فهرست مطالب

راهبرد اقتصادی - پیاپی 2 (پاییز 1391)

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 2 (پاییز 1391)

  • 212 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدباقر نوبخت صفحه 7
    این مقاله برگرفته از پژوهشی از نوع کاربردی است که در آن مسئله اساسی با این پرسش مطرح شده است که «در جهت تحقق اهداف راهبردی نظام، سیاست های کلی و برنامه های میان مدت توسعه، نظام بودجه ریزی مناسب کدام است؟» به منظور پاسخ گویی به این مسئله و دیگر پرسش های مطروحه، تحقیق حاضر در سه مرحله و به روش تحلیلی انجام شده است. در مرحله نخست، به روش کتابخانه ای، اسناد مربوط به پیشینه بودجه ریزی و مبانی نظری مرتبط و همچنین تجارب جهانی و نتایج حاصل از مطالعات داخلی و اسناد فرادستی نظام بررسی می شوند. در مرحله دوم به روش تحلیل مقایسه ای، یافته های حاصل از تجارب ملی و بین المللی در مورد ساختار مطلوب بودجه ریزی با اسناد فرادستی نظام مقایسه و تحلیل می شوند و در مرحله سوم به روش فراتحلیل، ساختار مطلوب بودجه ریزی کشور براساس تجزیه وتحلیل انجام شده، نتیجه گیری می شود.
    در خاتمه پس از اطمینان از روایی و پایایی نتایج حاصله، توسط جمعی از خبرگان ذی ربط با تکیه بر اسناد فرادستی نظام و استانداردهای جهانی ساختار نظام بودجه ریزی کشور، پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: نظام بودجه ریزی، بودجه اقتصادی، بودجه ریزی بر مبنای عملکرد PBB، SAN93، GFS
  • سعید عیسی زاده، جهانبخش مهرانفر صفحه 47
    یکی از مهم ترین پدیده های جمعیتی حاصل از توسعه اقتصادی و صنعتی شدن کشورها، رشد سریع شهرها و جمعیت شهرنشین است. پدیده شهرنشینی نیز آثار و پیامدهای اقتصادی و اجتماعی بسیار گسترده ای دارد؛ اما مهم ترین تاثیر آن متوجه الگوی مصرف به طور عام و الگوی مصرف انرژی به طور خاص می باشد. بررسی سرشماری های انجام شده نشان می دهد که ایران در طول سال های اخیر شاهد افزایش چشمگیر شهرنشینی، از طریق افزایش تعداد شهرها و مهم تر از آن مهاجرت بی رویه روستاییان بوده است؛ به طوری که هم اکنون، ایران بالاترین درصد شهرنشینی را در خاورمیانه و غرب آسیا دارد. این امر، استفاده بیشتر از منابع انرژی، همچون گاز طبیعی، نفت و برق را موجب شده است. در این مطالعه، با استفاده از الگوی تصحیح خطای برداری ((VECM)، رابطه علیت گرنجری میان مصرف انرژی و سطح شهرنشینی، در طول سال های 1385-1352و برای دوره های کوتاه مدت و بلندمدت مورد بررسی قرار می گیرد. در ضمن، به منظور شناخت ژرف تر سازوکارهای موجود تغییر در مصرف انرژی، میزان اثرات عوامل کلیدی محرک مصرف انرژی و سهم هرکدام از این عوامل در تقاضای انرژی با استفاده از روش تجزیه عوامل (FDM) تحلیل می شود. نتایج مربوط به رابطه علیت گرنجری نشان می دهند که در کوتاه مدت رابطه ای یک سویه از مصرف کل انرژی به شهرنشینی وجود دارد. این درحالی است که در بلندمدت، مصرف کل انرژی با سطح شهرنشینی رابطه ای دوسویه دارد. نتایج روش تجزیه، حاکی از آن است که طی دوره مورد بررسی، سطح تکنولوژی، شهرنشینی و رشد اقتصادی به ترتیب بیشترین سهم را در تغییرات مصرف کل انرژی داشته اند.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، شهرنشینی، مصرف انرژی، رابطه علیت گرنجری، تجزیه عوامل
  • صادق بختیاری، مرتضی یزدانی صفحه 71
    امروزه نه تنها توسعه، بلکه ادامه زندگی نیز نیازمند انرژی است. در جهان امروز تامین انرژی از طریق حامل های متنوع چون نفت، گاز، فراورده های حاصل آن و انرژی های تجدیدپذیر صورت می گیرد؛ بنابراین با توجه به نقش موثر انرژی در توسعه و رفاه اقتصادی و افزایش مصرف انرژی به موازات رشد و توسعه کشور و عنایت به محدود بودن منابع، به ویژه گاز طبیعی و به منظور پیشگیری از مواجه شدن با بحران در آینده، لزوم مدیریت صحیح مصرف انرژی (گاز) را ضروری کرده است.
