فهرست مطالب

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/12
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمدحسن کریم پور، آزاده ملک زاده شفارودی صفحه 3

    معدن فیروزه ی نیشابور در 55 کیلومتری شمال غربی شهرستان نیشابور استان خراسان رضوی واقع شده است. واحدهای سنگی که در منطقه رخنمون دارند شامل سنگ های آتشفشانی و نفوذی حدواسط است که همه ی آن ها تحت تاثیر دگرسانی قرار گرفته اند. این معدن نخستین کانی سازی مس- طلا- اورانیم- عناصر نادر خاکی سبک نوع IOCG در ایران است. علاوه بر عناصر مس، طلا و اورانیم، این منطقه برای آرسنیک، مولیبدن، روی و توریم ناهنجاری بالایی دارد. ارزیابی ژئوشیمیایی- زیست محیطی نمونه های رسوب های رودخانه ای در گستره ی معدن و شرق آن نشان داد که در خاک منطقه آلودگی مس وجود دارد. در نمونه های سنگی ناحیه ی معدن کاری بی هنجاری نسبتا بالایی از اورانیم (تا 35 گرم در تن) وجود دارد که از میانگین استاندارد یک گرم در تن بیشتر است. در نقشه های تابش سنجی هوایی ناهنجاری بالای اورانیم و توریم در منطقه وسیعی مشاهده می شود. آلودگی نقره، جیوه و منگنز نیز در رسوب های رودخانه ای منطقه وجود دارند. ارزیابی نمونه های آب آشامیدنی و مصرفی کشاورزی نشان می دهد که خوشبختانه عناصر مس، سرب، روی، نقره، نیکل، منگنز، آنتیموان، جیوه و اورانیم در همه ی نمونه های آب کمتر از حد مجاز و مطلوب اند. فقط در 2 نمونه مقدار آرسنیک کمی بیشتر از حد مجاز (10 میلی گرم در تن) است. آلودگی زیست محیطی منطقه از نظر عناصر رادیواکتیو و نیز آلودگی رسوب های آبراهه ای پایین دست معدن به عناصر مس، جیوه، نقره و منگنز و آلودگی آب مصرفی کشاورزی به عنصر آرسنیک و تاثیر آن در سلامت مردم منطقه بایستی مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ژئوشیمی، رسوب های رودخانه ای، آب، اثرهای زیست محیطی، معدن فیروزه
  • سعید تاکی، علیرضاگنجی، ناری بافکر صفحه 19

    توده ی گرانیتوئیدی لاهیجان در شرق استان گیلان به لحاظ سنگ شناسی غالبا از دو گروه فلسیک (گرانیت، گرانیت پورفیری، گرانودیوریت) و مافیک (دیوریت) تشکیل شده و از لحاظ سری ماگمایی جزء نیمه قلیایی بوده و بیشتر آهکی- قلیایی هستند. برخوردگاه این توده با سنگ های اطراف بیشتر گسله بوده و از سنگ های کاتاکلاستیک و میلونیتی تشکیل شده و در حالیکه هیچ گونه هاله ی دگرگونی مجاورتی نیز پیرامون آن وجود ندارد، به درون آن ها نفوذ نکرده و بر خلاف گفته های قبلی سن آن ممکن است تریاس نباشد. وجود مانستگی مابین رفتار عناصر کمیاب، بخصوص عناصر نادر خاکی از جمله الگوهای مشابه و غنی شدگی از لحاظ REE ها، شیب تند LREE ها و تخت HREE ها، غنی شدگی نسبی از لحاظ LFSE ها همگی حاکی از خاستگاه مشترک مابین اعضای مافیک و فلسیک است. وجود ویژگی های دوگانه، از جمله شاخص اشباع از آلومین (ASI) یا نسبت مولی Al2O3/(CaO + Na2O + K2O)، رفتار عنصر P، عدم مشاهده ی برونبوم های رسوبی یا ریز دانه ای و بازی، حضور بیوتیت فراوان در انواع فلسیک، هورنبلند و پیروکسن اورالیتیزه در انواع مافیک، وجود آپاتیت به صورت مستقل در انواع فلسیک، عدم مشاهده ی این کانی و محتوای پایین P2O5 در انواع مافیک، نسبت درصد وزنی Na2O/K2O، مقدار سنگ کرندوم نرماتیو و. .. حکایت از آن دارند که گرانیتوئید لاهیجان بیشتر دورگه است تا صرفا I یا S. با توجه به الگوهای مربوط به نمودارهای عنکبوتی و نمودارهای جدا کننده، این نفوذی ها مربوط به یک جایگاه قوسی هستند.

    کلیدواژگان: لاهیجان، گرانیتوئید، هیبرید، قوس
  • مریم آهنکوب، احمد جهانگیری، محسن موید صفحه 31

    توده گرانیتی شرق میشو در شمال باختری ایران و در حدود 60 کیلومتری شمال غرب تبریز واقع شده و بخشی از زون البرز- آذربایجان است. این توده با مساحتی بالغ بر 50 کیلومتر مربع، سنگ های رسوبی دگرگون نشده پرکامبرین را قطع کرده و خود با رسوب های پرمین با دگرشیبی آذرین پی پوشیده شده است. ترکیب سنگ شناسی توده ی مورد بررسی، طیفی از سنگ های قلیایی گرانیت- مونزوگرانیت- سینوگرانیت نشان می دهد. بافت غالب در این نمونه ها دانه دار هم بعد تا ناهم بعد، پرتیتی و میرمیکیتی است. کانی های اصلی این سنگ ها شامل کوارتز، فلدسپار پتاسیم، پلاژیوکلاز و کانی های فرعی و عارضه ای شامل بیوتیت، آمفیبول، پیروکسن، آپاتیت، اسفن و زیرکن است. این توده ترکیبی گرانیت قلیایی داشته و ماهیت متاآلومینیوس تا پرآلومینیوس نشان می دهد. بیهنجاری منفی Ba،Nb، Ti، Srو Eu و غنی شدگی در LILEs به ویژهRb و Thنشانگر خاستگاه پوسته ای این سنگ هاست. توده گرانیتی شرق میشو از نوع گرانیت های پس از برخورد حاشیه ی قاره ای نوع A است که با توجه به تهی شدگی از Nb به گروهA2 وابسته است.

