فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال نهم شماره 1 (پیاپی 36، فروردین و اردیبهشت 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله های پژوهشی
  • کمال امینی، محمدحسین فتحی، مریم زارع جهرمی، امیر موسوی، آزاده کمالی صفحات 1-10
    مقدمه
    تلاش های بسیاری برای بهبود آلیاژ نیکل-تیتانیوم جهت استفاده در درمان ریشه صورت گرفته و مشخص شده که خصوصیات سطحی این آلیاژ را می توان با تغییراتی نظیرالکتروپالیش کردن و کاشتن یون در سطح بهبود بخشید تا بر قابلیت برندگی آن موثر باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر عملیات سریع سرمایش بر قابلیت برندگی فایل های چرخشی نیکل- تیتانیوم بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی از60 عدد فایل چرخشی Hero642 (سایز 25 تقارب 4%) در سه گروه20تایی استفاده شد. گروه اول: فایل هایی که تحت عملیات سریع سرمایش قرار نگرفتند. گروه دوم: بلافاصله بعد از عملیات سریع سرمایش 24) ساعت غوطه ورسازی در حمام نیتروژن مایع با دمای 196°c – (مورد سنجش قابلیت برندگی قرارگرفتند و گروه سوم: پیش از سنجش قابلیت برندگی دمای نمونه ها طی24ساعت به آرامی به دمای محیط رسانده شد. برای ارزیابی قابلیت برندگی نگارندگان سیستم نوینی طراحی و استفاده کردند. فایل های چرخشی به ماشین آزمون متصل شدند و به مدت 10ثانیه در طول 16 میلیمتر روی پلکسی گلاس حرکت چرخشی انجام دادند. کاهش وزن و عمق شیارهای ایجاد شده روی پلکسی گلاس ها اندازه گیری شد. جهت مقایسه میانگین قابلیت برندگی سه گروه، از آزمون آنالیز واریانس یک و دوطرفه در سطح اطمینان 95/0 استفاده شد.
    یافته ها
    گروهی که بلافاصله بعد از عملیات سریع سرمایش تحت آزمون سنجش قابلیت برندگی قرارگرفته بود به طور معنی داری شیار های عمیق تری ایجاد کرده و کاهش وزن بیشتری نسبت به دو گروه دیگر داشت (001/0> کاهش وزنP، 022/0= عمق شیار P) که به مفهوم بهبود قابلیت برندگی است ولی از نظر قابلیت برندگی، بین گروه های اول و سوم اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد (23/0= کاهش وزنP، 61/0= عمق شیار P).
    نتیجه گیری
    اجرای عملیات سریع سرمایش تا مدت محدودی بعد از عملیات خصوصیات سطحی آلیاژ نیکل - تیتانیوم را بهبود بخشیده و کارایی برندگی فایل های چرخشی نیکل-تیتانیوم را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آلیاژ نیکل تیتانیوم، معالجه ریشه دندان، پلکسی گلاس
  • داریوش هاشمی نیا، بیژن موحدیان *، هادی هاشم زهی، هانیه قضاوی، رحمان ناظری صفحات 11-17
    مقدمه

    در شکستگی های سر، صورت و جمجمه احتمال نشت مایع مغزی نخاعی وجود دارد. اطلاعات اندکی راجع به نشت مایع مغزی نخاعی، درمان با آنتی بیوتیک، درناژ لومبار و اندیکاسیون های جراحی آن وجود دارد. هدف این مطالعه، بررسی فراوانی نشت مایع مغزی نخاعی در بیماران دارای این گونه شکستگی ها بود.

    مواد و روش ها

    برای انجام این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 1278 پرونده از بیماران دارای شکستگی صورتی در بین سال های 89-1383 در بخش جراحی فک و صورت بیمارستان الزهرا (س)، بررسی و اطلاعاتشان مورد بررسی آمارهای توصیفی قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه از بین 1278 بیمار دارای شکستگی سر و صورت، 16 بیمار مرد و یک بیمار زن دارای نشت مایع مغزی نخاعی بودند، 100 درصد شکستگی قاعده جمجمه، 53 درصد شکستگی ماگزیلا و زایگوما، 5/23 درصد شکستگی بینی، 1/41 درصد شکستگی اربیت، 8/5 درصد شکستگی مندیبل، 5/23 درصد شکستگی فرونتال و 14/57 درصد بیش از یک نوع شکستگی داشتند. از افرادی که دارای نشت مایع مغزی مخاطی بودند 8/58 درصد دارای نشت مایع مغزی نخاعی از بینی و 2/41 درصد دارای نشت مایع مغزی نخاعی از گوش بودند. از این تعداد 8 نفر خودبه خود، 7 نفر به روش جراحی و 2 نفر با درناژ لومبار بهبود یافته بودند.

    نتیجه گیری

    تمام افرادی که دارای شکستگی قاعده جمجمه بودند، نشت مایع مغزی نخاعی را نشان دادند و نیز همه این افراد شکستگی استخوان های صورت را داشتند. پیشنهاد می شود پزشک جراح در حین درمان شکستگی های صورت به احتمال شکستگی قاعده جمجمه و نشت مایع مغزی نخاعی توجه کند.

