فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و نهم شماره 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علیرضا زبرجدی، سمیرا توکلی شادپی، علیرضا اطمینان، رضا محمدی صفحه 1
    به منظور ارزیابی تحمل به خشکی در ژنوتیپ های پیشرفته گندم دوروم، تعداد 20 ژنوتیپ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط بدون تنش و تنش رطوبتی در سال زراعی 89-1388 مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ ها از نظر عملکرد دانه در هر دو شرایط محیطی (تنش و بدون تنش) وجود داشت. بیشترین میانگین عملکرد دانه در شرایط تنش و بدون تنش به ترتیب متعلق به لاین های شماره 13 (3/808 گرم در متر مربع) و 14 (1177 گرم در متر مربع) بود. مطالعه همبستگی بین عملکرد در شرایط تنش، بدون تنش و شاخص های مقاومت به خشکی نشان داد که شاخص تحمل تنش (STI)، شاخص میانگین بهره وری (MP) و شاخص میانگین هندسی بهره وری (GMP) برای شناسایی ژنوتیپ هایی با عملکرد بالا در هر دو شرایط تنش و بدون تنش خشکی مناسب هستند، که در بین آن ها STI به عنوان مناسب ترین شاخص شناخته شد. در روش ترسیمی بای پلات ژنوتیپ ها به گروه های متحمل و غیر متحمل تقسیم شدند به نحوی که ژنوتیپ های شماره 4، 10، 11، 15، 14 و5 در ناحیه با پتانسیل تولید بالا و حساسیت پایین به خشکی و در مجاورت بردارهای مربوط به شاخص های مهم تحمل به خشکی MP، GMP و STI و ژنوتیپ های شماره 17، 6، 19، 20 و 16 در ناحیه با عملکرد پائین و حساسیت بالا به خشکی قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه خوشه ایو تابع تشخیص ژنوتیپ های مورد بررسی بر اساس سه شاخص STI، MP و GMP در پنج گروه قرار گرفتند. در مجموع بر مبنای شاخص های مقاومت به خشکی مبتنی بر عملکرد دانه، ژنوتیپ شماره 14 به عنوان ژنوتیپ متحمل به تنش شناخته شد.
    کلیدواژگان: گندم دوروم، شاخص های تحمل به خشکی، تنش خشکی، بای پلات
  • مجید زمانی، رجب چوکان صفحه 13
    به منظور ارزیابی و شناسایی ارقام دیررس ذرت از نظر حساسیت و مقاومت به بیماری پوسیدگی فوزاریومی بلال، آزمایشی در سال های زراعی 1388 و 1389 با تعداد 22 لاین و هیبرید دیررس ذرت (همراه با والدین) در دو منطقه کرج و قراخیل ساری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. آلوده سازی مصنوعی لاین ها با استفاده از روش ایجاد زخم در بلال در مرحله گلدهی (10-7 روز بعد از ظهور کاکل ها) در وسط بلال انجام شد. ارزیابی در زمان رسیدن فیزیولوژیک با استفاده از شاخص شدت بیماری براساس مقیاس 6-1 انجام شد. نتایج حاکی از آن بود که در این بیماری نقش اثر متقابل والدین ازاهمیت بالایی برخوردار است. نتایج تجزیه واریانس مرکب در هر دو سال نشان داد که بین هیبریدها و والدین از نظر شدت بیماری اختلاف معنی دار وجود دارد. اکثر هیبریدها از جمله هیبرید K 3640/3 × K18 (KSC 705) نسبت به بیماری نیمه مقاوم بودند. دو هیبرید به نام های K 166B × K 18 و K 3547/4 × Mo 17 (KSC 706) نیز به عنوان هیبریدهای مقاوم به بیماری شناسائی شدند.
    کلیدواژگان: ذرت، هیبریدها، پوسیدگی فوزاریومی بلال، مقاومت
  • مصطفی آقایی سربرزه، اشکبوس امینی صفحه 25
    در سال های اخیراستفاده از تنوع ژنتیکی موجود در سطوح مختلف خزانه ژنی گندم به عنوان منابعی غنی جهت اصلاح و پیشبرد صفات متعدد مورد توجه قرارگرفته است. از جمله این منابع می توان به گونه های وحشی اشاره کرد که برای بهره برداری از آن ها از گونه های حد واسط و تولید ارقام مصنوعی استفاده شده است. در بررسی حاضر 100 ژنوتیپ گندم مصنوعی دریافتی از مرکز بین المللی تحقیقات گندم و ذرت (CIMMYT) به همراه ارقام گندم شاهد پیشتاز، پیشگام و مغان-3 در شرایط آبی درمزرعه آزمایشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر واقع در کرج مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آزمایش تنوع زیادی را در ژنوتیپ های گندم مصنوعی از نظر اکثر صفات زراعی نشان داد. تجزیه رگرسیون نشان داد که در گندم های مصنوعی صفاتی مانند تعداد روز از ظهور سنبله تا رسیدن فیزیولوژیکی، ارتفاع بوته و تعداد دانه در سنبله اثر مثبت و معنی داری بر عملکرد دانه داشتند. دسته بندی ژنوتیپ ها بر اساس تجزیه کلاستر به روش وارد (Ward) گندم های مصنوعی مورد مطالعه را در هفت گروه هر یک با ویژگی های خاصی قرار داد. با توجه به نتایج به دست آمده تعداد پانزده ژنوتیپ گندم مصنوعی با داشتن عملکرد دانه بالا و برخی خصوصیات زراعی مناسب شناسائی و برای بررسی بیشتر در نظر گرفته شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که گندم های مصنوعی می توانند به عنوان منابع ارزشمندی برای انتقال صفات جدید و متنوع به خزانه ژنی گندم های زراعی مورد توجه قرار گیرند وتنوع مناسبی را برای به نژادگران به منظور اصلاح و تولید ارقام فراهم آورند.
