فهرست مطالب

پژوهش های آبخیزداری - پیاپی 99 (تابستان 1392)

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 99 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/28
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مجید زنجانی جم، مجید صوفی، رضا بیات، مسعود رسولی صفحه 2
    در این پژوهش ابتدا مکان های فرسایش خندقی در استان زنجان مورد شناسایی قرار گرفت و مرز های آنها ترسیم گردید. نقشه اقلیم دمارتن گسترده منطقه تهیه و از بین مناطق خندقی در هر اقلیم دو منطقه که مساحتی بیش از 500 هکتار داشتند انتخاب شدند. از هر منطقه یک معرف و دو تکرار جهت اندازه گیری ویژگی های طبیعی و مورفومتریک، علل ایجاد، کاربری اراضی و برداشت نمونه خاک انتخاب شدند. نتایج بررسی ها نشان می دهد استان زنجان دارای 57 منطقه خندقی با مساحتی حدود 55270 هکتار و 9 طبقه اقلیمی به روش دومارتن گسترده می باشد. خندقها در سه اقلیم نیمه خشک سرد، نیمه خشک فراسرد و نیمه خشک معتدل پراکنش دارند. اقلیم نیمه خشک سرد در برگیرنده بخش زیادی (91/64 درصد) از خندق های استان زنجان می باشد. پلان ها عموما پنجه ای و خطی، شکل مقطع عرضی آنها V و U شکل، پلان پیشانی ها مایل و نقطه ای و شکل نیمرخ پیشانی آنها مایل و مکان خندق ها در خط القعر شیب ها و در امتداد زهکش های طبیعی منطقه می باشند. خندق ها از نظر عمق در کلاس متوسط (یک تا 10 متر) قرار دارند. بافت خاک آنها عمدتا رسی لومی و لوم رسی، رسی تا رس سیلت دار می باشد. کاربری اراضی اطراف آنها مرتع و زراعت دیم می باشد. علل عمده ایجاد و گسترش خندق ها را می توان در سه عامل فرسایش پذیری خاک، تخریب پوشش گیاهی و تغییرکاربری اراضی خلاصه کرد. خندق های مورد تحقیق به مراتع، اراضی کشاورزی و جاده ها خسارات وارده نموده اند که کل خسارات وارده در آبکندهای استان زنجان برابر 9/2226 میلیارد ریال برآورد می گردد.
    کلیدواژگان: فرسایش خندقی، اقلیم، مورفولوژی، خسارت، استان زنجان
  • معصومه موقری، حسین ارزانی، علی طویلی، محمد علی زارع چاهوکی صفحه 11
    قسمتی از مرتع که در اطراف منابع آب دائمی قرار دارد یک واحد مدیریتی در نظر گرفته شده و تحت عنوان «پایوسفر»نام گذاری شده است. در مدیریت مرتع بررسی کمیت و کیفیت پوشش این منطقه الزامی است. در این مطالعه تغییرات پوشش، تولید، ترکیب گونه های گیاهی، وضعیت و گرایش مرتع در پایوسفرهای سه آبشخوار از منطقه طالقان میانی مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور سه آبشخوار در مناطقی با شدت چرای زیاد، متوسط و کم دام انتخاب گردید. سپس به مرکزیت هر آبشخوار در دو جهت با تردد کم و زیاد دام، و در فواصل 250 و 500 متر از آبشخوار سایت های مورد مطالعه انتخاب شد. در هر یک از فاصله های مورد مطالعه از دو ترانسکت 100 متری و در طول ترانسکت ها از 25 پلات یک متر مربعی استفاده شد و پارامترهای ذکر شده مورد بررسی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با روش تجزیه واریانس چند طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان می دهد که در مقایسه بین سه آبشخوار، بیشترین درصد تاج پوشش، تولید و ترکیب گیاهی کلاس یک مربوط به آبشخوار مرتع وشته (شدت چرایی کم) میباشد؛ درصد تاج پوشش، تولید و ترکیب گیاهی کلاس یک در دو آبشخوار ورکش (شدت چرای متوسط) و وشته در جهت دوم (تردد کمتر دام) بیشتر از جهت اول (تردد بیشتر دام) مورد مطالعه به دست آمد. فاصله از آبشخوار باعث افزایش ترکیب گیاهی کلاس یک (آبشخوار میناوند) و درصد تاج پوشش کلاس یک (آبشخوار وشته) شد، در حالی که در آبشخوار ورکش با فاصله از آبشخوار بر مقدار درصد تاج پوشش، تولید و ترکیب کلاس سه افزوده می شود. همچنین به علت بالا بودن فشار چرا در آبشخوار مرتع میناوند (شدت چرایی زیاد) با فاصله گرفتن از آبشخوار ارتقاء وضعیت قابل مشاهده نبود و گرایش خاک و پوشش گیاهی حتی با فاصله گرفتن از آبشخوار منفی است، در حالی که در دو آبشخوار دیگر با افزایش فاصله از آبشخوار وضعیت مرتع ارتقاء یافته و گرایش خاک و پوشش گیاهی پیش رونده است. در نهایت نتایج حاصل از مطالعات بیانگر این مطلب است که تردد دام و فاصله از آبشخوار می تواند بر خصوصیات پوشش گیاهی تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: پایوسفر، آبشخوار، پوشش گیاهی، تولید، ترکیب گیاهی، وضعیت مرتع
  • مجید حیدری، پرویز فتحی، صفر معروفی، پریسا حسین زاده طلایی صفحه 22
    سیلاب یکی از مهمترین بلایای طبیعی است که حیات و سرمایه بشری را تهدید می نماید. سد های پاره سنگی یکی از روش های ارزان قیمت جهت کنترل سیلاب محسوب میگردند. استفاده از این سدها سبب می شود که هیدروگراف سیل خروجی از آن، دارای دبی اوج کمتر و زمان پایه بزرگتری نسبت به هیدروگراف ورودی گردد. شبکه عصبی مصنوعی از جمله روش هایی است که می تواند با دقت مناسبی فرآیندهای پیچیده و غیرخطی را برآورد نماید. اما دقت پیشبینی آن به نوع الگوریتم یادگیری و تابع آستانه مورد استفاده بستگی دارد. در این تحقیق به منظور برآورد دبی خروجی از سدهای پاره سنگی و بر مبنای بکارگیری داده های آزمایشگاهی، مدل شبکه عصبی پرسپترون چندلایه با الگوریتم های یادگیری مختلف و تابعهای آستانه مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس، دبی برآورد شده با روش شبکه عصبی مصنوعی با مقادیر حاصله از مدل عددی دو بعدی مقایسه گردید. نتایج نشان داد که مدل پرسپترون چندلایه با الگوریتم یادگیری دلتا بار دلتا و تابع آستانه تانژانت هایپربولیک با مقدار میانگین مربع خطا برابر با 00011/0، مقدار دبی خروجی از سد پاره سنگی را با دقت بالایی پیش بینی می نماید. همچنین شبکه عصبی مصنوعی با مقدار ضریب تعیین (962/0 =2R) همانند مدل عددی (984/0 =2R) ازعملکرد مطلوبی برخوردار بود. بنابراین میتوان برای تخمین دبی خروجی از سد های پارهسنگی، با بکارگیری شبکه عصبی مصنوعی بجای روش های عددی به مشکل پیچیدگی و زمان بر بودن روش های عددی فائق آمد.