    کلیدواژگان: مایع مغزی، نخاعی، شکستگی قاعده جمجمه، شکستگی استخوان های صورت
  • هنگامه خسروپناه، علی دهقانی ناژوانی، سمیرا اسماعیل زاده* صفحات 18-27
    مقدمه

    امروزه تاکید بر وجود عرض مشخصی از بافت کراتینیزه برای حفظ سلامت پریودنتال و جلوگیری از تحلیل بافت نرم در اطراف دندان های طبیعی و ایمپلنت های دندانی وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دو روش پیوند لثه از نوع پیوند همبند با پیوند از نوع ترکیب اسفنج کلاژن با پلاسمای غنی از پلاکت و فیبرین غنی از پلاکت از جهت افزایش عرض و ضخامت لثه کراتینیزه و درد بعد از عمل طراحی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، تعداد 8 بیمار با کمبود عرض (mm 2 ≤) و ضخامت (mm 1 ≤) لثه کراتینیزه به صورت دو طرفه و منفرد در سمت باکال دندان های تک ریشه انتخاب شدند. در سمت شاهد، پیوند از نوع بافت همبند و در سمت مورد مطالعه، پیوند به صورت ترکیب کلاژن استایپرو و پلاسمای غنی از پلاکت و فیبرین غنی از پلاکت انجام گرفت. اندازه گیری ها 1، 2 و 3 ماه بعد از درمان انجام شد. برای آنالیز آماری داده ها از آزمون آماری Wilcoxon در مقایسه دو گروه و Friedman در مقایسه درون گروهی تغییرات به کمک نرم افزار SPSS نسخه 15 استفاده شد (05/0 = α).

    یافته ها

    پس از گذشت 3 ماه از نظر عرض لثه کراتینیزه (317/0 = p value)، لثه چسبنده (527/0 = p value)، ضخامت پیوند (05/0 = p value) و ضخامت لایه کراتینیزه (1 = p value) تفاوت معنی داری بین گروه های مورد مطالعه و شاهد وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می سد روش جدید ابداع شده می تواند به عنوان جایگزینی مناسب به جای پیوندهای اتوژن برای جراحی های پیوند لثه معرفی گردد.

