فهرست مطالب

آمایش سرزمین - سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه آمایش سرزمین
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرزام پوراصغر سنگاچین، اسماعیل صالحی، مرتضی دیناروندی صفحه 5
    امروزه کاهش نابرابری در استفاده از منابع، امکانات و تسهیلات، یکی از مهم ترین معیار های اساسی توسعه پایدار در سطح مناطق کشور به شمار می رود. از طرفی یکی از الزامات اساسی فرآیند توسعه پایدار ملی، توجه به ویژگی های منطقه ای با استفاده از مجموعه ای از شاخص های اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی است تا ضمن شناسایی این تفاوت ها بتوان منابع را به صورت بهینه به مناطق مختلف تخصیص داد. پژوهش حاضر به منظور تعیین سطح توسعه یافتگی استان های کشور ایران و رتبه بندی آنها براساس میزان توسعه یافتگی، برای هدایت برنامه ریزان و سیاست مداران در تعیین اولویت سرمایه گذاری در استان ها انجام گرفت. بدین منظور، ابتدا 13 شاخص از حوزه های اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی شناسایی و داده های متناظر با آنها برای 28 استان کشور ایران گردآوری شد. برای تهیه شاخص ترکیبی از روش تحلیل عاملی استفاده شده و شاخص های ترکیبی برای استان ها محاسبه و سطح بندی شدند. بر اساس این سطح بندی، استان های کهکیلویه و بویر احمد، تهران و سمنان به ترتیب در رتبه های اول تا سوم و استان های کردستان، سیستان و بلوچستان و همدان به ترتیب در رتبه های آخر قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: شاخص های ترکیبی، توسعه پایدار، تحلیل عاملی، عدم تعادل، سطح توسعه یافتگی
  • نادر زالی صفحه 27
    موضوع مهاجرت و پیامدهای آن در سال های اخیر به عنوان یکی از مسایل مهم اجتماعی در کشور مطرح گردیده و مدیران اجرایی را با چالش جدی مواجه ساخته است. در تمام سرشماری های رسمی کشور، استان آذربایجان شرقی مهاجرفرست ترین استان کشور بوده است. با توجه به اهمیت و ضرورت شناخت ویژگی های مهاجرت در استان ها و کشور از یک طرف و مهاجرفرست ترین استان بودن آذربایجان شرقی در چند دهه اخیر سرشماری از طرف دیگر، این مقاله به بررسی و تحلیل رفتار مهاجرتی درون و برون ناحیه ای استان آذربایجان شرقی در سه دهه اخیر پرداخته است. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و جامعه آماری استان آذربایجان شرقی است. با عنایت به ماهیت موضوع نمونه آماری شامل کل جامعه آماری مهاجران، ابزار گردآوری داده ها سایت مرکز آمار ایران و روش تجزیه و تحلیل نیز آمار توصیفی است. نتایج حاکی است پیوند جمعیتی استان آذربایجان شرقی عمدتا با استان های همجوار و استان تهران می باشد. مبدا عمده مهاجران وارد شده به استان از استان های تهران، آذربایجان غربی، کردستان، خوزستان و اردبیل می باشد که بیش از 70 درصد مبدا مهاجران به استان را شامل می شوند. مقصد عمده مهاجران خارج شده از استان نیز تهران، آذربایجان غربی، قم، اردبیل و خوزستان می باشد که بیش از 80 درصد را شامل می شود. در درون استان نیز مبدا عمده مهاجران شهرستان های تبریز، اهر، مراغه و مرند با بیش از 50 درصد از کل مهاجران خارج شده و مقصد عمده مهاجران وارد شده، شهرستان های تبریز، مراغه، مرند و بناب با بیش از 66 درصد می باشد. تحلیل نتایج نشان می دهد تبادل جمعیت عمدتا با چند شهر محدود که از نظر امکانات و خدمات در سطح برتری قرار دارند صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: آذربایجان شرقی، موازنه جمعیتی، _ مهاجرت، مهاجرت بین ناحیه ای، مبدا، مقصد