    کلیدواژگان: سد پاره سنگی، برآورد دبی خروجی، شبکه عصبی مصنوعی، مدل عددی، الگوریتم یادگیری
  • حامد جنیدی جعفری، حسین آذرنیوند، محمد علی زارع چاهوکی، محمد جعفری صفحه 33
    بیوماس گیاهان به عنوان جزء مولد، مهم ترین و حساس ترین بخش از یک اکوسیستم است که بطور مستقیم تحت تاثیر چرا قرار می گیرد. چرا نه تنها اندام هوایی بلکه ممکن است اندام زیرزمینی را نیز مورد تغییرات منفی قرار دهد. با توجه به وسعت زیاد درمنهزارها در کشور، استفاده دام از این گونه به عنوان علوفه، عدم وجود اطلاعات کافی از کمیت بیوماس اندام هوایی و زیرزمینی این گونه و اثر شدت های مختلف چرای دام(چرای سنگین، چرای متوسط و قرق) بر اجزاء و رابطه بیوماس اندام هوایی و زیرزمینی، درمنه زارهای ناحیه قوشه در استان سمنان مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی سیستماتیک در قالب 20 پلات 1×1 متر مربعی و در طول 2 ترانسکت به طول 200 متر انجام شد. در هر پلات درصد پوشش تاجی، تراکم و ابعاد هر پایه درمنه ثبت گردید. به منظور تعیین بیوماس اندام هوایی و زیرزمینی اقدام به نمونه برداری کامل از بیوماس اندام هوایی و زیرزمینی از 3 عمق 25-0، 50-25 و 75-50 سانتیمتری شد. برای تعیین رابطه میان خصوصیات اندام هوایی(حجم و وزن اندام هوایی) و اندام زیرزمینی در هر یک از مناطق از رگرسیون خطی ساده استفاده شد. نتایج بیانگر وجود ارتباط معنی دار بین برخی پارامترهای مربوط به پوشش گیاهی نظیر حجم و بیوماس اندام هوایی و بیوماس اندام زیرزمینی میباشد. بنابراین روابط موجود به منظور تخمین بیوماس اندام هوایی و زیر زمینی و در نهایت بیوماس کل جامعه گیاهی در واحد سطح با درجه اطمینان قابل قبول در مطالعات آتی قابل استفاده خواهد بود. بطور کلی کمیت بیوماس اندام زیرزمینی در همه تیمارهای مورد مطالعه روند کاهشی را با افزایش عمق خاک نشان داد به گونه ای که بیش از 90 درصد از بیوماس ریشه ها در هر سه تیمار مورد مطالعه، در عمق50-0 سانتی متری از سطح خاک پراکنش یافته است و به همین دلیل این عمق به عنوان عمق موثر در نمونه برداری ها جهت مطالعات در مراتع می تواند در نظر گرفته شود. نتایج نشان داد که کاهش بیوماس اندام هوایی و زیرزمینی گیاهان ارتباط مستقیم با شدت چرا و حجم برداشت از اندام هوایی گیاهان بوده و رشد و توسعه ریشه و اندام هوایی در مناطق با چرای سنگین در مقایسه با مناطق تحت چرای متوسط به شدت محدود شده است.کمترین و بیشترین میزان بیوماس ریشه ای به ترتیب معادل 78/. و 5/1 برابر وزن اندام هوایی در دو تیمار قرق و چرای سنگین می باشد و عدم تغییر محسوس بیوماس اندام زیرزمینی در تیمار چرای متوسط نسبت به تیمار قرق را می توان به فشار چرای کمتر در این تیمار نسبت داد که لازم است در این خصوص تحقیقات بیشتر و جامع تر در دیگر رویشگاه های این گونه در کشور انجام گیرد.
    کلیدواژگان: شدت چرا، درمنه دشتی، بیوماس اندام هوایی، بیوماس اندام زیرزمینی، مراتع استان سمنان
  • محمدتقی دستورانی، اسماعیل عبدالله وند، محمدحسن عصاره، علی طالبی، علیرضا مقدم نیا صفحه 42
    زمان تمرکز یکی از مهم ترین متغیرهای هیدرولوژیکی در طراحی سازه های کنترل سیلاب، سرریز سدها و غیره است. اما این پارامتر علی رغم اهمیت زیاد آن، کمتر مورد تحقیق قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی کارایی رابطه های معروف کرپیچ (1940)، کالیفرنیا (1944)، NRCS (1972)، ین- چاو (1983)، هاکتایز – سزن (1983) و Zomorodi (2005) در برآورد زمان پیمایش جریان در سرشاخه های دو حوزه آبخیز منشاد و ده بالا در منطقه شیرکوه استان یزد میباشد. برای این منظور برآوردهای صورت گرفته با استفاده از این روابط با اندازه گیری های صحرایی حاصل از روش تزریق یکباره محلول نمک طعام (به غلظتg/ lit 75) مورد مقایسه قرار گرفت. دقت برآوردهای این روابط با استفاده از شاخص های آماری میانگین درصد خطای مطلق (APE)، ریشه مربع خطاها (RMSE)، ضریب تعیین (2R) و ضریب همبستگی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتیجه ارزیابی نشان داد که هم در برآورد زمان پیمایش جزئی (مقدار زمان پیمایش به تفکیک در بازه های با طول کم) و هم زمان پیمایش مجموع (حاصل جمع زمان پیمایش مجموعه بازه های برداشتی) رابطه های زمردی و هاکتانیر- سزن کارکرد تقریبا قابل قبولی ارائه نمودند. این درحالیست که هیچ یک از روابط استفاده شده، در برآورد زمان پیمایش کلی (زمان پیمایش برآوردی در کل محدوده برداشت با استفاده از میانگین پارامترهای زبری و شیب) عملکرد خوبی نشان ندادند، هرچند رابطه های هاکتانیر-سزن، کالیفرنیا و زمردی تا حدودی نسبت به بقیه روابط نتیجه مناسب تری ارائه نمودند. در واقع اغلب روابط مورد نظر، برآوردی کمتر از مقادیر اندازه گیری شده ارائه دادند.
