فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 45 (بهار 1392)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 45 (بهار 1392)

  • 190 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/02/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید محمد قاسمی صفحه 7
    مهمترین رسالت پیامبر گرامی اسلام(ص) و ائمه هدی(ع) ابلاغ پیام الهی به بندگان خدا به رساترین روش بوده است و برای نیل به این هدف از تمام ابزارها و شیوه های کارآمد بهره جسته اند. یکی از شیوه های بدیع و تاثیرگذاری که آنان در ضمن گفتارها و بیانات شفاهی خود فراوان از آن استفاده کرده اند یاری جستن از زبان حرکات و اشارات و به کارگیری نمادها و اشیا بوده است.
    محققان بر این باورند که در تفهیم و تفاهم و انتقال معانی، استفاده از پیامهای غیر کلامی در کنار گفتار و سخن میتواند نقشی موثر و جذاب ایفا کند به طوریکه نفوذ و تاثیر بیبدیل این روش بر مخاطب انکارناپذیر است.
    در این مقاله به نمونه های گوناگونی از روایات و سیره معصومین(ع) اشاره شده است که در آن هامیتوان شاهد خلاقیتهای هنری آن پیشوایان بر حق در مجسم نمودن و به نمایش در آوردن حقایق دینی و معرفتی بود.
    کلیدواژگان: معصوم، نمایش، ارتباط غیر کلامی، تجسم، پیام
  • محمدحسن میرزامحمدی، عبدالله افشار، سیدرسول شاهرضایی، محترم قبادی صفحه 23
    پژوهش حاضر با هدف ارزشیابی برونداد برنامه آموزش قرآن پایه پنجم ابتدایی در سال تحصیلی (89-1388) انجام شده است. داده های لازم شامل نمرات حاصل از آزمونهای صحت و سرعت روخوانی درس آموزش قرآن کتاب درسی و قرآن کریم و نظرات دانشآموزان درخصوص میزان علاقه آنها به قرآن میباشد. برای گردآوری داده ها از آزمون شفاهی پیشرفت تحصیلی، برای سنجش توانایی صحت روخوانی و سنجش سرعت روخوانی از کتاب آموزش قرآن کلاس پنجم دبستان و متن کامل قرآن کریم و نیز پرسشنامه سنجش نگرش و علاقه آنها به قرآن استفاده شده است. داده های گردآوری شده، با استفاده از انواع روش های آمار توصیفی (شمارش پاسخ سوالات، درصد، فراوانی، میانگین، انحراف معیار، جدول و نمودار) و آمار استنباطی (آزمون های آنالیز واریانس یکسویه، تعقیبی، T و خی دو با توجه به نوع داده ها تجزیه و تحلیل شده است. به طور کلی، یافته های تحقیق نشان داده که دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی در حد متوسط قرآن را صحیح میخوانند که اگرچه این وضعیت قابل قبول است لکن مطلوب نیست و با توجه به ماهیت نظام تربیتی کشور لازم است در این زمینه برنامه ریزی های دقیقتری صورت گیرد. این وضعیت در مولفه سرعت مناسب نیست به طوری که نتایج تحقیق نشان میدهد سرعت خواندن قرآن در دانش آموزان پنجم ابتدایی پایین است. یکی دیگر از یافته های تحقیق این است که توانایی دانشآموزان در صحت قرائت آیات مصحف شریف نسبت به آیات کتاب درسی خود در پایه پنجم ابتدایی ضعیفتر بوده است. در این خصوص لازم است استفاده بیشتری از کتاب قرآن در کنار کتاب درسی در مدارس صورت گیرد. نکته جالب اینکه اگرچه صحت و سرعت خواندن قرآن در دانشآموزان پایه پنجم ابتدایی، چندان مطلوب نیست اما آنان به قرآن علاقه مند هستند. یافته های حاصل از پرسشنامه نگرش سنج نشان داد نگرش دانش آموزان براساس میزان موافقت آنان با گزینه های پرسشنامه، عموما مثبت بوده است. بنابراین لازم است برنامهریزان و دستاندرکاران برنامه درسی قرآن، از این فرصت مناسب نهایت بهره برداری را به عمل آورند و ضعفهای موجود را برطرف کنند. یافته عمده دیگر