فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال ششم شماره 1 (فروردین 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله مروری
  • علیرضا باقری چیمه* صفحه 1
    تلاشی که در زمینه ی پیوند اعضا در کشور از دو دهه ی گذشته صورت گرفته است بدون شک فواید بسیاری را برای کشور و بیماران نیازمند داشته است. مدل فعلی پیوند اعضا از دهندگان زنده ی غیرفامیل اگرچه توانسته است به خوبی مانع از شکل گیری قاچاق اعضای پیوندی شود، لیکن با توجه به این که در روند اهدای عضو فرد دهنده و گیرنده ی عضو یکدیگر را خواهندشناخت، امکان انجام معامله بین آن ها وجود خواهد داشت. بنابراین، در واقع دهنده ی عضو، عضو پیوندی را اهدا نمی کند بلکه آن را به فرد نیازمند می فروشد. ارزیابی مجدد قوانین در این زمینه و تدوین راهکارهای مناسب می تواند در ارتقای سیستم پیوند اعضا بسیار راهگشا باشد. لذا به منظور جلوگیری از خرید و فروش اعضای بدن انسان که غیراخلاقی و غیرقانونی است، پیشنهاد می شود که روند پیوند اعضا بدین شکل اصلاح شود که براساس آن افراد داوطلب اهدای عضو بتوانند عضو خود را به طور ناشناس اهدا کنند و سپس عضو اهدایی به گیرنده ی نیازمند پیوند زده شود بدون آن که گیرنده ی عضو نیز از مشخصات فرد اهداکننده مطلع شود.
    در این مقاله ضمن تشریح روند پیوند اعضا از منابع جسد و مرگ مغزی، پیوند اعضا از دهنده ی زنده ی غیرفامیل در کشور مورد نقد و بررسی قرار گرفته و در پایان پیشنهاداتی به منظور اصلاح روند مذکور ارائه می شود.
    کلیدواژگان: پیوند اعضا در ایران، قانون مرگ مغزی، هدیه ی ایثار، دهندگان زنده ی عضو
  • فریبا شریفیان* صفحه 11
    پزشکی در دوران ساسانی از سویی بر پایه ی طب اوستایی استوار بود، که رد پای آن را می توان در برخی متون به جا مانده ی پهلوی دنبال کرد؛ و از سوی دیگر تحت تاثیر طب در سرزمین های هم جوار ایران از جمله مصر و یونان بود. امپراتوری ساسانیان نام خاندان شاهنشاهی ایرانی است که از سال 224 تا 651 میلادی بر ایران فرمانروایی کردند. علم پزشکی در این دوران هم چون سایر علوم پیشرفت چشمگیری داشت. مطالب مربوط به پزشکی ساسانیان به طور پراکنده ای در متون پهلوی آمده است که از آن جمله می توان به کتاب های سوم و هشتم دینکرد (Dinkard)، بندهشن (Bundahishn)، صدر در نثر در بندهشن و روایات پهلوی اشاره کرد. از این میان کتاب سوم دینکرد بیش ترین مطالب را در خصوص پزشکی ایران در زمان ساسانیان در بر دارد. در مقاله ی حاضر ضمن بررسی اطلاعات مربوط به پزشکی در متون پهلوی با مراجعه به اسناد و متون تاریخی، به پیشینه ی ارزشمند پزشکی در زمان ساسانیان پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: ساسانیان، اوستا، دینکرد، وندیداد (Vandidad)
  • مقاله پژوهشی
  • هادی صادقی*، مهدی نصرتیان اهور صفحه 21
    هر چند برای مرگ در لغت معانی مختلفی ذکر کرده اند، به نظر می رسد مناسب ترین معنا برای آن، رفتن قوه از هر چیز زنده است. در اصطلاح فقها نیز مرگ به معنی جدا شدن روح از بدن به طور دائم است. برای این معنا در آیات و روایات شواهد و قرائنی نیز وجود دارد. برای مرگ انسان در فقه و اخلاق اسلامی احکام متعددی وجود دارد. به همین دلیل شناخت موضوع، حقیقت و ملاک مرگ و زندگی برای فقیه ضروری است. درباره ی ملاک مرگ و زندگی از منظر فقهی و اخلاقی دو نظریه ی عمده وجود دارد. برخی معتقدند مرگ آدمی به مردن قلب اوست. برخی دیگر معتقدند انسان با مرگ مغزش می میرد. هر یک از دو نظر برای خود استدلال هایی دارند که لازم است از منظر فقهی و اخلاقی به آن پرداخته شود. پیروان دیدگاه مرگ قلب به ادله ای هم چون مرجعیت عرف عام در تشخیص مفاهیم، وجوب حفظ نفس محترم، اصاله الاحتیاط در امر نفوس و استصحاب استدلال کرده اند که در این مقاله این دلایل به نقد کشیده شده است. طرفداران مرگ مغزی نیز به ادله ای هم چون تپش قلب قبل از حلول روح به بدن، امکان تعویض قلب و عدم امکان تعویض مغز، مشابهت مرگ و خواب و نشانه های مرگ استدلال کرده اند که از میان آن ها دلیل امکان تعویض قلب و عدم امکان تعویض مغز و دلیل نشانه های مرگ پذیرفته شد.
