فهرست مطالب

الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 23، خریف 2012)

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 23، خریف 2012)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی سلیمی، رضا کیانی صفحه 1
    رنگ یکی از عناصر مهم در تصویرسازی های هنری در شعر است و هر شاعری در به کارگیری و کشف دنیای اسرار آمیز آن، تجربه ای منحصر به مفرد دارد. دو شاعر نقاش، سهراب سپهری و سعدی یوسف، دو تجربه ی متفاوت در این زمینه از خود بر جای نهاده اند. از یک سوی، رنگ نزد هر دو شاعر، از یک پدیده دیداری به یک امر ذهنی تبدیل شده است و لذا عنصری با اهمیت در ساختار هنری شعر آنها دو شمرده می-شود. اما از سوی دیگر، هر کدام از آن دو، رنگ را به گونه ای متفاوت از دیگری کاربرده-است. سپهری با الهام از مکتب رمانتیک و به شکلی خوش بینانه آن را نشانه ای از زیبایی ها دانسته است، اما سعدی یوسف آن را به عنوان نمادی برای پیکارهای سیاسی و اجتماعی استعمال نموده است و با دیدی بدبینانه و متاثر از مکتب واقع گرایی از آن استفاده کرده است. تفاوت آشکار کاربرد رنگ در شعر دو شاعر، به گونه ای است که در بسیاری از شعر سپهری می توان جای رنگ ها را با هم عوض کرد، اما در شعر سعدی یوسف چنین کاری امکان-پذیر نیست. این پژوهش کاربردهای رنگ در شعر این دو را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: رنگ درشعر، رمانتیک، واقع گرایی، سهراب سپهری، سعدی یوسف
  • انسیه خزعلی، سمیه اونق صفحه 21
    شخصیت عنصر بارز و محوری در رمان است و چگونگی پردازش شخصیت توسط رمان نویس از سویی بیانگر دیدگاه و نگرش اوست و از سوی دیگر سطح فنی و هنری رمان وشیوه نقل آن را به نمایش می گذارد. خوله القزوینی رمان نویس معروف کویتی دارای نگرش های دینی، اززمره ادیبان متعهدی به شمار می رود که دارای آثار فراوان و شایسته نقد وبررسی است ولیکن این آثار، کمتر مورد مداقه و تحلیل قرار گرفته است.
    این پژوهش با تعمق در دو رمان «البیت الدافئ» و «سیدات و انسات» از این نویسنده، سبک پردازش شخصیتها را در آثار اومورد توجه قرار داده و جاذبه و دافعه شخصیتهای داستان، پیچیدگی یا سادگی و در دسترس بودن آنها را با عنایت به شیوه خاص مولف مورد بررسی قرار داده است.
    با وجود کثرت شخصیتهای زن دردو رمان، گرایشهای زن گرایانه در آثار او مشاهده نمی شود بلکه گرایشهای سنتی او در گوشه و کنار رمانش کاملا نمایان است همچنین در ترسیم شخصیتها، ایشان تلاش می کند با استفاده از شیوه تحلیلی مستقیما روحیات و خصایص شخصیت را در اختیار خواننده گذارد بدون اینکه خواننده با تلاش و زحمت به آنها دست یابد و از شیوه تمثیلی که ویژگی های شخصیت را با اعمال و گفتارش به نمایش می گذارد، دربسیاری از صحنه ها احتراز دارد. پژوهش حاضر با بهره گیری از شیوه توصیفی – تحلیلی و استفاده از روش کیفی به تحلیل محتوای رمانهای مذکور پرداخته و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای می باشد.