این تحقیق آن است که دانشآموزان دختر پایه پنجم ابتدایی بهتر از پسران قرآن را قرائت میکنند. به طور کلی برونداد برنامه آموزش قرآن در پایه پنجم ابتدایی قابل قبول است اما مطلوب نیست. لازم است برنامه ریزان و دستاندرکاران امر، نسبت به این موضوع با حساسیت ویژهای عمل نمایند. براساس یافته های تحقیق، در پایان مقاله پیشنهادهای کاربردی جهت بهبود توانمندی های دانش آموزان در صحت و سرعت خواندن قرآن ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، برونداد، برنامه آموزش قرآن، پایه پنجم ابتدایی
  • یحیی معروفی، اسماعیل محمدینیا صفحه 45
    هدف اصلی این پژوهش مقایسه مهارتهای تفکر انتقادی دانشآموزان دو زبانه و یک زبانه بوده است. روش پژوهش علی- مقایسهای است و جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان دو زبانه و یک زبانه دوره راهنمایی تحصیلی شهرکرمانشاه در سال تحصیلی89-88 تشکیل داده اند. نمونه ای به حجم 381 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای انتخاب و از پرسشنامه مهارتهای تفکر انتقادی فرم ب کالیفرنیا به عنوان ابزار جمعآوری اطلاعات استفاده شده است. داده های جمعآوری شده با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی،آزمون t درگروه های مستقل، t هتلینگ و رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن استکه میانگین مهارتهای تفکر انتقادی دانشآموزان مورد مطالعه93/6 از 34 و درسطح ضعیفی قرار دارد. بین میانگین تفکر انتقادی دانشآموزان دو زبانه و یک زبانه تفاوت معناداری وجود دارد و میانگین تفکر انتقادی دانشآموزان دوزبانه، هم در مهارت کلی تفکر انتقادی و هم در برخی خرده مهارتهای تشکیل دهنده آن، بالاتر از دانش آموزان یک زبانه است. نتایج آزمون رگرسیون چند متغیره حاکی از معناداری رگرسیون بوده و متغیرهای زبان و جنسیت دانشآموز به ترتیب بیشترین سهم را در تبیین متغیر ملاک داشته است. براساس یافته های این پژوهش میتوان گفت که دو زبانگی نه فقط تهدید نیست، بلکه در صورت توجه مناسب و به موقع به زبان مادری، میتواند به تقویت دیگر مهارتهای شناختی و از جمله مهارتهای تفکر انتقادی منجر شود.
    کلیدواژگان: دوزبانگی، مهارتهای تفکر انتقادی، دانش آموزان دوره راهنمایی تحصیلی
  • معصومه نجفی پازوکی، علی درزی، مهدی دستجردی، ابوطالب سعادتی شامیر صفحه 61
    مریم دانای طوسی فرایند خواندن مشتمل بر بازشناسی دیداری واژه، شناسایی و استخراج معنا در سطح عبارت یا جمله و انسجام بین گزاره های متن است، لذا مشکلات خوانندگان غیرماهر در سه سطح درک واژه، تحلیل نحوی جملات متن، و ایجاد انسجام میان گزاره های متن طبقه بندی میشود. درک نحوی یکی از عوامل مهم در شناسایی معنا در سطح جمله است. تحقیقات نشان میدهد که خوانندگان غیرماهر، توانایی تشخیص ساختارهای نحوی متن را ندارند و به جای پردازش متن به صورت واحدهای معنادار بیشتر تمایل به خواندن واژه به واژه دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه درک نحوی جملات در زبان فارسی با درک متن است، ضمن اینکه به نقش حافظه فعال در این رابطه پرداخته شد. 157 دانش آموز پایه چهارم دبستان با روش نمونه گیری چندمرحلهای از مدارس دخترانه و پسرانه سه منطقه در تهران انتخاب شدند. به منظور سنجش درک متن از آزمونهای پرلز، برای سنجش حافظه فعال از آزمون شاخص پردازش اطلاعات (IPI) و برای سنجش درک نحوی از آزمون محقق ساخته استفاده شد. یافته های پژوهش حاضر نشان داد درک نحوی به طرز معناداری درک متن را پیشبینی میکند.
