فهرست مطالب

مطالعات تطبیقی هنر - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1391)

نشریه مطالعات تطبیقی هنر
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منیره سادات نقوی، محسن مراثی صفحه 1
    از دیرباز طرح ورنگ انواع پوشاک همواره معرف اقوام و طبقات مختلف اجتماعی بوده و دراین میان لباس و به ویژه کلاه دولت مردان اهمیت ویژه ای داشته است. باتوجه به ارتباط میان مشاغل مردان و پوشش ایشان در دوره صفوی، در مواجهه با نگاره ها و دیوارنگاره های این دوران همواره این سوال مطرح می شود که: تصاویر به نمایش درآمده از کلاه مردان در دیوارنگاره های چهلستون اصفهان معرف کدام یک از مناصب دربار صفوی است؟ ازآنجاکه در نسخ خطی برجای مانده از این دوره نمونه های تصویری و شرح مناسبی موجود نیست، علاوه بر معدود اسناد موجود، سفرنامه ها منبع و سند مکتوب درنظر گرفته شدند. نتایج پژوهش نشان داد که ساختار جامعه صفوی هرمی بود که در راس آن پادشاه جای داشت و سایر مراتب در ذیل، و هریک متناسب با شان و شغل خود کلاهی ویژه داشتند. «تاج حیدری» معروف ترین کلاه عصر صفوی، از سقرالات سرخ با دوازده ترک، نشان ویژه قورچی ها و قوللر در جنگ بود. این تاج پس از شاه اسماعیل و شاه طهماسب جنبه تشریفاتی یافت؛ شاه و درباریان دور آن دستاری سپیدرنگ می پیچیدند، آن را به انواع جواهرات می آراستند و به صورت «تاج طومار» برسر می گذاشتند. «مندیل» کلاهی بود که قوالان و ساقی ها به صورت آزاد از پارچه راه راه یا زربفت دور سر می پیچیدند. روحانیان و حافظان قرآن مندیل هایی ساده از جنس آق بانو داشتند. «بورک» کلاهی بود از جنس پارچه با آستری از خز، مخصوص شاطران و جزایری ها، که شاه عباس آن را رواج داد. تاثیرپذیری از کلاه اروپاییان فقط در چند نگاره به چشم می خورد و در سفرنامه ها ذکر نشده است. این مقاله حاصل پژوهشی است که براساس روش تحقیق تاریخی صورت پذیرفته و در انتخاب اسناد مکتوب تاحد ممکن به منابع و اسناد دست اول مراجعه شده است.
    کلیدواژگان: کلاه، نگارگری، کاخ چهلستون، اصفهان، صفویه، نگارگری، دیوارنگاری
  • محمدرضا ابوالقاسمی صفحه 19
    در مقاله حاضر به این پرسش پرداخته می شود که زیبایی شناسی دائوئیستی چیست و چه ویژگی هایی دارد. با فرض این که آشنایی با دائوئیسم موجب شناخت بهتر نقاشی منظره در چین می شود، می کوشیم نشان دهیم که حکمت دائویی قرن ها مبنای نظری زیبایی شناسی نقاشی منظره در چین بوده است. براساس آموزه های دائوئیستی، نقاشی در بهترین حالت باید محمل و مجرای دائو باشد. لذا هدف این است که مشخص کنیم چرا نقاشی رسانه برتر «بیان» دائو است. براساس متون اصلی دائوئیسم، دائو هرگز به قالب کلام درنمی آید. لذا فرزانگان چینی نقاشی را رسانه توانایی برای انتقال حکمت دائویی می دانستند. با بررسی ترکیب بندی نقاشی منظره چینی خواهیم دید که زیبایی شناسی دائوئیستی چگونه درقالب تصویر بازتاب یافته است. درخاتمه نتیجه می گیریم که رنگ های رقیق و محو، فضای خالی و فقدان پرسپکتیو خطی در نقاشی منظره چینی نشان دهنده تاثیر دائوئیسم بر زیبایی شناسی این هنر است.
