فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حجت الاسلام محمد علی رضایی اصفهانی، حمیدرضا طوسی صفحه 11
    نوشتار پیش رو به این مسئله می پردازد که از آموزه های قرآن کریم می توان میان قواعد عام مسئولیت بین المللی و حقوق خاص معاهدات ارتباطی نظام واره برداشت کرد.
    رویکرد سیستمی که به تازگی در پاسخ به معضل از هم گسستگی، چند پارگی و تکثر در حقوق بین الملل معاصر به ویژه در رژیم خودبسنده معاهدات، ظهور کرده و رابطه نظام مند میان قواعد اولیه و ثانویه را تعریف نموده، پیشتر در قرآن بیان شده است. در این کتاب آسمانی برای صیانت از تعهدات ناشی از معاهدات که الزاماتی اولیه را موجب می گردند، این تدبیر حکیمانه پیش بینی شده است که می بایست تعهداتی پسین، عدالت محور و عام بر خاطی حکم شود. همچنین تناسب میان خسارت ناشی از عهد شکنی و جبران آن در قواعد ثانویه قرآنی، اصلی اصیل است که سبقت در عدالت خواهی را نشان می دهد؛ از این رو، نوشتار حاضر می کوشد تا دو عنصر کارآمدی و دادگسترانه را با تطبیق بر رهیافت جاری حقوق بین الملل در رویکرد سیستمی این کتاب الهی اثبات کند.
    کلیدواژگان: قرآن، حقوق، رژیم خود بسنده (حقوق معاهدات)، نظام عام حقوق بین الملل، جبران خسارت، اصل تناسب
  • حجت الاسلام سید احمد میر خلیلی، مجید محمد زاده صفحه 43
    بحث از اهداف قانون، ملاک صحت و سقم، منشا مشروعیت و اعتبار یک قانون و همچنین بررسی شرایط قانون گذار، از پیچیده ترین و جدال برانگیزترین مسائل این حوزه از علوم بشری است.
    مهم ترین دیدگاه پیرامون اعتبار و مشروعیت قانون، وضع آن ازسوی مقام ذی صلاحی است که همه شرایط لازم قانون گذاری را داشته باشد؛ شرایطی از قبیل شناخت کامل انسان و آگاه به مصالح و مفاسد او، پیراستگی بودن از هر نوع سودجویی، منفعت طلبی و خودخواهی.
    از دیدگاه قرآن تنها کسی که شرایط و صلاحیت لازم قانون گذاری را داراست، تنها خداوند حکیم و علیم است؛ از این رو، منشا و اعتبار قانون نیز تنها اوست.
    در اسلام حق حاکمیت و ولایت اولا و بالذات از آن خداست و ثانیا و بالعرض حق کسانی است که خداوند آنان را برگزیده و پیروی از ایشان را واجب کرده است؛ در نتیجه، قرآن و سنت پیامبر اعظم9 و اهل بیت او: کتاب زندگی و قانون اساسی بشر برای رسیدن به سعادت می باشد.
    اهداف قانون و قانون گذاری، منشا و اعتبار قانون و قانون گذاری و شرایط قانون و قانون گذاری و مقایسه مکاتب مختلف قانون گذاری از مطالبی است که در نوشتار حاضر مطرح شده است.
  • حجت الاسلام جواد ایروانی، مهدی عبادی صفحه 65
    حقوق کودک از مهم ترین بحث ها در حوزه حقوق خانواده می باشد. در همین زمینه، مکاتب گوناگون حقوقی، دیدگاه های متفاوتی ارائه داده اند. این نوشتار به مقایسه دیدگاه های دو نظام حقوقی مطرح و مهم می پردازد؛ یعنی نظام حقوقی قرآن که جامع ترین منبع هدایت بشر است و کنوانسیون حقوق کودک که شالوده آخرین تلاش های انسان قرن بیست و یکم در عرصه بین الملل می باشد.
    در این نوشتار، بعد از بررسی جایگاه حقوق کودک و معرفی دو نظام حقوقی، به منظور بررسی تطبیقی دو نظام، تفاوت های آنها را در سه حوزه مبنایی، محتوایی و روشی یادآور شده است. پس از بررسی تطبیقی دو نظام حقوقی و ملاحظه تفاوت های آن دو، روشن می شود که حقوق کودک در قرآن از سطح فاخرتر و برتری نسبت به کنوانسیون حقوق کودک برخوردار است؛ چرا که کنوانسیون گرچه دارای نقاط مثبت و خوبی است، اما برخی از حقوق اصلی کودک را نادیده گرفته است.