    کلیدواژگان: لثه، کلاژن، بافت همبند، پلاسما
  • فرشاد باجغلی، احسان قاسمی، مصطفی خانی، محمود صبوحی، مجید بوذری، سید مهدی قاسمی صفحات 28-36
    مقدمه
    تطابق بین اجزای ایمپلنت های دندانی عامل مهمی در موفقیت درمان ایمپلنت است. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان ریزنشت در بین سیستم های ایمپلنت Implantium، BioHorizons و Swiss plus بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، سه نوع ایمپلنت از هر کدام 5 عدد تحت نفوذ رنگ قرار گرفت. 1 میکرولیتر محلول تولوئیدن بلو با غلظت 1/0 درصد درون فیکسچرها توسط میکرو پیپت الکترونیکی تزریق گردید، سپس اباتمنت ها روی فیکسچرها با تورک 30 نیوتن توسط رچت مربوطه بسته شد و در محلول 2 سی سی آب مقطر قرار گرفت. در 1، 3، 6، 24، 48، 72، 96، 144، 192 و 240 ساعت بعد از زمان انکوباسیون میزان ریزنشت تولوئیدن بلو از نمونه ها توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 630 نانومتر، اندازه گیری شد. منحنی کالیبراسیون توسط نرم افزار Excel تهیه و معادله خطی مربوطه به دست آمد. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 5/11 و آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه بررسی شد (05/0 = α).
    یافته ها
    در سه سیستم ایملنت دندانی مطالعه شده، اختلاف ریزنشت در ساعت اول با 01/0 = p value، ساعت سوم با 011/0 = p valueو در ساعت ششم با 001/0 > p value معنی دار بود. در مقایسه دو به دو ایمپلنت ها در سه ساعت اول Swiss plus بیشترین ریزنشت و Implantium کمترین ریزنشت را نشان داد. در سایر ساعات، نتایج بین سه سیستم معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    در بین ایمپلنت های مورد مطالعه (BioHorizons، Swiss plus و Implantium)، کمترین میزان ریزنشت در ساعت های 1، 3 و 6 در سیستم Implantium و بیشترین در Swiss plus دیده شد. در ساعات دیگر در تمام سیستم های مورد مطالعه ریزنشت با گذشت زمان مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اتصال ایمپلنت دندانی، اباتمنت، نشت، اسپکتروفتومتر
  • عیسی محمدی زیدی، امیر پاکپور حاجی آقا، بنفشه محمدی زیدی صفحات 37-49
    مقدمه
    کارایی مداخلات آموزشی منطبق با مراحل آمادگی روانی، در ارتقای سلامت اثبات شده است. این مطالعه به منظور بررسی اثربخشی مداخله آموزشی با کاربرد مدل مراحل تغییر در ارتقای رفتارهای خودمراقبتی سلامت دهان در دانش آموزان در شهر قزوین انجام شد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مداخله ای شاهددار تصادفی با استفاده از نمونه گیری چند مرحله ای، 160 دانش آموز مقطع ابتدایی که در مراحل غیر فعال قرار داشتند، از میان 8 دبستان به طور مساوی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسش نامه ای شامل اطلاعات جمعیت شناختی، سازه های مدل تغییر و شاخص تعدیل یافته پلاک دندانی، قبل و شش ماه پس از مداخله ارزیابی شد. برنامه آموزشی شامل 4 جلسه 60-45 دقیقه ای با محوریت تغییر نگرش، بهبود خودکارآمدی، تغییر توازن تصمیم گیری به همراه عکس ها، کلیپ آموزشی و پمفلت برای گروه آزمون ارایه شد. آزمون های 2χ، Paired-t و t مستقل، آنالیز واریانس با آزمون تعقیبی Scheffe، آزمون Wilcoxon و Mann-Whithney برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد (05/0 = α).
    یافته ها
    قبل از مداخله هیچ یک از دانش آموزان حضور در مراحل فعال (عمل و نگهداری) را گزارش نکردند، در حالی که بعد از مداخله آموزشی 26 درصد از دانش آموزان گروه آزمون حضور در مراحل فعال را گزارش کردند و تعداد افراد مرحله پیش تفکر به نصف کاهش یافت (0003/0 = p value). بهبود معنی دار خودکارآمدی (0006/0 = p value)، فرایندهای تغییر (002/0 = p value) و توازن تصمیم گیری (005/0 = p value) در گروه آزمون مشاهده شد و آموزش قادر به کاهش معنی دار میزان پلاک دندانی (0001/0 = p value) و افزایش رفتار خودگزارشی مراقبت از سلامت دهان (021/0 = p value) بود.
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی بر اساس مراحل تغییر می تواند بر ارتقای رفتارهای مرتبط با سلامت دهان و دندان و شاخص های بالینی دهان و دندان (پلاک دندانی) تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، رفتار مرتبط با سلامتی، خودکارآمدی، مدارس، سلامت دهان و دندان
  • احسان حکمتیان، الهام جلالی صفحات 50-59
    مقدمه
    در مواقعی که تاریخ تولد افراد مشخص نیست می توان از طریق مراحل رویش دندانی به سن تقریبی آنان پی برد. در بازه سنی 14 تا 21 سال، تنها دندان های مولر سوم در حال تکامل هستند، بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط مراحل رویش دندان های مولر سوم و سن تقویمی در افراد 14 تا 21 سال انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی که در بهار و تابستان 1391 در دو کلینیک وابسته به دانشکده دندان پزشکی انجام شد، تعداد 180 رادیوگرافی پانورامیک (34 مرد و 146 زن) در محدوده سنی 14 تا 21 سال بررسی شدند. مراحل رویش دندان های مولر سوم بالا و پایین به 4 مرحله (1- عدم رویش، 2- رویش آلوئولی، 3- رویش لثه ای و 4- رویش کامل) تقسیم و به تفکیک جنسیت بررسی شدند و ارتباط آن با سن تقویمی به دست آمد. از ارتباط حاصل به منظور پیشگویی سن احتمالی اشخاص استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS نسخه 5/11 و آزمون همبستگی Pearson و آنالیز رگرسیون استفاده گردید (05/0 = α).
    یافته ها
    ضریب همبستگی Spearman برای مراحل رویش و سن تقویمی دندان های 18، 28، 38 و 48 در مردان به ترتیب 621/0، 659/0، 659/0 و 633/0 و در زنان به ترتیب 658/0، 648/0، 636/0 و 614/0 بود (در همه موارد 001/0 > p value). میانگین سنی مراحل رویش آلوئولی، لثه ای و کامل برای مردان به ترتیب 24/1 ± 46/15، 63/1 ± 92/15 و 74/1 ± 12/19 و برای زنان به ترتیب 77/1 ± 03/16، 86/1 ± 02/18 و 82/1 ± 06/19 سال به دست آمد.
    تیجه گیری: بین مراحل رویش دندان های مولر سوم و سن تقویمی افراد ارتباط وجود دارد و بررسی دندان عقل به تفکیک جنسیت می تواند برای تخمین سن افراد مفید باشد. کلید واژه ها: مولر سوم، سن تقویمی، رویش دندان
  • فائزه خزیمه، مهرناز محمدپور صفحات 60-66
    مقدمه
    کاندیدا آلبیکنس شایع ترین قارچ فرصت طلب حفره دهان است. تاکنون ارتباط عوامل مختلف با بروز عفونت کاندیدا آلبیکنس بررسی شده است. در برخی مطالعات ارتباط آنتی ژن های گروه خونی با کاندیدیازیس نتایج متناقضی دربر داشته است. هدف از این مطالعه، بررسی تعداد کلونی های کاندیدا آلبیکنس در بزاق افراد سالم و رابطه آن با گروه های خونی O، B، A بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، 300 فرد سالم، شامل 100 نفر با گروه خونی O، 100 نفر با گروه خونی A و 100 نفر با گروه خونی B به صورت تصادفی انتخاب شده و بزاق تمامی این افراد به روش Spitting غیر تحریکی جمع آوری شد و سپس در آزمایشگاه، کشت میکروبی برای بررسی تعداد کلونی های کاندیدا صورت گرفت. در نهایت اطلاعات توسط آزمون های آماری Kruskal-Wallis و ضریب همبستگی Pearson در نرم افزار SPSS نسخه 16مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نمونه ها شامل 156 نفر مرد و 144 نفر زن با میانگین سنی 52/27 سال بودند. میانگین تعداد کلونی های کاندیدا آلبیکنس در بزاق افراد با گروه خونی O، 4/26، در افراد با گروه خونیA، 84/19 و در افراد با گروه خونی B، برابر با 23/21 بود. اختلاف میانگین تعداد کلونی های کاندیدا در میان گروه های خونی از لحاظ آماری معنی دار نبود (280/0 = p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، ارتباطی بین تعداد کلونی های کاندیدا آلبیکنس و گروه های خونی وجود ندارد. برای اثبات اثر احتمالی نوع گروه خونی بر استعداد ابتلا به کاندیدیازیس تحقیقات بیشتر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بزاق، کاندیدا آلبیکنس، شمارش قارچ، گروه خونی O، B، A
  • سوسن صادقیان، نسرین فیاض * صفحات 67-80
    مقدمه

