فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 10 (تابستان 1391)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 10 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی رضاییان، بهروز قلیچ لی، حمیدرضا نظری* صفحه 9
    دو هدف عمده که سازمان ها در عصر دانش محور به دنبال تحقق آن هستند عبارتند از خلق و به کارگیری دانش. خلق دانش سبب ایجاد و حفظ مزیت رقابتی سازمان می شود. بر این اساس، شناسایی پیش زمینه ها و زمینه های خلق دانش، یکی از موضوع های محوری و کلیدی در بسیاری از پژوهش ها بوده است. افراد و کارکنان، ایجادکنندگان دانش در درون سازمان هستند. بنابراین، یافتن زمینه هایی که منجر به انگیزش بهتر کارکنان در جهت خلق دانش جدید شود، ضرورتی انکار ناپذیر است. یکی از این زمینه ها طراحی شغل است. این پژوهش به دنبال بررسی تاثیر ویژگی های شغل بر خلق دانش در سطح فردی در یک شرکت پالایش نفت است. بدین منظور، با استفاده از ابزار پرسشنامه به ارزیابی ویژگی های شغل بر اساس مدل ویژگی های شغل هکمن و الدهام (1980) و سنجش فعالیت های خلق دانش با بهره گیری از مدل خلق دانش نوناکا (1994) پرداخته شد. نتایج مدل های رگرسیونی، بیانگر تاثیر معنادار و مثبت در نظر گرفتن استقلال، بازخورد، تنوع مهارت، اهمیت وظیفه، و هویت وظیفه (به عنوان ویژگی های کلیدی شغل در طراحی مشاغل) بر خلق دانش در سطح فردی است. همچنین نقش متغیر شدت نیاز به رشد افراد، به عنوان متغیری تعدیل گر در ارتباط میان طراحی شغل و خلق دانش در سطح فردی، تایید شد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شغل، طراحی شغل، خلق دانش، مدیریت دانش
  • علی حسین کشاورزی*، الهام آخوندزاده صفحه 35
    امروزه مدیریت دانش یکی از مباحث اصلی و مهم در آموزش عالی محسوب می شود. تسهیم دانش به عنوان یکی از مهم ترین فرایندهای اصلی مدیریت دانش نقش به سزایی در پیشرفت علمی و ارتقاء سطح علمی دانشگاه ها داشته و از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ از این رو طراحی و اجرای فرایندهای مدیریت دانش در دانشگاه ها با موانع جدی روبه روست. در این مقاله سعی شده است تا باتوجه به اهمیت تسهیم دانش در سازمان ها، موانع تسهیم اطلاعات و دانش در دانشگاه شاهد شناسایی شود. این موانع در قالب عوامل سه گانه فردی، سازمانی و فناوری مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان، اعضای هیات علمی و دانشجویان این دانشگاه بوده و در تحلیل داده ها از آمار توصیفی استفاده شده است. همچنین وزن و اهمیت شاخص ها با استفاده از روش آنتروپی محاسبه شده و عوامل سه گانه یادشده با لحاظ نمودن این وزن ها نیز مورد مقایسه قرار گرفته اند. بر اساس نتایج به دست آمده، عوامل سازمانی به عنوان موانع اصلی تسهیم دانش مشخص شده و دانشگاه باید در گام اول فعالیت های بهبود دهنده خود را بر این دسته از عوامل متمرکز کند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تسهیم دانش، موانع تسهیم دانش، آموزش عال
  • حسن دانایی فرد*، میثم لطیفی صفحه 59
    نظریه ها و اقدامات در حوزه علوم اجتماعی از اندیشه های فلسفی ریشه می گیرد و برآمده از ارزش ها، اعتقادات و طرز تلقی افراد از محیط پیرامون است. نظریه ها و اقدامات انضباطی در دانش مدیریت منابع انسانی، یکی از مقوله های مهمی است که از قاعده برخورداری از ریشه های فلسفی، مستثنی نیست. این بر مطالعه بررسی رویکردهای فلسفی چهارگانه در مدیریت و استمداد از تحلیل های فلسفی مبتنی بر گزاره های هستی شناسی و معرفت شناسی استوار است. در پس هر یک از رویکردهای یادشده، تلاش می شود ضمن توصیف علائم و پیامدهای احتمالی پذیرش هر یک از مواضع فلسفی در رفتار مدیران و افراد، گونه جدیدی از انضباط کارکنان -که بر اساس رهیافت های فلسفی متاثر از فیلسوفان اسلامی و اندیشمندان معاصر در حوزه فلسفه علوم اجتماعی است- تبیین شود. هستی شناسی مبتنی بر دوگان ساختارگرا- عامل گرا (اصالت فرد و یا جامعه) و معرفت شناسی مبتنی بر دوگان طبیعت گرا- هرمنوتیک، دستمایه های نگارندگان در تحلیل فلسفی رویکردهای موجود بوده است. تاکید بر اصالت توامان ساختار، عامل و معرفت شناسی مبتنی بر رئالیسم متعالی، سنگ بنای گونه ای نو از انضباط کارکنان است.