    کلیدواژگان: درک نحوی، درک متن، حافظه فعال
  • مینا جیگاره، فاطمه اجدادی آرانی صفحه 85
    برای هر حرف در زبان مبدا، چند معادل در زبان مقصد با نقشها و ترجمه های متفاوت وجود دارد. از این رو انتخاب معادل برای آن حرف و نقشی که آن حرف، از میان انواع نقشهایی که به ذهن خواننده میآید، ایفا میکند یکی از مشکلاتی است کهنوآموزان زبان عربی با آن روبهرو هستند.
    حرف واو از پرکاربردترین و گستردهترین حروف در زبان عربی است. این حرف جزء هم حروف عامل و هم حروف غیر عامل میباشد، و هم بر سر فعل و هم بر سر اسم در میآید و نقشها و اعرابهای متفاوتی به کلمه بعد از خود میدهد، و معنای جدیدی را در ورای ارتباط بین کلمات مستقل ایجاد میکند.
    ویژگی واو ایجاد نسبت میان معانی مختلف و ارتباط بین مفاهیمی است که گاه هیچ ارتباطی به یکدیگر ندارند. در سادهترین معنایش حرف واو همان حرف عطف است که بین دو حالت قرار میگیرد تا آنها را به یک شکل و تحت یک حکم و یک اعراب درآورد. اما از آنجا که این حرف در اشکال و معانی مختلف بهکار میرود، بر آن شدیم تا در این مقاله انواع واو را بررسی کنیم و سپس به تقسیمبندی و آموزش آن بپردازیم. در این پژوهش قرآن مجید را محور اصلی اعراب و عرصه تمرین قرار داده ایم. امیدواریم نتایج این پژوهش بتواند به مولفان کتابهای درسی قرآن و عربی در دسته بندی منظم و منطقی آموزش معانی حرف «واو» و انواع آن، احتراز از بهکارگیری نابهجای آن و استعمال دقیق آن کمک کند. همچنین در این مقاله معلمان با تفاوت استعمال حروف در متون آموزشی آشنا میشوند که به ایشان در آموزش آسان و روان قواعد به دانشآموزان کمک کند.
    کلیدواژگان: حرف واو، واو عامل، واو غیر عامل، معانی واو
  • سهیلا هاشمی، ویدا چمنی صفحه 99
    هدف پژوهش حاضر تحلیل محتوای کتابهای درسی دوره راهنمایی تحصیلی بر اساس مولفه های هوش هیجانی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کتابهای درسی دوره راهنمایی و نمونه آماری 9 کتاب از کتابهای درسی این دوره راهنمایی (فارسی سال اول، دوم و سوم، تاریخ سال اول، دوم و سوم و تعلیماتدینی سال اول، دوم و سوم) میباشد. مولفه های هوش هیجانی شامل ادرک و شناسایی هیجان، درک هیجان، کاربرد هیجان و مدیریت هیجان بر اساس نظریه هوش هیجانی مایر و سالووی است. در تحلیل محتوای کتابها، متن تمام دروس اعم از کلمات، جملات و تصاویر که حاوی پیام هیجانی بودند وهمچنین میزان و چگونگی پرداختن به مولفه های هوش هیجانی در متن دروس، پرسشها و تمرینها و تصاویر کتاب مورد تحلیل قرار گرفتند. تحلیل داده ها نشان داد که میزان توجه کتابها به هریک از مولفه های هوش هیجانی متفاوت میباشد؛ به گونهای که ادراک و شناسایی هیجان بیشتر از مولفه های درک، کاربرد و مدیریت هیجان مورد توجه قرار گرفته است. همچنین کتابهای فارسی بیشتر از کتابهای درسی تاریخ و تعلیمات دینی در برگیرنده مولفه های هوش هیجانی بوده است. در کتابهای تاریخ پیامهای هیجانی در حد اندک بوده و محتوای کتابها عمدتا به شرح مختصری از رویدادهای تاریخی پرداخته اند.