    کلیدواژگان: مرگ، مرگ مغزی، مرگ قلبی، ملاک مرگ و زندگی
  • اکرم ایزدی خواه، طاهره چنگیز*، نیکو بمانی، ابراهیم میرشاه جعفری صفحه 34
    یکی از راه های گسترش اخلاق در سازمان ها، تبیین رفتارهای پذیرفته شده ی اخلاقی در موقعیت های خاص، در قالب کدهای اخلاقی است که محتوای آن از توجه به تفاوت های ایدئولوژیک و فرهنگی در جوامع مختلف متفاوت خواهد بود. تدوین کدهای اخلاقی برای آموزش دهندگان بالینی پزشکی، به علت مسوولیت هم زمان آموزش و درمان، و تعارض احتمالی حاصل از آمیختگی این دو، ضروری است. این مطالعه به منظور تدوین کدهای اخلاقی برای آموزش دهندگان بالینی پزشکی با رویکرد اسلامی - ایرانی انجام شد. این مطالعه ی توسعه ای در سه مرحله انجام شد. در مرحله ی اول متون داخلی و خارجی مرور و به روش تحلیل محتوا بررسی شد و بر مبنای مفاهیم استخراج شده، پیش نویس اولیه ی کدهای اخلاقی برای آموزش دهندگان بالینی پزشکی آماده شد. در مرحله ی دوم با تشکیل جلسات بحث متمرکز و کسب نظر متخصصان، پیش نویس کدها اصلاح و در مرحله ی سوم توسط 24 نفر از صاحب نظران ملی اعتباریابی شد و ویراست سوم برای طرح در مراجع رسمی آماده شد.
    حاصل این پژوهش 55 کد یا توصیه ی اخلاقی است که تحت 18 موضوع (وجدان کاری، مسوولیت پذیری، احترام به دیگران، تعالی علمی، احترام به آزادی دیگران، عدالت، سعه ی صدر، پایبندی به احکام شرعی و احترام به آداب اسلامی، عفاف، جلب اعتماد، تواضع، قناعت، ارتباط با همکاران، توجه به بیمار، توجه به دانشجو، خوش خلقی، رازداری، و نظم) طبقه بندی شده است. استخراج مفاهیم و موضوعات اخلاقی از منابع غنی اسلامی - ایرانی، امکان پذیر بوده و زیربنای مناسبی برای تدوین کدهای اخلاقی در زمینه ی آموزش پزشکی فراهم کرد. انتظار می رود این کدها به دلیل تناسب با فرهنگ و اعتقادات ایرانیان بهتر پذیرفته شود و در صورت ایجاد زمینه های مناسب سازمانی، اجرای آن در محیط های آموزشی ایران در مقایسه با استفاده از کدهای اخلاقی تدوین شده در دیگر کشورها با کم ترین اشکال مواجه خواهد شود.