    کلیدواژگان: انضباط کارکنان، تحلیل فلسفی، هستی شناسی، معرفت شناسی، پساساختارگرایی، رئالیسم متعالی، نظریه
  • محمد خانباشی*، شمس سادات زاهدی، سیدمهدی الوانی صفحه 77
    در بیشتر جوامع به علت مجموعه ای از عوامل نظیر از خود بیگانگی، فقدان سرمایه ی اجتماعی، وجود رسانه های انتقادی و یا میزان پاسخ گویی نهادها و سازمان های عمومی، میزان اعتماد به دولت و سازمان های تابعه کاهش یافته است. اما بررسی ها نشان می دهد که برخی عوامل محیطی نظیر سطح اعتماد اجتماعی نیز در این میان موثر است. در این مقاله پس از مروری بر ادبیات اعتماد، تاثیر عوامل راهبردی محیطی را در افزایش یا کاهش اعتماد عمومی به دولت و سازمان های دولتی و نیز اعتماد سیاسی مورد ارزیابی قرار می دهیم. لذا هدف این مقاله، مطالعه و بیان نقش عوامل استراتژیک محیطی در اعتماد سیاسی است. روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی است و برای جمع آوری اطلاعات آن از ابزار پرسشنامه و برای بررسی و تحلیل فرضیات آن از نرم افزارهای آماری SPSS و LISREL استفاده شده است. سازمان های دولتی و غیردولتی شهر تهران جامعه ی آماری این پژوهش را تشکیل می دهند که نمونه ی آماری (مشتمل بر چند سازمان دولتی و خصوصی) از میان جامعه ی آماری فوق انتخاب و پرسشنامه ی نهایی در میان آن ها توزیع شد. یافته های نهایی پژوهش، وجود رابطه ی معنادار میان مولفه های مهم محیط راهبردی از یک سو و سطح اعتماد عمومی از سوی دیگر را تایید می کنند. باتوجه به مغفول ماندن نقش عوامل راهبردی محیطی در اعتماد عمومی به دولت و نهادهای سیاسی، پژوهش حاضر تلاش داشته با تاکید بر نقش مهم این دست متغیرها، الگویی توسعه یافته و جامع را برای عوامل راهبردی موثر بر اعتماد عمومی به دولت در کشور ایران طراحی کند و از این جهت به گسترش و تکمیل مرزهای دانش موجود در این حوزه کمک خواهد نمود.