    کلیدواژگان: کتاب درسی، هوش هیجانی، تحلیل محتوا، مدل توانایی محور
  • حمیدرضا عریضی، افشین صلاحیان صفحه 125
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر نظام ارزشی دانشآموزان در انتخاب رشته آنها در دانشگاه ها بود. جامعه پژوهش کلیه دانشآموزانی بودند که برای انتخاب رشته در دانشگاه ها از شهر اصفهان به رقابت پرداختهاند. نمونه پژوهش نیز شامل 700 نفر از دانش آموزانی بود که از اصفهان در این رقابت شرکت کرده بودند. ابزار پژوهش پرسشنامه ارزشهای فردی الیزور (2003) و پرسشنامه ملاکهای انتخاب رشته (نصر و همکاران، 1381) بود. با استفاده از روش های تحلیل عاملی و مقیاسبندی چند بعدی عوامل مربوط به هر پرسشنامه تعیین شد. نتایج حاصل از رگرسیون نیز نشان داد که عوامل ارزشی بهطور معناداری ملاکهای انتخاب رشته را پیش بینی میکنند.
    کلیدواژگان: ارزش، روش مقیاس بندی چندبعدی، انتخاب رشته
  • مرتضی طاهری، محبوبه عارفی، محمدحسن پرداختچی، محمد قهرمانی صفحه 149
    مدارس بهتر از معلمانی که در آنها تدریس میکنند نیستند و توسعه حرفه ای کلید اصلی پیشرفت معلمان و رشد حرفهای آنها است. این پژوهش فرایند توسعه حرفه ای معلمان در مراکز تربیت معلم را با استفاده از طرح نظامدار نظریه داده بنیاد کاوش نموده است. به این منظور ضمن مصاحبه فردی با 11 نفر از مدرسان و مدیران با 5 گروه از معلمان دوره ابتدایی و راهنمایی این مراکز مصاحبه گروه های کانونی بهعمل آمد. نتایج تحلیل داده ها طی سه مرحله، کدگذاری باز، محوری و انتخابی حاکی از یازده مقوله کلی بود که در قالب مدل پارادایمی شامل: شرایط علی (انگیزه های بیرونی و درونی)؛ مقوله کانونی (مشارکت در یادگیری حرفهای)؛ راهبردهای توسعه حرفهای (فردی، مشارکتی و آموزشی)، زمینه (مدت زمان و تمرکز بر محتوا)؛ شرایط مداخله گر (عوامل سازمانی و روانشناختی) و پیامدها (برآورده نشدن انتظارات، تغییر دانش و نگرش و انتقال یادگیری)، فرایند توسعه حرفهای معلمان در مراکز تربیت معلم و روابط بین ابعاد مختلف آن را منعکس مینمایند. در پایان بر مبنای نتایج به دست آمده، راهبردهایی برای بهبود فرایند توسعه حرفهای معلمان در مراکز تربیت معلم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه حرفهای معلم، آموزش معلم، مرکز تربیت معلم، نظریه داده بنیاد
|
  • Hamid Mohammad Ghāsemi Page 7
    The most important responsibility of our holy Prophet and Imams (p.b.u.them) is to convey the God’s message in the most fluent way to the people. To achieve this goal, they used all possible and available instruments and methods. Some of the novel and most effective ones which were frequently used in their lectures and speeches were gestures, body language and also the available things and realia. Researchers believe that in order to convey a message, the use of non-verbal messages along with speech could play an effective role and its influence and impact on audience is undeniable. In this paper, some examples from the Imams’ tradition (p.b.u.them) were mentioned, in which we can witness some of their artistic creativities in embodying and displaying the religious facts.
