فهرست مطالب

راهبرد اقتصادی - پیاپی 1 (تابستان 1391)

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 1 (تابستان 1391)

  • 250 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید صفدر حسینی صفحه 7
    هدف اصلی این مقاله، بررسی اثر انحراف نرخ ارز بر شاخص های حمایت از بخش کشاورزی (PSE و MPS، CSE،GSSE و TSE) طی دوره 87-1368 است. به منظور محاسبه انحراف نرخ ارز، ابتدا نرخ ارز تعادلی با استفاده از مدل تصحیح خطای برداری (VEC) و نرخ ارز حقیقی نیز با استفاده از نظریه برابری قدرت خرید (PPP) محاسبه شد. سپس اثر انحراف نرخ ارز حقیقی از مقدار تعادلی آن بر مقدار حمایت های بخش طی سه دوره 70-1368 (دوره اول)، 80-1371 (دوره دوم) و 87-1381 (دوره سوم) بررسی شد. نتایج نشان داد که اولا در دوره مورد بررسی، نرخ ارز حقیقی از نرخ ارز تعادلی، انحراف داشته و این انحراف، شاخص های حمایت از بخش کشاورزی را تحت تاثیر قرار داده است. نتایج نشان داد که در دوره اول، انحراف نرخ ارز واقعی از مقدار تعادلی بیشترین تاثیر را در میان تمام دوره ها بر شاخص کل حمایت (TSE) داشته است؛ به طوری که در این دوره، به طور میانگین 2770 میلیارد ریال حمایت صورت گرفته است. در دوره دوم و با تغییر سیاست ارزی از تثبیت نرخ ارز به سیاست چند نرخی، سیاست های ارزی موجب کاهش حمایت های داخلی بخش کشاورزی به میزان 73 میلیارد ریال شده و در دوره سوم با تغییر سیاست های ارزی از چند نرخی به یکسان سازی و شناورسازی نرخ ارز، میزان حمایت از کل بخش کشاورزی به 921 میلیارد ریال افزایش یافته است. بر مبنای یافته های تحقیق، راهبرد نرخ ارز تعادلی می تواند توان رقابت پذیری جهانی بخش کشاورزی را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: انحراف ارز، شاخص های حمایت، بخش کشاورزی، نرخ ارز حقیقی، نرخ ارز تعادلی
  • وحید مقدم، محمد واعظ*، نعمت الله اکبری صفحه 47

    انجام مطالعات طبق اولویت های اقتصادی کلان کشور موجب تسریع در پیشرفت علمی می شود. مقاله حاضر برای بررسی این موضوع به آزمون این فرضیه می پردازد که «مطالعات اقتصاد کلان ایران منطبق با اولویت های پژوهشی اقتصاد ایران نبوده اند». برای آزمون فرضیه، وضعیت فعلی مطالعات با وضعیت بایسته آن مقایسه می شود. وضعیت فعلی از تحلیل محتوای مقاله های علمی پژوهشی اقتصاد کلان ایران در دوره 86-1379 و وضعیت بایسته از تحلیل محتوای پنج کتاب تحلیلی اقتصاد ایران به دست می آید. آزمون فرضیه موجب رد آن نشد در نتیجه می توان گفت: مطالعات اقتصاد کلان ایران منطبق با اولویت های پژوهشی اقتصاد ایران نبوده اند. بیشترین موضوعاتی که کتب تحلیلی اقتصاد ایران بدان پرداخته اند عبارتند از: الگوی توزیع و تخصیص درآمد ملی (6/8 درصد)، هزینه های دولت (8/7 درصد)، تولید ملی (7/7 درصد) و تورم (2/7 درصد). این چهار موضوع تقریبا سهمی برابر با یک سوم موضوعات دارند. بیشترین موضوعی که مطالعات اقتصاد کلان ایران بدان پرداخته اند عبارتند از: رشد اقتصادی (4/10 درصد)، تورم (8/9 درصد)، نظام ارزی (8/7 درصد) و سرمایه گذاری (4/6 درصد). بیش از یک سوم مقالات تنها به این چهار موضوع پرداخته اند. طبق نظر اساتید اقتصاد ایران منعکس شده در کتب آنان، لازم است درباره موضوعات محیط اقتصاد کلان ایران، سیاست پولی و بانکداری مرکزی، جنبه های اقتصاد کلان نفت و گاز و جنبه های اقتصاد کلان دولت، بیشتر از مقدار فعلی کار پژوهشی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: مطالعات اقتصاد کلان ایران، اولویت های پژوهشی اقتصادی، روش تحلیل محتوا
  • علی طیب نیا، حامد فرنام صفحه 71
