فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 11 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر میرسپاسی، غلامرضا معمارزاده، اکبر عالم تبریز، رضا نجف بیگی، مهدی علی زاده صفحه 1
    امروزه ترغیب کیفیت در هر دو بخش دولتی و خصوصی امری مهم و ضروری است. بخش خصوصی در مورد به کارگیری الگوها و ابزارهای مدیریتی نسبت به بخش دولتی پیشی گرفته است. بخش دولتی دارای شرایط و ویژگی های خاص خود می باشد، لذا نمی تواند عینا از مدل های بخش خصوصی بهره مند شود. در کنار ترغیب کیفیت و تعالی، سازمان ها همیشه به دنبال ابزاری هستند تا به وسیله آن میزان تعالی عملکرد خود را اندازه گیری کنند. به همین دلیل به سمت مدل های جامع تعالی حرکت کردند. هدف این مقاله، طراحی مدل تعالی سازمانی و شناسایی ابعاد تعالی در بخش دولتی است تا به وسیله این مدل بتوان میزان بهبود و تعالی عملکرد را در سازمان های بخش دولتی را اندازه گیری کرد. در این مطالعه، با استفاده از رویکرد تحلیل محتوا، به مطالعه متون تخصصی و مدل های مختلف تعالی سازمانی پرداخته و ابعاد تعالی سازمانی در بخش دولتی شناسایی شده است. داده های تحقیق از بخش دولتی و به روش نمونه گیری قضاوتی هدف مند جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی ابعاد اصلی مدل تحلیل و شناسایی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد مدل تعالی سازمانی در بخش دولتی دارای دو محور اصلی مدیریت منابع سازمانی و مدیریت ارتباط با شهروندان می باشد.
    کلیدواژگان: تعالی، مدل های تعالی سازمانی، سازمان دولتی
  • کامبیز حیدرزاده، مریم عبقری صفحه 7
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تنوع فروشگاهی و شرایط محیط درونی و بیرونی بر رضایت مشتریان از مراکز خرید می باشد. با توجه به افزایش روز افزون مراکز خرید در ایران، شناسایی عوامل موثر بر جذابیت مراکز خرید و به تبع آن رضایت مندی مشتریان برای مالکان و مدیران مراکز خرید از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر بر مبنای هدف، کاربردی و بر مبنای روش در زمره پژوهش های توصیفی از نوع پیمایشی است. این پژوهش در شهر تهران انجام شده است و بازدیدکنندگان دو مرکز خرید تیراژه و میلاد نور، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل داده اند. تعداد 385 پرسشنامه به روش تصادفی ساده نظام مند بین بازدیدکنندگان مراکز خرید منتخب توزیع و جمع آوری شد و جهت آزمون فرضیه ها از روش معادلات ساختاری نرم افزار لیزرل استفاده گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که از میان عوامل موثر بر جذابیت مراکز خرید و رضایت مشتریان، دو عامل ترکیب تنوع خرده فروشی و جو محیطی بیشترین تاثیر را داشته است. با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود مدیران مراکز خرید از طریق ایجاد ترکیب بهینه ای از فروشگاه ها و نیز با ایجاد جو محیطی مناسب در حمایت از فروشگاه های موجود، بر جذابیت مراکز خرید و رضایت مندی مشتریان بیفزایند.
