فهرست مطالب

نشریه قلم
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس فرهاد نژاد صفحه 6
    مفهوم شعر به عنوان یک قطعه ی هنری یا زیبا شناختی، مفهومی است که با نیما یوشیج وارد شعر فارسی شد. البته در اینجا مفهوم قطعه با مفهوم سنتی آن که نشان دهنده شکلی از اشکال شعر فارسی مانند قصیده یا غزل است تفاوت دارد. نیما یک قطعه شعر را محصول تلاش آگاهانه ی شاعر می داند که عناصر گوناگون زیبا شناختی را در جهت پدید آوردن ساختمانی منسجم به کار می گیرد. ید الله رویایی، شاعر فرم گرا، از این تلاش به عنوان معماری قطعه نام می برد. به نظر او یک قطعه (مورسو) شعر باید بتواند مانند یک تابلوی نقاشی و یا یک قطعه ی موسیقی مجموعه ای هدفمند از عناصر زیبا شناختی باشد که در رابطه ی منطقی با یکدیگر در مسیری حرکت کنند که به ایجاد یک ساختمان معماری شده بیانجامد. بدین ترتیب شعر دیگر ارائه کننده ی مجموعه ای از ابیات نیست که هر کدام موضوع یا مفهومی را بیان کند و همنشینی آنها تابع منطقی خاص نباشد. بلکه مجموعه ای از عناصر است که به شکلی منسجم در کنار هم قرار می گیرند تا در همگراییشان باعث خلق یک شکل هنری شوند که به آن قطعه ی شعر می گوییم.
    مقاله ی حاضر به بررسی این نگرش جدید در رفتار شاعرانه ی رویایی می پردازد.
    کلیدواژگان: نیما یوشیج، رویایی، شعر، معماری، قطعه ی زیبا شناختی، فرم
  • ژان، ایو ژیلون صفحه 18
    هانری بوسکو یکی از رمان نویسان بدیع قرن بیستم است که به ویژه مورد تحسین گاستون باشلار بود و عادتا او را نویسنده ای مذهبی می خوانند، زیرا ارجاعات مذهبی و نوعی عرفان در آثارش چشمگیر است. مولف این مقاله تلاش نموده است که فراسوی این اظهارات بدیهی به تحلیل ویژگی های خاص و پیچیده عالم مذهبی هانری بوسکو بپردازد: وارث آیین کاتولیک عامی، سرشار از مسیحیتی عالمانه و اضطراب هستی وجود و همچنین تحت تاثیر نئوپلاتونیسم پلوتن، هانری بوسکو به طرز شگفت آوری به معنویتی اسلامی پیوند می خورد و کشش او نسبت به معنویت اسلامی امری مسلم است. بدین ترتیب، تصویری ظریف و پیچیده که نمایانگر «تاریخ ادبیات احساس مذهبی» قرن بیست می باشد از این معنا برداشت می شود که باید درباره آن قلم فرسود.
    کلیدواژگان: هانری بوسکو، ادبیات قرن بیستم، آیین کاتولیک در قرن بیستم، رمان نویسان کاتولیک، پلوتن، نئوپلاتونیسم، معنویت اسلامی
  • عارفه حجازی، ژاله کهنمویی پور صفحه 44
    اشعار مسعود سعد سلمان، شاعر قرن پنجم هجری (یازده و دوازده میلادی) یکی از زیباترین نمونه های شعر اسلامی و فارسی است. در قرن پنجم هجری شعر فارسی دوره ای انتقالی را از سبکی به سبک دیگر طی می کرد و این انتقال در اشعار مسعود سعد سلمان کاملا ملموس است. ویژگی های زندگی نامه ای این شاعر بخصوص بخش مهمی از زندگیش –یک چهارم عمرش را در زندان گذراند – را که در قلعه های بلند زندانی بود را می توان در اشعارش جستجو کرد، اشعاری که آمیخته ایست از مداحی و تغزل: بیش از هر شاعر دیگر عصر خود در اشعارش درباره خودش سخن می گوید، درباره رنج ها و ملالت هایی که در زندان متحمل شده است. همین امر باعث گشته که در عین وفاداری به اصول ساختاری کلاسیک شعر فارسی اندیشه هایی را که آزارش می دهند بازگو کند. شعر او از سویی در چارچوب سبک خراسانی است، سبکی که قبل از او و همزمان با او در شعر فارسی متداول بود و بیشتر به وصف طبیعت و مدیحه سرایی پادشاهان و بزرگان می پرداخت و از دیگر سو بیانگر جنبه های تغزلی سبک عراقی است که پس از او به شعر فارسی راه یافت.