    برای ارائه سیاست های راهبردی در زمینه پولی کشور شناخت تقاضای پول کشور مهم بوده و شناخت نوع ترکیب نگهداری پول توسط مردم و نحوه جانشینی میان آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. برای سیاست گذاران بسیار مهم است که بدانند تصمیماتی که اتخاذ می کنند چقدر اثرگذار خواهد بود. لذا پیش از تصمیم گیری باید میزان اثرگذاری تصمیمات اتخاذ شده را بر مبنای الگوی رفتاری مردم سنجیده و بهینه ترین پیشنهاد را ارائه کنند. این مقاله تقاضای پول را با استفاده از دو فرم تابعی انعطاف پذیر«سیستم تقاضای تقریبا ایده آل (AIDS)» و«لئونتیف» بررسی و تجزیه و تحلیل می کند. در اینجا انتخاب مدلی که بتواند الگوی رفتاری مردم را بهتر ارائه کند ضروری است. مدل های پیشین بدون در نظر گرفتن نوع فرم تابعی تقاضا، به تخمین تابع تقاضای پول در ایران پرداخته بودند و لذا توجه کافی ای به جانشینی ضعیف میان مولفه های پولی نشده بود. ما در این تحقیق با استفاده از فرم های تابعی انعطاف پذیرتقریبا ایده آل و لئونتیف به بررسی فرضیه «مولفه های پولی جانشین ضعیف یکدیگر هستند»، پرداختیم. نتایج بررسی حاکی از اثبات فرضیه تحقیق است. در این بررسی، حساسیت مردم نسبت به افزایش درآمد مشاهده می شود که کشش هر سه مولفه پولی در سال های انتهایی رو به کاهش است. برآورد تابع تقاضای پول ایران تحت فرم های تابعی انعطاف پذیر با استفاده از داده های ماهانه سری زمانی سال های 86-1374 انجام می شود و در نهایت توصیه های سیاستی بر اساس تخمین پارامترها و انواع کشش ها (درآمدی، قیمتی، جانشینی آلن و موریشیما) ارائه می شود.
    کلیدواژگان: تابع تقاضای پول، فرم های تابعی انعطاف پذیر_ سیستم تقاضای تقریبا ایده ئال (AIDS)، مدل لئونتیف
  • مرتضی خورسندی، کریم اسلاملوییان صفحه 107
    یکی از پرسش های راهبردی در زمینه سیاست گذاری پولی این است که آیا سیاست پولی باید توسط قواعد شناخته شده و از قبل معین هدایت شود و یا به صلاحدید سیاست گذاران سپرده شود. در این مقاله با بررسی عقاید اقتصاددانان مختلف بحث قاعده در مقابل صلاحدید را برای سیاست پولی به صورت نظری مورد بررسی قرار داده و در نهایت راهبرد سیاستی مناسبی را که امروزه بیشتر مورد پذیرش اقتصاددانان و سیاست گذاران پولی است، معرفی می کنیم. همچنین با توجه به نتایج حاصله و نیز شرایط اقتصاد ایران، توصیه هایی پیشنهاد می شود تا راهبرد قاعده همراه با صلاحدید برای هدایت سیاست پولی در ایران انتخاب شود.
    کلیدواژگان: قواعد پولی، سیاست های صلاحدیدی، توصیه های سیاستی، ایران
  • لطفعلی عاقلی، سارا امامقلی پور صفحه 125
    مصرف بخش خصوصی از متغیرهای کلان موثر بر ساختار اقتصادی کشورهاست که خود تحت تاثیر سیاست های دولت و بانک مرکزی از یک سو و عادات و رفتارهای مصرفی فردی از سوی دیگر قرار دارد. اغلب مطالعات تجربی در مورد رفتار مصرفی در بخش خصوصی بر درآمد و درآمد قابل تصرف متمرکز بوده اند. در این مقاله، اثر ثروت های مالی بر الگوی مصرف بخش خصوصی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. تحلیل اقتصادسنجی با روش حدقل مربعات معمولی در قالب یک تابع مصرف کوتاه مدت و با استفاده از داده های فصلی 1/1375 تا 4/1389 نشان داد که میل نهایی به مصرف ناشی از درآمد قابل تصرف حدود 66/0 و میل نهایی به مصرف ناشی از ثروت مالی حدود 16/0 است. این یافته ها با ساختار کشورهای در حال توسعه سازگار است. لذا سیاست های پولی و مالی بهتر است به گونه ای تنظیم شوند که زمینه کاهش تمایل به مصرف را از طریق اثر گذاری بر ثروت مالی و درآمد قابل تصرف فراهم آورند.