    کلیدواژگان: گرانیت های نوع A، پس از برخورد، حاشیه قاره ای، گروه A2، شمال غرب تبریز، شرق میشو
  • بیژن اعتمادی، عبدالهادی قبادی، بتول تقی پور صفحه 43

    کانسار رسی ندوشن در زون آتشفشانی نفوذی ارومیه دختر در130 کیلومتری جنوب غربی شهرستان یزد، قرار دارد. بر اساس بررسی های صحرایی، کانی شناختی و زمین شیمیایی، سنگ های موجود در منطقه از سنگ های آتشفشانی با ترکیب داسیت، آندزیت، الیوین بازالت و سنگ های آذرآواری (توف بلورین) و سنگ های نفوذی میکروگرانودیوریتی تشکیل شده اند. بر اساس نمودارهای Zr/TiO2 نسبت به SiO2 و Nb/Y نسبت به Zr/TiO2 و با توجه به شواهد صحرایی، سنگ خاستگاه این کانسار ترکیب داسیتی دارد. نمونه های رسی به روشنی در CaO، MgO، MnO و Na2O نسبت به سنگ خاستگاه تهی شدگی نشان می دهند. نبود کانی های با دمای بالا از جمله پیروفیلیت، دیکیت و حضور کانی های کوارتز، فلدسپار پتاسیم، کائولینیت، هالویزیت و ایلیت در کانسار ندوشن نشان دهنده ی زون دگرسان آرژیلیک نوع حدواسط است. در این کانسار میانگین عناصر Cr و Nb برابر ppm 26/11 است که کمتر از مقدار آن برای ذخایر برون زا است. غلظت بالای Sr + Ba (ppm 33/1341) به علت تاثیر فرآیندهای گرمابی است. با توجه به ترکیب کانی شناسی و زمین شیمی و نیز الگوی ارائه شده توسط پژوهشگران، کانسار یاد شده خاستگاه گرمابی دارد که تا حدودی متاثر از فرآیند هوازدگی بوده است.

    کلیدواژگان: ندوشن، یزد، ارومیه، دختر، داسیت، آرژیلیک حدواسط، گرمابی
  • زهرا طهماسبی صفحه 57

    گارنت های گروه پیرالسپیت (به ویژه انواع غنی از آلماندین) در سنگ های متنوعی از مجموعه ی دگرگونی بروجرد و نیز برخی از سنگ های آذرین مجاور آن ها یافت می شوند. هر چند که ترکیب این کانی ها در قلمرو ترکیب شیمیایی کانی آلماندین (گارنت غنی از آهن) قرار می گیرد اما مقدار اسپسارتین (منگنز) آن ها نیز قابل توجه است. تغییرات ترکیب کانی ها هم در دانه های مختلف و هم در درون دانه ها بررسی شده اند. بسیاری از دانه ها دارای تغییر ترکیب در درون خود (زونینگ شیمیایی) بوده و ترکیب مرکز و حاشیه آن ها متفاوت است به طوری که ترکیب گارنت به ترتیب از مرکز به حاشیه در گرانودیوریت از Alm0.65، Prp0.05، Sps0.264، Grs0.193تا Alm0.76، Prp0.05، Sps0.14، Grs0.04، در پگماتیت ها از Alm0.71، Prp0.02، Sps0.26، Grs0 تاAlm0.76، Prp0.03، Sps0.2، Grs0.007 و در هورنفلس ها از Alm 0.81، Prp0.07، Sps 0.09، Grs0.03 تاAlm 0.63، Prp0.06، Sps 0.3، Grs0.002 تغییر می کند. شواهد سنگ نگاری نظیر همراهی تورمالین با گارنت پگماتیت ها و آندالوزیت با گارنت گرانودیوریت های حاشیه و شیمی کانی گارنت (تغییرات نوسانی Al در گارنت پگماتیت ها، کاهش عنصر Mg و افزایش Mn در هسته گارنت گرانودیوریت ها و خطی بودن Al از حاشیه به مرکز) حاکی از خاستگاه دگرگونی گارنت در گرانودیوریت و هورنفلس و ماگمایی بودن آن در پگماتیت هاست.

    کلیدواژگان: بروجرد، دگرگونی، گارنت، زونینگ
  • رزگار فرامرزی، غلامحسین شمعانیان، بهنام شفیعی صفحه 71

    زون ساختاری البرز در شمال ایران، میزبان نهشته های بوکسیتی متعددی است. نهشته ی بوکسیتی قشلاق با طول 2 کیلومتر و ضخامت حدود 20 متر یکی از این نهشته هاست که در بخش شرقی زون ساختاری البرز قرار دارد. این نهشته به شکل یک افق چینه سان در بین سنگ آهک های پرمین و سنگ آهک های دولومیتی تریاس تشکیل شده است. مرز زیرین این افق بیشتر موج سان است، در حالی که مرز بالایی آن با سنگآهک های دولومیتی فرادیواره هم ساز است. بر اساس شواهد کانی شناسی و بافتی، این نهشته را می توان از بالا به پایین به پنج واحد مجزا تقسیم کرد: 1) واحد بوکسیت بالایی با ضخامت حدود 5 متر، متشکل از بوهمیت، هماتیت، کائولینیت، روتیل و سوانبرگیت، 2) واحد کائولینیت بالایی با ضخامت تقریبی 2 تا 3 متر که بیشتر از کانی های رسی تشکیل شده است، 3) واحد بوکسیت سخت با ضخامت تقریبی 5/1 متر که بیشتر از کانی های هماتیت، کائولینیت، بوهمیت و دیاسپور تشکیل یافته است، 4) واحد کائولینیت پایینی با ضخامت 1 تا 4 متر و متشکل از کائولینیت، بوهمیت و دیاسپور و 5) واحد بوکسیت پایینی با ضخامت 4 تا 6 متر. بررسی های بافتی و ساختاری، هر دو خاستگاه برجازا و نابرجازا را برای بوکسیت ها نشان می دهد. تلفیق یافته های زمین شناسی، بافتی و کانی شناسی نهشته بوکسیت قشلاق نشان می دهد که این نهشته از نوع بوکسیت کارستی بوهمیتی- دیاسپوری است.

