فهرست مطالب

اقتصاد و تجارت نوین - سال ششم شماره 2 (پیاپی 24، زمستان1389 و بهار 1390)

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال ششم شماره 2 (پیاپی 24، زمستان1389 و بهار 1390)

  • 234 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالقاسم نادری صفحه 1
    درباره نقش روزافزون سرمایه انسانی در اقتصاد دانش بنیان و اهمیت حیاتی انگیزه در تشکیل سرمایه انسانی، مطالعه حاضر به ارزیابی نرخ بازده آموزش با تاکید بر مشاغل تخصصی و فعالیت های بازرگانی در بازارکار ایران می پردازد. با استفاده از داده های حاصل از آمارگیری از ویژگی های اقتصادی اجتماعی سال 1381 مرکز آمار ایران و روش الگوسازی چندسطحی، نتایج و یافته های تجربی به دست آمده نشان می دهند که 1- نرخ بازده آموزش در بازار کار ایران مثبت و البته میزان آن کمتر از 10 درصد است.
    2- برآوردهای حاصل از تابع پایه دریافتی مینسر و روش الگوسازی یک سطحی، نادرست و گمراه کننده هستند. 3- نرخ بازده آموزش بین گروه های شغلی (به ویژه متخصصان) و فعالیت های مختلف (از قبیل فعالیت های بازرگانی) یکسان و برابر نیست و 4- بخشی از این نابرابری ها، ناشی از تصادف یا علل مهار نشدنی و غیرقابل سنجش هستند، و بخشی دیگر به کمک متغیرهایی چون جنسیت، منطقه جغرافیایی، تراکم سرمایه انسانی، نوع شغل و فعالیت، قابل تبیین و توضیح است. یافته های تجربی در این مورد موید آن است که بازده آموزش برای شاغلان مناطق شهری (به میزان 8/1 درصد)، شاغلان زن (به میزان 4/4 درصد)، افراد شاغل در محیط های با تراکم بیشتر سرمایه انسانی (به میزان 5/3 درصد)، شاغلان مشاغل تخصصی (به میزان 7/1 درصد) و شاغلان فعالیت های بازرگانی (به میزان 3/1 درصد) بیشتر از بازده آموزش سایر شاغلان است.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، تابع دریافتی مینسر، بازده آموزش، مشاغل تخصصی، فعالیت های بازرگانی، تحلیل چند سطحی
  • سعید راسخی، مرضیه دیندار رستمی صفحه 29
    هدف مقاله حاضر بررسی عوامل موثر بر شکاف دستمزد، میان کشورهای در حال توسعه منتخب با ایران در قالب مدل جغرافیای جدید اقتصادی است. برای این منظور از روش داده های تابلویی، برای 16 کشور در حال توسعه منتخب عضو سازمان تجارت جهانی طی دوره زمانی 1998-2007 استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر، مدل جغرافیای جدید اقتصادی توضیح مناسبی برای ساختار فضایی دستمزد ایران فراهم می کند. نتایج موید این است که اندازه بازار و فاصله وزنی با دستمزد رابطه مثبت و قیمت کالاهای غیرقابل تجارت بر ساختار جغرافیایی دستمزد اثر منفی دارند. بنابراین، در تعیین سطوح دستمزد صنعتی ایران بیش از آنکه ویژگی های نیروی کار یا بهره وری نیروی کار تعیین کننده باشد، شرایط حاکم بر بازار نیروی کار موثر است.
    کلیدواژگان: جغرافیای نوین اقتصادی، ساختار فضایی دستمزد، تراکم، اندازه بازار، ایران
  • کامبیز طالبی، رضا کچویی صفحه 49
    هدف این مقاله شناسایی عوامل مدیریتی در موفقیت پروژه های توسعه محصول جدید در کسب وکارهای کوچک و متوسط است. پژوهش حاضر با مصاحبه های عمیق به سنجش نگرش تعدادی از مدیران سازمان های موفق کارآفرین و تکمیل عوامل موفقیت اقدام نموده است. عوامل دیگری نیز با توجه به مطالعات قبلی محققان به لیست عوامل افزوده شده اند. سپس برای هر عامل تعدادی شاخص کلیدی عملکرد استخراج شده تا از طریق آنها بتوان به صورت غیرمستقیم نظر پاسخ دهندگان را سنجید. در مرحله بعدی با استفاده از پرسشنامه نظر مدیران عامل، مدیران تحقیق و توسعه، بازاریابی و فروش در رابطه با این موارد سنجیده شده است. نتایج مقاله نشان می دهد که عوامل تایید شده شامل تعهد مدیریت ارشد به توسعه محصول جدید، راهبرد کارآفرینانه، گرایش بین المللی، مدیریت سبد دارایی و گرایش به آینده پژوهی هستند.