    کلیدواژگان: کد اخلاقی، آموزش پزشکی، آموزش بالینی، معلم بالینی
  • احمد ایزدی، اسمعیل محمدنژاد*، سیده رقیه احسانی صفحه 49
    حقیقت گویی به منزله ی ارائه ی اطلاعات مناسب به بیمار جهت تصمیم گیری آگاهانه راجع به روند مراقبتی درمانی است. حقیقت گویی تمامی ابعاد مربوط به سلامت فردی را در بر می گیرد. به دلیل کمبود مطالعات این پژوهش با هدف تبیین پدیدارشناسی حقیقت گویی براساس تجربیات پرستاران انجام شد. پژوهش حاضر کیفی و روش آن پدیدارشناسی است. در این روش تجربیات 14 پرستار بالینی شاغل در بیمارستان آموزشی شهر تهران در سال 91- 1390 با استفاده از مصاحبه جمع آوری شد. نمونه گیری به صورت مبتنی بر هدف انجام شد و با استفاده از روش کلایزی داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های حاصل از تجارب پرستاران از حقیقت گویی با 12 زیر مفهوم و دو درون مایه اصلی پیامدهای تقویت کننده و موانع حقیقت گویی استخراج شد. نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد پرستاران باید ضمن آگاهی از شرایط بیمار جهت تصمیم گیری، با شیوه های صحیح ارتباط و انتقال خبر بد آشنایی داشته باشند تا بتوانند بهترین مراقبت را به آن ها ارائه دهند و این خود گامی در ارتقاء عملکرد پرستاران است.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجربیات، حقیقت گویی
  • ملیحه عامری*، عاطفه واعظی صفحه 59
    پرستاران در محیط کاری خود با مسائل اخلاقی گوناگونی روبه رو هستند. تنش اخلاقی نیز یکی از این مسائل است که هویت و یکپارچگی پرستار به عنوان موجود متعهد به اخلاق را تحت تاثیر قرار می دهد. این پژوهش با هدف تعیین تنش اخلاقی و عوامل مرتبط با آن از دیدگاه پرستاران شاغل در بخش های انکولوژی بیمارستان های آموزشی شهر تهران در سال 1390 انجام شد.
    این مطالعه ی توصیفی بر روی کلیه ی پرستاران شاغل در بخش های انکولوژی بیمارستان های شهر تهران که دارای شرایط ورود به مطالعه بودند انجام پذیرفت. جهت گردآوری داده ها، پرسشنامه ی اطلاعات جمعیت شناسی، مقیاس تنش اخلاقی بازنگری شده و پرسشنامه ی بررسی عوامل مرتبط با تنش اخلاقی از دیدگاه پرستاران مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها نشان داد میزان تنش اخلاقی پرستاران بخش انکولوژی زیاد بود. بیش ترین تنش اخلاقی در موقعیت های چشم پوشی از عدم دریافت رضایت آگاهانه از بیمار و انجام درمان و آزمایش های غیرضروری در مراحل آخر حیات بیماران بنا به دستور پزشک بود. همبستگی آماری معنی دار بین سن، سابقه ی کار در بخش انکولوژی و وضعیت استخدام با شدت تنش اخلاقی یافت شد. از دیدگاه پرستاران مورد مطالعه عوامل سازمانی از جمله حمایت از جانب مدیران، استقلال حرفه ای پرستار و داشتن شرح وظایف مشخص از بالاترین عوامل موثر بر تنش اخلاقی محسوب می شود. پرستاران شاغل در بخش انکولوژی به طور دائم با موقعیت های بالینی همراه با تنش اخلاقی بالا روبه رو می شوند. بنابراین، ارائه ی راهکارهایی برای مقابله با تنش اخلاقی در این محیط ها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تنش اخلاقی، پرستاران انکولوژی، رضایت آگاهانه، مراقبت بیهوده
  • نجف الهیاری فرد* صفحه 68
    زیست فناوری به دلیل گستره ی وسیع کاربردهای خود در بخش های مختلف صنعت، کشاورزی، پزشکی، محیط زیست و...، فناوری برتری است که نقش مهمی در ترسیم آینده ی کشورهای جهان ایفا خواهد کرد.