    کلیدواژگان: بوکسیت، بوهمیت، دیاسپور، نابرجازا، برجازا، قشلاق
  • قادر حسین زاده، محسن موید، اسلام مقدمی صفحه 83

    منطقه ی مورد بررسی در 20 کیلومتری شمال غربی هشجین، جنوب غربی استان اردبیل واقع شده و جزئی از زون دگرسانی کجل- شمس آباد در کمربند آتشفشانی طارم - هشتجین است. زئولیت و کانی های همراه آن مانند کوارتز و کلسیت در درز و شکستگی های سنگ میزبان تراکی آندزیتی تشکیل شده اند. در زون های دگرسان زئولیتی مورد بررسی، استیلبیت کانی اصلی بوده و کانی های ایلیت، سانیدین، کلریت، کلسیت و کوارتز به عنوان کانی فرعی حضور دارند. بر اساس مشاهدات سنگ نگاری، کانی های اصلی سنگ های میزبان شامل پلاژیوکلاز، فلدسپار پتاسیم و اوژیت همراه با شیشه های آتشفشانی بوده و بافت پورفیری نشان می دهند. بررسی های ژئوشیمیایی و محاسبات تغییرات جرم عناصر اصلی و فرعی نشان می دهد که عناصری مانند Na، K، Ca، Mg، Fe و Mn در سنگ های دگرسان شده نسبت به سنگ اولیه تراکی آندزیتی تهی شده و Al و Si غنی شده اند، عناصر نادر خاکی بجز Eu و عناصر با میدان پایداری بالا (HFSE) دارای رفتار نسبتا مشابهی بوده و با افزایش شدت دگرسانی غنی شده اند در حالیکه عناصر لیتوفیل درشت یون (LILE) الگوی توزیع متفاوتی در سنگ های دگرسان و نادگرسان نشان می دهند. خاستگاه گرمابی زئولیت ها با شواهدی نظیر بلورهای خودشکل، بافت پرکننده ی فضای خالی و بادامکی و نبود کانی های شاخص دگرگونی تدفینی پشتیبانی می شود. گستره ی پایداری زئولیت در اثر فعالیت سیلیس محلول و دما کنترل می شود. استیلبیت در لگاریتم فعالیت سیلیس محلول 1/4- پایدار بوده و در دمای زیر C 100 و pH حدود 8 تا 9 تشکیل می شود.

    کلیدواژگان: هشجین، کجل، شمس آباد، ژئوشیمی، دگرسانی زئولیتی، زئولیت، استیلبیت
  • کاظم برزویی، علی اصغر سپاهی، محسن موذن صفحه 97

    نفوذ مجموعه پلوتونیک الوند در سنگ های رسی ونیمه رسی منطقه تویسرکان باعث تشکیل هاله گرمایی در اطراف آن در منطقه سرابی شده، است. دگرگون شدن سنگ ها باعث تشکیل انواع هورنفلس ها در منطقه شده است. پدیده ذوب بخشی و میگماتیتی شدن در دگرگونی های درجه بالا و نزدیک به همبری به علت گرمای حاصل از توده در سنگ های با ترکیب مناسب دیده می شود. مقدار ذوب بخشی و حجم ماگمای آناتکسی تشکیل شده کم بوده و بخش های روشن (لوکوسم) به صورت قطره ای در مقیاس میلی متری تا سانتی متر مشاهده می شود. کانی های اصلی و بافت در بخش روشن رنگ میگماتیت ها شامل کوارتز و فلدسپار پتاسیم با بافت آذرین که در آن فلدسپار پتاسیم شکل دار تا نیمه شکل دار دیده می شود که کوارتز با بافت بین بلوری(interstitial) فضای بین آنها را پر کرده است. تفاوت بافتی بین بخش های روشن - تیره، (لوکوسوم و ملانوسوم)، ترکیب کانی شناسی لوکوسوم، ساخت آذرین در بخش لوکوسوم و محدود بودن تشکیل لوکوسوم همگی شواهدی از رخداد پدیده آناتکسی در هاله منطقه سرابی است. واکنش های موثر در تشکیل مذاب و بخش روشن میگماتیتی شامل واکنش های ذوب در حضور سیال آزاد (fluid–present) و واکنش ذوب بدون حضور سیال آزاد (fluid-absent) می باشد. مجموعه کانی های دگرگونی درجه بالا شامل کردیریت، سیلیمانیت و گارنت می باشد. ترکیب کانی شناسی لوکوسوم ها شبیه لوکوگرانیت های حاصل از ذوب بخشی است و با منشاء تبلور از مذاب مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: سرابی، هاله دگرگونی، سنگ های رسی، ذوب بخشی، میگماتیت
  • جمال قوی، محمدحسن کریم پور، سید احمد مظاهری، مجید قادری، بهنام رحیمی صفحه 107

    منطقه ی اکتشافی طلا-تنگستن تاریک دره، در شمال شرقی ایران و در مرز زون ساختاری ایران مرکزی وکپه داغ قرار دارد. توده ی گرانیتوئیدی تربت جام مهم ترین جلوه ی ماگماتیسم منطقه است که با روندی شمال باختری-جنوب خاوری در نهشته های شیلی زغال دار، سیلتستونی و ماسه سنگی سازند میانکوهی با سن تریاس، نفوذ و آن ها را در اطراف و تا فواصل چند ده متر به هورنفلس تبدیل کرده است. بررسی کانی های سنگین در منطقه منجر به شناسایی کانی های طلا، شئلیت، آرسنوپیریت، مالاکیت، باریت، جاروسیت، هماتیت، مگنتیت، اسپیکولاریت، گالن، پیریت، گارنت شد. برداشت های ژئوشیمیایی رسوب های رودخانه ای نیز بی هنجاری هایی از عناصر As، Cu، Bi، Co، W، Fe، Ti را آشکار نموده و همبستگی مثبت و معنی دار طلا با عناصر As، Bi، Cu را نشان داده است. کاوش های بعدی روی نمونه برداری از خاک های برجای پیرامون توده های نفوذی متمرکز و با تعیین پارامترهای آماری توزیع عناصر و با برازش داده های لگاریتمی، و استفاده از نتایج آن ها، حدود آستانه ی بی هنجاری و مقادیرکمی بی هنجاری های ممکن و احتمالی تعیین شدند. در بخش آمار چند متغیره و تحلیل عاملی مجموعه همبسته ی عناصر As، Cu، Au، Co، Fe، Mn، Ti، (W، Sb) رابطه ی معنی دار و آینه ی تمام نمایی از کانی سازی طلا دراین منطقه دیده می شود. با بررسی های انجام شده و یافته های وابسته به کانی های سنگین، رسوب آبراهه ای و خاک، همگونی جالب توجه این محیط ها در نمایش ناهنجاری های عناصر As، Au و تا حدودی Cu به دست آمد. مهم ترین نتایج در نقشه ی هاله های پراکندگی دومین عنصر طلا و ردیاب های آن، همچون As، Cu، Bi و نقشه ی تحلیل عاملی (F1) و معیار جمعی (Ad)، موید حضور و پتانسیل بالای منطقه ی تاریک دره از دیدگاه طلاست.

