فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1390)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان اشراقی صفحه 1
    قزوین به مناسبت موقعیت جغرافیایی مساعد خود، از ازمنه کهن به یکی از کانون-های تمدنی در فلات ایران بدل گشت. بواسطه موقعیت سوق الجیشی شهر قزوین و قرارگرفتن آن بر سر راه های شرق و غرب، این شهر چه در دوران پیش از اسلام و چه در دوران اسلامی از اهمیت نظامی و سیاسی برخوردار بوده است. پس از فتح ایران به دست اعراب مسلمان، قزوین در زمره یکی از ثغور دارالاسلام درآمد. فرایند بسط و توسعه قزوین که از عهد خلفای عباسی آغاز شده بود، در عصر سلجوقیان رونق دو چندان یافت. در پس منازعات ایران و عثمانی در زمان صفویان، شاه طهماسب اول صلاح کار در این دید که قزوین را بعنوان پایتخت برگزیند. در جستار حاضر ضمن بررسی جایگاه سیاسی و نظامی قزوین در اعصار گوناگون، آثار و ابنیه تاریخی این شهر خاصه آنان که در عهد صفویه احداث شده اند- معرفی می گردند.
    کلیدواژگان: صفویان، تاریخ، آثار و ابنیه تاریخی، قزوین
  • حسین آبادیان صفحه 17
    مقاله حاضر، رقابتهای بریتانیا با روسیه به منظور مهار سیاستهای این کشور را در ایران به بحث می گذارد؛ در این راستا بر تحولات پانزده سال آخر قرن نوزدهم میلادی بسیار تاکید شده است. بخشی از این دوره، مقارن است با زمان تصدی حزب محافظه-کار و نخست وزیری لرد رابرت سسیل سالزبوری در بریتانیا و ماموریت سرهنری دراموند ولف در ایران. در این مقاله سیاستهای حزب محافظه کار در قبال ایران در دوره مزبور کاویده شده و همگرایی ها و واگرایی های وزارت خارجه بریتانیا با وزارت امور هندوستان، برای یافتن راه حلی به منظور صیانت از مرزهای هند در برابر روسیه، بررسی شده است
    کلیدواژگان: دسته یهودیان، امتیازات اقتصادی، هندوستان، دولت بلاگردان، ولف
  • ایرج تنهاتن ناصری صفحه 49
    با نگاهی به تاریخ ایران چنین استنباط می شود که شالوده حاکمیت در این سرزمین بر دو رکن اعتقاد و عرف قرار داشته است. صفویان بر اساس اعتقاد مردم به خاندان ایشان به حکومت رسیدند و حدود دویست و پنجاه سال حکومت کردند. اما سقوط صفویان نه تنها به حاکمیت آنان پایان داد بلکه قداست آن خاندان را بطور قابل ملاحظه ای بیرنگ کرد. از اینرو، از آن به بعد اساس حاکمیت بر عرف قرار گرفت که شامل قدرت و اصالت خاندان میشد. نادر، بر مبنای قدرت و اقبال مردم به حکومت رسید و هرگونه مخالفتی را با کشتار مخالفین و تبعید ایلات سرکوب کرد. اما حکومت نادر زمینه اغواکننده ای را برای جاه طلبی و زیادت خواهی سایر روسای ایلات بوجود آورد. قتل نادر این فرصت را برای سران ایلات جهت پیگیری اهداف دیرینه شان فراهم کرد. ظهور رقبای متعدد برای دستیابی بسریر قدرت، موجب جنگها، قتل عام، غارت، و آوارگی مردم ایران گردید. پیروزی کریمخان بر رقبایش برای حکمرانان مناطق و روسای ایلات چندان خوشایند نبود و با وجود حکومت شاهرخ در خراسان، بسختی حاکمیت کریمخان را پذیرا بودند. حکام و روسای ایلات فارس بخصوص لار، اقتدار کریمخان را در فارس تهدیدی جدی برای حاکمیت منطقه ای خویش تلقی میکردند. توسعه طلبی حکام لارستان در هنگام حکومت حاجیخان کالی، برادر نصیرخان، به حدی رسید که در صدد تصرف شیراز برآمد. چون حکومت لارستان و سبعه به محمد نصیر خان رسید، وی تا حد ممکن حاکمیت کریمخان را نپذیرفت. این امر موجب تنش و برخورد هایی خونین بین شیراز و لار شد.
