فهرست مطالب

نشریه گلجام
پیاپی 6-7 (بهار و تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/02/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمود علیمرادی، محمدتقی آشوری صفحه 11
    فرش بختیاری به لحاظ ویژگی های عشایری- روستایی کمتر از فرشهای شهری مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. به خصوص طرح و نقشهای این منطقه با وجود تنوع و غنای آن چندان شناخته شده نیست. در این مقاله با تکیه بر مطالعات میدانی نقش انواع درخت در فرشهای مناطق مختلف استخراج و طبقه بندی گردیده است. ضمنا سعی شده مفاهیم کلی انواع درخت به کار گرفته شده مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد تا زمینه مطالعات دقیق تر بعدی فراهم آید.
    کلیدواژگان: فرش بختیاری، درخت، درخت زندگی، طرح و نقش، بید، سرو، کاج
  • عباس اکبری صفحه 23
    مشاهده فرشهای متنوع غربی، نظیر تولیدات مدرسه باوهاس و امثال آن- که طرحهایی متفاوت از نمونه های سنتی و منطبق بر اصول هنرهای تجسمی دارند. سوالهای زیادی در مخاطب عام و خاص ایجاد کرده است؛ برای مثال: این تحولات از چه زمانی شروع شد؟ آیا عوامل پیدایش آن فقط در زمینه های موثر در غرب نهفته است؟ آیا احتمال دارد که عوامل برون مرزی نظیر فرم، نقش و رنگ فرشهای شرقی در این تغییرات موثر باشد؟ مقاله حاضر نوشتاری است در خصوص بررسی مسایل مربوط به این موضوع. بدین منظور با مطالعه تاریخ پیدایش این قبیل فرشها در غرب، در قالب بررسی جنبشهای هنری نظیر «نهضت ویلیام موریس»، «مدرسه باوهاس»، «آرت دکو»، «آرت نوو» و «پست مدرن» سعی کرده ایم به بخشی از سوالهای مذکور پاسخ دهیم تا زمینه های تحقیقاتی جامع تری در این مساله فراهم گردد.
    کلیدواژگان: طراحی فرش، ویلیام موریس، باوهاس، آرت دکو
  • محمدعلی اسپنانی صفحه 35
    دستبافته های عشایری و روستایی، خاصه قالی ها مهمترین جلوه گاه فرهنگ و هنر اصیل ایرانی است که در دوره معاصر رو به فراموشی بوده و متاسفانه جایگزین این هنر اصیل، کف پوشهای امروزی و غالبا ناهمگون در طرح و نقش شده اند. از آنجا که طرح و نقش، اساسی ترین بازتاب فرهنگی اقوام اصیل کهن بوده و مهمترین شاخصه های پیوند با سنتها و فرهنگهای بومی ایرانی را فراهم می آورد، لازم است جهت حفظ و صیانت این میراث ملی اقدام گردد. در این امر بدیهی است احیا عمده ترین راهکار بوده لیکن ضروری می نماید مراقبتهای در روند احیای آنها به عمل آید، که در غیر این صورت، الگوهای غلط باعث فراموشی و فروپاشی این هنر خواهد شد. این مقاله به انگیزه گشایش زاویه ای نو در امر احیا تلاش دارد تا آسیبهای وارده از این جناح را شناسایی، مطالعه و طرح نماید.