    کلیدواژگان: طلا، عناصر ردیاب، هاله های پراکندگی دومین، بی هنجاری های ژئوشیمیایی خاک، تاریک دره، ایران
  • اکبر حسنی نکو، علیرضا کریمی، غلامحسین حق نیا، محمدحسین محمودی قرایی صفحه 121

    هدف از این پژوهش کانی شناسی خاک های با مواد مادری متفاوت پهنه ی بینالود غرب مشهد است. بدین منظور، دو خاکرخ در موقعیت قله شیب هر یک از سنگ های گرانیتی، آذرین ا بر بازی و دگرگونی (متابازیت و شیست) حفر و پس از تشریح، از افق های ژنتیکی آنها نمونه برداری شد. بخش رس افق های گوناگون این خاک ها به روش پراش پرتو ایکس بررسی شدند. کانی های کلریت، اسمکتیت، میکا، آمفیبول و کانی های مختلط کلریت/ اسمکتیت و کلریت/ میکا از مهم ترین کانی های موجود در خاکرخ های مورد بررسی هستند. کلریت در خاکرخ ابر بازی و ماده ی مادری خاکرخ دگرگونی، غالبا از نوع غنی از منیزیم و در خاکرخ گرانیتی غنی از آهن است. بیشترین مقدار کانی آمفیبول در خاکرخ ابر بازی و به مقدار کمتر در خاکرخ دگرگون وجود دارد. میکا در افق سطحی خاکرخ ابر بازی به احتمال زیاد خاستگاه بادرفتی دارد. به دلیل هوادیدگی بیشتر سنگ های ابر بازی، کانی های مختلط کلریت/ میکا، کلریت/ اسمکتیت و اسمکتیت/ میکا در این خاکرخ بیشتر مشاهده شدند.

    کلیدواژگان: کانی های رسی، پریدوتیت، گرانیت، مواد مادری، مشهد
  • علی اصغر سپاهی، طیبه خاکسار صفحه 133

    مجموعه ی نفوذی الوند در جنوب همدان، در زون سنندج-سیرجان واقع شده است. این مجموعه شامل سنگ های مافیک تا فلسیک مانند گابرو، دیوریت، تونالیت، گرانودیوریت، گرانیت، آپلیت و پگماتیت است. سنگ های شبه گرانیتی بخش اعظمی از سنگ های این مجموعه را به خود اختصاص می دهند که از این میان می توان به دو دسته گرانیتوئیدهای پورفیروئید و گرانیتوئیدهای بسیار روشن اشاره کرد. گرانیتوئیدهای پورفیروئید غنی از پتاسیم بوده در حالی که گرانیتوئیدهای بسیار روشن فقیر از پتاسیم هستند. ویژگی های سنگ نگاری و زمین شیمی سنگ های گرانیتوئیدی نشان می دهد که این دودسته از هم مجزا بوده و احتمالا از جدایی یک ماگما حاصل نشده اند. گرانیتوئیدهای بسیار روشن نسبت به گرانیتوئیدهای پورفیروئید از CaO، Na2O و Al2O3 غنی تر و از K2O، FeO و MgO فقیرترند و روند تبلور جدایشی از یک ماگمای مشترک با گرانیتوئیدهای دیگر را نشان نمی دهند. دامنه ی تغییرات مقدارΣREE و (La/Yb)N در گرانیتوئیدهای بسیار روشن گسترده تر از سایر سنگ های دیگر است. مقادیر Eu/Eu* در گرانیتوئیدهای پورفیروئید 38/0-61/0، در گرانیتوئیدهای بسیار روشن 52/0-33/11 و در آپلیت ها 15/0-15/2 است. بی هنجاری منفی Eu در گرانیتوئیدهای پورفیروئید با خاستگاه پوسته ای که برای آنها در نظر گرفته شده است، همخوان است. با توجه به اینکه گرانیتوئیدهای بسیار روشن به دلیل مقدار نسبتا زیاد CaO و Na2O غنی از پلاژیوکلاز هستند لذا به دلیل جانشینی Eu به جای Ca در شبکه این کانی، این سنگ ها از خود بی هنجاری مثبت Eu نشان می دهند. آپلیت ها و پگماتیت های منطقه از نظر زمین شیمی بیشتر به گرانیتوئیدهای پورفیروئید شباهت دارند و احتمالا از جدایی آنها حاصل شده اند.

    کلیدواژگان: الوند، گرانیتوئید، زمین شیمی، پورفیروئید، بی هنجاری Eu
  • حمید سروعلیشاه، عبدالحسین رضوانی، حسین فخراییان، حامد جلیلی صفحه 151

    استفاده از افزودنی EDTA به عنوان ناخالصی به محلول KDP راه موثری برای بالا بردن عرض منطقه ی نیمه پایداری محلول و در نتیجه بالا رفتن سرعت رشد است. EDTA در محلول رشد با تشکیل همبافت های قوی با فلزات سنگین مانند Al و Fe و Cr که در مواد شیمیایی تجاری همواره به عنوان ناخالصی وجود دارند، فعالیت های شیمیایی این یون ها را خنثی می کند. تاثیر یون های فلزی Cu2+و Fe3+ و Al3+ بر رشد بلورKDP مورد بررسی قرار گرفت. بلورها به روش بلوردانه گذاری در محلول با غلظت معین و رشد خود بخودی در دمای اتاق تهیه شدند. طیف مرئی- فرابنفش بلور حاوی ناخالصی Al3+ افزایش ناخواسته ی جذب در ناحیه ی فرابنفش را نشان می دهد. افزایش جذب در این ناحیه بیشتر به دلیل جانشینی یون های Al3+ به جای فسفر به عنوان واحدهای مولکولی (AlO4)2- در شبکه ی بلور KDP است. استفاده از افزودنی EDTA در محلول رشد علاوه بر کاهش جذب در ناحیه ی فرابنفش، باعث برابر شدن سرعت رشد بلور در تمام وجوه می شود.