    کلیدواژگان: گندم نان، گندم های مصنوعی، تنوع ژنتیکی، صفات زراعی
  • مهدی جمشیدی مقدم، سید سعید پورداد صفحه 45
    به منظور بررسی اثر متقابل ژنوتیپ محیط و مطالعه سازگاری و پایداری عملکرد دانه ژنوتیپ های گلرنگ بهاره، هفده ژنوتیپ در نه ایستگاه تحقیقاتی به مدت چهار سال (1382 تا 1385) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط دیم مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس مرکب، اثر ژنوتیپ، محیط و اثر متقابل آن ها در سطح احتمال ا% معنی دار بود. از روش های ناپارامتری برای آزمون اثر ژنوتیپ، محیط و اثر متقابل استفاده شد. اثر اصلی و متقابل با روش هیلدبراند (آزمون اثر متقابل بدون تغییر رتبه بندی ژنوتیپ ها) و روش دی کرون و وان دیر لان (آزمون اثر متقابل با تغییر در رتبه بندی ژنوتیپ ها) در سطح احتمال 1٪ معنی دار شد. بر اساس معیارهای ناپارامتری هان و تنارازو، ژنوتیپ شماره 11 (Gila) و شاخص برتری فاکس و همکاران، ژنوتیپ شماره 15 (رقم سینا) پایدارتر از سایر ژنوتیپ ها بودند. با توجه به نتایج آماره عملکرد – پایداری (Ysi) ژنوتیپ های شماره 2 (S-541)، 15 و 4 (Syria) جزو ژنوتیپ های گزینش شده بودند. همچنین بر اساس بای پلات GGE برای کلیه محیط ها، ژنوتیپ های شماره 1 (Cyprobregon)، 4 و 15 برتری نشان دادند. این دو روش ژنوتیپ شماره 15 (رقم سینا) را به عنوان ژنوتیپ برتر شناسایی کردند.
    کلیدواژگان: گلرنگ، اثر متقابل ژنوتیپ محیط، معیار ناپارامتری، آماره عملکرد، پایداری، GGE بای پلات
  • سمیه ملکی بند، مراد جعفری*، مرتضی قدیم زاده، ایرج برنوسی صفحه 65

    در این مطالعه باززایی مستقیم گیاه کامل در سه رقم یونجه چندساله مورد بررسی قرار گرفت. ریزنمونه های گره ساقه جدا شده از گیاهچه های بذری 14 روزه در محیط کشت پایه MS همراه با ویتامین های B5 تکمیل شده با غلظت های مختلف و ترکیبات فاکتوریلی تنظیم کننده های رشد BAP/NAA و TDZ/AgNO3 کشت شدند. نتایج حاصل از تجزیه آماری تفاوت معنی دار (01/0P <) بین ارقام و همچنین بین سطوح مختلف تنظیم کننده های رشد از نظر صفات تعداد جوانه های القا شده و تعداد شاخساره های باززا شده در هر ریزنمونه را نشان داد. بیشترین میانگین تعداد جوانه القا شده (80/5 جوانه در هر ریزنمونه، میانگین سه رقم) و همچنین بیشترین میانگین تعداد شاخساره باززا شده (73/5 شاخساره در هر ریزنمونه، میانگین سه رقم) در سطوح بالای BAP (mgl-1 1) و NAA (mgl-1 2/0) حاصل شد، در حالی که مقادیر بیشینه برای میانگین تعداد جوانه القا شده (77/5) و میانگین تعداد شاخساره باززا شده (69/5) در سطح پایین (mgl-1 1/0) TDZ همراه با AgNO3 (mgl-1 3) به دست آمد. ارقام قره یونجه، ارودوباد و همدانی به ترتیب دارای بیشترین پتانسیل از نظر صفات موردنظر بودند. گیاهچه ها در حضور محیط کشت MS نصف غلظت حاوی NAA (mgl-1 5/1) در ترکیب با IBA (mgl-1 1) به طور قابل توجهی ریشه دار شدند و گیاهان با قابلیت زنده مانی 100% به شرایط گلخانه ای سازگار شدند. پروتوکل ساده، سریع و کارآمد ارائه شده در این مطالعه می تواند در برنامه های به نژادی و همچنین برای مهندسی ژنتیک دامنه وسیعی از گونه های یونجه استفاده شود

    کلیدواژگان: یونجه (Medicago sativa L _)، گره ساقه، القای جوانه، باززایی، تنظیم کننده های رشد گیاهی
  • سمیه ساردویی نسب، قاسم محمدی نژاد، علیرضا زبرجدی، بابک ناخدا، محسن مردی، سید محمدتقی طباطبایی، غلامرضا شریفی، اشکبوس امینی، اسلام مجیدی هروان صفحه 81