    کلیدواژگان: قالیهای عشایری و روستایی، فرش، هنر
  • دکترحبیب الله آیت اللهی، امیرحسین چیت سازیان، جمال الدین توماج نیا صفحه 53
    هر تمدنی فرهنگ و محصولات فرهنگی خاص خود را که نشانی از هویت آن فرهنگ است، به بار می آورد. تمدن و فرهنگ اصیل اسلامی، این هویت را در پیروی از فرمانهای الهی قرار داده است و مسلمانان در اجرای این فرمانها، محصولاتی را به زیبایی تمام(به نماد و نشانه تسلیم) ابداع کرده اند. جانماز، یکی از این محصولات هویت بخش است که همواره همراه فرد مسلمان بوده و وجود آن در منزل هر مسلمان از ضروریات شمرده می شود. در جهیزیه عروس، به حکم ضرورت یک یا چند جانمازی نمدی یا دست بافت وجود دارد که دختران ترکمن خود در دوره دوشیزگی آنها را تهیه کرده اند. در این جستار برآنیم با معرفی انواع این جانمازها به نماد ها و نشانه های موجود در نقوش این دستبافته ها بپردازیم. گردآوری اطلاعات این جستار عمدتا به طریق میدانی انجام پذیرفته و در پایان، طبقه بندی روشنی از نمادهای موجود در جانمازها ارایه شده است.
    کلیدواژگان: فرش ترکمنی، نمازلیق، فرهنگ اسلامی، محراب، نماد
  • مرتضی فرجی، محمد امین دباغ منش صفحه 79
    امروزه در فرآیند تولید هر نوع کالا، مساله تامین یکی از مسائل عمده متولیان تولید است زیرا در صورت عدم توجه لازم به آن تولید دچار مشکلات فراوان و رکود می گردد و سهم محصول در بازار رقابت حفظ نخواهد شد. وجود نظام تامین مطلوب و یکپارچه در صنعت تولید و فرآوردی ابریشم، به دلیل شرایط خاص این محصول از قبیل فصلی بودن، حجیم بودن، فسادپذیری، تعدد فعالیت های فرآوری محصول نهایی(نخ)، کوچک و پراکنده بودن واحدهای کشاورزی، تمرکز مصرف کنندگان(بافندگان) در مراکز شهرهای خاص و پایین بودن قیمت و غیره، امری است که مورد توجه و تایید قرار گرفته است. در این مقاله می خواهیم با استفاده از مدل مفهومی ارزیابی عملکرد زنجیره تامین(اس سوهال) و استفاده از زیر متغیرهای این مدل، وضعیت موجود در زنجیره تامین نخهای ابریشمی و علل اثرگذار زنجیره تامین بر رقابت پذیری زنجیره تامین صنعت را بررسی کرده و پس از آن راهکارهایی برای بهبود عملکرد زنجیره ارائه نماییم. این مدل بر این مبنا عرضه شده تا عملکرد مدیریت زنجیره تامین که با چندین شاخص توصیف شده است، با این رویکرد بهبود یابد. در انتها دو فرضیه اصلی و یازده فرضیه فرعی در جهت بهبود عملکرد زنجیره ارائه کرده و صحت آنها را آزموده ایم. بررسی ها حاکی از این است که بهبود عملکرد زنجیره تامین متاثر از متغیر مکان یابی تولید و متغیر عدم اطمینان است و فعالیتهایی که در مکان یابی تولید و سنجش اطمینان زنجیره انجام می شود. می تواند راهنمای مناسبی برای این امر باشد.
