فهرست مطالب

اقتصاد و تجارت نوین - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 26، تابستان و پاییز 1390)

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 26، تابستان و پاییز 1390)

  • 252 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/02/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید حبیب الله طباطباییان، عیسی پریزادی، رضا نقی زاده *، محمدنقی زاده، محسن حاتم، سعید زرندی صفحه 1

    ارزیابی رقابت مندی کشورها در بخشهای مختلف اقتصادی موجب می شود تا سیاستگذاران کشورها با نگاهی جامعتر به تعیین و تببین سیاستها در بخشهای مختلف بپردازند. مطمئنا یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی هر کشور بخش صنعت و رقابت مندی آن است. بدین جهت این پژوهش با بهره گیری از تجربیات بین المللی در تدوین شاخصهای ترکیبی و با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری و همچنین با مد نظر قراردادن مبانی نظری رقابت مندی صنعتی نسبت به طراحی شاخص ترکیبی رقابت مندی صنعتی برای 134 کشور دنیا اقدام شود. در تحقیق مذکور 95 نماگر در قالب 7 بعد اصلی از طریق روش های معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی برای 134 کشور دنیا مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین جایگاه ایران به صورت ویژه در انتهای مقاله بررسی شده است.

    کلیدواژگان: پایش رقابت مندی صنعتی، مدلسازی معادلات ساختاری، ایران
  • سعید جعفری مقدم، محمدرضا زالی، مریم جلیل زاده صفحه 27
    ضرورت و اهمیت ارتقای قصد کارآفرینانه در دانشجویان و دانش آموختگان، با توجه به سرعت افزایش میانگین تحصیلات جوانان جویای کار در کشور بیش از پیش مورد توجه مسئولان و پژوهشگران قرار گرفته است. پژوهش حاضر به منظور شناسایی عوامل بازدارنده قصد کارآفرینانه در میان دانشجویان دانشگاه تهران انجام می شود. اطلاعات این تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه عمیق با خبرگان به منظور شناسایی عوامل بازدارنده موثر بر شکل گیری قصد کارآفرینانه در دانشجویان گردآوری شده است. جامعه آماری 1647 نفر و شامل دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده های فنی، روان شناسی و علوم تربیتی و کارآفرینی دانشگاه تهران است. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای متناسب و حجم نمونه شامل 138 نفر است. نتایج تحقیق نشان می دهد گرچه در سه بعد نگرش، هنجارهای اجتماعی و خودباوری دانشجویان عوامل بازدارنده خاصی مشهود نیست؛ 89 درصد از دانشجویان حمایتهای اجتماعی مطلوبی را از طرف جامعه به منظور راه اندازی کسب وکار جدید درک نکرده اند. درواقع، از نظر دانشجویان، دانشگاه مشوق ایده های جدید نیست، آنها مهارتهای کارآفرینانه را در دانشگاه کسب نمی کنند، شرایط اقتصادی اجتماعی برای راه-اندازی کسب وکار مساعد نیست.
    کلیدواژگان: قصد کارآفرینانه، درک مطلوبیت، درک فرصت، درک امکان پذیری، عملگرایی
  • رضا نجارزاده، سیما تمنایی فر * صفحه 53

    امروزه تجارت و سیاستهای توسعه تجاری به عنوان عواملی که می توانند بر بهره وری تاثیرگذار باشند، از اهمیت ویژه ای برخوردارند. در واقع، سیاستهای آزادسازی تجاری به واسطه ایجاد رقابت بین بنگاه ها، کارایی اقتصادی را در کل اقتصاد افزایش می دهند و باعث بهبود تخصیص عوامل و منابع تولیدی در بخشهای مختلف جامعه می شوند. این مقاله به بررسی اثر آزادسازی تجاری بر بهره وری کل عوامل تولید در کشورهای سازمان همکاری اسلامی (OIC) بین سالهای 1985-2009 میلادی می پردازد. نتایج حاصل از برآورد مدلها نشان می دهد در اغلب کشورهای منتخب، آزادسازی تجاری بر بهره وری کل عوامل تولید تاثیر مثبت و معناداری دارد. علاوه بر آزادسازی تجاری، متغیرهای تورم، سرمایه انسانی و انحراف قیمتهای محلی از P.P.P از جمله عواملی هستند که دارای اثر معنا داری بر بهره وری کل عوامل تولید دارند.