    کلیدواژگان: خوله القزوینی، رمان، شخصیت پردازی، تمثیل، تحلیل
  • هادی رضوان صفحه 51
    در آیات 30 تا 33 سوره ی «ص» ماجرای عرضه کردن اسبان تیزرو و چابک بر حضرت سلیمان (ع) آمده است. در آیه ی 31 از دو صفت «صافنات» و «جیاد» سخن به میان می آید که مفسران در بیان معنی این دو، نظرات گوناگون دارند. آیه ی 33 هم به مسح کردن ساق ها و گردن های اسبان توسط سلیمان اشاره می کند. به نظر نویسنده ی این مقاله، میان دو آیه ی 31 و 33 ارتباط لطیفی است؛ این، ارتباط لف و نشر مرتبی است که دو کلمه ی «صافنات» و «جیاد» در آیه ی 31 و دو کلمه ی «سوق» و«اعناق» در آیه ی 33 آن را پدید آورده اند. این آرایه بدیعی، علاوه بر زیبایی خاص خود، به معنا و جان کلام هم جمال دیگری بخشیده است. زیبایی این آرایه را در ارتباط با شکل خاصی از تفسیر قرآن می توان تحلیل کرد.
    کلیدواژگان: سلیمان، مسح، صافنات، جیاد، لف و نشر، سوره ص
  • دکترسید ابوالفضل سجادی، سمیرا فراهانی صفحه 73
    بیان ادیبانه و هنرمندانه ی معانی و مفاهیم قرآن کریم یکی از دلایل اعجاز بیانی این کتاب آسمانی است. زیبایی قرآن چه از نظر مفاهیم آن و چه از نظر ظاهر و ساختار سوره ها شگفت انگیز و قابل تحسین است. بیان دل نشین آیه ها، تعبیرهای زیبا و لطیف و به کارگیری صنایع ادبی و بلاغی به قرآن جلوه و طراوت خاصی بخشیده است. کنایه یکی از این صنایع ادبی و از ظریف ترین و لطیف ترین آنهاست. بیان مبهم و پوشیده ی حقایق، به ظاهر آیه ها صورتی ادبی می بخشد که مخاطب به مدد قوه ی ذوق و لطافت طبع خویش، به درک و کشف نکات نهفته در باطن آنها پی می برد و پرده از صورت ظاهری کلام برمی دارد. در این پژوهش تلاش بر آن است تا کنایه های موجود در جزء سی ام قرآن کریم مورد بررسی قرار گیرد تا در نهایت معنای اصلی آیه ها استخراج گردد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، علم بلاغت، اسلوب کنایه
  • حسین یوسفی (آملی)، فاطمه خرمیان صفحه 99
    ادبیات، شکلی از ارتباط بوده و هر اثر ادبی با آثار پیش و پس از خود در ارتباط گفت و شنودی است که به آن گفت وگو یا مکالمه گویند. در گفت وگو و مکالمه، همواره نیاز به شخص دومی است تا اولین صدا ایجاد شود و صدای دوم، پاسخ به آن صداست؛ بدین ترتیب، در کنار مکالمه گرایی یک اثر، صداهای مختلف نیز از آن اثر شنیده می شود.
    مقاله ی حاضر، بر آن است تا امکانات گفت وگویی (مکالمه گرایی) را در آثار توفیق الحکیم، نمایشنامه نویس مصری، به ویژه اثر مهم او، «اهل الکهف» را با تحلیل محتوا مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهد و جلوه های آن یعنی چندصدایی و بینامتنیت را بررسی کند؛ هم چنین تاثیر فرهنگ خودی یعنی قرآنی را بر اثر مذکور، مورد ارزیابی قرار دهد.
    کلیدواژگان: مکالمه گرایی، چندصدایی، بینامتنیت، توفیق الحکیم، اهل الکهف
  • خلیل پروینی، روح الله نصیری، کبری روشنفکر، محمدرضا خاکی صفحه 125
    هر چند نمایشنامه، در دوره ی معاصر وارد ادبیات عربی شده، با بررسی آثار کلاسیک ادبیات عربی، روایت ها و حکایت هایی یافت می شوند که ظرفیت های نمایشی قابل توجهی دارند. با معرفی چنین حکایت هایی، می توان دست مایه های ارزشمندی در اختیار درام نویسان معاصر قرار داد؛ بدین طریق، هم آثار ادبی گذشته برای نسل معاصر باز تعریف می شود و هم آثار نمایشی معاصر از غنا و محتوای بیشتری برخوردار می گردد. در این مقاله، درصدد ظرفیت سنجی نمایشی مقامات حریری هستیم.