    کلیدواژگان: ثروت مالی، درآمد قابل تصرف، مصرف، ایران
  • اکبر ترکان صفحه 145
    رابطه تنگاتنگ انرژی و مسائل بین المللی در دو قرن گذشته پارادایم های بین المللی خاصی را به وجود آورده و امنیت کشورها را در پیوندی تردیدناپذیر با مسائل بین المللی قرار داده است. انرژی و امنیت ملی دو مقوله به هم پیوسته قلمداد می شوند. در پایان قرن بیستم و آغاز قرن بیست و یکم، پارادایم جدیدی در مورد انرژی در حال شکل گیری است که متاثر از تحولات فناوری و زیست محیطی و همچنین میزان دسترسی به منابع سوخت های فسیلی و تقاضای جهانی است. در این بین سهم رو به رشد گاز طبیعی در سبد انرژی مصرفی جهان از 7/23 درصد در سال 2011 به 28 درصد در 2030، نشان دهنده اهمیت روزافزون گاز طبیعی است.
    پارادایم گاز طبیعی، مبتنی بر افول عصر نفت است و کشورها را در معرض یک انتخاب قرار داده است. ایران با داشتن دومین ذخایر گازی جهان، جایگاه مهمی در این فرایند دارد. از نظر تولید گاز طبیعی، جمهوری اسلامی ایران جایگاه معتبری در جهان دارد ولی به دلیل مصرف بی رویه داخلی و عادت مسرفانه در کلیه زمینه های صنعتی، خانگی، تجاری متاسفانه با توجه به تولید بیش از 500 میلیون مترمکعب گاز طبیعی در روز در کشور، مقدار زیادی از آن به دلیل بالا بودن شدت انرژی هدرسوزی می شود. این ظرفیت عظیم به جای خود به قدرت سیاسی و اقتصادی مناسب تبدیل نشده است؛ بررسی های صورت گرفته در این تحقیق نشان می دهد به رغم سرمایه گذاری و توسعه صنعت گاز طبیعی در کشورهای اصلی رقیب ایران در این عرصه، یعنی قطر و روسیه، ایران اقدامی برای بهره برداری از این مزیت اقتصادی انجام نداده است.
    کلیدواژگان: امنیت انرژی، خط لوله گاز طبیعی، امنیت ملی، صادرات گاز طبیعی
  • عباس کشاورز، حسین دهقانی سانیج صفحه 199
    با محدود شدن منابع آبی و اثرات تغییرات اقلیمی در چند دهه اخیر و همچنین افزایش نیاز بخش های صنعت، شرب و محیط زیست، مصرف آب در بخش کشاورزی به عنوان مصرف کننده اصلی منابع آب، باید به نفع سایر بخش ها کنترل شود. بدیهی است پایش این فرایند نیازمند مولفه های خاص خود است. در این راستا، شاخص بهره وری آب به عنوان یکی از این مولفه ها در چند سال اخیر در برنامه ریزی های ملی مورد توجه قرار گرفته است. بهره وری آب در کشاورزی، عملکرد درآمد اقتصادی، شرایط اجتماعی، تولید کالری، پروتئین و... را به ازای واحد آب به کار رفته بیان می کند و در جایی که تنها شاخص عملکرد به ازای تبخیر و تعرق گیاه مد نظر است، کارایی مصرف آب مطرح می شود. بهره وری را در سطوح مختلف گیاه، دام، جنگل، آبزی پروری و واحد های تولیدی، مزرعه، سیستم آبیاری، شبکه آبیاری و حوضه آبریز یا عرضه های طبیعی (مرتع و فضای سبز) می توان محاسبه کرد. افزایش بهره وری، به ویژه از دیدگاه ارزش تولید به ازای واحد مصرف آب به طور مستقیم یا غیرمستقیم می تواند راهکار مهمی برای بهبود معیشت جوامع محلی باشد. در حال حاضر بهره وری آب کشاورزی در کشور در حدود 88/0 کیلوگرم به ازای یک مترمکعب مصرف آب است که بر اساس برنامه ریزی های بلندمدت تا سال 1404 باید به حداقل 2/0 کیلوگرم به ازای یک مترمکعب افزایش یابد. اختلاف در بهره وری آب محصولات مختلف در استان های مختلف کشور و همچنین در مقایسه با کشور های مختلف ولی با شرایط اقلیمی مشابه نشان دهنده وجود پتاسیل برای افزایش بهره وری آب کشاورزی است.