    کلیدواژگان: چین، دائوئیسم، نقاشی منظره، دائو د جینگ، لائو زه
  • آپه نا اسفندیاری، حبیب الله آیت اللهی، سیدموسی دیباج صفحه 35
    «تاریخ نوین هنر»1 مبحثی بنیادی- انتقادی- اجتماعی2، میان رشته ای و دانشگاهی است که در آن به «رهیافت های مبتنی بر زمینه»3های تاریخی، اجتماعی، سیاسی و تغییرات نهادی 4 اشاره می شود که در تقابل با تبعیت از نظریه «هنر برای هنر»5 به وجود آمد و فرمالیسم قرن بیستم (1875-1968) را شکل داد. فرمالیسمی که خود در تقابل با رومانتیسم حیات یافت و پرداختن به محتوا را نفی می کرد. این مسئله سرانجام به انقلاب زیبایی شناختی دیگری ختم شد که نتیجه رهایی از استبداد هنری بود. «تاریخ نوین هنر» در سال 1968 از درون تفکر «هنر برای جامعه»، که در ابتدای قرن بیستم به وسیله متفکرانی همچون آرنولد هاوزر و دیگران به گونه ای ناقص و اتمام نیافته مطرح شده و مورد بی اعتنایی قرار گرفته بود، برخاست و آن مسیر و مقوله را ادامه داد و تکمیل کرد؛ زیرا حس بازگشت ضروری هنر به قلمروهای اجتماعی و سیاسی در قالب نظریات پسافرهنگی همانند پست مارکسیستی، پست فمینیستی، پسااستعماری، روان شناسی تحلیلی از اقتضائات «روح حاکم بر زمانه»6 بود. نوع تحقیق از نظر ماهیت و روش و مدل نظری: تحلیل، تفسیر و سنجش مجموعه ای از نظریات، رهیافت ها و روش ها با عنوانی واحد و برداشت و نگاه تطبیقی و تحلیلی جدیدی مبتنی بر منطق، قاعده و قانون دیالکتیکی هگل و قیاس دو دوره مهم تاریخی در قالب جدال برنهاد (تز) یا صورت گرایی قرن بیستم با برابرنهاد (آنتی تز) یا محتواگرایی قرن بیست ویکم و ایجاد هم نهاد (سنتز) جدید یا تلفیق و تفسیر تازه ای از صورت و محتوا در دوره معاصر است بی آن که از دید تاریخ گرایانه به آن پرداخته شود. از اهداف تحقیق: اثبات تحقق خودآگاهی تاریخی اهل هنر (فیلسوف، مورخ، هنرمند، منتقد) و این که ورود به حوزه تاریخ (از منظر تطبیقی که در اینجا توجه به جنبه های اجتماعی هنر است)، نتیجه آگاهی یافتن در مقام خرد و اراده ای خردمندانه است که طی فرایندی تاریخی با گذشتن از شاهراه تجربه تاملی (مبتنی بر اندیشه و نه حس و فرم صرف) میسر شده و تقدیری تاریخی منجر به تغییری تاریخی در هنر شده است.
    کلیدواژگان: خودآگاهی تاریخی، تقدیر تاریخی هنر، دیالکتیک تاریخی، پیشرفت تاریخی هنر
  • سامره کاظمی صفحه 47
    هنرمندان در تمام دوره های هنر نگارگری داستان های شاهنامه را به-تصویر کشیده اند. یکی از این داستان ها پیروزی فریدون بر ضحاک بوده است. اژی دهاک سه سر و سه پوزه و شش چشم اوستا، طی تحولاتی، در هیئت ضحاک در شاهنامه ظهور می یابد و ضحاک با دو مار رسته بر دوشش درواقع همان اژی دهاک اوستایی است. تقریبا روایت شاهنامه در ژرف ساخت با روایت اوستا یکی است، به این ترتیب که اژدهایی) ضحاک (بر ایرانشهر حکومت می کند و سایه کریه او کل کشور را در ماتمی جگرسوز فرومی برد، پس فریدون علیه این اژدها به پا می-خیزد و با از میان بردن او و آزادکردن زن های اسیر در چنگال اژدها برکت و فراوانی را به این شهر برمی گرداند.
    هدف در این مقاله بررسی تطبیقی هفت نسخه از این نگاره در مکاتب مربوط به دوره صفوی با این مضمون است. نظر به این که در دوره صفوی در شهرهای تبریز، مشهد، اصفهان و شیراز کتاب آرایی و نگارگری صورت می گرفته، سعی بر این بوده است که با توجه به دسترسی به نگاره ها تا حد امکان نمونه هایی از مکتب تبریز، اصفهان، قزوین و شیراز در دوره صفوی جهت تحلیل انتخاب شوند. روش تحقیق تحلیل اسنادی و ساختاری بوده است.