    کلیدواژگان: اعتماد، اعتماد عمومی، اعتماد سیاسی، عوامل راهبردی محیطی
  • مصطفی جعفری، سیامک نوری، داود طالبی* صفحه 113
    رقابت شدید در سطح بین المللی و پیوند شبکه های اطلاع رسانی، داشتن آگاهی کافی در حوزه ی فناوری اطلاعات را برای کمک به بهره وری سازمان ها ضروری ساخته است؛ از این رو سازمان ها حجم وسیعی از منابع خود را در این حوزه، سرمایه گذاری می کنند. نظام آموزش عالی ایران نیز به عنوان نهادی که وظیفه ی خطیر تولید دانش را برعهده دارد، باید در جهت ارتقای توان خود برای بهره گیری از این فناوری تلاش کند. یکی از راه ها، گنجاندن عامل فناوری اطلاعات و ارتباطات در ذیل عوامل موثر بر ارزیابی عملکرد دانشگاه ها است. هدف اصلی این پژوهش، تدوین مدلی جامع برای ارزیابی عملکرد و رتبه بندی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور است که باتوجه به کثرت عوامل تاثیرگذار، در این مجال، تنها به بررسی عامل فناوری اطلاعات و ارتباطات پرداخته می شود. بدین منظور ابتدا باتوجه به مبانی نظری پژوهش، شاخص های مرتبط با این عامل استخراج و برای شناسایی شاخص هایی که با نظام آموزش عالی ایران تطابق بیشتری دارند، نزد خبرگان ارائه شد. در نهایت پس از تحلیل داده ها، شاخص های برتر در قالب مدل پیشنهادی محقق برای ارزیابی عملکرد ارائه می شود.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش عالی، ارزیابی عملکرد، رتبه بندی
  • محمدعلی حقیقی، فائزه حیدری*، معصومه کاظمی صفحه 129
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر معنویت در کار پرستاران بر میزان شادی مشاهده شده در رفتار آنان صورت گرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات پیمایشی از گروه پژوهش های توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه پرستاران شاغل در بخش دولتی استان قم است که تعداد نمونه آماری به دست آمده 164 نفر می باشند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه معنویت در کار ارائه شده توسط اشموس و داچون و پرسشنامه سنجش شادی ارائه شده توسط دانشگاه آکسفورد است. به منظور تحلیل داده ها نیز از آزمون های کولموگروف اسمیرنف، میانگین یک جامعه آماری و آزمون فریدمن به وسیله نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل عاملی تاییدی به وسیله نرم افزار LISREL استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که مولفه های معنویت کار (کار با معنی، وحدت و یگانگی، هم سویی با ارزش های سازمان) و شادی پرستاران در سطح مطلوبی قرار دارند. همچنین نتایج به دست آمده از آزمون تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مولفه های معنویت در کار بر شادی پرستاران تاثیر مستقیم می گذارد.
    کلیدواژگان: معنویت، معنویت در محیط کار، شادی
  • سنجش رضایت از یک سازمان / بررسی موردی: سازمان حج و زیارت
    داود پرچمی* صفحه 151
    از مهم ترین شاخص های توسعه یافتگی و کارآمدی یک سازمان، میزان رضایت افرادی است که به نحوی با آن سازمان ارتباط دارند و یا از خدمات آن استفاده می کنند. رضایت، حالتی روان شناختی است که با ارضای نیاز ها، دست یابی به یک میل و یا دوری از یک انزجار یا بی رغبتی، برآورده شدن انتظارات، رهایی از شک و تردید و رسیدن به اطمینان، ادای یک دین و یا انجام تعهد و الزام، هم رنگی با جماعت و یا جبران غرامت در انسان ایجاد می شود. در این پژوهش، میزان رضایت از عملکرد سازمان حج و زیارت پس از مشخص کردن فرآیند دریافت خدمات، به دو شکل کلی و جزئی سنجیده شده است. «رضایت کلی» با یک سوال و «رضایت جزئی» در چهار بعد (احساس رضایت، رضایت از خدمات ارائه شده، رضایت از کاروان و رضایت از رفتار دست اندرکاران کاروان) بررسی شده است. به علاوه، رابطه ی «متغیرهای فردی» (جنسیت، سن، تحصیلات، شغل، درآمد، استان محل زندگی، روستایی یا شهری بودن، مذهب، مدینه قبل یا بعد بودن، سابقه ی تشرف به حج تمتع و عمره، همچنین مخارج حج) و«متغیرهای اجتماعی» (توجه کاروان ها به نیازهای معنوی، روابط اجتماعی، میزان سختی های سفر، ذیرش سختی های سفر، مقایسه و احساس محرومیت نسبی، فراهم بودن زمینه ی مشارکت در کاروان، موافقت با مشارکت در امور حجاج در کاروان)، با رضایت جزئی بررسی شده است. جامعه ی آماری حجاج ایرانی سال 1386، قریب 93086 نفر بوده که 2211 نفر از مردان و 1958 نفر از زنان و درمجموع، 4169 نفر از آن ها در این پژوهش مشارکت داشته اند. گردآوری اطلاعات با مصاحبه ی کتبی و شفاهی صورت گرفته، درنهایت میانگین رضایت کلی از عملکرد سازمان حج و زیارت 03/4 از 5 و انحراف معیار آن 94/0 به دست آمد. میانگین رضایت جزئی نیز (65/3) و انحراف معیار آن (89/0) برآورد شد.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، سازمان حج و زیارت، رضایت کلی، رضایت جزئی
|
  • Ali Rezaeian, Behrooz Ghlichlee, Hamid Reza Nazari* Page 9