    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، بهره وری کل عوامل تولید، داده های تابلویی
  • نسترن حاجی حیدری، طیبه صاحب، مرتضی واسعی صفحه 73
    با توجه به اهمیت، نقش و جایگاه دانش فنی به عنوان یک دارایی مهم سازمانی، این مقاله درصدد پیشنهاد شیوه مناسب برای ارزشگذاری متناسب با هر مرحله از توسعه دانش فنی است. شیوه های پیشنهادی برای سه مرحله از چرخه عمر دانش فنی شامل دانش فنی مقدماتی، دانش فنی نمونه اولیه و دانش فنی تجاری شده تعیین و ارائه می شود و به منظور بررسی قابلیت به کارگیری الگوریتم پیشنهادی، این شیوه در سه نمونه دانش فنی معرفی شده از یک سازمان توسعه ای، پیاده سازی و نتایج حاصل از محاسبه ارزش با روش پیشنهادی مطالعه حاضر، ارائه می شود. نتایج نشان می دهد شیوه پیشنهادی این مطالعه از دقت قابل قبولی برای تعیین ارزش دانش فنی با توجه به مراحل تکمیل این دانش برخوردار است.
    کلیدواژگان: ارزشگذاری دانش فنی، روش هزینه، روش بازار، روش های مبتنی بر درآمد
  • اسفندیار جهانگرد، ویدا کشت ورز صفحه 97
    در ادبیات اقتصادی طیف وسیعی از نظریات رشد و توسعه و روش های متفاوتی برای محاسبه بخشهای کلیدی هم به صورت نظری و هم به صورت کاربردی مطرح شده است. یکی از مهمترین دیدگاه های اخیر در این باره بر پایه نظریه شبکه است. در این باره مفهومی تحت عنوان معیار و شاخصهای چندسطحی که عبارت است از اثرهای کلی، اثرهای واسطه ای و اثرهای آنی معرفی می-شود. به طور خلاصه اثرهای کلی، اثرهای کلی نسبی بخشی بر سایر بخشها، اثرات میانی اهمیت بخشهایی خاص به عنوان ابزارهایی برای انتقال اثرهای کلی از بخشی به سایر بخشها و اثرهای آنی نیز فوریت انجام اثرهای کلی را نمایش می دهند. هدف این مقاله محاسبه بخشهای کلیدی اقتصاد ایران با استفاده از جدول داده ستانده 1378 بانک مرکزی ایران است. بر اساس محاسبات انجام شده، بخشهای تولید کاغذ و محصولات کاغذی؛ انتشار، چاپ و تکثیر رسانه ها، تولید چوب و محصولات چوبی، آب و برق و گاز، ارتباطات بخش کلیدی ایران معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: بخش کلیدی، نظریه شبکه، شاخص های چند سطحی
  • سیدحبیب الله میرغفوری، میثم شفیعی رودپشتی*، غزاله ندافی صفحه 121

    با شتاب روزافزون علم و آگاهی در دنیای امروز، شرکتها برای تطابق با شرایط متغیر محیطی نیازمند استفاده از فناوری ارتباطات هستند و سرمایه گذاری در این فناوری به سرعت در حال افزایش است. ارزیابی عملکرد همواره یکی از دغدغه های اساسی برای پایش این تطابق بوده است. با توجه به اهمیت شرکت مخابرات به عنوان سردمدار حوزه فناوری ارتباطات کشور و لزوم ارزیابی کارایی آن در این پژوهش از دو تکنیک تحلیل پوششی داده ها و خاکستری استفاده می شود و عملکرد مالی شرکتهای مخابرات استانی با استفاده از هر دو تکنیک، و سپس به شکل ترکیبی ارزیابی و شرکتها از حیث میزان امتیاز اکتسابی رتبه بندی می شوند. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که شرکتهای مخابراتی استانهای قم، اصفهان و یزد دارای بهترین عملکرد هستند.