    کلیدواژگان: زمان پیمایش، تزریق یک باره، زمان تمرکز، بازه، آبراهه
  • عبدالقادیر ارازی، محمدحسن امتحانی، محمدرضا اختصاصی، حمید سودایی زاده صفحه 53
    در پاره ای از مناطق بادخیز و خشک کشور به منظور حفاظت و کاهش فرسایش بادی خاک، از گونه های درختی از جمله گز بعنوان بادشکن زنده استفاده می شود. بسیاری ازگونه های گز قادرند نمک های موجود در خاک را بوسیله برگ، به سطح خاک اضافه نمایند؛ به همین دلیل پاره ای از کشاورزان از کاربرد گونه گز به عنوان بادشکن مزرعه امتناع می ورزند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر بادشکن های درختی گز بر میزان شوری خاک اراضی کشاورزی می باشد. بدین منظورنمونه های خاک از عمق (cm 20- 0) در فواصل ابتدایی، میانی و انتهایی هر کرت در 4 تکرار و براساس طرح بلوک کاملا تصادفی ازکرت های دارای بادشکن و فاقد بادشکن (به عنوان شاهد) برداشته شد و میزان پارامترهای EC SAR، Na+، Cl-،Mg+2، Ca-، HCo3-2 و -K در شرایط آزمایشگاهی اندازه گیری و میانگین آنها در سه نقطه مذکور تعیین گردید. نتایج نشان داد که میزان املاح خاک در منطقه بادپناه بادشکن بیشتر از منطقه بدون بادشکن (شاهد) می باشد. به نحوی که میزان EC خاک نسبت به منطقه شاهد 15 درصد افزایش معنی داری یافته است. میزان یون های Na+، Mg+2 و Ca+2 خاک نیز در محدوده بادپناه یا پشت بادشکن بیشتر از اراضی شاهد یا بدون بادشکن است، و در سطح 5 درصد اختلاف معنی داری را نشان می دهد. مقادیر -Cl-،HCo3 -2، SAR، K خاک از نوارهای درختی گز تبعیت نکرده و نسبت به منطقه شاهد اختلاف معنی داری را نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: بادشکن درختی، گز، شوری خاک و مناطق خشک
  • جواد معتمدی *، حسین ارزانی، محمد جعفری صفحه 60

    یکی از نیاز های اساسی در برنامه ریزی سیستم های چرا، آگاهی از مطلوبیت مراتع از نظر تامین نیاز روزانه واحد دامی چرا کننده در مرتع می باشد. از اینرو در پژوهش حاضر، مطلوبیت مراتع ییلاقی طالقان که در موقعیت جغرافیایی 36 درجه و 5 دقیقه و 20 ثانیه تا 36 درجه و 21 دقیقه و30 ثانیه عرض شمالی و 50 درجه و 20 دقیقه و 5 ثانیه تا 51 درجه و 11 دقیقه و 22 ثانیه طول شرقی در110 کیلومتری شمال غرب تهران قرار دارد، از نظر تامین نیاز نگهداری واحد دامی در مراحل مختلف رشد مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور چنانچه مقدار انرژی متابولیسمی در واحد وزن پوشش گیاهی بیشتر از 8 مگاژول، به عنوان خیلی مطلوب؛ کمتر از 5 مگاژول، نامطلوب (مطلوبیت کم) و بین 5 تا 8 مگاژول، به عنوان مطلوب در نظر گرفته شد. همچنین تیپ های که مقدار پروتئین خام در واحد وزن پوشش گیاهی آنها بیشتر از 7 درصد باشد، خیلی مطلوب؛ بین 5 تا 7 درصد، به عنوان مطلوب و کمتر از 5 درصد بود، نامطلوب (مطلوبیت کم) در نظر گرفته شدند. نتایج مذکور نشان می دهد، با توسعه رشد گیاهان مرتعی و نزدیک شدن به مراحل پایانی رشد، از مطلوبیت تیپ های گیاهی برای تامین نیاز انرژی متابولیسمی روزانه واحد دامی کاسته می شود. هیچ یک از تیپ های گیاهی از نظر تامین نیاز انرژی متابولیسمی واحد دامی چرا کننده در مراتع منطقه، در وضعیت نامطلوب قرار ندارند. مطلوبیت تیپ های گیاهی از نظر تامین نیاز پروتئین خام واحد دامی در مراحل پایانی رشد مرتع، کمتر از مطلوبیت آنها در مراحل اولیه رشد مرتع و اواسط فصل رویش است. در 98/44 درصد از سطح مراتع منطقه در اواخر فصل رویش، مقدار پروتئین خام در واحد وزن پوشش گیاهی کمتر از 5 درصد می باشد. بنابراین مراتع یاد شده در وضعیت نامطلوب قرار داشته و قادر به تامین نیاز روزانه واحد دامی چرا کننده در مراتع منطقه نمی باشند و توصیه می شود که در این مرحله از رشد، برای حفظ وضعیت تغذیه ای دام، از مکمل های غذایی استفاده شود. بنابراین زمان چرا در نیاز روزانه دام موثر است و لازم است برای هر مرحله رشد، نیاز روزانه محاسبه گردد.

    کلیدواژگان: نیاز روزانه، مطلوبیت رویشگاه، کیفیت علوفه، مرحله رشد، فصل چرا، مراتع ییلاقی طالقان
  • اسماعیل شیدای کرکج، موسی اکبرلو، حمید نیک نهاد قرماخر صفحه 74
    چرای شدید دام، راهپیمایی و حضور مداوم آن در عرصه اکوسیستم های مرتعی سبب تخریب خاک می گردد. در تحقیق حاضر میزان اثر شدت های مختلف چرا بر برخی پارامترهای خاک شامل درصد رطوبت خاک، وزن مخصوص ظاهری خاک، هدایت الکتریکی (EC)، اسیدیته (pH) و درصد ذرات شن، سیلت، رس در شرایط بدون چرا، چرای متوسط و مناطق با چرای شدید (بحرانی) شامل حریم روستا، حریم آغل و حریم آبشخور در مراتع چهارباغ استان گلستان مطالعه شد. پس از نمونه برداری سیستماتیک تصادفی از خاک در دو عمق (20-0 و 40-20 سانتی متر) در پنج محل و اندازه گیری آزمایشگاهی عوامل، آزمون تجزیه واریانس یک طرفه برای انجام آزمون تساوی میانگین های پارامترها در سایت ها و عمق های مورد نظر و آزمون دانکن برای مقایسه میانگین ها و گروه بندی آنها انجام شد. نتایج تجزیه و تحلیل این تحقیق بیانگر آن است که چرای دام تغییرات عمده تری را در عمق اول خاک نسبت به عمق دوم ایجاد کرده است. آنالیزهای آماری نشان داد، اعمال قرق بیش از ده سال به دلیل بارندگی و اقلیم مناسب حاکم بر منطقه، توانسته است برخی خصوصیات خاک را در مقایسه با سایت چرای متوسط بهبود بخشد بطوریکه میزان وزن مخصوص ظاهری عمق اول و اسیدیته هر دو عمق را کاهش و درصد رطوبت عمق اول را افزایش داده و تغییری در درصد ذرات خاک نداشته است. با چشم پوشی از سایت آغل به دلیل برخورداری از شرایط استثنایی خود ناشی از اضافه شدن حجم زیاد فضولات در آن، هر چه تراکم دام و میزان حضور دام در عرصه بیشتر باشد سبب افزایش وزن مخصوص ظاهری و کاهش رطوبت نگهداری عمق اول می گردد بطوریکه حریم روستا به دلیل تمرکز تمامی دام های منطقه بیشتر دچار کاهش تنزل کیفیت خاک گشته است. خاک حریم آغل نیز با مسئله بالارفتن هدایت الکتریکی و وزن مخصوص ظاهری خاک مواجه شده است. با توجه به نتایج مربوط به منطقه کلید اگر شدت چرای منطقه در حد متوسطی باشد خصوصیات خاک مرتع نسبت به مناطق بحرانی کمتر دچار تنزل کیفیت خاک می گردد و می تواند تولید پایداری داشته باشد. پیشنهاد می شود به دلیل نقش موثر اثبات شده قرق در منطقه از این روش برای احیای سایت های با شدت چرای بالا مخصوصا حریم روستا استفاده گردد. کاهش تراکم دام در نقاط بحرانی از طریق افزایش تعداد آبشخورها و محل های استراحت دام در عرصه نیز از دیگر روش های کاهش شدت تخریب سایت های بحرانی خواهد بود.