    در این مطالعه ضمن نگاهی به آخرین وضعیت ذخایر، میزان تولید و مصرف گاز طبیعی در ایران و جهان، تاثیر عوامل قیمت، درآمد، تعداد مشترکین مصرف گاز را مورد بررسی قرار می دهیم. به این منظور از داده های سری زمانی سالانه طی دوره 1360 تا 1387 و روش حداقل مربعات معمولی استفاده شده است. نتایج این مدل نشان می دهد که گاز طبیعی در سبد مصرف خانوار یک کالای ضروری است؛ به طوری که کشش درآمدی مصرف گاز در حدود 32/0 و کشش قیمتی 057/0 می باشد. همچنین با افزایش یک درصدی تعداد مشترکین، مصرف، 68/0 درصد افزایش خواهد یافت. براساس نتایج به دست آمده، درصورتی که مدیریت و کنترل صحیحی بر مصرف گاز طبیعی صورت نگیرد، در آینده نه چندان دور، کشور با مشکلات غیرقابل تصوری مواجه خواهد شد و ازاین رو ضرورت مصرف بهینه گاز، الزامی به نظر می رسد. مقاله حاضر ضمن تبیین این ضرورت، سیاست اصلاح قیمتی و راهکار های فرهنگی و تشویقی را توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: گاز طبیعی، بخش خانگی و تجاری، کشش تقاضا
  • سعیده شفیعی، سارا مرعشی علی آبادی صفحه 93
    یکی از الزامات بنیادین برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، تغییر نگاه به منابع و درآمدهای نفت و گاز و مدیریت درآمدهای حاصل از آن در سطح برنامه ریزی کلان اقتصادی عنوان شده است. جنبه اصلی این تغییر، «طرح تشکیل صندوق توسعه ملی» است که بند هشت الزامات تحقق چشم انداز بیست ساله مجمع تشخیص مصلحت نظام به آن اختصاص دارد. در این مقاله به بررسی چالش های پیش روی صندوق در سه بخش استقلال از دولت، شفافیت و سرمایه گذاری منابع پرداخته شده است. بررسی نتایج نشان می دهد که صندوق توسعه ملی تنها تحت شرایط خاصی می تواند در نیل به اهداف خود موفق باشد و در برخی شرایط نه تنها مفید نخواهد بود، بلکه می تواند باعث بروز مشکلات در بخش مالی اقتصاد ایران شود. به منظور کارکرد بهینه این صندوق، ابتدا باید هدف از ایجاد آن به طور کامل مشخص گردد و به هیچ عنوان حق استفاده فراقانونی از اعتبار آن داده نشود. چنانچه صندوق پیشنهادی از استحکام نهادی و شفافیت لازم برخوردار نباشد و تصمیم گیری در مورد منابع آن به سهولت در اختیار دولت قرار گیرد، فقدان آن از وجود آن بهتر خواهد بود؛ زیرا در جایی که تخصیص بخشی از منابع درآمد ارزی کشور در فرایند تنظیم برنامه های پنج ساله و بودجه های سالانه از فیلترهای مختلف عبور می کند و درنهایت به تصویب نمایندگان مردم می رسد، اینکه بخش قابل توجه دیگری از این منابع با سهولت بیشتر هزینه شود، نقض غرض خواهد بود. همچنین باید اطلاعات صندوق به طور شفاف در اختیار عموم مردم و کارشناسان قرار گیرد و بخشی از منابع صندوق برای سرمایه گذاری در راستای جبران افت تولید نفت کشور به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: برنامه پنجم توسعه، حساب ذخیره ارزی، صندوق توسعه ملی، مدیریت درآمدهای نفت و گاز، شفافیت، ثبات مالی
  • کورش معدلت صفحه 127
    بررسی وضعیت و شرایط تورم در اقتصاد ایران همواره توجه بسیاری از کارشناسان اقتصادی را به خود جلب نموده است. ارتباط میان تورم و نقدینگی از مهم ترین مواردی است که در حوزه اقتصاد کلان مطرح بوده و با توجه به شرایط جدید اقتصاد ایران و اثرات ناشی از اجرای سیاست های هدفمندی یارانه ها در سال های اخیر دچار تحولی شده است که تبیین جدیدتری از نحوه تکانه های تورمی در اقتصاد ایران را الزامی می نماید.