    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها و خاکستری، شرکتهای مخابرات استانی
  • علی اکبر قلی زاده، جواد براتی صفحه 145
    با افزایش درآمد سرانه و پیشرفت فناوری در چند دهه اخیر، رشد مصرف انرژی به ویژه در بخش مسکونی کشور افزایش چشمگیری داشته است. از آنجاکه این بخش بیشترین سهم را در مصرف انرژی کشور دارد، این مطالعه عوامل موثر بر تغییرات انرژی مصرفی بخش مسکونی را با استفاده از تکنیک تجزیه شاخص دیویژیای میانگین لگاریتمی جمع پذیر، برای دوره 1373- 1387 تحلیل می کند. همچنین از این روش برای تجزیه انرژی برق مصرفی خانوار و بررسی نقش بهره وری انرژی در تغییرات مصرف انرژی خانگی استفاده می شود. بررسی چهار اثر درآمدی خانوار، بهره وری انرژی، رشد جمعیت و جایگزینی انرژی نشان می دهد، درآمد خانوار بیشترین اثر را بر رشد مصرف انرژی مسکونی دارد. پس از آن رشد جمعیت و بهره وری انرژی دو عامل موثر بر افزایش مصرف انرژی خانوار هستند. جایگزینی سوخت ها و تغییر در ترکیب انرژی مصرفی خانوار در مجموع اثری کم اما مثبت بر رشد مصرف انرژی بخش مسکونی دارد. نتایج تجزیه متوسط برق مصرفی خانوار نشان می دهد درآمد خانوار مهم ترین عامل افزایش مصرف برق بوده، در حالی که اثر بهره وری انرژی و تمرکز خانوار منفی بوده است.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، بخش مسکونی، تکنیک تجزیه شاخص، مصرف برق
  • نیما سعیدی، امیر نوروزنژاد درزی نقیی، سعیده زنده باد صفحه 169
    روند نزولی میزان صادرات فرش دستبافت در سالهای اخیر و پیشی گرفتن کشورهای چین و هند از ایران، فکر اقتصاددانان بسیاری را به حل معضلات این صنعت مشغول ساخته است. در این پژوهش نقش بازاریابی اینترنتی در افزایش توان رقابتی صنعت فرش بررسی می شود. با استفاده از تکنیک TOPSIS فازی، اجزای بازاریابی اینترنتی رتبه بندی شدند که متغیرهای «آگاهی از وضعیت رقبا»، «استفاده از اطلاعات بازدیدکنندگان وب گاه» و «دریافت نظرها و پیشنهادها» از اهمیت بیشتری نسبت به سایر متغیرها برخوردار هستند. در میان معیارهای اصلی نیز، استفاده از اینترنت در فعالیتهای مربوط به مشتریان به عنوان مهمترین معیار برگزیده شد و معیارهای «استفاده از اینترنت در رابطه با تحقیقات بازاریابی» و «استفاده از اینترنت در رابطه با کانال-های توزیع» در رده های دوم و سوم قرار دادند.
    کلیدواژگان: صنعت فرش، بازاریابی اینترنتی، TOPSIS فازی
  • پوریا دینی ترکمانی صفحه 187