    کلیدواژگان: شدت چرا، خصوصیات خاک، آغل، حریم روستا، حریم آبشخور، قرق، چرای متوسط
  • عطاالله شیرزادی، کریم سلیمانی، محمود حبیب نژاد روشن، سید رمضان موسوی صفحه 84
    ریزشسنگها یکی از حرکتهای سریع در مواد خشک و به هم پیوسته هستند. آن ها از فرایندهای ژئومرفیکی طبیعی فعال بر روی دامنه های پرشیب نواحی کوهستانی میباشند. در این پژوهش، با استفاده از مدلهای رگرسیون لجستیک، نسبت فراوانی و شاخص همپوشانی در طول 11 کیلومتر از جاده گردنه صلواتآباد در شرق شهرستان سنندج در استان کردستان، نقشه های پهنهبندی خطر ریزشسنگ تهیه شدند. متغیر وابسته حضور و عدم حضور ریزشسنگ و متغیرهای مستقل شامل درجه شیب، جهت شیب، شکل شیب، ارتفاع از سطح دریا، فاصله از جاده، فاصله از گسل، سنگ شناسی و کاربری اراضی میباشند. نقشه های پهنه بندی با موقعیت ریزشسنگها با استفاده از روش نرخ منحنی موفقیت Success Rate Curve (SRC)، مقایسه و مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مساحت زیر منحنی (AUC) ارزیابی صحت نقشه ها به ترتیب در مدل رگرسیون لجستیک 09/85 درصد، در مدل نسبت فراوانی 74/76 درصد و در مدل شاخص همپوشانی 44/81 درصد به دست آمدند. بنابراین مدل رگرسیون لجستیک نسبت به سایر مدلها برای شناسایی مناطق مستعد و حساس به خطر ریزشسنگ در منطقه مورد مطالعه مناسب تر شناخته شد.
    کلیدواژگان: ریزشسنگ، رگرسیون لجستیک (LR)، نسبت فراوانی (FR)، شاخص همپوشانی (OI)، گردنه صلوات آباد، کردستان
  • فرزاد بیات موحد، علی اشرف جعفری صفحه 93
    به منظور دستیابی به جمعیت های پرمحصول با کیفیت بالای علوفه تعداد 12 جمعیت فستوک گوسفندی (Festuca ovina) در دو شرایط آبی و دیم مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی، شامل عملکرد علوفه و نسبت برگ به ساقه و نیز صفات کیفی شامل قابلیت هضم، کربوهیدراتهای محلول در آب، پروتئین خام، فیبرخام، دیواره سلولی بدون همی سلولز، و خاکستر کل بودند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اختلاف بین جمعیتهای مورد مطالعه در اکثر صفات بجز فیبر خام و خاکستر کل در سطوح احتمال 1 و 5 درصد معنی دار بود. در اختلاف اثر محیط * ژنوتیپ تنها صفت عملکرد علوفه در سطح یک درصد معنی دار شد. در شرایط دیم ژنوتیپ 10042 با منشا میانه با 1475 و در شرایط آبی ژنوتیپ 140502 با منشا گرگان با 3224 کیلوگرم علوفه خشک در هکتار بالاترین عملکرد را به خود اختصاص دادند. ضریب همبستگی بین صفات مورد مطالعه نشان داد که صفت نسبت برگ به ساقه بجز عملکرد علوفه آن هم فقط در کشت آبی با هیچ کدام از دیگر صفات همبستگی معنیدار نداشت. نتیجه تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که سه مولفه اصلی اول در مجموع 80 درصد از کل واریانس متغیرها را توجیه کردند. در مولفه اصلی اول درصد قابلیت هضم و درصد کربوهیدراتها (با اثر مثبت) و در مولفه اصلی دوم درصد فیبرخام (با اثر مثبت)، و درصد خاکستر کل و درصد پروتئین خام (با اثر منفی) بیشترین اثر را داشتند. در مولفه سوم نیز نسبت برگ به ساقه (با اثر مثبت) بیشترین تاثیر را داشت. تجزیه کلاستر به روش Ward، و نیز تجزیه بر اساس تجزیه به مولفه های اصلی برای صفات کیفی مورد مطالعه، 12 ژنوتیپ علف بره را به دو گروه مجزا تقسیم کرد. مقایسه میانگین صفات عملکرد علوفه بین دو کلاستر نشان داد که در مجموع ژنوتیپهای کلاستر 1 برتر از ژنوتیپهای کلاستر 2 می باشند. نتایج نشان داد که در شرایط آبیاری مقدار علوفه تولیدی این گیاه در مقایسه با سایر گیاهان علوفه ای مثل یونجه و ذرت به نسبت کم است ولی در شرایط دیم میانگین عملکرد علوفه خشک قابل مقایسه با ظرفیت تولید علوفه در مراتع میباشد و می توان از آن برای احیاء مراتع و احداث چراگاه های مصنوعی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: زنجان، ارزیابی ارقام، عملکرد، کیفیت علوفه، فستوک گوسفندی
  • رضا عرفان زاده، سید حمزه حسینی کهنوج، حسین آذرنیوند صفحه 103
    این مطالعه با هدف بررسی اثر نوع رویشگاه بر روی غنای گونه ای و تراکم بانک بذر خاک و معرفی رویشگاه مناسب جهت استفاده از بانک بذر خاک آن جهت اصلاح مناطق تخریب یافته در حوزه واز (رشته کوه البرز مرکزی) انجام شد. بدین صورت که سه رویشگاه جنگلی، اکوتون و مرتعی در حوزه واز انتخاب شد و در هر رویشگاه 7 ترانسکت 100 متری به صورت عمود بر جهت شیب با فاصله 25 متر از یکدیگر و در طول هر ترانسکت 10 پلات 2 متر مربعی مستقر گردید. در هر پلات 10 تکرار نمونه خاک توسط اوگر از دو عمق 5-0 و 10-5 برداشت گردید. سپس نمونه های خاک به گلخانه منتقل و در بستر حاوی ماسه استریل کشت داده شد. این کار به مدت 6 ماه ادامه یافت و هر دو هفته یک بار بذور ظهور یافته شناسایی، شمارش و حذف شد. جهت بررسی اثر نوع رویشگاه، عمق خاک و اثر متقابل آنها بر روی غنای گونه ای و تراکم بانک بذر از آزمون GLM استفاده شد. غنای گونه ای و تراکم بانک بذر هر عمق خاک در رویشگاه های مختلف به صورت جداگانه با ANOVA مقایسه شد. نتایج نشان داد اثر رویشگاه و عمق خاک و همچنین اثر متقابل آنها بر روی غنای گونه ای و تراکم بذر خاک معنی دار بود. در عمق سطحی به ترتیب بیشترین غنای گونه ای و تراکم بذر مربوط به محدوده اکوتون، مرتع و جنگل بود. در عمق پایینی، رویشگاه مرتعی و اکوتون به همراه یکدیگر به طور معنی داری دارای غنای گونه ای بیشتری نسبت به رویشگاه جنگلی بودند و بیشترین میزان تراکم بذر مربوط به مرتع، کمترین مربوط به جنگل بود. بطور کلی به رغم اثر منفی رویشگاه جنگلی (قسمت های مرکزی جنگل) بر روی خصوصیات بذر خاک قسمت های مرزی بین جنگل مرتع پناهگاه خوبی برای تشکیل بانک بذر خاک می باشد. از طرف دیگر با توجه به تخریب خاک و پوشش گیاهی در اثر فرسایش آبی و چرای دام (گاو و گوسفند) در مراتع بالادست، علاوه بر اهمیت بانک بذر موجود در خاک محدوده اکوتون در حفظ ذخایر ژنتیکی از آن می توان در احیا پوشش گیاهی استفاده نمود و اقدامی بیولوژیک در راستای حفاظت و احیای خاک منطقه انجام داد.