    از آن جا که یکی از اهداف درمان های ارتودنسی، بهبود زیبایی صورت است، بررسی فاکتورهای موثر در زیبایی یک لبخند حایز اهمیت می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر سن و جنس بر روی ناحیه زیبایی دندان ها در حالت استراحت و لبخند زدن، در بالغین بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 120 زن و مرد از نژاد ایرانی و در منطقه اصفهان به طور تصادفی در سه گروه سنی 25-20، 40-35 و 55-50 سال و با توزیع سنی یکسان انتخاب شدند. از هر فرد در حالت استراحت، لبخند ارادی و همچنین از نمای کلی دندان ها عکس برداری شد. پس از انجام اندازه گیری ها، اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون آنالیز واریانس، آزمون همبستگی Pearson و آزمون Tukey، ارزیابی شد (05/0 = α).

    یافته ها

    افزایش سن سبب کاهش ارتفاع خط لب و کاهش میزان نمایان شدن دندان های فک بالا در دو حالت استراحت (03/0 = p value) و لبخند زدن (02/0 = p value) و در فک پایین، تنها باعث افزایش نمایان شدگی دندان ها در حالت استراحت شد (001/0 > p value) اما بر روی ارتفاع خط لب در حالت لبخند ارادی تاثیر قابل ملاحظه ای نداشت (05/0 < p value). در زنان، ارتفاع خط لب فک بالا و میزان نمایان شدن دندان ها، در هر دو حالت بیشتر از مردان بود (03/0 = p value) در فک پایین در حالت استراحت، میزان نمایان شدگی دندان ها در مردان، بیشتر بود (001/0 > p value) در حالت لبخند ارادی تفاوت قابل توجهی وجود نداشت (05/0 < p value).

