فهرست مطالب

مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست - پیاپی 4 (تابستان 1391)

فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست
پیاپی 4 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریده عتابی، آبتین عطایی، مرسده سادات میرمولوی صفحه 5
    هدف
    با توجه به اهمیت مباحث صرفه جویی انرژی و سهم بالای مصرف انرژی در صنایع، به کارگیری روش های موثر در این راستا تاثیرات قابل توجهی در پیشرفت و توسعه کشور به دنبال دارد. صنعت خمیر و کاغذ یک صنعت انرژی بر محسوب می شود. هدف از انجام این تحقیق مدیریت مصرف انرژی در این صنعت با استفاده از سیستم تولید همزمان برق و حرارت می باشد که منجر به صرفه جویی های اقتصادی و کاهش آلودگی هوا می شود.
    روش کار
    در این مقاله پس از بررسی مصارف انرژی در یک کارخانه خمیر و کاغذ، امکان سنجی فنی، اقتصادی و محیط زیستی، به کارگیری سیستم تولید همزمان برق و حرارت (CHP) با استفاده از نرم افزارهای Thermoflow وComfar Expert ΙΙΙ در این کارخانه مورد بررسی قرارگرفته است.
    نتایج و بحث: با توجه به این که تقاضای حرارت در این واحد تولیدی عمدتا به صورت بخار است، لذا استفاده از سیستم تولید همزمان برق و حرارت بر پایه ی توربین بخار دارای توجیه اقتصادی می باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که استفاده از توربین بخار، کارخانه را قادر خواهد ساخت که 9 مگاوات از توان مورد نیاز خود را تامین نماید. کل هزینه سرمایه گذاری اولیه مورد نیاز در این طرح 4،500،000 دلار و دوره ی بازگشت سرمایه 9/0 سال خواهد بود.
    کلیدواژگان: مدیریت مصرف انرژی، سیستم های تولید همزمان برق و حرارت، صنعت خمیر و کاغذ، گازهای گلخانه ای، دوره ی بازگشت سرمایه
  • مصطفی گودرزی صفحه 15
    این مطالعه به بررسی و تعیین ارزش تفریحی سواحل بابلسر، اندازه گیری میزان تمایل به پرداخت افراد برای تفریح در این سواحل و عوامل موثر بر آن می پردازد. بدین منظور از روش ارزش گذاری مشروط و پرسش نامه انتخاب دوگانه و روش دو مرحله ای هکمن استفاده شد.
    داده های مورد نیاز از راه مصاحبه ی حضوری و تکمیل پرسشنامه از 800نفر از بازدیدکنندگان این سواحل در سال 1389 جمع آوری شد. 6/71درصد از بازدیدکنندگان مورد بررسی، حاضر به پرداخت مبلغی برای استفاده ی تفریحی از این سواحل بودند. این در حالی است که متوسط تمایل به پرداخت سالانه ی هر بازدیدکننده برای استفاده ی تفریحی از سواحل بابلسر 2278ریال بوده است.
    نتایج نشان می دهد که ارزش تفریحی این سواحل به ترتیب بیش از 104میلیون ریال در هر کیلومتر است. متغیرهای وضعیت رفاهی سواحل مورد بررسی و اندازه ی خانوار دارای بیش ترین نقش در تمایل به پرداخت افراد برای استفاده ی تفریحی از این سواحل می باشند.
    کلیدواژگان: ارزش تفریحی، ارزش گذاری مشروط، روش دو مرحله ای هکمن، تمایل به پرداخت افراد، سواحل بابلسر
  • پوریا جوان، محمود محمدرضا پور طبری صفحه 26
    تغییرات ناشی از بهره وری در رودخانه سبب تغییر چهره ی رودخانه شده و بجز تاثیر بر حیات رودخانه ها، بر محیط زیست و اکولوژی حریم رودخانه ها نیز تاثیر می گذارند. در این میان به منظور بردن بیش ترین استفاده از پهنه سیل گیر و حفاظت از آن، سازه هایی متناسب با نوع کاربری های مورد انتظار ساخته می شوند. این نوع اقدامات در بیش تر مواقع منجر به تغییراتی در محیط زیست منطقه می شوند. این تحقیق با استفاده از پارامترهای هیدرولیکی، پارامترهای مطرح در مدیریت به هم پیوسته سیل در زمینه محیط زیست، تعامل میان سیل و کاربری اراضی حاشیه رودخانه، به بررسی حریم رودخانه و خطر ناشی از سیل در آن می پردازد.