    صنعت فناوری ارتباطات و اطلاعات (ICT) با ارائه انواع متنوع و گسترده خدمات، محصولات و فناوری ها، نقش بسزایی در مبادلات تجاری جهان دارد. اقتصاد ایران اگرچه با حجم کم صادرات محصولات مختلف این صنعت جایگاه برجسته ای در سطح جهانی ندارد، پتانسیل هایی در مقایسه با دیگر کشورهای منطقه دارد که در صورت توجه به آنها و برنامه ریزی صحیح در تولید محصولات با کیفیت و به کارگیری دانش بازاریابی در تعیین بازارهای هدف، می تواند موجبات رشد و توسعه صنعت ICT شود. در این تحقیق سعی می شود با بررسی و مطالعه وضعیت تولید و صادرات محصولات مرتبط با صنایع ICT در کشور طی دوره زمانی 1382-1386، بازارهای هدف صادراتی این محصولات شناسایی و اولویت بندی شوند. بدین منظور در ابتدا براساس معیار مزیت نسبی آشکار شده و میزان ارزش صادرات ده محصول صادراتی صنایع ICT انتخاب شده و بازارهای واردکننده این محصولات شناسایی شده اند: سپس با به کارگیری هشت شاخص عمومی و اختصاصی و استفاده از روشTOPSIS بازارهای تعیین شده، اولویت بندی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در بیشتر محصولات منتخب، کشورهای قرار گرفته درصدر اولویت بندی به طور عمده از قاره آسیا بخصوص منطقه خاورمیانه و کشورهای آسیای میانه و قفقاز هستند.
    کلیدواژگان: بازارهای هدف، اولویت بندی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مزیت نسبی آشکار شده، TOPSIS
  • احمد افخمی، مصطفی ترابی صفحه 217
    در ادبیات علمی از کیفیت خدمات الکترونیکی به عنوان عامل حیاتی در ایجاد کسب وکار برخط یاد می شود. بدین منظور مطالعات زیادی به بررسی خدمات الکترونیکی و ارزیابی آن پرداخته اند. هدف این مقاله بررسی تاثیرات خدمات الکترونیکی بر رضایتمندی مشتریان شرکتهای بیمه ای است که به صورت برخط اقدام به فروش بیمه نامه کرده اند. بدین منظور بر اساس ادبیات پژوهش و استخراج نظر خبرگان با استفاده از روش دلفی، مدلی مشتمل بر شش بعد مربوط به کیفیت خدمات الکترونیکی طراحی شد تا تاثیر این ابعاد بر رضایت مشتریان شرکتهای بیمه (ایران و البرز) بررسی شود، سپس از طریق پیمایش برخط، یک پژوهش کمی صورت پذیرفت. برای بررسی پایایی تایید اعتبار در این پژوهش از تحلیل عاملی استفاده شد و با استفاده از رویکرد معادلات ساختار یافته، آزمون فرضیه ها انجام پذیرفت. نتایج تحلیلی حاکی از تاثیر ابعاد سهولت استفاده، کیفیت اطلاعاتی و اطمینان بر رضایت مشتریان است.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، فروش مستقیم به مشتری، بیمه الکترونیکی، رضایت مشتری، کیفیت خدمات الکترونیکی، بیمه ایران، بیمه البرز
  • زرغام خاوری نصیر محله صفحه 233
|
  • Seyed Habibollah Tabatabaeian, Issa Parizadi, Reza Naghizadeh, Mohammad Naghizadeh, Mohsen Hatam, Saeed Zarandi Page 1