    کلیدواژگان: بلورKDP، تولید هماهنگ دوم، سرعت رشد، رشد از محلول، ناخالص
  • قاسم کاوه ای، کامران احمدی، اشکان کاوه ای صفحه 159

    محلول جامد (Bi2Te3)0.25(Sb2Te3)0.75یک ماده ی ترموالکتریکی نوع p با ترابرد (Transport) حامل های بار بهینه از مواد (Bi2Te3)x (Sb2Te3)1-x با x متغیراست. افزایش درصد وزنی Bi2Te3در سامانه ی Bi–Sb–Te میزان چگالی حفره (حامل مثبت) را کاهش می دهد که این سبب تغیر ترابردی الکترونی، افزایش ضریب سیبک و کاهش رسانش الکتریکی و گرمایی می شود. افزودن Te تا حد درصد وزنی %4 بازدهی (η) در نهایت عدد شایستگی ماده ترموالکتریکی را بالا می برد. بررسی های ساختاری این ترکیب در بود و نبود Te افزوده با دستگاه پراش پرتو X، پراش الکترون های پس پراکنده و میکروسکوپ نیرو-اتمی انجام شد. بررسی دقیق رفتار ترابردی حامل های بار ماده ترموالکتریک نشانگر تشکیل شبکه های ذاتی (کامل) و جبران کاستی تلور شبکه بلور در اثر تلور افزوده است. آزمون ها نشان می دهند که عدد شایستگی ترکیب در %3 تلور افزوده بیشینه است.

    کلیدواژگان: ساختار همگن، شبکه ی ذاتی، میکروسکوپ نیرو، اتمی (AFM)، پراش الکترون های پسا پراکنده (EBSD)، ترابرد (Transport)
  • مرتضی زرگر شوشتری، فرشته رنجبر، سید ابراهیم موسوی قهفرخی صفحه 167

    در این مقاله، نانوذرات هگزافریت استرانسیوم نوع M آلائیده شده با کبالتSrFe12-xCoxO19 با (2-0 = x) به روش سل- ژل تهیه شدند. خواص ساختاری و ریخت شناسی نمونه ها با الگوی پراش پرتو ایکس (XRD)، طیف فروسرخ تبدیل فوریه (FT- IR) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) بررسی شدند. نتایج حاصل از XRD نشان دادند که نمونه های ساخته شده با ترکیب SrFe12-xCoxO19 با مقادیر ≥x5/0، تک فاز بوده و به نظر می رسد که یون های Co2+ در جایگاه های بلوری ساختار SrFe12O19، جانشین یون های Fe3+ شده اند. اما برای مقادیر x>5/0، فاز ثانویه CoFe2O4 در نمونه ظاهر می شود که در این حالت، یون های کبالت علاوه بر جانشینی، به صورت فاز جداگانه در ساختار باقی می مانند. نتایج حاصل از اندازه گیری ها نشان می دهند که ثابت شبکه (a) با افزایش مقدار آلایش کبالت (x)، تقریبا ثابت مانده، در حالی که مقدار ثابت شبکه (c) با افزایش x، کاهش می یابد. وجود قله های جذبی FT- IR در گستره ی cm-1580 -560 و cm-1470 -430 در همه ی نمونه ها، به ترتیب بیانگر تشکیل خوشه های چهاروجهی و هشت وجهی اکسیدهای فلزی در فریت ها هستند.

    کلیدواژگان: هگزافریت استرانسیوم، کبالت، نانوذرات، روش سل، ژل، آلایش
  • علی اکبر دهنوخلجی، کارلا فجفارووا، مایکل دوسک صفحه 1

    کمپلکس روی (II) [Zn(25-MBTSC)2I2] از واکنش بین ZnI2 و لیگاند 25-MBTSC = (E)-2-(2,5-dimethoxybenzaldehyde)thiosemicarbazone در حلال متانول و دمای 25 درجه سانتیگراد تهیه و به کمک روش تجزیه عنصری مورد شناسایی قرار گرفت. ساختار بلوری این ترکیب به کمک تکنیک پراش پرتو ایکس تک بلور شناسایی شد. این ترکیب به صورت سیستم تری کلینیک و گروه فضایی P-ī که متبلور می شود. در این کمپلکس یون Zn2+ توسط دو اتم گوگرد حاصل از دو لیگاند 25-MBTSC و دو اتم ید به آن اتصال دارند ساختار چهاروجهی انحراف یافته را تشکیل می دهد. لیگاند 25-MBTSC به عنوان لیگاند تک دندانه عمل کرده و از طریق اتم گوگرد به فلز روی متصل می شود.

    کلیدواژگان: روی (II)، ساختار بلوری، تری کلینیک، چهاروجهی انحراف یافته
  • علی اکبر دهنوخلجی، کارلا فجفارووا، مایکل دوسک صفحه 5

    باز شیف جدید (E)-4-methoxy-N-(4-hydroxybenzylidene)aniline از واکنش بین 4-هیدروکسی بنزآلدهید و 4-متوکسی آنیلین در حلال متانول و دمای oC50 تهیه شد و به کمک روش های تجزیه عنصری و طیف سنجی FT-IR مورد شناسایی قرار گرفته است. ساختار بلوری این ترکیب به کمک تکنیک پراش پرتو ایکس شناسایی شد. این ترکیب به صورت سیستم اورتورومبیک و گروه فضایی Pbcn متبلور می شود. داده های ساختار بلوری این ترکیب به شرح زیر است: a = 22.3813(5) b = 10.7477(2) c = 9.3623(2) Å V = 2252.08(8) Å3 Z = 8 μ = 0.73 mm−1 R = 0.03 طول پیوند ایمینی N1 = C7 برابر (14) 2839/1 آنگستروم که مشابه طول پیوندهای دوگانه می باشد. مولکول این ترکیب مسطح نبوده و دارای زوایه دوسطحی (32) 968/58 درجه بین دو حلقه فنیل است. در این ترکیب پیوند هیدروژنی از نوع O∙∙∙H-C وجود داشته که زنجیر یک بعدی را تشکیل می دهد.