    کلیدواژگان: لارستان، محمد نصیر خان لاری، کریمخان زند، _ فارس
  • ابوطالب سلطانیان صفحه 63
    فعالیتهای فرهنگی- آموزشی میسیونر های لازاریست فرانسوی، بخشی از تاریخ فرهنگی ناشناخته دوره قاجار را تشکیل میدهد که بازتاب چندانی نیافته و مورد بررسی قرار نگرفته است. هیئتهای لازاریست (کاتولیکها) که از پشتیبانی سیاسی- اقتصادی دولت فرانسه نیز برخوردار بودند، پس از ورود به ایران، از دوره محمدشاه (1264 -1250ه. ق.)، به برپایی نهادهای فرهنگی و آموزشی خود پرداختند. این نهادها عبارت بودند از مدارس، کلیسا ها، چاپخانه ها، و نهادهای دیگری که فعالیتهای مذهبی و عرفی آنها، بویژه در مناطق غربی ایران، همچنان تا آستانه جنگ جهانی اول ادامه داشت. بررسی روند تاسیس این نهاد ها و کم و کیف و محتوای آموزشی آنها که به زبان فرانسه بود، بخشی از این پژوهش را تشکیل میدهد؛ از سویی، روی آوری لازاریستها به آموزش علوم جدید و زبانهای اروپایی و نیز رویکرد بسیاری از ایرانیان به زبانهای فرنگی، بویژه فرانسه که زبان فرهنگی- سیاسی آن روزگار نیز بشمار میرفت، سبب گسترش بیشتر این نهادها و فعالیتهای آموزشی آنها در ایران گردید؛ با این همه، این فعالیتها با چالش های سیاسی- اجتماعی گوناگونی نیز روبرو بودند که بر کارکرد آنها تاثیرگذار می شد. بررسی و تجزیه و تحلیل این چالشها و تاثیرات آنها و نیز ارزیابی نقاط قوت و ضعف کارکرد فرهنگی لازاریستها بخش دیگری از این پژوهش را تشکیل میدهد.
    کلیدواژگان: مسیحیان، _ لازاریستها، مدارس، فعالیت فرهنگی، علوم و زبان
  • حسین کیان راد صفحه 87
    موقعیت جغرافیایی سرزمین الیمایی، واقع در بخشهایی از خوزستان امروزی، باعث شده بود تا این ناحیه، نقش واسطه را میان آبراهه هایی که به راس خلیج فارس ختم میشدند با فلات ایران و همچنین میانرودان ایفا کند. عبور یکی از مهمترین جاده های بازرگانی ایران از این سرزمین در کنار باروری ناشی از جریان داشتن چندین رودخانه باعث شده بود که الیمایی به کانون اقتصادی و بازرگانی مهمی در دوره اشکانی تبدیل شود.