    کلیدواژگان: ابریشم، زنجیره تامین، فرش
  • دکترمحسن نیازی، امیرحسین چیت سازیان صفحه 107
    قالی بافی به عنوان پدیده ی هنری، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و به عنوان آیینه تمام نمای تمدن ایرانی و اسلامی از دیرباز در شناسنامه مردم منطقه کاشان حک گردیده است. در این مطالعه، نقش تغییر ارزش های اجتماعی اشتغال و گرایش به کار بیرون از خانه در وضعیت قالی بافی مورد بررسی قرار گرفته است. تبیین وضعیت قالی بافی مناطق کاشان و مطالعه اثرات تغییر فرهنگ کار و گرایش به مشاغل اداری و کار بیرون از خانه در میزان قالیبافی هدف اساسی این مقاله می باشد. جامعه تحقیق شامل کلیه خانوارهای منطقه کاشان در سال 1385 می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری سهمیه ای تصادفی تعداد 926 نفر مورد بررسی قرار گرفته اند. همچنین از روش پرسش نامه توام با مصاحبه برای جمع آوری اطلاعات تحقیق استفاده شده است. با بیان مولفه های متغیر گرایش به فرهنگ کار بیرون از خانه و تعیین شاخص های وضعیت قالی بافی، داده های لازم از حوزه مورد مطالعه جمع آوری و ارتباط آنها اندازه گیری شده است. داده های پژوهش و استنباط آماری از اطلاعات تحقیق، همبستگی معنی دار بین متغیرهای فوق را نشان می دهد. نتایج فعالیت آماری ضریب همبستگی پیرسون 287/0 –r رابطه دو متغیر در سطح اطمینان 99 درصد را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: قالی بافی، فرهنگ اشتغال، کار بیرون از خانه، فرهنگ کار
  • نفیسه گریوانی، دکترمحمدتقی آشوری صفحه 125
    فرش شناسان اصالت قالیچه قشقایی را در گزینه هایی همچون کاربرد الیاف پشمی مرغوب، رنگرزی گیاهی، طراحی ذهنی و رنگ پردازی جسورانه می دانند. این طراحی ذهنی و رنگ پردازی جسورانه می دانند. این اصول سالها پیش در نمونه های متعدد دست بافته های این قوم به کار گرفته می شد. از سوی دیگر نظام تولید در آن دوران متکی بر استفاده از منابع و امکانات در دسترس به طور کلی خودکفایی خانوارها بود. تولید در این دوران تجاری و انبوه نبود و کاربرد فرشها به استفاده خانوار و در نهایت هدیه و پیشکش دادن محدود می شد اما با حضور عناصر جامعه صنعتی در زندگی عشایر- که خود از نتایج اجرای دو طرح اسکان اجباری و اصلاحات ارضی و نیز رواج آموزش عشایری بود- تولید فرش چهره جدیدی به خود گرفت. با ورود کلافهای کارخانه ای آماده و رنگ های شیمیایی، کیفیت محصولات قشقایی به خطر افتاد و تولید انبوه و تجاری با رشد فعالیت تجار، دلالان و واسطه ها رواج گرفت. در اثر آموزش عشایری و تولید تجاری، سنتهای نقش پردازی و بافندگان طوایف و تیره های مختلف ادغام گردید و به طور کلی این دوران با نوعی درهم آمیختگی و تضعیف اصالتها در فرش قشقایی همراه بود. اما درنهایت برخی تولید کنندگان خصوصی به ارزشهای واقعی فرش قشقایی توجه کردند. اینان کوشیدند با حفظ سنتها و ویژگی های مثبت فرش قشقایی از امکاناتی که تکنولوژی دنیای صنعتی در جهت رفع معایب و مشکلات تولید این آثار ارائه می نمود، استفاده نمایند. بدین سان افقی تازه در عرصه تولید این محصولات گشوده شد.
    کلیدواژگان: فرش عشایری، شیوه های تولید، آموزش عشایری، جامعه شناسی فرش قشقایی
  • فاطمه داداشیان، مجید منتظر، شهرام رحیمی، قاسم بازیار صفحه 143
    خصوصیات ویژه الیاف پشم گوسفندان بومی ایرانی (مانند بازگشت پذیری مناسب) در مقایسه با پشم گوسفندان مرینوس سبب استفاده انحصاری آنها در فرش دستباف شده است. بهبود خواص فیزیکی الیاف پشم مانند ایجاد تغییرات سطحی با تغییر در فلسها، افزایش جلا و سفیدی الیاف و یکنواخت تر کردن سطح کیفیت فرش دستباف را بهتر می کند. در این تحقیق، اثر آنزیم پروتئاز را روی الیاف پشم ایرانی بررسی کرده و غلظت و زمان مناسب عملیات آنزیمی برای به دست آوردن تغییرات مطلوب را مشخص نموده ایم. نتایج نشان می دهند که افزایش غلظت آنزیم سبب افزایش درصد کاهش وزن نمونه ها و کاهش استحکام و درصد ازدیاد طول نسبی شده است. افزایش زمان عملیات آنزیمی نیز موجب افزایش سفیدی و درخشندگی نمونه ها و میزان زاویه خمش می شود. همچنین در این تحقیق به تغییرات مطلوب ایجاد شده در الیاف از جمله افزایش سفیدی، انعطاف پذیری و ظرافت و همچنین اثرهای دیگر مانند کاهش وزن، کاهش استحکام و ازدیاد طول نیز اشاره کرده ایم.