    کلیدواژگان: خرده فروشی، مرکز خرید، رضایت مندی مشتریان، عوامل جذابیت
  • طیبه عباسی، شهریار حسن پور، رحمن حسنعلی پور هریس صفحه 17
    چالش های محیطی عصر حاضر از نظر پیشرفت سریع فن آوری، افزایش انتظارات مشتریان و ضرورت انعطاف پذیری، سازمان ها را برای جستجوی راهی برای تداوم بقای خود وارد کرده است. در این میان، بسیاری از سازمان ها راه حل را توانمندسازی و تعهد سازمانی کارکنان تشخیص داده اند. در تحقیق حاضر تلاش بر این است که میزان توانمندی کارکنان و تعهد سازمانی آنان و نیز رابطه بین این دو متغیر در جامعه مورد نظر، مطالعه و بررسی گردد. پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی است. همچنین پژوهش در ردیف تحقیقات توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کارکنان بیمارستان باقرالعلوم شهرستان اهر می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که ارتباط مثبت و معنی داری بین توانمندسازی و تعهد کارکنان وجود دارد و می توان نتیجه گیری کرد که که دو متغیر اصلی پژوهش یعنی توانمندسازی و تعهد سازمانی کارکنان رابطه معناداری با همدیگر داشته اند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، تعهد سازمانی
  • محمد طالقانی، ناصر حمیدی، سید علیرضا موسوی فر صفحه 25
    شرایط محیطی، سازمان های بزرگ را در وضعیتی قرار داده است که برخی برای حفظ بقای خود و برخی دیگر برای پیشرو شدن در صنعت باید به طور مستمر در حال تلاش و رقابت باشند. در این بین مدیریت تامین و خرید نقش بسیار مهمی در رقابت ایفا می کنند. بنابراین سازمان های تولیدکننده قطعات خودرو به کمک ارزیابی عملکرد، شاخص های تامین کننندگان خود، می توانند درجهت ارتقا و تعالی مشتریان (خودروسازها) کوشا باشند. مدل های سنتی ارزیابی عملکرد تامین کنندگان، تنها بر کنترل هزینه های تولید و کارآیی مبتنی بودند، در حالی که در موقعیت فعلی، به دلیل تغییرات غیرقابل پیش بینی در محیط کسب و کار و دشواری های مدیریتی، فضای رقابتی بین بنگاه ها ایجاد شده و توجه به برخی شاخص های غیرمالی نیز لازم شده است. تحقق اهداف شاخص های صنایع خودروسازی نظیر (ممیزی فرآیند، ممیزی محصول، تحویل به موقع، هزینه های کیفیت، PPM4، برگشتی از مشتریان و تامین کنندگان، اثربخشی کلی تجهیزات و رضایت سنجی مشتریان) باعث تحرک و پویایی سازمان ها و در نتیجه رضایت مشتریان می شود. پژوهش حاضر نیز ضمن طراحی یک مدل تلفیقی مناسب از مدل های تصمیم گیریTOPSIS & AHP و منطق رادار در مدل تعالی سازمانی (EFQM)و با استفاده از شاخص های فوق الذکر و هم چنین بهره گیری از یافته های علمی و مطالعات نظری، به اولویت بندی تامین کنندگان شرکت قطعات خودروسازی، فرآوری و ساخت به صورت علمی و کاربردی پرداخته است.
    کلیدواژگان: تامین کنندگان، ممیزی فرآیند، ممیزی محصول، تحویل به موقع، هزینه های کیفیت، PPM، اثربخشی کلی تجهیزات، رضایت سنجی مشتریان، منطق رادار، TOPSIS، AHP و EFQM
  • زهره داناصفهانی، حبیب الله طاهرپور صفحه 33
    تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر اجرای فصل نهم قانون مدیریت خدمات کشوری (توانمند سازی کارکنان) در دستگاه های دولتی انجام گرفته است. به منظور انجام این تحقیق بر مبنای روش تحقیق توصیفی- پیمایشی، پرسشنامه ای طراحی گردید و برای طرح سئوالات پرسشنامه با استفاده از 27 متغیر شناسایی شده در ادبیات نظری پژوهش و نظرات استاد راهنما و مشاور و متخصصین و صاجب نظران اقدام شد. پرسشنامه پس از تعیین حجم نمونه، بین مجریان این قانون در دستگاه های اجرایی تهران و قزوین که به طور تصادفی ساده انتخاب شدند، توزیع گردید. در تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش از نرم افزارSPSS و روش تحلیل عاملی استفاده شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که شش عامل به عنوان عوامل موثر بر اجرای فصل نهم قانون مدیریت خدمات کشوری (توانمند سازی کارکنان) شناسایی شدند. این عوامل به ترتیب اولویت عبارتند از: «فن آوری اطلاعات و تمایل مجری»، «حمایت و مشارکت»، «سازماندهی»، «ماهیت خط مشی»، «شرایط اجتماعی و سادگی خط مشی» و «هماهنگی».
    کلیدواژگان: اجرا، خط مشی، فصل نهم قانون مدیریت خدمات کشوری، توانمندسازی
  • بیت الله اکبری مقدم، مهدی بهبودی، فرزانه جعفری صفحه 51
    با رسیدن تعداد کاربران ایرانی اینترنت به بیش از 33 میلیون نفر، مجرای کسب و کار در ایران از شیوه های سنتی به شیوه های الکترونیکی در حال تغییر است. با توسعه سریع تجارت الکترونیک و اینترنت و بخش های مالی و بانکداری، مشتریان به استفاده از بانکداری الکترونیکی ترغیب می شوند، از این رو لازم است، سیستم های بانکی جهت حفظ و توسعه بازار خود از یک سو و افزایش رضایت مندی مشتریان بانکی از سوی دیگر، به نحوه ترغیب کاربران اینترنتی برای انجام تراکنش الکترونیکی، از طریق تبلیغات اینترنتی توجه نمایند. این مطالعه، تاثیر تبلیغات اینترنتی بر سطوح انگیختگی و نگرش مثبت از برند را مورد بررسی قرارداده است. پس از بررسی روایی (تحلیل محتوا) و پایایی تحقیق (به میزان 81 درصد آلفای کرونباخ)، تعداد 161 پرسشنامه جمع آوری و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با بهره گیری از روش های تی استیودنت صورت پذیرفت. نتایج حاکی از آن است که، تبلیغات اینترنتی تاثیر بسزایی در ترغیب مشتریان بانکداری برای انجام تراکنش الکترونیکی دارد.