    In the era of knowledge economy, organization seeks to achieve two main goals: knowledge creation and use. Knowledge creation is the main source for establishing and maintaining competitive advantage. Therefore to identify the antecedents of knowledge creation is the subject of many researches. Since knowledge is created by individuals in organizations, therefore finding out the context in which they are better motivated is a must in knowledge creation process. Job design in one of the significant element at individual level of knowledge creation. The main objective of this research is to explore the relationship between job characteristics and individual level knowledge creation in an Oil Refinery Company. Thus a questionnaire was designed based on Hackman and Oldham’s Job Diagnostics Survey (JDS) and Nonaka’s Organizational knowledge creation. The result was promising and regression model results indicate significant and positive impact in regard to autonomy, feedback, skill variety, task identity, task significance as key features in designing jobs on individual level knowledge creation. Also the moderating role of growth need strength between job characteristics and knowledge creation was supported.
    Keywords: Job characteristics, Job design, Knowledge creation, Knowledge management
  • Ali Hossein Keshavarzi *, Elham Akhondzadeh Page 35
    Nowadays, knowledge management is one of the important and main concepts in higher education. Knowledge sharing is one of the most important processes of knowledge management and has a significant role in the progress of scientific level of universities. Designing and the implementation of knowledge management processes face many obstacles in universities. The purpose of this paper is to identify the obstacles of knowledge sharing in Shahed University. These obstacles are investigated in three categories which are defined as individual, organizational and technical obstacles. The statistical population is composed of the staff, professors and the students of this university and descriptive statistics techniques are used to analyze the data. The weights of different factors are calculated using the entropy method and different obstacles are also compared using these weights. According to the results, organizational obstacles are identified as the main factors of knowledge sharing in this university and the managers should focus on this kind of factors to improve the status of knowledge sharing in this university.
    Keywords: knowledge management, knowledge sharing, obstacles of knowledge sharing, higher education
  • Hassan Danaeifard*, Meisam Latifi Page 59
    Social science’s theories and practices have been rooted in philosophical thinking and have been drawn from values, belifes and perceptions of people from their around. Theories and practices of employee discipline in human resource management also have their philosophical stems. This article by using philosophical analysis through ontologies and epistemologies behind four main attitudes to management practices aims to describe probable signs and consequences of each attitude to employee discipline actions. Also, it trries to introduce new type of employee discipline according to Islamic philosophers view and contemporary social science about transcendental realism in epistemology and post-structuralism in ontology.
    Keywords: Employee discipline, philosophical analysis, ontoplogy, epistemeology, post structuralism, transcedental realism, theory
  • Mohammad Khanbashi*, Shamsosadat Zahedi, Seyed Mahdi Alvani Page 77
    Trust is the basis for almost all the ongoing interactions in human societies; either interpersonal or social communications among various groups. Still in most if not all the societies, the degree of overall trust to government and its subsidiaries is heavily tempered by a diverse array of reasons involving loss of social capital, exposure to critical media, and especially decrease or loss of accountability of public sector organizations and followed institutions. But there are many evidences show that strategic environmental variables such as social trust may be effective on this situation. In this article, we study trust literature firstly and then evaluate the effect of strategic environmental factors on public and political trust. Research method was descriptive (survey research). Data was gathered with questionnaires and analyzed with LISREL and SPSS. Our statistical sample has selected from the research community that formed from Public and private organizations in Tehran. As the role of strategic environmental factors in public and political trust remained neglected, this article try to emphasize this important role and suggests developed model for strategic environmental variables that effect public and political trust in Iran. Hence the article can help to improve and complete the boundary of knowledge in relevant areas. The results of such studies can be considered as the basis for more attention to the public and political trust and solutions for their improvements.