    The evaluation of competitiveness in the various aspects of economy encourages policy makers to investigate national policies more deeply. Surely, one of the main sectors of economy in a country is industry and its competitiveness. Therefore, in this paper, we benchmarked different international experiences and used structural equation modeling (SEM) based on industrial competitiveness theories to design industrial competitiveness composite index. In this paper, 95 indicators in seven dimensions are evaluated to identify industrial competitiveness of 134 countries using the SEM and confirmatory factor analysis methods. Moreover, the position of Iran is identified in this index in comparison with other countries.

    Keywords: Industrial Competitiveness Composite Index, Factor Analysis Methods, Structural Equation Modeling
  • Saeed Jafari Moghadam, Mohammad Reza Zali Page 27
    The importance and urgency of growing entrepreneurial intention among students and graduates have attracted the attention of policy makers and scholars for past years in Iran. The purpose of this paper is to identify the deterrents of entrepreneurial intentions in the University of Tehran’s students. A research-made questionnaire is used accompanied by interviews with experts to collect data analyzed in this study. The population consisted of 1647 master students from three colleges (College of Engineering, College of Psychology and Education and Faculty of Entrepreneurship). Samples (138 persons) are selected via random sampling. The conceptual framework of research is designed using synthetic application of the prior models exist in the literature. The results of this paper indicate that, although in the three dimensions of attitude, social norms and perceived self-efficacy, specific deterrents are not observed, 89 percent of students have perceived good social assistance from the society. Students think that the university isn’t persuasive of new ideas. They do not receive entrepreneurial skills in the university, and thus the social/economic condition is not suitable for launching new businesses. Accordingly there are not public and private sponsoring institutions and further recruitment of expert human resources and issue of legal licenses for new businesses are difficult and finally, access to appropriate social networks, suppliers, investors and customers is not easy and receipt of information for starting new businesses is hard.
    Keywords: Entrepreneurial Intention, Perceived Desirability, Perceived Opportunity, Perceived Feasibility, Propensity to Act
  • Reza Najarzadeh, Sima Tamanaeifar Page 53

    Trades as well as trade policies have major impact on economic productivity. In fact, trade freedom policies tend to improve economic efficiency and bring about a better allocation of resources through enhancing competition in economies. This study examines the role of trade liberalization on the total factor productivity. The hypothesis tested is that trade liberalization has a positive impact on productivity. The countries studied to test this hypothesis are a group of Islamic countries which are the members of the organization of the Islamic cooperation (OIC). The data covers the period between 1985 and 2009 using a panel data approach. The ratio of exports plus imports to GDP for each country is used as an index for trade liberalization. The model used in this study is based on the work done by Miller and Apadiya. The results indicate that trade liberalization among selected Islamic countries has had a major impact on the total factor productivity. Moreover, inflation, human capital and the deviations from PPP have statistically significant impact on the total factor productivity during the period of the study.

    Keywords: Trade Liberalization, Total Factor Productivity, Panel Data Approach
  • Nastaran Hajiheydari, Tayebeh Saheb, Morteza Vasei Page 73
    This paper aims to design appropriate method for know-how valuation. Know-how is one of main assets in new businesses especially in high-tech industries. On the other side, development organizations implement supportive mechanisms in order to create and expand know-how and new technologies. Therefore, determining value of these assets is an important issue. In this article after defining know-how and its typology based on readiness level, a new method is introduced for know-how valuation based on methods in literature as well as benchmarking lessons. These methods have been proposed based on the development level of technologies. They conclude bench-top know how, prototype know how and commercialized know how or technology. To verify capability of suggested algorithms in know how valuation, three cases have been investigated and valuated based on these methods. The results clearly show that proposed method has acceptable accuracy in know how valuation and can be applied to determine fair value of technology.
    Keywords: Valuation, Bench, Top Know How, Prototype Know How, Commercialized Know How, Cost Approach, Market Approach, Income Approach
  • Esfandiar Jahangard, Vida Keshtvarz Page 97
    The purpose of this study is to determine the key sectors in the Iranian economy using the results of input-output tables for 1999. Considering the scarcity of resources in different countries, it is important to identify key sectors in different economies. Recognition of key sectors is one of the important subjects which help policy makers and economic planners to design appropriate policy. In the literature, there are several methods for determining key sectors both theoretically and empirically. One of the most novel and recent approaches is based on network theory. This method attributes different weights to both intermediate and final demand of sectors. In order to pinpoint those sectors whose positions are more significant in the economy, a definition of centrality measures is proposed from network theory. These complementary measures are total effects, meditative effects and immediate effects which considered as multilevel indicators. Total effects is the overall impact of the sector on the rest of the economy while immediate effects show the immediacy of the implementation of the total effects and finally the meditative effects indicate the role of certain sectors as transmission links of total effects produced by others.
    Keywords: Network Theory, Input, Output Analysis, Key Sectors
  • Sayyed Habibollah Mirghafoori, Meysam Shafiee Rudpooshti, Ghazale Naddafi Page 121