    بدین منظور روش تحلیل سلسله مراتبی به عنوان روش مدیریتی برگزیده شده برای اولویت بندی گزینه های پیش رو انتخاب شده است. همچنین در ادامه پس از تلفیق نتایج بدست آمده از مدل هیدرولیک جریان سیلاب رودخانه و مدل تحلیل سلسله مراتبی تهیه شده با یکدیگر، پهنه بندی خطر حریم رودخانه با رویکرد محیط زیستی تعیین شد. در این مطالعه رودخانه دره باغ از رودخانه های بخش کهک استان قم به عنوان مطالعه موردی در نظر گرفته شده است. این رودخانه در طول مسیر خود مورد تعرض کاربری های مختلف قرار گرفته و سیل های اخیر در آن سبب تهدید محیط زیست رودخانه شده است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی خطر سیل، تحلیل سلسله مراتبی، مدیریت سیلاب دشت، مدیریت رودخانه
  • رضا ارجمندی، سیدعلی جوزی، سمیه اعظمی صفحه 35
    این تحقیق با هدف شناسایی و ارزیابی ی ایمنی، بهداشتی و محیط زیستی نیروگاه مدحج انجام شد. ارزیابی ریسک، فرآیند تخمین میزان ریسک و تصمیم گیری در خصوص قابل پذیرش بودن آن می باشد. با توجه به گستردگی و تنوع فعالیت های نیروگاه مدحج در این تحقیق ارزیابی ریسک به انجام رسید. پس از شناسایی فعالیت ها و فرآیندهای مختلف نیروگاه، عوامل بالقوه آسیب رسان شناسایی و سپس با توجه به احتمال وقوع و شدت اثر آن ها بر انسان، تجهیزات و محیط زیست طبقه بندی شدند. با هدف مدیریت کاهش مخاطرات زیست محیطی، ارزیابی ریسکات ایمنی و بهداشت شغلی به روش «تجزیه و تحلیل حالات شکست و اثرات آن بر محیط زیست»EFMEA انجام پذیرفت؛ یعنی در ابتدا تجهیزات و وظایف آن ها لیست شدند، آن گاه معیارهای اساسی برای منظم کردن آن ها تعریف شد که ملاک عمل قرار گرفت. برای 52ریسک ایمنی با استفاده از این روش شناسایی و مورد ارزیابی قرار گرفت. 3مورد ریسک با اولویت پایین، 42ریسک با اولویت متوسط و 7ریسک با اولویت بالا تعیین شد. بالاترین ریسک مربوط به استفاده از کابل های فشار قوی با RPN 8.33 و کم ترین عدد اولویت ریسک مربوط به کلید قدرت موجود در واحد بخار با RPN 0.87 است. به منظور شناسایی و ارزیابی جنبه های زیست محیطی در خط تولید، نتایج تجزیه و تحلیل های صورت گرفته در ارتباط با میزان صوت، انتشار آلاینده های هوا، ارتعاش و... هر یک از تجهیزات بررسی شد و برای هر دستگاه، جنبه های زیست محیطی تولیدی با روش «تجزیه و تحلیل حالات شکست و اثرات آن بر محیط زیست EFMEA» انجام پذیرفت. 27ریسک زیست محیطی با استفاده از روش EFMEA در نیروگاه مدحج مورد شناسایی قرار گرفت که 7مورد ریسک با اولویت پایین، 16ریسک با اولویت متوسط و 4ریسک با اولویت بالا می باشد. بالاترین ریسک مربوط به انفجار در تجهیزات با RPN 12.9 و کم ترین عدد اولویت ریسک مربوط به استفاده از سولفات آلومینیوم یا کلروفریک با RPN 1.17 است.