    کلیدواژگان: البرز، بانک بذر خاک، رویشگاه، احیا بیولوژیک
  • حسن علیپور، حامد چهار سوقی امین، علی قریب صفحه 113
    پدیده خشکسالی در طول نیمه دوم قرن بیستم نمود زیادی یافته است و موجب از دست رفتن محصولات کشاورزی و ظهور بلایای مختلف نظیر قحطی های گسترده شده است. این پژوهش با هدف بررسی اثرات خشکسالی بر وضعیت اقتصادی – اجتماعی کشاورزان گندمکار شهرستان نهبندان اجراء گردید. این تحقیق از نوع تحقیقات پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کشاورزان گندمکار شهرستان نهبندان در استان خراسان جنوبی تشکیل می دهند که تعداد آن ها برابر با 3817 بهره بردار است. حجم نمونه از طریق جدول مورگان و به تعداد 308 نمونه و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی سهمیه ای انتخاب شد. برای سنجش روایی ابزار تحقیق (پرسشنامه) از نظرات متخصصین و صاحب نظران علمی و اجرایی و برای سنجش پایایی از ضریب کرونباخ آلفا پس از انجام آزمون مقدماتی استفاده شد (92/0=). نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین میزان خشکسالی ادراکی توسط کشاورزان با متغیرهای میزان تحصیلات، درآمد و میزان مشارکت در دوره های آموزشی رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. طبق نتایج اثرات خشکسالی بر وضعیت اقتصادی کشاورزان، در پنج عامل شامل افزایش هزینه های تولید، کاهش تولید گندم، کاهش توان اقتصادی کشاورز، کاهش توان تولیدی آتی کشاورز و خروج از بخش کشاورزی و اثرات اجتماعی خشکسالی بر وضعیت کشاورزان در پنج عامل افزایش آسیب های اجتماعی، کاهش سطح بهداشت و تغذیه، اثرات روحی روانی خشکسالی، بروز اختلافات اجتماعی و ایجاد فقر در جامعه دسته بندی شدند. و راهکارهای آموزشی- ترویجی به منظور کاهش اثرات خشکسالی، در پنج عامل ترویج عملیات زراعی مناسب، آموزش های مدیریت مزرعه، ترغیب کشاورزان به مقابله با خشکسالی، آموزش و توانمندسازی کشاورزان و ایجاد پایگاه دانش خشکسالی دسته بندی شدند
    کلیدواژگان: اقتصادی، اجتماعی، خشکسالی، گندمکاران، مدیریت خشکسالی، نهبندان
  • محمود فاضلی سنگانی، احمدرضا پیله ور شهری صفحه 126
    منحنی رطوبتی خاک، یکی از مهمترین خصوصیات هیدرولیکی در مطالعات انتقال آب و املاح در خاک می باشد. از آنجا که اندازه گیری مستقیم این ویژگی، زمان بر و هزینه بر است، محققین روش های غیرمستقیمی همچون توابع انتقالی و مدل های تجربی را برای تعیین آن پیشنهاد داده اند. در این پژوهش، از مدل های فرکتالی برای تخمین منحنی رطوبتی خاک استفاده شده است. بدین منظور بعد فرکتالی توزیع اندازه ذرات و منحنی رطوبتی خاک با استفاده از مدل های فرکتالی تعیین و رابطه ی بین بعد فرکتالی منحنی رطوبتی خاک (DSWRC) با بعد فرکتالی توزیع اندازه ذرات خاک (DPSD)، درصد رس، سیلت و شن، میانگین هندسی ذرات خاک (dg) و چگالی ظاهری (ρb)، مورد بررسی قرار گرفت. منحنی رطوبتی و توزیع اندازه ذرات خاک برای 40 نمونه خاک تعیین شد که 33 نمونه خاک برای آنالیز رگرسیونی و 7 نمونه برای اعتبار سنجی مدل استفاده گردید. نتایج نشان داد که رابطه ی معنی داری (در سطح 1 درصد) بین SWRC D و D PSD و dg با ضریب تبیین (95/0= 2R) برقرار است که از این رابطه برای تخمین منحنی رطوبتی خاک استفاده گردید. نتایج بیانگر تخمین مناسبی از منحنی رطوبتی برای خاک های با بافت سبک بود اما برای خاک های با بافت ریز، استفاده از این مدل دارای بیش برآورد بود که این بیش برآورد با واسنجی مدل اصلاح گردید.