    آثار باستانی برجای مانده از فرمانروایان محلی الیمایی همچون سنگ نوشته ها، سنگ نگاره های صخره ای، و مهم تر از همه، سکه های فراوان، نشان از رونق این سرزمین در دوره مورد نظر دارد. وجود دو درمسرا در شهرهای سلوکیه کنار هدیفون (جراحی) و شوش (سلوکیه کنار اولائوس) میتواند تایید دیگری برای این رونق اقتصادی باشد. سکه های ضربشده در این درمسراها، متاثر از سکه های عصر سلوکی دارای نقوشی همچون هلال ماه، ستاره، سر اسب و نقشی لنگرگونه هستند. مسئله اصلی در پژوهش کنونی، تفسیر نقوش مذکور و چگونگی ارتباط آن با سرزمین الیمایی و فرمانروایان محلی آن است. از اینرو پیوند برخی نقوش موجود بر روی سکه های الیمایی با دریا و دریانوردی و ایزدان یونانی و ایرانی مرتبط با آب و رودخانه بعنوان یک فرضیه مطرح شده است. در این میان، ردپای دو ایزد پوزوئیدون و آرتمیس، پررنگتر است. ایزدبانو آناهیتا و نانایا بعنوان معادلهای آرتمیس در ایران و میانرودان نیز قابل توجهند و اینکه بر اساس منابع نوشتاری، پرستشگاه های ثروتمندی متعلق به آنها در ناحیه الیمایی وجود داشته است.
    کلیدواژگان: آب، _ آناهیتا، سکه های الیمایی، پوزوئیدون، اشکانیان، آرتمیس
  • بهروز گودرزی صفحه 101
    اولین معاهدات مرزی بین ایران و همسایگانش که اسنادی از آن بجای مانده، در عصر صفویه و با امپراتوری عثمانی به امضا رسیده است. این معاهدات ابتدا بصورت مبادله نامه هایی کلی، حاکی از پذیرش صلح بجای جنگ بین سران دو طرف بود. بعدا اسنادی با عنوان «سنورنامه» یا «سنورنامچه» ممهور به مهر بزرگان به همراه نامه های سلاطین مبادله میشد. در نیمه دوم دوره صفویه ظاهرا با هدف تحکیم اعتبار این اسناد، جزئیات سنورنامه ها درون نامه سران دو طرف قرار گرفت. سنورنامه ها شامل مشخصات جغرافیایی نظیر نام شهرها، روستاها، کوه ها، دره ها، و مناطقی بود که خط مرزی از آنها عبور میکرد. در برخی موارد نام طوایف ساکن در نواحی سرحد و تابعیت آنها به هر طرف و نیز استحکاماتی که باید در مرزها ویران بماند هم ذکر میشد.
    کلیدواژگان: عثمانیان، _ مرز، صفویه، سنور نامه، معاهده
  • محمدباقر وثوقی، علی ستاری صفحه 113
    قبایل سرزمین فارس در دوره های زند و قاجار از گروه های تاثیرگذار و تغییرآفرین سیاسی و اجتماعی بودند. هنگامی که درآمدهای یک ایل پاسخگوی نیازهای آنها نبود به شهرها و بویژه شهر شیراز که از نظر آنها مرکز انباشت کالا و ثروت بود، هجوم میبردند و بقتل و غارت مبادرت مینمودند. شهر شیراز مرکز قدرت سیاسی ایران در دولت زند و مرکز حاکمیت سیاسی ایالت وسیع فارس در حکومت قاجار بود؛ بعلاوه مزایای اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی شیراز نیز موجب مطلوبیت آن برای قبایل شده بود.
    بدین سان آنها همسازگری و ناهمسازگری هایی با یکجانشینان شیرازی داشته اند. چگونگی، نقش، و تاثیر این فرایند در ساختار کالبدی فضایی شیراز از آغازحکومت زند تا پایان حکومت ناصرالدین شاه قاجار(1163ه. ق./1750م.تا 1313ه. ق./1895م.) با رهیافتهای تاریخی بررسی نشده است؛ همچنین اوضاع جغرافیایی در ایجاد زمینه-های همسازگری و ناهمسازگری های میان قبایل و یکجانشینان نقش داشته؛ فرایند همسازگری و ناهمسازگری قبایل یکجانشینان در ساختار فضایی محلات و فضاهای فرهنگی، اجتماعی، و اقتصادی شیراز تاثیراتی داشته که در اینجا بررسی شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ، یکجانشینان، _ زندیه، ایران، قبایل، قارجایه
|
  • Ehsan Eshraqi Page 1
    With its favorable geographical location, Qazvin has long been a center of civilization in the Iranian Plateau. Due to its strategic importance and being situated on the way to routes going to west and east, Qazvin has always enjoyed military and political significance in both the pre-Islamic and the Islamic period. After the Muslim Arabs’ conquest of Persia, Qazvin became one of the borders of Dar al-Salaam (the abode of Islam). The expansion process of the city of Qazvin, which had previously started since the Abbasid period, was accelerated in the Seljuk period. Following the conflicts between Iran and the Ottomon Empire during the Safavid dynasty, Shah Tahmasb, the First, deemed expedient to choose Qazvin as the capital. This study aims, beside an analysis of the political and military situation of Qazvin over a variety of ages, to examine the historic monuments and constructions of this city, mainly those built in the Safavid period.