    نتیجه گیری

    کاهش قابل توجه ارتفاع خط لب فک بالا و در نتیجه کاهش میزان نمایان شدن دندان ها در حالت استراحت و لبخند ارادی، بیانگر تاثیرات قابل ملاحظه افزایش سن بر روی ناحیه زیبایی دندان ها است که در این میان، تفاوت های میان دو جنس نیز در آن دخیل می باشد. توجه به تاثیر دو عامل سن و جنس در طرح درمان های ارتودنسی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: زیبایی دندانی، افزایش سن، جنس، سن
  • مقاله مروری
  • مهسا صحرانشین سامانی، پوران صمیمی، حمید مظاهری صفحات 81-106
    مقدمه
    موفقیت بالینی ترمیم های غیر مستقیم متاثر از عوامل گوناگون از جمله انتخاب سمان مناسب است. با عرضه سیستم های رزینی ادهزیو به کارگیری روکش های تمام سرامیکی باند شونده افزایش یافته است. هدف از این مطالعه، مروری بر عوامل چسباننده به ویژه سمان های رزینی و خصوصیات و ملزومات بالینی آن ها است که به دندان پزشک در انتخاب سمان چسباننده مناسب در شرایط بالینی ویژه یاری می رساند.
    شرح مقاله: این مقاله مروری با جستجوی علمی در منابع کتابخانه ای، کتاب ها و سایت های اینترنتی PubMed و ISI Web of Science و در ارتباط با مقالات به چاپ رسیده تا سال 2012 و با موضوعات طبقه بندی سمان های دندانی، کاربردهای بالینی آن ها، مکانیسم کیور سمان های رزینی، مکانیسم باندینگ و سازگاری نسجی، اصول چسبندگی، انواع سرامیک های دندانی و نحوه آماده سازی سطحی آن ها، ملاحظات موجود در زمینه سمان کردن پست های فایبر در کانال ریشه دندان گردآوری گردید. علاوه بر این، انواع روش های آماده سازی سطحی موجود برای فایبر پست ها و سرامیک های دندانی مورد توجه قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    از آن جا که به طور دایم مواد جدیدی توسط کارخانجات به بازار عرضه می شود همزمان انتخاب سمان مناسب و آموزش روش کاربرد سمان نیز دشوارتر می گردد. انتخاب مناسب سمان و آگاهی از ماهیت ماده سمان شونده از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که تنها در این صورت دندان پزشک می تواند آماده سازی سطحی مناسب را بر روی سطح سمان شونده اعمال نماید. هنگامی که استحکام فشاری مطلوب، ضخامت لایه ای حداقل و حلالیت اندک در آب مورد نظر است سمان های معمولی برتر هستند. البته این سمان ها آماده سازی ایده آل دندان مورد نظر را می طلبند. سمان های معمولی برای چسباندن پرسلن هایی که قابلیت اچ شدن ندارند کاربرد دارند. از طرفی سمان های رزینی به علت خواص فیزیکی برتر و زیبایی بیشتر نسبت به سمان های معمولی، انتخاب مناسب تری برای سمان کردن رستوریشن های بدون فلز هستند.
  • گزارش مورد
  • امیر رضا احمدی نیا، احمد مقاره عابد، مژگان ایزدی صفحات 107-113
    مقدمه
    سندرم پاپیلون لفور، یک بیماری اتوزمال مغلوب نادر می باشد. این سندرم همراه با ضایعات پوستی هیپرکراتوز کف دست و پا و بیماری پیشرفته پریودنتال در دندان های شیری و دایمی همراه می باشد. به علت تخریب شدید استخوان آلوئول در دندان های شیری و یا دایمی، این دندان ها اغلب دو تا سه سال پس از رویش از دست رفته و بیمار در حدود سن پانزده تا هفده سالگی هیچ یک از دندان های دایمی خود را نخواهد داشت. نقص ژنتیکی شناخته شده در این بیماران موتاسیون در ژن کد کننده آنزیم کاتاپسین C می باشد. در بیماران مبتلا به این سندرم افزایش استعداد به عفونت وجود دارد.
    شرح مورد: بیمار، دختری 15 ساله بود که با شکایت لقی دندان ها به کلینیک دندان پزشکی مراجعه کرد. تمام دندان های بیمار به غیر از دندان های 13، 14، 17، 23، 27، 37، 43، 44 و 47 افتاده بودند. دندان های مولر سوم نهفته بودند. بیمار مبتلا به بیماری پیشرفته پریودنتال بود و تمام دندان ها دچار لقی شدید بودند. هایپرکراتوز در کف هر دو دست و پا وجود داشت، اما سابقه ای از عفونت های عود کننده پوست و کبد را در گذشته گزارش نداد. نتایج تست های آزمایشگاهی خونی و کبد بیمار در محدوده طبیعی بود.
    نتیجه گیری
    به علت وجود بیماری پریودنتال، دندان پزشکان اغلب اولین کسانی هستند که این بیماری را تشخیص می دهند. شناسایی و درمان زودرس بیماران مبتلا به این سندرم حایز اهمیت می باشد، چرا که می تواند باعث حفظ دندان های دایمی بیمار شود. درمان های توصیه شده شامل کشیدن تمام دندان های شیری، پروفیلاکسی تخصصی، درمان های معمول پریودنتال، کاربرد آنتی بیوتیک ها، رتینوئید های خوراکی و تهیه پروتز متحرک و یا ایمپلنت می باشد.
    کلیدواژگان: سندرم پاپیلون لفور، پریودنتیت مهاجم، هاپیر کراتوز، کاتپسین C
|
  • Mohammadhossein Fathi, Maryam Zare Jahromi, Amir Mousavi, Azadeh Kamali Pages 1-10
    Introduction
    Many efforts have been made to improve Ni-Ti alloy for endodontic use and it has been shown that surface properties and thus cutting efficiency of the rotary files can be improved by processes such as electro-polishing، ion implantation and surface coating. The aim of this study was to evaluate the effect of cryogenic treatment on cutting efficiency of Ni-Ti rotary files.
    Materials And Methods
    In this in vitro study، 60 Ni-Ti rotary instruments (Hero 642، #25، 0. 04 taper) were selected and divided into 3 groups of 20. In group I no treatment was used. In group II the instruments were subjected to a deep cryogenic treatment in liquid nitrogen pool (-196°C) for 24 hours and after treatment were immediately tested for cutting efficiency. In group III after cryogenic treatment the temperature of the samples was raised slowly to room temperature for 24 hours. A new piece of test equipment was designed and used. The instruments were attached to the testing machine and rotated in Plexiglas samples for 10 seconds in a working length of 16 mm. The depth of grooves and weight loss of Plexiglas were measured after instrumentation. One-way and two-way ANOVA were used to compare the means of cutting efficacy between the three groups at 95% confidence interval.
    Results
    The instruments which were immediately tested for cutting efficiency had significantly more weight loss and deeper grooves (pweight < 0. 001; pgroove = 0. 022)، indicating better cutting efficiency. However، there was no significant differences between group I and group III in cutting efficacy (p weight = 0. 23; p groove = 0. 61).
    Conclusion
    The results of this study showed that the surface properties of Ni-Ti alloy could be improved by the cryogenic treatment for a limited period of time after treatment، increasing the cutting efficiency of Ni-Ti rotary instruments.
    Keywords: Plexiglas, Nickel, Titanium alloy, Root canal therapy
  • Dariush Hasheminia, Bijan Movahedian, Hadi Hashemzehi, Hanieh Ghazavi, Rahman Nazeri Pages 11-17
    Introduction

