فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
پیاپی 70 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم حسینی*، عاطفه گزمه صفحات 7-35
    هزارویک شب همچون بسیاری از آثار ادبی جهان آیینه ای است که کهن نمونه ها را، به عنوان محصولات تجربه های مکرر بشر که در ناخودآگاه وی به یادگار نهاده شده اند، به شیوه ای نمادین منعکس می کند. مطالعه روان کاوانه اسطوره ها، که گنجینه آرزوها و اندیشه های بشری اند، نشان دهنده حضور ناخودآگاه جمعی است که در این نمونه های ازلی آشکار می شوند. در این پژوهش یکی از داستان های هزارویک شب با عنوان «جوذر» با توجه به یافته های یونگ در عرصه روان شناسی اسطوره تحلیل می شود. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که در این اثر علاوه بر کهن نمونه های اصلی همچون آنیما، آنیموس، پیر دانا، سایه و مادر، انواع کهن نمونه های فرعی نیز به چشم می خورند. کهن الگو ها در سه دسته موقعیت های کهن نمونه ای، شخصیت های کهن نمونه ای و نمادهای کهن نمونه ای طبقه بندی شده اند. در این پژوهش انواع موقعیت های کهن نمونه ای چون سفر، دیدار با آنیما و پیر خردمند و انواع شخصیت های کهن نمونه ای چون قهرمان، پیر دانا و مادر و انواع نمادهای کهن نمونه ای چون اعداد و حیوانات دیده می شود. بررسی موردی حاضر درباره یکی از داستان های هزارویک شب نشان دهنده قابلیت بالای این اثر برای مطالعه روان جمعی مشترک بشر در طول تاریخ است که شامل قصه ها و افسانه ها نیز می شود.
    کلیدواژگان: یونگ، نقد کهن نمونه ای، هزارویک شب، حکایت جوذر
  • ابراهیم رنجبر* صفحات 37-61
    در رمان سووشون موضوعات و جنبه های اجتماعی، تاریخی و حماسی با لحن شاعرانه، در بستر داستانی ساختگی، چنان درهم آمیخته اند که نمونه مقبول هنر داستان نویسی به وجود آمده است. جنبه حماسی این رمان چنان قوتی دارد که می توان آن را در ردیف آثار حماسی مصنوع قرار داد. تجلی روح ملی، وجود ارزش ذهنی، نماینده عقاید مردم بودن قهرمان، لزوم مهرورزی و کین توزی، وجود قدرت فردی شکست ناپذیر یا ابرمرد و هم مرزی با تاریخ از جمله عناصر حماسه اند که در این رمان حضور دارند. قهرمان آن با خصالی از قبیل مهرورزی به مردم و کین توزی با بدخواهان مردم، جستن نفع عام، تعلق به نوع بشر، مقابله با ضد قهرمان و داشتن شرافت در شمار قهرمانان حماسه هاست. قصد دانشور که آفرینش چنان قهرمانی برخاسته از جهان بینی اوست به حقیقت شکست ناپذیر نشان دادن ایران است، در زمانی که تهاجم صنعتی و نظامی غرب، بی اثربودن مطبوعات، آشوب های داخلی، وابستگی ارکان حکومت، غفلت مردم و اولیای دین و فرصت طلبی احزاب زمینه های به خطر افتادن استقلال ایران را فراهم می کنند. قصد این نوشته ذکر مشابهت های این رمان با آثار حماسی، جستن نشانه های حماسه در آن و نهایتا تبیین جنبه حماسی آن است.
    کلیدواژگان: دانشور، سووشون، رمان، حماسه
  • قهرمان شیری* صفحات 63-106
    برخی از کرامت های موجود در کتاب های صوفیه در ظاهر بسیار غیرعقلانی و غیرطبیعی به نظر می رسند که هم باورکردن آن ها دشوار است و هم موجودیت آن ها با پاره هایی از تعلیمات اساسی در شریعت و طریقت تعارض دارد. در پدیدآمدن این گونه کرامت ها بیش از هرچیز عامل های خارج از اندیشه های عرفانی و حتی مغایر با قاعده های محو و فنای فردیت دخالت داشته است، یعنی خلوت ها و استغراق های صوفیان گاه به جای تمرکز مطلق بر یاد حق، به عرصه ای برای خیال بافی های فردی و حضور ساکنان ملکوت و محوریت مشایخ تبدیل شده است. اما برای صوفیانی که همواره قسمت های عمده ای از اوقات خود را با درون نگری به اندیشیدن در لاهوت و ملکوت صرف می کردند، شکل گیری این گونه کرامت های ذهنی و خیالی طبیعی است. اگر افسانه ها و اسطوره ها نتیجه خیال بافی مقطعی انسان ها در طول تاریخ باشد، کرامت های تخیلی نیز محصول جانبی خلوت گزینی ها و درون گرایی های مستمر اهل تصوف بوده است.