    پس از انتخاب هفت اثر و بررسی تطبیقی و تحلیل ساختاری آنها، مهم-ترین نقاط اشتراک آنها عبارت است از: کاربرد ترکیب بندی حلزونی، توجه به خطوط راهنما، مربع شاخص و تقسیمات طلایی تصویر، و وفاداری نقاش به متن. اما نقاط افتراق نگاره ها بیشتر در نقطه تمرکز اثر، پیوستگی و تحرک پیکره ها و رنگ های به کار برده شده در نگاره هاست. با این تحقیق درپی پاسخ به این سوال هستیم که: نگاره «نبرد فریدون و ضحاک» در مکاتب دوره صفوی به لحاظ ساختاری چه تفاوت ها و شباهت هایی دارند؟
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی نگارگری دوره صفوی، ضحاک، فریدون، عناصر بصری، ساختار اثر
  • فرهاد ساسانی صفحه 61
    در این جستار تلاش می شود تا با تحلیلی گفتمانی به دو مقوله «بافت گردانی» و سپس «متن گردانی» در «میدان نقش جهان» پرداخته شود. منظور از بافت گردانی دگرگون شدن یا دگرگون کردن بافت اولیه متن – در اینجا میدان نقش جهان - و شکل گیری روابطی تازه میان متن و عناصر بافت جدیدی است که درنتیجه در کارکرد(های) آن نیز تغییراتی به وجود می آورد. این فرایند را به تعبیری می توان «موزه ای سازی» نامید. منظور از «متن گردانی» نیز دگرگون کردن خود متن است به نحوی که برخی از سازه ها/ عناصر یا ساختار/ روابط درون متن اولیه تغییر کند و به جای آن سازه ها/ عناصر یا ساختار/ روابط دیگری در آن وارد شود. روند متن گردانی به نوعی تغییر کاربری غالب متن از کاربرد «موزه ای» به کاربرد «روزمره» و به تعبیری «موزه ای زدایی» است. از این رو، مسئله این پژوهش این است که چگونه با تغییر در متن یا بافت کارکرد و یا به تعبیری معنای بناها دچار تغییر می شود. به نظر می رسد این دو فرایند که در گذر زمان شکل می گیرد، با نمونه هایی بررسی خواهد شد. این بررسی نشان می دهد گذر زمان و در نتیجه آن برهم خوردن رابطه متن با بافت آن - چه در نتیجه تغییر بافت و در نتیجه گسستگی - کارکرد متن (در اینجا میدان نقش جهان) را دچار تغییر اساسی می کند. بیش ترین تاثیر در این رابطه موزه ای شدن و در نتیجه تغییر کارکرد بناست
    کلیدواژگان: متن گردانی، بافت گردانی، موزه ای سازی، موزه ای زدایی، میدان نقش جهان
  • فیروز مهجور، زهرا علی نژاد اسبویی صفحه 71
    منسوجات تاریخی از آثار صنعتی و هنری مهمی هستند که با مطالعه آنها می توان بسیاری از ویژگی های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی عصر تولیدشان را به طور مستند بررسی کرد. در این مقاله، یک نمونه از پارچه های موزه ای ایران که در موزه مقدم دانشگاه تهران نگهداری می-شود با روش های مختلفی که مکمل یکدیگرند یعنی آزمایش های علمی، بررسی تطبیقی نقش مایه آن با دیگر آثار فرهنگی و تاریخی دوره اسلامی مانند پارچه، سفال و چوب و نیز مطالعه متون مرتبط بررسی شده است. هدف اصلی این پژوهش مطالعه و بررسی نقش مایه، تکنیک بافت و شناسایی نوع رنگینه های به کار رفته در الیاف با استفاده از روش-های آزمایشگاهی (طیف سنجی انعکاسی مادون قرمز FTIR) و نیز تاریخ-گذاری آن است.
    نتایج این تحقیق مبین آن است که الیاف پارچه مذکور «ابریشم» است و با تکنیک «کج راه» یا «اریب راه»، احتمالا در قرن ششم هجری قمری (دوره سلجوقی)، بافته شده است.