    Keywords: Innocent, Display, Non, Verbal Interaction, Embodying, Message
  • Mohammad Hasan Mirzā Mohammadi, Abdollāh Afshār, Rasul Shāhrezāyi Mohtaram Ghobādi Page 23
    The aim of this research was evaluation of the output of primary school fifth grade Koran curriculum at the academic year of 1388-1389. The data included test scores on accuracy and speed of reading Koran and textbook of Koran education and also the viewpoints of students about their interest in the holy Koran. Data was collected using oral test of academic achievement and interest and attitude assessment questionnaire. The materials consisted of primary school fifth grade textbook of Koran education and the also the holy Koran. The data was analyzed using a variety of descriptive statistical methods (enumeration questions, percentage, frequency, mean, standard deviation, tables and graphs) and inferential statistics (one-way ANOVA, post hoc, and Chi-square test) depending on the type of data. In general, research has shown that primary school fifth grade students correctly read the Koran on average level. Although this result is acceptable, however it is not desirable. Given the nature of the education system, Koran education needs more careful planning. Also, the result showed that primary school fifth grade students could not read Koran with appropriate speed, as they read Koranic texts with rather low speed. Another finding of this study was that the accuracy of students’ ability in reading verses of the holy Koran was weaker than Koran education textbooks. So, it is necessary to use Koran more along with school textbooks. An interesting point is that although the accuracy and speed of Koran reading of primary school fifth grade students is not desirable, but they are interested in the Koran. Findings of attitude questionnaire showed that generally students’ attitudes have been positive. Therefore, Koran curriculum planners and practitioners should properly take advantage of this opportunity to take action to eliminate existing weaknesses. Another major finding of this study was that primary school fifth grade girls are better than boys in Koran reading. Overall, the outcome of primary school fifth grade Koran curriculum is acceptable, but not desirable. It is necessary for the planners and practitioners to act with sensitivity about this subject. Based on the research findings, some applied suggestions have been presented to improve students’ accuracy and speed in Koran reading.
    Keywords: Assessment, Output, Quran Curriculum, Primary School Fifth Grade
  • Yahyā Maroofi , Esmāeel Mohammadi Niyā Page 45
    The main aim of this study was comparing critical thinking skills of bilingual students with monolingual ones. The research method was causal-comparative. The statistical population consisted of all guidance school bilingual and monolingual students of Kermanshah city. Using cluster random sampling method, about 381 students were selected as research sample. Research instrument was Californian Critical Thinking B Form Questionnaire. Data were analyzed Using descriptive statistic indexes and inferential statistic tests such as independent sample t-test and multiple regressions. Findings showed that critical thinking skills mean is low (6.93 of 34) and there were significant differences between critical thinking skills of bilingual and monolingual students. Also, bilingual students’ critical thinking skills were more than monolingual students. Moreover, stepwise multiple regression analysis showed that the variables language and gender can predict students’ critical thinking skills. Based on findings of this research we could say that bilingualism is not a threat, instead it could enhance other cognitive skills including critical thinking skills, if careful and on time attention be paid to mother tongue education.
    Keywords: Bilingualism, Critical Thinking Skills, Guidance School Students
  • Masumeh Najafi Pāzuki, Ali Darzi, Mahdi Dastjerdi , Abu Tāleb Saā'Dati Shāmir, Maryam Dānāye Page 61
    Reading process includes visual recognition of word, detection and extraction of meaning at phrase and sentence level and detection and extraction of cohesion among text propositions. So, poor readers’ problems are classified at three levels of word’s understanding, syntactic analysis of text sentences, and making consistency among propositions of the text. Syntactic awareness is one of the most important factors that affects detection of meaning at sentence level. Research showed that poor readers are not able to recognize syntactic structures of text and they prefer to read word by word instead of processing the text as meaningful units. The purpose of the current study was to investigate the relationship among syntactic awareness, working memory and reading comprehension. The study was conducted with 157 grade four (9-11 years old) primary students who were selected from male and female schools in three regions of Tehran (5, 6,12). They were selected through multi-stage cluster sampling method. The data collection instruments included reading literacy tests containing literary and informational texts (tests of PIRLS) for assessing reading comprehension, researcher-made syntactic test for assessing syntactic awareness, and Information Processing Index (IPI) for assessing working memory. Regression analyses revealed that syntactic awareness predicts variance of reading comprehension. The result also showed that the relation between syntactic awareness and reading comprehension was mediated by working memory.