    کلیدواژگان: تبلیغات اینترنتی، بانکداری الکترونیکی، انگیختگی، خوشایندی
  • ناصر جواهری زاده، محمدبامنی مقدم، مینا خسروی صفحه 61
    این پژوهش با هدف بررسی سطح رضایت مندی مسافران از خدمات ارایه شده توسط هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران بر اساس مدل چرخه حیات در سال1389 به انجام رسیده است تا دریابیم که هما در چه جایگاهی از منظر رضایت مندی مسافرین قرار دارد و این که این میزان رضایت مندی در قسمت هایی از شرکت که مسافرین با کارکنان تماس مستقیم داشته (فروش، خدمات فرودگاهی، خدمات پرواز) چه میزان می باشد. هم چنین در این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر رضایت مندی مسافرین پرداخته شده است و در نهایت با توجه به اهمیت این عوامل از منظر مسافرین هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، عوامل فوق الذکر اولویت بندی شدند. جامعه آماری شامل مسافرین پروازهای داخلی و خارجی هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران که بیش از دو پرواز در دو سال داشته اند، می باشد. از بین آن ها نمونه ای به اندازه 385 نفر به روش خوشه ایانتخاب و اطلاعات توسط پرسشنامه بر اساس مدل کالاکوتا و به صورت طیف لیکرت تهیه، توزیع و گردآوری شد. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش میدانی بود. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که میزان رضایت مشتریان هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در هر سه مرحله جذب، ارتقا و حفظ در حد بالای متوسط می باشد. هم چنین میزان رضایت مندی از قسمت های فروش، خدمات فرودگاهی و خدمات پرواز نیز بالای حد متوسط گزارش شد. عوامل موثر بر رضایت مندی مسافرین به ترتیب عبارت بودند از: 1- اعتبار و نام شرکت 2- رضایت از ارایه خدمات به مسافرین کثیرالسفر 3- رضایت از کیفیت خدمات 4- رضایت از قیمت (بلیت، بار همراه، خدمات ویژه) 5- رضایت از خدمات پس از فروش بلیت 6- رضایت از میزان انعطاف پذیری شرکت 7- رضایت از ایمنی پروازها.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، کیفیت خدمات، انعطاف پذیری و خدمات پس از فروش بلیت
  • محمد سلیمانی، جعفر صادق فیضی، یوسف پاشازاده، جعفر برزگر قره باغ صفحه 73
    تسهیم دانش به عنوان یکی از فرآیند های مدیریت دانش می باشد. تسهیم دانش فرآیند انتقال دانش از یک فرد به فرد دیگر بوده و امکان دارد در این فرآیند، افراد بتوانند دانش صریح یا ضمنی را با هم مبادله کنند و دانش جدیدی را خلق نمایند. اگر تسهیم دانش به خوبی انجام گیرد، منجر به توسعه و افزایش کیفیت ارایه خدمات در سازمان ها، به خصوص در سازمان های دولتی می شود و هم چنین جهت رسیدن به مزیت رقابتی در سازمان های بخش عمومی باید ارایه خدمات با کیفیت به عامه مردم، مد نظر باشد.
    مطالعاتی که قبلا انجام گرفته اند فاکتورهای تاثیرگذار بسیاری را بر عمل تسهیم دانش بیان کرده اند. ولی این مطالعات اغلب بر جنبه های تکنولوژیکی و سازمانی تسهیم دانش تمرکز کرده اند. مطالعات بسیار کمی تاکید بر سایر فاکتورها مانند جنبه های فردی کرده اند که در این تحقیق به بررسی فاکتورهای فردی موثر بر کیفیت تسهیم دانش پرداخته شد.