    به منظور ارزیابی پتانسیل عملکرد دانه لاین های گندم نان در شرایط تنش شوری، مدل سازی عملکرد دانه در تنش شوری و انتخاب ژنوتیپ های برتر جهت استفاده در برنامه های به نژادی، 100 لاین گندم نان که شامل ژنوتیپ های حساس و متحمل به شوری بودند در قالب طرح لاتیس دوگانه در شرایط مزرعه ای شوری و بدون شوری در یزد و کرمان ارزیابی شدند. نتایج حاصل از تجزیه مرکب صفات مورد مطالعه اختلاف معنی داری را بین ژنوتیپ ها نشان داد. نتایج ضرایب همبستگی مشخص کرد که بین عملکرد و اکثر صفات مورد مطالعه همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد، تجزیه رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که در تنش شوری صفات تعداد دانه در سنبله، وزن دانه در سنبله و تعداد روز تا پنجه زدن بیشترین عوامل موثر در عملکرد بودند. نتایج حاصل از بررسی ضرایب عاملی بیانگر اهمیت صفات عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و اجزای عملکرد در تنش شوری بود. تجزیه علیت بر اساس متغیرهای وارد شده در مرحله نهایی رگرسیون مرحله ای نشان داد که تعداد سنبله در مترمربع و وزن دانه در سنبله در شرایط تنش اثر مستقیم بالایی بر عملکرد داشتند. در نهایت با توجه به نتایج عملکرد به دست آمده از محیط های مختلف لاین های شماره 26، 48،51، 54، 55، 59، 60، 66، 67، 69، 73، 75، 87، 89 و 94 که دارای عملکرد بیشتری نسبت به ارقام شاهد پرمحصول متحمل به تنش ارگ، بم و کویر بودند، به عنوان برترین ژنوتیپ ها در شرایط مورد مطالعه تعیین و جهت بررسی های مولکولی، فیزیولوژیکی و سازگاری انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، تحمل به شوری، گندم نان
  • سید حسن موسوی، محمدرضا حسندخت، رجب چوکان، نیازعلی سپهوند، محمود خسروشاهلی صفحه 103
    کاهو یکی از سبزیجات مهم برگی و سالادی دنیا و ایران به شمار می رود. شناسایی پتانسیل ژنتیکی ژرم پلاسم کاهو در ایران و استفاده از آن در برنامه های به نژادی از اهداف مهم به شمار می رود. بررسی و ارزیابی تنوع ژنتیکی 42 ژرم پلاسم کاهوی استان های مختلف کشور در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال 1389 انجام شد. هر ژنوتیپ بر روی یک پشته3 متری کاشته شد. در این مطالعه ویژگی های مهم مورفولوژیک و فیزیولوژیک بر اساس دیسکریپتور IPGRI اندازه گیری ویادداشت برداری شد. نتایج آزمایش تنوع بالایی را در ژنوتیپ های مورد مطالعه نشان داد. در این بررسی سه تیپ برگی، ساقه ای و رومن درکاهوهای کشور شناسایی شد. عملکرد ژنوتیپ ها از 23/492 تا 1196گرم در بوته متغیر بود. بین عملکرد بوته با طول برگ، عرض برگ، تعداد برگ و طول ساقه و همچنین بین طول دوره رشد تا شروع بولتینگ و گلدهی، همبستگی مثبت و معنی داری دیده شد. ژنوتیپ قمی و لاین های شماره 15 و 25 مازندران نسبت به بولتینگ حساس تشخیص داده شدند. تجزیه کلاستر، ژنوتیپ ها را در سه گروه قرار داد. در تجزیه به عامل صفات، هفده متغیر بررسی شده به شش عامل و با واریانس نسبی تجمعی78/71 درصد کاهش یافت. با توجه به نتایج به دست آمده، از ژنوتیپ های با ارزش و دارای خصوصیات مطلوب مانند عملکرد بالا و مقاومت به بولتینگ می توان در برنامه های به نژادی بعدی برای بهبود صفات استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کاهو، ژنوتیپ ها، تنوع ژنتیکی، صفات مورفولوژیک
  • راضیه ربیعی، فرنگیس قنواتی، آسا ابراهیمی، فواد مرادی صفحه 123
    ایران یکی از مهم ترین مراکز تنوع ژنتیکی جنس اسپرس است و گونه یکساله Onobrychis crista-galli گیاهی مرتعی است که در مناطق غرب و جنوب کشور گسترش وسیعی دارد. در این تحقیق 26 ژنوتیپ O. crista-galli از مناطق مختلف جمع آوری و تنوع ژنتیکی آن ها بر اساس مجموعه ای از صفات مورفولوژیک در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 89-1388 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که ژنوتیپ های مورد بررسی از نظر کلیه صفات اندازه گیری شده تفاوت معنی داری داشتند، که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ های مورد مطالعه است. در بین صفات کمی بیشترین مقدار تنوع مربوط به