    سازمان فائو پیش بینی کرده است که تامین امنیت غذای 9/1 میلیارد نفری جمعیت جهان در سال 2050 مستلزم افزایش 70 درصدی تولید غذا در جهان و افزایش 100 درصدی تولید غذا در کشورهای در حال توسعه است. موسسه ی بین المللی ارزیابی بهره گیری از بیوتکنولوژی کشاورزی اعلام کرده است، زیست فناوری می تواند راه حلی کلیدی برای رشد روزافزون تقاضا برای غذا در جهان باشد. لذا بهره برداری هدفمند از زیست فناوری با رعایت تمامی جنبه های ایمنی و اخلاقی مربوطه منجر به افزایش تولید مواد غذایی و بهره وری قابل توجه خواهد شد. البته این خود مرهون فرهنگ سازی، تدوین قوانین و مقررات، تولید و تجاری سازی محصولات تراریخته ی ژنتیکی و اصلاح الگوی مصرف جامعه است.
    بررسی دیدگاه های مراجع عظام و نظریات فقهی مصرف محصولات تراریخته حاصل از مهندسی ژنتیک ما را به مسائل اخلاق زیستی مربوطه و چگونگی استفاده ی صحیح رهنمون خواهد کرد. در این تحقیق از مراجع عظام شیعه جنبه های مختلف مصرف مستقیم و غیر مستقیم محصولات حاصل از مهندسی ژنتیک در قالب چهار پرسش استفتاء شده است. همه ی ایشان مصرف این محصولات را مجاز دانسته اند، هم چنین، برخی این اجازه را مشروط بر عدم ضرر رسانی در حال و آینده، اطلاع مشتریان از نوع محصول دریافتی و این همانی محصولات اعلام کرده اند. در این مقاله ضمن اعلام پاسخ های دریافت شده، جنبه های اخلاق زیستی و فقهی دیدگاه های مراجع عظام در زمینه ی محصولات تراریخته تبیین می شود.
    کلیدواژگان: زیست فناوری، اخلاق زیستی، دیدگاه اسلامی (شیعه)، محصولات تراریخته
  • فاطمه دومانلو*، امیرحسین خداپرست صفحه 77
    پیشرفت چشمگیر فناوری های نوین زیستی در دهه های اخیر ضرورت توجه به مسائل اخلاقی برخاسته از کاربست این فناوری ها را بیش از پیش آشکار کرده است. اصول چهارگانه ی اخلاق زیستی در پاسخ به همین نیاز تدوین شده اند و در اختیار دست اندرکاران این بخش قرار گرفته اند. با این حال، اطلاق این اصول بر موارد جزیی، چنان که در ابتدا به نظر می رسد، سهل و ساده نیست و نیازمند آگاهی کافی نسبت به این اصول و نحوه ی اطلاق آن ها، توجه به شرایط و وضعیت خاص افراد درگیر و تصمیم گیری بر اساس بینش صحیح اخلاقی است و این همه جز با مطالعه ی موقعیت های خاص اخلاقی و تمرین و ممارست در این امر محقق نمی شود. در این پژوهش می کوشیم با فراهم آوردن چند موقعیت خاص اخلاقی در حوزه ی فناوری های کمک باروری، به عنوان یکی از فناوری های نوین زیستی که امروز به طور گسترده به کار گرفته می شود، و تحلیل فلسفی اصول اخلاق زیستی، نحوه ی صحیح تصمیم گیری اخلاقی پزشک در موارد پیچیده را به بحث بگذاریم.
    کلیدواژگان: خودآیینی، خیررسانی، ضررنرسانی، عدالت، فناوری های کمک باروری
|
  • Alireza Bagheri Chimeh* Page 1
    The Iranian model of compensated living unrelated (LUR) kidney donation has achieved some unique success, but there is an urgent need for a structural revision in the program. In spite of these achievements, the program lacks secure measures to prevent the risk of a direct monetary relationship between donors and recipients, and it must be revised in order to be morally justifiable. By presenting the current organ procurement program from living unrelated kidney donation, this paper calls for the revision of the current procurement system. The paper suggests a “non-directed living donation” policy for organ donation from LUR donors based on anonymous donation. Under such a policy, individuals can donate their organs to unknown recipients altruistically and receive compensation.