    کلیدواژگان: عوامل کلیدی موفقیت، محصول جدید، توسعه محصول جدید، شرکت های کوچک و متوسط
  • محمود محمودزاده، حامد شاه بیکی صفحه 67
    در این مطالعه آثار فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، بر شدت انرژی در 25 کشور در حال توسعه منتخب با استفاده از داده های تلفیقی در دوره زمانی 1995- 2008 ارزیابی شده است. نتایج برآورد به روش گشتاورهای تعمیم یافته GMMنشان می دهد هرچند برخی اجزای فاوا مانند ارتباطات، بر شدت انرژی تاثیر منفی داشته، در مجموع اثر درآمدی از اثر جانشینی قوی تر بوده است و اثرهای خالص سرمایه فاوا بر شدت انرژی مثبت است. به عبارتی، تقاضا برای کالاهای فاوا در کشورهای در حال توسعه افزایش یافته؛ اما کاربری فاوا در زمینه های مختلف و شبکه کاربران اندک است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، شدت انرژی، داده های تلفیقی، کشورهای در حال توسعه
  • مهران رضوانی، جهانگیر یداللهی فارسی، محمدصادق برادران صفحه 89
    امروزه به کارگیری فناوری در سازمان ها به عنوان راه حلی برای مسائلی سازمانی مطرح و پیدایش حوزه پژوهشی جدیدی با عنوان «کارآفرینی سازمانی فناورانه» را موجب شده است. هدف این مقاله طراحی مدل مفهومی کارآفرینی سازمانی فناورانه است و بدین منظور، فرآیند کارآفرینی سازمانی فناورانه بر اساس مطالعه به کارگیری فناوری مخابراتی «تترا» در شرکت بهره-برداری متروی تهران مبتنی بر روش شناسی «نظریه برخاسته از داده ها»، مورد تحلیل قرار می گیرد. مدل حاصل نشان می دهد مقوله اصلی فرآیند، «قصد مهاجرت از فناوری قبلی» است که از موجبات علی همچون «درک ضعف فناوری» و عدم پشتیبانی آن و همچنین «اطلاع از فناوری های جدید» و «گرایش به تعالی» شکل گرفته و طی دو گام کلی «انتخاب فناوری» و «سفر فناورانه» به سه دسته پیامد «ارزش حال»، «ارزش آینده» و «ارزش نما» منجر می شود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی فناورانه، نظریه برخاسته از داده ها، سامانه مخابراتی تترا
  • ابوالفضل شاه آبادی، پریسا فعلی صفحه 111
    امروزه در اقتصادهای در حال توسعه و توسعه یافته، بهره وری کل عوامل به اولویتی ملی تبدیل شده، زیرا ادامه حیات اقتصادی کشورها، رشد اقتصادی و افزایش بهبود سطح زندگی افراد جامعه وابسته به ارتقای بهره-وری کل عوامل است. هدف این مقاله ارزیابی تاثیر توسعه بازارهای مالی بر بهره وری کل عوامل تولید (TFP) ایران در طول سالهای 1340 تا 1387 است. در این تحقیق پس از بررسی ابعاد مختلف نظام مالی ایران، چهار شاخص استخراج شده از نظام بانکی به عنوان شاخصهای توسعه مالی تعریف می شود. سپس با استفاده از مدل رگرسیون رابطه آن با بهره وری کل عوامل به دست می آید. نتایج برگرفته از این تحقیق نشان می دهد بین توسعه مالی و رشد بهره وری کل عوامل رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. از طرفی، با نگاهی به دیگر متغیرهای تاثیرگذار بر بهره وری کل عوامل می توان بیان داشت متغیرهای شدت سرمایه، بازبودن تجاری، نرخ ارز حقیقی اثر مثبت و معنادار و متغیر رابطه مبادله، متغیر مجازی انقلاب اسلامی اثر منفی و معناداری بر بهره وری کل عوامل می-گذارد.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، بهره وری کل عوامل، نظام بانکی ایران
  • سید رضاحجازی، کامبیز طالبی، انسیه محمدی دانیالی صفحه 135
    مقاله حاضر، با نگاهی نظام مند به توسعه کارآفرینی در چارچوب فرصت های نوآورانه فناوری در صنعت، بر آن است تا با شناسایی و اولویت بندی مولفه های فناوری اثرگذار بر کیفیت رقابتی، فرصت های کارآفرینی فناورانه سازمانی را معرفی کند. مورد مطالعه در تحقیق حاضر شرکت فرآورده های لبنی و پروتئینی سحر (روزانه) است. معرفی فرصت های تغییر فناوری در این شرکت بر اساس چارچوب ارائه شده در مدل ارزیابی نیازهای فناوری یونیدو با نام کپ تک صورت می پذیرد. در این مقاله با مشخص نمودن درجه اهمیت هر یک از مولفه های فناوری، شکاف های فناوری، شناسایی و اولویت بندی می شوند. هر یک از این شکاف های اولویت بندی شده، به عنوان فرصت های کارآفرینانه فناورانه سازمانی معرفی می شوند. نتایج نشان می دهد تمامی مولفه های فناوری ارائه شده در مدل کپ تک بر کیفیت رقابتی در جامعه مورد نظر موثر بوده و دارای اولویت های متفاوت هستند.