طول دمگل آذین (82/50%) و کمترین مقدار آن متعلق به عرض نیام (45/11%) بود. در میان صفات کیفی بر اساس شاخص نسبی شانون حداکثر تنوع در کرکپوش گیاه و حداقل آن در عادت رشدی مشاهده شد. نتایج حاصل از ضرایب همبستگی نیز مشخص کرد که وزن نیام و وزن دانه همبستگی مثبت و معنی داری با تعداد برگچه در هر برگ و همچنین تعداد روز تا 50 % گلدهی داشتند. تجزیه خوشه ایبه روش حداقل واریانس وارد (Ward) برای صفات کمی، ژنوتیپ های مورد مطالعه را در چهار گروه طبقه بندی کرد و بیشترین اختلاف بر مبنای مهم ترین صفات مورفولوژیک بین گروه های دوم وچهارم وجود داشت. با توجه به نتایج این تحقیق، می توان با انجام تلاقی بین افراد این گروه ها حداکثر تنوع ژنتیکی در صفات را به منظور تهیه لاین ها و ارقام پرمحصول ایجاد کرد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، صفات مورفولوژیک، Onobrychis crista، galli
  • سرور محمدزاده، ناصر بوذری، وحید عبدوسی، عبدالرضا کاوند صفحه 143
    این پژوهش به منظور مقایسه، گروه بندی و انتخاب ژنوتیپ های برتر از میان 32 رقم و ژنوتیپ بومی زردآلو جمع آوری شده در ایستگاه تحقیقات کمال شهر، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر انجام شد. بیست و یک صفت پومولوژیکی و مورفولوژیکی در هر ژنوتیپ و رقم به مدت دو سال (1377 و 1388) مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه واریانس، اکثر صفات معنی دار بودند که نشان دهنده وجود تنوع در ارقام و ژنوتیپ های مورد بررسی بود. همبستگی های مثبت و منفی معنی داری بین برخی صفات مشاهده شد که بیشترین همبستگی بین دو صفت پهنای جانبی میوه و ارتفاع میوه بود. بر اساس نتایج به دست آمده از تجزیه به عامل ها، متغیر های جدید به دست آمده درصد بیشتری را توجیه کردند. مقایسه میانگین ها نشان داد که ژنوتیپ های حس گلی و شاهرود 58 بالاترین و ژنوتیپ طبرزه مرند پایین ترین وزن میوه را داشتند. تجزیه کلاستر بر اساس بیست عامل مهم، ارقام و ژنوتیپ ها را در فاصله 25 به دو گروه اصلی تقسیم کرد که گروه کوچک تر شامل چهار ژنوتیپ شاهرود 32، شاهرود 13، نادری کرج و نوری کرج بود. نتایج این تحقیق نشان داد که داده های مورفولوژیکی و پومولوژیکی می توانند تا حد زیادی ارقام مختلف را از یک دیگر تفکیک و ارقامی را که از نظر صفات مورفولوژیکی و پومولوژیکی مشابه هستند در یک گروه قرار دهند
    کلیدواژگان: زردآلو، صفات کمی و کیفی، تجزیه عامل، تجزیه کلاستر، همبستگی صفات
  • حسن بیات، سید حسین نعمتی، عبدالرضا باقری، علی تهرانی فر، مرجان ساعی صفحه 159
    به منظور بررسی هتروزیس و ترکیب پذیری لاین های اینبرد اطلسی برای صفات زینتی، تلاقی های مستقیم و متقابل بین چهار والد اطلسی با اسامی L5 (P1)، L8 (P2)، L11 (P3) و L17 (P4) انجام و در سال دوم هیبرید های F1 حاصل به همراه والدین در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کاشته شدند. صفات ارتفاع بوته تا اولین گل، تعداد گل روی بوته، تعداد روز تا گلدهی، قطر گل، قطر لوله گل، طول لوله گل، طول جام گل، ماندگاری گل روی بوته و عطر گل اندازه گیری شدند. معنی دار شدن اثر ترکیب پذیری عمومی (GCA) و خصوصی (SCA) نقش توام ژن های با اثر افزایشی و غیر افزایشی را در کنترل اکثر صفات نشان داد. با این وجود، معنی دار نبودن نسبت GCA/SCA و درجه غالبیت بیشتر از یک، نشان داد که نقش اثر فوق غالبیت از اثر افزایشی در کنترل صفات بیشتر است. برای صفت قطر گل، لاین P2 و تلاقی P1 × P2 به ترتیب دارای بیشترین مقادیرGCA و SCA بودند. اثر سیتوپلاسمی (RCA) در تمام صفات مورد بررسی به غیر از ماندگاری گل روی بوته و طول گل معنی دار بود. بیشترین هتروزیس نسبت به میانگین والدین و والد برتر برای صفات تعداد گل روی بوته و قطر گل از تلاقی های P1 × P3 و P2 × P3 حاصل شد.