    مقامات حریری، مشتمل بر پنجاه حکایت درام گونه است که بین سال های 495 تا 504 ه.ق. نوشته شده است. با بررسی حکایت هایی از «مقامات حریری» مشخص شد که این حکایت ها، عناصر «ساختاری درام» چون: تعریف، هماهنگی، آشفتگی، کشمکش، هول و ولا، نتیجه و همچنین «عناصر نمایشی» چون موضوع، حادثه، شخصیت، گفتگو، زمان، مکان و حرکت (عمل دراماتیک) دارند. در این مقاله، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، عناصر نمایش در«مقامات حریری»، ظرفیت سنجی شدند تا بسآمد عناصر نمایشی در مقامات حریری مشخص شود، همچنین توجه درام نویسان معاصر به اقتباس موضوعات نمایشی از این کتاب، معطوف شود.
    کلیدواژگان: عناصر نمایش، ساختار درام، مقامات حریری
  • زهرا افضلی، مهری خیری زاده صفحه 149
    رمان، یکی از انواع داستان است که در دوره ی معاصر، یکی از ابزارهای مناسب برایبه تصویر کشیدن مسائل و مشکلات زندگی بشر و بیان افکار، عقاید و اندیشه ها محسوب می شود. این فن، اجزا و عناصر گوناگونی دارد که هر یک دارای نقش و اهمیت خاصی در ساختار هنری آن هستند. عنصر درونمایه، که گاه از آن به فکر اصلی یا مضمون یا پیام داستان تعبیر می شود، یکی از عناصر اساسی داستان است. این عنصر، عبارت است از: دیدگاه و جهت گیری نویسنده، نسبت به موضوع داستان که مانند رشته ای در خلال اثر کشیده شده و ضمن ایجاد وحدت و هماهنگی، اجزا و عناصر داستان را به یکدیگر پیوند می دهد. نویسنده، این عنصر را به طور صریح یا غیرصریح به کار گرفته و فکر و اندیشه ی خود را از طریق آن به خواننده القا می کند. خواننده نیز می تواند به وسیله ی سرنخ های معینی آن را از لابه لای اجزا داستان، کشف کند و به فکر و اندیشه ی نویسنده پی ببرد.
    در پژوهش حاضر، عنصر درونمایه در رمان «الطریق الطویل» اثر نجیب الکیلانی، نویسنده ی برجسته ی معاصر مصری، نقد و بررسی شده است. نویسنده در رمان مذکور به منظور طرح درونمایه از روش غیرصریح، بهره جسته و آن را در افکار و تخیلات شخصیت های رمان گنجانده است. طبق بررسی های به عمل آمده، برای کشف درونمایه در این رمان ده سرنخ وجود دارد که با دقت و تامل می توان این عنصر را از طریق آن ها استخراج کرد. بر همین اساس، استنباط می شود که رمان یادشده به دلیل برخورداری از عنصر درونمایه، رمانی تحلیلی و هدفدار است و نویسنده با خلاقیت و مهارت توانستهایده و عقیده ی خود را به مخاطب عرضه کند
    کلیدواژگان: رمان معاصر، نجیب الکیلانی، الطریق الطویل، درونمایه
  • وحید سبزیانپور، پیمان صالحی صفحه 175
    در کاخ شکوهمند «شاهنامه»، دادگری، صدرنشین، و ستم ستیزی از ستون های این کاخ باشکوه است. شباهت حیرت آور عدالت خواهی ایرانیان در شاهنامه و منابع عربی، نشان از سرچشمه های فرهنگی و فکری مشترکی دارد که این دو منبع کاملا متفاوت از آن سیراب شده-اند. فردوسی، شاهنامه را با انگیزه ی ایران دوستی، در قالب سبک ادبی حماسه و به زبان فارسی سروده است؛ حال آنکه منابع عربی با انگیزه های دینی، تاریخی، اخلاقی و ادبی نوشته شده و موضوعات ایرانی به شکل اشاره و جمله های معترضه در لایه های پنهان این متون دیده می شود. تفاوت فاحش بین شاهنامه و متون عربی از یک سو و شباهت بسیار نزدیک موضوع عدالت ایرانیان در هر دو منبع، نشان از زاویه ی جدیدی در شناخت واقعی شاهنامه دارد؛ زیرا منابع عربی به منزله ی «سر دلبران در حدیث دیگران»، علاوه بر تبیین موضوع عدالت خواهی در ایران باستان، بیان کننده میزان انصاف، امانتداری و واقع نگری فردوسی در ارائه ی مبانی و اصول فکری و فرهنگی ایرانیان و برائت وی از شایبه ی گزافه گویی و تعصب ایرانی است.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، ایران باستان، عدالت، منابع عربی
|
  • Ali Salimi, Reza Kiani Page 1