    کلیدواژگان: تصوف، تخیل، کرامت، حکایت، سفرهای خیالی
  • غلامحسین غلامحسین زاده*، ناصر نیکوبخت، زهرا لرستانی صفحات 107-135
    آیرونی یکی از ابزارهای برجسته سازی و آشنایی زدایی در زبان است. آیرونی ساختارهای طبیعی زبان را با تغییر در حوزه دلالت ها غیرطبیعی می سازد. آشنایی زدایی به وسیله آیرونی از طریق دگرگونی ساختارهای شناخته شده و غافل گیری مخاطب صورت می گیرد. به این ترتیب بخشی از کلام برجسته تر از بخش های دیگر آن می گردد. در بلاغت فارسی واژه آیرونی به کار نرفته است؛ اما آن چه در تعریف آیرونی آمده در زبان فارسی کاربرد فراوان دارد، هرچند این کاربرد گاه شبیه کاربرد برخی صناعات بلاغی فارسی است، در مجموع نوعی مستقل محسوب می شود و با سایر صناعات بلاغی متفاوت است. از آن جا که تاکنون در نوشته های فارسی به طور دقیق به این تفاوت ها و شباهت ها پرداخته نشده است، در این مقاله کوشش شده شباهت ها و تفاوت های آیرونی با سایر صناعات بلاغی فارسی مشخص گردد. آیرونی را با همین عنوان می توان وارد بلاغت فارسی کرد، البته نه به عنوان آرایه ای وارداتی، زیرا شیوه و کلام آیرونیک همواره در ادبیات فارسی وجود داشته است، اما در بیشتر موارد عنوانی برای آن در نظر گرفته نشده است. به این ترتیب می توان گفت آیرونی دوگانگی لفظ و معنا یا صورت و محتوا است که برپایه تضاد یا تناقض به شکلی غیرمنتظره و گاه خنده آور بنا شده است. تنها متونی را می توان آیرونیک خواند که این ویژگی ها در آن ها به طور همزمان در کنار هم به کار رفته باشند.
    کلیدواژگان: آیرونی، صناعات ادبی، ادبیات فارسی، بلاغت
  • ابراهیم محمدی*، جلیل الله فاروقی هندوالان، سمیه صادقی صفحات 137-166
    رمان و داستان مدرن نقش شگرفی در بازخوانی روایت های اسطوره ای و بازپردازی آن ها در ادبیات روایی امروزی ایفا می کند. یکی از دلایل مهم توجه ویژه و کاملا متفاوت این گونه داستان ها و رمان ها به بن مایه های اسطوره ای ضرورتی است که نویسندگان معاصر بنابر دگرگونی اوضاع اجتماعی و دگرگونی های اساسی اندیشه و نگرش انسان احساس کرده اند: بی انسجامی جهان آشفته معاصر که همه گفتمان هایش سرشار از تناقض، بی انسجامی و قاعده گریزی است، انسان امروزی را شیفته روایت های نامنسجم، غیرخطی گسسته نما و سرشار از بی نظمی های زمانی که پیشینه ای غنی در روایت های اسطوره ای دارد کرده است. شهریار مندنی پور یکی از نویسندگان برجسته ادبیات معاصر فارسی است که می توان آثارش را از حیث ساختار و پردازش برخی از عناصر داستان به ویژه عنصر زمان به روایت های اسطوره ای همانند دانست. این پژوهش نشان می دهد که زمان در برخی از داستان های کوتاه او، همانند زمان در روایات اسطوره ای 1. کیفی و ذهنی است نه عینی و کمی؛ 2. اعتبار خود را از رویداد یا حادثه روایت شده می گیرد؛ 3. دورانی و چرخه ای است نه خطی و مستقیم. البته اثبات این همانندی ها لزوما به معنای تاثیر پذیری آگاهانه مندنی پور از روایات اسطوره ای نیست.