    It is possible for the CSF to leak during cranial and maxillofacial fractures. At present there is a little information about CSF leakage، use of antibiotics، lumbar drainage and its surgical indications. The aim of this study was to evaluate the frequency of CSF leakage in cranial and maxillofacial fractures.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional/analytical study، 1278 files of patients with maxillofacial fractures، admitted into the Department of Maxillofacial Surgery in Al-Zahra Hospital، were evaluated and the data were analyzed using descriptive tests.

    Results

    In this study، of 1278 patients suffering head and maxillofacial fractures، 16 males and one female had CSF leakage; all these cases had skull base fracture، 53% had maxillary fractures، 23. 5% had nasal fractures، 41. 1% had orbital fractures، 58% had mandibular fractures، 23. 5% had frontal fractures and 57. 14% had more than one fracture. Of the patients with CSF leakage 58. 8% had rhinorrhea and 41. 2% otorrhea. Of all these cases، 8، 7 and 2 patients were cured spontaneously، surgically and by lumbar drainage، respectively.

    Conclusion

    All the patients with skull base fractures exhibited CSF leakage and all had maxillofacial fractures. It is suggested that surgeons take into account the possibility of skull base fractures and CSF leakage during treatment of maxillofacial fractures.

    Keywords: Cerebrospinal fluid, Cranial base fracture, Facial bone fractures
  • Hengameh Khosropanah, Ali Dehghani, Samira Esmaelzadeh Pages 18-27
    Introduction

    Nowadays the necessity of the existence of a certain width of keratinized gingiva is emphasized upon to maintain periodontal health and prevent soft tissue recession around teeth and dental implants. This study was carried out to compare two gingival graft procedures including connective tissue graft and graft with a combination of collagen sponge with platelet-rich plasma and platelet-rich fibrin to increase the width and thickness of keratinized gingiva.

    Materials And Methods

    In this clinical trial 8 patients with bilateral inadequate width (≤ 2 mm) and thickness (≤ 1 mm) of keratinized gingiva on the buccal aspect of single-rooted teeth were selected. On the control side، connective tissue graft and on the test side، graft by combination of stypro+PRP+PRF were performed. After surgery، the measurements were repeated at 1، 2 and 3 months. Data was analyzed by Wilcoxon’s test to compare the 2 groups and Friedman’s test was used for comparisons within each group with SPSS 15 (α = 0. 05).

    Results

    After 3 months there were no differences between test and control groups in relation to the width of keratinized (p value = 0. 317)، attached gingival (p value = 0. 527)، thickness of the graft (p value = 0. 05) and thickness of the keratinized layer (p value = 1).

    Conclusion

    It appears the new approach for gingival augmentation used in this study may be a proper substitute for autogenous gingival grafts.