    کلیدواژگان: اطلسی، اثر سیتوپلاسمی، اثر ژنی، تلاقی دای آلل، درجه غالبیت
  • مهربانو کاظمی الموتی، محمدعلی ابراهیمی، مهرشاد زین العابدینی، محسن مردی، طه رودبار شجاعی، مریم پژمان مهر، هاشم پورایراندوست صفحه 179
    در این مطالعه تنوع ژنتیکی 238 ژنوتیپ انار ترش ایران موجود در کلکسیون انار یزد با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره بررسی شد. تجزیه خوشه بندی با روش های UPGMA و NJ٬ با استفاده از نرم افزار Mega4، و تجزیه ساختار با روش Bayesian با استفاده از نرم افزار Structure 2.2 و تجزیه به مختصات اصلی (PCoA) با نرم افزار Ntsys، به منظور بررسی روابط ژنتیکی و ساختار جمعیت ژنوتیپ ها انجام شد. آغازگرهای SSR-MP26 و SSR-MP39 به ترتیب با 907/0 و 544/0 بیشترین و کمترین PIC را نشان دادند. بررسی نتایج تمامی روش های ذکر شده نشان داد که طبقه بندی ژنوتیپ های مورد مطالعه مستقل از منشا جغرافیایی و نام گذاری پیشنهادیشان بود. نتایج این بررسی نشان داد که کلکسیون انار یزد ممکن است حاوی ژنوتیپ های متفاوت با اسامی مشابه و یا ژنوتیپ های یکسان با اسامی متفاوت باشد که ضروری است با تحقیقات بیشتر مورد تایید قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انار، تنوع ژنتیکی، نشانگر ریزماهواره (SSR)
  • عبدالحسین ابوطالبی جهرمی، حامد حسن زاده، ابراهیم ذاکری، فریبا نجاتی صفحه 203
  • غلامرضا قدرتی، ابوالقاسم خدابنده، محمد برزگری، احمد کلانتر احمدی، غفور زاده دباغ صفحه 209
|
  • A. R. Zebarjadi, . Tavakoli Shadpey, A. R. Etminan, R. Mohammadi Page 1
    To assess the drought tolerance in advanced durum wheat lines, 20 genotypes were evaluated in a randomized complete block design with three replications under non-stress and drought stress conditions during 2009-2010 cropping season. Analysis of variance showed significant differences among genotypes for grain yield in two environmental conditions (non-stress and stress). The maximum grain yield under stress and non-stress conditions belonged to lines No. 13 (808.3 gm-2) and No. 14 (1177 gm-2) respectively. Investigation of correlation between yield in two conditions and drought resistance indices showed that STI, MP and GMP were desirable for identifying high yielding genotypes in two conditions, and the best index was STI. According to drawing of bi-plot, the genotypes were placed into tolerant and non-tolerant groups, as genotypes No. 4, 5, 10, 11, 14 and 15 were placed in area with high yield potential, low sensitive to drought, and near to MP, GMP and STI vectors, and genotypes No. 6, 16, 17, 19 and 20 were placed in area with low yield and high sensitive to drought. Based on cluster analysis and discrimination analysis according to desirable indices (MP, GMP and STI), genotypes were divided into 5 different groups. Finally based on drought resistance indices genotype No. 14 was determined as drought tolerant genotype.
    Keywords: Durum wheat, drought resistance indices, drought stress, bi, plot
  • M. Zamani, R. Choukan Page 13
    In order to evaluate late maturity maize hybrids along with their parents to fusarium ear rot, an experiment was carried out in Karaj and Sari Research Stations in 2009 and 2010 with 22 lines and hybrids. All ears of plants were inoculated by nail punch technique at flowering stage. At physiological maturity, evaluation was conducted by using disease severity index (1-6). The results demonostrated the importance of the role of parents in resistance of the hybrids. The results of combined analysis showed that there were significant differences among hybrids and parents in disease severity of fusarium ear rot in both years. Most of hybrids were moderately resistant to disease including hybrid K360/3 × K18 (KSC705). Two hybrids K166B × K18 and K3547/4 × MO17 (KSC706) were evaluated as resistant genotypes to the disease.