    کلیدواژگان: شاخص بهره وری، کارایی مصرف آب، کشاورزی دیم، کشاورزی آبی
|
  • Seyed Safdar Hosseini Page 7
    The main goal of this paper is to study the impact of deviation in foreign exchange policies on indices used to measure state support for the agriculture sector (PSE, MPs, CSE, GSSE, and TSE) during 1989-2008 period. To estimate deviation in foreign exchange rate, balanced foreign exchange rate was first studied using vector error correction (VEC) model, and the real foreign exchange rate was also calculated using purchasing power parity (PPP) rate. Then, the impact of deviation in real foreign exchange rate from the balanced rate on the amount of support for agriculture sector was studied for three time periods: 1989-1991 (first period), 1992-2001 (second period), and 2002-2008 (third period). Findings show that firstly, the real foreign exchange rate has deviated from the balanced rate in the studied period and, secondly, that deviation has affected support indices for the agriculture sector.Findings also show that during the first period, deviation of the real foreign exchange rate from the balanced rate has had the greatest effect compared to other periods on the total support estimate (TSE), so that, during that period, state support for the sector has averaged 2,770 billion rials. In the second period and following changes in the government’s foreign exchange policy from foreign exchange rate stabilization to a multiple rate system, domestic support for agriculture sector decreased by 73 billion rials as a result of foreign exchange policy. In the third period, after foreign exchange policies changed course from a multiple rate system to rate stabilization and floating the foreign exchange rate, total support for agriculture sector increased to 921 billion rials. Based on the research findings, a balanced foreign exchange rate approach can increase international competitiveness of the Iranian agriculture sector.
    Keywords: foreign exchange rate deviation, support indices, agriculture sector, real foreign exchange rate, balanced foreign exchange rate
  • Vahid Moghadam, Mohammad Vaez, Nematollah Akbari Page 47

    Conducting research projects in line with the country’s macroeconomic priorities will accelerate scientific progress of the country. The present paper will first test the hypothesis that “macroeconomic studies in Iran are not compatible with research priorities of the Iranian economy.” To test the hypothesis, the status quo is compared to the optimal situation. The status quo is determined by analyzing the content of scientific and research papers on Iran’s macroeconomy, written in 2000-2007 period, while the optimal situation is derived from content analysis of five analytical books on the Iranian economy.The hypothesis survived the test. Therefore, one may claim that Iran’s macroeconomic researches have not been compatible with research priorities of the Iranian economy. The most common subjects discussed in Iranian economic analytical books include: distribution and allocation of national revenues (8.6 percent), government’s expenses (7.8 percent), national production (7.7 percent), and inflation (7.2 percent). These four subjects account for about one-third of all subjects covered in those books. The most common issues taken into account in macroeconomic researches include: economic growth (10.4 percent), inflation (9.8 percent), foreign exchange rate system (7.8 percent), and investment (6.4 percent). More than one-third of macroeconomic research papers focus on these four topics.According to Iran’s economic experts, as reflected in their books, more research is needed on such macroeconomic subjects as monetary policy and central bank, macroeconomic aspects of oil and gas industries, and macroeconomic aspects of the government’s economic activities

    Keywords: macroeconomic researches in Iran, economic research priorities, content
  • Ali Taiebnia, Hamed Farnam Page 71
    It is important to identify demand for money in a country as well as combination of the money saved by people and how to substitute them in order to formulate strategic monetary policies. It is very important to decision-makers to know how significant their decisions will be. Therefore, before making a decision, they must measure the impact of those decisions according to people’s behavior and offer the best proposal.This paper uses two flexible function forms to analyze demand for money: Almost Ideal Demand System (AIDS), and Leontief Model. It is necessary to select a suitable model to represent people’s behavioral model. Past models estimated demand for money in Iran without attention to functional forms of demand and did not consider weak substitution among monetary components of the system.In this study, we use AIDS and Leontief Model to test “weak monetary substitution component” theory. Findings uphold the hypothesis of the research. As for people’s sensitivity toward increased revenues, findings show traction of three components has been on the fall in recent years.Estimation of demand for money in Iran according to functional forms is done using monthly data series pertaining to 1995-2007. Finally, policy recommendations are provided on the basis of estimated parameters and various forms of traction (income, price, and Murishima Elasticities of Substitution).
    Keywords: money demand function, flexible functional forms, Almost Ideal Demand System (AIDS), Leontief Model
  • Morteza Khorsandi, Karim Eslamloueyan Page 107
    A strategic question on monetary policy is whether monetary policy should follow recognized and predetermined rules, or be left to discretion of policymakers. This paper studies the viewpoints of various economists before comparing regulation vs. discretion as a basis for monetary policies. Finally, a suitable policy strategy which is accepted by most economists and policymakers is introduced. In view of results and given economic conditions of Iran, a combination of regulation and discretion is recommended to guide Iran’s monetary policy.
