، all 294 faculty members and department heads of Tabriz University of medical science were involved. Data are collected using two questionnaires. One of them was distributed among the head of departments and the other was distributed among faculty members. The latter one was the same questionnaire used for rating faculty members by students. Descriptive statistics such as frequency tables، mean، percentages، etc. and inferential statistic (t test) were used to analyze data.
    Results
    Results indicated that majority of faculty members reported a low rate of change in their performance caused by students rating during last 2 years. In the part of head of departments’ opinions assessment، majority of them reported a low rate of change in the performance of faculty members in their department caused by students rating.
    Conclusion
    It is concluded that students'' rating of faculty members has little effect on their performance. It is needed to take appropriate steps in this regard.
    Keywords: Evaluation, Performance, faculty members, Heads of Educational departments, Tabriz University of Medical Sciences
  • H. Khalilzadeh, F. Khorsandi, A. Feizi, Hr Khalkhali Page 34
    Background and Aims
    Child''s hospitalization is considered as one of the most stressful life event for parents and children. Child''s fear of separation، unknowns and Etc. are factors for anxiety and confusion in the parents'' emotions، that easily moves to children، cause a negative impact on children، disorder in the parents role and disorder in the care and treatment but the constant presence of parents with having an active role in child care، can reduce anxiety، strengthen parental identity and increasing sense of empowerment in them. So this study aimed to determine the effect of family centered care on the anxiety of parents of hospitalized children with urinary tract infection.
    Materials and Methods
    This study is a quasi-experimental study. Sampling is available probability and the estimated number of samples in each group is 40 (totally 80 person). Questionnaire consisted of two parts، demographic profile (14 questions) and Spielberger trait anxiety questionnaire (40 questions). To determine the scientific validity of the questionnaire''s content validity and to determine the scientific reliability، Cronbach''s alpha test was used. After obtaining consent from subjects، control group received the usual care and experimental group family-based care. Spielberger trait anxiety questionnaire was completed by parents in both groups at admission، 48 hours after admission and at discharge and analyzed using statistical test.
    Result
    research findings suggest that the mean parental anxiety in control group at discharge (58/6 ± 82/48) and intervention group (11/7 ± 15/33). The t-test (p < 0/0001) show significant difference between two groups anxiety mean after intervention.
    Conclusion
    Implementation of family-centered care over usual care approach is to reduce parental anxiety. Therefore، this method can be used in the care of hospitalized children
    Keywords: Family Centered Care, anxiety, parents, urinary infection of childre
  • Ma Pourbandbani, R. Sadeghi, M. Salsali, F. Borhani Page 42
    Background and Aims
    The nursing profession is beyond the knowledge or set of skills and techniques to perform. To achieve holistic care، nurses must be educated the ethical knowledge. Nurses in their daily clinical practice are faced with numerous ethical issues and they are expected to have an active role to solution the ethical challenges. Exploration of effective Factors on active participation of clinical nurses to solution of ethical challenges can provide holistic care of the patients in three dimensions; technical، professional and ethical care. The purpose of this study was to explore the perspectives of master nursing students regarding these effective factors.
    Materials and Methods
    A qualitative study، using the content analysis approach، was conducted. The questionnaire with demographic and open-ended question were held with 46 master students who were studying nursing in tarbiat modaress، shahid beheshti and Guilan University of Medical sciences in 1390-91.
    Result
    During the data analysis، three main themes emerged: «Inherent and personal characteristics of nurses»، «management and training roles of hospital as employer»، and «professional performance of nurses».
    Conclusion
    Healthcare team members and administrators should support nurses to solution of ethical challenges if they are improving the ethical nursing care and active participation that are expected.
    Keywords: nursing ethics, content analysis, perspectives, qualitative research
  • Z. Tazakori, S. Valizadeh, E. Mohamadi, H. Hasankhani Page 51
    Background and Aims

    Despite the claim that spiritual care is an integral part and core of holistic care، more than fifty percent of nurses have seldom done it and، they feel that، they need more spiritual care education and practice. Therefore this study was conducted to explore and explain theoretically nursing students'' spiritual care learning process.