    اشعار مسعود سعد سلمان گاه به زبانی ساده حتی پیش پا افتاده شرایط زندگی یک زندانی را باز گو می کند وگاه پر از هیجان شعری است. این اشعار پیوسته ما را با مضامینی که نشانگر ذهنیت های شاعر است روبرو می کند، ذهنیت هایی که ناشی از تنهایی، انزوا، دلواپسی ها و تهاجم های درونی اوست: همه دردهایی که یک انسان در بند در قلعه های بلند کوه های هیمالیا از آن رنج می برد.
    مقاله حاضر تحلیلی است از مضامین درونی و بیرونی حاکم بر شعر مسعود سعد سلمان.
    کلیدواژگان: مسعود سعد سلمان، ادبیات حبسیه، شکوائیه های زندان، مضامین درونگرا و برونگرا، تنوع مضامین و بن مایه ها
  • پیمان حسینی صفحه 60
    استفان زوایگ (1942-1881) یک نویسنده و انسان گرای معتقد است که سعی دارد بدون توسل به خشونت با رذایل جامعه نبرد کند. او تعصب و نژاد پرستی را منشا ایجاد دشمنی بین انسان ها و جنگ های جهانی را نشانه های بازگشت انسان به عصر بربریت میداند. او سعی میکند از طریق آثارش به تبیین عقایدش بپردازد ولی به نظر میرسد که انفعال شخصیتهای داستانی اش در برابر حوادث اجتماعی آنها را بر سر دو راهی قرار میدهد: عقب نشینی در برابر دشمن بی رحم برای خودداری از هر نوع خشونت یا جنگیدن برای حفظ ارزشهای اخلاقیاشان به هر قیمت. قهرمان زوایگ اولین راه را انتخاب میکند. تصمیمی که او را به عقب نشینی مطلق وادار و ارزشهای انسانی اش را به خطر میاندازد.
    زوایگ برای ملموس نمودن ایده آلش کتاب برزیل سرزمین آینده را منتشر میکند و در آن جامعه ای آرمانی را به تصویر میکشد که خوشبختی اش را مدیون دیگر خواهی و مردمی است که وسعت نظر بسیاردارند. اما کم کم زوایگ دریافت که با وجود شرایط رو به وخامت بین المللی به واقعیت پیوستن رویاهایش تقریبا غیر ممکن است. زوایگ در حالی که در برابر واقعیت زندگی تسلیم شده، تصمیم به ترک این دنیا که رویاهایش را به کابوسی بی پایان تبدیل کرده میگیرد.
    کلیدواژگان: آرمان گرائی، واقعیت گرائی، تعصب، نژاد پرستی، خوشبختی، عشق
  • مرتضی بابک معین صفحه 72
    مسئله مدالیته در مرکز نظریه های روایی گرماس قرار دارد. در واقع در سازمان نشانه شناسی گفتمان، ارزش های مدال افعال «خواستن»، «بایستن»، «دانستن»،«توانستن» هم بر سر فعل «انجام دادن» می آیند و هم بر سر فعل «بودن». برای آن که برنامه روایی کنشی سوژه تحقق پیدا کند، سوژه در ابتدای سیر روایی خود که او را از «نداشتن» به «رفع نداشتن» هدایت می کند، باید به این چهار ارزش مدالی مجهز باشد. اما روند پیشروی داستان گاه به گسست مدالی که مبتنی بر غیاب مدالیته هایی که کنش را در نهایت میسر می کنند مواجه می شود، یعنی ارزش های مدال افعال «دانستن» و «توانستن». در قوی همچون مرگ موپاسان سوژه با چنین وضعیت گسستی مواجه می شود و این گسست، سیر روایی او را که همانا وضعیت نهایی آن پیوستن به موضوع ارزشی روایت یعنی آنی می باشد را دچار وقفه می نماید. هدف اصلی مقاله حاضر پاسخ به این پرسش است که اساسا چگونه مدالیته «توانستن» سوژه که در ابتدای سیر روایی منفی تعریف می شود به «توانستن» مثبت تغییر پیدا کرده و سبب می شود سوژه برنامه روایی کنشی خود را میسر سازد.