    Keywords: Collagen, Connective tissue, Gingiva, Plasma
  • Mostafa Khani, Farshad Bajoghli, Ehsan Ghasemi, Mahmoud Sabouhi, Majid Boozari, Sayed Mahdi Ghasemi Pages 28-36
    Introduction
    Precise fit between implant components is an important factor for successful implant treatment. The aim of this study was to determine microleakage of Biohorizons، Implantium and Swiss Plus implant systems.
    Materials And Methods
    In this experimental study، 5 implant fixtures from 3 implant systems were subjected to dye penetration test. One µL of 0. 1% Toluidine blue solution was injected into implant fixtures using an electronic pipette. The corresponding abutments were subsequently screwed onto the implants with a torque of 30 N. Implant‒abutment complexes were placed in 2 mL of distilled water. The amount of leakage of Toluidine blue (TB) was measured by a spectrophotometer at 630 nm at 1-، 3-، 6-، 24-، 48-، 72-، 96-، 144-، 192- and 240-hour intervals after incubation. Calibration curve and a linear equation were obtained by Excel software. Data were analyzed with SPSS 11. 5 using ANOVA (α = 0. 05).
    Results
    In the three implant systems evaluated microleakage was only statistically significant at hours 1 (p value = 0. 01)، 3 (p value = 0. 011) and 6 (p value = 0. 000). Two-by-two comparisons between the implant systems during the first three hours showed the highest microleakage with Swiss Plus and the least microleakage with Implantium systems. However، after the first three hours the differences were not statistically significant between the three implant systems.
    Conclusion
    Among the three implant systems evaluated the least and highest microleakage scores at 1-، 3- and 6-hour intervals were observed with the Implantium and Swiss Plus systems، respectively. All the implant systems exhibited microleakage with time.
    Keywords: Dental implant‒abutment connection, microleakage, spectrophotometry
  • Isa Mohammadi-Zeidi, Amir Pakpour-Hajiagha, Banafsheh Mohammadi-Zeidi Pages 37-49
    Introduction
    Studies have demonstrated the effectiveness of psychological stage-based educational interventions to promote healthy behaviors. This study examined the effectiveness of an educational intervention based on the stages-of-change model in improving oral self-care behaviors among students in Qazvin، Iran.
    Materials And Methods
    In this randomized controlled study، 160 elementary schoolchildren who were in inactive stages were selected from 8 primary schools using multi-stage sampling approach and were assigned to either the control or the intervention group. Data، including demographic variables، transtheoretical model constructs and the modified plaque index، was collected using a questionnaire before and six months after the intervention. The educational intervention consisted of four 45‒60-minute sessions with a focus on attitude change، self-efficacy promotion and decisional balance change، using images، educational clips and special pamphlets in the intervention group. Data were analyzed with chi-squared test، paired t-test، independent t-test and ANOVA، followed by post hoc Scheffé’s test، Wilcoxon’s test and Mann-Whitney test (α = 0. 05).
    Results
    Before the intervention، none of the subjects were in the action and maintenance stage، while after the educational intervention، 26% of the intervention group subjects moved to active stages and the number of pre-contemplation stage subjects was halved (p value = 0. 0003). Significant improvements were observed in self-efficacy (p value = 0. 0006)، process of change (p value = 0. 002) and decisional balance (p value = 0. 005) in the intervention group. Training based on the stages model was able to significantly decrease the plaque index (p value = 0. 0001) and increase self-reported oral care behavior (p value = 0. 021).
    Conclusion
    Educational intervention based on stages-of-change model can improve oral health-related behaviors، and clinical oral and plaque indexes among students.
    Keywords: Education, Health behavior, Oral health, Schools, Self, efficacy
  • Ehsan Hekmatian, Elham Jalali Pages 50-59
    Introduction
    It is possible to estimate an individual’s age when the birthday is indefinite by dental eruption stages. At 14‒21 age range only third molars are being developed. Therefore، the aim of this study was to evaluate the relationship between the eruption stages of third molars and chronological age in a group of 14‒21 year-old subjects.
    Materials And Methods
    In this descriptive–analytical study، carried out during spring and summer 2012 in two clinics of the university، 180 panoramic radiographs of 34 males and 146 females were assessed; the subjects were in the 14‒21 age range. Eruption stages of third molars were divided into 4 stages: 1. no emergence; 2. alveolar eruption; 3. gingival eruption; and 4. complete eruption. Then the relationship between these classifications and chronological age was evaluated separately in relation to sex. Then the relationship was used to predict each subject’s age. Pearson’s correlation test and regression analysis were used for data analysis with SPSS 11. 5 (α= 0. 05).
    Results
    Spearman’s correlation coefficients of teeth 18، 28، 38 and 48 were 0. 621، 0. 659، 0. 659 and 0. 633 in males and 0. 658، 0. 648، 0. 636 and 0. 614 in females، respectively (p value < 0. 001 in all the cases). The mean ages for alveolar، gingival and complete eruptions were 15. 46، 15. 92 and 19. 12 years in males and 16. 03، 18. 02 and 19. 06 years in females، respectively.
    Conclusion
    There is a significant relationship between eruption stages of third molars and chronological age. Evaluation of wisdom teeth separately in relation to sex can be used for estimation of age.
    Keywords: Chronological age, Third molar, Tooth eruption
  • Faezeh Khozaimeh, Mehrnaz Mohammadpour Pages 60-66
    Introduction
    Candida albicans is the most prevalent opportunistic fungus in the oral cavity. To date، the association of various factors with the incidence of candidiasis has been evaluated. Some studies have yielded conflicting results about the association between ABO blood group antigens and candidiasis. The aim of this study was to evaluate the relationship between the mean colony counts of C. albicans in the saliva of healthy subjects and their association with ABO blood antigens.
    Materials And Methods
    Three hundreds healthy subjects (100 with blood group A، 100 with blood group B and 100 with blood group O) were included in this cross-sectional/analytical study. The unstimulated salivary samples of all the participants were collected by spiting، which were cultured to determine the colony counts in each subject’s saliva. Data were analyzed by SPSS 16 by Kruskal-Wallis test and Pearson’s correlation coefficient.
    Results
    The subjects included 156 males and 144 females، with a mean age of 27. 52 years. The mean colony counts of C. albicans in the O، A and B blood groups were 26. 4، 19. 84 and 21. 23، respectively. The results did not show significant differences between the three blood groups in the mean colony counts of C. albicans.
    Conclusion
    Under the limitations of this study there was no relationship between colony counts and blood types. Further studies are recommended to confirm the effect of ABO blood group (especially blood group O) on susceptibility to candidiasis.
    Keywords: ABO blood group system, Candida albicans, Fungal count, Saliva
  • Soosan Sadeghian, Nasrin Fayyaz Pages 67-80
    Introduction

    A paramount objective of orthodontic therapy is the improvement of facial esthetics. Thus، it seems worthwhile to outline the common denominators of an esthetic smile. The aim of this study was to determine age and sex effects on the dental esthetic zone during posed smile and tooth display in the natural rest position in adults.