    Keywords: Maize, hybrids, fusarium ear rot, resistance
  • M. Aghaee Sarbarzeh, A. Amini Page 25
    Utilization of genetic variability in different levels of wheat gene pool as a rich reservoir of useful traits has been recently come in to consideration. Synthetic wheats are used as a bridge for transferring of desirable genes from wild relatives. One hundred synthetic wheat genotypes from CIMMYT present in the Cereal Research Department collection were evaluated along with three checks (Pishgam, Pishtaz and Moghan-3) for different traits in an observation experiment during 2009-2010 cropping season at Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran. Each genotype was planted in two lines of 1m long. The checks were repeated between the rows, every 20 genotypes. Descriptive analysis of data showed presence of a vast genetic variability among the genotypes for the recorded traits. Stepwise regression analysis showed that grain no. per spike and biological yield had positive and significant effects on yield and remained in the final model with adj. R2~70%. Cluster analysis using ward method grouped the synthetics in seven groups. Based on field evaluations and data analysis 15 synthetic wheats were selected for further evaluation. The results indicated that synthetic wheats are valuable genetic materials as a source of new variability to be added into wheat gene pool.
    Keywords: Bread wheat, local varieties, synthetic wheat, genetic variability, agronomic traits
  • M. Jamshidmoghaddam, S. S. Pourdad Page 45
    In order to quantify GEI effects on the seed yield of 17 spring safflower genotypes and to identify stable genotypes under rain-fed conditions, multi-environment yield trials (MET) were conducted for four consecutive years (year-location combinations during 2003–06) at nine research stations in Iran. The results indicated that all factors (environment, genotype, interaction) were significant in this MET as judged by ANOVA, by Hildebrand procedure for non-crossover interaction (no change in genotypic rank) and by the de Kroon/van der Laan test for crossover interaction (change in genotypic rank). According to the results of all Hühn and Tennarasue nonparametric methods, genotype no. 11 (Gila)was found as the stable genotype. In addition, genotype no. 15 (Sina) was the most stable genotype among the others according to Fox et al. superiority index. Based on yield-stability statistic (YSi), genotypes no. 2 (S-541), 15 and 4 (Syria) were selected as the most stable genotypes in all environments. The GGE biplot analysis revealed that genotypes no. 15, 1 (Cyprobergon) and 4 were both high yielding and stable. GGE biplot and YSi identified genotype no.15 (Sina) as the most desirable genotype across years.
    Keywords: Safflower, genotype environment interaction, nonparametric method, yield, stability statistic, GGE biplot
  • S. Maleki Band, M. Jafari, M. Ghadimizadeh, I. Bernousi Page 65

    In this study, direct shoot regeneration of three alfalfa cultivars was investigated. Stem nodal explants isolated from in vitro germinated seedlings were cultured on Murashige and Skoog (MS) basal medium with Gamborg’s B5 vitamins supplemented with different concentrations and factorial combinations of BAP/NAA or TDZ/AgNO3. The analysis of variance revealed highly significant (P< 0.01) differences among the cultivars and among the different levels of growth regulators in view of shoot buds induction and regeneration. The maximum average number of induced shoot-bud (5.80 buds per explant, the average of three cultivars) and regenerated shoot (5.73 shoots per explant, the average of three cultivars) was achieved with the higher level of BAP (1 mgl-1) and NAA (0.2 mgl-1), while the maximum values (5.77 and 5.69 shoot buds and regenerated shoots, respectively) were obtained with the lowest level of TDZ (0.01 mgl-1) along with 3 mgl-1 AgNO3. Cultivars Ghareyonjeh, Hamedani and Ordobad were ranked, respectively, from point of view of shoot development and regeneration potentials. Regenerated plantlets were remarkably rooted on half-strength MS medium supplemented with 1.5 mgl-1 NAA and 1 mgl-1 IBA and rooted plants were acclimatized successfully in the greenhouse with a survival rate of 100%. The simple, rapid and efficient regeneration protocol presented in this study can be used in breeding programs as well as for genetic engineering of a wide range of Medicago species.

    Keywords: Alfalfa (Medicago sativa L.), stem node, bud induction, regeneration, plant growth regulators
  • S. Sardouie, Nasab *, G. Mohammadi Nejad, A. R. Zebarjadi, B. Nakhoda, M. Mardi, S. M. T. Tabatabaie, G. R. Sharifi, A. Amini, E. Majidi Heravan Page 81
    In order to evaluate grain yield potential of bread wheat lines in salinity condition, modeling of grain yield and selection of best genotypes to use in breeding program, a collection of 100 diverse bread wheat lines, including sensitive and tolerant to salinity were grown in an incomplete block design (lattice) in salin and normal field conditions in Yazd and Kerman. Results of combined analysis of different traits showed significant differences among genotypes. Results of correlation study determined that there was significant differences among yield and majority of traits. Stepwise multiple linear regressions showed that in salin stress condition, number of seeds per spike, seed weight in spike and days to tillering had the most effective role on yield. Results of factor analysis indicated importance of biological yield, harvest index and yield components in salin stress condition. Path analysis based on entered variables in final step of stepwise regression indicated that number spike per m2 and seed weight in spike in stress environment had high direct effect on yield. It can be concluded that, lines number 26, 48, 51, 54, 55, 59, 60, 66, 67, 69, 73, 75, 87, 89 and 94 that had higher yield than the high yielding check cultivars Arg, Bam and Kavir, were identified as the promising lines and were selected for next molecular, physiological and adaptability studies.