    مقاله حاضر در جست وجوی یافتن پاسخ این سوال با توجه به سمت عرضه اقتصاد و رویکرد به تحلیل های مربوط به شکاف تولید است. این مقوله با توجه به اصل حمایت از تولید ملی در سال 1391 می تواند مورد توجه اکید سیاست گذاران اقتصادی قرار گیرد. روش های متعدد اقتصادسنجی برای پیش بینی تورم در سال 1391 به کار گرفته شده است. نتایج کلیه روش ها نشان از وخیم تر شدن شرایط قیمت در سال جاری دارد.
    کلیدواژگان: منحنی فیلیپس غیرخطی، شکاف تولید، شکاف پولی، تورم، مدل های با ضرایب متغیر در طول زمان (Time، Varing)، مدل های حالت، فضا، مدل های کالمن فیلتر، مدل های GARCH
  • سیدعبدالمجید جلایی اسفندآبادی، امین قاسمی نژاد، هنار رستمی، فرخنده سلیمانی صفحه 159
    با توجه به ارتباط مستقیم بین توزیع عادلانه درآمد و متغیرهای مهم کلان اقتصادی همچون بهره وری و رشد اقتصادی، توزیع عادلانه درآمد به یکی از اهداف کلان اقتصادی کشورها تبدیل شده است.
    در این مقاله، ابتدا با استفاده از الگوریتم بهینه سازی انبوه ذرات (PSO) به تخمین تابع ضریب جینی شهری و روستایی برای دوره (1387-1350) در قالب معادلات خطی و نمایی پرداخته شده است. سپس براساس معیارهای موجود، مدل تخمین برتر انتخاب شده است و با استفاده از آن به پیش بینی مقادیر ضریب جینی برای شهر و روستا تحت سناریوهای مختلف تا سال 1404 پرداخته شده است. ضریب جینی در این مقاله تابعی از تولید ناخالص داخلی، تورم، بیکاری، اندازه دولت و شاخص توسعه انسانی درنظر گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که مدل نمایی با دقت بالاتری ضریب جینی شهری و روستایی را توضیح می دهد و با افزایش نرخ تولید ناخالص داخلی و نرخ شاخص توسعه انسانی و همچنین کاهش نرخ تورم، بیکاری و اندازه دولت در مدل، می توان روند بهبود توزیع درآمد را در مناطق شهری و روستایی ایران در افق سند چشم انداز 1404 مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد روستایی و شهری، الگوریتم بهینه سازی انبوه ذرات، ضریب جینی
  • علیرضا شکیبایی، محمود خراسانی صفحه 181
    بررسی عوامل موثر بر نسبت مالیاتی و چگونگی افزایش آن، همواره مورد توجه دولت مردان و سیاست گذاران بوده است. در قانون برنامه پنجم توسعه ماده (117) عنوان شده است که به منظور قطع کامل وابستگی اعتبارات هزینه ای دولت به عواید نفت و گاز به نحوی اقدام شود که در پایان برنامه نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی حداقل به 10 درصد برسد. ازآنجاکه نتایج مطالعات انجام شده با داده های پانل نسبت به داده های سری زمانی از اعتبار بیشتری برخوردارند، از داده های پانل استانی در این مطالعه استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل با داده های پانل نشان می دهد که افزایش نسبت ارزش افزوده بخش های خدمات، معدن، صنعت و ساختمان به تولید ناخالص داخلی باعث افزایش نسبت مالیاتی شده است. به علاوه، نسبت مالیاتی با افزایش ضریب جینی مناطق شهری افزایش می یابد. ضرایب تمام متغیرها در سطح 95 درصد معنی دار می باشند. رابطه مستقیم بین ضریب جینی و نسبت مالیاتی نشان دهنده تایید این فرضیه کوزنتس در ایران است که: «هرچه توزیع درآمد نابرابرتر (ضریب جینی بزرگ تر) شود، ظرفیت مالیاتی بیشتری وجود دارد و نسبت مالیاتی آسان تر افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: مالیات، نسبت مالیاتی، ظرفیت مالیاتی، پانل دیتا
|
  • Mohammad Bagher Nobakht Page 7
    This paper is based on an applied research whose main question is: “Which budgeting system is more suitable for the realization of strategic goals of the Islamic establishment as well as its general policies and medium-term development programs?” To answer this and other questions, the present research has been carried out in three stages through an analytical method. In the first stage, library method has been used to study documents related to background of budgeting and its theoretical fundaments as well as global experiences and findings resulting from domestic studies and upstream documents of the Islamic establishment. In the second stage, an analytical comparative method has been used to analyze and compare findings resulting from national and international experiences with the optimal budgeting structure, with upstream documents of the Islamic establishment. In the third stage, meta-analysis has been used to analyze optimal structure of the country’s budgeting system and conclusions have been offered.At last, after making sure about correctness and lasting nature of the findings by a group of relevant experts, the conceptual model for reforming the country’s budgeting structure has been proposed on the basis of the upstream documents of the Islamic establishment and international standards.