    Keywords: organ donation, Iran, transplantation, donor compensation
  • Fariba Sharifian* Page 11
    The practice and study of medicine in Persia has a long and prolific history. The present study examines recorded information on the subject of medicine during the Sassanid period based on Avesta and Pahlavic texts such as Dinkard, Bundahishn, Sad dar Nasr and Sad dar Bundahishn. Moreover, Sassanid medicine was under the influences of neighboring countries such as Egypt and Greece. The Sassanid Empire was the last pre-Islamic Persian dynasty that ruled Persia from 224 CE to 651 CE. In this period Persia witnessed great achievements and progress in medicine as well as in other sciences.
    Keywords: Sassanid, ¬Avesta, Dinkard, Vandidad
  • Hadi Sadeghi *, Mehdi Nosratian Ahoor Page 21
    Though there are different definitions for the word “mawt” (death), it seems that the most appropriate one would be the loss of power of the soul over the body, and that is when the soul is separated from the body. There are a variety of religious rulings for a human’s death in Islamic moral jurisprudence, and therefore it is necessary for a jurisprudent to have proper knowledge of the subject, reality, and the criterion for death and life. There are two main theories on the criterion for death and life from jurisprudential and moral perspectives. Some hold that everyone dies of cardiac arrest and others argue that man dies of brain death. It is also necessary to view the arguments presented by each group from jurisprudential and moral perspectives. Advocates of the theory of cardiac arrest support their view through the following reasons: authority of established practice in concept analysis, incumbency of guarding the protected soul, principle of caution regarding people’s lives, and principle of istishab. Authors of the present paper have attempted to provide a critical analysis of the above-mentioned arguments in this study.Advocates of the theory of brain death hold their view through the following reasons: the fetal heartbeat before the soul is breathed into it, possibility of cardiac transplantation and impossibility of brain transplantation, similarity between death and sleep, and signs and symptoms of death, among which two have been accepted: a) possibility of cardiac transplantation and impossibility of brain transplantation and b) signs and symptoms of death.
    Keywords: death, brain death, cardiac arrest, criterion for death, life
  • Akram Izadikhah, Tahereh Changiz *, Nikoo Yamani, Ibrahim Mirshahjafarey Page 34
    Documentation of accepted ethical behavior in special settings is one of the strategies employed to foster ethics in organizations. Such documents, known as codes of ethics, vary in different societies according to their cultural and ideological differences. Medical educators have dual professional roles (as physicians and teachers) that sometimes seem ethically incompatible. Therefore, having codes of ethics is essential in this profession. The aim of this study was to develop codes of ethics for clinical medicine educators with an Islamic-Iranian approach. This was a three stage developmental research. First, a comprehensive literature review was conducted. Using content analysis method, the first draft of a code of ethics for clinical medicine educators was prepared. Second, the draft was thoroughly and critically reviewed and revised in experts’ focus group discussion and the 2nd draft was devised. This was further reviewed by a group of 24 experts at the national level (validated) and revised according to their comments, and thus the 3rd draft was prepared to be presented for formal approval process. The final document includes 55 codes of ethics in 18 topics (conscientiousness, accountability, respectfulness, scientific excellence, respect for others’ freedom, equity, patience, religious commitment, modesty, trustworthiness, humility, contentment, relationship with coworkers, attentiveness toward patients, attentiveness toward learners, kindness, confidentiality, and discipline). It seems that extracting ethical concepts from the rich Islamic-Iranian cultural resources is feasible, and provides an appropriate basis for the development of ethical codes for medical educators. Compared to Western codes, such codes may be better accepted in Iranian contexts and will be implemented more readily if the organizational settings are prepared simultaneously.
    Keywords: codes of ethics, medical education, clinical education, medical teacher
  • Ahmad Izadi, Esmaeil Mohammadnejad*, Seyedeh Roghayeh Ehsani Page 49
    Truth telling is relaying the appropriate information to patients so that they can make informed decisions about their care and treatment. Truth encompasses all aspects of personal health. Due to inadequacy of research on the subject, the present study was conducted aiming to examine the phenomenology of truth telling based on nurses’ experiences.A phenomenological qualitative approach was used in the year 2011-12 in a teaching hospital in Tehran. A sample of nurses was chosen based on the purposeful sampling method. Sample size was dependent on the data saturation with a total of 14 participants at the end. Data gathering was done using deep interviews, and the data was later analyzed through Celasi method.Findings based on the nurses’ experiences of truth telling were extracted in 12 sub concepts and two main themes of reinforcing factors and obstacles to truth telling. According to these findings, nurses need to be informed of the patients’ conditions and be familiar with the appropriate methods and techniques for communication and transmission of bad news to patients in order to provide the best care, and this contributes to improvement of the performance of nurses.