    Color is one of the important elements of the artistic imagination in poetry and hence, every poet applies this unique technique to discover a mysterious world. Iranian poet Sohrab Sepehri and his Iraqi counterpart Saadi Yousif have diverse experiences in this field. To these poets, the color has been transformed from a phenomenon to a mental setting hence; this element is counted as an important artistic structure in their poems. However, they have applied this color differently. Sepehri inspired by Romantic School and optimistically sees it as a sign of beauty but Saadi has used it as a symbol for political and social struggles pessimistically influenced from Realist School. The manifested differences of application of color in the poetry of the two aforementioned poets are in a way that Sepehri in a large number of his poems could change the place of colors but such has not been seen in the woks of Saadi. The current paper attempts to review the application of colors in the poems of these two poets.
    Keywords: Romanticism, Realism, Sohrab Sepehri, Saadi Yousif
  • Ensiyeh Khazali, Somayyeh Ownaq Page 21
    Characters are central and essential elements in a novel, the manner in which a novelist develops characters and expresses viewpoints on the one hand and illustrates the level of technical and aesthetic mastery on the other. The novels of Khula al-Qazwini, a famous Kuwaiti novelist with religious outlook and a committed literary figure has received little analytic attention so far. Reflecting on two of his novels “Al-Bayt al-Dafi’ and Sayyidat wa Anisat, this research examines the feminine viewpoints of this novelist while concentrating on her style of character development as well as complexity and simplicity. Despite the multiplicity of female characters in these two novels, Khula’s anti-feminist viewpoints are completely evident in portraying her characters. Additionally, in developing the characters, she attempts to directly present the mental states and qualities of character to her readers, and avoids allegory and ostentation in many scenes. This research analyzes the content of these novels by employing a qualitative descriptive-analytic method.
    Keywords: Khula al Qazwini, Novel, Characterization, Allegory, Analysis
  • Hadi Rezvan Page 51
    In the verses 30 to 33 of Chapter Sad of the holy Qur’an, the story of displaying the high-breed horses before Solomon has been explained. In the verse 31 of the same chapter, we confront with two idioms i.e. Safenat (horses stood on three legs and the extremity of the fourth leg's hoof) & Jiad (high-breed horses) that have different meanings from the viewpoint of their exegetes. And, the verse 33 points to wiping of legs and necks of horses. It seems that there is a fine relationship between verses 31 and 33. This relationship is a kind of sorted complication and explication which is between "Safenat & Jiad" in the verse 31 and "Legs & Necks" in verse 33. These rhetoric figures of speech not only beautified the verse but also enriched its meaning.
    Keywords: Solomon, Wiping, Safenat, Jiad, Complication, Explication
  • Seyed Abolfazl Sajjadi, Samira Farahani Page 73
    One of the reasons of literary expression and miracles of Quran are its exalted meanings and artistic concepts in the form of rhetoric. Aesthetic beauty of the holy Qur’an, whether from the point of view of definitions or and structures are its wonderful and admirable verses. Their expression, interpretations and the application of rhetorical and literal aspects give this divine book a refreshing and specialized outlook. Also, idioms are one of the literary genres as well as elegant aspect. Expression of complex and hidden facts apparently make the divine verses complex and vague but audiences with their own help and talent as well as wit try to discover and understand those hidden concepts.