    کلیدواژگان: پشم، پروتئاز، استحکام، سفیدی، فرش دستباف
  • دکترعبدالحمید حاجی پور شوشتری صفحه 155
    یکی از برنامه های بهبود بهره وری، ارتقای کیفیت محصولات است و کیفیت بالاتر، شرط لازم و کافی برای ارتقای بهره وری محسوب می شود. همان گونه که فعالیت های اقتصادی پیوسته در حال توسعه است، انتظارات و نیازمندی های مشتریان نیز در حال دگرگونی است. افراد همواره خواهان کیفیت بهتر هستند. امروزه اداره یک فعالیت اقتصادی، بیشتر به مسابقه کیفیت شباهت دارد و تسامح در کیفیت، به منزله نفی نقا و تداوم فعالیتهای اقتصادی است. از سوی دیگر صنایع دستی به عنوان بخشی مهم و تاثیر گذار در ساختار اجتماعی، فرهنگی، هنری و اقتصادی، نقش مهم و ارزنده ای در توسعه اقتصادی و فعالیتهای فقر زدایی کشورها(به ویژه جهان سوم) ایفا می کند. مهر اصالت سازمان یونسکو در خصوص صنایع دستی که در صورت احراز شرایطی چون اصالت، هویت ملی، ابداع و نوآوری، رعایت جنب های کاربردی و مسائل زیست محیطی و قوانین کار و حقوق مالکیت معنوی و نیز داشتن بازار مناسب به منظور تداوم تولید و حضور در بازارهای مقصد و در نهایت ارتقای کیفیت و بسط و توسعه صنایع دستی، اعطا گردیده و در راستای صیانت از کیان فرهنگی و هنری ملتها است امری مهم و ممدوح و شایسته توجه و تاکید دست اندرکاران است. مهر اصالت یونسکو که توسط دفتر بانکوک و با همکاری انجمن توسعه و ترویج صنایع دستی آسه آن (AHPADA) در سال 2001 در آسیا تاسیس شد، در سال2004 به بخشهای جنوب آسیا و آسیای مرکزی و از سال 2006 به شرق آسیا، آفریقا، اروپا و امریکا تسری یافت.این برنامه اهدافی چون تداوم و تقویت دانش سنتی و مهارتهای هنری را که در نهایت به حافظت و صیانت از تنوع فرهنگی ملتها(مناطق مختلف)منتج می شود، تعقیب می کند. ایران در اولین سال مشارکت خود در این برنامه بین المللی که در مهر ماه سال جاری 1386 در شهر دوشنبه تاجیکستان برگزار گردید، شش مهر اصالت دریافت کرد. با توجه به اهمیت فرهنگی، هنری و اقتصادی موضوع، مقاله حاضر تلاشی در جهت معرفی بیشتر و تبیین این مهر محسوب می شود.
    کلیدواژگان: صنایع دستی، یونسکو، مهر اصالت، اجلاس تاجیکستان
|
  • Mahmoud Alimoradi Mr, Mohammad Taqi Ashouri Dr Page 11
    Bakhtiari carpet has been less studied and introduced in art studies. Compared with other carpets, its rich designs and forms are overlooked by researchers. In this study an attempt is made to investigate the value and significance of trees in Bakhtiari carpets, with emphasis on variety of its designs and forms.