    کلیدواژگان: نیروگاه حرارتی مدحج، شدت، ریسک، روش EFMEA و عدد اولویت ریسک (RPN)
  • سپیده قادری، ناصر محرم نژاد صفحه 43
    ذخیره سازی گازطبیعی برای ایران به عنوان دومین دارنده ذخایرگازی جهان، موضوعی مهم و حیاتی است. در این راستا مازاد تولید گاز طبیعی باید در فصول گرم سال در بعضی از مخازن زیرزمینی مناسب (مخازن تخلیه شده گاز و نفت، گنبدهای نمکی و آبخوان ها) ذخیره شده و در فصول سرد سال این گاز ذخیره شده، دوباره استخراج شود.
    ذخیره سازی به روش های مختلفی انجام می شود. هر یک از روش ها از نظر زیست محیطی و ایمنی مشکلاتی دارند که باید در نظر گرفته شوند، تا با انجام تمهیداتی سبب کاهش این آثار سوء گردد. همچنین خطرات احتمالی برای این طرح ها شامل خطر نشست زمین، نشت گاز به سطح زمین، آتش سوزی و انفجار، اختلال در وضعیت سفره های آب زیرزمینی بالادست مخزن و... است. در این مقاله به ضرورت ذخیره سازی گاز در مخازن زیرزمینی، روش های مختلف ذخیره سازی و اثرات زیست محیطی هر یک از روش های ذخیره سازی زیرزمینی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ذخیره سازی، گاز طبیعی، مخازن زیرزمینی، ایران، محیط زیست
  • سجاد آستانی، حمیرا آگاه صفحه 53
    تالاب بین المللی گاوخونی یکی از ارزشمندترین تالاب ها های کشور است که از نظر دارا بودن ویژگی ها های زیستگاهی، منحصر به فرد می باشد؛ به همین دلیل این تالاب در تاریخ 23 ژوئن 1975 در فهرست تالاب ها های بین المللی کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است. این تالاب در 130کیلومتری شرق استان اصفهان و در ارتفاع متوسط 1470متری از سطح دریا واقع شده است.
    تالاب بین المللی گاوخونی به علت شرایط خاص خود، از دیدگاه جهانگردی و توریستی از جاذبه ها های مهم کشور به شمار می آید. بنابراین لزوم وجود تحقیقات کاربردی در این زمینه برای تقویت این زیستگاه ضرورت دارد.
    در این پژوهش به منظور ارزیابی و برآورد شاخص اقلیم آسایش گردشگری تالاب بین المللی گاوخونی با استفاده از GIS، در ابتدا آمار هفت پارامتر اقلیمی مورد نیاز به صورت ماهانه از11ایستگاه سینوپتیک استان اصفهان در خصوص اطراف تالاب بین المللی گاوخونی در بازه زمانی 30ساله (1976 تا 2005 میلادی) استخراج گردیده، سپس تبدیل های لازم بر اساس مدل TCI در داده ها اعمال شد. پس از آن با ترکیب نقشه ها در محیط GIS، نقشه پراکندگی شاخصTCI برای هر 12ماه سال در تالاب تهیه شد.
    بر اساس شاخص اقلیم آسایش گردشگری نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان می دهد وضعیت اقلیم گردشگری منطقه در ماه های فروردین، اردیبهشت، شهریور و مهر دارای شرایط عالی و مطلوب می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری، تالاب بین المللی گاوخونی، مدل TCI، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • سیدعلی جوزی، پروانه فرخی صفحه 63
    این پژوهش با استفاده از روش تجزیه و تحلیل حالات شکست و اثرات آن بر محیط زیست و با هدف شناسایی، طبقه بندی و ارزیابی ریسک زیست محیطی در شرکت فولاد کاویان انجام شده است. پس از شناسایی فعالیتها و فرآیندهای کارخانه، تجهیزات و وظائف آنها بررسی شدند. نتایج آنالیز های صورت گرفته نظیر مقادیر صوت، هوا و... بررسی شد. عوامل بالقوه آسیب رسان شناسایی و با توجه به احتمال وقوع،گستره آلودگی، امکان بازیافت و شدت اثرآنها بر محیط زیست طبقه بندی گردیدند. 133 ریسک زیست محیطی با استفاده از روشEFMEA در خط تولید شناسایی گردید. 6 ریسک با اولویت پایین، 79 ریسک با اولویت متوسط و 48 ریسک با اولویت بالا شناسایی و ارزیابی شد. بالاترین ریسک مربوط به بسترهای خنک کننده با RPN 125 و کمترین عدد اولویت ریسک مربوط به دستگاه نورد افقی باRPN 5 بدست آمد.