    کلیدواژگان: باز شیف، ساختار بلوری، زنجیر یک بعدی
|
  • Page 3

    Fyrouzeh mine is located about 55 km northwest of Nyshabour in the Provice of Khorasan Razavi. The exposed rocks are mainly volcanic and intrusive with intermediate composition and all of them are altered. This mine is the first type of IOCG reconized in Iran with Cu-Au-LREE-U. Besides Cu-Au-U, this area shows As, Mo, Zn and Th anomalies. Geochemical evaluation of stream sediment with regard to environmental concern revealed high Cu anomalies.  Rocks show high uranium anomalies (up to 35 ppm) higher than the standard values (1 ppm). Airborne radiometric maps show high U and Th anomalies in a broad area. Ag, Hg and Mn show anomalies within the stream sediments. Cu, Pb, Zn, Ag, Ni, Mn, Sb, Hg, and U content of both drinking and agricultural water are fourtunatly within the range of standard, only two samples have higher As content (more than 10 ppb).  High level of U-Th radiation and contamination of stream sediment with respect to Cu, Hg, Ag, Mn and agricultural water to As are important environmental issues and people health therefore they need to be study.

    Keywords: Geochemistry, stream sediments, water, environmental impact, Fyrouzeh min
  • Page 19

    Lahijan granitoid pile, east of Gillan Province, petrographically comprises of mostly two group rocks: felsics (granite, porphyry granite and granodiorite) and mafics (diorite) and in terms of magmatic series belong to subalkaline and are mostly calcalkaline. The contact between the pile and surrounding rocks is faulty and includes myllonitic and cataclastic rocks yet there is no metamorphic haloe around it, so it has not intruded them and therefore unlike the previous statements it may not be Triassic in age. The presence of some similarities among trace element behaviors, especially REEs between felsic and mafic groups like, resemblance and enrichment of REE patterns, LREEs steep slope, flat patterns of HREEs, relative enrichment of LFSEs all suggest a common origin for them. The existence of ambiguous characteristics for example Aluminum saturation index (ASI) or molar Al2O3/(CaO + Na2O + K2O), P behavior, lack of observation sedimentary or basic microgranular xenoliths, abundance of biotite in felsic, hornblende and ouralitised pyroxene in mafic rocks, presence of individual apatite in felsic and lacking of it and low content of P2O5 in mafic rocks, Na2O/K2O wt% ratios, and amount of normative corundum, all propose that Lahijan granitoid is rather hybrid one instead pure I or S types. According to spider and discremenation diagrams, these intrusives belong to an arc setting.

    Keywords: Lahijan, granitoid, hybrid, arc
  • Page 31

    East misho granitoid intrusion body, a part of Alborz-Azarbaijan zone, is located about 60 Km north west of Tabriz, NW Iran. This pluton with an area of about 50 km2 has cut percamberian unmetamorpic sedimentary rocks and, is covered with Permian sedimentary rocks with igneous nonconformity. Litological composition of the studied pluton displays a range of alkali granite, monzogranite and syenogranite. The dominant texture of the samples are granular, inequidimentional granular, pertite and myrmekite. Major minerals include quartz, K-feldspar and plagioclase, and minor and accessory minerals are biotite, amphibole, pyroxene, apatite, titanite and zircon. The Pluton composition is alkali-granite and displays metaluminous to peraluminous nature. Negetive Ba, Nb, Ti, Sr and Eu anomalies and enrichment in LILEs especially in Rb and Th suggests the crustal origin of these rocks. East Misho granitoid complex is continental margin and A- type post collision granitoides that, regarding negetive Nb anomalies belong to A2.

    Keywords: A-type granites, post collision, countinental margin, A2 group, east Misho, Tabriz North West
  • Page 43

    Nodoushan clay deposit is located about 130km southwest of Yazd city in the Uromieh-Dokhtar volcano-plutonic belt. Based on the field, mineralogical and geochemical studies, the rocks of Nodoushan area are of volcanic type and are composed of dacite, andesite and olivine-basalt, the pyroclastic type (crystalline tuff), and the microgranodioritic intrusive rocks. According to Zr/TiO2 versus SiO2 and Nb/Y versus Zr/TiO2 diagrams and field evidences, the mother rock of the deposit has dacite origin. The clay samples clearly indicate depletion of CaO, MgO, MnO and Na2O with respect to the original rock. The lack of high-temperature minerals such as pyrophyllite, dickite and, the presence of quartz, K-feldspar, kaolinite, halloysite and illite minerals in Nodoushan deposit indicate the alteration zone to be of intermediate argillic type. In this deposit, the average of Cr and Nb is 11.26ppm, which is less than the amount given for supergene deposits. High concentration of Sr + Ba (1341.33ppm) is due to the effect of hydrothermally processes. By referring to mineralogy, geochemistry as well as a model given by researchers, hydrothermal origin can be confirmed for Nodoushan clay deposit with some extent of weathering effect.

    Keywords: Nodoushan, Yazd, Uromieh-Dokhtar, dacite, middle argillic, hydrothermal
  • Page 57

    Pyralespite garnet group (Almandine group) is common minerals in the metamorphic and igneous complex of Boroujerd area. Moreover, Almandin (Fe enriched garnet) is the most common mineral but the content of Spessartin (Mn enriched garnet) is high in this area. The changes of mineral composition in different grains show that these minerals are zoning chemical and core to rim composition is varied. The garnet composition in core to rim respectively in granodiorite changes to Alm0.65, Prp0.05, Sps0.264, Grs0.193 in core to Alm0.76, Prp0.05, Sps0.14, Grs0.04 in rim, in pegmatite, Alm0.71, Prp0.02, Sps0.26, Grs0 in core to Alm0.76, Prp0.03, Sps0.2, Grs0.007 in rim of pegmatite, and in hornfels, Alm 0.81, Prp0.07, Sps 0.09, Grs0.03 in core to Alm 0.63, Prp0.06, Sps 0.3, Grs0.002 in rim. Petrography (for exampl, crystallization of tourmaline to garnet pegmatites and Andalusite to granodiorites) and mineral chemistry (oscillatory zoning Al in pegmatite garnet, Mg decrease and Mn increase in granodiorites garnet and liner trend Al in garnet hornfelse) show that metamorphic source for garnet in granodiorite and hornfels and magmatic source for pegmatites.