    کلیدواژگان: زمان در روایت اسطوره ای، چرخه کیهانی، زمان دورانی، زمان ذهنی و کیفی، داستان مدرنیستی فارسی، داستان کوتاه شهریار مندنی پور
  • سید جمال الدین مرتضوی، سجاد نجفی بهزادی صفحات 167-196
    تصرف ذهن شاعر در مفاهیم و امور عادی زندگی و ارتباط آن با طبیعت حاصل بینش و آگاهی او از پدیده های طبیعی و جهان بیرون است. مجموعه تصاویر حاصل از انواع صورخیال (استعاره، تشبیه، مجاز، کنایه) در دیوان هر شاعری بیانگر لحظه هایی است که با درون و جهان درونی او سروکار دارد؛ در واقع، انعکاس روح، شخصیت و ویژگی های درونی اوست. هدف این پژوهش بررسی عناصر خیال (استعاره، تشبیه، مجاز، کنایه) و بسامد هرکدام در شعر امین پور و منزوی و دست یافتن به نتایجی حاصل از اندیشه، عواطف، احساسات و نگرش آن ها به جهان و زندگی است. تصاویر مشترک این دو شاعر یا تصویر مرکزی اشعار آن ها مربوط به عشق و مسائل پیرامون آن است، هرچند بازتاب اجتماع و مسائل اجتماعی نیز کم وبیش در اشعارشان به چشم می خورد. تصاویر شعری دو شاعر، زنده، پویا و دیداری است. در شعر هرکدام از آن ها تقلیدی اندک و ناچیز مشاهده می شود، ولی حوزه تصاویر و صورخیال خویش را به تصاویر شعر سنتی منحصر نکرده اند، بلکه نوآوری هایی در شعر هر کدام مشاهده می شود. تشبی هات، بیشتر فشرده و حاصل امور حسی انتزاعی است.
    کلیدواژگان: صورخیال، قیصر امین پور، منزوی، تصویر، استعاره، تشبیه
|
  • Maryam Hosseini*, Atefe Gazme Pages 7-35
    "One Thousand and One Nights", like many other literary works of the world, is a mirror which reflects the archetypes that are the product of different mankind’s repeated experiences left at his unconscious. The psychoanalytic study of myths which are a repository of mankind's aspirations and thoughts shows the presence of “collective unconscious” as denoted by Jung, revealed in archetypes. This study aims to analyze one of the stories of the book "One Thousand and One Nights", named "Jozar", in the light of Jung's findings in the realm of psychology of myth. The findings show that in this story there are some other secondary archetypes other than the major archetypes such as Anima, Animus, Wise old man, Shadow and Mother. The archetypes are classified into three categories: Archetypal situations, characters, and symbols. In this study, different types of archetypal situations are journey, visiting the self, and visiting anima. Different archetypal characters include The wise old man, Anima, Animus, Shadow, and Mother. The archetypal symbols analyzed involve numbers, animals, objects, etc. The present study confirms the high potentials of "One Thousand and One Nights" to be studied as mankind's common collective psyche along with history which includes stories and legends as well.
    Keywords: Carl Gustav Jung, Archetypal Criticism, One Thousand, One Nights, Jozar
  • Ibrahim Ranjbar* Pages 37-61
    In the novel Savushun, the subjects and social, historical, and epic aspects are expressed with a poetic language in the form of a fiction. The epic aspect of the novel is so strong that qualifies it to be in the rank of epic artifacts. The manifestation of national spirit, the existence of an abstract value, representing the public beliefs, necessity of kindness and enmity, the existence of an undefeatable person or a superman, and sharing borders with history are elements of epics, which are present in this novel. The author intends to show, through such a hero, the undefeatable nature of Iran at the time of industrial and military invasion of the west, neutrality of the press, internal turmoil, dependence of the government, ignorance of people and the clergy and the opportunist nature of the parties which pave the way for threatening the country΄s independence. The purpose of the present paper is to indicate similarities of this novel with other epic works and to examine the features of epics in the novel and finally to explain its epic aspects.
    Keywords: Daneshvar, Savushun, Novel, Epic
  • Ghahraman Shiri* Pages 63-106
    The word "fancy" was one of the most frequently used expressions of the theologians before the 8th century and was not among the common expressions in the texts of Sufism in this period. Ebn-e-Arabi was the first to borrow the term from Ebn-e-Sina and Sohrevardi in order to describe his specific thoughts on the universe and the human relation with God. He uses the term to refer to whatever beyond God and the phenomena which do not have more than imaginary existence. He also uses the term for the Limbo world which is the intermediary between the World of Nature and the Heavenly World. Prior to him, however, the word "fancy" was used exclusively in the texts of Sufism and was realized through fantasizing like dream trips, legendary events, heavenly creature's observations, mental mastery over future and distant happenings, and callings of the spirits and individuals all of which make the source of a lot of Sofistic narratives and miracles.