    راهکارهای کنترلی با هدف بهبود عملکرد واحد تحت بررسی و کاهش عوامل مسبب بروز ریسک های زیست محیطی به تفکیک تجهیزات مطالعه شده ارائه گردید و ارزیابی ریسک ثانویه انجام گرفت که میانگینRPN از 18 به 8.8 کاهش یافت. از جمله اقدامات پیشنهادی می توان به محصور نمودن تجهیزات پر سر و صدا در اتاق های اکوستیک، نصب اتصالات آکاردئونی در محل اتصالات خطوط لوله به خروجی کمپرسورها، برطرف کردن نشتی ها و تعبیه ظروف جمع آوری روغن و گریس در زیر تجهیزات اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، تجزیه و تحلیل حالات شکست و اثرات آن بر محیط زیست، عدد اولویت ریسک، شرکت فولاد کاویان
|
  • Farideh Atabi, Abtin Ataei, Mercedeh S. Mirmolavi Page 5
    Considering the important role of energy saving issues and high share of industries in energy consumption, applying effective measures in this filed would have considerable influences on the country’s progress and development. Pulp and paper industry is an energy intensive industry. The goal of this research is energy consumption management in this industry by utilization of Combined Heat and Power system that leads to economical savings and reduction of air pollution.In this article after assessment of energy consumption in a pulp and paper factory, technological - economical and environmental feasibility study of utilization of Combined Heat and Power system (CHP) were investigated by Thermoflow and COMFAR EXPERT ΙΙΙ softwares for this factory.Since the thermal demands in this industry are mostly in the form of steam, application of combined heat and power system based on steam turbine is economically feasible. The results show that the factory will be able to produce 9 MW of its power requirement by utilization of steam turbine. The total required initial investment for this project is US$ 4,500,000 and the normal payback period would be 0.9 year.
    Keywords: Energy Consumption Management, Combined Heat, Power System, Pulp, Paper Industry, Greenhouse Gases, Normal Payback Period
  • Mostafa Goudarzi Page 15
    This research will discuss the determination of recreational values of Babolsar beaches and measuring the individual's willingness to pay (WTP) for recreational benefit and measuring the effective variables on it based on contingent valuation (CV) and dichotomous choice (DC) and Heckman two stage Method.Needed data were obtained by personal interview through filling up questionnaires of 800 people in 2010. In manner, 71.6 percent of visitors were ready to pay for recreational use of these beaches. Mean willingness to pay for each visitor per year for recreational use were 2278 Rials in Babolsar beaches.Results showed that total recreational value of these beaches was more than 2813 million Rials and welfare situation in these beaches and family size have the most effect on willingness to pay.
    Keywords: Recreational Value, Contingent value, Heckman two stage method, Willingness to pay, Babolsar beaches
  • Pourya Javan, Mahmoud Mohammad Rezapour Tabari Page 26
    Changes due to the utilization of the river lead to changes in river morphology and the impact on the river of life, environment and ecology of the river affects. To maximize the use of flood plain and it protection is the construction of structures to suit the type of land use expected. This type of action often leads to changes in the environment. This study using the hydraulic parameters, the parameters of the integrated flood management related to environmental and interaction between flood and land use along the river to assess the riparian and risk of flooding in the river.The analytical hierarchical process (AHP) was chosen as the method for prioritizing selected management alternative. Also, after combining the results of flood river flow hydraulic model and AHP model developed, river riparian risk zoning was determined by the environmental approach. In this study, the DAREHBAGH River of the rivers of KAHAK of QOM province has been selected as the case study. This river along during the course of its have been violated and the recent flooding in the DAREHBAGH river is leading to environment threats.