    Keywords: Bakhtiari carpet, Tree, Tree of life, designs, forms
  • Abbas Akbari Mr Page 23
    variety of western carpet designs such as Bahaus School are characterized as different from the traditional designs and forms and are basically based on principles of visual arts. This variety pops up questions about the origin, causes, and relationship with oriental carpets. This paper is an attempt to answer some of these questions. To this end, history of western carpet by looking at art movements such as “William Morris Movement”, “Bauhaus School”, “Art Deco”, “Art Noveau”, and “Post-modern art”.
    Keywords: Bauhaus School, Art Deco, Art Noveau, Post-modern, Carpet Designs
  • Mohammad-Ali Espenani Mr Page 35
    Hand-woven tribal and urban carpets are among the most valuable treasures of Iranian culture and art which have been overlooked in the past few decades. As carpet designs and forms reflect culture and life style of our ancestors and connect the past and the present, they deserves due attention. Reviving these designs and forms is way to preserve this cultural heritage. This article is an attempt to have critical view of the revival procedure and discuss the challenges that lie ahead.
    Keywords: Tribal carpet, urban carpet, Carpet, revival
  • Habibolah Ayatollahi Dr, Amir Hosein Chitsazian Dr, Jamal-Aldin Toomajnia Mr Page 53
    Each civilization make own culture and cultural productions that have sign of identification of that culture. Islamic civilization and its genuine culture is settled this identity in obey of god’s commands and Moslems are innovated some beautiful productions that symbol of this delivery. Prayer rug is one of these productions. It is necessary to Moslems to pray five times in a day. Among Turkmen people, it is necessary to exist one ore some prayer rug in bride’s trousseau. This inquiry is tried to introduce kinds of prayer rugs and their patterns and symbols.
    Keywords: Turkmen rug, Namazliq, Islamic culture, Mihrab, Symbol
  • Morteza Faraji Dr, Mohammad Amin Dabbagh Manesh Mr Page 79
    Supply of any product is viewed an important element of production process. Lack of a product supply interferes with the production process and lead into serious damage in marketing the product in a competitive market. More specifically, due to unique characteristics of silk industry and silk such as small workshops, their spread over large areas, scattered consumers (carpet weavers), silk’s seasonal nature, being bulky, its decay, multiplicity of its preparation for final product (thread), and its low price requires due attention. In this article conceptual model of supply cycle by Sohal and its components are applied to investigate the present situation of supply cycle of silk threads. The main focus of the model is on improving management of supply cycle. A number of relevant hypotheses are tested. Rresults showed that factors such as location of the production and uncertainty of production have significant influence on supply cycle of the product.
    Keywords: Silk, supply circle, carpet
  • Mohsen Niazi Dr, Amir-Hussein Chitsazian Dr Page 107
    Carpet weaving is an indispensable part of artistic, economic, social, and cultural heritage of Iranian civilization. This industry has been long associated with the name of Kashan. In this study the role of attitude change in job culture and tendency to work outside home and do office work in carpet weaving industry in Kashan is investigated. A sample of 926 families participated in the study. Two instruments were used for data collection; a questionnaire and an interview. A significant correlation was observed between change in attitude towards working outside and several variables of carpet weaving (r=.289/ Sig.. 01).
    Keywords: Carpet weaving, job culture, working outside home, Kashan
  • Nafiseh Gerivani Mrs, Mohammad Taqi Ashouri Dr Page 125
    Carpet experts consider nobility of a Qashqai rug in properties like use of suitable wool fiber, herbaceous dyeing, mental designing and bald painting. These principles were used in a variety of samples of Qashai tribe’s hand-woven carpets. On the other hand, production system in that period was based on the use of existing sources and facilities and motivated by providing financial support for the family. In this traditional period, production did not have commercial and public uses. Carpet ownership was limited to well to do families and was basically used as gift and present. However, in an industrial society several aspects of tribe life were influenced by the technological developments. The impact brought some limitations and obligations. Factors such as territorial reforms and trainings of different types changed carpet weaving and production. With the arrival of ready made factory hanks and chemical dyes quality of Qashqai products was threatened and carpets were massively produced. Merchants, dealers and intermediators’ played an important role in marketing the products. Different tribes and families produced their own carpets and a variety of designs and forms emerged. All in all, industrialization did not add to the nobility of the product in this period. Some products, however, were exceptional and represented the true value of Qashqai carpet. They made best use of the new possibilities provided by technology and industry to produce the best quality carpets, relying on the traditional elements of Qashqai carpet at the same time, incorporating some innovative elements. This opened new horizons for the carpet weavers.