    کلیدواژگان: روایت، گرماس، مدالیته، ارزش های مدال، گسست مدالی
  • ابراهیم سلیمی کوچی صفحه 86
    رمان جای خالی سلوچ محمود دولت آبادی روایت سرگذشت غم انگیز یک خانواده ی روستایی در سالهای اصلاحات ارضی (1350-1340) است. تصویری که این رمان از این پدیده ی تاریخی-اجتماعی و پیامدهای عینی آن در زندگی روستاییان به دست می دهد، می تواند در کنار دیگر قرائت های متداول در باب این دوره از تاریخ معاصر ایران مفید و قابل اعتنا باشد.
    آنچنانکه می دانیم توصیف فضا و چشم انداز از عناصر چشمگیر این رمان رئالیستی است. از این رو با عنایت به این باور که یکی از کارکردهای راستین متن ادبی بازنمایی واقعی آنچه در جامعه اتفاق افتاده است، می باشد، کوشیده ایم که به بررسی تصویری که توصیف فضا و چشم انداز در این رمان از واقعیت اجتماعی آن روزگار ارایه می دهد، بپردازیم. بدیهی است که برای نیل به این هدف، بر ابزارهای تحلیلی و بایسته های نظری نقد جامعه شناختی، که عمدتا مبتنی بر همنوایی زیرساخت های پدیده های اجتماعی و اثرادبی اند، تکیه کرده ایم.
    کلیدواژگان: جای خالی سلوچ، نقد جامعه شناختی، توصیف فضا و چشم انداز، واقعیت اجتماعی
|
  • Abbas Farhadnejad Page 6
    The notion of poem as an art piece or aesthetic is the notion brought into Farsi poetry by Nima Yûshîdj. Nîmâ believes poem is the result of conscientious efforts of a poet that puts to work different elements of aesthetics to produce a well-built structure. Yadollâh Royâī the formalist poet names the effort architecture of the piece. He believes a piece of poetry, like a painting or a music piece must be an efficient collection of aesthetical elements that accordingly move together to produce an architectural piece of construction. This way poem no longer presents a collection of different and unrelated notions that each has been put together in a distich; but a collection of elements that are put rightly together so their convergence creates an art piece. The following article considers the new notion in poetical behavior of Royâī.
    Keywords: Nîmâ Yûshîdj, Yadollâh Royâī poetry, architecture, aesthetic piece, form
  • Jean, Yves Gillon Page 18
    Henri Bosco, one of the most original French novelists of the twentieth century, deeply admired by Gaston Bachelard, is generally known as «a religious writer» because of his numerous references to religion and some mystic trends. The author of the article tried to analyze the complex characters of Henri Bosco's religious universe: heritage of rural Catholicism, impregnation of Christian theology deeply concerned with existential and moral problems, impregnation of the neoplatonist philosophy of Plotin, which is closed to the Muslim spirituality for which Bosco’s sympathy is obvious. The research results in depicting a complex position and contributes in a “literary history of the religious feeling” which is still to be written for the twentieth century.