    Keywords: system, economic budget, performance, based budgeting
  • Saeid Eisazadeh, Jahanbakhsh Mehranfar Page 47
    Urbanization is a major feature of economic development, and involves many structural changes across the economic system which have important implications for energy consumption. This paper provides empirical evidence on urbanization and energy consumption in Iran over the period 1973–2006, using ARDL testing approach and factor decomposition model. The results of the bounds test show that there is a stable long-term relationship among total energy consumption, population, GDP (gross domestic product) and the level of urbanization. meanwhile, the results of the causality test using ECM (error correction model) to test short- and long-term dynamics of the relevant variables, indicate that there exists only a unidirectional Granger causality relationship between urbanization and total energy consumption in the short run. On the other hand, the results support the existence of a long-term, bidirectional causality relationship between urbanization and total energy consumption. Factor decomposition analysis indicates that technical progress, urbanization process, and economic development have respectively the greatest impacts on the energy consumption in Iran. At present, the share of urbanization in increasing energy consumption is smaller than the past, and the energy intensity is gradually on the fall.
    Keywords: Economic Development, Urbanization, Energy Consumption, Granger Causality, Factor Decomposition
  • Sadegh Bakhtiari, Morteza Yazdani Page 71
    In modern times, not only economic development, but continuation of life depends on energy. In today's world, energy is provided by various resources, such as oil, gas and renewable energies. Therefore, due to the strategic importance of energy in economic development and social welfare and given the limited volume of energy resources, especially natural gas, it is necessary to manage proper consumption of such valuable resources as natural gas in order to avoid an energy crisis in the near future.The present study, will discuss the latest situation of natural gas reserves, production and consumption of in the world as well as in Iran, and factors consumption, including gas price, people’s income, and number of subscribers are reviewed.For this purpose, the annual data for the period of 1981-2008, and the ordinary least squares method is used. The results indicate that natural gas is an essential item in households consumption basket with the income elasticity of gas consumption standing at about 32% and the price elasticity of demand for gas amounting to about 57%. Findings also show that one percent increase in the number of gas subscribers will increase consumption by 0.68%.It seems that if in the absence of proper management and control on gas consumption, the country will face unimaginable problems in the near future. Therefore, it is imperative to optimize gas consumption. This paper explains the necessity of gas price adjustment while recommending the use of cultural mechanisms and other incentives to achieve that goal.