    این پارچه جزء معدود پارچه های شناخته شده ایرانی است که پود آن از چپ به راست (s) تابیده شده است. توضیح آن که برخی از محققان پارچه-های بافته شده به این شیوه را مخصوص مصر می دانند. ازاین رو و باتوجه-به فقدان پارچه های ایرانی منسوب به این دوره که هویتی قطعی داشته باشند، مطالعه تطبیقی پارچه حاضر ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: پارچه، تکنیک بافت، دوره سلجوقی، طیف سنجی FTIR، موزه مقدم
  • نادیا معقولی، علی شیخ مهدی، حسینعلی قبادی صفحه 87
    اسطورهشناسان برای ریخت شناسی سفرقهرمان الگوهای مختلفی طراحی کرده اند که معتقد به قابلیت انطباق این الگوها بر انواع متون ادبی و نمایشی هستند. سوال این پژوهش میزان انطباق الگوی سفرقهرمان بر دو اثر ادبی و سینمایی است که شباهت های محتوایی زیادی با یکدیگر دارند. هدف، تطبیق حماسه گیلگمش، متعلق به ادبیات اساطیری، و فیلم گوزن ها، مربوط به سینمای موج نو ایران، با الگوی سفرقهرمان جوزف کمبل براساس روش نقد کهن الگویی است. کمبود پژوهش های اسطوره ای در سینمای ایران ضروت این تحقیق را نمایان می کند. برطبق نقد کهن الگویی، سفرقهرمان دارای سه مرحله جدایی، تشرف و بازگشت است که در اثرهای مورد مطالعه نیز همین مراحل شناسایی شده اند. در پایان پژوهش با به دست آوردن شباهت های شناسایی شده مابین الگوی سفرقهرمان و دو اثر مورد مطالعه، فرضیه انطباق این الگو بر تمام متون ادبی و نمایشی اثبات می شود با این تفاوت که اثر سینمایی نسبت به اثر ادبی شباهت های بیشتری با الگوی پیشنهادی کمبل دارد.
    کلیدواژگان: نقد کهن الگویی، گیلگمش، گوزن ها، سفرقهرمان، کمبل
|
  • Monirehsadat Naghavi, Mohsen Marasi Page 1
    Based on the relation between the men`s jobs and their clothes during Safavid dynasty, the present study attempts to investigate the form of head wears. For this purpose it compares the descriptions in written sources with the frescoes of the Chehelsotoon palace in Isfahan. Because of a lack of proper descriptions or pictures in written sources, travelers’ notes are also taken as sources in this study.The structure of Safavid dynasty was like a pyramid which places the king at the top. Each member of government had his own head wear which reflected the status of its owner. TajHeydary, symbol of ghoorshisor ghollars in the wars, was the most famous head wear made of red soghralat with twelve parts. After Shah Ismail and Shah Tahmasb, it became a royal symbol worn by the princes. They used to decorate it with jewels and feathers and called it ToomarTaj.Mandil was another head wear worn by players and dancers. It was made of Zarboft clothes with stripy or flowery designs. Holly people also used to wear a simple white Dolband.Another type of head wears, called Borak, made of leather and clothe was worn by Shaters and Jazayeris.This study concludes that one can find a proper government organization reflected in the head wears in Safavid era.
    Keywords: Painting, Chehelsotoon, Isfahan, Safavid dynasty
  • Mohamadreza Abolghassemi Page 19
    This essay deals with the Taoist (Daoist) aesthetics and its specificities. It is hypothesized that knowing Taoism will help us understand Chinese landscape painting. The present essay attempts therefore to show that Taoism has founded the theoretical basis of the aesthetics of Chinese landscape painting. According to Taoist teachings, painting, in its best, should be the medium of the Tao. That’s why it is aimed to clarify the fact that the painting is the adequate medium to»express» the Tao. The texts of Taoism tell us that the Tao cannot be communicated in language, yet Taoists saw in painting a powerful medium to convey the Taoist wisdom. An analysis of the composition of landscape painting shows us how the pictorial image could represent this wisdom adequately. Finally, it is concluded that the application of light and diffused colors, the ubiquitous vacuum and emptiness, and the absence of linear perspectives in Chinese landscape paintings indicate the influence of the Taoism in the Chinese artistic creation.
    Keywords: China, Taoism, Painting, Landscape, Tao Te Ching, Lao Tseu
  • Apena Esfandiari, Habibollah Ayatollahi, Sayyed Mousa Dibadj Page 35
    The “new art history” is a radical, critical and social interdisciplinary academic field which refers to historical, social, political and institutional “context-based” approaches formed in contrast with the idea of “art for art’s sake” and 20th century formalism (1875-1968). Formalism itself was born in opposition to Romanticism, and rejected the emphasis on content and context. It led at last to another aesthetic revolution which was a result of liberation from aesthetic despotism. The “new art history “arose in 1968 within those notions of “art for society” developed, however in an unfinished and therefore unnoticed form, in the early 20th century by thinkers such as Arnold Hauser. The “new art history” followed their path because a tendency for replacing art in political and social contexts, in post-cultural studies such as post-Marxist, post-feminist, post-colonialist and analytical psychological theories, was indeed motivated by the idea of “Zeitgeist”. The methodology of the present study is based upon analysis, interpretation and evaluation of certain ideas, approaches and theories under the same titleas well as a new comparative/analytical point-of-view based on Hegel’s dialectic interpretation. Also adifferent comparison will be made between two important historical periods, in case of contrasting with thesis or Formalism of 20th century and antithesis or considering content or context-based approaches in the 21st century, making a new synthesis of content and form in the contemporary world. The present study aims to prove manifestation of historical self-awareness of artists (philosophers, historians and critics) and entering into history domain (from comparative points of view which here is paying attention to social aspects of art) resulted from awareness; in position of knowledge and wisely determination appearing through a historical process with passing from deliberately experience way (based upon thought and not merely sense and form). In this way, a historical fate leads to a historical change in arts.