    Keywords: Trust, Public Trust, Political Trust, Strategic environmental factors
  • Mostafa Jafari, Siamak Noori, Davood Tabeli* Page 113
    Intense competition at the international level and the linkage between information networks makes it necessary to have knowledge about information technology in order to help organizations to be more productive. Therefore, organizations invest a large number of their resources in this area. Iran’s higher education system as an institution that is responsible for producing knowledge, should try to take advantage of this technology to improve its power. One of the ways is putting the information technology factor among other factors that affect the evaluation of universities performance. The main purpose of this research is to develop a comprehensive model for evaluating universities and higher education institutions. Despite of the multitude effective factors, in this research only the information and communication technology factor is discussed. At the beginning According to the theoretical literature, relevant indicators are extracted. Then the indicators were presented to the experts to identify which of them are more compliant with Iran's system of higher education. Finally, after data analysis, the proposed model of the researcher is presented.
    Keywords: information, communication technology, higher education, performance evaluation, ranking
  • Mohammad Ali Haghighi, Faeze Heydari*, Masoome Kazemi Page 129
    The present study aimed to assess the effect of spirituality on nurses working in happiness levels observed in their behavior is performed. This research is categorized in survey-type studies and is an applied form in terms of its goals and is descriptive in terms of the method of data collection. The statistical population is all nurses working in Qom public sector and resulted statistical sample is 146 individuals. The tool of data gathering is spirituality questionnaire at work that presented by Ashmos and Duchon and happiness questionnaire presented by the University of Oxford. Collected data were analyzed by Smirnof Kolmogorov test as well as One-sample T Test and Friedman test by SPSS software and confirmatory factor analysis test by LISREL software is used. The findings showed that spirituality components at work (work meaning, unity and oneness, adaptability with organizational values) and happiness of nurses are desirable. Also, results obtained from confirmatory factor analysis test showed that the component of spirituality at work directly affects on nurses happiness.
    Keywords: Spirituality, Spirituality at Work, Happiness
  • Davood Parchami* Page 151
    The most important indicators of development and effectiveness of an organization is satisfaction with the organization is those that fuse and the services they use. Satisfaction is psychological state that satisfies the needs of a desire to achieve or avoid disgust or distaste, met expectations; freedom from doubt to achieve certainty, exercise or perform the obligations of a religion, color or compensation in humans is caused by the congregation. In this study, satisfaction with the performance of Hajj and pilgrimage organization, after the process of receiving services, wholesale and retail is measured in two ways. "Generally satisfied" with A Questioning and "Partial Satisfaction" in four dimensions (Satisfaction, satisfaction with services, satisfaction of caravan and the satisfaction of stakeholders caravans) are investigated. Moreover, the relationship "relationship" (Gender, age, education, occupation, income, place of residence, whether rural or urban, religion, or Bdbvdn Medina, Hajj and Umrah, visiting history, the Hajj expenses) and "Social Variables "(Note Caravans spiritual needs, social relationships, hardships of the journey, accepting hardships of travel and a sense of relative deprivation, providing participation in the Caravan, the Caravan of pilgrims in the partnership agreement), partial satisfaction were investigated. Population of Iranian Pilgrims in 1386, nearly 93,086 persons and a total of 2211 men and 1958 women, 4169 of whom had participated in the study. The data has been written and oral interviews, ultimately mean overall satisfaction with the performance of Hajj and pilgrimage organization, 03/4 and SD 5 94/0 were obtained. Partial satisfaction of the mean (65/3) and SD (89/0), respectively.
    Keywords: Customer Satisfaction, Hajj, PilgrimageOrganization, Generally satisfied, Partial Satisfaction