    Keywords: Traditional production, ecological factors, industrialization, commercial production
  • Fatemeh Dadashian Dr, Majid Montazer Dr, Shahram Rahimi Mr, Ghasem Bazyar Mr Page 143
    Special properties of Iranian wool such as elasticity compared with Merino wool leads to more popularity of Persian carpet at an international level. By using of finishing process it is possible to improve some of the physical properties of wool fibers such as fleece modification, increasing of lightness and whiteness and producing a smoother surface that result a better quality carpet. In this research influence of proteases on Iranian wool was investigated and variation in concentration and time was optimized. The results indicated that increasing of enzyme leads to increasing of loss of weight, strength and strain. With prolonged enzymatic processing it may obtain better whiteness, lightness, and bending. Changes in whiteness, bending and fineness and other properties such as weight loss, strength reduction and strain would be discussed.
    Keywords: Wool, Proteases, Strength, Whiteness, Carpet
  • Abdul Hamid Haji Pour Shoushtari Dr Page 155
    Productivity aims at improvement of the quality. Quality improvement in turn contributes to productivity. There are several means to improve the handicrafts and allow people to improve the quality of their products. Meanwhile handicrafts are being considered important from social, cultural, art and economical point of view. It contributes to local economies and eradication of poverty. By providing new market opportunities, the seal program aims at enabling handicraft producers to establish sustainable livelihoods. This will be achieved through developing networks of handicraft producers and customers, including the higher - end of the market, and through exhibitions and trade fairs. The UNESCO Seal of Excellence for handicrafts is based on the criteria such as: Excellence, Authenticity, Innovativeness, Social responsibility (Fair, labor law, Eco - Friendly) and marketability. They encourage artisans to produce handicrafts using traditional skills, patterns and themes in an innovative way in order to ensure the continuity and sustainability of these traditions and the skills. On the other hand, creativity is man’s most widely and evenly distributed resource. All people seek outlets for self - expression and have the capacity to create objects to uplift the spirit and enhance peoples’ lives. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) promotes a wide range of activities to preserve and develop both traditional and contemporary crafts. This has included a Ten - Year plan of Action for the Development of crafts in the world 1990 - 2000 the annual UNESCO crafts prize to recognize the creative talents of craft producers, as well as programs to identify and bestow on the worlds most out standing artisans the title of “Human Living Treasure.” The seal of Excellence for Handicrafts program was established in 2001 by UNESCO (UNESCO Office Bangkok) in collaboration with the ASEAN Handicraft Promotion and Development Association (AHPADA) for piloting in Asia. Referred to as the “SEAL”, this program aims at ensuring the continuation of traditional knowledge and craft skills which help to preserve cultural diversity in the region. Since 2006 the SEAL program has been launched globally with the SEAL being introduced in Africa, Europe and America. The Asia program has expanded over the last few years to south Asia (2004), central Asia (2004) and was launched in East Asia in 2006. It should be mentioned that 30 countries in Asia are now taking part in this initiative. This growth has been accompanied by a new region - wide branding and increased promotion and distribution channels. For the first time Iran took part in the 2007 seal program session, held in Dushanbeh, Tajikistan from 24 - 27 September, received 6 seal certificates for the Iranian handicrafts articles. Due to the importance of the program (Seal), this paper is an attempt to take a step for further introduction of the SEAL in order to prepare grounds for better participation of the relevant capable products in the future sessions.
    Keywords: Quality, authenticity, handicrafts, UNESCO, Seal of Excellence, Tajikistan Session