    Keywords: Natural Gas, Household, Commercial Sectors, Elasticity of demand
  • Saeedeh Shafiee, Sara Marashi Aliabadi Page 93
    One of the most important goals of Iran's 5th Economic Development Plan is to change the existing approach to oil and gas resources and revenues. The main aspect of this appraoch is the “National Development Fund” (NDF) which has been mentioned in Iran’s 20-Year Perspective Plan as defined by the Expediency Council. The current paper, studies challenges facing the Fund in three major areas: independence from the government, transparency and investment goals. The results show that the NDF can be only successful under specific conditions; otherwise it will cause a lot of problems for the financial sector of the Iranian economy. Therefore, certain decisions should be made by policymakers to reach that situation. Firstly, the man goals of the NDF and its regulations must be clearly specified. Secondly, government’s access to the Fund should be limited by making withdrawal from the NDF conditional on the parliament’s permission. Thirdly, data on the inflow and outflow of the NDF should be made public for better supervision over the Fund’s performance. Moreover, we suggest that part of the NDF’s resources should be allocated to compensating the effects of the declining oil production.
    Keywords: Iran's 5th Five, Year Economic Development Plan, Oil Stabilization Fund (OSF), National Development Fund (NDF), Oil, gas revenues, Transparency, Fiscal stability
  • Kourosh Madelat Page 127
    Studying inflationary conditions in the Iranian economy has been always a preoccupation for many economic experts. The relationship between inflation and liquidity is among the most important issues discussed in the area of macroeconomics. However, due to new conditions of the Iranian economy and the impacts of the subsidy reform plan that relationship has totally changed in recent years, making study of inflationary impulses in the Iranian economy imperative. The present paper intends to address this issue with due attention to the supply side of the economy through an approach to production gap analysis. This issue has been a major concern for economic policymakers as the Iranian year 1391 (2012-2013) has been designated the year for supporting national production.This study uses various econometric techniques to project inflation in the above period. Findings indicate that the general condition of commodity prices in Iran will deteriorate in the current year.
    Keywords: Non, linear, Philips curve, production gap, monetary gap, inflation, time varying models, state, space models, Kalman Filter models, GARCH models
  • Sayyed Abdolmajid Jalaee Esfandabadi, Amin Ghaseminejad, Hanar Rostami, Farkhondeh Soleimani Page 159
    In view of the direct relationship that exists between fair income distribution and such important macroeconomic variables as productivity and economic growth, fair income distribution has emerged as one of the most important macroeconomic goals of countries.This paper first uses Particles Swarm Optimization (PSO) algorithm to estimate rural and urban Gini coefficients in the period of 1971-2008, in the form of linear and exponentials functions. Then, based on the existing criteria, the best estimation model is chosen. Finally, the selected model is used to project the amount of Gini coefficient for urban and rural areas under various scenarios up to 2025. In this study, Gini coefficient is considered a function of gross domestic product (GDP), inflation rate, unemployment, size of government and the Human Development Index (HDI). Findings show that the exponential model illustrates rural and urban Gini coefficients with higher accuracy. By increasing GDP and HDI and decreasing the rates of inflation and unemployment, and the size of government in the selected model, one can observe improvement in the income distribution in urban and rural areas of Iran by the end of 20-Year Perspective Plan in 2025.
    Keywords: Rural, urban income distribution, Particles Swarm Optimization (PSO) algorithm, Gini coefficient
  • Alireza Shakibai, Mahmoud Khorasani Page 181
    Factors affecting the tax ratio and its increase have been always of importance to statesmen and policymakers. According to the Fifth Economic Development Plan Act, to cut the Iranian government’s dependence on oil and gas revenues, the ratio of tax to the gross domestic product (GDP) should be at least 10 percent by the end of the plan (2015). Since result of study of panel data is more creditable than time series regression, provincial panel data have been used in this study. Findings obtained through panel data model indicate that increased ratio of the added value of service, mine, industry, and construction sectors to GDP, will increase tax ratio. In addition, tax ratio increases with any parallel rise in Gini coefficient for urban areas. Coefficient of all variables is meaningful at 95-percent level. There is a direct relationship between Gini coefficient and tax ratio which confirms Kuznets theory in Iran. Therefore, the more unequal is income distribution (the higher Gini coefficient is), there will be higher tax capacity and tax ratio can increase more easily.
    Keywords: tax, tax ratio, tax capacity, panel data