    Keywords: Flood Plain's Hazard Zoning, Analytical Hierarchy Process, Flood's Risk assessment, Flood plain management, River Management
  • Reza Arjmandi, Seyyed Ali Jozi, Somayeh Azami Page 35
    The research has been carried out to recognize and evaluate the Safety, Health and Environment risk of Modhej thermal power plant. The risk's evaluation include: the process of estimate and decision about acceptability of it. For this purpose, The evaluation of risk in Modhej power plant were identified under the influence and various activities. Potentially harming factors were identified after recognizing activities and various processes of power plant, Then they were classified according to their possible occurrence and the intensity of their effects on human, environment and capital. The equipment of production unit with the method of" Failure mode and effect analysis in production process" were identified and evaluated for the purpose of decreasing dangers management, evaluating dangers and occupation health. This means that the equipment and tasks were listed at first and then the basic standards were defined for putting them to order that became the ground for action. The 53 safety risks were identified and evaluated in this way. The 3 risks were defined with low risk priority, 42 risks with medium risk priority and 7's with high risk priority. The upper risk priority number related to using of high tension cables with 8.33 RPN and the lower risk priority number was related to power key in vapor unit with 0.87 RPN. In order to identification and evaluation of environmental accepts in production line, the conclusion of analysis related to sound degree, abroad air pollution, tremble and so on were considered and environmental accepts with the method of Environment Failure Mode Effect Analysis were defined for Modhej power plant. 27 environmental risks with the use of EFMEA method in Modhej power plant were identified.7 of risks with low priority, 16's with medium priority and 4's with high priority. The highest risk was related to explosion in equipment with 12.9 RPN and the least risk priority number were related to using of aluminum sulphate (Cloropheric) with 1.17 RPN
    Keywords: Modhej Power plant, Severity, Risk, Assessment
  • Sepideh Ghaderi, Naser Moharamnejad Page 43
    Natural gas storage in Iran, as the second largest holder of gas reserves of worlds, is a critical issue. In this regard, the excess natural gas production in the warm seasons should be stored in some proper underground reservoirs (depleted oil and gas fields, salt caverns and aquifers) and stored gas to be extracted again in cold seasons.Storage is done in many ways that each of the methods has environmental and safety problems that must be considered with measures to reduce these adverse impacts. The risks of these projects including land settlement, gas leaking, fires and explosions, and disturbances in groundwater of the upstream reservoirs. This paper has discussed the need for gas storage in underground reservoirs, storage techniques and environmental impacts of each storage procedures.
    Keywords: storage, natural gas, underground reservoirs, Iran, environment
  • Sajad Astani, * Homira Agah Page 53
    The international GavKhoni wetland is one of the most valuable wetlands in Iran with unique habitat characteristics. For this reason it was added to the list of international wetlands during the Ramsar site on 23th June 1975. The wetland is located in the distance of 130 km, East of Isfahan province at a height of 1470 meters above sea level. Due to having specific habitat characteristics, the international GavKhoni wetland is considered as one of the major attractions of the country from ecotourism point of view. Hence it is necessary to have applied research for reinforcement this habitat.In this study the international GavKhoni wetland was assessed to determine the Tourism Climate Index using GIS. In the first step the data of seven climate parameters relevant to the international GavKhoni wetland in between 1976 to 2005, were collected monthly from 11 synoptic stations of Isfahan province. Then the data was converted using TCI model and subsequently the maps were combined in the GIS media to prepare the distribution maps of TCI during 12 months for the wetland. Based on Tourism Climate Index, our results demonstrated that climatic situation for tourism in the months of April, May, September and October are excellent for ecotourism.
  • Seyed Ali Jozi, Parvane Farrokhi Page 63
    This survey has been done by using Environmental Failure Modes & Effects Analysis Method (EFMEA) to detection, classification and assessment of environmental risk in Kavian Steel Co. After identifying various activities and process in the factory, the equipment and tasks are investigated. The results of done analysis regarding sound degree, air pollution distribution and… have been evaluation for each machine. Potentially harming factors were identified and then classified considering accuracy probability, the pollution extent, resumption possibility and their effects of the environment.There were detected 133 environmental risks for equipment of production line with EFMEA method. They were 6 risks with low priority, 79 ones with middle priority and 48 ones with high priority. The highest risk was belonged to cooling beds with 125 RPN and the lowest was related to horizontal stand with 5 RPN. Controlling courses of action with the purpose of improving performance of under studied unit and decreasing the factors which cause environmental risks have been presented for every equipment separately, and secondary risk evaluation has been performed and RPN average reaches to 8.8 from 18.From among the suggested action is restricting noisy equipment in acoustic rooms, installing accordion joints in pipeline’'s fitting to compressor's outlets, resolving leakages, installing oil and grease collection container under the equipment.
    Keywords: Risk assessment, Environmental Failure Modes, Effects Analysis Method