    Keywords: monetary rules, discretionary policies, policy recommendations, Iran
  • Lotfali Agheli, Sara Emamgholipour Page 125
    Private sector consumption is among macroeconomic variables affecting economic structure of countries. It is influenced by policies of government and the central bank, on the one hand, and consumer habits of people, on the other hand. Most empirical studies on private sector consumption have focused on income and disposable income. This paper analyzes the impact of financial assets on private sector consumption model. Econometric analysis is done using Ordinary Least Squares (OLS) relying on short-term consumption function and seasonal data related to period between 1996:1 and 2010:4. Findings show that marginal propensity to consume (MPC) for disposable income is about 0.66 while MPC for financial assets is about 0.16. These findings conform to economic structure of developing countries. Therefore, monetary and financial policies should be formulated in such a way as to reduce consumption by affecting financial assets and disposable income.
    Keywords: financial asset, disposable income, consumption, Iran
  • Akbar Turkan Page 145
    The close relationship between energy and other international issues during the past two centuries has given birth to special international paradigms and has created undeniable connection between security of countries and international issues. Therefore, energy and national security are interrelated. At the end of the 20th century and the beginning of the 21st century, a new paradigm has been in the offing as a result of technological and environmental developments as well as the availability of fossil fuel resources and global demand. In the meantime, increasing share of natural gas in the world’s energy basket from 23.7 percent in 2011 to 28 percent in 2030 indicates increasing importance of natural gas.The natural gas paradigm is based on diminishing importance of crude oil which has faced countries with a choice. Having the world’s second biggest natural gas reserves Iran stands on high grounds in this regard. In terms of natural gas production, the Islamic Republic of Iran has a creditable standing in the world, but due to excessive domestic production and wasteful habits in all industrial, household and business sectors, a great deal of the total daily production of over 500 million cubic meters of natural gas in the country is squandered as a result of high energy intensity. Therefore, such a great capacity has not been translated into suitable political and economic power. Studies carried out through this research show that although huge investments have been made in development of the natural gas industry by major rival countries of Iran, that is, Russia and Qatar, the Islamic Republic has not done much for taking optimal advantage of this economic advantage.A review of Russia’s performance shows that following the collapse of the Soviet Union and establishment of the new managerial system in that country and due to Mr. Putin’s initiatives, the country has been able to play a prominent part in supplying energy to Europe and establishing a link between Russia’s economy and security and that of Europe.On the other hand, Qatar is developing its North Dome gas field, which is shared with Iran’s South Pars gas field, in order to emerge as the main economic hub in the southern part of the Persian Gulf. Export of liquefied natural gas (LNG) is currently playing a prominent role in economy and security of Qatar. The country has been also able to boost its regional importance by exporting natural gas to neighboring countries using Dolphin pipeline.
    Keywords: energy security, natural gas pipeline, national security, natural gas exports
  • Abbas Keshavarz, Hossein Dehghanisanije Page 199
    As water resources constantly shrink and due to climate changes in the past few decades and increased demand for water in industrial, household and environmental sectors, water consumption in agriculture sector as the main consumer of water resources, should be controlled in favor of other sectors. Obviously, controlling this process needs special components. Water productivity index is one of those components, which has come to the fore in national plans during the past years. Water productivity in agriculture sector describes the value of a unit of water in terms of economic income, social conditions, as well as the amount of calories and proteins that it produces. When water yield in terms of evaporation from plants is the sole performance index, more attention is paid to efficiency of water consumption. Productivity can be estimated in terms of crops, livestock, forests, culture farms, production units, farms, irrigation system, irrigation network, basins, and natural areas (such as pastures and green spaces). Increased productivity can directly and indirectly improve living standards of local communities by increasing production per unit of consumed water. At present, water productivity for agriculture sector in Iran is about 0.88 kg for every cubic meters of water which should at least increase to 2 according to the 20-Year Perspective Plan. Differences in water productivity for different crops in different Iranian provinces and its comparison with other countries with similar climatic conditions reveals more potentials for increasing water productivity in agriculture sector. Several policies can help to increase productivity which include: 1) changing the policy of increasing land productivity index in favor of water productivity; 2) development of research activities on agricultural crops which need less water, have shorter growth period, and are more resistant to environment tensions such as dry spells; 3) development of improved farming methods such as “no tillage” and “minimum tillage” methods; promoting irrigation management in early growth stages (by reducing water consumption); seeding raw crops in greenhouse and using less water; 4) taking advantage of virtual water index; and 5) improving irrigation management.
    Keywords: productivity index, water consumption efficiency, dry farming, irrigated farming