    Keywords: Sufism, Fancy, Miracle, Narrative, Dream trips
  • Gholamhossein Gholamhosseinzadeh*, Naser Nikoubakht, Zahra Lorestani Pages 107-135
    Language is a collection of conventional symbols. Although these symbols do not have any natural connection with what they their purport, their constant usage has made rendered them natural symbols. So the authors of literary work, in order to attract their listeners, resort to this strategy and change the ordinary form of language. This change can be implemented in the structure of sentences or words; like manipulating sentence structures; deleting part of the phrase or repeating the other parts or making changes in meaningful bases of the word such as applying them in an unusual and awkward position. Sometimes, changes are materialized ignoring the principles of language use. Irony is also one of the noticeable language devices. Irony makes natural language structures unnatural by making changes in the field of implications. Predominating via use of irony is done by displacing the known structures and changing valuable bases of words. So the message is narrated by a part of the text which is not implicitly said. In other words, the author relies on the listener psychic suggestions. In Farsi eloquence, the word”irony” is not applied, but its definition is vastly used in Farsi language; although this usage is sometimes like the usage of other Farsi figures. All in all, it is known as a single type and different from the other eloquent figures. Since, in Farsi writings, these differences and similarities have not been examined yet. Accordingly, this paper addresses the similarities and differences of irony with other eloquent figures. Irony can enter Farsi eloquence with the same subject; of course not as an imported array because ironic words and methods have already been common in Farsi literature. In most cases, however, no title is determined for it. So, it is argued that irony is a kind of dichotomy in word and meaning or face and content which is based on opposition or antithesis and is built on an unexpected and sometimes ridiculous form.
    Keywords: Irony, Literary figures, Farsi literary figures, Eloquence
  • Ibrahim Mohammadi*, Jalilollah Faroughi Hendevalan, Somayyeh Sadeghi Pages 137-166
    Modernist novel and short story have played a significant role in modern retouching of mythical narratives and in their recreation in the contemporary narrative literature. One of the major reasons for the particular attention of these novels and short stories to mythical roots is the necessity that the recent authors feel due to alterations in social conditions as well as the fundamental transformations in human’s intellect and attitude. The disorder in today’s chaotic world, the discourses of which are full of contradictions, irregularities, and rule aversion has intrigued today’s man in incoherent, nonlinear and discontinuous narratives abundant with temporal disorders, a characteristic which has a rich background in mythical narratives. A prominent writer in contemporary Persian literature is Shahriyar Mandanipour, the works of whom can resemble mythical narratives in terms of both the structure and the processing of some elements of story, specially the element of time. This study attempts to demonstrate that just like in some mythical narratives, in some of the stories by Mandanipour, 1- time is qualitative and mental not quantitative and objective; 2- time takes its validity from the narrated event or phenomenon; and 3- time is circular and cyclic not linear and straight. Of course, confirming these resemblances does not necessarily imply that Shahriar Mandanipour has consciously been influenced by mythical narratives.
    Keywords: Time in mythical narratives, cosmic cycle, cyclic time, Mental, qualitative time, Persian modernist story, Shahriar Mandanipour's short story
  • Seyyed Jamaleddin Mortazavi, Sajad Najafi Behzadi Pages 167-196
    The pertinence of a poet’s imagination in ordinary concepts of life and their relationship with nature is due to his or her insights and knowledge of natural phenomena as well as the outside world. In the collection of works of every poet, all various types of imagery being attributable to figures of speech (i.e., metaphor, simile, synecdoche, and irony) represent moments that deal with the poet’s inner world; in fact, they are the reflections of the poet’s soul, personality, and inner characteristics. The current study was an attempt to scrutinize figures of speech and their frequency of use in Aminpour’s and Monzavi’s poems to find out the poets’ thoughts, emotions, and ideology towards the world and life. The common shared imageries or the central poetical imageries of these two poets were around love and the issues surrounding it. Although, more or less, a reflection of the society and the social issues could be seen in their writings, their subject was mostly about love. Their poetical imageries were vivid, dynamic, and visual. Although even little imitations could be discernible in their poems, their imageries and figures of speech domains were not just limited to the imageries of traditional poetry, but innovations could be observed in their poems. Similes were mostly intense and intuitive-intangible, and metaphor and simile were used more frequently than the other figures of speech.
    Keywords: Figures of speech, Gheisar Aminpour, Hossein Monzavi, Imagery, Metaphor, Simile