    Keywords: Bread wheat, path analysis, salt tolerance
  • S. H. Mousavi *, M. R. Hassandokht, R. Choukan, N. A. Sepahvand, M. Khosrowshahli Page 103
    Lettuce (Lactuca sativa L.) is one of the major leaf and salad vegetables. Identification of the genetic potential of lettuce germplasm is crucial in the breeding programs and introduction of new cultivars. Assessment of genetic diversity of Iranian lettuce germplasm collected from different provinces was conducted in the research field of Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran in 2010. Genotypes were sown on rows with the length and spacing 3 m and 60 cm, respectively. Morphological characteristics were evaluated based on IPGRI descriptors. Results revealed high variability among genotypes. Three types of lettuce including stem, leaf and romaine were identified for the first time in Iranian lettuce. There were significant positive correlations between growth period to bolting and flowering in genotypes. Qom genotype and lines no. 15 and 25 of Mazandaran were sensitive to bolting, and Pich-e-Ahvaz, Siah-e-Dezful, Sefid-e-Neishabour, Siah-e-Neishabour and Varamin 3 were resistant. Genotypes were separated into three groups based on cluster analysis in which some groups had above average values for some traits. Factor analysis reduced the 17 evaluated traits to six components which justified 71.8% of changes. Distribution diagram based on the first and second components separated the genotypes into three groups. To conclude, genotypes with desirable characteristics can be used in breeding programs of lettuce in Iran.
    Keywords: Lettuce, genotypes, genetic variation, morphological traits
  • R. Rabiee *, F. Ghanavati, A. Ebrahimi, F. Moradi Page 123
    Iran is one of the most important genetic diversity sources of Onobrychis genus and the annual species Onobrychis crista-galli is a pasture plant that is distributed in western and southern regions of Iran. Twenty six genotypes of O. crista-galli were collected from different habitats. Their genetic variation was evaluated based on morphological characteristics in a randomized complete block design with three replications in the experimental field at Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran in 2010- 2011. Analysis of variance showed significant differences for all the studied traits indicating that there was genetic variation for the traits among the genotypes. For peduncle length, a high variation and for pod width, a low variation was found in quantitative traits. Using Shannon index in qualitative traits, plant hairiness and growth habit showed the highest and the lowest diversity respectively. The pod and seed weight showed positive and significant correlation with leaflet number per leaf and days to 50% flowering. Cluster analysis by Ward method divided all genotypes into four groups. The most differences, based on the most important morphological traits, were detected between groups 2 and 4. Based on the results of the present investigation, crossing between the individuals of these groups can provide a vast genetic variability which can be used in development of new high yielding lines and cultivars.
    Keywords: Genetic variation, morphological traits, Onobrychis crista, galli
  • S. Mohammadzadeh *, N. Bouzari, V. Abdossi, A. Kavand Page 143
    The present study was carried out to compare, categorize and select the superior genotypes of apricot among 32 native cultivars and genotypes collected in Kamalshahr Collection Garden, Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran. Twenty one morphological characteristics in each genotype were evaluated during two years (2008 and 2009) using UPOV descriptor. Based on the results of analysis of variance, all characteristics were significant indicating a vast variability among the genotypes. Results of the simple correlation analysis showed significant positive or negative correlations among some important traits. The highest correlation was detected between fruit lateral width and fruit height. Factor analysis was used to define the determinat factors and traits constituted in each factor. Mean comparison of traits showed that Hessgoli and Shahroud 58 genotypes had the highest and genotype Tabazeye Marand had the lowest weight of ten fruits. Cluster analysis on twenty important factors divided genotypes into two main groups in the distance of 25. The smaller group consisted of four genotypes Shahroudi 32, Shahroudi 13, Naderye Karaj and Karaj Nouri. Generally, the results of this study showed that assessment of morphological and pomological characteristic can differentiate apricot genotypes well and bring the similar genotypes in one group.
    Keywords: Apricot, quantitative, qualitative characters, factor analysis, cluster analysis, characters correlation
  • H. Bayat, S. H. Neamati, A. Bagheri, A. Tehranifar, M. Saei Page 159
    In order to evaluate the heterosis and combining ability of petunia inbred lines for ornamental traits, 12 hybrids were derived from direct and reciprocal crosses of 4 petunia inbred lines viz. L5 (P1), L8 (P2), L11 (P3), and L17 (P4). In the second year, the derived hybrids and their parents were planted in a randomized complete block design with three replications. The measured traits in F1 generation were, plant height at first flower, number of flower per plant, days to flowering, flower diameter, flower tube diameter, flower tube length, flower length, flower longevity and flower fragrance. The significance of specific combining ability (SCA) and general combining ability (GCA) for the most studied traits revealed that both additive and non-additive gene effects contributed to the inheritance of the traits. Not statistically significant of GCA/SCA ratio and the degree of dominance more than one showed that the contribution of non-additive gene actions was relatively higher than that of additive for all studied traits. For flower diameter, parent P2 and hybrid P1 × P2 had the highest GCA and SCA effects, respectively. Reciprocal effects were significant in all measured traits except for flower longevity and flower length. Estimation of heterosis showed that combinations P1 × P3 and P2 × P3 had the highest heterosis relative to mid and high parents for flower number and diameter among all hybrid combinations, respectively.