    Keywords: Boroujerd, metamorphic, garnet, zoning
  • Page 71

    The Alborz structural zone in northern Iran is the host of a number of bauxite deposits. The Gheshlagh bauxite deposit is one of them with more than 2 km long and a thickness of about 20 m in the eastern part of the Alborz structural zone. This deposit has been developed as a stratiform horizon along the contact zone of Permian limestones and Triassic dolomitic limestones. The basal contact zone of the bauxite horizon is mainly undulatory, whereas the upper contact zone is concordant with the hanging-wall dolomitic limestones. Based on mineralogical and textural evidences, the horizon can be divided from top to bottom into five distinct units: (1) upper bauxite unit with a thickness of about 5 m, is composed of boehmite, hematite, kaolinite, rutile and svanbergite, 2) upper kaolinite unit approximately 2-3 m thick and is composed mainly of clay minerals, 3) hard bauxite unit with a thickness of approximately 1.5 m, mainly consists of hematite, kaolinite, boehmite and diaspore, 4) lower kaolinite unit approximately 1-4 m thick and is composed of kaolinite, boehmite and diaspore, and 5) lower bauxite unit about 4-6 m thick. Textural analyses indicate both allochthonous and autochtonous origins for these deposits. Combination of geological, textural and mineralogical data of the Gheshlagh bauxite deposit correspond to a boehmitic-diasporic karst bauxite deposit type.   

    Keywords: Bauxite, boehmite, diaspore, allochthonous, autochtonous, Gheshlagh
  • Page 83

    The study area is located about 20 km north-west of Hashjin, SW of Ardebil Province and is a part of Kejal-Shamsabad zone in the Tarom-Hashjin volcanic belt. Zeolite and associated minerals, such as quartz and calcite, are formed in cavities and fractures of trachy-andesitic country rock. Studies of zeolitic alteration zones show that stilbite is the main mineral and illite, sanidine, chlorite, calcite and, quartz are minor minerals. Based on petrographic studies, the main minerals of country rocks are plagioclase, k-feldspar, augite with volcanic glass and illustrate porphyritic texture. Geochemical studies and mass-changes calculations on the major and minor elements show that the elements such as Na, K, Ca, Mg, Fe and Mn depleted and Al and Si enriched in altered rocks relative to initial tracky-andesite. The rare-earth elements, except Eu and the HFS elements, have relatively similar behavior and show enrichment with increasing alteration whereas the LIL elements have different distribution patterns in altered and fresh rocks. Hydrothermal origin of zeolites are supported by evidences such as the euhedral crystals, open-space filling and amygdaloidal textures and the absence of main burial or contact metamorphic minerals. Stability field of zeolite is controlled by aqueous silica activity and temperature. Stilbite is stable in log (aSiO2) of -4.1 and forms at temperatures <100º C and pH of 8-9.

    Keywords: Hashjin, Kejal, Shamsabad, geochemistry, zeolitic alteration, stilbite
  • Page 97

    Intrusion of the Alvand plutonic complex into the pelitic and sim-pelitic rocks of the Tuyserkan area has caused the development of a thermal aureole in the Sarabi area. The rocks within the aureole are thermally metamorphosed and formed different types of hornfelses. High-grade metamorphic rocks with chemically suitable compositions were melted adjacent to the contact due to the heat from the pluton. Heat derived migmatization in high-grade metamorphic and adjacent to the contact is observable. Scale of partial melting and volume of produced melt are very small. Main minerals in the light colored parts of the migmatites (leucosomes) include quartz and K-feldspar with an igneous texture specially euhedral to subhedral texture of K-feldspar, in which interstitial – textured – quartz filled their interspaces, Textural differences between light leucosomes and dark melanosomes, mineralogical composition of the leucosomes, existence of igneous textures within the leucosomes and restriction of the leucosome formation to the pelitic rocks all are distinct evidence for occurrence of partial melting in the Sarabi area aureole. The liable reactions for melting include fluid-present reactions and fluid-absent reactions. High-grade metamorphic assemblages contain corderite, sillimanite and garnet. Mineralogical compositions of leucosomes resemble leucogranites resulting from partial melting. This indicates crystallization of the leucosomes from a silicate melt.

    Keywords: Sarabi, Thermal aureole, Pelitic rocks, Partial melting, Migmatites
  • Page 107

    Tarikdarreh prospect area is situated in northeastern Iran at the boundary between Central Iran and Kopet-Dagh structural zones. Torbat-e-Jam granitoid intrusion of Triassic age is the main magmatic display in the district. These plutonic rocks with NW-SE trending intruded Miankouhi Formation (Upper Triassic) consisting of coaly shale, siltstone and sandstone converting those to hornfels for tens of meters around the plutons. Heavy mineral studies resulted in detecting minerals such as gold, scheelite, arsenopyrite, malachite, barite, jarosite, hematite, magnetite, specularite, galena, pyrite and garnet. Stream sediment analysis have shown anomalies of As, Cu, Bi, Co, W, Fe and Ti and a positive relationship between gold and As, Bi and Cu. Further exploration based on systematic sampling of soils around the plutonic rocks through determining statistical parameters for distribution of elements and fitting variogram of logarithmic data, has determined the anomaly threshold and quantified possible and probable anomalies. According to multi-variable statistics and factor analysis, the As, Cu, Au, Co, Fe, Mn and Ti, (W, Sb) package has a meaningful relationship with gold mineralization. The accomplished studies, as well as findings from heavy mineral, stream sediment and soil sampling show an interesting display of As, Au and to some extent Cu anomalies. Secondary dispersion halo maps for gold and its pathfinder elements such as As, Cu and Bi as well as factor analysis and additive index imply a high potential for gold in the Tarikdarreh prospect area.

    Keywords: gold, pathfinder elements, secondary dispersion halos, soil geochemical anomalies Tarikdarreh, Iran
  • Page 121

    The objective of this study was to investigate the clay mineralogy of soils derived from different parent materials in Binaloud zone, western Mashhad. Two soil profiles on the summit of granitic, ultrabasic and metamorphic rocks were described and sampled from genetic horizons. Clay fraction of the soils was analyzed using X-ray diffraction method. Chlorite, smectite, mica, amphibole and regularly interstratified chlorite/smectite and chlorite/mica are the most important clay minerals in the studied soils. Chlorite in ultrabasic soils and parent material of metamorphic soil is Mg-rich in contrast to Fe-rich chlorite in granitic soil. Amphibole was common in ultrabasic soil and metamorphic soil had much less amphibole. The eolian origin has been identified for mica in ultrabasic soil. As a result of higher weathering intensity in ultrabasic soil, the aboundance of regularly interstratified clay minerals were higher than the other soils.