  • حسین حاتمی نژاد، طاها ربانی*، ناصر محمدی ورزنه، صالح اسدی صفحه 53

    درک فرآیند توسعه شهری در برنامه ریزی توسعه شهری و مدیریت توسعه شهری پایدار نقش تعیین کننده ای دارد. در تحقیق پیش رو فرایند توسعه کالبدی فضایی شهر ورزنه مورد بررسی قرار گرفته و پس از مشخص شدن پتانسیل ها و محدودیت های توسعه با استفاده از مدل های بولین و همپوشانی در GIS، و نیز محاسبه میزان فضای مورد نیاز برای جمعیت اضافه شده در دهه های اتی، راهبردهای بهینه برای توسعه آتی شهر ارایه شده است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی بوده و شیوه گردآوری داده ها اسنادی-کتابخانه ای است و برای تکمیل داده ها و پایش مراحل توسعه از مطالعات میدانی و مصاحبه با شهروندان نیز استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر این است که توسعه شهری ورزنه در ابتدا به صورت خودرو و در اطراف هسته اصلی شهر به صورت دایره ای رخ داده است، لیکن در مراحل بعدی، توسعه شهری به دلیل وجود زمین های کشاورزی در اطراف هسته اصلی ممکن نبوده و لذا شهر به صورت یک شهر موازی در طرف مقابل شهر فعلی(که توسط یک رودخانه از هم جدا می شوند)رخ داده و در طرح های جدید نیز توسعه در همان سمت و در جهت شمال در نظر گرفته شده است. همچنین نتایج نشان می دهد که برای توسعه آتی شهر حتی برای جمعیتی سه برابر جمعیت فعلی نیازی به گسترش محدوده شهری نیست وبه دلیل پراکنده بودن شهر و ساختمان های غالبا یک طبقه در داخل محدوده شهری، پتانسیل توسعه در بعد ارتفاعی وجود داشته و نیز میزران زیادی زمین های خالی در داخل محدوده وجود ندارد که پتانسیل توسعه را دارا هستند.

    کلیدواژگان: شهر، توسعه کالبدی فضایی، GIS، پایش توسعه شهری، شهر ورزنه
  • فروغ خزاعی نژاد، فرانک سیف الدینی صفحه 75
    انقلاب صنعتی و پیامدهای ناشی از آن، رشد شتابان شهرها و شهرنشینی را موجب شد. به دنبال تمرکز بیش از حد جمعیت و صنایع در شهرها (خصوصا شهرهای بزرگ و مادرشهرها) و افت کیفیت زندگی در این شهرها از یک سو و محدودیت های گسترش افقی شهرها از سوی دیگر، راهبرد احداث شهرهای جدید با هدف جذب سرریز جمعیت و تمرکززدایی از مادرشهرها در دستور کار دولت ها قرار گرفت. در ایران نیز از دهه 1360 احداث شهرهای جدید به عنوان یک راه حل اساسی در نظام شهرنشینی کشور آغاز شده است. اکنون و پس از گذشت بیش از دو دهه از فعالیت این شهرها ارزیابی عملکرد آنها ضروری است. برای این منظور شهر جدید اندیشه با 75596 نفر جمعیت به عنوان پر جمعیت ترین شهر از مجموعه شهرهای جدید اطراف تهران- بزرگ ترین کلان شهر کشور- را مورد مطالعه قرار دادیم. در این تحقیق از داده های مرکز آمار ایران و مصاحبه با مسوولین شرکت عمران شهرهای جدید، مشاهدات میدانی و تکمیل پرسش نامه استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار spss استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد شهر جدید اندیشه در جذب سرریز جمعیت، جلب رضایت ساکنان و تامین شغل، یک شهر موفق می باشد
    کلیدواژگان: موفقیت، شهرجدید، شهرهای اقماری، مادرشهر
  • زهرا ناطقی، حمیدرضا وارثی، شهریار رضاییان صفحه 97
    با توجه به تهیه طرح های هادی در ایران، به مدت 5 دهه، انتظار می رود این گونه کوشش ها در شهر های کم جمعیت ما، به برنامه ریزی دقیق که پیشرفت شهر های میانی ما را تضمین می کند، منجر شود.
    طرح جامع شهری بیشتر به منظور ترویج ضوابط شهرسازی، کنترل توسعه شهرها، هماهنگ سازی بخش های مختلف شهر و شناخت حوزه های نفوذ شهر تهیه می شود.