    Keywords: History, the Safavid period, Historic monuments, constructions., Qazvin
  • Hossein Abadian Page 17
    The present article deals with Britain’s competitions with Russia aimed at controlling its policies in Iran; for this purpose, we focus mostly on the developments at the last fifteen years of the 19th century. Part of this period is concurrent with the administration of the British Conservative Party under the premiership of Lord Robert Cecil Salisbury in Britain and Sir Henry Drummond Wolff’s mission in Iran. The present study investigates policies of the Conservative Party against Iran over the said period and looks into the convergences as well as divergences between the British Foreign Affairs and the Ministry of Indian Affairs, for finding a solution to safeguard the Indian boundaries against Russia.
    Keywords: Jewish class., Scapegoat government, Wolff, Economic privileges, India
  • Iraj Tanhatan Naseri Page 49
    Having a look at the history of Iran, one can realize that, the foundation of governorship in this country was based on two factors, religious belief and tradition, as the Safavids came to power according to the former category and ruled for more than two centuries. The fall of the Safavid dynasty not only ended their ruling, but decreased their holiness drastically. Therefore, from then on the basis of ruling depended more on power and family nobility of ruling classes. The accession of Nadir to the throne of Iran was based on the approach of Iranian people and his power. He suppressed any opposition movements and banished rebellious tribes; nevertheless, created a persuasive ground for other tribal chiefs’ ambition and loving power. The killing of Nadir, offered a desirable opportunity for the tribal chiefs in pursuing their long-standing aspirations. The appearance of many rivals in the scene of political power in order to grab the throne of Iran, produced wars, massacres, looting and homelessness in most part of the country. Considering Shahrukh’s Kingship in Khurasan, Karim Khan’s victories over his rivals, were not pleasant for many of the tribal chiefs. It was very hard to except a low ranking family such as Karim Khan in power. The local governors and tribal chiefs of Far, especially in Larestan, the power of Karim Khan was considered as a serious threat to them in that region. The local ruler in Larestan, like the other region in Iran, was hereditary. On the other hand, the economic foundation of Larestan was completely depended on trade. The local rulers always endeavoured to extend their influence from Shiraz, in north to the shores of the Persian Gulf, in south which could be estimated about 624 km in length. When Nasir Khan took power in Larsetan and Sab’ah, tried hard to deny the authority of Karim Khan so far as possible. This policy produced tensions and conflicts between Shiraz and Lar. Therefore, Naiser Khan decided to support the rivals of Karim Khan, Azad Khan and Muhammad Hassan Khan Qajar. He Would have been appointed as governor of Fars if Karim Khan could be defeated. The purpose of this paper is to study and analyze the relations between Nasir Khan and Karim Khan Zand, according to reliable sources.