    Keywords: experiences, phenomenology, truth telling
  • Maliheh Ameri *, Atefeh Vaezi Page 59
    Moral distress is considered as an important issue in nursing. Nurses participation in ethical decision making and taking deliberate action are facing them with many ethical challenges in their work environment. Confronting those challenges can lead to moral distress.This descriptive study was conducted to determine moral distress and its contributing factors from the perspective of oncology nurses in Tehran teaching hospitals in 2011.Data collection was done through a demographic questionnaire, the Moral Distress Scale – revised (MDS-R) and a questionnaire on moral distress related factors administered to all oncology nurses with inclusion criteria.Findings showed that nurses reported a high level of moral distress overall. The highest level of moral distress was associated with giving inadequate information to patients about informed consent and carrying out a physicians’ order for unnecessary tests and treatments. A significant correlation was found between oncology nurses’ age, their work experience and employment status with moral distress. Institutional factors such as managers’ support, nurses’ autonomy and having determined duties had the greatest effect on moral distress from oncology nurses’ view. Oncology nurses commonly encounter situations that are associated with high levels of moral distress, and therefore strategies need to be developed in order to mitigate moral distress.
    Keywords: moral distress, oncology nurses, informed consent, futile care
  • Najaf Allahyari Frad* Page 68
    Biotechnology is a high technology that is bound to play an important role in the future world due to its wide range of applications in different parts of industry, agriculture, medicine, environment and so on. In our country special attention has been paid to biotechnology as a strategic technology. While the production and consumption of genetically modified organisms (GMO) products is witnessing an upsurge in the world on account of the value of cultivation and production, Iran does not have a noticeable share in this field.Food and agriculture organization (FAO) has predicted that food preparation for the 9.1 billion world population in 2050 will require a 70 percent increase in food production throughout the world and a 100 percent increase in food production in developing countries. Report of the International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA) indicates that biotechnology can be a key solution to the growing demand for food in the world. The development and operation of targeted biotechnology in compliance with all aspects of biosafety and bioethics will cause food production and productivity to increase. Naturally, this depends on culture making, production and commercialization of GMO products and changing the society’s consumption pattern.Jurisprudential views of consumption of GMO products, however, will lead us to bioethics-related issues and proper use of such products. In this study the views of grand jurisprudents were pursued about various aspects of direct and indirect consumption of GMO products in the form of four questions. All of the grand jurisprudents permit consumption of GMO products, and some do so with reservations: that they do not entail losses in the present and future, and that product information be truthfully disclosed to customers. This paper reports the responses received, and discusses the bioethical aspects of the views of grand ayatollahs.
    Keywords: biotechnology, bioethics, Islamic (Shia) views, GMO products
  • Fatemeh Doomanlo *, Amirhossein Khodaparast Page 77
    Professionals who provide assisted reproductive technology (ART) services may be approached by patients who have no chance of success of treatment, or can even be harmed during the requested futile treatment. In such cases, what is the moral duty of those who provide treatment services, in particular the physicians? Does the mere request on the part of the patient free the doctor from his/her professional moral responsibilities? On the one hand, principles of individual autonomy and beneficence require the doctor to provide the patient with necessary treatments regardless of the results and consequences. On the other hand, the principle of non-maleficence requires the physician not to impose any harm on the patient. In addition, due to the limitation of resources, doctors are obliged to allocate them to those patients who have a better chance of recovery and use them in cases in which the probability of resource waste is low. However, does this sit well with the principle of justice, especially where the patient is willing to pay all the costs of his/her treatment? Whose interest does the doctor have to prioritize, the patient’s, that of the child resulting from ART, or the society’s? Given the above points, moral training of the team providing treatment services seems necessary so that they acquire the essential skills to make the right decisions in difficult situations such as those mentioned above.
    Keywords: autonomy, beneficence, non, maleficence, justice, training