    در این پژوهش تلاش بر آن است تا با مقایسه تطبیقی طرح هادی و جامع دهاقان میزان تحقق پذیری آن، در وجوه جمعیتی، کالبدی و انواع کاربری ها بررسی شود. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی می باشد. بررسی ها نشان داد تحقق پذیری جمعیتی که زیربنای بقیه کاربری هاست 70 در صد بوده و حدود 7000 نفر از میزان پیشنهادی عقب مانده است. به جز کاربری های مسکونی، اداری انتظامی، مذهبی، تجاری، فضای سبز، شبکه راه و کشاورزی بقیه کاربری ها حتی با محاسبه درصد تحقق آن ها با توجه به جمعیت موجود محقق نشده است. که این نشان از عدم توانایی طرح هادی در پیشبرد توسعه بر اساس برنامه ریزی موجود است.محاسبات صورت گرفته طبق روش هلدرن، نشان داد که شهر دارای رشد بی رویه و اسپرال است؛ به طوری که تا حدود 28 سال آینده، محدوده شهر زمین لازم را جهت جذب جمعیت داراست. از جمله عوامل کاهش جمعیت شهر می توان به مهاجرت گسترده مردم، به دلیل عدم وجود فرصت اشتغال، کاهش گرایش مردم به کشاورزی به علت خشک سالی های گسترده و نبود صنعت در شهر اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تحقق پذیری، طرح جامع شهری، ارزیابی، طرح هادی، دهاقان
  • ویکتوریا عزتیان، ذبیح الله دانش آموز صفحه 113
    هیدروژئومورفولوژی یکی از شاخه های جغرافیای طبیعی است که به مطالعه ی اشکال ناهمواری های ناشی از عمل آب می پردازد. شناخت عوامل هیدروژئومورفولوژیک و عملکرد آنها در حوضه ی آبریز خیرآباد در راستای شناخت و مدیریت محیط در این حوضه، اهمیت زیادی دارد. منطقه مورد مطالعه از زیر حوضه های رودخانه زهره در استان کهگیلویه و بویراحمد و از زیر حوضه های، حوضه آبریز خلیج فارس محسوب می شود. رودخانه خیرآباد تنها رودخانه اصلی و جاری در شهرستان گچساران (در قسمت شمال شرقی حوضه) می باشد و از به هم پیوستن شاخه های فرعی و متعددی (غالبا به صورت رودخانه های فصلی) از ارتفاعات شمالی و شمال شرقی، شرقی و جنوبی منطقه سرچشمه می گیرد و در نهایت به رودخانه زهره در شهرستان کهکیلویه می پیوندد.
    از اهداف این پژوهش تحلیل نقش پدیده های هیدروژئومورفولوژی درتعیین قابلیت های حوضه و بیان راهکارها و کاربری های منطقه در چهارچوب محدودیت ها و قابلیت ها به منظور استفاده منطقی از منابع موجود می باشد. در این پژوهش از روش حوضه ای استفاده شده است. بررسی عوامل فیزیوگرافی، هیدرولوژی، ژئومورفولوژی، زمین شناسی، آب و هواشناسی، خاک و پوشش گیاهی و بررسی های میدانی در حوضه، نقش بارز آب های جاری در تکوین و توسعه اشکال ژئومورفولوژی موجود در حوضه را نمایان می سازد
    کلیدواژگان: حوضه خیرآباد، فیزیوگرافی، رودخانه زهره، هیدروژئومورفولوژی، چشم انداز
  • فرحناز ابوالحسنی، صدیقه کیانی، میرنجف موسوی صفحه 141
    به منظور بهبود عملکرد توسعه گردشگری در شهرستان کویری خور و بیابانک لزوم بهره گیری از راهبردهای مناسب به طور فزاینده ای احساس می شود. در این مقاله با رویکرد «توصیفی تحلیلی»، پس از استخراج نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها، ضمن تجزیه و تحلیل از دیدگاه کارشناسان گردشگری با استفاده از تکنیک SWOT، راهکارهای مناسب به منظور بهره گیری بهینه ارایه گردیده است. با توجه به ماتریس برنامه ریزی کمی، استراتژی SO1، بهترین راهبرد و ST2 و SO5، دومین و سومین استراتژی می باشد. در نهایت پس از بیان استراتژی ها، راهکارهایی جهت ارتقاء کمی و کیفی گردشگری ارایه شده است تا با ساماندهی گردشگری در این شهرستان کویری به توسعه اقتصادی اجتماعی در منطقه دست یافت.