    کلیدواژگان: قرآن، کنوانسیون حقوق کودک، کودک، حقوق
  • حجت الاسلام محمد مهدی کریمی نیا صفحه 87
    یکی از انواع تفسیر قرآن کریم، «تفسیر فقهی» است که فقها و مفسران شیعه و سنی برای فهم احکام شرعی از قرآن کریم، از قرن های اولیه اسلام تاکنون، از این روش استفاده کرده اند. در این نوشتار، بعد از مباحث مقدمی، به ویژگی های تفسیر فقهی، انواع روش های تفسیری، مبانی و ادله اشاره شده است و به دلیل اهمیت این نوع تفسیر، مهم ترین کتاب های مربوط از قرن دوم تاکنون آورده شده و در وسع این نوشتار، برخی آسیب های تفسیر فقهی بیان شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، آیات الاحکام، تفسیر فقهی، تفسیر موضوعی، فقه القرآن
  • حجت الاسلام نجف لک زایی، نصر الله نظری صفحه 123
    آزادی همزاد آدمی است، به همین سبب، برخی آن را تعریف نشدنی دانسته و برخی دیگر تعاریفی گوناگون از آن ارائه داده اند. با توجه به مجموع تعاریف ارائه شده می توان گفت آزادی چیزی است که حداقل سه مولفه اساسی عامل، مانع و غایت در آن وجود دارد. با در نظر گرفتن این مولفه ها در تعریف آزادی، می توان گفت که مهم ترین مصادیق آزادی سیاسی، آزادی مشارکت سیاسی، آزادی رقابت سیاسی و آزادی نظارت سیاسی می باشد.
    نوشتار حاضر، باتوجه به مصادیق فوق، دیدگاه های قرآن کریم در خصوص رابطه سیاست و دیانت و حق مشارکت سیاسی مردم در حکومت دینی را بررسی نموده و از طریق تحلیل برخی از آموزه های قرآنی به این پرسش اساسی پاسخ داده است که جایگاه آزادی سیاسی و سازوکارهای تحقق آن در قرآن کریم چیست؟ آموزه های مورد بررسی در این نوشتار «بیعت» و نقش «شورا و مشورت» در فرایند مشارکت سیاسی، «تحزب»، «سبقت در امور خیر» و «امر به معروف و نهی از منکر» می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، سیاست، آزادی سیاسی، مشارکت، رقابت، نظارت، شورا، بیعت، حزب
  • حسن رضایی هفتادر، مهدی همتیان صفحه 161
    نوشتار حاضر به بررسی و نقد مدخل «کشاورزی و گیاهان» در دایره المعارف قرآن لیدن می پردازد. نویسنده ضمن بررسی مفصل کشاورزی و گیاهان در قرآن به معرفی کتبی می پردازد که در زمینه کشاورزی و گیاهان به رشته تحریر درآمده و یا از زبان های غیرعربی به عربی ترجمه شده اند.
    ذخیره محصولات کشاورزی، نظام های آبیاری زیرزمینی، باد سرد و سوزان، مزارع سرسبز آخرت، دو باغ سرسبز و پر آب، گیاهان روئیده در جهنم مواردی است که در نوشتار حاضر آسیب شناسی شده و مورد بررسی و نقد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قرآن، علم، زیست شناسی، کشاورزی، گیاهان، دایره المعارف قرآن لیدن، دیوید وینز
  • غلامرضا نور محمدی، حجت الاسلام عباسعلی واشیان صفحه 181
    امروزه عرصه مباحث میان رشته ای در علوم انسانی به برقراری رابطه ای تنگاتنگ بین عرصه های علمی گوناگون در رشته های مختلف سوق یافته است. عرصه ای که در آن رابطه ها، قلمروها، روش ها و راهبردها، عملکردها، فواید و... مورد بررسی و نقد قرار می گیرد. در این میان، شناخت منبع و مآخذ مرتبط با این علوم، رسیدن به اهداف مذکور را فراهم تر می نماید. در این نوشتار به یکی از این عرصه های علمی، یعنی منبع شناسی قرآن و بهداشت و سلامت، پرداخته شده است. در این راستا با معرفی کتاب ها، مقالات سعی بر فراهم نمودن شرایطی برای تحقیق پژوهشگران و استخراج مصادیق علمی و تفسیری و... از زلال کلام الهی است.
    کلیدواژگان: قرآن، طب، بهداشت، سلامت، منبع شناسی
|
  • Dr. Muhammad Ali Rezaei Isfahani, Hameed Reza Tusi Page 11
    The current article addresses the question whether or not a systematic relation exist between the Quranic teachings and the general rules of international responsibility and individual rights of treaties. The writer is of the view that the systematic approach that has recently appeared in response to the dilemma of disconnectedness, incoherence and diversity of contemporary international law particularly in the autonomous regime of treaties, had already existed in the Quran defining a systematic relation between primary and secondary rules. To protect the warranty of treaties that arise from certain obligations, the heavenly book has also predicted the wise measure that the next commitments should be just and general and include he who violates the treaties. As such, the Holy Quran approves the principle of proportionate compensation of the damages that comes out of violation of treaties. This principle can be traced back to the concept of divine justice. The present paper tries to prove the two important elements of efficiency and justice and implement them on the prevailing approach of international law and a systematic approach on this divine book.