    Materials And Methods

    A total of 120 Iranians، from Isfahan، were randomly selected from three age cohorts of 20–25، 35–40 and 50–55، with equal distribution of the subjects. The subjects’ photographs were taken during posed smile and in the natural rest position. In addition a record of full dentition was made. Measurements were carried out and statistical analysis of the data was carried out using correlation analysis، analysis of variance، and post hoc Tukey tests (α = 0. 05).

    Results

    With aging، maxillary lip line heights decreased significantly in the two situations of rest (p value = 0. 03) and posed smile (p value = 0. 02) to expose the teeth. In older participants، mandibular teeth were displayed only in the rest position (p value < 0. 01) but during posed smile mandibular lip line height and tooth display did not change with age (p value > 0. 05). Women had significantly greater average maxillary lip line height and tooth display than men in the two situations (p value = 0. 03). In contrast، men tended to show more of the mandibular anterior teeth than women at rest (p value < 0. 001). However، there were no significant differences between men and women during smile (p value > 0. 05).

    Conclusion

    The significant decrease in the upper lip line height and the resultant decrease in tooth display during rest and smiling indicate the significant effects of age on dental esthetic zone in which the differences between sexes are also involved. Therefore، the effect of two factors of age and sex should be included in orthodontic treatment planning.

    Keywords: Age, Aging, Dental esthetic, Sex
  • Mahsa Sahraneshin- Samani, Pouran Samimi, Hamid Mazaheri Pages 81-106
    Introduction
    The clinical success of indirect restorations is influenced by several factors، including selection of a suitable cement. The introduction of adhesive resin systems has led to increased use of bonded all-ceramic restorations. The aim of this study was to review adhesives، particularly adhesive resins and their clinical characteristics، considerations and requirements in an attempt to assist dentists in selecting appropriate adhesive cements in special clinical situations.
    Materials And Methods
    This review paper used a scientific search for library resources، books and websites of Pubmed and ISI Web of Science in connection with articles published up to 2012 on classification and types of dental cements، their clinical applications، the mechanism of curing resin cements، bonding mechanisms and biocompatibility، adhesion principles، current issues in the field of fiber posts in root canal cementation and surface preparation of dental ceramics. In addition، a variety of surface preparation methods available for fiber posts and different dental ceramics were discussed.
    Conclusion
    New materials are constantly marketed by manufacturers، making it difficult to select appropriate cements and to teach cement application. Selection of an appropriate cement is very important because the dentist will be able to apply a suitable surface treatment on the cemented surface. When optimal compressive strength، minimal film thickness and low solubility in water are desirable، conventional cement materials are desirable; however، these cements require ideal tooth surface preparation. Conventional cements are used for porcelains that are not etchable. On the other hand، due to the superior physical properties of resin cements and higher aesthetics compared to conventional cements، they are good choices for cementation of metal-free restorations.
    Keywords: Adhesives, Ceramics, Resin cements
  • Amirreza Ahmadinia, Ahmad Moghareabed, Mozhgan Izadi Pages 107-113
    Introduction
    Papillon-Lefèvre syndrome is a rare autosomal recessive disorder. This syndrome is characterized by palmoplantar hyperkeratosis، severe periodontal destruction and premature loss of primary and permanent teeth. The teeth erupt normally but due to the severe alveolar bone loss in both deciduous and permanent dentitions teeth are exfoliated within two or three years after eruption and by the age of 15 or 17 patients are usually edentulous. The identified genetic defect in this syndrome involves a mutation in the gene encoding cathepsin C. An increased susceptibility to infection has also been reported in patient with this syndrome. Case Report: A 15-year-old girl was referred to the dental clinic، complaining of the mobility of permanent teeth. The patient had lost all the permanent teeth except for teeth 13، 14، 17، 23، 27، 37، 43، 44 and 47. The third molars were impacted. The patient had advanced periodontal disease and all the teeth had severe mobility. There was hyperkeratosis at the palms and soles. She did not report a history of recurrent skin infections and liver abscesses. Complete blood count and liver tests were within the normal limits.
    Conclusion
    Due to periodontal disease the dentists are often the first to diagnose this syndrome. Early diagnosis of Papillon-Lefèvre syndrome can help preserve the permanent teeth by early institution of treatment، using a multidisciplinary approach. Dental treatment includes extraction of all deciduous teeth، professional prophylaxis، conventional periodontal therapy، systemic antibiotics، oral retinoids، complete dentures and implants.
    Keywords: Aggressive periodontitis, Cathepsin C, Hyperkeratosis, Papillon, Lefèvre syndrome