    کلیدواژگان: توزیع اندازه ذرات، مدل فرکتالی، رابطه رگرسیونی، منحنی رطوبتی خاک
  • محمدعلی زارع چاهوکی، فرزانه خجسته، مسعود یوسفی، علی فرسودن، مرجان شفیعزاده نصرآبادی صفحه 133
    پایش و ارزیابی مراتع با توجه به کاهش این منابع با ارزش، امروزه از اهمیت بالایی برخوردار است. یک ارزیابی مناسب نیازمند ابزار مناسبی برای نمونه گیری از منطقه مورد مطالعه است. برای این منظور، در این تحقیق ویژگی های مختلف پلات (تعداد، سطح و شکل) از نظر میزان دقت در سه رویشگاه مراتع طالقان میانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این پژوهش، با بررسی رابطه های مختلف، بهترین شکل و اندازه پلات با توجه به درصد تاج پوشش گونه های غالب تعیین شد. همچنین، با توجه به ویژگی های پوشش گیاهی و شرایط محیطی منطقه، با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی- سیستماتیک نمونه برداری اولیه انجام شد. بر اساس اطلاعات بهدست آمده از نمونه برداری اولیه، استفاده از رابطه 2 N=(CV/e) برای تعیین تعداد مناسب پلات در تخمین درصد تاج پوشش با در نظر گرفتن معیار های نظیر دقت و زمان نمونه برداری در منطقه مورد مطالعه مناسب تر است. با استفاده از این رابطه، در رویشگاه گونه kotschyanus Thymus تعداد 40 پلات، در رویشگاه گونه microcephalus Astragalus تعداد 30 پلات و در رویشگاه گونه tomentellus Bromus تعداد 40 پلات برای تخمین درصد تاج پوشش تعیین شد. شکل و اندازه مناسب پلات برای تخمین درصد تاج پوشش با توجه به نتایج این تحقیق و سهولت استفاده کارشناسان در رویشگاه های kotschyanus T.و microcephalus A.مربعی 2×2 و در رویشگاه tomentellus B.مربعی 1×1 پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: دقت، تخمین تاج پوشش، نمونه برداری، تعداد پلات، شکل پلات، مراتع طالقان
|
  • M. Zanjani Jam, M. Soufi, R. Bayat, M. Rasouli Page 2
    In this research at first، gully erosion sites were studied in Zanjan province and their boundary drawn. Climates map by modified Demarton''s method prepared and two gullied regions with more than 500 ha area were selected from each climate. In each region one representative gully & 2 replications were chosen for measuring physical and morpho_metetric characteristics، gully initiation and development causes، land use & soil sampling region. Results revealed that there are 57 gully affected regions (552. 7 km2) and 9 climates by modified Demarton''s method in Zanjan province. Gullies are distributed in three of climates such as cold semi- arid، very cold semi- arid and moderate semi- arid climates. Cold semi- arid climate contains most of gullies (64. 91%) in Zanjan province. Gullies have clay، clay loam and loam clay soil texture dominantly and are lateral and formed along drainage ways. Most of the gullies are located on hills and some on plains. The view plan of gullies is dendritic and linear. The headcuts of gullies are digitated and pointed and the vertical plans of headcuts are generally vertical and inclined. Their cross section are V and U shaped. In viewpoint of their depth، they are in the intermediate class (1-10m). Dominant causes of gully formation include degradation of vegetation cover، land use change، soil erodibility and improper irrigation management. The gullies damages to rangelands، cultivate lands and roads and total damages were estimated about 2226. 9 billion Rials in Zanjan province.
    Keywords: Gully Erosion, Climate, Morphology, Damage, Zanjan province
  • M. Movaghari, Arzani H., Tavili A Page 11
    The area of rangeland which surrounds a permanent watering point is seen as a management unit and has been described as a ''piosphere''. Investigation of quality and quantity of vegetation cover in this area to range management is necessary. In this study the impact of watering point provision on the vegetation cover، composition، yield، trend and range condition was investigated in three piosphere in Middle Taleghan. To this target three watering points (with high، medium and low grazing intensity) was selected. Then we measured the vegetation cover، composition، yield، trend and range condition in two aspects (with high and low grazing of livestock) and distances (250،500 m) from central point of each point. For measuring based data، 100 m transects and 1m2 quadrate have been used. The data were analyzed by spss. The results show that maximum vegetation cover، composition and yield of Plants with class I is related to watering point with low grazing intensity. vegetation cover، yield and composition of Plants with class I in aspect with low grazing of livestock is more then aspect with high grazing of livestock in watering points with medium and low grazing intensity. composition (watering point with high grazing intensity) and vegetation cover (watering point with low grazing intensity) of Plants with class I increased as distance from water increased، while on watering point with medium grazing intensity vegetation cover، yield and composition of Plants with class III increased as distance from water increased. Range condition increased as distance from water increased on watering points with medium and low grazing intensity.
    Keywords: Piosphere, watering point, vegetation cover, Yield, Vegetation composition, Range condition
  • Heydarim., Fathip., Marofis., Hosseinzadeh Talaee, P Page 22
    Flood is one of the most important natural disasters that threats human life and wealth. Application of rockfill dams is one of the low-cost methods for flood controlling. The use of these dams is resulted in higher peak discharge and shorter time in output flood hydrograph than those in input hydrograph. Artificial neural network (ANN) is one of the methods which can predict complex and non-linear processes at desirable level of accuracy. However، the accuracy of its prediction depends on the type of used learning algorithm and threshold function. In this study for estimation of flow through rockfill dam based on experimental data، multilayer perceptron model with different learning algorithms and threshold functions was evaluated. Afterwards، the output discharge values predicted by ANN method were compared with the values computed by two-dimensional numerical model. The results showed that the Multilayer perceptron model using Delta-Bar-Delta learning algorithm and Tanh threshold function with mean square error equal to 0. 00011 predicted the output discharge from rockfill dam with high accuracy. The ANN method with a R2 of 0. 962 performed as good as the numerical model (R2 =0. 984) for estimation of the mentioned parameter. Therefore، the drawback of the time-consuming and complex numerical methods analysis in estimating the output discharge of the dams can be overcome by using artificial neural network.
    Keywords: Rockfill dam, Output discharge estimation, Artificial neural network, Numerical method, Learning algorithm
  • Joneidi Jafari H., Azarnivand H., Zare Chakoki M.A., Jafari M Page 33
    Biomass is an important structural parameter for investigating for ecosystems dynamic، the level of biodiversity، carbon cycle and ecosystems sustainability. In addition، the quantification of biomass resources is required in many studies، such as the analysis of fixed-emission of CO2. This research focused on quantifying the influence of grazing intensity on aboveground and belowground biomass on the arid shrublands that is covered by Artemisi sieberi. Intensity levels were quantified as non-grazing، moderate and heavy based on the rate of vegetation utilization. In all treatments، aboveground and belowground (0-25، 25-50، 50-75 cm) were sampled. To estimate aboveground and belowground biomass، their relationship and effect of grazing intensity in biomass compartments، simple biomass equations were extended in each treatment. There were strong linear relationships between volume and aboveground biomass and also between aboveground and belowground biomass in all the treatments. These relationships and functions could be used in similar studies. Although the result showed aboveground and belowground biomass and their relationship can be affected by livestock grazing، the dimension of these changes was highly depended on grazing intensity. Aboveground and belowground biomass was decreased significantly by grazing intensities in both heavily and moderately grazed sites in comparison with non-grazing treatment. It was seen that grazing not only had a potential to change the amount of aboveground and belowground biomass in ecosystem، but also could change the allocation of these elements and relative allocations of belowground that were increased by grazing intensity. In our study، although heavy grazing reduced the amount of biomass، moderate grazing didnot respond to plant biomass in this area.
    Keywords: Grazing intensity, Aboveground biomass, Belowground biomass, Artemisia sieberi, Moderate grazing, Heavy grazing
  • M.T. Dastorani, .E. Abdollahwand, Asareh M.H., A. Talebi, .A.R. Moghaddamnia Page 42
    Time of concentration is one of the most important hydrological variables which plays crucial role in designing the flood control structures، spillways and so on. However، enough investigations have not been taken place about this important variable. The purpose of the study is to evaluate the application of empirical equations including Kirpich (1940) California (1944)، NRCS (1972)، Yen-Chow (1983)، Haktanir-Sezen (1990) and Zomorodi (2005) for estimating shallow concentrated flow travel time in the upper channels of Manshad and Deh-Bala watersheds located in Yazd province، Iran. Therefore، the estimations made by the equations were compared to measured values provided by Nacl 75 g/lit solution gulp injection. The estimations made by the equations were evaluated using statistical criterion including absolute percentage error (APE)، root mean square error (RMSE)، coefficient of determination (R2)، and correlation coefficient. The results showed that Haktanir-Sezen and Zomorodi revealed acceptable estimations of accumulated (sum of the travel times estimated for reaches) as well as partial (travel time measured per reaches) overland flow travel time. While none of equations presented a reasonable estimation of total travel time (travel time estimated using mean values of slope and roughness of the whole studied stream length)، although the estimations of Haktanir-Sezen، California and Zomorodi showed higher accuracy than others. Most of the equations underestimated overland flow travel time in comparison the measured values.