    Keywords: Historical self, consciousness, Historical fate of arts, Historical dialectics, Historical development of the arts
  • Samereh Kazemi Page 47
    Shahnama’s stories have been illustrated by various artists in all periods of Iranian painting, and one frequent story to be illustrated there has been that of the battle of Fereydoon and Zahhak. In the Iranian context of Zahhak’s role as a destroyer of humanity, it will be pointed out that Zahhak’s Avestan counterpart is AzhiDahaka, who cruelly rules Iranshahr. Fereydoon strikes Zahhak down with his ox-headed mace; but does not kill him; on the advice of an angel, he binds Zahhāk and imprisons him in a cave underneath Mount Damavand.The present essay attempts to make a comparative study of seven versions of “Fereydoon and Zahhak” battle, illustrated in Safavid schools of painting. Since, in Safavid era, book illustrations were made in Mashhad, Tabriz, Isfahan and Shiraz, samples for analysis have been selected from these sites. Methodology of research is based upon a structural analysis of documents. After making a comparative analysis of the structure of folios, the most common properties discerned were their use of spiral compositions, emphasis on guidelines, square index and golden ratio, as well as the painter’s faithfulness to the text. However, they were different in the focal points of the pictures and the dynamic figures and colors.The present study aims to clarify the differences and similarities between graphic and structural compositions of illustrated folios of ‘Fereydoon and Zahhak battle’ in Safavid schools of painting.
    Keywords: Comparative study, Safavid schools of painting, Zahhak, Fereydoun, visual elements, the structure of the work
  • Farhad Sasani Page 61
    This paper is a discourse analysis of “decontextualization” and “detextualization in “Naqsh-e-Jahān Square” in Isfahan. It ’is worth mentioning that decontextulization here is used to express transforming the original context of the text or being transformed – here the Square - and the formation of the new relations among the text and the new contextual elements, and as a result changing its function(s).This process might also be called “museumization”. “Detextualizatin” is used for transforming the text itself, in a way that some of the constituents, elements or structures inside the original text are replaced by some others in the text. The process of detextualiztion is somehow a shift of the dominant function of the text, from the function of “museum” to everyday use, i.e. “museumization”. These two processes, which occur diachronically, are studied together with some examples.
    Keywords: Decontext ualization, Detextualization, Museumization, Demuzeumization, Naqsh, e, Jahan Square
  • Firouz Mahjour, Zahra Alinezhad Page 71
    In this essay, authors have analyzed a textile sample kept in Moghaddam Museum of University of Tehran. The main purpose of this study is to analyze the motifs and weaving techniques as well as identifying the fibers by SEM and the pigment types by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR). Electronic microscope observations (SEM) show that the fabrics are silk and the weaving technique is Twill. The piece has Kufic inscriptions which can be dated back to Seljuq era, around 6 HA (12thcentury A.D.).It is among the rarely known Iranian textiles with (S) spin. Some experts believe that the textiles woven with (S) spin belong to Egypt. However, with regard to the lack of Iranian textile samples belonging recognizably to this era, a detailed study on such a valuable sample is evidently necessary.
    Keywords: Textile, Weaving techniques, Seljuq era, Infrared Spectroscopy (FTIR), Moghadam Museum
  • Nadia Maghuly, Ali Sheikhmehdi, Hosseinali Ghobadi Page 87
    This article is a comparative study of the hero’s journey in the myth of Gilgamesh and thefilm named The Deer. Mythologists use different morphological patterns for applying to various literary and cinematic texts.This study aims to investigate to what extent this pattern of the hero’s journey could be found in two works, one literary and the other cinematic. It seems that the film The Deer is similar to the myth of Gilgamesh in its content. In the absence of mythological studies on Persian new wave cinema, the main idea is to use Campbell’s model in an archetypal approach.According to the archetypal approach, three phases are recognized in the hero’s journey as “departure”, “initiation”, and “return”. The present study will analyze these three phases and will conclude that Campbell’s model is well applicable to both works while the film named The Deer shows more resemblance to Campbell’s model than the myth of Gilgamesh.
    Keywords: Comparative mythology, Gilgamesh, Gavaznha (The Deer), Hero's journey, Archetype