    Keywords: Nasir Khan Lari, Larestan, Karim Khan Zand., Shiraz
  • Aboutaleb Soltanian Page 63
    The cultural relation between Iran and France was a result of the Russian's wars against Iran. Hence, the cultural activities of the French Lazariste Missionaries, especially among the Christian society of Iran, make an important part of this relation and a portion of unknown history of the Qajar era that has not been much investigated and reflected. From Mohammad Shah's period (1250–1264 A.H.), the Lezariste Missionaries have begun to establish their cultural and educational institutions, such as many schools, colleges, printing-houses, churches, etc. especially in the western regions of Iran. This trend has continued until the threshold of the First World War. Therefore, the establishment of these institutions and the quality and quantity of their instructions that were in the French language, form a part of this study. The French language that was the most important diplomatic and cultural language of the day, and on the other hand, the interest of many Iranians in European languages, especially French that was instructed by the Lazariste institutions has been investigated in this research. Furthermore, the investigation of the socio-political challenges in front of the Lazariste activities, in order to present a better evaluation of their operations, forms another part of this article.
    Keywords: Lazaristes, Schools, Cultural activities, Sciences, languages, Christians
  • Hussein Kian Rad Page 87
    The geographic location of the Elamite terrain which lies in parts of today's Khuzestan caused a middle-man-role for this region situated in between water-ways leading to the head of the Persian Gulf and Iranian plateau and Mesopotamia. In addition to the fact that this territory, possessing several rivers, was very fertile, the reality that of one of the most important Iranian trade-routes was crossing Elymais, lead to the development of an economical and trading-center there during the reign of the Arsacids. Archaeological founds like inscriptions, reliefs and, which is most important, hoards of coins left from local Elamite rulers distinctively show the kingdom's glory in the examined period. The existence of two mints at Seleucia-Hediphon and Susa (Seleucia-Eulaeus) might be another evidence for economical splendor. The issued coins of the two evoked mints are influenced by models of the Seleucid Era and bear symbols like moon, stars, horse-head and anchor-like images, the latter not having been entirely studied so far. In recent studies, some link between portraits on the fronts of Elamite coins with ocean, marine and Greek gods related to water and rivers have been discussed as hypotheses. Poseidon and Artemis are of particular importance in this context. The gods Anahita and Nanaya are, as Iranian and Mesopotamian equivalents of Artemis, noteworthy, since based on written records, there existed temples related to them in the region of Mesopotamia.
    Keywords: Artemis, Poseidon, Water., Arsacids, Anahita, Elamite coins
  • Behrouz Goudarzi Page 101
    The first Border Treaties of Iran, the documents of which are available, were signed in Safavid Period between Iran and Ottoman Empire. Treaties were initially in the form of Royal Letters which were exchanged between heads of countries. They involved acceptance of peace instead of war. Later on, officially sealed documents called Sonurname were exchanged together with them. These documents contain details of border lines such as cities, villages, mountains, valleys, rivers, etc. Moreover, in some cases, the names of the tribes that lived in border area which belonged to each party were mentioned in Sonurname. In the second half of the Savid Period the content of Sonurnames transferred to the Royal Letters in order to be validated.
    Keywords: Border, Sonurname, Treaty, OHomans., Safavid
  • Mohammad Baqer Vosuqi, Ali Sattari Page 113
    The Fars tribes living during the Zand and Qajar dynasties served as some politically and socially influential groups of their period. When the revenues of a tribe did not suffice their necessities, they would attack other cities, mainly Shiraz, where there were abundant wealth and goods, and they would plunder, pillage and murder everywhere. Shiraz was the political center of Iran during the Zand period as well as the center of political power in the vast land of Fars for the Qajar dynasty. In addition, the economic, social and cultural advantages of Shiraz made them establish some congruities and incongruities with the sedentary tribes of Shiraz. The manner, role and influence of this process in the spatial framework of Shiraz from the Zand period up to the end of the Qajar dynasty (1750-1895) have not been examined under any historical studies. The geographical conditions further contributed to such congruities and incongruities among the nomadic-sedentary tribes of Shiraz. This paper deals with the processes involved in the congruities and incongruities established among the nomadic and sedentary tribes of Shiraz which influenced the localities and the cultural, social and economic environments of the city
    Keywords: Zand, Qajar Dynastien, Nomadic tribes, IRAN, History, Sedentary tribes