    Keywords: Syntactic Awareness, Reading Comprehension, Working Memory
  • Minā Jigāre, Fātemeh Ajdādi Arāni Page 85
    For any particle in the original language, there are several equivalents in target language with different functions and translations. One of the difficulties that Arabic language novices confront with is the selection of equivalent and function of that particle from the mass of functions which comes to readers› mind. The particle “vav” in Arabic is considered as the most frequent one, as it could be a case assigner or not, it could come before a verb and also before a noun, it could assign different functions and cases to its following word, and creates new meaning beyond the relations between independent words. One property of the particle ‘vav’ is relating different meanings and connecting those meanings that are irrelevant to each other. “Vav” in its simplest meaning is the conjunction that comes between two items to put them under one form and case. As it is untilized in various forms and meanings, in this paper we decided to study different kinds of “vav”, and then deal with their classification and instruction. In this research, we considered Koran as the main source of case and exercise. The results of this research could help the writers of Koran and Arabic textbooks in exact and careful classification of the instruction of the particle «vav» and its different types, avoidance of its misuse and the appropriate application of it. Also, findings could familiarize teachers with different applications of particles in textbooks and could help them to instruct the rules fluently and easily.
    Keywords: Particle “vav”, Case Assigner “vav”, Non, Case Assigner “vav”, meanings of “vav
  • Soheilā Hāshemi, Vidā Chamani Page 99
    This study was conducted with the goal of content analysis of guidance school textbooks based on emotional intelligence components. Out of 33 guidance school textbooks for the three years, 9 textbooks in field of Persian literature, religious education and history were selected. Content of textbooks were analyzed based on ability model of Mayer and Salovey’s four components of EI including: 1) Perception and identifcation of emotion, 2) Use of emotion, 3) Understanding of emotion and 4) Management of emotion. When analyzing the content of textbooks, all parts of lessons including words, sentences, questions, exercises and images were investigated in order to make clear their emotional messages and to what degree they deal with emotional intelligence components. Findings indicated that textbooks had emotional messages, but not in systematic and purposeful manner to foster EI. Out of three studied fields, literature had more contribution for EI education, whereas the contribution of history was not considerable. History textbooks were confined only to the description of historical events. It seems that the degree of attention to emotions and abilities of EI is affected by one way emphasis of education system on cognitive goals, in addition to the cultural musts and values. On the other hand, the newness of EI education in education theorizing and policy making could also be considered when dealing with the components of EI.
    Keywords: Textbooks, Emotional Intelligence, Content Analysis, Ability, Based Model
  • Hamidrezā Oreizi, Afshin Salāhiān Page 125
    The purpose of this research was to examine the effect of value system of students on their field selection in Universities. Statistical population included all of the students who were competing for academic selection at Universities of Isfahān. Statistical sample consisted of 700 students from Isfahān that were participating in this competition. The research instruments were the Elizur Personal Values (2003) and Field Selection Criteria (Nasr et al., 2003) Questionnaires. Factors relevant to each questionnaire were determined by factor analysis and multidimensional scaling. The results of regression indicated that value factors predict the field selection criteria, significantly.
    Keywords: Value, Multidimensional Scaling Method, Field Selection
  • Mortezā Tāheri , Mahbubeh ā'Refi , Mahammad Hasan Pardākhtchi , Mohammad Ghahramāni Page 149
    Schools are not better than the teachers that teach there; therefore professional development is crucial issue for teachers’ progress and their professional development. The aim of this study was exploring the process of teacher professional development in teacher training centers, using systematic design of grounded theory. The participants were selected among the teachers and teacher educators in teacher training centers, and the researchers interviewed 11 instructors and principals and arranged interview in the form of focus groups with 5 groups of primary school and guidance school teachers. After three stages of data analysis including open, axial and selective coding, results showed the eleven categories in the paradigmatic model including causal conditions (external and internal motivation), main category (participation in professional learning), professional development strategies (individual, partnership and training), context (focus on content and duration of course); environmental factors (organizational and psychological factors) and outcomes (learning transfer, change of attitude and knowledge and negative outcome as unsatisfied expectations). Finally, based on the obtained results, some strategies have been suggested to improve the professional development of teachers in teacher training centers.
    Keywords: Teacher's Professional Development, Teacher Education, Teacher Training Centers, Grounded Theory