    Nowadays, following the development of science and knowledge, companies need to adjust the changing conditions of business environment and update telecommunication technology are being used in their activities. Therefore, the investment on this technology is steadily increasing. Moreover, evaluation performance has been a main concern for the companies. Because of the importance of telecommunication and the necessity of efficient evaluation in companies, this paper aims to use two scientific techniques to evaluate financial performance of the telecommunication in Qom, Isfahan and Yazd provinces. These techniques comprise Data Envelopment Analysis (DEA) and Grey Theory. Finally, the results are compared between those provinces.

    Keywords: Province Telecommunication Companies, Efficiency, Data Envelopment Technique, Grey Theory
  • Ali Akbar Gholizadeh, Javad Barati Page 145
    With the rise of per capita income and technological progress in recent decades, growth of energy consumption, particularly in housing sector, has significantly increased. It should be noted that housing sector is the most energy consuming sector in Iran. Due to the importance of decomposition of energy in housing sector, this study aims to examine the factors affecting energy consumption in residential sector using the data over the period 1984-2008. The Additive Logarithmic Mean Divisia Index decomposition technique is employed to decompose residential energy consumption as well as electricity energy consumption of household in order to identify role of energy productivity in household energy consumption. The variables included in the model comprise household revenue, energy productivity, population growth, and energy substitution effects. The findings show that household income is one of the most influential factors affects the residential energy consumption. Moreover, population growth and energy productivity have positively effects household energy consumption.
    Keywords: Energy Consumption, Residential sector, Index Decomposition Technique, Electricity Consumption
  • Nima Saeedi, Amir Norouznezhad Darzi Naghibi, Saeedeh Zendebad Page 169
    Hand-made carpet export decline in recent years and overtaking China and India from Iran. Therefore, many economists tend to think about the marketing problems of hand-made carpet. The current research aims to examine the role of internet marketing on competitive strength development in carpet industry using fuzzy TOPSIS technique. The results of this paper shows that “knowledge about rivals”, “using information from website visitors” and “receiving comments and suggestions” are important factors in internet marketing among various factors considered in this study.
    Keywords: Carpet Industry, Internet Marketing, Fuzzy TOPSIS Technique
  • Pooria Dini Torkamani Page 187
    Information and communications technology (ICT) industry plays a significant role in trade throughout the world. Iran’s export volume of ICT products is low compared to other countries. This article aims to identify and prioritize the ICT products target markets in order to increase export competitiveness in Iran. The ICT products and export's Indicators are considered using the data over the period 2003-2007. Firstly, 10 ICT products are selected according to their exports value and based on the revealed comparative advantage (RCA) index. Secondly, the export markets are identified over the world. TOPSIS technique is employed to identify the target markets. The results of this study show that most of the top prioritized markets for almost all 10 products belong to Asia, more specifically, Middle East, Central Asia and Caucasus regions.
    Keywords: Target Markets, Prioritizing, ICT, Revealed Comparative Advantage, TOPSIS
  • Ahmad Akhami Mostafa Torabi Page 217
    With the increasing popularity of online shopping and internet user's growth, Iran is likely to be as a large market for e-Selling in the future. In the academic literature, e-Service quality has generally been recognized as a critical step to drive online business. Numerous studies have been devoted to e-Service quality and its evaluation. Marking researchers aim to use websites in order to understand online customers’ behavior. The objective of this paper is to examine the relation between satisfaction and quality in the customers of the Iranian insurance companies. An empirical model is specified based on the literature. This model includes six website quality factors. Structured equation modeling approach is employed to estimate the specified model. An online survey is conducted to collect the required information. The results indicate that the ease of use, data quality, confidence and the ease of e-Services effects on customer satisfaction.
    Keywords: e, Commerce, e, Insurance, Customer Satisfaction, Iran Insurance Company, Alborz Insurance Company