    کلیدواژگان: کویر، برنامه ریزی استراتژیک، شهرستان خور و بیابانک، بیابان، زمین گردشگری
|
  • Farzam Pourasghar Sangachin, Esmail Salehi, Morteza Dinarvandi Page 5
    Today, the redaction of inequality resources and facilities is one of the most important criteria for sustainable development and social challenge in our country. One of the main necessities of the national sustainable development process is attention to regional characteristics by utilizing a collection of economical, social, and environmental indicators in order to optimally designate resources for various regions along with identifying these differences. This research intends to analyze the level of development in provinces of Iran. First, 13 economical, social and environmental indicators have been identified and related data has been gathered for 28 provinces in Iran. In order to provide a composite indicator the method of factor analysis has been utilized and composite indicators for the provinces have been calculated and categorized. According to this categorization Kohkiluye and Buyerahmad, Tehran and Semnan provinces have been ranked first to third, while Kordestan, Sistan and Baluchestan and Hamedan provinces are ranked among the last.
    Keywords: Imbalance, Sustainable development, Factors analysis method., Composite indicators, Development level
  • Nader Zalli Page 27
    Migration and its consequences have been discussed as one of the major social issues in recent years in Iran. In all official censuses, East Azerbaijan Province has the most migrants and executive managers are faced with serious challenges. This paper has analyzed migration behavior in inside and outside of East Azerbaijan province in recent three decades. Research method is descriptive and analytical and the statistic society is East Azerbaijan province. The results show that there is a populous link between East Azerbaijan province with neighbor provinces and Tehran. The majority of whom arrive to the province are from Tehran, West Azerbaijan, Kurdistan and Khuzestan provinces that include more than 70% of migrants and the main sources for immigrants from the province are Tehran, West Azerbaijan, Qom, Ardebil and Khuzestan provinces that include more than 80%. Also the main sources of who migrate inside the province are Tabriz, Maragheh, Ahar and Marand cities that include more than 50% of total immigrants and the major destination for migrants are Tabriz, Maragheh, Marand and Bonab cities that include more than 66% of them. Result's analyses show that there is not a systematic population replacement and that population exchanging occurs with cities that have more facilities and offer better services.
    Keywords: Population Balance., Immigration, East Azerbaijan, Migration destination, Regional migration
  • Hossein Hatami Nejad, Taha Rabbani, Naser Mohammadi Varzaneh, Saleh Asadi Page 53

    Perception of urban development process in urban planning and management of sustainable urban development is important. In this paper physical and spatial development of Varzaneh city is studied and, after recognition of its potentials and restricts with using Boolean model and overlaying in GIS and also calculation of requisite space for the added future population optimum strategies for future development is suggested. The method of the research is descriptive-analytic and method of data gathering is documental-library. In order for completion of data and monitoring urban development of Varzaneh, we have accomplished field study and group interview with Varzaneh people. The results of the research indicated that initially urban development of Varzaneh has been was self-growing and have happened around the center of the city, but because of existing agric cultural lands. It was impossible to develop the core and the new city along with the old city has been developed (they separate from each other by the river). In new developing plans direction of development is to the north. The results also signified that not only it’s not necessary to expand the city for future development even when population are threefold rather than now but also altitudinal development of city is possible due to the free lands, urban sprawl and one- floor buildings.