    Keywords: Travel time, Gulp injection, time of Concentration, Reach, Channel
  • Arazia., Emtahani, M. H., Ekhtesasi, M.R., Sodaeezadeh Page 53
    In some windy، dry areas of Iran tree species such as Tamarix spp are used as windbreak to reduce soil erosion. Tamarix accumulates salt in its leaves، and then excretes it onto the leaf surface. These salts accumulate in the surface layer of soil when plants drop their leaves. Therefore some farmers are not interested to plant Tamarix as windbreak around their fields. The objective of the present paper was to evaluate the effect of Tamarix as tree windbreak on the soil salinity of the agricultural lands of Ardakan city. Soil samples were taken in the depth of 0-20 cm at different locations (beginning، middle and end) of each plot. The experiment for both sites (with and without windbreak) was carried out as randomized complete block design with four replications. Soil samples were then analysed for EC، SAR، K-، Na+، Cl-، Ca+2، Mg+2، HCo3-2 in laboratory of Natural Resources Faculty of Yazd University and mean of three locations of sampling was recorded. Results showed that rate of soil salts at region with windbreak were more than the region without windbreak. So that wind breaks increased EC of soil 15 percent compared with lands without windbreaks. Also the concentration of Na+، Ca+2 and Mg+2 of the soil near the windbreak were significantly higher than lands without windbreak، In the other hand، the concentration of Cl-، SAR، HCo3-2، K- of soil did not show any significant difference in both sites investigated in this research.
    Keywords: tree windbreak, Tamarix, Salinity soil, dry region
  • J.Motamedi, H.Arzani, M.Jafari Page 60

    One of the important necessities for grazing systems is informed for favorability of rangelands to provide daily requirement of grazing animal. Therefore in this study، favorability of habitat rangelands of Taleghan; that is spread in 39º، 50´، 20 «to 36º، 21´، 30» north latitude and 50º، 20´، 5 «to 51º، 11´، 22» east length in 110 kilometer from west of north of Tehran; to provide daily requirement of grazing animal in different grazing season stages، is determined. For this purpose، if the amount of metabolism energy in weight unit of plant type، was more than 8 Mj/KgDM، the plant type is considered very desirable; but if it had less than 5 Mj/KgDM، it is undesirable and if metabolism energy in weight unit of plant type was between 5-8 Mj/KgDM، it is desirable. Also، if the amount of crude protein in weight unit of plant type، was more than 7%، the plant type is considered very desirable; but if it had less than 5%، it is undesirable and if metabolism energy in weight unit of plant type was between 5-7%، it is desirable. The results showed; with progress of phonological stages، favorability of habitat rangelands became less. But، none of the plant types to provide daily requirement of grazing animal in different grazing season stages، were undesirable. Also the results showed; favorability of habitat rangelands to provide crude protein requirement of grazing animal، in the end of grazing season، is less than the first and middle of grazing season. In the 44. 98% of rangelands of Taleghan، the amount of crude protein in weight unit of plant type، in the end of grazing season was less than 5%. Therefore in this situation، these rangeland to provide crude protein requirement of grazing animal are undesirable and recommend that supplement alimentary used for protection of status of animal requirement. Therefore، the time of grazing is effective on daily requirement and it is necessity to determine animal requirement in each phenoligical stages. It is clear that forage quality is changed with variation of weather، but due to the expense of determination forage quality is very high، can use the results of this research for estimate of animal requirement in different years.

    Keywords: Daily requirement, Favorability of habitat, Forage quality, Phenological stage, Grazing season, Taleghan highland rangeland
  • Sheidai Karkaje., Akbarloum., Niknahad, H. Gharmakher Page 74
    Intensive grazing and continues trampling and presence of livestock in rangeland ecosystems can cause soil degradation. In this research the effects of various grazing intensities on some soil properties including Percent of Soil Moisture Content، Bulk Density، Electrical Conductivity (EC)، pH، and Percent of Sand، Silt، Clay particles in conditions such as non-grazing area، moderate grazing and intensive grazing areas (critical area) as vicinity of village، livestock pen area and watering point area were studied in Chaharbagh rangelands of Golestan province. After soil sampling in two depth (0-20 and 20-40 cm) and each five site via random-systematic strategy of sampling and laboratorial measuring of parameters، one-way analysis of variance and Duncan test were used for testing of all parameter means equality and grouping of treatments respectively. Results of analyses demonstrate that livestock grazing has caused more changes in first depth than second depth. Statistical analyses showed that implementing of rangeland enclosure with upper than ten years can improve soil properties in comparison with moderate grazing area due to good precipitation and climate condition in this region as such enclosure has decreased soil bulk density of first soil depth and pH of two depths and has increased the moisture content of first depth and there is no changes in soil particles percents. With ignoring of pen area for facing with exceptional condition because of accumulation high amount of dung on it، as increasing grazing and livestock trampling intensity، soil bulk and soil moisture content of first depth density increases، as such، vicinity of village due to concentration of all livestock of rangeland has more undergoing in declining soil quality. The soils of pen area have faced with problems such as increasing EC and bulk density. According to the results of key area، if the grazing intensity be on a moderate level، soil properties will face less declining of soil quality than critical areas and finally it could have sustainable production. In this region، implementation of grazing exclusion due to its good proved effects is suggested for rehabitation of high grazed areas especially in vicinity of village in this area. Reducing of livestock density in critical areas through increasing amount of watering points and pen areas is of other ways of reducing destruction intensity in these sites.
    Keywords: Grazing intensity, Soil properties, Pen, Village vicinity, Watering point area, Enclosure, Moderate grazing
  • Shirzadi A., Soleimani K., Habibnejad Roshan M., Mousavi S.R Page 84
    Rock falls are one of the speed movements in dry and continuous material. They are natural process of activities geomorphic on steep slope in mountainous terrains. At this research، Rock fall Hazard Mapping was generated by Logistic Regression، Frequency Ratio and Overlay Index models at a long 11 kilometer of the Salavat Abad road in eastern Sanandaj، Kurdistan، Iran. Dependent variables is occurrence and non-occurrence rock falls and independent variables including; slope degree، slope aspect، slope curvature، elevation of sea، lithology، distance from road، distance from fault، land use. The maps which were generated with three models، compared and verified with rockfalls situation using Success Rate Curve (SRC). Results showed that the logistic regression model، Frequency Ratio model and Overlay Index model have an accuracy of 85. 09، 76. 76 and 81. 44 percent of the Area under Curve (AUC)، respectively. So، Logistic Regression is more proper than the other models for determining regions prone to rock fall in the case study.