    Keywords: Clay mineral, peridotite, granite, parent materials, Mashhad
  • Page 133

    The Alvand intrusive complex is located in south of Hamedan in Sanandaj-Sirjan Zone. This complex is composed of mafic to felsic rocks such as gabbro, diorite, tonalite, granodiorite, granite, aplite and pegmatite. Granitoid rocks comprise major part of the complex. Granitoids can be divided into two categories: porphyroid granitoids and hololeucocratic granitoids. Porphyroid granitoids are K-rich but hololeucocratic granitoids are K- poor. Petrographical and geochemical properties of granitoid rocks are seperate and they are not produced from a unique magma sources. Hololeucocratic granitoids in contrast to porphyroid granitoids are rich in CaO, Na2O and Al2O3 and poor in K2O, FeO and MgO. They are not producted from fractional crystallization of other granitoids. ΣREE and (La/Yb)N in hololeucocratic granitoids have wide range than other rocks. Eu/Eu* ratios in Porphyroid granitoids is 0.38-0.61 in hololeucocratic granitoids is 0.52-11.31 and in aplites is 0.15-2.15.  Porphyroid granitoids show negative Eu anomaly according to their crustal source. Considering that hololeucocratic granitoids are rich in Na2O and CaO, they are plagioclase rich and hence show positive Eu anomaly related to replacement of Ca by Eu in this mineral. Aplites and pegmatites of the region have characteristics resemble to porphyroid granitoids and are probably generated by differentiation of them.

    Keywords: Alvand, granitoid, geochemistry, porphyroid, Eu anomaly
  • Page 151

    Addition of EDTA to the KDP solution is an effective method to increase the stability zone and the crystal growth rate. EDTA neutralizes the chemical activity of metal ions impurity such as Al+3, Fe+3, Cr+3 (that exist in the chemical materials as impurity). Effect of Al+3, Fe+3, Cr+3 ions on the KDP crystal is investigated. Growth method was based on the “point seed” method following spontaneous growth at room temperature in a solution with optimum concentration. UV-Visible spectrum of the crystal containing Al3+ displays an undesirable increase of the optical absorption in the ultraviolet region. In fact, (AlO4)2- ions are present in the KDP crystals and give rise to ultraviolet absorption. Addition of EDTA to the KDP solution lead to decrease the optical absorption in the ultraviolet region and equal growth rate at all faces of the crystal.

    Keywords: KDP crystal, growth rate, growth from solutions, Impurity
  • Page 159

    (Bi2Te3)0.25(Sb2Te3)0.75 solid solution is a p type thermoelectric compound with optimum efficiency among the (Bi2Te3)x (Sb2Te3)1-x compounds with variable x. Increment of Bi2Te3 segment in the Bi-Sb-Te system decrease in hole concentration, which result in carriers transport tuning, an increment of Seebeck coefficient and decrement of electrical and thermal conductivities. An excess of Tellurium up to 4wt% further elevates the thermoelectric efficiency (η), thus resulting in an increase in the figure of merit. Structural characterizations of this compound in the absence and presence of added Te were carried out by means of X-Ray diffraction measurement, electron backscattering diffraction and atomic force microscopy. Detailed analyses carriers transport behavior reveal the intrinsic structures formation and minimum defects during crystallization resulted in the excess of Te. The analysis show a maximum figure of merit at 3wt% excess Te.

    Keywords: structure homogeneity, intrinsic lattice, Atomic Force Microscopy (AFM), Electron Backscatter Diffraction (EBSD)
  • Page 167

    In this paper, nanoparticles of M- type strontium hexaferrite doped with cobalt SrFe12-xCoxO19 (x= 0-2) were synthesized via sol– gel technique. Structural and morphological properties of the samples were analyzed by X- ray diffraction (XRD), Fourier transform infrared spectroscopy (FT- IR) and scanning electron microscopy (SEM). The XRD results showed that all of the samples of SrFe12-xCoxO19 with x≤0.5 were single-phase. It seems that the Fe3+ ions are substituted by Co2+ ions in the crystallographic sites of the SrFe12O19 structure, but for the samples with x>0.5, the phase of CoFe2O4 is appeared in the samples and suggests that the Co2+ ions also make distinct phase in the samples. The value of the lattice constant a is almost kept unchanged but that of lattice constant c decreases with increasing dopant contents. The FT- IR frequency bands in the range of 560–580 cm-1 and 430– 470 cm-1correspond to the formation of tetrahedral and octahedral clusters of the metal oxides in ferrites, respectively.

    Keywords: strontium hexaferrite, cobalt, nanoparticles, sol– gel technique
  • Page 1

    Zinc (II) complex, [Zn(25-MBTSC)2I2] (1), where (25-MBTSC = (E)-2-(2,5-dimethoxybenzaldehyde) thiosemicarbazone, has been synthesized from the reaction of ZnI2 with 25-MBTSC in methanol as solvent at 25 ºC. It was characterized by elemental analysis (CHN) and is confirmed by single-crystal X-ray diffraction analysis. The complex 1 crystallizes in a triclinic system, with space group P-ī, having one symmetry-independent Zn2+ ion coordinated in a distorted tetrahedral geometry by two S atoms of the 25-MBTSC ligand and by two I atoms. The thiosemicarbazone ligand 25-MBTSC acts as a monodentate ligand and coordinates via one S atom in η1-S bonding mode to the zinc center.

    Keywords: Zinc (II), crystal structure, triclinic, distorted tetrahedral
  • Page 5

    New Schiff-base compound (E)-4-methoxy-N-(4-hydroxybenzylidene) aniline has been synthesized from the reaction of 4-hydroxybenzaldehyde with 4-methoxyaniline in methanol at 50ºC, and has been characterized by using elemental analysis and FT-IR spectroscopy. The crystal structure of the title compound has been determined by single crystal X-ray diffraction study. The title compound crystallizes in the orthorhombic, space group Pbcn with unit cell parameters a = 22.3813(5), b = 10.7477(2), c = 9.3623(2) Å, V = 2252.08(8) Å3, Z = 8 and R = 0.03. The N1 = C7 imine bond length of 1.2839(14) Å is typical of a double bond. The molecule of the title compound is non planar and the dihedral angle between the two phenyl rings is 58.97 (32)º. There is a strong intermolecular hydrogen bond of the O∙∙∙H-C type forming one-dimensional chain.

    Keywords: Schiff-base, crystal structure, one-dimensional chain