    Keywords: the Quran, Autonomous Regime of (Law Treaties), General System of International Law, International Responsibility, Primary Rules, Secondary Rules, Compensation of Damages [Reprisals], the Principle of Proportion
  • Dr. Sayyed Ahmad Mir Khalili, Majid Muhammad Zadah Page 43
    One of the most complicate and controversial debates in the relevant issues of humanities has been the discussion of legislation, its objectives, criterion, origin and conditions of a legislator. The most influential approach on credibility and legitimacy of a law is that the competent authorities having all legislative requirements should have imposed the laws. The conditions a legislator has to meet are as: complete understanding of human, his interest and corruption and being away of self-interest and selfishness. From the Quranic perspective, the only one who can meet all these characteristics is Allah, the all-wise and the Omniscient. Therefore, he alone is the origin and source of law. In Islam, sovereignty and guardianship [firstly and essentially] is the right of Allah, and He will devolve it to whom he pleases. Again, it will be their second and accidental right and their obedience is obligatory only due to Allah's command. As a result, the Quran, tradition of the prophet and his Progeny are playing the role of a constitution and a book of life for the humankind to gain salvation. The paper addresses the following issues too: the objectives of law and legislation, the origin of law, the credibility of law, the conditions of legislator and legislation and a comparative study of different schools on legislation.
    Keywords: the Quran, Legislation, Divine, Human, Made Laws, Objectives, Conditions of Legislator
  • Dr. Javad Irwani, Mahdi Ebadi Page 65
    The Rights of the Child is one of the most important debates in the Family Law. Various legal schools of thought and accounts are available on the subject. The present paper studies comparatively the views of the two prominent legal systems; i.e. the Quranic legal system that constitute the most comprehensive source of guidance for the human and the convention on the Rights of the Child which is the output of human's latest [21th century] efforts in the international arena. The writer in his comparative study of the two legal systems highlights the children's rights and introduces the two legal systems. Then he reminds the reader of the two school's main differences in three basic spheres of foundation, content, and method. The conclusion he draws is that the rights of a child in the Quran is greater in quantity and quality than that of the convention on the Rights of the Child; because this convention (CRC) though covers some positive points but still overlooks some of the children's basic rights.
    Keywords: the Quran, Convention on the Rights of the Child, Child, Rights
  • Dr. Muhammad Mahdi Karimi Niya Page 87
    One kind of interpretation of the Holy Quran is “Legal interpretation”. The Shiite and Sunnite jurists and exegetes from the first centuries of Islamic history onwards have applied this method to understand and derive religious rulings (requlations) from the Quran. The current paper after introductory discussions draws attention to the characteristics of legal interpretation, the kinds of exegetic methods and the foundations and arguments that favor legal interpretation. Due to the high significance of this type of interpretation, the writer has also touched the most important and relevant books from the second century onward. Finally, he addresses the challenges and harms of legal interpretation.
    Keywords: The Quran, Regulations, Legal Interpretation, Thematic Interpretation, Understanding the Holy Quran
  • Dr. Najaf Lakzai, Nasrullah Nazari Page 123
    Freedom is concomitant with the creation of human. Thus, some believe that freedom is not definable but at the same time, some offer various definitions of freedom. Considering all the definitions, there are three basic constituents of [freedom] factor, impediment and purpose. Taking all these constituents into account in definition of freedom, one can say that the most important examples of political freedom are freedom of political participation, freedom of political competition and freedom of political control. The current paper, given the above-mentioned examples, studies the Quranic standpoints in respect with the relationship of politics and religion and the people's right of political participation in a religious government. The writer tries to analyze the Quranic teachings responding the basic question that what is the status of political participation and the mechanism of realizing political participation from the perspective of the Quran. He also sheds light on the related concepts such as “allegiance”, the role of “council and consultation” in political process, “political activism”, “taking precedence in doing good deeds” and “enjoining good and forbidding evil”.
    Keywords: Freedom, Political Freedom, Participation, Competition, Supervision, Council, Allegiance, Party, Enjoining Good Deeds, Forbidding Evil
  • Dr. Hasan Rezaii Haftadar, Mahdi Hemmatyan Page 161
    The current writing reviews the entry of “agriculture and vegetation” in the Leiden Encyclopedia of the Quran. The writer having a comprehensive study of agriculture and vegetation in the Quran introduces the books that are written or translated from non- Arabic to Arabic on agriculture and vegetation. The paper also studies critically the following concepts the writer of the given article used in the Encyclopedia: preserving the agricultural goods, underground irrigation systems, two well-watered and intensely green gardens, cultivated fields, pastures, and plants growing in hell.
    Keywords: the Quran, Agriculture, Plants, Leiden Encyclopedia of the Quran
  • Dr. Ghulam Reza Noor Muhammadi, Abbas Ali Washian Page 181
    Today, the discussion of interdisciplinary humanities has led to a close relationship between various disciplines of science. This is the sphere where the relationships, realms, methods, strategies, functions, profits and… are discussed. In the meantime, recognition of the related sources of these sciences will pave the way for achieving the objectives. In this article, the writer pays attention to one of these scientific fields, which is sourcology of the Quran and health [hygiene]. Thus, he with introducing the related written books and articles and … tries to pave the background for the researchers to deduce scientific and exegetic examples from the Divine Book.
    Keywords: the Quran, Health, Sourcology