    کلیدواژگان: فناوری، مدل ارزیابی کپ تک، کیفیت رقابتی، فرصت های کارآفرینی فناورانه
  • مسعود موحدی، همت ویسی صفحه 157
    این مقاله، مدل استقرار تجارت الکترونیکی در صنایع کوچک و متوسط ایران را معرفی می کند. این مدل در بیش از 300 صنعت کوچک و متوسط در رشته های مختلف صنعتی در استان های کشور آزمون شده است. در گروه متغیرهای ادراکی، شش متغیر هنجارهای اجتماعی و بیرونی، بروندادهای اجتماعی، ادراک از فایده، ادراک از سهولت کاربرد، عواطف و احساسات و اعتماد لحاظ شده اند. در این مقاله 300 بنگاه از میان بنگاه های کوچک و متوسط صنعتی به صورت تصادفی انتخاب و با استفاده از پرسشنامه، اطلاعات لازم جمع آوری شده است. نتایج موید این است که متغیرهای ادراکی هنجارهای اجتماعی و بیرونی، بروندادهای اجتماعی و ادراک از فایده به ترتیب بیشترین تاثیر را بر استقرار تجارت الکترونیکی دارد.
    کلیدواژگان: تجرت الکترونیکی، بنگاه های کوچک و متوسط، فناوری اطلاعات، مدل استقرار، استقرار
  • ابوالحسن حسینی صفحه 181
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و بررسی رابطه مدیریت استعداد با بحث کاهش ترک سازمان از سوی افراد مستعد، امنیت شغلی و خالی نماندن منصب های کلیدی و متغیرهای دیگر انجام می شود. این مقاله با بررسی و مرور ادبیات مختلف درباره مدیریت استعداد، چهار عامل را به عنوان پیامد مدیریت استعداد در نظر می گیرد. بدین منظور پرسشنامه ای برای سنجش نقش مدیریت استعداد بر پیامدهای آن طراحی و در میان نمونه ای متشکل از 154 نفر از مدیران کل سازمان های دولتی توزیع می شود. روش تحقیق این مقاله، پیمایشی همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر تحلیل عاملی در نظر گرفته می شود و با بررسی پیامدهای مدیریت استعداد در سازمان های دولتی به دنبال تعیین و بررسی میزان اهمیت آن در سازمان هاست. یافته های تحقیق نشان می دهد ایجاد خزانه استعداد، کاهش ترک سازمان و خالی نماندن منصب های کلیدی از مهم ترین نتایج مدیریت استعداد در سازمان است.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، منابع انسانی مستعد
  • صغری آزموده، رضا محمدکاظمی، ابوالقاسم عربیون صفحه 207
    مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان تاثیر مهارت های ارتباطی کارآفرینانه مدیران در افزایش رضایت مشتریان باشگاه های ورزشی خصوصی شمال و غرب تهران طراحی و اجرا شد. پس از مصاحبه با خبرگان و تعیین متغیرهای مهارت های ارتباطی، پرسشنامه محقق ساخته ای در سه بخش شامل ویژگی های جمعیت شناختی، مهارت های ارتباطی و رضایت مشتری تهیه و به شکل میدانی اجرا شد. برای رتبه بندی هر یک از عوامل، از رگرسیون گام به گام استفاده شده است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، 30 باشگاه از بین باشگاه های تهران و 358 نمونه از مشتریان به صورت تصادفی انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد بین مهارت های ارتباطی مدیران و افزایش رضایت مشتریان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و به ترتیب متغیرهای شنود موثر، طرز پوشش، گشاده رویی، مهارت کلامی، احترام و بازخورد، بیشترین وزن را به خود اختصاص می دهند.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی مدیران، رضایت مشتریان، کسب و کارهای ورزشی ایران
|
  • Abolghasem Naderi Page 1
    With regard to dominating role of human capital in knowledge based economy and the crucial importance of incentives to accumulate human capital, this study aims at evaluating the rate of return to education for professional jobs and commercial activities. To the best of my knowledge, no such a study has been done before in Iran. Using data from the survey of socio-economic characteristics of household conducted by the statistical center of Iran in 2002, and applying multilevel modeling, I found that (1) the rate of return to education in Iran is positive but less than 10 percent, (2) estimates of the classic Mincerian Earnings Function (MEF) using OLS technique provide wrong and misleading results, (3) the multilevel estimates of return to education are different among the occupational and activity groups, especially