    Keywords: Monitoring of urban development, Vazaneh city, City, Physical, spatial development
  • Foroogh Khazaee Nejad, Faranak Seyfolldini Page 75
    Industrial Revolution and its outcomes caused fast growth of cities and urbanization. Population and industries and overconcentration (especially metropolitans and big cities) and low quality of life on one hand and the limitations of horizontal growth on the other hand, put the strategy of building new towns as the agenda of the governments aiming to absorb population overflow and removing concentration from the metropolitans. Building new towns in Iran has begun since 1980s as a basic solution in the country's system of urbanism. Now with more than two decades of new towns activity, assessment of their Performance seems necessary. For this goal Andishe new town with population of 75596, the most populated new town within other new towns around Tehran-the country's biggest metropolitan is studied. In this research the data of Statistical Centre of Iran interviews with the authorities of New Towns Construction Company, field studies and questionnaires were used. SPSS software was used for data analysis. The findings show that Andishe new town has been successful in absorbing population overflow, gaining the inhabitants satisfaction and providing jobs.
    Keywords: Satellite towns, New town, Success, Metropolitan
  • Zahra Nateghi, Hamid Reza Varesi, Shahryar Rezaiian Page 97
    Regarding to the guiding plans in IRAN for five decades; it’s expected that such attempts in low crowded cities land to an exact planning which be able to quarantine the development of our central cities. The comprehensive planning of cities is mostly provided to boost the standards of urbanization, to control the development of cities, to coordinate different sections of city, and also to know the influential areas of them. In this study, we try to compare comprehensive and guiding plans of Dehaghan to evaluate applicability guiding plan in terms of population, framework and other functions. The research method is descriptive – analytical. The studies showed that the applicability in terms of population which is a foundation for other functions is 70% and about 7000 people are less than suggested. Except affairs such as residential, administrative - securing, religious, commercial, green space, road net work and agricultural, Functions other functions have not come into reality in terms of population, and with regard to the their probability. And this reality represents the guiding plan inability to promote development in terms of the present planning. Increasing of migration because of limited opportunities for occupation, low motivation of people for farming as the result of widespread droughts and insufficient industries in the city; are some of the factors of the urban population decrease.
    Keywords: Urban comprehensive plan, Assessment, Dehaghan, Applicability, Guide plan
  • Victoria Ezzatian, Zabihallah Danesh Amooz Page 113
    Hydro geomorphology is a branch of natural geography that deals with studying the shapes of ups-and-downs which are resulted from the function of the water and streams, especially the rivers. Recognizing and expressing the hydro geo morphological elements and their functions on the primary structural surface in the Kheir Abad basin and also providing some practical plans to recognize and manage the environment of the region are very important. This region is considered as a sub-region of the Zohreh River in Kohkiloyeh & Boyer Ahmad province and this river is a sub-basin of the Persian Gulf basin. The Kheir Abad River is located in the province of Kohkiloyeh & Boyer Ahmad in Gachsaran County (located in the northeastern part of the region) which is the only main streaming river of this region that originates from the various subordinate streams (often as the seasonal rivers) of the northern, northeastern, eastern and southern altitudes, and finally it reaches to the Zohreh River in Kohkiloyeh County. The followings are the purposes of the present study: analyzing the role of the hydro geo morph logical elements of the region regarding to capabilities and limitations of the natural prospects and landscapes, providing some suggestions and strategies and applications for the region in the framework of the capabilities and limitations to reasonably use the available resources. The present and applied method in this study includes a filed one that can be a suitable method to achieve investigative purposes and evaluate the hypotheses. Examining the physiographic, hydrological and hydro geo morphological elements, the geology, climatology, soil and flora and filed studies in the region with the help of determining and analyzing the influential elements in land-forming process, Geo morphological shapes which are present in the region and their developmental conditions reveal significant role of streams.
    Keywords: Zohreh River, Prospect, Kheir Abad basin, Hydro geomorphology
  • Farahnaz Abolhassani, Sedigheh Kiani, Mirnajaf Mousavi Page 141
    In order to improve the performance of tourism development in a desert town like khour and Byabanak according to its potential, using appropriate strategies would be increasingly necessary. In this paper, after finding the strengths and weakness, opportunities and threats, besides analyzing the views of tourism experts, with using SWOT technique, the appropriate strategies are offered for optimal utilization. The results obtained from quantitative strategic planning show that strategy SO1, is the best strategy, and ST2and SO5 are respectively the second and the third. Finally after declaring the strategies, some suggestions have been presented to promote tourism qualitatively and quantitatively. Then By tourism development in this town we can acquire to Socio- economical development in this region.
    Keywords: Strategic planning, Desert, Tourism area., Khour, Biyabanak town, Salty desert