    Keywords: Rock fall, Logistic Regression (LR), Frequency Ratio (FR), Overlay Index (OI), Salavat Abad Saddle, Kurdistan
  • Bayat Movahhedf., Jafari A. A Page 93
    Sheep fescus is the important perennial grass in country''s rangelands for establishing pastures and producing fodder in cold climates، are growing in northern provinces، Alborz and Zagros mountains. The objectives of conducting this research، were to assessment the 12 genotypes of sheep fescue to find the suitable populations at the point of view of forage yield and quality in dry and irrigated conditions، as well the investigation if the relationships between traits and populations classification according to the studied traits. During the 2007، 12 genotypes of Festuca ovina were established in a squared lattice design at the Kheirabad experimental station in Zanjan. Forage yield، qualitative and quantitative traits were analysed during 2008-2009. Simple and combined analysis of variance was applied to the collected data. Combined analysis of variance showed that in rein fed cultivation genotype No. 10042 with 1475 Kg/ha. and in irrigated conditions genotype No. 140502 with 3224 Kg/ha. considering their forage yield should be recommend at the condition of Zanjan province. Finally during determining the genetic distance and grouping، all genotypes were arranged in 2 clusters; therefore، considering the goal of grouping these species، genotypes of cluster No. 1 recommend for inducing of forage production.
    Keywords: Forage yield, Forage quality, Sheep fescus, Zanjan
  • Erfanzadehr., Hosseini Kahnuj, Azarnivand, H Page 103
    This study aimed to investigate the effect of habitat kind on soil seed density and richness، and finally introducing the best habitat as a soil seed source for vegetation recovery. Therefore، three habitats were selected in central Alborz viz. forest، rangeland and the ecotone between forest and rangeland. In each habitats، 7 transects perpendicular to the slope were established. Soil samples were collected along transects from 70 2*2 m plots in each habitat and for two depths: 0-5 and 5-10cm. Soil samples were then spread in green house and seedlings were identified and removed for a 6-months period. GLM، ANOVA and post hoc tests were used to study the effect of habitat kind، depth and the interactions on soil seed density and richness. The results showed that the kind of habitats، depth and interaction between habitat and depth were significantly affected on both richness and density of soil seed bank. In upper layer، the highest value of seed richness and density were related to ecotone، rangeland and forest، respectively. In deeper layer، the highest seed richness was related to rangeland and ecotone and the highest seed density was related to rangeland. In total، it can be concluded that ecotone was a suitable habitat to act as a source of soil seeds. The manager could rely on ecotone as a genetic memory and a source for introducing seeds for recovering the eroded areas particularly in rangeland.
    Keywords: Alborz, Soil seed bank, Habitat, Biological reclamation
  • Alipour H., Chahrsooghi Amin A., Gharib A Page 113
    The purpose of this study was assessment of drought impacts on social – economical situation of wheat-producers and extension- educational solutions for decreasing of its impacts in Nehbandan county. This study was a sort of Survey research. The statistical population of this research included all wheat-producers households in Nehbandan County which were equal 3817 Households. Using Morgan table، the number of statistical sample was determined to 308 Households which were selected through random sampling in the first stage and stratified sampling in the second stage. A questionnaire was used as research tool which constituted of four sections included Individual، economical، social and farming characteristics in the first section، The impact of drought on economical situation In the second section، The impact of drought on social situation In the third section and extension- educational solutions for decreasing of drought Impacts in the fourth section. The questionnaire validity was confirmed through supervisor and advisor professor opinions and other experts related to this issue in Jihad-e-agriculture Management and its reliability also was confirmed using Cronbach’s Alpha which was estimated upper (= 0. 92). After collecting data، they were analyzed using SPSS software. The results of correlation showed that there is significant negative relationship between perceived drought by farmers and variables like literacy level، Income and participation in extension-educational courses. In addition، paired sample t test results showed that average area under cultivated of wheat، total annual production of wheat and the number of sheep، goat and cow in usual year were more than drought year. Also the number of annual irrigation in the drought year was more than usual year as these differences were statistically significant. According to Man-Whitney Test results، average of perceived drought between farmers who are satisfied and unsatisfied from amount of credits had significant difference. According to Kruskal-Wallis Test average of perceived drought among farmers whit different irrigation transmission canal had significant difference. The results of factor analysis of economical impacts of drought showed that these impacts can be classified into 5 category namely increasing production costs، decreasing wheat production، increasing economic ability of farmers، decreasing productive ability in future by farmers and exit from agriculture sector. Besides social impacts of drought showed that these impacts can be classified into 5 category namely increasing social challenges، decreasing the level of Hygiene and tuition، mental impacts of drought، social involvements and creating poverty in society. Lastly، The results of factor analysis of Extension- Educational Solutions for Decreasing of drought Impacts showed that these solutions can be classified into 5 categories namely extension of appropriate farming operations، education of farming management options، encourage of farmers to defend with drought، education and empowerments of farmers and establishment of data base of drought.
    Keywords: Agricultural, Drought, Drought Management, Economical, Extension, Educational, Farmers, Social, Nehbanda
  • Fazeli Sangani, Pilevar Shahri, A. R Page 126
    Soil water retention curve (SWRC) is an important hydraulic property in the studies of water and solute movement in soil and its direct measurement is time consuming and expensiveness. Therefore many indirect procedures like pedotransfer function and empirical models have proposed by soil scientists. In this study، a model based on fractal theory، was used to estimate water retention curve. For estimating Fractal dimension (D) that used in this model، it was tried to find out a simple relation between this parameter and feasible soil properties such as، soil particle size distribution (PSD) fractal dimension، clay، silt and sand content، ρb، dg، by applying stepwise regression analysis. The SWRC was measured for 40 soil samples، which included all soil texture classes، by pressure plate. the measured DSWRC for 33 soil samples، used for regression analysis and 7 soil samples was used for model validation. The regression analysis showed a linear relationship between DSWRC and DPSD and dg with goodness of fit، R2 = 0. 95. Estimation SWRC for 7 soil sample whit replacement estimated D by linear model، showed that the model had a good estimation، especially for light texture soils. Also there is an overestimate that can be modified by model calibration.
    Keywords: Fractal model, Particle size distribution, Regression model, Soil moisture curve
  • Zare Chahouki, M. A., F. Khojasteh, Yousefim., M. Nasabadi Page 133
    During recent decades، many rangelands have suffered degradation. To preserve these valuable resources، monitoring and evaluation is important. A proper assessment requires a precise sampling of the study area. In this study، different methods of sampling in terms of accuracy and time were analyzed in three sites in Taleghan rangelands. The optimum number of plots were investigated by evaluating different equations and determined the ideal plot shape and size according to the percentage cover of dominant species. Our data showed that the formula is the most appropriate method for determination of suitable plot numbers in estimation of canopy cover in terms of accuracy and saving time. According to this formula، use of 40 plots for Thymus kotschyanus، 30 plots for Astragalus microcephalus، and 40 plot for Bromus tomentellus give the best results for canopy cover estimation. The most appropriate plot shape and size were determined quadrate (2 × 2 m2) for T. kotschyanus and A. microcephalus and quadrate (1 × 1 m2) for B. tomentellus.
    Keywords: Canopy Cover Estimation, Sampling, Plot Number, Plot Shape, Taleghan Rangelands