    Materials and Methods

    In this qualitative study 18 bachelor students، 4 teachers and 3 hospital supervisors were interviewed using deep and semi-structured interviews. Strauss and Corbin constant comparison was used for data analysis.

    Result

    Spiritual education، from the participant’s point of view، means the teaching and learning of how to provide comfort، security and connecting to Allah (religious decrees do) which can be achieved via positive motivation، efficient modeling and appropriate educational environment. Clinical and non-formal learning of spiritual care as the main theme comprised 5 sub-themes which include «affected by the master،» «effectiveness of friends in clinic،» «family influences» and «multimedia، internet، congress and exhibition influences»

    Conclusion

    This research helped to identify the factors that impact nursing students'' spiritual care learning in Iran.

    Keywords: nursing students, non, formal learning, Clinical learning, grounded theory, spiritual care
  • H. Mohadesi, Hr Khalkhali, Z. Fakor, J. Azadi Page 64
    Background and Aims

    Neonate is a vulnerable being and its death depends on neonatal risk factors during and after delivery. The first step in reduction of mortality rate is to recognize the causes. This present study was designed to determine the effect of neonatal risk factors and effective treatment measures on neonatal death.

    Materials and Methods

    This case-control study was carried out on 250 cases of dead neonates admitted in NICU during 2007 – 2009 years and the control group also was 250 neonates who were admitted during the same ward and year and after necessary treatments were discharged alive. To collect data، a questionnaire was provided including mother’s &neonates demographic features، hospitalized & deathcauses، treatment measures and its complications. Chi-squared test، odds ratio and logistic regression were used to determine the relationship between variables in which p<0. 05 was significant.

    Result

    The results of logistic regression by forward selection method showed that apgar less than 6 (O. R=4. 02)، birth asphyxia (O. R=6. 16)، HMB (O. R =4. 06) and sepsis (O. R =6. 42) cause to increase the neonates death in NICU but use N. CPAP and increasing of number of pregnancy cause to reduce the neonates death. There was no significant relation on variables such as low birth weight، family history، blood group preterm labor and neonate’s gender.

    Conclusion

    The results of this studyrevealed that the neonatal deaths are associated with low Apgar، birth asphyxia، HMD، sepsis، premature and congenital abnormality، it will be effective to reduce the neonatal mortality with management and doing the proper treatment & care measures.

    Keywords: Neonate's death, Neonatal factors, Treatment Measures, NICU, Case, control study
  • R. Zarrabi, L. Rahmatnezhad, F. Bastani Page 72
    Background and Aims
    Gestational diabetes is one of the common conditions which entails high risk pregnancies and leads to adverse pregnancy outcomes. Regarding treatment and reduction of complications and adverse pregnancy outcomes، psychological variables such as internal and external health locus of control has important role in self care and self control of gestational diabetic women. Therefore، the purpose of this study is to determine health locus of control among women with gestational diabetes and its relationship with demographic variables.
    Materials and Methods
    A descriptive correlational design was used in the study. One hundred pregnant women with the diagnosis of gestational diabetes in their last month gestational age were continuously recruited from four educational hospitals and health centers. The instrument for data collection was a questionnaire. Regarding validity and reliability of the instrument، we used content validity and Chronbach’s alpha for internal consistency. Descriptive statistics and data analyses were performed using the SPSS statistical software for Windows.
    Result
    In this study، 46% of the subjects had low internal health locus of control، 54% high locus of control with responsibility on their health. Also the different dimensions of external locus of control were consisted of chance، doctors and others. Fifty percent of the subjects had low external locus of control (chance)، 39% high locus of control، 61% low external locus of control (doctors)، 50% high locus of control (doctors)، 50% low external locus of control (others) and 50% high external locus of control. In general، with the calculation of z score، the highest frequency of the different aspects of health locus of control was doctors. There were significant relationships between locus of control and some demographic variables.
    Conclusion
    According to the study، doctors as the highest frequency of the dimensions of external health locus of control has significant role on the patients’ health and diseases. Therefore the therapeutic relationships between doctors and clients could be important. Also، there was a significant relationship between external health locus of control (chance) and the subjects’ educational status. It seems that this factor should be considered in health education and self care strategies، especially in women with gestational diabetes.
    Keywords: Pregnancy, Health Locus of Control, Gestational Diabetes