    Keywords: Henri Bosco, Literature of the XXth century, the XXth century Catholicism, Catholic Novelists, Plotinus, Neoplatonism, Muslim spirituality
  • Arefeh HedjÂzi, Jaleh Kahnamouipour Page 44
    The work of Massoud Saad Salman, a Persian poet of the eleventh / twelfth centuries, is one of the most important examples of the prison literature of the Muslim world and quantitatively the largest in the field of Persian literature. In the eleventh century, Persian experiences a period of transition, which can be traced particularly in the Massoudian work. The biographical particularities of the poet's life, especially incarceration, during the quarter of his life in mountain citadels, have greatly influenced a mid-panegyric poetry, partly personal, and at least more personal than his contemporaries. As such, Massoudian poetry, although structured around classical and predefined themes of Persian poetry, keeps extending beyond this framework to allow the prisoner to express the themes of his own obsessions. Thus, his poetry constitutes a paradoxical split between the strict and uncluttered form of the Khorasani style which precedes it and to which it would normally belong, and the lyrical content of the Araghi style to come, as well as the obsessive and personal style tackling life in prison. Sometimes prosaic, expressing with a specific restraint his conditions of imprisonment, sometimes in a way filled with emotions, his poetry continues to explore the patterns and "internal" themes of Massoud's subjectivity; a subjectivity made of loneliness, suffering, deep anxiety and aggression, as well as a life of a man consigned to oblivion in the Himalayan citadels.In this paper, the Massoudian work is tackled through a general thematic analysis which aims at determining the main patterns of this original and paradoxical poetry.
    Keywords: Massoud Saad Salman, literature prison, incarceration theme, internal, external themes, patterns, variations of themes
  • Peiman Hosseini Page 60
    Stefan Zweig (1881-1942) is a writer and a convinced humanist who joined trying to fight the vices of society, without resorting to violence. He acknowledges fanaticism and racism as sources of creating hostility among men and the world wars as the signs of the man's return to barbarism. Through his works he tries to divulge his ideas, but it seems that the apathy of his characters in front of the social events pushes them in the margins and they are faced with a bifurcation: shrink from cruel enemy to refrain from violence and enter the war to safeguard their moral ethics at all costs. Zweig's hero chooses the first, a decision that drove him to seclusion and endangering its human values.To realize his ideal, Zweig publishes Brazil, Land of the future in which it represents a utopian society who owes his happiness to altruism and a people with a large width of spirit. But, gradually, Zweig discovered that achieving his dreams, despite the worsening international situation, is almost impossible. Resigned before the brute force of destiny, Zweig decided to leave this world that has turned all his dreams to a persistent nightmare.
    Keywords: idealism, realism, fanaticism, racism, happiness, love
  • Morteza Babak Moin Page 72
    The question of the modality is at the heart of narrative theories of Greimas. In fact, in the semiotic organization of discourse, the modal values of “want”, “have to”, “know” and “be able” modalise the verbs “to be” and “to do”. In order for the performance to be achieved, the subject must have these four modal values, at the beginning of his narrative path that leads him from “the lack of “to “the liquidation of the lack of”. But the progression of the narrative is often met with a modal scission which involves the absence of “to be able to do” and “to know to do”. In Maupassant’s “Fort comme la mort” the subject is facing the modal scission and it slows down the narrative course of which the final state is defined by the conjunction of the subject with his valuable object, Any. The aim of this article is to show how “to be able to do” which first defined negatively, turns into a positive “to be able to do”.
    Keywords: modality, narrative, the modal values, Modal Scission, Greimas
  • Ebrahim Salimikouchi Page 86
    Empty Place of Solûtch (1980) is the story of a village family in the period of Land Reform in Iran (1960-1970). Apart from other versions of historical and interpretive concerning this crucial part of the contemporary history of Iran, the image that the novel designs of this socio-historical phenomenon could be useful and remarkable. Since, according to the approach socio-criticism, literature is particularly regarded as a valuable and credible witness for the representation of social reality, we will seek to check the status of agrarian reform and social mutations that it has generated, through the prism of the analysis of a major element of this novel; the description of space and landscape.
    Keywords: Empty Place of Solûtch, novel, social criticism, description of space, social reality