    در این تحقیق میزان تاثیر فاکتورهایی مانند آگاهی، انگیزش، شخصیت و اعتماد بر روی کیفیت تسهیم دانش مورد بررسی قرار گرفت و نتایج حاصل از تحقیق رابطه مستقیم و معنی داری بین کلیه فاکتورهای فردی و کیفیت تسهیم دانش را اثبات نمودند و ضریب همبستگی بین فاکتورهای آگاهی، انگیزش، شخصیت و اعتماد، با کیفیت تسهیم دانش نیز به ترتیب برابر با 826/ 0، 796/ 0، 722/ 0 و 245/ 0 به دست آمد و بنابراین فرضیه های تحقیق مورد تایید قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: کیفیت تسهیم دانش، آگاهی، اعتماد، انگیزش، شخصیت
|
  • Naser Mirsepasi, Gholamreza Memarzadeh, Reza Najafbeigi, Mehdi Alizadeh Page 1
    Today encouraging quality in both public and private sectors is essential. Models and tools for managing private sector has surpassed those concerning public sectors. Given the fact that public sector has its own characteristics and circumstances, the model of the private sector will benefit them. So encouraging the organizational excellence, most of the firms use the techniques and tools to measure the excellence of their performance. One of the tools organizations are using is the business excellence model. This Paper Seeks to present an excellence model in the Iran public sector. In the first stage of the research, basics and context of organizational excellence, features of excellent organization and organizational excellence models are reviewed. In the next stage, comprehensive policies of Administrative system of Iran, Administrative system reform Plans of Iran, the civil service management, twenty-year vision of Iran with Qualitative approach using content analysis were analyzed to assess the context factors in excellence model,. The basic model of the research drew on the literature review and context factors in Iran. Sampling was judgmental and purposeful. Public sectors managers comprises the statistical sample. The instrument of the research was Questionnaire. Content Validity test and Cronbach’s alpha for reliability were used. Statistical analysis methods was explorative factor analysis. This study shows that main criteria of organizational excellence model of the research are seen in two areas (enterprise resources management and citizen relationship management) and core values are in three areas (human dignity, wisdom orientation and vision orientation).
    Keywords: Excellence, Excellence Models, Public Organization
  • Kambiz Heidarzadeh, Maryam Abqari Page 7
    This study aims to determine the attractiveness of factors of Iran shopping malls from the shopper’s point of view. Given the increasing number of shopping centers in Iran, understanding the factors contributing to shopping centers attractiveness and customer satisfaction is of great importance for owners and managers of these centers. A questionnaire devised on the basis of the literature was administrated to 385 customers of 2 shopping centers of Tehran including Milade Noor and Tiraje. A structural equation model using a correlation matrix with maximum likelihood was estimated by LISREL 8.8. The results indicate that out of the attractiveness factors, retail tenant mix and atmosphere were the most influential factors in shopping centers. Thus, managements of shopping malls can increase their mall attractiveness by identifying optimal retail tenant mix and by supporting them with appropriate atmosphere.
    Keywords: retailing, shopping center, customer satisfaction, attractiveness factors
  • Tayebeh Abbasi, Shahriyar Hassanpour, Rahman Hasalipour Page 17
    Environmental challenges of the present time in the fields of technological advances, increasing customers’ expectations, and the necessity of organizational flexibility have made organizations look for new ways to preserve themselves in the market. In this respect, many organizations have resorted to staff empowerment and commitment. This study aims to examine the relationship between staff empowerment and organizational commitment and their effects on the study population of this paper. This survey is of correlation type using descriptive methods with applied goals. Statistical population of the study included the personnel of Bagherololum Hospital in Ahar Town. The results showed a positive and significant correlation between staff empowerment and commitment.
    Keywords: empowerment, organizational commitment
  • Mohammad Taleghani, Nasser Hamidi, Ali Reza Mousavifar Page 25
    Environment conditions have placed the large organizations in a situation that some of them should continuously make efforts and compete in order to survive and to keep dominance in industry. So evaluating the indices of supplier's performance; auto pieces manufacturing organizations can try to increase the customer's satisfaction. The classical models of Supplier's performance evaluation were based on Production Cost control and efficiency. But now, unforeseen changes in business environment and managerial challenges have resulted in intense competition among the companies, entailing the consideration of non-financial indices. Achieving the target industrial indices such as (Process Audit, Product Audit, Time on Delivery, Cost of Quality, Part per Million, Overall Equipment Effectiveness and Measuring Customers Satisfaction) lead to excellence and customer's satisfaction in organizations. Using the above-mentioned indices as well as the scientific data and theoretical studies, this study offers a model integrating decision making model and Radar logic in organization excellence model (EFQM(and ranks of Faravari & Sakht Vehicle part manufacture Company Suppliers accordingly..