for business activities, and (4) the heterogeneities can in part be explained by gender, geographical location, human capital density and the type of occupation and activity. Moreover, it is found that the return to education in urban areas is more than that in rural by 1.8 percent point, the rate is more for women than men by 4.4 percent point, employees working with higher human capital density earn about 3.5 more and return to education for professional occupations and commercial activities is 1.7 and 1.3 percent point higher, respectively, in comparison with other occupations and activities.
    Keywords: Human Capital, MEF, Return to Education, Professional Occupations, Commercial Activities, Multilevel Modelling
  • Saeed Rasekhi, Marzieh Dindar Rostami Page 29
    The purpose of this paper is to investigate the factors affecting the wage gap between Iran and selected developing countries using a new economic geography models. A panel data approach is employed using the data for 16 selected developing countries during the period 1998-2007. The sample countries are members of WTO. Based on the results obtained in this study, the new economic geography model provides a suitable explanation for the spatial structure of wage in Iran. More specifically, market size and distance-weighted have a positive relationship with wages while prices of non-trade goods have a negative effect on spatial structure of wage. Therefore, in determining wage levels rather than the characteristics of labor or labor productivity and the conditions governing the labor market are effective. Based on the findings of this paper, it is expected to pay special attention to benefit from the agglomeration and its effects on wages in the economic development programs in selected developing countries.
    Keywords: New Economic Geography, Spatial Structure of Wage, Agglomeration, Size of Market, Iran
  • Kambiz Talebi, Reza Kachouei Page 49
    The aim of this research is to explore managerial factors affecting the success of new product development projects in small and medium sized enterprises. To find out these factors, deep interviews are conducted with successful managers in the field of new product development. Afterwards, a survey is conducted to production/sales/marketing/R&D managers and chief executive officers of small and medium sized enterprises to elicit their points of view. This study examines five factors assumed to be critical to influence on the top managers to achieve their success in the new product development. These factors include commitment, entrepreneurial orientation, social capital, international orientation and tendency to future studies of top managers.
    Keywords: New Product Development, Critical Success Factors, New Product, SMEs
  • Mahmoud Mahmoudzadeh, Hamed Shahbeiki Page 67
    This paper investigates the effects of Information and Communications Technology (ICT) on energy intensity in 40 selected developing countries. Panel data approach is considered to estimate empirical models using annual data over the period 1995-2008. The results of this paper indicate that some of the ICT systems and devices that are used for communication (e.g. Communications) known substitution effect have negative effect on energy intensity. But the network (income) effect has positive effect on energy intensity. However, income effect is more powerful than substitution effect. Therefore, the net effect of ICT capital on energy intensity is positive. It can be concluded that although the demand for ICT products has increased in developing countries, the use of ICT has not spread widely.