    Keywords: Petunia, reciprocal effects, gene effects, diallel cross, degree of dominance
  • M. Kazemi Alamuti *, M. A. Ebrahimi, M. Zeynalabedini, M. Mardi, T. Roodbar Shojaie, M. Pezhman Mehr, H. Poor Irandoost Page 179
    In this study, genetic variation of 238 genotypes of Iranian sour pomegranate (Yazd Pomegranate Collection) was studied based on single sequence repeated (SSR) markers. In order to assess the genetic relationships and population structure. Cluster analysis was performed by methods UPGMA and NJ with Mega4 software, structure analysis model-based Bayesian by Structure 2.2 software and principal coordinate analysis (PCoA) with Ntsys software. SSR-MP26 and SSR-MP39 showed the highest (0.907) and lowest (0.544) PIC, respectively. Results of all mentioned methods showed that genotypes are generally clustered independently from their geographical origins and their proposed denomination suggesting that severe admixture in studied samples. These results showed that Yazd pomegranate collection might contain divergent pomegranate genotypes with analogue names or vice versa and needs to be confirmed by future studies.
    Keywords: Pomegranate, genetic variation, SSR marker
  • R. Hemati, M. Mehdikhani, S. Rahmanpour Page 199
    Sclerotinia stem rot (white stem rot), an important fungal disease, which is caused by Sclerotinia sclerotiorum, is one of the serious diseases of various plants such as canola. Use of resistant cultivars is an effective method to control the disease. A greenhouse experiment based on cotyledon inoculation using mycelial suspension of two different isolates of S. sclerotiorum was conducted to evaluate 12 canola cultivars (including seven spring type and five winter type) against the pathogen. The results demonstrated that response to S. sclerotiorum was significantly different among cultivars (P = 0.05). Interaction between isolates and cultivars was also significant (P = 0.05). Hyola 401 with the highest and Zarfam with the lowest infections, were the most susceptible and the most resistant cultivars, respectively. The results of this experiment showed that cotyledon test is a reliable and rapid method for screening canola cultivars against white stem rot fungus.
    Keywords: Canola, cultivars, Sclerotinia, susceptibility, resistance evaluation
  • A. Aboutalebi, H. Hassanzadeh, E. Zakeri, F. Nejati Page 203
    To evaluate yield and some quantitave and qualitative characteristics of tomato cultivars in warm climate of southern provinces of Iran and to determine suitable cultivars for these regions, sixteen cultivars were evaluated in an experiment using randomized complete block design with three replications in Minab, Hormozgan province. Seeds were sown in 105 cells tray cultures containing peat moss in September and seedlings were transplanted in mid Octeber. Cultivars consisted of Lesto, Kimia, DFT3000, DFT3002, ZD731, ZD625, ZD633, ZD634, ZD610, 9014, T97301, RFT112, TUS33812, TH1462 and Sunseed 6089 (Check cultivar). Morphological and agronomic traits were evaluated based on descriptor of tomato. Yield and qualitative traits such as Brix, Vitamin C, pH and resistance to common fungal and viral diseases were also recorded. The results of evaluations showed generally that cultivars RFT112, Kimia and ZD633 had higher yield, better quantitative and qualitative characteristics and satisfactory levels of resistance to diseases and were determined as suitable cultivars for Minab and regions with similar climatical conditions.
    Keywords: Tomato, cultivars, fruit weight, TSS, resistance to diseases
  • G. Ghodrati, A. Khodabandeh, M. Barzegari, G. Zadeh Dabagh, G. Zadeh Dabagh Page 209
    Northern regions of Khuzestan province are suitable areas for soybean cultivation. Hybridization blocks and soybean segregating generations were established in Safiabad Agricultural Research Center during 1990-1997 to produce new soybean lines which would have a high seed yield and high adaptability to the region. Line L.14 selected from segregating generations of a hybridization between cultivars Safiabad and Duglas, showed better perfprmance among 14 lines selected from generations of this hybridization. In a two years yield trail carried out in 1999 and 2000, line L.14 produced 3977 kgha-1 seed yield which was 33% higher than that of check cultivar Semmes and was 14 days early maturity than the check cultivar. In different agrotechnical experiments performed in 2001-2002, this line appeared to be suitable for planting as the second crop after wheat or miaze in the region, producing up to 3900 kgha-1 seed yield. In addition to seed yield, L. 14 has about 1.38g higher 100 seed weight and 15 cm lower plant height than the check cultivar. In on farm experiments carried out in two locations in Dezful and Shoosh during summer of 2002, line L.14 produced 22% higher seed yield and was 12 days early maturity than the check cultivar Semmes. Line L.14 was officially released through the Agricultural Research, Education and Extension Organization and named Salend, for cultivation in northern regions of Khuzestan, South west of Iran.