    Keywords: Automotive Industry Requirement Indices, AHP, TOPSIS, EFQM, RADAR
  • Zohreh Danaesfahani, Habibollah Taherpour Page 33
    Current research has been done with the aim of identifying the effective factors contributing to the execution of “Chapter nine of civil services management Act (employee's empowerment)” in government organizations. In order to conduct research based on descriptive-surveying methodology, a questionnaire was devised. Drawing on theoretical literature and ideas of advisor, counseling professors and experts, 27 questions were included in the questionnaire. After determining sample size, questionnaire was distributed among executers of this law in Tehran and Qazvin executive organizations which had been selected randomly. SPSS Software and factorial design were used to analyze research results.Research results showed that six factors were considered as effective factors influencing the execution of chapter nine of civil services management Act. These factors are as follow in order of their priority: “Information Technology and Executer Tendency”, “Support and Participation", "Organizing”, “Modality of Strategy”, “Social Condition and Simplicity of Strategy” and “Coordination”.
    Keywords: Execution_Strategy_Chapter nine f of civil services management Act_Empowerment
  • Beitoollah Akbarimogaddam, Mahdi Behbodi, Farzaneh Jafari Page 51
    As the number of Iranian internet users exceeds 33 million, businesses in Iran are making the transition from traditional methods to electronic methods. Also, with the rapid development of e-commerce, the internet, and banking and financial sectors, customers are encouraged to utilize electronic banking. It is necessary for banking systems to consider the method of encouraging internet users to perform electronic transactions through online advertising in order to maintain and develop their market, and also increase the satisfaction of their customers. This study evaluates the influence of online advertising on the levels of arousal and creating positive attitudes toward brands. After assessing the validity (content validity) and reliability (with a Chronbach's alpha of 80%) of the study, 161 questionnaires were collected and statistical data analysis was done by using the SPSS software and employing the Student's t-distribution method. The findings suggest that online advertising has a great impact on encouraging banking customers to perform electronic transactions.
    Keywords: Internet advertising, Internet banking, Arousal, Pleasure
  • Naser Javaherizadeh, Mohammad Bamani Moqadam, Mina Khosravi Page 61
    Based on the life cycle model for the year period 2010-2011(1389), this research is conducted to assess the passenger's satisfaction with the services rendered by Iran Air as well as to determine the satisfaction of those passengers who were in direct contact with sales staff, airport services and in-flight personnel. Moreover, this study investigates the factors contributing to Iran Air passenger's satisfaction and categorizes them from passenger's point of view. This research comprises one main question and four sub-questions and one main assumption and four sub-assumptions. The statistical population is composed of passengers who have had at least two domestic and/or international flights in 2 years. Among this population, a sample comprising 385 passengers using clustering method has been chosen. A questionnaire based on Calakuta model and in form of Likert spectrum has been devised and distributed and the information has been extracted. The methodology for gathering the information is in form of filed. For analyses and interpretation of the information, the SPSS software has been used. The result of this research is reveals the fact that the level of Iran Air passengers satisfaction in all three stages of attraction, promotion and maintenance is above the average. Also, the satisfaction with sales, airport and in-flight services stands above average. The factors effecting the passenger's satisfaction can be categorized and prioritized as: 1-Satisfaction with credibility and brand of the company, 2-Satisfaction with services rendered to frequent fliers, 3- Satisfaction with quality of services, 4-Satisfaction with price (ticket, accompanied baggage, special services), 5-Satisfaction with after ticket sales services, 6- Satisfaction with flexibility of services, 7- Satisfaction with flights safety.
    Keywords: Satisfaction, quality of services, flexibility of services, after ticket sales services
  • Mohammad Soleymani, Jafar Sadeq Feyzi, Yosef Pashazadeh, Jafar Barzegar Qarabag Page 73
    Knowledge sharing is an important step in knowledge management whereby knowledge is exchanged among individuals. During this process explicit or tacit knowledge can be passed from one to another with the possibility of creating new knowledge. Excellent knowledge sharing leads to development and improved service quality in organizations. However, to obtain the competitive advantages in public organizations, providing quality services to the society members must be strongly considered. Many effective factors contributing to knowledge sharing have been already identified in previous studies. However they focused on technological and organizational aspects rather than individual aspects of knowledge sharing. Therefore, we studied the individual aspects involved in the quality of knowledge sharing. The correlation between awareness, motivation, personality and trust in knowledge sharing was studied. Our results showed a direct and significant correlation between each of above -mentioned individual factor with quality of knowledge sharing (Correlation coefficient: 0.826, 0.796, 0.722 and 0.245 respectively, P<0.01) confirming our hypothesis.
    Keywords: Knowledge sharing quality, awareness, trust, motivation, personality