    Keywords: ICT, Energy Intensity, Panel Data, Developing Countries
  • Mehran Rezvani, Jahangir Yadollahi Farsi, Mohammad Sadegh Baradaran Page 89
    Nowadays the usage of technology in organization is discussed every day as a solution for organizational problems. This affair accompanied by the success of technological entrepreneurship approaches in non-organizational districts. Its undeniable role in production of wealth has caused a new research district known corporate technological Entrepreneurship. The aim of this paper is to design a conceptual model for corporate technological entrepreneurship. For this purpose, the corporate technological entrepreneurship process derived from the study of the usage of ''TETRA Telecommunication Technology (TTT)" in Tehran Railway organization is considered using Grounded Theory (GT). The outcome model indicates that the main category of this process is emigrating from previous technology. It was formed from casual reasons such as understanding of technology weaknesses, knowing new technology as well as tendency to eminence. It would be achieved through two main steps of choosing and traveling to technology to three consequences. They comprise present value, future value and front value.
    Keywords: Technological Entrepreneurship, Grounded Theory, TTT
  • Abolfazl Shahabadi, Parisa Feali Page 111
    Nowadays, improving total factor productivity (TFP) has become a national priority for both developing and developed countries, since the higher TFP growth rate leads to the higher economic growth and improves standard of living. This paper aims to examine the impact of financial development on TFP using the data over the period 1961-2008. To achieve this objective, we document the stylized facts of the economy focusing on the financial system and then based on the literature review's findings and stylized facts of the economy, the empirical model are specified. Time series techniques are employed to estimate the alternative models. The results show that the financial development indicators have positive and significant effects on TFP in Iran. Moreover, capital intensity, trade openness and real exchange rate have positive and significant effect on TFP while the terms of trade has negative and significant effect on TFP.
    Keywords: Financial Development, Total Factor Productivity, Iranian Banking System
  • Seyed Reza Hejazi, Kambiz Talebi, Ensieh Mohammadi Daniali Page 135
    This aim of this article is to identify technological factors affecting quality in order to introduce technological entrepreneurship opportunities as a part of entrepreneurial development in dairy industry. Roozaneh Company is considered as a case study to collect the data required in this study. We employ UNIDO model (CAPTECH model) to identify technological factors affecting competitive quality in the company. In the first step, based on the statistical procedure and quantitative data, technological factors are prioritized and in the second step, technological gaps are identified where each gap is recognized as a technological entrepreneurial opportunity.
    Keywords: Technology, CAPTECH Model, Technological Entrepreneurship, Opportunity, Dairy Industries
  • Masoud Movahedi, Hemmat Veyci Page 157
    This paper introduces a model for e-Commerce development in small and medium sized enterprises in Iran. The model is empirically examined in 300 SMEs spread all over the country where they are active in different industrial fields. In the group of conceptual variables, six indicators are defined. They include external social norms, social outputs, the perceived usefulness, perceived ease of use, emotions and feelings, and trust. The results confirm that there are statistically significant relationship between all conceptual indicators and e-Commerce development except Trust.
    Keywords: e, Commerce, Small, Medium Sized Enterprises, Information Technology, Development Model
  • Aboalhasan Hoseini Page 181
    The purpose of this study is to identify and evaluate the relationship between talent management and organization considering talent people, job security and existence of people for key positions. This article considers four factors as the antecedents of talent management based on the findings of literature review. A questionnaire is designed to collect data employed in this study to measure the effect of talent management on its antecedents. The questionnaire is distributed among 154 managers of public organizations. A factor analysis technique is used to examine empirical model. The results show that creating talent pool, decreasing leaving rate in organization and existence of people for key position are important factors in talent management of organization.
    Keywords: Talent Management, Talented Human Resources, Factor Analysis
  • Soghra Azmoodeh Reza Mohammad Kazemi Abolghasem Arabiun Page 207
    This study aims to examine the effect of entrepreneurial communication skills of managers on the customers’ satisfaction in private sports clubs in the north and west districts of Tehran. A researcher-made questionnaire is designed consisting of three parts: demographic characteristics, communication skills and customer's satisfaction. In order to determine the rank of elements, Stepwise regression procedures are used. Since there are 320 clubs in these two districts, based on Morgan table, 368 samples out of 9000 statistical population are selected through a cluster sampling and finally 331 valid questionnaires are returned. The results showed that there is a statistically meaningful relationship between manager's communication skills and customer's satisfaction. More specifically, active listening, manner of dressing, cheerfulness, verbal communication, respect and feedback have obtained the highest ranks effecting customer's satisfaction.
    Keywords: Communication Skills, Customer's Satisfaction, Sports Business, Iran