    Keywords: Quran, Semantics, Science of Rhetoric, Innuendo
  • Hussein Yousefi, Fatemeh Khorramian Page 99
    Literature is a form of communication and each literary work is in the form of dialogue with other preceding and succeeding works of art which creates a dialogic relation. In dialogue or dialogic relation, there must be a second person to initiate the first speech for which the second voice is a response. Therefore, different voices are heard along with the dialogic quality of a work of art. The primary concern of the present article is to demonstrate and examine the dialogic qualities and possibilities of Tofigh al-Hakim's works, the Egyptian playwright, notably his masterpiece Ahl al-Kahaf, focusing on aspects such as polyphony, interextuality as well as the effects of native culture, the holy Quran, on it.
    Keywords: Dialogism, Polyphony, Intertextuality, Tofigh al Hakim, Ahl al Kahaf
  • Khalil Parvini, Rouhollah Nasiri, Kobra Roshanfekr, Mohammad Reza Khaki Page 125
    Although theatre and play entered into Arabic literature during the contemporary period, with a review of classical Arabic literature, we find narratives and anecdotes that have considerable exhibitory or dramatic contents. Introducing such stories, we could provide invaluable resources to contemporary dramatists and thereby report past literal works for contemporary generation and provide contemporary exhibitory works with more mature content and richness. This article is an attempt to measure exhibitory capacity of Hariri’s Maqamat.Maqamat consists of fifty dramas written between 495-504 Hijiri. A review of stories from the Hariri work makes it clear that they have "dramatic structural" elements such as exposition, orchestration, disturbance, conflict, suspense as well as "exhibitory elements" like theme, event, character, dialog, setting and action.Using a descriptive and analytical method, the current paper tries to introduce exhibitory capabilities of Hariri’s "Maqamat" hence, to inspire contemporary dramatists with themes from stories of the proposed book.
    Keywords: Exhibitory Elements, Dramatic Structure, Hariri, Maqamat
  • Zahra Afzali, Mehry Kheirizadeh Page 149
    Novel is a kind of fictional story that in contemporary era is considered as suitable means in depicting problems and difficulties of human life as well as expressing their ideas and thoughts. This genre is made up of different components with each playing a significant role. A thematic element that is sometimes called as the main thought, topic or message is one of the fundamental element of the story. These include author’s idea about the subject matter of the story. It may be explicit or implicit. It is a means by which the author injects his ideas upon the reader. There are some clues in the text which lead readers to infer the theme of the story.The present study is about the inferring of the theme of Al -Tariq al -Tawil, a novel by a contemporary eminent Egyptian writer Najib al-Keilani. The author has presented the theme of this novel implicitly taking into account thoughts and imaginations of characters. There are ten clues for inferring the implicit themes of this novel, which can be deduced with great care.One can say that this novel, because of richness in theme, is an important ones. Also, the author, skillfully, has conveyed his ideas to readers.
    Keywords: Contemporary Novel, Najib al Keilani, Al, Tariq al Tawil, Theme
  • Vahid Sabzianpoor, Payman Salehi Page 175
    In the glorious mansion of "Shahnameh", justice, leaders and anti-oppression are some of the magnificent columns. Amazing similarity of the justice system of Iranians in Shahnameh and Arabic sources shows a common cultural and intellectual origin of the two. Ferdowsi wrote Sahnameh, with the motive of friedship, in literary and epic style in Persian. Whereas, Arabic sources have been written with religious, historical, literary and ethical motives where Iranian subjects can be seen in reference and parenthetic in hidden layers of the texts. Dramatic differences between the Shahnameh and Arabic texts on the one hand and very close resemblance of the Iranian justice in both sources show a new angle in recognizing Shahnameh, because the Arabic sources known as "the head mistress in using others" in addition to explaining justice in Ancient Iran are indicators of the amount of equity, fraudulent and insight on Ferdowsi in presenting Iranians’ intellectual and cultural foundations and acquit him of the alloy exaggeration and prejudice.
    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, Ancient Iran, Justice, Arabic Sources